Dodaj do ulubionych

województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót

18.11.05, 18:19
uważam, że powinno spowrotem (zamiast Lubuskiego) istnieć województwo
Zielonogórskie z Gorzowem Wlkp i Głogowem, tak jak kiedyś a stolicą była by
oczywiście Zielona Góra, też tak jak dawniej.
Głogów pokazuje zainteresowanie bycia w woj. Zielonogórskim więc może sa
szanse.

pozdrow.
Obserwuj wątek
    • Gość: ZIELONKA Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 18:23
      1. pomysł bardzo dobry
      2. nie wiem czy są szanse ale napewno jakieś są.
      • Gość: Papajoe Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ztpnet.pl 18.11.05, 18:33
        A może bez Gorzowa a z Glogowem i Legnicą?
        • Gość: zg Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ztpnet.pl 18.11.05, 18:35
          hehe to jakies marzenia:)

Ja bym wolal woj z Legnica i Glogowem byloby super.

ps. ciekawe jak wpienialby sie ten histeryk z Zar croklic:)

PZDR
          • Gość: Papajoe Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ztpnet.pl 18.11.05, 18:44
            Jest i na to sposób!
            Wyodrębnić samodzielne Ksiestwo Królikowskie
            sprowadzajace się do M-3 croolicka w Żarach.
            I po kłopocie!
        • Gość: b Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 18:04
          Sny o potędze? Woj. Lubuskie powinno zostać rozebrane, a jego części przyłączone do Wielkopolskiego, Dolnośląskiego i Zachodniopomorskiego.
    • Gość: Tranzystor Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 18.11.05, 18:42
      Ale podpucha, któś prowokuje, nie bawmy się w dziwne rozgrywki.Włączmy Głogów,
      ale toksyczny Gorzów pozostawmy. Bedzie weselej.Niech ma swoje zadaniaw naszej
      społeczności.
    • Gość: ZIELONKA Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 18:47
      Legnica.. hmm to dobry pomysł. Lecz kiedyś Jelenia Góra chciała być z Zieloną,
      ciekawe czy dalej tak jest?
      • Gość: erni Re: NAJBOGATSZE REGIONY IP: *.ok.ae.wroc.pl 18.11.05, 19:37
        www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_051014/ekonomia_a_20-1.F.jpg
    • landy Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 18.11.05, 19:56
      zielonogorskie z przylaczona warszawa
      jako terytorium zalotnym
      dostepnym tylko droga lotnicza
      z portu grzybarzy
      • Gość: oremus Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ztpnet.pl 19.11.05, 16:49
        ze tak nie jest należy podziękować Joli Danielak i Brachmańskiemu którzy dali
        sie ograć Marcinkiewiczowi.Tym swoim esesmanskim wzrokiem jak niektórzy słusznie
        zauważają po prostu zahipnotyzował ich.A te naiwne dały sie nabrać na taki twór
        zamiast powiedzieć PAS i czekać na p[rojekt prezydencki.Ot rechot historii pani
        niopierzona posłanko Jolu i arogancki pośle Andrzeju.
    • cancro Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 20.11.05, 18:01
      spearss napisał:

> uważam, że powinno spowrotem (zamiast Lubuskiego) istnieć województwo
      > Zielonogórskie z Gorzowem Wlkp i Głogowem, tak jak kiedyś a stolicą była by
      > oczywiście Zielona Góra, też tak jak dawniej.

Czy istnieją po temu jakieś racjonalne przesłanki? Bo jeśli nie to pytam skąd
      ten minimalizm? Może od razu przenieść siedzibę ONZ do Zielonki?!

> Głogów pokazuje zainteresowanie bycia w woj. Zielonogórskim

Może jakieś konkrety, bo ja żadnego zainteresowania nie dostrzegłem.

>więc może sa szanse.

No pewnie, że są! Ba, nawet już były, ale wyście chcieli lubuskiego. Idzie na
      to, że jednak Zielona Góra i Głogów będą w jednym województwie, czego sobie i
      wszystkim Zielonogórzanom życzę!
    • cancro Re: Do przyjaciela karol 20.11.05, 20:07
      Dobrze! I ty też!
    • Gość: ZIELONKA Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 06:55
      cancro ale ja cie prosze, nie bądź zazdrosny, i nie pokauj tego, ze mieszkasz w
      dziurze i nam musisz "dowalić (chociaz to widać, ze mieszkasz w dziurze) wy
      nigdy nie byliście miastem wojewódzkim i nigdy nie będziecie (ostatnia reforma
      administacyjna `75r, to była pomyłka) Lepiej popatrz na gorzów a potem do
      lustra.
      • Gość: Zorran Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: 212.160.138.* 21.11.05, 13:59
        Kombinujcie tak dalej, premier Marcinkiewicz pewnie się właśnie zastanawia jak
        spełnić wasze najskrytsze marzenia. Założę się o stówę że za cztery lata
        jedynym urzędem z siedzibą w Zielonej Górze będzie leśniczówka. Organem
        zwierzchnim bedzie nadleśnictwo w Świebodzinie.
      • cancro Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 21.11.05, 22:05
        Gość portalu: ZIELONKA napisał(a):

> cancro ale ja cie prosze, nie bądź zazdrosny,

Zazdrośc w tym przypadku jest mi zupełnie obca. Stan ducha w jaki wprawia mnie
        lubuska megalomania nazwałbym raczej rozbawieniem.

> i nie pokauj tego, ze mieszkasz w dziurze

Daje ci słowo, że bardzo byś się zdziwił(a), gdybym napisał, gdzie mieszkam. To
        ze tego nie wiesz daje mi jeszcze większą frajdę!
        Pisząc o "dziurze masz na myśli zapewne Żagań. No cóż, jeśli tak jest, to w
        znacznej mierze jest to zasługa władz w "lubuskiej stolycy". Ta "dziura ma w
        sobie coś, ma duszę! Odzrzuć od Zielonki blokowiska powstałe w epoce nakazowo
        rozdzielczej, a okaże się, że "lubuska metropolia" nie dość, że obszarem byłaby
        mniejsza od Żagania, to jeszcze nijaka, bez wyrazu. Czym może zachwycić wasze
        miasto? I kto tu jest dziurą?

> i nam musisz "dowalić (chociaz to widać, ze mieszkasz w dziurze)

Ciekawe po czym widać? Poza tym nikomu nie dowalam. Dyskutuję o województwie, w
        którym póki co leży "moja dziura". Jak ktoś pisze, że głogowianie chcą do
        lubuskiego, to chcę wiedzieć skąd to wiadomo, bo może niesłusznie postuluję
        oderwanie "mojej dziury" od "lubuskiej metropolii".

>wy
        > nigdy nie byliście miastem wojewódzkim i nigdy nie będziecie

Wy też nie. Byliście zaledwie jedynym beneficjentem utworzonego w 1950 r.
        województwa. Tylko Zielona Góra odniosła korzyści z jego istnienia. Nie dziw, że
        bronią dziś tego tworu niczym niepodleglości. Żagań jeszce niedawno był stolicą
        księstwa, w którego skaład wchodziła także ZG i to wcale nie jako ważne miasto.
        Kto wie, co będzie za 100 lat. Nigdy nie mów nigdy. Chcę także zauważyć, że
        dyskusja jest o województwie zielonogórskim. Chetnych do dyskusji o "mojej
        dziurze" zapraszam na forum Żagań. Jak napisał administrator tego forum "nikt
        was stamtąd nie usunie"

> (ostatnia reforma administacyjna `75r, to była pomyłka)

A to dlaczego?

> Lepiej popatrz na gorzów a potem do lustra.

Nie kumam bazy. Mogłbyś jaśniej?
    • Gość: gość portalu Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.gorzow.mm.pl 21.11.05, 14:04
      Ah.. wsadzę kij w mrowisko i szybko uciekam :)
      Powinno powstać Lubuskie ze stolicą w Gorzowie Wlkp.

Jak to się kiedyś mawiało ?
      "Stolica Polski Gorzów Wielkopolski" :P

• crux_lc Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 21.11.05, 14:20
      buahaahah, Ja uważam, ze gorzów Wlkp to dziura (ale cii...cho nie mówcie
      nikomu;) )

i zielonogórzanie, na woj. zielonogórskie macie jak najbardziej szanse,
      myślicie ze w dzisiejszym rządzie premier coś sam może zrobić, hehe, no bez jaj.

pozdro z Cz-wy
      • Gość: gość portalu Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.gorzow.mm.pl 21.11.05, 14:38
        Pomimo , że jestem z Gorzowa też uważam że to dziura jakich mało !

To z kijem w mrowisko to aby rozruszać forum :)
        • Gość: zg Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ztpnet.pl 21.11.05, 15:35
          Jak sie poszczesci to moze kazio nie zlikiwduje wszystkeigo w ZG.

A ilu z was glosowalo na niego????

PZDR
          • andrzejusa Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 21.11.05, 16:31
            wszyscy bo mielismy cynk ze jak wygra to zielona gore zredukuje
            do "rangi" miasta powiatowego
            • Gość: erni Re: ZIELONA GÓRA W DOLNOŚLĄSKIM IP: *.ok.ae.wroc.pl 21.11.05, 17:07
              Władze Dolnego ŚŁąska, Śląska oraz Opolszczyny w Krzyżowej wielokrotnie
              omawiały powrót do jedności Śląska. Zielona Góra jest zainteresowana powrotem
              do śląska. Wg. projektu istniałoby dwa sejmiki (Dolnośląski i Śląski) i stolica
              oczywiście historycznie we Wrocławiu.
    • spearss Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 21.11.05, 17:14
      stolica we Wrocku, a Katowice i Zielona Góra miasta pomocnicze czy coś takiego.
      • Gość: erni Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ok.ae.wroc.pl 21.11.05, 17:15
        Dwa sejmiki jeden we Wrocłąwiu drugi w Katowicach i siedziba wojewody we
        Wrocławiu.
        • andrzejusa Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 21.11.05, 17:36
          przeciez o tym pisalem zielona gora miastem powiatowym
          • Gość: zg Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ztpnet.pl 21.11.05, 18:15
            sluchaj palancie.

kazio na stoleczku jako malowany posiedzi 2 lata.
            Zobaczymy ile uda mu sie poprzenosic do gorzowka.

Moze zmieniac normy cywilizowanych swiatow i wprowadzac zasady krajow
            rozbujniczych,policyjnych i dyktatorskich czyli zamiast wladze przekazywac
            samorzada bedzie centralizowal wladze czyli wojewoda zyskuje a marszalkek traci
            ale pamietaj ze kasa mimo wszystko zostaje w ZG i dalej bedziecie skamlec i
            ujadac a jak juz spadnie ze stolka wszystko wroci do normy.

PZDR
            • andrzejusa Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 21.11.05, 18:21
              jak kasa jest w zielonej gorze to co ma wrocic do normy zg
              • Gość: zg Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ztpnet.pl 21.11.05, 19:01
                To ze szamorzady a szczegolnie Urzad Marszalkowski przejmowal wladze od
                wojewodziny a nie odwrotnie.

PZDR
                • Gość: andrzejusa Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.e.strato-dslnet.de 21.11.05, 19:54
                  samorzady to gminy i powiaty a nie urzad marszalkowski , komu jest
                  on potrzebny poza zielona gora
                  • Gość: Kierowca Bombowca Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.kam.pl 21.11.05, 22:22
                    Gość portalu: andrzejusa napisał(a):

> komu jest on potrzebny poza zielona gora

Nikomu. Kompetencje które ma UM powinny posiadać gminy albo powiaty. Wszystko powinno być zarządzane przez władzę lokalną, urząd marszałkowski jest wladzą samorzadowa tylko z nazwy. UM jest zbędnym, urzedem to tylko mnożenie stanowisk urzedniczych. Kiedyś nie było u marszałkowskich i wszystko było ok. Właśnie przegladam stronę UM i widze jakie on ma kompetencje - śmiech na sali - wręczanie olimpów lubuskich, wydawanie decyzji z ochrony srodowiska, opracowywanie strategi rozwoju województwa phi ... takie rzeczy może równie dobrze robić każda gmina.

- szpitale zadłużone po uszy - Marszałek nimi zarzadza,
                    - nierętowne połączenia kolejowe - UM nie potrafi sobie z tym poradzić pomimo zakupu szynobusów, co chilę likwidowane są połączenia,
                    - brak inwestycji w muzea (Spichlerz, muzeum na Warszawskiej w Gorzowie) - budynki się sypią,
                    - bezmyślnne wydawanie wspólnej wojewódzkiej kasy na nierentowne i nikomu nie potrzebne lotnisko w babimoście, które notabene posaiada idiotyczną nazwę port lotniczy zielona góra - buahahaaa,
                    - wałki przy rozdzielaniu kasy unijnej - dziwnym trafem wszystko trafia na południe.

• Gość: zg Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ztpnet.pl 21.11.05, 22:29
                      A po co jest urzad wojewodzki?????/

Tylko mi nie piscie ze jest reprezentantem premiera w regionie bo to g znaczy.

PZDR
    • Gość: ZIELONKA Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 07:02
      komu potrzebny U.Marszałkowski? Czy ja dobrze przeczytałam co ten palant
      napisał???? Przeciez wy cały czas w tym koszowie płaczecie i mówicie ze was
      wykorzystujemy i chcecie UM wiec o co ci chodzi dziecko?

A teraz wam powieem prawde, mam nadzieje, że w tym gorzówku nie poumieracie na
      zawał z tego powodu, kazio nic nie zrobi bo nic nie może zrobić. Jest sam jak
      palec.
      • budrys77 Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 22.11.05, 08:54
        Zielonka - Kaziemierz już coś zrobił, mimo, że jest bardzo krótko: ruszyła
        sprawa S3! Ma to większe znaczenie, niż "przeflancowanie" do Gorzowa
        czegokolwiek z Zielonej Góry. Czy zrobi coś więcej? Nie wiem. Czas pokaże. Po
        miesiącu urzędowania ma wiele innych spraw na głowie. Pogadamy za rok. Pzdr
      • andrzejusa Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 22.11.05, 10:18
        ZIELONKA pamietaj ze sa 3 prawdy , prawda , cala prawda , i gowno
        prawda
    • Gość: erni Re: WARSZAWA - TORUŃ PRIORYTETEM IP: *.ok.ae.wroc.pl 22.11.05, 09:40
      Rząd naprawi drogi do o. Rydzyka
      Źródło: PAP Dodano: 2005-11-21 (05:05)

W Radiu Maryja gościli kolejni członkowie gabinetu Kazimierza Marcinkiewicza:
      szef resortu gospodarki oraz minister transportu i budownictwa - pisze "Gazeta
      Wyborcza".

Dzięki o. Rydzykowi rządowe limuzyny można zobaczyć coraz częściej na ulicach
      Torunia. W sobotę do studia Telewizji Trwam i Radia Maryja przyjechali:
      minister gospodarki Piotr Woźniak oraz transportu i budownictwa Jerzy Polaczek.
      Przed nimi byli tam już premier Kazimierz Marcinkiewicz, minister
      sprawiedliwości Zbigniew Ziobro i koordynator ds. służb specjalnych Zbigniew
      Wassermann - wylicza dziennik.

Zdaniem rzecznika rządu Konrada Ciesiołkiewicza to nic dziwnego: Premier i
      ministrowie, w miarę możliwości, starają się przyjmować zaproszenia wszystkich
      mediów.

Toruń może zyskać na częstych odwiedzinach członków rządu. Podczas sobotniej
      audycji do programu dodzwonił się o. Rydzyk, który poskarżył się na stan drogi
      z Warszawy do Torunia. Nawet w Białorusi czy na Litwie są lepsze drogi czy
      autostrady, nie mówiąc już o zachodnich.

Co do drogi do Torunia, to ja się przyłączam - przytaknął minister Woźniak. Coś
      z tym zróbmy. Toruń to znakomita atrakcja turystyczna, niezwykle trudno
      dostępna, niemalże jak w głębi puszczy amazońskiej. To jest stan do zmiany -
      powiedział minister "Gazecie Wyborczej". (PAP)

• andrzejusa Re: WARSZAWA - TORUŃ PRIORYTETEM 22.11.05, 10:21
        erni masz racle do torunia trudno dojechac
    • Gość: ZIELONKA Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 11:28
      Zapomniałeś budrysie, że wojewódzki oddział GDDKiA jest w Zielonej Górze.

S3 przejdzie obok Zielonej Góry, a Gorzów ominie.

I koniec:))))

Nic nie zrobicie. Premier to se może:P Ale i tak nic nie zdziała.
      • andrzejusa Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 22.11.05, 12:38
        S3 przejdzie wam kolo nosa a nie obok zielonej gory
    • Gość: ZIELONKA Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 12:53
      taaa, przeciez sa planu ustalone, S3 przejdzie obok ZG a koszuff ominie z daleka
      • budrys77 Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 22.11.05, 15:39
        Powoli zaczynam odnosić wrażenie Zielonka, że nie wiesz o czym mówisz. S3
        ominie Gorzów???? A to ciekawa koncepcja i bardzo interesująca. Przybliż mi
        proszę detale tego planu, bo najwidoczniej moja wiedza jest odmienna od Twojej.
        • Gość: zg Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ztpnet.pl 22.11.05, 16:03
          skasowali mnie wiec jescze raz

Ja nie wiem budrys o czym oni gadaja

S3 bedzie przebiegac przez ZG i przez GW tak jak mialo byc a nie jak chcieli
          gorzoiwanie w tym i ty zdaje sie.

Koniec i kropka

PZDR
          • budrys77 Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 22.11.05, 16:21
            Ja poprostu widzę potrzebę budowy dobrej, szerokiej drogi na Poznań. To, że
            S3 "pójdzie" na południe - zupełnie mi nie przeszkadza:) Niestety, autostrada
            A2 jest droga, tak więc nie uśmiecha mi się dojazd S3 do Świebodzina
            i "odbicie" na Poznań. To dodatkowe 30 zł w jedną stronę, nie licząc paliwa.
            Dlatego wielu Gorzowien nawet przyklasnęło pomysłowi S3 na Poznań. W końcu
            znacznie więcej Gorzowien jeździ do Poznania, czy dalej do Warszawy, niż do
            Zielonej Góry...
            A co do pomysłu Zielonki, zafascynowała mnie jej koncepcja i dlatego proszę o
            wypowiedź:)
            • Gość: zg Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ztpnet.pl 22.11.05, 16:41
              budrysku ze mnie gupiego nie zrobisz.

Bywam na forum gw czesto i wiem co sie dzieje.

Cieszyliscie sie z tego ze S3 ominie ZG i tylko to wam w glowach blo.
              Baaa nawet szczeciniana wmawialiscie ze tak lepiej ale wytlumaczylo kilku
              mareczkowi i zmienil zdanie.

> znacznie więcej Gorzowien jeździ do Poznania, czy dalej do Warszawy, niż do
              > Zielonej Góry...
              Czlowieku to nie chodzi o ZG!Dlaczego wy tego nie skapujecie????/

Z ZG tez wiecej jezdzi do Poznania ale nie o to biega.
              Chodzi o woj. Miedzyrzecz i wszystko na poludni mialo byc ominiete przez S3 a
              jesli znasz sie troche na geografi to dalej jest tez wroclaw.

Niewazne... nie wkrecaj mi tlko zeczy w ktore sam nie wierzys. Ja juz napisalem
              ze sobie to niektorzy tu w ZG zapamietaja.

Pamietasz to
              "brawo radny Jaloszynski" ???????????????????????

Pamietasz:)

PZDR
              • budrys77 Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 22.11.05, 22:24
                pamiętać pamiętam ale ja nie wołałem tak głośno:) A co do trasy w kierunku na
                Zieloną Górę, to pierwotnie spodobał mi się pomysł zmiany jej przebiegu ale
                potem zmieniłem zdanie. Zastrzegłem jedynie, że nowa trasa na Poznań też jest
                potrzebna. Nie broniłem opracowania PAN jak niepodległości i na pewno nie
                przywołałem argumentu pt. "dobrze tak Falubazowi";)
                • Gość: zg Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ztpnet.pl 23.11.05, 00:09
                  Dobrze ze zrobiles sie normalny.
                  Nie rob mnie wiecej w balona oki??:)

PZDR
            • Gość: andrzejusa Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.e.strato-dslnet.de 22.11.05, 16:42
              no Zielonka pokaz te plany
    • Gość: ZIELONKA Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 17:46
      oj sami se zobaczcie, sa na str GDDKiA Zielona Góra.
      • kapslarz Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 23.11.05, 15:47
        Typowe...
        Okazuje się, że nie masz racji i coś mamroczesz żeby samemu sobie poszukać mapki.
        Rzuć linka, to ci może ktoś uwierzy.
    • Gość: Jacobs Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: 62.233.249.* 23.11.05, 08:00
      Chyba cie pogieło , dla Głogowa Zielona Góra to taka sama egzotyka jak Kamczatka . Głogów pracuje w KGHM , kupuje w Legnicy i Wrocławiu gdzie też studiuje . A co mu może zaoferować Zielona Góra - jabola na winobranie .
      • andrzejusa Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 23.11.05, 09:41
        brawo Jakobs prawde napisales
        • Gość: zg Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ztpnet.pl 23.11.05, 10:25
          Taa ciekawe co gorzowek moze zaproponowac komu kolwiek.

A paru studentow z Glogowa sie znajdzie.

PZDR
          • Gość: Jacobs Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: 62.233.249.* 23.11.05, 11:26
            Skończ z tym Gorzowem , kogo jeszcze ten kretyński spór interesuje . Zielona Góra to fajne miasto ale nie jest pępkiem świata . I przestańcie się zachowywać jak kolonizatorzy bo zrazicie „niezielonogórskich” mieszkańców lubuskiego i przy najbliższej okazji oleją to województwo , zrobią referendum i uciekną do Wielkopolski lub Dolnośląskiego .
            • Gość: Kapsel Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ikatel.pl 23.11.05, 12:01
              Przeczytałem te wasze najeżone wrogościa posty i dochodzę do wniosku, że pomoże
              wam wszystkim tylko jedno. Likwidacja Lubuskiego. Zresztą i tak do tego dojdzie
              w najbilższych latach.
              • Gość: Jacobs Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: 62.233.249.* 23.11.05, 14:56
                W moim poscie nie ma wrogości , po prostu już nie mogę już czytać tego zielonogórskiego forum . A jako były zielonogórzanin chcę czasem dowiedzieć się co słychać na starych śmieciach . A tam ciągle wojenka z Gorzowem i mocarstwowe aspiracje , a jak się przyjedzie to "bida i nuda" .
                • Gość: Kapsel Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ikatel.pl 23.11.05, 15:18
                  Jacobs, przepraszam. Moja wypowiedź odnosiła się tylko do tych lubuskich
                  zacietrzewionych forumowiczów, którym się wydaje, ze bez ich ,,metropolii''
                  zawali Polska. A przecież wiadomo, iż wkrótce ich obydwie ,,stolice''staną się
                  zwyczajnymi powiatowymi mieścinami.
    • Gość: ZIELONKA Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 14:46
      a co mu daje Wrocław?
      • Gość: erni Re: Województwo Łużyckie IP: *.ok.ae.wroc.pl 24.11.05, 08:56
        Pracę, Wykształcenie, Lotnisko, Kadrę, Kulturę, Rozrywkę, Leczenie.
        Tak tak nawet Opole przyjeżdza się leczyć do Wrocławia bo tam nie mają
        rezonansów magnetycznych. Teraz Ministerstwo zdrowia zakupuje 9
        najnowoczesniejszych aparatów do naświetleń zmian rakowych. I ZIelona gÓra
        będzie jeżdzic do Wrocławia albo Poznania. Takie fakty.
        Lubsukie to jakiś wybryk. Południowe miasta :Żagań,Żary, Lubsko. Krosno
        Odrzańskie to miasta śąskie - nawet w herbach mają orły Piastowskie. Obie
        stolice(kojejne jaja) nie mają zaś nic wspólnego z ziemią Lubuską, a jedna z
        nich dodatkowo w nazwie ma Wielkopolski. Pośmiewisko. Nic się nie skłąda nic
        nie układa. Ale lokalni politykierzy mają za to stołki no bo We Wrocławiu czy
        Poznaniu te miernoty byłyby płotkami z końca szeregu.
        Zatem jeśli to niesamodzelne dziwne województwo które i tak podlega w wielu
        sprawach albo pod Poznań, albo Wrocław a czasem Szczecin nazywa się Lubuskie to
        równie dobrze można było je nazwać Łużyckie?
        :)
        • budrys77 Re: Województwo Łużyckie 27.11.05, 18:32
          Zgadzam się z Tobą praktycznie we wszystkim ale co do przymiotnika Wielkopolski
          w nazwie Gorzowa, śpeszę z wyjaśnieniem. Historycznie z Wielkopolską Gorzów ma
          niewiele wspólnego, a człon Wlkp. pojawił się tuż po wojnie, na
          fali "polonizacji" tych ziem. Na pomysł wpadli Poznaniacy i tak już zostało.
          Władze zastanawiąją się nad wykreśleniem przymiotnika, ale koszty są zbyt
          znaczące. Np. w Niemczech praktycznie nie zmienionmo nazw ulic po upadku NRD
          (Karl Marx Strasse to jedna z głownych ulic Frankfurtu nad Odrą).
    • Gość: ewa Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.11.05, 09:10
      marzeniem Gubina jest odłączenie się od nierobów z krosna odrz. jak będzie woj.
      zielono-górskie może się uda !!!!
      • Gość: erni Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ok.ae.wroc.pl 24.11.05, 09:23
        Pozdrowienia dla Gubina!! :)

Ciekawy artykuł:

"Wrocław poluje na studentów w Katowicach i Gliwicach".

Wrocław szuka młodych do pracy w dużych koncernach. We wtorek zachęcali do
        wyjazdu studentów Akademii Ekonomicznej w Katowicach i przekonywali, że jest to
        najlepsze miejsce do zamieszkania. - Wyjadę, bo jest szansa na lepsze życie -
        mówi Patryk Czerkawski z Mysłowic, student Akademii Ekonomicznej w Katowicach.

Autobus z wrocławskimi urzędnikami i przedstawicielami trzech koncernów: Volvo,
        Siemens i Hewlett-Packard krąży po Polsce od 16 listopada. Kampania "Teraz
        Wrocław" jest skierowana głównie do młodych ludzi, absolwentów studiów, oraz
        osób z kilkuletnim doświadczeniem zawodowym. Pracy w koncernach mogą szukać nie
        tylko informatycy i inżynierowie. Filolog może się starać o stanowisko
        księgowego czy specjalisty ds. personalnych. - Praca w międzynarodowym zespole
        wymaga biegłej znajomości języka obcego. Brak studiów ścisłych nie jest żadną
        przeszkodą - tłumaczy Joanna Waszkiewicz z Volvo.

W najbliższych latach ten koncern chce zatrudnić 500 osób, Siemens - 1500, a
        Hewlett-Packard - 1000. - We Wrocławiu chce także inwestować LG. Nie są to więc
        czcze przechwałki. Wrocław przeżywa boom gospodarczy - mówi Tomasz Gondek z
        tamtejszego Urzędu Miejskiego.

Wrocław jest jednym z nielicznych dużych miast w Polsce, które uporały się z
        planem zagospodarowania przestrzennego, przez co mogą zaoferować działki pod
        budowę 40 tys. mieszkań. - Zrobiliśmy niedawno ankietę wśród naszych
        mieszkańców. 80 proc. kocha swoje miasto, a tylko 3 proc. chce wyjechać -
        dodaje Gondek.

- Z Katowic do Wrocławia? Taka migracja mi odpowiada. Wrocław ma sporo do
        zaoferowania, to piękne miasto i na dodatek oferuje pracę, która mnie
        interesuje - mówi Krzysztof Janczara z piątego roku zarządzania AE.

Instytut Socjologii Uniwersytetu Śląskiego od lat prowadzi badania nad losem
        studentów, którzy nie ukończyli 30. roku życia. - Z każdej setki młodych
        Polaków 40. zostaje bez pracy. Wyjeżdżają więc za chlebem do Wielkiej Brytanii,
        Irlandii, Niemiec, Holandii i USA. Wielu jest jednak rozczarowanych pracą
        pomywaczy i sprzątaczek, dlatego wraca z powrotem - mówi prof. Marek
        Szczepański, dyrektor Instytutu.

Dzisiaj autobus zaparkuje przed Politechniką Śląską w Gliwicach.
        • Gość: ewa Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.11.05, 09:33
          Gubin pozdrawia Zieloną !! Wrocław naprawdę dużo inwestuje w swoich
          mieszkańców !
          • Gość: erni Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ok.ae.wroc.pl 24.11.05, 09:34
            Wrocław pozdrawia Gubin!!
            :)
            • Gość: ewa Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.11.05, 09:46
              niezauważyłam!Gubin pozdrawia Wrocław!!!
              • andrzejusa Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 24.11.05, 09:51
                gorzow pozdrawia suwalki
                • Gość: zg Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ztpnet.pl 24.11.05, 11:53
                  ZIELONA GÓRA pozdrawia gorzow:)

PZDR
                  • Gość: lolo Re: województwo -gorzowskie powrót IP: *.gorzow.mm.pl 27.11.05, 17:11
                    • budrys77 Re: województwo -gorzowskie powrót 27.11.05, 18:27
                      Gorzów pozdrawia Zieloną Górę:)))
                      • Gość: andrzejusa Re: województwo -gorzowskie powrót IP: *.e.strato-dslnet.de 27.11.05, 20:55
                        ty budrys77 , to potrafisz tafic w sedno , gratulacje
    • landsbergczyk Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 28.11.05, 13:19
      Tak tak Spearss masz racje .Zielonaaaaaa Góraaaaaa jesttttttttttt
      wielkaaaaaaaaaa.HE HE
      • budrys77 Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 28.11.05, 15:15
        Młody, przestań zaczynać burdy na forum, gdy panuje mir i tylko Zielonka
        czasami zaszaleje. Idzie przywyknąć, a nawet nie tak dawno, ogłasiliśmy ją/go
        maskotką gorzowskiego forum:)))) Po co się żreć?
    • spearss Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót 28.11.05, 19:14
      pewnie że mam racje i pewnie że jest wielka!!!!!!!!!!!
      • Gość: zg Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ztpnet.pl 28.11.05, 19:43
        Wielka i duza jak gora -wiadomo

PZDR
    • Gość: fa Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: 212.160.159.* 29.11.05, 09:17
      Przywrócenie zielonogórskiego województwa, czy też podział na dwa województwa -
      to jest wspaniałe hasło do wyborów.
    • Gość: erni Re: BRZEG CHCE DO DOLONŚLĄSKIEGO IP: *.ok.ae.wroc.pl 29.11.05, 09:18
      miasta.gazeta.pl/opole/1,35086,3036364.html

W Brzegu myślą o odłączeniu się od Opolszczyzny

Joanna Pszon 28-11-2005 , ostatnia aktualizacja 27-11-2005 19:38

Brzescy radni powiatowi z prawicy uważają, że ich powiat powinien być częścią
      Dolnego Śląska i szykują uchwałę o rozpisaniu w tej sprawie referendum.
      Minister Dorn odpowiada im, że wynik weźmie pod uwagę, bo AWS nie najlepiej
      przeprowadził reformę samorządową

czytaj dalej »

r e k l a m a

Uchwałę o zorganizowaniu referendum piszą Janusz Jakubów z LPR oraz Dariusz
      Bochenek i Kazimierz Bączek (niegdyś w PiS). Ich zdaniem weźmie w nim udział co
      najmniej 50 proc. uprawnionych brzeżan i zdecydowana większość będzie za
      odłączeniem się od Opolszczyzny i przyłączeniem się do województwa
      dolnośląskiego.

Jakubów był zwolennikiem takiego podziału administracyjnego już w 1999 roku,
      ale wówczas jego uchwała przepadła. - Teraz nawet ci, którzy byli temu
      przeciwni, zmienili zdanie - mówi i podaje przykład byłego burmistrza Bączka. -
      Oczywiście będą też przeciwnicy, np. radny Wójcik, pracujący w Urzędzie
      Marszałkowskim. Nie może głosować inaczej, bo straciłby posadę - dodaje.

Powody, dla których jego zdaniem Brzeg powinien odłączyć się od Opolszczyzny,
      to złe traktowanie powiatu przez zarząd województwa. - Dlaczego nie mamy
      porządnego zjazdu z autostrady, który łączyłby się z lotniskiem? Dlaczego
      regionalne lotnisko powstaje w Kamieniu Śląskim, a nie w Skarbimierzu?
      Inwestorzy już od nas zaczynają się wycofywać. Mając taką lokalizację,
      powinniśmy mieć tu specjalną strefę, rozwój gospodarczy. A nie mamy nic.
      Gdybyśmy byli w woj. dolnośląskim, byłoby inaczej - uważa radny Jakubów. Podaje
      też przykład Oławy, która pod Wrocławiem przeżywa okres prosperity.

Gdyby rada powiatu (21 rajców) przyjęła uchwałę o zorganizowaniu referendum, a
      mieszkańcy Brzegu i okolicznych gmin wyrazili chęć przyłączenia się do
      sąsiedniego regionu, to taki głos rada ministrów musiałaby potraktować jako
      konsultację społeczną. Zarząd powiatu powinien wtedy wystosować prośbę o zmianę
      granic administracyjnych. Potem na wniosek rządu odbyłyby się jeszcze
      konsultacje z innymi samorządami z województwa. Po zasięgnięciu tych opinii
      Rada Ministrów podejmuje decyzję o ewentualnej zmianie granic województw.

Brzeski radny wykorzystał program na żywo w telewizji "Trwam" z ministrem MSWiA
      Ludwikiem Dornem i spytał, jak potraktowałby wynik brzeskiego referendum. -
      Pojawiają się w kraju takie obiekcje i rząd na sugestie samorządów jest
      otwarty, bo AWS nie do końca dobrze reformę samorządową przygotował - odparł
      Dorn.

Uchwała, która w zeszłym tygodniu znalazła się już w porządku obrad rady
      powiatu, została w ostatniej chwili wycofana, ze względu na niedociągnięcia
      prawne. - Powróci na następnej sesji i będzie już dobrze przygotowana -
      podkreśla Jakubów.

Zarząd brzeskiego powiatu inicjatywy trójki radnych prawicy nie popiera.

Kłosowski: zrozumieć separatystów

Joanna Pszon: Czy jako regionalny lider rządzącej w kraju partii będzie Pan coś
      robił, by Brzeg nie chciał odłączać się od Opolszczyzny?

Sławomir Kłosowski: Najlepsze działanie to wyrównywanie szans wszystkich
      powiatów w regionie, tymczasem stale są rejony zaniedbane. Niektóre powiaty aż
      tak nie narzekają na brak pieniędzy, a inne narzekają bardziej. Kietrz też w
      zeszłym roku groził odłączeniem się, bo nie dostał pieniędzy z kontraktu
      wojewódzkiego. Mamy tu do czynienia z szafowaniem secesją.

Uważa więc Pan, że brzescy radni po prostu szantażują władze województwa, żeby
      wyrwać dla siebie więcej pieniędzy?

- Może to nie szantaż, bo to mocne słowo, ale szafowanie. Tymczasem odrębny
      region opolski to wartość sama w sobie i nie powinniśmy dawać znać na zewnątrz
      o takich ruchach. Staram się nikogo nie dotknąć, bo łatwo napędzić przez to do
      dalszego działania separatystów.

Może jednak mają rację i w ten sposób zwracają na swój powiat uwagę?

- Tak, to powinno skłonić do myślenia samorząd województwa. Marszałek ma
      utrzymywać jedność regionu. Za pięknymi słowami powinny iść konkretne czyny. A
      wiadomo, że mamy potężnych sąsiadów i nagminnie inwestorzy uciekają do nich.
      Dlatego zarząd województwa musi z samorządami poważnie zastanowić się, co
      zrobić, by chcieli przyjść np. do Brzegu.

Dam jeszcze jeden przykład, że zarząd nie dba o jedność regionu: po sześciu
      latach mieszkańcy Olesna nadal do Opola dzwonią, wykręcając numer kierunkowy.
      To już jest skandal, wstyd!

Ale chyba nie chcą z tego powodu od Opolszczyzny się odłączyć?

- Załóżmy, teoretycznie, że chcą. I co wtedy? Co zrobił zarząd, żeby to
      zmienić? Dlatego myślę, że trzeba nie krytykować separatystów, ale spojrzeć, co
      się kryje za ich chęcią odłączenia, i wyciągnąć wnioski.

• Gość: Częstochowianin Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.pl 29.11.05, 15:28
      W sierpniu 2005 r. objechałem samochodem całe woj. lubuskie oraz południową
      część woj. zachodniopomorskiego, a także północne powiaty woj. dolnośląskiego
      oraz przygraniczne powiaty Niemiec. Przeczytałem większość wpisów na tym forum i
      chciałbym podzielić się wrażeniami.Podobała mi się ZG ze względu na starą
      zabudowę oraz porządek. Centrum GW jest okropne, pewnie dlatego, że miasto
      zostało zniszczone w 1945 r. Przedmieścia w kierunku na Barlinek są przepiękne,
      a także jezioro w Kłodawie. Moim zdaniem całe województwo lubuskie jest b.
      atrakcyjne i turystycznie i inwestycyjnie, jednakże trochę zaniedbane, zwłaszcza
      poza 2 stolicami. Jeżeli chodzi o spór o stolicę - obydwa miasta są za małe i
      nie kwalifikują się na metropolię. Uważam za b. dobry pomysł z drogą S4, która
      połączy Szczecin, GW, ZG, Legnicę z autostradą A4. Myślę, że Lubuszanie powinni
      się cieszyć, że mają własne województwo, a nie narzekać i licytować się
      wzajemnie.
      • Gość: erni Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.ok.ae.wroc.pl 29.11.05, 16:29
        >Moim zdaniem całe województwo lubuskie jest b.
        >atrakcyjne i turystycznie i inwestycyjnie

Szkoda tylko że dla inwestorów i turystów nie jest..
    • Gość: kamil Re: województwo ZIELONOGÓRSKIE - powrót IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.11.05, 15:32
      Gubin wykorzysta zmiany i odłączy się od krosna odrz. !
      • Gość: erni Re: PRZEPIS NA SECESJE IP: *.ok.ae.wroc.pl 29.11.05, 17:05
        Secesja krok po kroku
        1. utworzenie stowarzyszenia ds. referendum o przynależności do województwa
        śląskiego,
        2. referendum na terenie gmin, które są zainteresowane zmianą przynależności
        wojewódzkiej,
        3. wniosek stowarzyszenia o zmianę granic województw poparty decyzjami władz
        powiatu,
        4. decyzja MSWiA, która jednak nawet w przypadku zwycięskiego referendum może
        odmówić zmiany granic województw.

Śląsk powiększy się o 13-tysięczny Kietrz?

Poniedziałek, 20 września 2004r.

Władze nadgranicznego Kietrza mają już dość Opolszczyzny. Oficjalnie zgłosili
        chęć przyłączenia do powiatu raciborskiego. – Na Śląsku będzie nam lepiej. W
        Opolu nas lekceważą, traktują jak piąte koło u wozu – biadoli Józef Matela,
        burmistrz Kietrza.

Bliżej do Raciborza

Kietrz, malownicza rolnicza miejscowość, granicząca aż z sześcioma czeskimi
        gminami, leży na południu województwa opolskiego. Mieszka tam prawie 12,5
        tysiąca ludzi. – Przeprowadziliśmy ankiety wśród mieszkańców, z których wynika,
        że 53 procent jest związanych z Raciborzem. W większości tam pracują, leczą
        się, uczą, jeżdżą na zakupy, wycieczki – wyjaśnia burmistrz Kietrza.

Mając przyzwolenie mieszkańców, radni wystąpili z oficjalną informacją w tej
        sprawie do zarządów województwa opolskiego i śląskiego, prosząc o opinie.

– Już podczas ostatniej reformy administracyjnej chcieliśmy znaleźć się w
        Raciborzu, który miał być częścią opolskiego. Jednak został na Śląsku – dodaje
        Matela.

Obecnie Kietrz jest częścią powiatu głubczyckiego. Do Głubczyc jest 23
        kilometry, do Raciborza przez Pietrowice Wielkie zaledwie 15 km.

Śląskowi jest... miło

– To na razie tylko informacja, gmina musi zrobić referendum. Droga do
        przyłączenia jest długa – mówi dyplomatycznie Wojciech Zamorski, rzecznik
        Urzędu Marszałkowskiego w Katowicach. – Jest nam oczywiście bardzo miło, że
        ktoś chce się do nas przyłączyć, że właśnie na Śląsku widzi szansę.

Starosta raciborski Henryk Siedlaczek jakoś nie wybucha entuzjazmem na myśl, że
        Kietrz stanie się częścią jego powiatu.

– Temat praktycznie nie jest mi znany. Poczekamy na oficjalny ruch władz
        Kietrza – stwierdził krótko Siedlaczek.
        Mirosław Szypowski, wiceprezydent Raciborza, nieco powątpiewa, by było to
        najlepsze rozwiązanie. – A co będzie, gdy u nas też im się nie spodoba? –
        zastanawia się.

Chodzi o kasę

Gdy nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Kietrz ma za złe zarządowi
        województwa opolskiego, że nie dzieli solidarnie pieniędzy. – Po raz kolejny z
        kontraktu nie przyznano ani grosza, nasze projekty są odrzucane. Tak się nie
        da. Może na Śląsku będziemy poważniej traktowani – żali się Matela.

Zarząd województwa opolskiego wystosował specjalnie oświadczenie sugerując, że
        Śląsk więcej kasy nie da, bo sam nie ma. – Kietrz będzie położony na krańcach
        regionu, a problemy tej gminy są dość odległe od problemów restrukturyzowanego
        Górnego Śląska – czytamy w oświadczeniu.
        Dlaczego Opole skąpi grosza dla Kietrza? – Nie skąpimy. Projekty Kietrza
        składane do nas były po prostu gorsze od innych i nie uzyskały akceptacji –
        wyjaśnia szczerze Wioletta Ruszczewska, rzecznik Urzędu Marszałkowskiego w
        Opolu. – Nieprawda, że nie dbamy o Kietrz. Wspieraliśmy w Ministerstwie
        Rolnictwa projekt uznania tamtejszego kombinatu rolnego za strategiczny,
        przygotowaliśmy wniosek o dofinansowanie budowy zbiornika retencyjnego
        Włodzienin, który chroni Kietrz przed powodzią. Najprawdopodobniej wkrótce
        inwestycja będzie realizowana – dodaje Wioletta Ruszczewska. Władze Kietrza
        chcą, aby odpowiedni wniosek dotyczący secesji trafił do MSWiA do 31 grudnia. –
        Stalibyśmy się częścią Śląska od 2006 roku – marzy burmistrz Matela.

• Gość: alfik Re: PRZEPIS NA SECESJE IP: 81.15.226.* 29.11.05, 21:02
          A Elbląg,130 tysięcy mieszkańcow,wojewodztwo warm-maz.,kraina z ktora miasto
          nie mialo wiele wspolnego,garnica tego wojewodztwa znajduje się ok.10 km.na
          zachod od miasta,okoliczne miejscowości,w szcegonolnsci Jazowa,lezaca po
          drugiej stronie Nogatu,bo tam granica,byla i jest powiazana z Elblągiem,ludzie
          przyjezdzaja do naszego miasta z calego powiatu
          nowodworskiego,malborskiego,sztumskiego,powiatow ,ktore lezą w innym
          wojewodztwie,bo pomorskim.Elbląg tak naprawdę jest dalej centrum obslugującym
          teren dawnego elblaskiego,cóż z tego,jak przyjezdni nie moga skorzystać z
          tutejszego sądu,starostwa,czy innych instytucji samorzadowych,poniewaz sa z
          innego terenu administracyjnego.Pytam sie,dla kogo byla ta reforma,dla glupiego
          Buzka i calej tej holoty z AWS-u?
          • budrys77 Re: PRZEPIS NA SECESJE 29.11.05, 21:08
            Ropzumiem, że Buzka traktujesz jako synonim nietrafionej reformy terytorialnej
            kraju. Ja bym faceta zostawił w spokoju. Musiał wytrzymać ataki wielu bonzów
            lokalnych, w tym tych z Olsztyna...:) Chyba jest logicznym, że włączono Elbląg
            do W-M by "podkręcić" wskaźniki ekonomiczne nowego województwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka