Dodaj do ulubionych

W wybory lubuskiem wygral Gorzow

26.09.05, 15:47
Przed tymi wyborami mial 2 poslow z SLD i po jednym z PiS i PO, zero senatorow
Teraz 2 poslow z PiS, 1 z PO, 1 z SLD i po jednym senatorze z PiS i z PO. Nie
wiem kto wszedl z Samoobrony. Swoja droga durne te ludzie z SLD, ze wystawili
3 kandydatow na senatora - dostali razem ponad 100 tys. glosow - dla
porownania najlepsza Rafalska 87 000
Obserwuj wątek
    • Gość: SIR_GIERTYCH Re: W wybory lubuskiem wygral Gorzow IP: *.gorzow.mm.pl 26.09.05, 16:26
      Glupi ty jestes rmo zawody robisz kto lepiej sie ustawił na 4 latka. I tak
      gó.. z tego bedziesz mial czy poslami bedą politycy z południa czy z pólnocy
      • marcin_zielonagora Re: Wybory w lubuskiem wygrała Zielona Góra 26.09.05, 16:49
        Może on nie chciał żeby powtórzyła się taka sytuacja jak przy głosowaniu nad
        siedzibą telewizji. A poza tym wg mnie ZG wyszła na tych wyborach lepiej, w
        zeszłej kadencji Sejmu mieliśmy tyle samo posłów z południa województwa co
        teraz, ale większość z nich nic nie robiła, a poza tym nie mieliśmy żadnego
        przedstawiciela w ważniejszych partiach takich jak PO i PiS. Teraz mało tego że
        mamy przedstawicieli w tychże partiach to są partie w których nie ma
        przedstawicieli z północy województwa, tzn. Samoobrona, LPR, PSL. Szkoda tylko
        Senatu, ale to nie jest aż tak ważna izba parlamentu, żeby się czegoś bać. Sejm
        jest ważniejszy i tu nasi mają przewagę. Może zadbają o nasz region. I nie
        zachowuję się jak szowinista, ale myślę o rozwoju regionu zielonogórskiego. Bo
        to on jest najważniejszy z punktu widzenia zielonogórzanina. Dobrze że z SLD
        wszedł Kochanowski a nie Derech-Krzycki (bo wg mnie ten drugi miał większą siłę
        przebicia i bardziej zależało mu na Gorzowie).
        • Gość: miki Re: Wybory w lubuskiem wygrała Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 16:52
          Słyszałem, że z samejbrony mandat tez wzięła północ?
          • Gość: daria Re: Wybory w lubuskiem wygrała Zielona Góra IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 26.09.05, 16:58
            ja głosowałam na jedną panią z Gorzowa i nie żałuję, to nie jest ważne ska,
            ważne aby był mądry
          • marcin_zielonagora Re: Wybory w lubuskiem wygrała Zielona Góra 26.09.05, 17:13
            Nie, z Samoobrony wszedł prawdopodobnie Starosta z Radzynia (koło Sławy).
            • Gość: miki Re: Wybory w lubuskiem wygrała Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 17:14
              Skąd wiesz, bo mam inne informacje?
              • marcin_zielonagora Re: Wybory w lubuskiem wygrała Zielona Góra 26.09.05, 17:31
                Z RZG i nieoficjalnych danych komisji wyborczej w ZG
        • Gość: ant777 Re: Wybory w lubuskiem wygrała Zielona Góra IP: *.gorzow.mm.pl 27.09.05, 16:20
          marcin_zielonagora napisał:
          Dobrze że z SLD
          > wszedł Kochanowski a nie Derech-Krzycki (bo wg mnie ten drugi miał większą siłę
          > przebicia i bardziej zależało mu na Gorzowie).

Z tego samego powodu cieszę się że nie weszła Danielakowa. Podobno gdyby
          frekwencja była wyższa o 0,1% to Krzycki by się załapał. Nie wiem czy w to
          wierzyc bo w gazetach rózne, często niesprawdzone rzeczy piszą.
    • Gość: rmo Re: W wybory lubuskiem wygral Gorzow IP: 194.128.195.* 27.09.05, 14:26
      teraz, kiedy znane sa oficjalne wyniki, mozna zdecydowanie powiedziec, ze
      wybory wygral gorzow
      ma 4 poslow z samego miasta: Marcinkiewicz, Surmacz, Szadny, Kochanowski oraz 2
      senatorow jw.: Rafalska i Bachalski. Dodatkowo Marcinkiewicz ma bardzo silna
      pozycje w zwycieskim PiS (i moze nawet bedzie premierem), Surmacz to silna
      osobowosc, Kochanowski 3 kadencja i dobre uklady w Warszawie, Rafalska bardzo
      pracowita i zaangazowana
      z zielonej gory trojka z PO oraz slabiutcy z Samoobrony i PSL + stracony mandat
      z LPR, jeden z PiS - i tak nie podskoczy
      na pewno zg nie zwiekszy posiadania w zakresie urzedow i dodatkowo rusza sie
      sprawy gorzowskie w stolicy
      amen
      • Gość: zg Re: W wybory lubuskiem wygral Gorzow IP: *.ztpnet.pl 27.09.05, 14:35
        Nie wiem po co ktos tu sieje propagande majaca na celu zdolowac zielonogorzan.

Senat duzo nie znaczy przy Sejmie a przypominam ze jest tam tez pracowity Milek.

Kochanowski ma takie same uklady jak Wator.
        Marcinkiewicz jest silny to fakt ale trzebabylo sie tego spodziewac, dobrze ze
        mamy jednego z PiS a kto wie...moze w przyszlosci PiS w ZG zostanie wzmocniony
        bo przeciez ktos mu ta kampanie robil w ZG

PO 2 silnych przedstawicieli + jeden z N.Soli

PSL - Zych , stara wyga co wie co i jak i ma doskonale uklady dzieki temu caly
        PSL jest juz za ZG
        LPR - mlody niedoswiadczony ale jak poprosi to koledzy Poslowie zaglosuja za ZG
        Samoobrona to samo.

Jest dobrze, Wazne aby przyszly marszalek byl z ZG.
        Wojewoda jest szykowany z GW chodz sprytny Kazio mowi o czlowieku spoza woj.
        dlaczego????? Bo koles i tak bedzie za GW a przyszly marszalek oczywiscie tez
        wtedy bedzie musial byc spoza woj. a kto to bedzie?????/ Cos mi sie wydaje ze
        kolega kazia!!!!!!!!!!!;/

Pilnumjmy sie bo gorzowski PiS nas wykonczy. Cala nadzieja w Czesiu
        Fiedorowiczu i Bukiewiczowej....oni go przypilnuja tak jak benda mogli

PZDR
        • marcin_zielonagora Re: W wybory lubuskiem wygral Gorzow 27.09.05, 17:49
          Jak się okazało jeszcze jeden mieszkaniec ZG dostał się do Sejmu z ramienia PiS
          w okręgu Kaliskim. Jego pozycja w PiS też jest bardzo silna i jak sam mówi, nie
          zapomniał o ZG. Chodzi mi o posła Witolda Czarneckiego.
          • Gość: zg Re: W wybory lubuskiem wygral Gorzow IP: *.ztpnet.pl 27.09.05, 18:01
            OOOOOOooo SWIETNA WIADOMOSC!!!!!!!!

Ale fakt...zapomnialem ze Czarnecki jest w PiS i ma silna pozycje.
            A przeciez na ullotkach Materny i w spotach telewizyjnych udzielal mu poparcia:)

SWIETNIE!!!!!
            PZDR
            • budrys77 Re: W wybory lubuskiem wygral Gorzow 27.09.05, 18:51
              A Marek Jurek z PiS??? Mimo, że mieszka daleko zawsze głosuje za Gorzowem.
              Uspokójcie się już z tym szukaniem sprzymierzeńców w wojnie Jankesko-
              Konfederackiej bo to do niczego nie prowadzi.
      • Gość: suseł Re: W wybory lubuskiem wygral Gorzow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 15:09
        rmo ma chyba problemy z matematyka

z połnocy woj. do Sejmu weszły 4 osoby i 2 do Senatu
        gdy z poludnia do Sejmu 8 osób i jedna do Senatu.(z czego 7 osób to zielonogórzanie)
        Skad wiec stwierdzenie ze "gorzów wygral wybory"? chyba z kompleksów..

Jesli chodzi o pozycje przyszłych posłow to tez nie wyglada lepiej,
        Macinkiewicz ma silna pozycje w partii, za to Fiedorowicz jako poseł
        juz dwóch kadnecji ma dobra pozycje w Warszawie
        • Gość: buhahahahahahaha 4 > 8 !!! IP: *.ztpnet.pl 27.09.05, 15:44
          śmiała teza absolwenta jednej z licznych uczelni stołecznych

• budrys77 Re: 4 > 8 !!! 27.09.05, 16:02
            Ja osobiście żałuję, że do Sejmu zamiast Wontora, czy Kochanowskiego, nie
            wszedł Derech - Krzycki. Wontor polecany przez Jaruzelskiego to dla mnie
            skandal, ale co zrobić że PZPRowski elektorat jest u nas ze względów
            historycznych tak silny. Kochanowski jest bardziej strawny, ale mimo wszystko
            to stary partyjny beton. Poseł Krzycki mimo kilku wpadek ma dla mnie nieco
            bardziej demokratyczne oblicze.
            W wyborach wygrało całe, Lubuskie bo nareszcie w rządzie pojawią się ludzie
            związani z regionem. Akurat Marcinkiewicz i Rafalska od zawsze prezentowali
            opinie o jedności województwa.
            Co do tezy o marszałku województwa spoza regionu, to przypominam Zg, że
            marszałek nie jest przywożony w teczce. Jest wybierany na zupełnie innych
            zasadach niż wojewoda i ma zupełnie inne funkcje. W opinii PiSu, że wojewoda
            jest przedstawicielem rządu w terenie, a nie terenu w rządzie, coś jest. Uważam
            jednak, że dopoki Senat nie stanie się czymś na kształt Bundesratu (izbą
            regionów), to obecne rozwiązanie ma swoje plusy. Mieliśmy jednego wojewódę z
            Radomia/Warszawy (gubernator Majchrowski), a jego urzędowanie zakończyło się
            zaostrzeniem konfliktu Gorzowa z Zieloną Górą. Ten człowiek był jedną wielką
            pomyłką, a miałem wątpliwą przyjemność mieć z nim do czynienia. Pzdr
            • Gość: zg Re: 4 > 8 !!! IP: *.ztpnet.pl 27.09.05, 16:11
              Dlatego nie powinno sie eksperymentowac.
              Mieszkancy woj. znaja problemy i mentalnosc Lubuskiego i dlatego powinno tak
              zostac a jesli chodzi o Marszalka to moim zdaniem powinien byc wybierany w
              Wyborach ale po kilku kandydatow z kazdej partji bo znowu powturzy sie sytuacja
              tak jak w tych wyborach do Senatu czyli z dwoch najwiekszych partji PiS PO
              tylko gorzowianie.

PZDR
              • budrys77 Re: 4 > 8 !!! 27.09.05, 16:28
                Niestety, jak widzisz na przykładzie Zielonej Góry, wybory bezpośrednie nie są
                zawsze najlepszym rozwiązaniem. Patrz: Rada Miasta ZG przeciwko bezpośrednio
                wybranej prezydent Ronowicz. Oczywiście, mamy tu do czynienia z sytuacją
                skrajną, gdy radykalne poglądy pani Ronowicz utrudniają współpracę z równie
                radykalnie "okopanym na swoich pozycjach" SLD. Masz słuszność, że marszałek
                powinien być (w przeciwieństwie do wojewody), wybierany bezpośrednio. Tak jak
                gubernatorzy w USA. Trzeba jednak uwzględnić fakt, że np. w sfederalizowanych
                Niemczech, bezpośrednio wybierane landraty - powołują rządy. To rozwiązanie też
                jest skuteczne. Wszystko zależy teraz od kierunku, jaki przyjmie nowy rząd w
                sprawie rozwoju samorządu terytorialnego wszystkich szczebli. Oraz oczywiście
                od reformy Senatu, który ja osobiście widzę jako Izbę Regionów Z RÓWNĄ LICZBĄ
                MANDATÓW na wszytskich 16. Jedynymi wyjątkami mogą być: dodatkowy
                przedstawiciel miasta Warszawy oraz przedstawiciel wybierany przez polonię za
                granicą Rzeczypospolitej.
                • budrys77 Re: 4 > 8 !!! 27.09.05, 16:40
                  aaa, zapomniałem dodać, że mnie najbardziej martwi fakt najniższej frekwencji w
                  powiatach o najwyższym bezrobociu: żarski, żagański, strzelecko-drezdenecki.
                  czyżby ci ludzie już nikomu nie ufali? Chyba taki jest powód ich decyzji
                  o "zagłosowaniu nogami".
    • marcin_zielonagora Re: W wybory lubuskiem wygral Gorzow 27.09.05, 17:52
      Doliczmy jeszcze jednego mieszkańca ZG który należy do PiS i dostał się w okręgu
      Kaliskim. Czyli nie jest tak źle, dwóch zielonogórzan i dwóch Gorzowian. :))) hehe
      • Gość: zg Re: W wybory lubuskiem wygral Gorzow IP: *.ztpnet.pl 27.09.05, 18:03
        Calkiem zapomnialem o Witoldzie Czarneckim , ktory przeciez jest blisko
        Kaczynskiego a Materne popieral na jego ulotkach i spotach wyborczych.

No zobaczymy zaraz czy Kazio zostanie Premierem...pewnie tak ;/
        PZDR
        • budrys77 Re: W wybory lubuskiem wygral Gorzow 27.09.05, 18:54
          Powtórzę się:
          A Marek Jurek z PiS??? Mimo, że mieszka daleko zawsze głosuje za Gorzowem.
          Uspokójcie się już z tym szukaniem sprzymierzeńców w wojnie Jankesko-
          Konfederackiej bo to do niczego nie prowadzi.
          • marcin_zielonagora Re: W wybory lubuskiem wygral Gorzow 27.09.05, 19:01
            Dobrze powiedziałeś: głosuje za Gorzowem, ale niestety (dla was) on nie lobbuje
            za Gorzowem, a to różnica. Tym tokiem myślenia można jeszcze doszukać się kilku
            posłów którzy są powiązani z Gorzowem lub Zieloną Górą, ale i tak najbardziej
            liczą się posłowie, którzy mieszkają i funkcjonują w danym regionie.
          • Gość: Alezja Re: W wybory lubuskiem wygral Gorzow IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.09.05, 19:21
            Z punktu widzenia Lubuszan ważne będzie to, czy ludzie ci będą potrafili
            połączyć ponad partyjnymi podziałami w naszym ineresie. W Warszawie często
            ci "wielcy" i "wpływowi" Posłowie spadają do roli kukiełek podnoszących ręce
            tak jak im "partie" każą. Pytanie czy ci "nasi"- niezależnie od przynalezności
            partyjnej, będą mieli "charakter" by postawić się w razie potrzeby swoim
            szefom. Czas pokaże. Zobaczymy, czy województwo zostanie.
            Tomasz Nesterowicz
            • Gość: babel Re: W wybory lubuskiem wygral Gorzow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 20:27
              Podejrzewam, że Gorzów zacznie się wybijać i kreować na jedyną stolicę
              lubuskiego pomniejszając rangę Zielonej Góry. Kto wie czy nie będzie szukał
              okazji do przeniesienia nawet LUM do siebie licząc na duże poparcie swoich
              wybrańców. Może przesadzam, ale spory i kłótnie pomiędzy obydwoma miastami z
              pewnością się nasilą. Co pozostanie dla pozostałych miejscowości w grajdołku
              lubuskim ?
    • Gość: rmo Marcinkiewicz premierem! IP: 194.128.195.* 27.09.05, 22:56
      Teraz to kochani zielonogorzanie Gorzow juz nie tylko wygral w lubuskiem
      Teraz to Gorzow trafil 6 w totolotka
      Drzyjcie
      Zobaczymy, czy wasze posly Zychy dadza rade postawic tame Premierowi IV RP
      • Gość: zg Re: Marcinkiewicz premierem! IP: *.ztpnet.pl 27.09.05, 23:09
        Wiadzialem ze wkoncu jakis kretyn z gorzowa wpadnie i zacznie straszc.

Tyle razy nas straszyliscie i odgrazaliscie sei (zawsze na ryj spadliscie) ze
        nawet takie zagrozenie jak Kazio nie jest wstaie mnie zmartwic.

Zobaczymy kto wygra prezydenture.
        Kazio marionetka Kaczora:)
        PZDR
    • Gość: zg Re: Marcinkiewicz premierem! IP: *.ztpnet.pl 27.09.05, 23:30
      ??????????/
      Ty juz chyba walnoles:)

Nooo dawaj gamoniu.... przyznaj sie.....:)

ZAZDROSCISZ nam uczelni????:)
      PZDR
      • Gość: rmo zazdrosc? IP: 194.128.195.* 27.09.05, 23:32
        nie zazdroszcze
        macie ja tylko dzieki poparciu Kazia
        ktorego oszukaliscie mamiac wizja uniwera lubuskiego
        typowa falubazia postawa
        kretactwo i wlazenie do duszy, jak nie mozna uwalic
        tak jak ty zreszta
        dd sorki zg
        pzdr
    • Gość: presowcan Zielona Góra wygrała. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 12:22
      oczywiście ze wybory wygrała Zielona Góra!

Popatrzcie; Gorzowa tu nie ma a Zielona Góra jest na 8.
      www.wybory2005.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/M/k78.htm
      • Gość: zg Re: Zielona Góra wygrała. IP: *.ztpnet.pl 01.10.05, 13:01
        hi hi

To jest okreg wyborczy nr. 8 Zielona Gora.

Dlatego ZG poniewaz Okregowa Komisja Wyborcza w woj. Lubuskim znajduje sie w ZG
        skad inf. dalej przechadza do Panstwowej Komisji Wyborczej.:)

Ps. tak czy innaczej wybory wygrala ZG....znowu:)
        PZDR
    • Gość: presowcan Re: W wybory lubuskiem wygral Gorzow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 13:08
      tak czy siak Zielona Góra jest duuużo lepsza niz Gorzów Poznański i nic ani
      nikt tego nie zmieni.
      • Gość: nicki Re: W wybory lubuskiem wygral Gorzow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 23:47
        Jaki Gorzów wygrał?
        Nie umiecie liczyć? W lubuskiem było do rozdania 12 mandatów:
        Z PO 4 mandaty: 2 z zielonki i 1 z nowej soli oraz jeden z gw czyli 3:1
        z PiS 3 mandaty: 2 z gw i 1 z zg czyli 1:2
        z SLD 2 mandaty z 1 z zg i 1 z gw czyli 1:1
        z Samoobrony 1 mandat 1 ze wschowy czyli 1:0
        z LPR 1 mandat z zg czyli 1:0
        z PSL 1 mandat z zg czyli 1:0
        RAZEM 7:5 dla zg
        I wszystko jasne. Nawet premier z Gorzowa tego nie zmieni. Tym, bardziej ze 1
        mandat z ramienia PiS zielona zdobyła jeszcze podobno w Kaliszu.
        A więc 8:5 i do widzenia drogi Gorzowie. Takie są fakty!
        Jak ktoś nie umie liczyć to jego problem.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka