pyttacz 17.04.13, 08:32 Żeby jeszcze jakaś uczciwa robota na słoneczku była. Walec drogowy albo stragan. Benowi zazdraszczam, jak sobie mknie po prerii walczykiem i podziwia zieleninę, a ja tyłem do okna i przodem do Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bernard Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.net.albertacom.com 17.04.13, 09:12 Hey pyttacz, Walcem to ja nigdzie nie "mykam" choc oczywiscie wiem jak sie je obsluguje..Stara zasada: jak chcesz byc kucharzem to musisz wiedziec jak kroic I zmywac... A do sezonu sie przygotowujemy Wkrotce znowu bedzie po 12 - 14 godzin dziennie 7 dni w tyodniu.... najtrudniej jest przepracowac pierwszy miesiac - pozniej juz sie nie wie czy to piatek czy to swiatek I jest dobrze... he he he he I to sa jaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.noc.fibertech.net.pl 17.04.13, 09:28 Gość portalu: Bernard napisał(a): > A do sezonu sie przygotowujemy Beniu, cała zima była na przygotowania. Teraz do roboty! Walce zdobędą wiosnę! (nie ma się czego wstydzić, może to nie porszaczek, ale zawsze pojazd). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.13, 01:38 Легкo нa cердце oт пеcни веcелoй, Онa cкyчaть не дaет никoгдa, И любят пеcню деревни и cелa, И любят пеcню бoльшие гoрoдa. Lekko na sercu od piosenki wesołej, Ona nigdy nie pozwała się nudzić, I lubią piosenkę wsie i osady, I lubią piosenkę duże miasta. Легкo нa cердце oт пеcни веcелoй Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Ładne kwiatki ... IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.13, 13:31 ... z mojego ogródka przypomnę i się zrobi wiosennie. Obiecuję w tą niedzielę zrobić kilka nowych zdjęć i do tego albumu dołożyć. :) WIOSNA 2013 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audrey Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.man.poznan.pl 17.04.13, 14:50 pyttacz napisał: > Żeby jeszcze jakaś uczciwa robota na słoneczku była. Walec drogowy albo stragan wszystko przed Toba, odwagi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 17.04.13, 21:20 To może jednak walec. Krajobraz się zmienia, interesujący ludzie w branży drogowej... Odpowiedz Link Zgłoś
bardgorzowski Re: Wiosna - sezon kolejny 17.04.13, 21:28 Gość portalu: login_t napisał(a): > To może jednak walec. Krajobraz się zmienia ... Nie za szybko. ;-) Może w międzyczasie zdjęcia porobić lub krajobraz na płótnie uwiecznić. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 18.04.13, 06:29 bardgorzowski napisał: > Może w międzyczasie zdjęcia porobić lub krajobraz na płótnie uwiecznić. Aż dziw, że Benio się nie wystawia w Gorzowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.13, 12:31 login_t napisał(a): > Aż dziw, że Benio się nie wystawia w Gorzowie. Gdyby się teraz wystawił, to by go skopali ci, których kiedyś przekonał do "dobrego i uczciwego" prezydenta. :D Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Wiosna - sezon kolejny 19.04.13, 09:40 Gość portalu: nicelus napisał(a): > Gdyby się teraz wystawił, to by go skopali ci, których kiedyś przekonał do "dobrego > i uczciwego" prezydenta. Błądzić ludzka rzecz. Pewnie nie mieliście możliwości przeczytać jak na Pana Tadka napadł mecenas Synowiec. Nie zgadzam się z jego wariantem przebudowy Kostrzyńskiej (coś było o tym, żeby zrobić tylko jeden tor dla tramwaju, w ten sposób byłoby miejsce na poszerzenie drogi i nie trzeba by wywłaszczać właścicieli nieruchomości położonych między torami kolejowymi, a tramwajowymi). Znaczy nie czyta forum podaliśmy rozwiązanie jak pozbyć się dwóch torów tramwajowych. Jego rozwiązanie to kompromis na wagę powiatu, nie jeździ tramwajami, więc nie wie na ile to zgniły kompromis jest. W Europie buduje się komunikację tramwajową śmigającą po tych samych torach co kolej. W innych miejscach racja była po stronie mecenasa (biedny Pan Tadek, tak to go jeszcze nikt nie zrypał). Wracając do wiosny. Wczoraj było tak ciepło, że aż za. Do oglądania taka pogoda, a nie do roboty. Jak jest dzisiaj jeszcze nie wiem, bo chwilę musiałem przy kompie usiąść ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bardgorzowski Re: Wiosna - sezon kolejny 19.04.13, 10:04 marek_p napisał: > Pewnie nie mieliście możliwości przeczytać jak na Pana Tadka napadł mecenas Syn > owiec. Nie. Możesz podać link ? > Wracając do wiosny. > > Wczoraj było tak ciepło, że aż za. > Do oglądania taka pogoda, a nie do roboty. W ciągu dwóch dni 6 drzew "padło" i to wszystko posprzątać, to ... Gnaty wszystkie czuję aż ... zanadto. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.04.13, 02:06 marek_p napisał: > W innych miejscach racja była po stronie mecenasa > (biedny Pan Tadek, tak to go jeszcze nikt nie zrypał). Jak nie ma linka do tego zrypania, to się nie liczy. Teraz zrypanie bez umieszczenia w internecie, to żadne zrypanie. Takie czasy. > Wracając do wiosny. > > Wczoraj było tak ciepło, że aż za. Właśnie 9 zdjęć z przedostatniej niedzieli uzupełniłem o nowe 9 zdjęć z ostatniej. Parocja perska ("żelazne drzewo") cała kwitnie, jeżeli to można nazwać kwiatami. Pszczoły jednak na tym zawzięcie pracują, więc potrafią rozpoznać w tym kwiaty. Na 9 zdjęciu były dopiero pąki, a po tygodniu na zdjęciach 11-12 widać kwiaty. Na zdjęciu 10 widać jak kora z parocji perskiej obłazi, jak z platana. WIOSNA 2013 Odpowiedz Link Zgłoś
bardgorzowski Re: Wiosna - sezon kolejny 19.04.13, 10:08 Gość portalu: nicelus napisał: > Gdyby się teraz wystawił, to by go skopali ci, których kiedyś przekonał do "dob > rego i uczciwego" prezydenta. > > :D Incognito wystawi ? Trzeba uważać. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.04.13, 08:17 bardgorzowski napisał: > Gość portalu: nicelus napisał: > > Gdyby się teraz wystawił, to by go skopali ci, > > których kiedyś przekonał do "dobrego > > i uczciwego" prezydenta. > > > > :D > Incognito wystawi ? > Trzeba uważać. > ;-) Kiedyś Bernard już przed wyjazdami się chwalił, że będzie w Gorzowie. Teraz już nie podaje terminów swojego pobytu w Gorzowie. Przyjeżdża incognito w przebraniu i chodzi kanałami. Dopiero gdy wróci do siebie, na prowincje miasta Edmonton, to pisze że był w Gorzowie. Odpowiedz Link Zgłoś
bardgorzowski Re: Wiosna - sezon kolejny 23.04.13, 09:06 Gość portalu: nicelus napisał: > Kiedyś Bernard już przed wyjazdami się chwalił, że będzie w Gorzowie. Teraz już > nie podaje terminów swojego pobytu w Gorzowie. Przyjeżdża incognito w przebran > iu i chodzi kanałami. Przynajmniej udrażnia gorzowskie kanały. ;-) > Dopiero gdy wróci do siebie, na prowincje miasta Edmonton > , to pisze że był w Gorzowie. Ciekaw jestem, czy tam opowiada, że był w Gorzowie, stolicy województwa. Niech mówi, ... dopóki tak jest. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.04.13, 20:37 bardgorzowski napisał: > Ciekaw jestem, czy tam opowiada, że był w Gorzowie, > stolicy województwa. Niech mówi, ... dopóki tak jest. > :D Lubuskie na mieszkańcach preriowej prowincji Alberty nie robi wrażenia. Prowincja choć preriowa, to jednak z przedziału NUTS1, a nie jak lubuskie NUTS2. Większą atrakcją jest prawdziwy komunista z komunistycznego kraju. W Kanadzie komunizm się jeszcze nie skompromitował, więc tam Bernard nie musi udawać, że nie jest komunistą. Tam to dopiero agituje pełną parą. :D Odpowiedz Link Zgłoś
bardgorzowski Re: Wiosna - sezon kolejny 23.04.13, 23:24 Gość portalu: nicelus napisał: > Większą atrakcją jest prawdziwy komunista z komunistycznego kraju. W Kanadzie k > omunizm się jeszcze nie skompromitował, więc tam Bernard nie musi udawać, że ni > e jest komunistą. Tam to dopiero agituje pełną parą. > > :D To i zapewne istnieje tam Fan-Club niejakiego prezydenta ? :-O Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 23.04.13, 23:39 Chrzanić Benia. Niech żyją forsycje i dekolty. Obszerne. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Wiosna - sezon kolejny 24.04.13, 08:07 Gość portalu: login_t napisał(a): > Chrzanić Benia. W temacie chrzanu to nic nie powiem, ale mam rabarbar z Himalajów. Przezimował. Na fotkach z Azji wygląda bajerancko. Co do Benia, to go napadliście i muszę interweniować. To duży chłopak i raczej przed nikim się nie chowa. Inna sprawa, że czas by było zrobić jeszcze raz przegląd sukcesów Pana Tadka i zakładając, że badanie uczciwości zostawimy sądom, to przeanalizować czy przymiotnik "dobry" nie kojarzy się kabaretowo. > Niech żyją forsycje i dekolty. Ja ostatnio oglądam głównie forsycje, więc Loginusie nie korzystaj z komunikacji miejskiej i naoglądaj się trochę w moim imieniu ;) Piękne dekolty, to przyroda, podobnie jak widok z Sokolicy i proszę w ten sposób na to patrzeć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.noc.fibertech.net.pl 24.04.13, 09:34 marek_p napisał: > W temacie chrzanu to nic nie powiem, ale mam rabarbar z Himalajów. Rabarbar wasabi? Ledwo dociągam w przednówku. Ceny papryki spadły wczoraj z 18 do 11 złotych, poza tym na straganach wciąż zima. Zeszłoroczne ziemniaki najgorsze od lat, rok 2012 rokiem Zgnitej Pyry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.04.13, 10:37 login_t napisał: > Rabarbar wasabi? Poproś Marka żeby ci rozchodował ostrą przyprawę chrzanową do sałatek (Lepidium latifolium) - spotyka się pod nazwami: "pieprzowe ziele", "musztardowe ziele", "syberyjski chrzan". Przy okazji też przyprawę do wszystkiego o smaku oliwek (Santolina viridis) "oliwkowe ziele". Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Wiosna - sezon kolejny 24.04.13, 22:13 Gość portalu: nicelus napisał(a): > Poproś Marka żeby ci rozchodował ostrą przyprawę chrzanową do sałatek (Lepidium > latifolium) > Przy okazji też przyprawę do wszystkiego o smaku oliwek (Santolina viridis) "oliwkowe ziele". To skarby od Nicelusa. Rosną u mnie pięknie. Nicelusie - Loginus nie miał ochoty o rabarbarze pogadać, on chciał się deczko z mojego rolniczego trudu ponabijać :) Niech się cieszy :) Ja też się ze swego rolniczego trudu nabijam, chociaż późnym wieczorem dopiero, bo za dnia i wczesnym wieczorem jeszcze pracuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.13, 00:20 marek_p napisał: > Rosną u mnie pięknie. Cieszę się. Gdybyś tak teraz, wiosną, mógł przyjechać, to dopiero jest co oglądać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audrey Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.13, 22:02 Marek_p pracuje niczym pszczolka ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.06.13, 12:24 audrey napisał(a): > Marek_p pracuje niczym pszczolka ... Pszczółka wieczorem nie pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Wiosna - sezon kolejny 24.04.13, 11:58 Ledwo dociągam w przednówku. ... i idziesz tropem Bagińskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.04.13, 18:37 login_t napisał(a): > Zeszłoroczne ziemniaki najgorsze od lat, rok 2012 rokiem Zgnitej Pyry. Rozumiem, że kartofliska nie były dostatecznie nasłonecznione i tegoroczna wyborowa nie będzie miała pięknego bukietu?... > Ledwo dociągam w przednówku. A działacze partii ludowych cwaniaków zaspokajają swoje potrzeby latania, potrzeby jeżdżenia i potrzeby seksualne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 24.04.13, 22:37 Gość portalu: nicelus napisał(a): > Rozumiem, że kartofliska nie były dostatecznie nasłonecznione i tegoroczna wybo > rowa nie będzie miała pięknego bukietu?... Nie wiem, czy slońce, czy woda, ale przy obieraniu polowa w koszu. A Wyborowa z żyta idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Wiosna - sezon kolejny 24.04.13, 22:58 Gość portalu: login_t napisał(a): > A Wyborowa z żyta idzie. O wiosennych kreacjach miał być ten wątek, a nie o wódzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 24.04.13, 23:16 marek_p napisał: > O wiosennych kreacjach miał być ten wątek, a nie o wódzie :) Z braku dam zeszlo w męskie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.13, 17:47 marek_p napisał: > O wiosennych kreacjach miał być ten wątek, a nie o wódzie :) W radio teraz leci: www.myvideo.de/watch/8933489/Pulcino_Pio_Das_kleine_Kueken_piept Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.13, 01:10 login_t napisał(a): > A Wyborowa z żyta idzie. "Wódka Wyborowa", a wódki robi się ze spirytusu. Poczytałem sobie trochę i się dowiedziałem, że rzeczywiście do produkcji "Wódki Wyborowej" używa się spirytus robiony wyłącznie ze zboża. Normalnie spirytus robi się ze wszystkiego co akurat jest dostępne: ze zboża, z kartofli, z jabłek itp. Przy okazji dowiedziałem się ciekawych rzeczy. "Wódka Wyborowa" to najstarsza na świecie międzynarodowa marka wódki i obecnie należy do francuskiego koncernu Pernod Ricard. Hartwig Kantorowicz- żydowski przedsiębiorca - w 1823 rozpoczął produkcję "Wyborowej" w Poznaniu. Do 1873 na rynek wewnętrzny, a od 1873 też na eksport do krajów europejskich. W 1927 "Wódka Wyborowa" stała się pierwszą międzynarodową marką wódki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.noc.fibertech.net.pl 25.04.13, 08:54 Gość portalu: nicelus napisał(a): > spirytus robi się ze wszystkiego co akurat jest dostępne: ze zboża, z kartofli, z jabłek itp. No i różnią się smakiem i działaniem day after. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.13, 16:56 login_t napisał(a): > No i różnią się smakiem i działaniem day after. Tylko czy w przypadku wódek ma to aż tak duży wpływ. Wódki są robione ze spirytusu, więc nie mogą być złe, jeżeli producent jakiegoś świństwa do nich nie domiesza. Wszystko jest sterylne pod parą wstępnie oczyszczone. Agraralkohol, czyli surowiec od rolnika który idzie do rektyfikacji, ma 92% czystego alkoholu. Po rektyfikacji ma 96% czystego alkoholu i 4% wody. Co za trucizny mogą być w tej wodzie? Bardziej alkohol na głowę szkodzi, a nie to co jest w tej wodzie. Pewnie że wódka trochę lepiej smakuje, gdy jest ze zboża, a jeszcze lepiej gdy jest oczyszczona mlekiem, jak najlepsza którą piłem, rosyjska wódka "Parliament". Jednak co powiedzieć o takiej whisky, która przecież jest bimbrem, tylko trochę leżakowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus alkohol niemarkowy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.04.13, 08:42 Jeżeli w Niemczech w sklepie widzę, stoi na półce winiak 37,5% alkoholu w butelce 0,7 litra za 4,99 €, to według moich obliczeń wstecz, na taką cenę składa się: 1. Koszt produkcji, koszt opakowania, koszt sprzedaży, koszt transportu, zysk, marża handlowa itp. = 0,77 € 2. Podatek od alkoholu 13,03 €/L x 0,7 L x 37,5 % = 3,42 € 3. Cena w sklepie netto 0,77 € + 3,42 € = 4,19 € 4. Podatek VAT 4,19 € x 19% = 0,80 € 5. Cena w sklepie brutto 4,19 € + 0,80 € = 4,99 € Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.13, 20:25 login_t napisał(a): > No i różnią się smakiem i działaniem day after. Póki co, województwo zaczyna działać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.04.13, 10:08 marek_p napisał: >... czy przymiotnik "dobry" nie kojarzy się kabaretowo. Aaa, to dlatego te uśmieszki w postach Bernarda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.04.13, 00:17 bardgorzowski napisał: > To i zapewne istnieje tam Fan-Club niejakiego prezydenta ? Tam czerwonych jest cały rezerwat. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent IP: *.net.albertacom.com 24.04.13, 03:46 Hey, :):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.04.13, 10:43 :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus "czarna piękność" IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.13, 21:57 Uzupełniłem album o jeszcze dwa zdjęcia z niedzieli, dwa zdjęcia "czarnej piękności". WIOSNA 2013 :D Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: "czarna piękność" 26.04.13, 12:56 Gość portalu: nicelus napisał(a): > "czarnej piękności". Na tych zdjęciach same piękności. Po dłuuugiej zimie jestem oczarowana budzącą się roślinnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: "czarna piękność" IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.04.13, 14:05 calama napisała: > Po dłuuugiej zimie jestem oczarowana budzącą się roślinnością. Po długiej zimie teraz wszystko musi nadrobić stracony czas. Rośliny błyskawicznie rozkwitają, a ptaki się śpieszą z gniazdami. U mnie w przedostatnią niedzielę kowaliki robiły gniazdo w starej dziupli. W ostatnią niedzielę była cisza, więc pewnie już wysiadywały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.04.13, 12:28 Ale wszyscy w ogrodach pracują! Odpowiedz Link Zgłoś
pyttacz Re: Wiosna - sezon kolejny 28.04.13, 14:09 Gość portalu: nicelus napisał(a): > Ale wszyscy w ogrodach pracują! Nawet na POD. Barbara Krafftówna - Dramat w ogródkach działkowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.05.13, 16:08 Zrobiłem nowe zdjęcia wiosny. Gdy się uporam z pilnymi sprawami, to je wstawię. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.noc.fibertech.net.pl 10.05.13, 10:35 Nie ma pilniejszych spraw niż wiosna. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Wiosna - sezon kolejny 10.05.13, 12:50 Nie ma pilniejszych spraw niż wiosna. .... są!!! - zarabiaj kasę! Mój nr konta nadal aktualny! Nie tylko na wiosnę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audrey Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.gpsk.am.poznan.pl 10.05.13, 15:40 weź się sam do roboty Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Wiosna - sezon kolejny 10.05.13, 16:12 weź się sam do roboty ...to nie problem - gorzej z zapłatą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audrey Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.13, 21:59 przestań robić wolontariat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.05.13, 23:57 audrey napisał(a): > weź się sam do roboty Właśnie widziałem humor na którym chłopak wyznaje miłość dziewczynie: - Kocham Cię. Będę przy Tobie w dzień i w nocy. Ona na to: - Idź lepiej do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 11.05.13, 05:56 e_werty napisał: > .... są!!! - zarabiaj kasę! Daję radę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Zielona wyspa, a nie dolar. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.05.13, 23:52 e_werty napisał: > Nie ma pilniejszych spraw niż wiosna. > > .... są!!! - zarabiaj kasę! Wszystko się zieleni, a ty o kasie. Na "zielonej wyspie" zieleń powinna być w centrum uwagi, a nie kasa. Czy zieleń kojarzysz tylko z "zielonymi"? Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Wiosna - sezon kolejny 10.05.13, 17:36 Gość portalu: nicelus napisał(a): > Zrobiłem nowe zdjęcia wiosny. Gdy się uporam z pilnymi sprawami, to je wstawię. > > :) > Czekam na te zdjęcia. :) W Gorzowie zimno i deszcz. Wiosna już była. Znów jesień. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audrey Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.13, 22:01 później znów ma być ciepło a potem lato, lato... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.05.13, 00:05 calama napisała: > Czekam na te zdjęcia. :) Gdybyś wiedziała ile ludzi w na całym świecie czeka na różne zdjęcia, które im obiecałem... Nie wiem od których zacząć. Właśnie wróciłem z najnowszymi wiosennymi. Paulowni pierwszy raz pączki nie zmarzły i zaczyna kwitnąć. Za tydzień będzie cała w kwiatach. Trochę cierpliwości. Niedługo będą. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.noc.fibertech.net.pl 13.05.13, 08:55 Zimni Ogrodnicy trzymają sie krzepko. Gdyby Globalne Ocieplenie mieszało już w klimacie, to Ogrodnicy by się gdzieś wynieśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.05.13, 13:03 login_t napisał(a): > Zimni Ogrodnicy trzymają sie krzepko. > Gdyby Globalne Ocieplenie mieszało już w klimacie, > to Ogrodnicy by się gdzieś wynieśli. Nie jesteś na czasie. Walka z "globalnym ociepleniem" już dawno zareagowała na oziębianie się klimatu i przeszła na wyższy stopień ideologiczny. Ewoluowała do walki ze "zmianami klimatycznymi". Obok walki klas i walki ras, walkę ze zmianami klimatycznymi zaliczam do trzech wielkich ideologii, które zawładnęły znaczną częścią świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.noc.fibertech.net.pl 13.05.13, 13:36 Gość portalu: nicelus napisał(a): > Nie jesteś na czasie. Walka z "globalnym ociepleniem" już dawno zareagowała na > oziębianie się klimatu i przeszła na wyższy stopień ideologiczny. To ja wiem o tym, że w miarę postępów oceplenia klimatu wydłuża się zima i obniża temperatura, ale gdy śniegi zasypywały nas w kwietniu jakiś klimatolog stwierdził, że to wszystko przez to, że ocieplenie zmieniło kierunek wiatrów i wywraca nam się kalendarz - po zimie będzie lato. A Pankracy, Bonifacy i Gerwazy ani drgną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.13, 02:34 14 nowych zdjęć dołożyłem. Na ostatnim (nr 34) jest czubek paulowni. Całe drzewo jest w takich pąkach. Jeżeli nie zmarzną, to całe drzewo będzie w kwiatach. WIOSNA 2013 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.13, 02:42 Tak paulownia może w tą niedzielę wyglądać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Wiosna - sezon kolejny 17.05.13, 10:33 U mnie paulownia przypomina roślinę z tropików. Przemarza i wiosną wypuszcza od dołu pęd z ogromnymi liśćmi (każdy następny większy). Jesienią ma 3 m wysokości. W tym roku nie przemarzła, ale o kwitki to tylko na fotkach będę oglądał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Wiosna - sezon kolejny 17.05.13, 10:40 marek_p napisał: > W tym roku nie przemarzła, ale o kwitki to tylko na fotkach będę oglądał ;) Za to w szklarni zakwita mi rarytasik z południa Afryki - Sutherlandia frutescens Jest to krzew z rodziny bobowatych, ma piękne, dość duże, czerwone kwiaty przypominające kwiaty robinii akacjowej. To bardzo wartościowa roślina lecznicza. Zakwitł mi egzemplarz zaledwie dwuletni. Sorki, muszę uciekać. 3majcie się i nie rozrabiajcie za dużo, tzn zbyt konsumpcyjnie nie przyglądajcie się na dziewczyny z sąsiedztwa ;) Dziewczyn z dalszych okolic to nie dotyczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.05.13, 17:16 marek_p napisał: > U mnie paulownia przypomina roślinę z tropików. > Przemarza i wiosną wypuszcza od dołu pęd z ogromnymi liśćmi (każdy następny wię > kszy). > Jesienią ma 3 m wysokości. > > W tym roku nie przemarzła, ale o kwitki to tylko na fotkach będę oglądał ;) Więc ta moja pierwsza najładniejsza, posadzona na honorowym miejscu, nawet do półtora metra nie dorasta. Teraz dopiero się dowiedziałem dlaczego akurat ta przemarza, a z tych kiepskich i zapomnianych wyrosły szybko wielkie piękne drzewa. Paulownia przemarza na glinie. Lubi ziemię przepuszczalną. Ona ma takie białe tłuste korzenie jak palec i widocznie przemarzająca glina je uszkadza. Będę musiał ją z tej gliny gdzieś przesadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.05.13, 20:36 Czy paulownia kwitnie, dowiem się już w sobotę. Oczywiście zrobię zdjęcia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Wiosna - sezon kolejny 17.05.13, 13:40 Gość portalu: nicelus napisał(a): > Czy paulownia kwitnie, dowiem się już w sobotę. Oczywiście zrobię zdjęcia. Koniecznie z pszczołą. Może się przydać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.05.13, 19:44 marek_p napisał: > Koniecznie z pszczołą. Może się przydać ;) Pszczoła będzie od Dutkowiaka, ale nikt nie pozna. :D PS. Na parocji perskiej też grasowały, choć drzewo ma kwiaty mało imponujące. Pewnie dlatego, że wcześnie kwitnie, a na przednówku z braku laku dobry kit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.05.13, 22:15 marek_p napisał: > Koniecznie z pszczołą. Może się przydać ;) Pączki paulowni jednak obmarzły. Są suche. Tylko nieliczne ocalały i zakwitły. Głównie na czubku drzewa. Próbowałam zrobić zdjęcia, ale niestety bez pszczoły. Nie chciały pozować. Latały tylko przy czubku, a z dużej odległości, to by ładnie nie wyszły. W tej chwili wróciłem i jeszcze nie oglądałem co wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Wiosna - sezon kolejny 22.05.13, 08:57 W ogrodach maj najpiękniejszy jest. Tyle kwiecia się posypało. :) Trzy kaliny (każda inna) mi kwitną. Bzy, azalie, jednoroczne różne. Szkoda czasu na kompa. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.05.13, 19:14 calama napisała: > W ogrodach maj najpiękniejszy jest. > Tyle kwiecia się posypało. :) > Trzy kaliny (każda inna) mi kwitną. > Bzy, azalie, jednoroczne różne. > Szkoda czasu na kompa. ;) No i oczywiście "majowe dzwoneczki" - w dosłownym tłumaczeniu z niemieckiego, a po polsku po prostu konwalie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.05.13, 14:15 calama napisała: > Szkoda czasu na kompa. ;) święta prawda. :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Wiosna - sezon kolejny 17.05.13, 10:30 Gość portalu: nicelus napisał(a): > Obok walki klas i walki ras, walkę ze zmianami klimatycznymi zaliczam do trzech wielkich > ideologii, które zawładnęły znaczną częścią świata. Dobre, ale się uśmiałem. Oczywiście zmiany klimatyczną są faktem, ale z ociepleniem naszego klimatu to bym nie przesadzał. Jedno co o nim można powiedzieć to, że jest umiarkowanie nieobliczalny. Czasem kontynentalna zima, a czasem dwie zimy w jeden rok. Na razie ciepło, ale wiatr nie pomaga przy pracy między ulami. Kapelusz zmiata, a o dymieniu to zapomnij ;) Mimo to wczoraj nie było ani jednego żądła do wyciągania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.05.13, 17:01 marek_p napisał: > Dobre, ale się uśmiałem. Nie wiem czy to takie śmieszne, zwłaszcza, że polska energetyka dużo CO2 emituje, a to kosztuje. Tymczasem pamiętam z liceum z biologii, że węgiel mamy z tego, że kiedyś Ziemia była pokryta wielkimi lasami w których skrzypy i widłaki miały gigantyczne rozmiary. Tak wspaniale wszystkie rośliny rosły, bo wtedy w atmosferze było trzykrotnie więcej CO2. Anomalie nas czekają i to duże, ale nie z powodu CO2. Być może nawet już w tym tysiącleciu. Ziemia co jakiś czas zmienia bieguny magnetyczne. Jak nie będzie przez jakiś czas uporządkowanego pola magnetycznego, to promieniowanie kosmiczne zniszczy całe życie na Ziemi. Naukowcy na to nic nie poradzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.05.13, 19:53 marek_p napisał: > > Obok walki klas i walki ras, walkę ze zmianami > > klimatycznymi zaliczam do trzech wielkich ideologii, > > które zawładnęły znaczną częścią świata. > > Dobre, ale się uśmiałem. Sam to wymyśliłem. Mimo że mądre i prawdziwe, to cytat nie ukazał się w gazecie. Widocznie nie po linii. Gazecie bardziej pasowały moje wygłupy w sprawie patrona uczelni. ... www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oromrP0iu3E Zmarł autor tego tekstu i wielu innych niegłupich tekstów piosenek. Zmarł Georges Moustaki. www.youtube.com/watch?v=G4TBlPc18SM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.05.13, 21:31 login_t napisał(a): > Zimni Ogrodnicy trzymają sie krzepko. Zimna Zośka. Ogrodnicy trzej. Na szczęście już po wszystkim. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Jadę! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.05.13, 10:04 Szkoda tracić wiosny na pisanie na forum. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Jadę! IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 19.05.13, 15:33 Do Dubaju? vimeo.com/65888557 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Wróciłem. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.05.13, 21:57 Gość portalu: login_t napisał(a): > Do Dubaju? Nie, "na zieloną wyspę". Choć wyspa coraz mniej zielona. Takiego spustoszenia w polskiej przyrodzie jak obecnie, to nawet za komunistów nie było. Coś strasznego, co ta Hatka narobiła! Opublikowała miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego wiedząc, że jest on niezgodny z prawem. Teraz nie tylko przyroda bezpowrotnie niszczeje, ale wielu ludzi traci nerwy i dorobek całego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.05.13, 06:38 W Górach Smolnych (Hartz) właśnie spadło 13 cm pięknego śniegu. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Góry Smolne ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.05.13, 00:52 ... to oczywiście Harz, albo Mittelgebirge. Tam spadło ubiegłej nocy 13 cm śniegu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.05.13, 01:03 Dodałem kilka nowych zdjęć. Paulownia i dawidia kwitną, choć nie są tak bardzo obsypane kwiatami, jak powinny. Na pszczołę nie miałem niestety czasu czekać. Może w przyszłym roku. WIOSNA 2013 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Ale wszyscy zasuwają ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.05.13, 12:20 ... w ogródkach. Nikogo nie ma na forum. :) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Ale wszyscy zasuwają ... 26.05.13, 20:56 Gość portalu: nicelus napisał(a): > ... w ogródkach. Nikogo nie ma na forum. > > :) hehehhee albo obchodzą dzień matki ;) W ogródkach widać jak rośliny rosną, takie mają przyspieszenie. Szczególnie chwasty. ;) > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Ale wszyscy zasuwają ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.05.13, 06:10 calama napisała: > albo obchodzą dzień matki ;) To już drugi, bo w Polsce jest obchodzony nieco później. Ale Dnia Matki nigdy za wiele. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam na stepie Re: Ale wszyscy zasuwają ... IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.05.13, 14:39 Ponoć matka jest jedna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Ale wszyscy zasuwają ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.05.13, 21:03 Gość portalu: sam na stepie napisał(a): > Ponoć matka jest jedna? Ale dzień matki nie jest jeden. Gdy ktoś mieszka w Polsce, a matkę ma amerykańską, to wcale nie zaszkodzi gdy w oba dni matki, amerykański i polski, złoży życzenia. www.youtube.com/watch?v=c2Ddoz-Ew_g Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Ale wszyscy zasuwają ... 27.05.13, 21:12 Ale dzień matki nie jest jeden ... jest pielęgniarką w wojsku i ma na imię Barbara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Ale wszyscy zasuwają ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.05.13, 21:27 e_werty napisał: > ... jest pielęgniarką w wojsku i ma na imię Barbara Ja o innej myślałem. Większość państw świętuje Dzień Matki w drugą niedzielę maja. Tylko w Polsce jest świętowany 26 maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Kiedy wreszcie ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.05.13, 20:43 ... będzie ładna pogoda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audrey Re: Kiedy wreszcie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.13, 21:00 wkrotce dopiero co wszyscy pytali, kiedy bedzie wiosna przyszla wiosna - to dalej miaucza, ze jest brzydko a co ja mam powiedziec? malo brakowalo bym dostala dzisiaj kare od Sanepidu przy Sanepidzie brak pogody to pikus Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Kiedy wreszcie ... 29.05.13, 21:22 bym dostala dzisiaj kare od Sanepidu ... bo deszcz nie wystarczy! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Kiedy wreszcie ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.05.13, 21:31 e_werty napisał: > ... bo deszcz nie wystarczy! Bo nieszczęścia chodzą parami. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Kiedy wreszcie ... 31.05.13, 21:37 chodzą parami. ... najlepiej para idzie w gwizdek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Kiedy wreszcie ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.05.13, 23:54 e_werty napisał: > ... najlepiej para idzie w gwizdek! ... ale najczęściej na pół gwizdka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_T Re: Kiedy wreszcie ... IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 30.05.13, 00:09 Gość portalu: audrey napisał(a): > a co ja mam powiedziec? malo brakowalo bym dostala dzisiaj kare od Sanepidu Czeba myć kubki po kawie. Kubki smakowe także. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audrey Re: Kiedy wreszcie ... IP: *.man.poznan.pl 31.05.13, 12:42 mandat bylby ale nie za kubki tylko za cos innego ja mam jednak farta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Kiedy wreszcie ... IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 01.06.13, 09:43 Gość portalu: audrey napisał(a): > mandat bylby ale nie za kubki tylko za cos innego Zostaly tylko spleśniale kanapki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Kiedy wreszcie ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.06.13, 10:13 Klient zapytał bufetową: - Sama pani tak pięknie przyozdobiła masło? - Sama, ale grzebieniem naszego kelnera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 30.05.13, 20:14 Weronika! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.06.13, 09:57 login_t napisał: > Weronika! Znakomite! :) "Lenz" jest wyrazem dwuznacznym. Poetycznie oznacza wiosnę, a żartobliwie oznacza ilość lat życia. Mädchen lacht Jüngling spricht Fräulein wollen Sie, oder nicht? Max draußen ist Frühling und dann klopft bei ihr an Raabe und er fragt sie wo und wann bin ich endlich mal dran? Veronika Veronika der Lenz ist da die Mädchen singen tralala Der die ganze Welt ist wie verhext Veronika der Schnabel wächst Lenz Veronika die Welt ist grün drum lass uns in die Wälder ziehen Ist sogar der Großpapa sagt zu der Großmama Veronika der Lenz ist da! Veronika die Welt ist grün drum lass uns in die Wälder ziehen sogar der Großpapa sagt zu der Großmama Veronika der Lenz ist da! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.06.13, 12:34 Nudno tu. Nie to co w bujnej wiosennej zieleni... Gruß aus Berlin und Tschüss. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Wiosna - sezon kolejny 01.06.13, 13:17 Nudno tu ...skocz na boską golonkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.06.13, 14:24 e_werty napisał: > Nudno tu > > ...skocz na boską golonkę Golonkę jadam tylko zrobioną po żydowsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audrey Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.13, 19:27 taki posilek nikogo w Niemczech nie dziwi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.06.13, 21:15 audrey napisał(a): > taki posilek nikogo w Niemczech nie dziwi ... Dlaczego nie używasz polskich znaków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Ehhhhhhhhhhhhhh... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.06.13, 11:00 WIOSNA. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audrey Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.13, 15:18 tak mi wygodniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.06.13, 15:35 audrey napisał(a): > tak mi wygodniej E tam. Nie wierzę. Najwygodniej jest pisać po polsku polskimi literami, po niemiecku niemieckimi, po angielsku angielskimi itd. Wszystko inne jest na pewno bardziej skomplikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Powodzi się ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.06.13, 20:05 Nad Dunajem zapowiada się powódź stulecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Powodzi się ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.06.13, 06:41 Wszystkiemu winne Polska i Czechy. Woda przyszła z Czech, a deszcz z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Powodzi się ... IP: *.noc.fibertech.net.pl 04.06.13, 07:25 Na szczęscie jeszcze sie nie przelewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Powodzi się ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.06.13, 22:19 login_t napisał(a): > Na szczęscie jeszcze sie nie przelewa. Ale już ludzi zalewa. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Powodzi się ... 05.06.13, 00:42 Po tym co widziałem w dzienniku już nie marudzę, że deszcze akacje mi zmarnowały. Chociaż... troszkę jakby znowu zaczyna pachnąć ;) Dziś w mojej pasiece było jak na lotniskowcu. Pracowite małe pszczółki, jak nie przymierzając właściciel :) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Powodzi się ... 05.06.13, 10:28 jak nie przymierzając właściciel ... a po przymiarce? Truteń? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Powodzi się ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.06.13, 22:43 e_werty napisał: > ... a po przymiarce? Do pszczoły? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Powodzi się ... 06.06.13, 14:23 Złapałem rój. Matka w nieznany mi sposób opuściła izolator i dała dyla. Czyli nie aż takie pracowite. Franklinia przeżyła zimę i wizyty leśnych świnek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Powodzi się ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.06.13, 19:46 marek_p napisał: > Franklinia przeżyła zimę i wizyty leśnych świnek ? No więc tak to jest, jak się za bardzo dba. Była opatulona na zimę i takim materiałem - fizeliną - i przez to śnieg przygiął jej piękne ubiegłoroczne przyrosty aż do ziemi. Może zbyt późno została odwinięta, a może w tym miejscu były zawirowania zimnego powietrza, w każdym razie przyrosty z dużymi pączkami zmarzły i zaczęła puszczać od dołu ze śpiących oczek. Przesadziliśmy ją na wszelki wypadek w inne miejsce. Może tamto miejsce jej nie odpowiadało? Nie byliśmy prawie trzy tygodnie. Może w ten weekend zobaczymy czy przesadzenie przeżyła. Natomiast cytryniec chiński, który przez cztery lata był osobnikiem męskim, w tym roku ma kwiaty męskie i żeńskie. Okazuje się, że u niego to całkiem normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Powodzi się ... 06.06.13, 23:43 Kupiłem dobry czarnoziem z Zawarcia (Warta przez setki lat go wypieściła wylewając niczym Nil w starożytnym Egipcie). Mieszam go z torfem z Castoramy - to inwestycja na długo. Nie lubię przesadzać roślin, przez to czasem nadmiernie męczę je w doniczkach. Poletka północnoamerykańskie pełne są penstemonów. Nie sądzę, żeby któryś z ogrodów botanicznych w Polsce miał obecnie tyle gatunków. Niektóre pewnie zakwitną za rok. Pewnie nie wszystkie będą piękne. Nowych szałwii nie wysiałem, zabrakło czasu. Mam bardzo ciekawe rośliny z Europy - np 2 gatunki z rodzaju Jurinea - też słabo kiełkują. Wiele bardzo ciekawych gatunków roślin półpustynnych z USA odmówiło współpracy. Za mało wlałem chemii i nasze drobnoustroje wykosiły je. Azjatycka malinka od Ciebie jeszcze w doniczce, ale mam już dla niej miejsce. Ogólnie - ciężko, ale czasem szukam trochę czasu na przegrupowanie sił i to co się nie udało próbuję raz jeszcze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Powodzi się ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.06.13, 20:02 marek_p napisał: > Kupiłem dobry czarnoziem z Zawarcia (Warta przez setki lat > go wypieściła wylewając niczym Nil w starożytnym Egipcie). > Mieszam go z torfem z Castoramy - to inwestycja na długo. Mój znajomy dzierżawił pole, gdzie było 1,80 metra humusu. Tam wylewała kiedyś Wisła. Później postawiono tam przedszkole. Próbowano zdjąć humus i wywalono olbrzymią dziurę. Normalnie humusu jest 20 - 30 cm. Przedszkole teraz stoi w dołku. Lekkie drewniane, a fundamenty chcieli zrobić na 2,00 głębokie. Dobrze, że znalazł się ktoś mądry, kto im doradził ławę żwirową i płytki fundament. :) > Ogólnie - ciężko, ale czasem szukam trochę czasu na > przegrupowanie sił i to co się nie udało próbuję raz jeszcze :) To normalne. Na błędach się człowiek najlepiej uczy. Paulownie przesadziłem z gliny na przepuszczalną ziemię. Zobaczę jutro czy przeżyła. Mam nadzieję, że dziki jej nie wygrzebały. Już teraz przy sadzeniu nie dodaje nawozu ze zmielonych kopyt. W Niemczech bardzo popularny nawóz. Polecany do nowych nasadzeń. Kiedyś raz go użyłem. Od razu pierwszej nocy dziki wszystko wygrzebały i zostawiły. Pachniało im kopytami i szukały do zjedzenia zakopanego zwierza. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Powodzi się ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.06.13, 20:35 marek_p napisał: > Wiele bardzo ciekawych gatunków roślin półpustynnych z USA odmówiło współpracy. Jedną z małych roślinek od Ciebie, pożarł jakiś zwierz. Już się nie dowiemy, co to było, ale musiał to być jakiś straszny rarytas, skoro pożarł akurat to, a wszystko inne zostawił. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Cytryniec chiński IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.06.13, 13:23 Byłam wczoraj i wszystko jest OK. poza tym, że jeleń poobgryzał i odłamał metrowy czubek od błotni. Nie takie rzeczy przeżyła, więc i to przeżyje. Do albumu dołożyłem jeszcze cztery zdjęcia, które zrobiłem wczoraj. Na ostatnim wspomniany cytryniec chiński, który cztery lata był osobnikiem męskim, a w tym roku jest męski i żeński. Jak widać na zdjęciu, będzie miał owoce. WIOSNA 2013 Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Cytryniec chiński - reklamacja 09.06.13, 22:52 Kwiatów nie umieściłeś, tylko zielone owoce ;) Kilka razy zmarnowałem cytryńce w doniczkach, ale w końcu posadziłem przy pergoli. Niestety jeszcze nie kwitł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Cytryniec chiński - reklamacja IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.06.13, 21:32 marek_p napisał: > Kwiatów nie umieściłeś, tylko zielone owoce ;) Kwiaty nie były bardzo atrakcyjne, a ja nie miałem zbytnio czasu. Owoce cieszą bardziej. Owoce na męskim osobniku. Tak, jakby mężczyzna zaszedł w ciążę. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 09.06.13, 15:03 Tymczasem napadly mnie mrówki (na 2. piętrze) i woda (w piwnicy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.06.13, 18:12 login_t napisał(a): > Tymczasem napadly mnie mrówki (na 2. piętrze) i woda (w piwnicy). Nic dziwnego, że mrówki wyprowadziły się z piwnicy na wyższe pięto. :D Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Wiosna - sezon kolejny 09.06.13, 22:57 > woda w piwnicy a u nas woda z nieba leciała, jak akcja kwitła (czyli akurat wtedy jak nie powinna). Od kilku dni znowu muszę podlewać ogród. Miodu z akacji mało, ale nie narzekam - widziałem na fotkach jak w Warszawie popadało ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Kajakiem do pracy... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.06.13, 06:30 marek_p napisał: > ... widziałem na fotkach jak w Warszawie popadało ;( A Warszawie się nie przelewa. Sprzedają Złote Tarasy :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Wiosna - sezon kolejny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.06.13, 22:58 marek_p napisał: > ... woda z nieba leciała, jak akcja kwitła ... Za to dziś na tej, tak zwanej "malinie ozdobnej", ruch był niesamowity. Pełno było pszczół i trzmieli. Dołożyłem do albumu jeszcze dziesięć zdjęć z tego weekendu. Na pierwszym z nowych zdjęciu owoce jagody kamczackiej. Drozd śpiewający nie zrobił w tym roku gniazda, więc może tym razem starczy dla mnie owoców świdośliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Nieuchronnie nadchodzi ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.06.13, 21:16 ... koniec kalendarzowej wiosny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Nieuchronnie nadchodzi ... IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 11.06.13, 21:32 Gość portalu: nicelus napisał(a): > ... koniec kalendarzowej wiosny. Koledze przez ogródek otworzyl się strumień. Okazalo się, że mieszka na dnie rzeki okresowej. Może lato będzie suchsze a truskawki slodsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Nieuchronnie nadchodzi ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.06.13, 06:10 login_t napisał(a): > Koledze przez ogródek otworzyl się strumień. > Okazalo się, że mieszka na dnie rzeki okresowej. > Może lato będzie suchsze a truskawki slodsze. Może o uprawie ryżu by pomyślał? :D A poważnie, to tu informacje z placu boju głównym tematem dzienników. Woda wysoka jak nigdy dotychczas, ale i wały wysokie jak nigdy dotychczas. Nie wszędzie woda wygrywa. Oby do lata. Przyjdą upały i wszystko wysuszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Cieszmy się wiosną ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.06.13, 21:48 ... póki jeszcze trwa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Może już czas ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.06.13, 19:23 ... na wątek letni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Może już czas ... IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 14.06.13, 19:38 Gość portalu: nicelus napisał(a): > ... na wątek letni? W lecie jęczy się na upaly. Wiosna lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Może już czas ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.06.13, 08:33 login_t napisał(a): > W lecie jęczy się na upaly. > Wiosna lepsza. Co racja, to racja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Może już czas ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.06.13, 11:16 login_t napisał(a): > W lecie jęczy się na upaly. > Wiosna lepsza. Pogoda jest świeża wiosenna. Nic tylko z pieśnią na ustach zabrać się do pracy. :) truba.com/video/79509/ Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Może już czas ... 30.06.13, 12:43 z pieśnią na ustach zabrać się do pracy... ... zmierzyć penisy ślimakom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Może już czas ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.06.13, 17:44 e_werty napisał: > ... zmierzyć penisy ślimakom? Wymiary podane są w przytoczonym artykule. Jest tam również wielogodzinnej gry wstępnej, a sam stosunek to dopiero ciekawostka przyrodnicza. Wszystko jest opisane z detalami. Trzeba poczytać, albo samemu zaobserwować. Pod każdym względem bardzo ciekawy gatunek ślimaka. "Ein paarungsaktives Tier verfolgt den paarungspassiven Artgenossen zunächst auf dessen Schleimspur und stimuliert diesen durch Belecken der Schwanzspitze. Geht das umworbene Tier auf das Vorspiel ein, bilden beide Partner, Kopf an Schwanz, einen Kreis und drehen sich wie tanzend. Während dieses stundenlangen Paarungsvorspiels sondern beide Tiere sehr viel Schleim ab, der sich zwischen beiden klumpig ansammelt. Nun verengen die Tiere den Paarungskreis, umschlingen sich mehrfach, geradezu stürmisch, bewegen die Köpfe heftig hin und her, belecken sich dabei ausgiebig und spreizen die Mantelränder stark ab. Beide sondern nun am Hinterende jeweils einen stabilen Schleimfaden ab, lassen sich gemeinsam von ihrer Unterlage (Ast, Mauer) fallen und verdrehen dabei beide Schleimfäden zu einem „Seil“, an dem sie sich, weiterhin umschlungen, bis zu 40 cm tief abseilen. An den rechten Kopfseiten treten nun bei beiden Tieren die bläulichweißen Penis-Schläuche aus, die bei 4 cm Länge etwa 1/3 der Körperlänge erreichen. Beide Penes suchen sich außerhalb der Körper, umschlingen sich intensiv und bilden mit beiden Spitzen eine milchige Kugel, in die das Sperma jedes Tieres wandert und ausgetauscht wird. Am Ende der Kopula lösen und entwirren sich die Penes und werden langsam eingezogen, wobei das Sperma in den inneren, oberen Teil des Geschlechtsapparates wandert und dort monatelang befruchtungsfähig bleiben kann. Auch die Körper der Tiere lösen sich: eines lässt sich fallen, das andere kriecht an dem Schleimfaden aufwärts und frisst diesen auf. Nach der gegenseitigen Begattung erfolgt durch beide Kopulationspartner im August-September sowie im Juni-Juli des Folgejahres die Eiablage in unregelmäßigen Gelegehaufen." Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Może już czas ... 30.06.13, 18:05 w przytoczonym artykule ... jak będziesz go toczył to uważaj żeby ci nie wpadł do "niemieckiej dziurki" (jak mawiała moja "bamberska" babka!) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Może już czas ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.06.13, 20:22 e_werty napisał: > ... jak będziesz go toczył to uważaj > żeby ci nie wpadł do "niemieckiej dziurki" > (jak mawiała moja "bamberska" babka!) Coś jej wpadło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Co by nie mówić ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.06.13, 21:02 ... to Polacy muszą się jeszcze długo uczyć, a Niemcy to już jest bardzo wysoko rozwinięta kultura. Jeżeli ktoś nie wierzy, to tu jest na to dowód: www.youtube.com/watch?v=_es73859YAk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Co by nie mówić ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.06.13, 21:19 Albo tu drugi dowód: fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/954834_531366573589124_1361907832_n.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Co by nie mówić ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.06.13, 21:47 Potrzeba więcej dowodów? Niemcy to bezsprzecznie wysoka kultura. Takich imprez u siebie nie organizują na terenach Natura 2000, bo wiedzą, że nie wolno. Aby taką imprezę zorganizować obszarze Natura 2000 muszą czekać, aż jakiś kacyk z dzikiego kraju ich zaprosi do niszczenia swojej przyrody. O! Właśnie sąsiedni kraj w pobliżu Odry ich zaprosił na taką techo-imprezę na 10.000 osób na terenie obszaru Natura 2000. Teraz mają problem, "w kąpielówkach, czy bez?" W każdym razie dadzą szkołę dzikusom, że swojej przyrody u siebie się nie niszczy, tylko się niszczy przyrodę u kogoś. :D :D :D "Wir haben da mal eine Frage: gesetzt der Fall, Bachstelzen (und noch ein paar Andere) täten sich bequemen, ein Festival vom 16.-18. August auf einem überwältigendem Gelände an einem See, nahe der Oder in einem europäischen Nachbarland machen zu wollen - Badehose, ja oder nein?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Niemcy dadzą lekcję, ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.07.13, 06:12 ... że swojej przyrody nie należy niszczyć, tylko u sąsiada. Wszyscy chętni do uczestnictwa w tej lekcji, radio, prasa, wojewódzki dyrektor ochrony przyrody i kto tam jeszcze w mało cywilizowanym kraju chce zobaczyć, gdzie wysoka kultura pozwala Niemcom niszczyć Naturę 2000, niech patrzy i niech się uczy. 16 - 18 sierpnia 2013 ta Natura 200 będzie zniszczona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Już 16 - 18 sierpnia ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.07.13, 06:11 ...wielka lekcja kulturalnego podejścia do obszarów Natura 2000. Polacy będą się uczyć na własnych błędach, a Niemcy na cudzych. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Już 16 - 18 sierpnia ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.07.13, 20:00 I co? Zatkało was? :D :D :D PS. Przypominam, że 16 - 18 sierpnia, to nie jest prima aprilis! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Już 16 - 18 sierpnia ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.07.13, 06:39 Pewnie po cichu wszyscy się już szykują na imprezę? Co tam Natura 2000. :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Już 16 - 18 sierpnia ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.07.13, 06:26 Koronnym argumentem miejscowej władzy za festiwalem muzyki techno jest to, że chcą by miejscowa młodzież miała dostąp do najwyższej europejskiej kultury. Natomiast organizatorzy festiwalu reklamują się zdjęciami z takich festiwali na których jest widoczna tablica z ostrzeżeniem, że ta muzyka powoduje "szkody w mózgu". Jak to można pogodzić? Dlaczego władze są dziwnie spokojne o mózgi miejscowej młodzieży? Potrafi może ktoś wyjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś