Dodaj do ulubionych

ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!!

12.07.07, 17:14
Witam! Dostałem rozliczenie zużycia wody za 2 kwartał. Jest tam min. "opłata
za 1 kwartał 2007 roku przypadająca na lokal, stanowiąca: iloraz różnicy
powstałej pomiędzy wskazaniami wodomierza głównego a sumą wskazań wodomierzy
lokalowych a liczba lokali : 26,32 ". Ja sie pytam dlaczego mam płacić za
siebie i za kogoś? Bo jak mam to rozumieć? Wg mnie ktoś oszukuje i zastosowali
odpowiedzialność zbiorową! Muszę sie osobiście wybrać do ZSM-u i porozmawiać
bo przez telefon to było bicie piany a nie konkrety. Czy inne spółdzielnie
też tak robią? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: mieszkaniec Re: ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!! IP: *.ztpnet.pl 12.07.07, 20:11
      Różnica w ilości wody pomiedzy sumą liczników z mieszkań a licznikiem blokowym
      będzie zawsze. Wynika ona np z podlewania trawników pod blokiem. Oby nie była
      za duża. Inne spółdzielnie robia podobnie, albo rozliczają różnicę z
      eksploatacji bieżącej.

pozdrawiam
      • Gość: prezeska Zastalu Re: ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!! IP: *.ztpnet.pl 12.07.07, 21:43
        Płać nie pytaj co i jak!
        Masz takie prawo spółdzielcze -PŁACIĆ!!!
      • recon4 Re: ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!! 12.07.07, 21:48
        Witam! Ja rozumiem że jakaś różnica powstaje ale aż taka? Pomnożyć to przez
        ilość mieszkań to daje sporą kwotę.
        • Gość: Vlad.H. bo to drewniany zarzad.... IP: 80.53.41.* 12.07.07, 22:52
          nie dbaja o osiedle, zawyzaja rozliczenia, norma...
          • trabancik Re: bo to drewniany zarzad.... 13.07.07, 07:13
            co ty pieprzysz? (do Vlad.H.)
            mieszkam od paru lat na tym osiedlu i uważam ze bardzo o nie dbają (wg mnie
            drugie miejsce po zaciszu )
            sukcesywnie docieplane bloki, wymieniana nawierzchnia, wstawiane nowe płotki ,
            roślinki, donice z kwiatami

czynsze też jedne z najniższych w mieście

a rozliczenie wody - regularnie jak wychodzę rano do pracy widze jak podlewane
            są roślinki - to są koszty mieszkania w ładnym otoczeniu (a jest coraz ładniej)

• Gość: mika Re: bo to drewniany zarzad.... IP: *.ztpnet.pl 13.07.07, 10:39
              Tyle ze te donice stoją od 2 miesiecy, moze nawet nie, a płotki i nawierzchnia
              w tym miesiącu.Zastalowskie to brzydactwo.Bloki tak stoją blisko ze mozna
              sąsiadowi zaglądac do sypialni albo co na sniadanie je.Bardzo mało
              zieleni,polecam odwiedzić Pomorskie.Mieszkam bo muszę ale strasznie się tu
              mieszka.
            • recon4 Re: bo to drewniany zarzad.... 13.07.07, 17:41
              Witam! Do trabancika: w styczniu, lutym, marcu kwiatki podlewają?
            • Gość: Vlad.H. a potem te ladne roslinki IP: 80.53.41.* 13.07.07, 21:11
              rozjzdzaja samochody, nowa kostka bauma juz jest zalana plynami wyciekajacymi z
              samochodow parkujacych poza wyznaczonymi miejscami mimo ze cale osiedla to
              strefa zamieszkania i obowiazuje tu bezwzgledny zakaz parkowania poza miejscami
              do tego wyznaczonymi. dodam antydatowanie zawiadomien o spisywaniu licznikow i
              umeiszczanie ich czesto na jeden dzien przed odczytem, czesto zbiega sie to
              okresem w ktorym czesc ludzi po prostu wyjezdza.
              dodam jeszcze ze pani prezes traktuje osiedle jak prywatny folwark i jest
              wybitnie nieprzyjazna mieszkancom osiedla... pewnie moglbym napisac jeszcze
              kilka slow o tym jak zle sie dzieje w spoldzielni ale nie i tak nic sie nie zmieni.
              • trabancik Re: a potem te ladne roslinki 14.07.07, 07:14
                co do parkowania - zgadzam się w 100%
                nie było słupków -parkowali po trawnikach - postawili słupki - nikomu nie
                przeszkodziły w parkowaniu przy nich

może regularnie dzwonić do spóldzielni żeby wzywała policję ? Ja na pewno w tej
                sprawie zadzwonię - na zaciszu potrafili z parkowaniem zrobic porządek.

Co do parkowania - to jeszcze bardziej irytuje mnie parkowanie na całej
                szerokości chodnika.

ale chyba odeszliśmy od tematu wątku ....
                • Gość: Vlad.H. Re: a potem te ladne roslinki IP: 80.53.41.* 14.07.07, 16:09
                  nie odeszlismy - w jednym miejscu brak wlascwiego nadzori generuje koszty a
                  potem te koszty pokrywa sie w inny sposob, a jua najbardziej wkurza mnie to ze w
                  kolko place za rekultywacje terenow zielonych ktore potem rozjezdzane sa
                  samochodami i tak w kolo macieju...
                  Administrator powinien wezwac policje, policja wykonuje zdjecia zaprkowanych
                  samochodow, administrator kieruje do sadu sprawe o naprawe szkody a nie ja za to
                  mam placic! Po cholere podlewc ze szlaucha trawe na ktorej za chwile ktos
                  zaparkuje samochod? A potem jeszcze obciazyc mnie kosztami tej wody i
                  relkultywowania trawnika?
      • anonimowaania Re: ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!! 30.07.07, 18:49
        no i co?dzwonił ktoś?
    • Gość: ja Re: ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!! IP: *.zielona.agora.pl 13.07.07, 13:18
      jestem czlonkiem wspolnoty mieszkaniowej i płace co rozliczenie około 60 zł za
      różnićę , nasza wspolnota to 24 lokale, niby wszyscy mają zalegalizowane
      liczniki, i u każdego jest odczyt. Co kwartał brakuje około 200 m
      sześć !!!!!!!!!!!! Taka jest różnica odczytów licznika głównego i
      indywidualnych. To strasznie duzo wody. Nie mamy ogródków, więc co się dzieje
      z wodą ??, Nie mamy żadnych :(
    • anonimowaania Re: ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!! 13.07.07, 21:58
      jaka jest metoda na parkujących na chodnikach momo zakazu?policja pewnie nie
      przyjedzie,bo to droga spółdzielni...
      • anonimowaania Re: ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!! 13.07.07, 22:00
        aha-i podajcie mi tańszą spóldzielnię,jesli takową znacie(oprócz zacisza),
        chętnie się przeprowadzę...
        • trabancik co do samego rozliczenia wody 14.07.07, 07:11
          polecam przeczytać artykuł:
          huby.seo.pl/09_woda/95_liczniki_kradzieze.htm
          odpowiedż jest prosta: kradzieże i niedokładności liczników

pozdrawiam
          • Gość: Vlad.H. Re: co do samego rozliczenia wody IP: 80.53.41.* 14.07.07, 16:12
            ja nie kradne, wymieniono liczniki na takie ktore przy probie kradziezy to
            sygnalizuja, zaplacilem za to, i co dalej kradna?
            to po cholere bylo wymieniac liczniki? to albo ktos mnie okradl kiedy wymienil
            mi na sile liczniki albo kiedy karze mi placic za cos co nei powinno miec
            miejsca czyli kradziez ktorej rzekomo nimi bo nowe liczniki zabezpieczaja przed
            kradzieza.
            Jak patrzeba osiedle to widze skrajna bezradnosc i niemoc spoldzielni w
            zrobieniu porzadku.
    • Gość: mama Re: ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!! IP: *.ztpnet.pl 15.07.07, 10:08
      Krew mnie zalewa jak mam przejechać wóżkiem z małym dzieckiem,nie ma szans na
      chodnik bo tam stoją auta.Muszę isc ulicą.I to jeszcze szybko bo jedzie jeden z
      drugim i nie patrzy ze droga wewnątrzosiedlowa.Chyba powinien ktoś zrobić
      czystke z autami!!!!
      • Gość: ania Re: ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!! IP: *.ztpnet.pl 15.07.07, 10:25
        dlatego pomóżcie-komu zgłosić problem z samochodami na chodnikach?to naprawdę
        duzy problem u nas na osiedlu.....a żaden z kierowców nie umie się dostosować i
        nie widzi,że nie ma jak przejść chodnikiem...
        • recon4 Re: ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!! 15.07.07, 10:59
          Witam! Jak pod blokiem wręcz pod samymi drzwiami parkował audi debil z
          rejestracją FKR .... bo sie ostrzyc palant przyjechał to policjant kazał mi
          pogadać z dzielnicowym! Może to jest metoda? Są wywieszone namiary na
          dzielnicowego. Mnie jeszcze wkurzają matoły parkujące np. na środku wyznaczonego
          pasa na bruku czerwoną linią. Zajmie taki jełop dwa miejsca i ma to gdzieś!
          • Gość: ania zastal do recon4 IP: *.ztpnet.pl 15.07.07, 13:16
            poproszę namiary na naszego dzielnicowego w ZSM Zastal,zadzwonię,pogadam sobie o
            możliwości usuniecia samochodów z chodników.Kierowcy-myślcie-to nie boli!A
            parking jest przeciez kilka m dalej,nie zaszkodzi przeciez przejść się...
            • recon4 Re: do recon4 15.07.07, 13:30
              Witam! www.dzielnicowi.ctinet.pl/ proszę wpisać ulicę i wtedy pokaże
              namiary na dzielnicowego. Wychodzi że to dzielnicowy Rembielak ale jak widze ma
              dyżury na oś. Pomorskim? Ciekawe czy zareaguje na samochody stojące ewidentnie
              na zakazie parkowania? Proszę o info po rozmowie z dzielnicowym! Pozdrawiam
      • Gość: Vlad.H. znam co najmniej jedna matke IP: 80.53.41.* 15.07.07, 18:23
        ktore parkuje swoj samochod na chodniku... tak wiec widac sami ludzie robia
        sobie krzywde...
        i nei rozumiem jednego - dlaczego administracja osiedla pozwlala by samochody
        niszczyly chodniki, rozjezdzaly zielen a potem adminsitracja podnosi czynsz bo
        musi naprawiac zniszczenia wywolane wlasnie tym.
        A o dzilenicowym zapomnijscie bo to szkoda czasu na policje - jedyne wyjscie z
        policja to wzywac ich by przygotowali material dowodowy a potem kierowac sprawe
        do sadu o naprawe uszkodzen. Nie ma innego wyjscia albo w kolko bedziemy miec
        wyzsze czynsze i beda z nich pokrywane koszty zniszczen. Ja swoj samochod
        parkuje w meijscu wyznaczonym, nigdy nei postawilem na chodniku, nigdy nei
        wjechal na trawnik nawet jesli go tam po prostu nie ma bo zamiast tego jest
        piach i glina. Sam pilnuje tego by nie niszczyc osiedla i oczekuje od
        administracji by dopilnowala i wyekzekwowala takie zachowania od innych.
        • Gość: mama Kasi Vlad H-i do mieszkańców... IP: *.ztpnet.pl 15.07.07, 20:41
          Do mieszkańców Zastalowskiego-a może wyslemy podania do spółdzielni,by
          zaisnteresowali się problemem?
          • recon4 Re: Vlad H-i do mieszkańców... 15.07.07, 20:55
            Jestem za!!! Niech coś zrobią:
            - z ludźmi wyprowadzającymi swoje psy za potrzebą w miejsca gdzie potem inni
            ludzie wchodzą w te gó...!
            - z bezczelnym parkowaniem pod znakiem zakazu !
            - z płaceniem za niezużytą wodę!
            • Gość: hanka Re: Vlad H-i do mieszkańców... IP: *.ztpnet.pl 16.07.07, 08:20
              Jestem również za-co planujecie?Niestety z braku czasu nie jestem w stanie
              chodzić na zebrania,więc nie mogę podjąć tematu.jakie są Wasze propozycje?
              • Gość: Mieszkaniec Re: Vlad H-i do mieszkańców... IP: *.ztpnet.pl 16.07.07, 08:26
                dzwoniliście?jestem bardzo ciekawy.
                • Gość: Vlad.H. Re: Vlad H-i do mieszkańców... IP: 80.53.41.* 16.07.07, 21:34
                  Ja juz postanowilem wyjechac z ZG - sprzedaje za jakis czas chate i dlatego nie
                  dolacze sie do waszej inicjatywy - po kruszeniu kopi z pania prezes i sasiadami
                  idiotami mam juz dosyc i wole zmienic miasto niz uzerac sie z wiesniakami.
                  Przepraszam i trzymam za was kciuki, powodzenia.
                  • anonimowaania Re: Vlad H 17.07.07, 10:35
                    Hej Vlad H.-a ile m masz?Chętnie kupię,jak fajne i większe,i mimo ze na
                    zastalowskim.....Ile by nie narzekać,lubię to osiedle...
                    • Gość: Vlad.H. Re: Vlad H IP: 80.53.41.* 17.07.07, 20:55
                      mniejsze - kawalerka :D - mam juz kupcow :D
                      • anonimowaania Re: Vlad H 17.07.07, 21:56
                        a z ciekawości-ile dają +- ?Proszę Cie o info na maila gaetowego,jesli to nie
                        tajemnica:-)Też będę się w końcu pozbywac mojej pieknej:-)
                        • Gość: Vlad.H. Re: Vlad H IP: 80.53.41.* 18.07.07, 23:43
                          mam nadzieje ze nikt sie nie pogniewa ze wpisze tutaj - 105000 (wiem ze moglbym
                          wiecej ale nie nacinam znajomych)
    • Gość: Technolog Re: ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!! IP: 195.47.201.* 17.07.07, 12:09
      Witam,
      Od niedawna jestem mieszkańcem oś. Zastalowskiego. Bardzo sobie je chwalę.
      Rozwija się, pięknieje w oczach. Działania administracji widać: nowe chodniki,
      donice z kwiatami, ogrodzenia na placach zabaw, podlewanie kwiatów, ocieplenia
      budynków itd.
      Dziwnym trafem mam nadpłatę 60 zł za wodę, więc administracja jednak przelicza
      stany. Kwaty czasami podlewam samemu. Co do pracowników administracji, nie mam
      zastrzeżeń, zawsze dzwonię lub przychodzę osobiście i jestem miło obsłużony.
      Jako zmotoryzowany - mam mieszane uczucia. Zostawiłem samochód na parkingu
      ogólnym, w rzędzie i następnego dnia nie miałem kołpaków. Czasami parkuję na
      ślicznej zielonej kostce brukowej. Oś. ma problem z miejscami parkingowymi.
      Jest po prostu za dużo pojazdów. Dzielnicowy nie spełnia swojej funkcji. A
      policję to widziałem raz na własne oczy (na rok).
      Innym manakamentem ośiedla (na które administracja nie ma wpływu) to urząd
      pocztowy.
      Pozdrawiam wszystkich mieszkańców pięknego oś. Zastalowskiego
      • Gość: mieszkaniecjeszcze Re: ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!! IP: *.ztpnet.pl 17.07.07, 12:16
        Piękne osiedle zastalowskie?????
        samo położenie jest fatalne,wielkie zagłębie marketów ,place
        zabaw,kwiaty,ogrodzenia,oceplenia(samych boków!!!)powstały w tym roku ,do tej
        pory było dziadostwo.Blok na bloku,pełno samochodów pod okanmi to jest piękne
        osiedle?????Tutaj niedługo będzie mieszkał plebs,wszyscy normalni uciekają za
        miastoSprzedaja mieszkania.Sa piękniejsze osiedla.Tutaj wszystko nawalone na
        siebie,blok na bloku.tragicznie sie tu mieszka.
        • Gość: mieszkanka Hanka Re: ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!! IP: *.ztpnet.pl 17.07.07, 14:00
          Uważam,że oprócz Zacisza nie ma ładniejszego osiedla-a odległość
          marketów,poczty,infrastruktury itp .to plusy,mam małe dziecko,więc wiem,co
          mówię.Z marketów nie trzeba korzystać,sama kupuję tam rzadko z przekonania do
          mniejszych sklepów,ale to ma być wygoda...I zdecydowanie nie nazwałabym swojej
          rodziny plebsem.
      • Gość: Vlad.H. Re: ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!! IP: 80.53.41.* 17.07.07, 21:01
        no to lamiesz prawo - na osiedlu obowiazuje strefa zamieszkania - wszedzie gdzie
        jest zielono to sa miejsca dla pieszych a nie dla samochodow, pomijam juz to ze
        lamiesz prawo ale po prostu niszczysz samochodem to co zostalo zrobione miedzy
        innymi i z moich pieniedzy... miejsc parkinogwych jest dosc - na rzezniczaka sa
        puste parkingi - jesl iamsz problem z tym ze boisz sie o samochod zwyczajnie go
        sprzedaj - nic nie usprawiedliwa braku szacunku wobec innych mieszkancow tego
        osiedla.
        • Gość: Technolog Re: ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!! IP: 195.47.201.* 18.07.07, 15:46
          Jaki ja mam mieć szacunek wobec ludzi wyprowadzających psy na terenach zabaw
          dla dzieci, lub trawnikach z tabliczką "zakaz wyprowadzania psów"? Jaki mam
          mieć szacunek dla ludzi, którzy kradną kołpaki, spuszczają powietrze z kół?
          Jaki mam mieć szacunek dla pijącej pod oknami młodzierzy? Kim Pan jest, że
          oskarża mnie Pan o łamanie prawa? Miejsca parkingowe obecnie są wolne, z powodu
          wakacji i urlopów. Po za okresem wakacyjnym, na osiedlu jest problem z
          zaparkowaniem samochodu!
          Szanowny Panie, jeżeli jest Panu źle w społeczeństwie, spólnocie mieszkaniowej,
          proszę zmienić miejsce zamieszkania, przestanie Pan być zgryźliwy i negatywnie
          nastawiony!

Pozdrawiam z wyrazami szacunku!
          • Gość: Vlad.H. Re: ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!! IP: 80.53.41.* 18.07.07, 23:50
            Prosze w PoRD sprawdzic definicje strefy zamieszkania...
            Naprawde zazdroszcze panu tak dobrego samopoczucia...
    • Gość: lokatorka Re: ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 01:05
      Też mam kwartalnie średnio dopłate do wody ok.25zł. Wkurza mnie to podobnie jak
      ciasnota na tym osiedlu, brak zieleni i miejsc parkingowych. Sasiedzi zagladaja
      mi praktycznie na balkon. Drzewka i krzewy rozmiarem i swą skromnością wyglądaja
      jakby zostały posadzone rok temu - a przeciez osiedle istnieje grubo ponad 10
      lat !!! Donice wygladaja ładnie ale po co ich az tyle ? Stawianie drucianych
      ogrodzeń trawników np. przy Technologów to moim zdaniem strata pieniędzy -
      chronią 2 m pas trawy po której nikt nie chodził bo była wzdłuż chodnika.
      Problemem była pewnie jedna ścieżka, która mieszkańcy wydeptali by skrócic sobie
      drogę. Jakiś czas temu na środku owej ścieżki posadzono krzaczek, gdy pomimo to
      ludzie chodzili obok krzaczka to postawiono metrowy druciak. Jetem zdania, że
      osiedle jest dla ludzi a nie dla krzaczka. Powinno sie zrobić w tym miejscu
      polbrukowa ścieżkę a obok posadzic coś dorodnego. Niestety widzę że ładna zieleń
      istnieje tylko tam, gdzie jakiś lokator sam wyszedł z inicjatywą - posadził i
      pielęgnuje. Drzewa posadzone 2 lata temu wzdłuż bandy przy konstruktorów w 1/4
      są suche bo nikt o nie nie dba. Na rozjeżdzanie trawy też znalazłby się sposób
      np. zamontowanie kratki betonowej lub plastikowej która porastałaby zieloną
      trawką. Miejsce parkingowe na Mechaników niestety mnie nie przekonuje bo to
      drugi kraniec osiedla. Plusem jest czystość, miła obsługa w administracji i
      bliskość do wszystkiego, co potrzebne na co dzień.
      p.s wyprowadzam sie za rok.
      • Gość: anka Re: ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!! IP: *.ztpnet.pl 20.07.07, 08:36
        Hej,nie uważam ,że brakuje zieleni-ostatnia rzecz,którą powiedziałabym o naszym
        osiedlu.Porównuję osiesle nasze z innymi.Na tle innych wygląda całkiem OK.Co do
        ciasnoty-rzeczywiście bloki są blisko siebie,szkoda,ale takie
        są "zalety"blokowisk...
        • Gość: tolek banan Re: ZSM Zastal - syf kila mogila IP: *.ztpnet.pl 20.07.07, 12:05
          droga aniu widocznie mało widziałas,tak blisko bloki nie stoją na innych
          osiedlach,jedz na pomorskie,sloneczne zobacz ile tam jest zieleni,pomorskie pod
          tym wzg jest chyba najładniesze.zastalowskie to speluna wielka,blisko trasa
          polnocna i te wspaniale markety:)
    • Gość: Krośnieńska Re: ZSM Zastal - rozliczenie zużycia wody!!! IP: *.ztpnet.pl 22.07.07, 01:03
      Witam ja na temat :) mieszkam prz ulicy krośnieńskiej my już jesteśmy po temacie z "rozliczenie zużycia wody" była petycja i podpisy. No a skutek
      nic :)W odpowiedzi od spóldzielni Bzdety o dokładności liczników o kradzieży wody itp. Jak ktoś jest na emeryturze ma siłe i ochote walczyć to zachęcam :)

Pozdrawia Krośnieńska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka