Dodaj do ulubionych

Mapa przydatnych miejsc w ZG

04.02.07, 20:38
Pozwoliłem sobie założyc nowy temat. Ponieważ strona
www.mapa-zielona-gora.info została dosyć mocno rozwinięta i można
umieszcza na niej nie tylko puby i restauracje, ale również kawiarnie, bary,
markety, salony fryzjerskie, stadiony, szkoły, przedszkola, bankomaty, banki,
ciastkarnie, sklepy z zabawkami, teatry, kina muzea, zabytki, postoje taksówek
itd... Wszysko zależy od Was. Miejsca dodaje się szybko i w bardzo łatwy
sposób(wystarczy kliknac na mapę na tej stronie
www.mapa-zielona-gora.info/dodaj-lokal/ ). Zachęcam do dodawania
nowych miejsc. Im więcej ciekawych miejsc zostanie dodane tym bardziej
przydatna będzie strona. W opisie można podawac dane adresowe lub numer
telefonu do miejsca jeśli ktoś zna.
Obserwuj wątek
    • Gość: q2 Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.07, 21:19
      Tworzenie tej mapy to akt desperacji ludzi, którzy rozumieją znaczenie
      geoinformacji. Niestety nie można tego powiedzieć o rządzących do tej pory
      miastem. A jak będzie teraz ?
      Przykład: Lokalizacja bankomatu Kredyt Banku, który znajduje się w budynku NBP
      przy ulicy Aleja Wojska Polskiego 25 na stonie www.mapa-zielona-gora.info nie
      jest zbyt prezyzyjna, nie bardzo widać gdzie jest budynek, jaki to adres, że
      nie wspomnę o innych szczegółach.
      Lepiej można zobaczyć tu:
      arc.um.zielona-gora.pl/zg/start.jsp?o=6432
      Poza tym serwis mapowy miasta arc.um.zielona-gora.pl/zg/start.jsp jest
      interaktywny. Można poszukać ulicy, adresu, dowiedzieć się jaki jest numer
      działki na której stoi budynek, lub która nas interesuje z innych powodów.
      Takich możliwości nie ma na stronie www.mapa-zielona-gora-info
      Zastanawiam się tylko kiedy nasze miasto dojrzeje do traktowania serio
      geoinformacji, że o inicjatywie INPIRE (eu-geoportal.jrc.it/) nie
      wspomnę.
      • saszownik Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG 04.02.07, 21:48
        Przyznam się, że znam system arc, bo juz go uzywalem, ale dla mnie arc jest
        bezużyteczny, bo nie ma zaznaczonych konkretnych punktów, ktore mnie interesują.
        Co mi z numeru działki jak nie wiem co się na niej znajduje:) przecież nie kazdy
        jest geodetą. Chce poszukac fryzjera klikam na Salony fryzjerskie. Szukam
        kawiarni klikam na kawiarnie, to wszystko. Miejsca wprowadzają zielonogorzanie i
        nie kazdy zaznaczy dokładnie takie miejsce 20-30metrow pomyłki to chyba nie
        problem. Poza tym w opisie miejsca zawsze można dodac numer telefonu i adres. To
        nie jest problem. Arc jest dobry jeśli znasz dokladny adres. Dlatego nie
        wprowadzam wyszukiwania adresów, bo uważam, ze arc wyszukuje po tym bardzo
        dobrze wówczas lepiej z tego systemu korzystac.
        pozdr
        seba
    • Gość: anonimowy Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG IP: *.ztpnet.pl 04.02.07, 23:29
      To moze ja jeszcze cos napisze co nieco o wygladzie.

Po pierwsze - jak przesuwam sie myszka po menu o gory,
      to mi pojawia sie i znika okno "Reklamy Google". Sprawdz
      zgodnosc Twojego Javascriptu z:

Mozilla 1.7.13 Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.13) Gecko/20060417

Strona "Kluby i puby" ma niewlasciwy kolor do linkow,
      dopiero po przypadkowym najechaniu na linki z nazwami
      pubow zreflektowalem sie, ze to tez mozna kliknac.

Komentarze sa nieprzejrzyscie wyswietlane, jak wszedlem
      na strone z nimi to musialem ich szukac.

Ogolnie strona jest niedopracowana graficznie, powinienes
      popracowac nad nia tydzien dluzej, a nie publikowac cos
      takiego - tylko sie ludzie zniecheca po pierwszych
      odwiedzinach.

Sama idea jest sluszna, choc sam nie wiem, czy komus
      mapa jest potrzebna. Mnie osobiscie bardziej przydalby
      sie dobry, aktualny katalog sklepow i uslug wraz adresami
      (i komentarzami - mozna by sie dowiedziec, gdzie warto
      isc).
      • Gość: q2 Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 02:08
        No i to jest pole do popisu dla Miasta, dostarczyć mieszkańcom informacji
        potrzebnych i użytecznych w codziennym życiu. DO tego m. in. ma służyć ArcIMS.
        Dlaczego potrafią to zrobić inni? np. mapa.chorzow.um.gov.pl/chorzow/open.jsp
        albo www.phoenixprospector.com/
        można w nieskończoność, www.gisplanning.com/
    • Gość: Łukasz Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 09:34
      stronka ok, dodalem dwa miejsca
      • Gość: asia Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 14:42
        dobry pomysł
        • Gość: mimi Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG IP: *.212.22.115.tisdip.tiscali.de 05.02.07, 15:22
          Ja rowniez uwazam,ze jest dobra i przydatna.
          choc szklanki z piwem "w pabach" prezentowaly sie okazalej ;)
          ale ogolnie jest ok.
          • saszownik Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG 06.02.07, 09:05
            szklanki zostały w dziale "Mapa - Kluby i Puby" ;) ale postaram się aby na
            głównej mapie tez znaczki się podmieniały dynamicznie po wybraniu pubów.
            • Gość: mimi Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG IP: *.212.48.86.tisdip.tiscali.de 06.02.07, 10:08
              Dzieki za info.
              i powodzenia zycze ;)
    • saszownik Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG 06.02.07, 20:57
      Dziękuję wszystkim autorom wpisów nowych miejsc :) Dzięki Wam jest już cała
      kategoria, Kina, Teatry i Filharmonie(ładna z obrazkami i linkami). Dzieki
      również za inne wpisy np. muzea - byłem tylko w Ochli ;-)
      • Gość: mimi Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG IP: *.212.48.86.tisdip.tiscali.de 06.02.07, 21:09
        popatrz na te linki,jak juz Ci pisalem nie dzialaja,
        po wjezdzie na takowy,zmienia kolor na czarny i...
        no wlasnie ???
        nie laczy,gdzie powinien...
        moze sugestie poprzednikow o linuxie i mozilli???
        sprawdz prosze ;)
        • saszownik Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG 06.02.07, 21:25
          Informacje dostałem, dzięki. Choc przydałaby mi się informacja o używanej
          przeglądarce i systemie operacyjnym, bo u mnie te linki działają
          • Gość: mimi Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG IP: *.212.48.86.tisdip.tiscali.de 06.02.07, 22:22
            Linux i Mozilla,linki moge otwierac w "nowym panelu",czy tak to ma byc?
            Jesli tak to ok. a moze to tylko chwilowa "moja" awaria (zawieszka)?
            Zobaczymy na dniach ,czy cos sie zmieni.
            pzdr.
            • saszownik Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG 07.02.07, 09:14
              Rzeczywiście te reklamy pod Linuxem na starym firefoxie i mozilli 1.7 skaczą na
              mapkę. Po pracy sprobuje poprawić lub wyrzucę reklamy. Na seamonkey ->
              kontynuacja mozilli już ten problem nie występuje. Natomiast nie udało mi sie
              wywołać efektu nieklikalnych linków :(. Moze to był jakiś chwilowy błąd lub
              zwieszka ?
    • leon_123 Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG 08.02.07, 13:47
      Witam
      Nie czytałem wszystkich odpowiedzi na ten temat i nie wiem czy taka uwaga już
      padła, ale w dymkach które się pokazują po kliknięciu na interesujący nas obiekt
      dobrze by było gdyby oprócz nazwy wyświetlał się też adres i ewentualnie nr
      telefonu. Tak poza tym pomysł OK.
      • Gość: ziutek Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG IP: *.ztpnet.pl 08.02.07, 13:55
        To masz pole do popisu: pouzupelniaj adresy i telefony :)
        • leon_123 Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG 08.02.07, 14:01
          ... a da się edytować miejsca już dodane do serwisu ?
          • Gość: ziutek Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG IP: *.ztpnet.pl 08.02.07, 14:15
            Dodajesz miejsce w 'dodaj lokal' i autor strony pozniej pewnie uzupelni
            informacje. Mi tak dzialalo przynajmniej.
            • saszownik Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG 08.02.07, 16:01
              Dokładnie tak. Jeśli ktoś doda jeszcze raz to miejsce i wzbogaci opis to ja to
              uaktualnie. Jeśli ktoś stwierdzi, ze obiekt znajduje w innym miejscu...czyli
              jest nieprecyzyjnie ustawiony to wystarczy jeszcze raz dodać obiekt w dobrym
              miejscu(a w opisie napisać poprawka lokalizacji albo coś w tym stylu).
              Informacje o zdjęciach w internecie dotyczace obiektu również przyjmuję w ten
              sposób. Wystarczy w opisie wkleić linka :).
              • saszownik Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG 09.02.07, 13:09
                zachęcam do dalszego dodawania nowych miejsc w
                www.mapa-zielona-gora.info/dodaj-lokal/ . choć już teraz jest sporo
                nowych miejsc(szczególnie w obiektów sportowych, kin, teatry, muzea,puby,
                restauracje). Można też dodawać swoje firmy trafią do osobnej kategorii
                • Gość: mimi Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG IP: *.54.28.158.tisdip.tiscali.de 10.02.07, 12:48
                  No niestety...
                  Przy wysylaniu propozycji blokuje komputer...
                  Ale moze tylko möj ;)???
                  • Gość: Krzychu Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.07, 12:41
                    MIMI wywal IE :D
                    używaj tylko Firefoxa

ps googlemaps hmm nienajlepszy pomysł, zobaczysz co będzie za jakiś czas ...
                    • saszownik Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG 11.02.07, 17:49
                      U mnie dodawanie działa pod ff, ie Operą i Mozillą
                      Co do licencji Google Maps, to wątpie, żeby coś się stało. Najwyżej będą wymagac
                      jakiś dodatkowych reklam i to jeszcze sporo czasu upłynie do tej chwili. Taka
                      jest moja opinia ;)
    • saszownik Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG 11.02.07, 22:43
      Dodałem wyszukiwanie - Wyszukuje narazie tylko po nazwach (myślę, że przydatne
      przed dodaniem obiektu lub, żeby szybko przejść do szczegółów i skomentować
      miejsce :) Obsługę, ceny itd...)
      Wszystkie miejsca na mapie mają już swoje podstrony w serwisie z mini mapką.
      Wystarczy kliknąć na "chmurce" w nazwę miejsca lub znaleźć miejsce w kategoriach
      w prawym menu(na ciemnym panelu). Po wejściu do szczegółów strona wygląda tak
      Przykład :
      www.mapa-zielona-gora.info/miejsca-w-zielonej-gorze/galeria-grafitt

Dalej zachęcam do dodawania ciekawych i przydatnych miejsc na mapę np. swoich
      firm, może jakieś kościoły(bo jeszcze nie ma żadnego ;)), zabytki itd. Miejsca
      dodajemy tu: www.mapa-zielona-gora.info/dodaj-lokal/

pozdrawiam
      • saszownik Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG 12.02.07, 10:12
        Zmieniłem też położenie reklam(usunięte zostały te po prawej stronie - tam są
        teraz kategorie i wyszukiwanie. Powinno to pomóc w nawigacji po mapie.
        • saszownik Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG 15.02.07, 10:06
          Informacyjnie: Dzięki internautom na mapie przybyło sporo nowych miejsc w
          szczególności hoteli, aptek i bankomatów.
          • Gość: Kamila Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG IP: *.dabie.sdi.tpnet.pl 15.02.07, 15:50
            Dodałam jedno fajne miejsce.
            • Gość: greg Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 10:21
              świetny pomysł z tą mapką... przypomina Wrocek.pl ...a da się dodawać punkty poza miastem?
              • saszownik Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG 16.02.07, 10:39
                Myslę, ze jakieś ciekawe zabytki, miejsca na rowerowe wycieczki, stacje paliw,
                przydrożne bary itd. można dodawać spoza Zielonej Góry - byle było w pobliżu ZG
                :) bo inaczej to byłaby mapa Polski a nie ZG :)
    • saszownik Mapa Zielonej Góry ulice, osiedla, trasy wycieczek 21.02.07, 10:03
      Dodałem możliwość dodawania ulic, osiedli placów i np, ciekawych tras do
      wycieczek rowerowych. Ulice można dodawać tutaj:
      www.mapa-zielona-gora.info/dodaj-ulice/ Myślę, że obsługa nie będzie
      stanowiła problemu mimo, że nie ma jeszcze instrukcji obsługi ;). Znaczki na
      mapie można przesuwać, zaznaczać i usuwać. Opis nie jest obowiązkowy. Zapisu
      można dokonać dopiero po zaznaczeniu odcinka drogi(niebieska linia)
    • saszownik Wyszukiwanie ulic w Zielonej Górze 27.02.07, 11:32
      Dodałem wyszukiwanie ulic w mieście www.mapa-zielona-gora.info/na-ulicy/
      Wyszukiwanie działa podobnie jak na oficjalnej mapie. Zaletą jest chyba to, że
      działa szybko...może tylko u mnie ? :-) Za sprawdzenie Wam znanych ulic byłbym
      wdzięczny, bo pewnie z precyzją nie jest najlepiej, ale przynajmniej jest
      alternatywa dla oficjalnej mapy. Po wpisaniu pierwszych liter w polu obok mapy
      powinna się rozwinąć lista ulic pasujących do wpisanego tekstu. następnie
      wystarczy kliknąc na nazwę ulicy i po pokazaniu ulicy na mapie można przybliżać
      oddalać przesuwać itd.
    • Gość: NM Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG IP: *.ztpnet.pl 27.02.07, 22:50
      Os. Pomorskie. Osiedle na cmentarzu :)
      • saszownik Re: Mapa przydatnych miejsc w ZG 28.02.07, 09:28
        Nie wiem czy chodzi Tobie o to, że na stronie źle zaznaczyło się osiedle na
        mapie (u mnie zaznacza je dobrze), czy też może skojarzyłeś nazwę osiedla z
        cmentarzem :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka