Dodaj do ulubionych

Jak wygląda Kietz?

03.12.05, 13:37
Wiocha czy przedmieście?
Obserwuj wątek
    • impostor Re: Jak wygląda Kietz? 05.12.05, 21:23
      uwazam sie za adresata pytania... wiocha wiadomo czym zabita
      • sloggi Re: Jak wygląda Kietz? 05.12.05, 23:22
        A ja myslałem, że przedmieście.
        Chociaż na fotach stacja DB jest rzeczywiście wiejska.
        • impostor Re: Jak wygląda Kietz? 05.12.05, 23:53
          wiesz... zeby byc przedmiesciem to trzeba przynajmniej sasiadowac z miastemsmile
          • sloggi Re: Jak wygląda Kietz? 05.12.05, 23:57
            impostor napisał:

> wiesz... zeby byc przedmiesciem to trzeba przynajmniej sasiadowac z miastemsmile

No już nie rób z Kostrzyna wiochy.
            • impostor Re: Jak wygląda Kietz? 06.12.05, 00:02
              zwroc tylko uwage na to wszystko co lezy pomiedzy kostrzynem i kietz - ruiny
              fortu, opuszczone altstadt, ze o takiej drobnostce jak granica panstwa nie
              wspomne... jak w tym przypadku wyobrazasz sobie uklad miasto - przedmiescie? 60
              lat separacji zrobilo swoje...
              • sloggi Re: Jak wygląda Kietz? 06.12.05, 20:13
                Wydawało mi się, że tam jest tak jak w przypadku Zgorzelca i Gubina.
                • impostor Re: Jak wygląda Kietz? 06.12.05, 21:00
                  roznica polega na tym ze zgorzelec, gubin czy inne slubice jako miasto dochodza
                  do odry, za ktora miasta stoja tez nad samymi brzegami. po prostu przejezdzasz
                  przez most, jak w warszawie. w kostrzynie zeby dojechac na most, musisz
                  praktycznie wyjechac z miasta. most ciagnie sie obok ruin fortecy, za mostem
                  masz kupe laso-bagien, altstadt, jakies nastepne bajoro i dopiero potem pojawia
                  sie kietz. i jest to wlasciwie skrawek ziemii i 15 domow na krzyz - nie tak jak
                  w przypadku görlitz, guben czy frankfurtu. takze ta kilkukilometrowa odleglosc i
                  dodatkowo pierdziszewatosc obu rych miejscowosci wykluczyla ich jakakolwiek
                  integracje po otwarciu granicy.
                  • sloggi Re: Jak wygląda Kietz? 06.12.05, 23:30
                    No to teraz rozumiem.
                    Szkoda tylko, że Kostrzyn nie wykorzystał szansy otwarcia granic.
                    • analogx Re: Jak wygląda Kietz? 23.01.06, 17:48
                      obecnie wioska,senne miasteczko.kiedyś przedmieście
                      • kostr2 Re: Jak wygląda Kietz? 11.11.06, 22:10
                        Troszecke kolego sie pomyliles to wlasnie po otwarcu granicy miasto sie
                        dynamicznie rozwija. Polaczenie dobre z Berlinem 70km,powstala Wlna Strefa
                        Ekonomiczna A dawniej najwieksze miasto w regioniedo 1806r bylo stolica Nowej
                        Marchi Pozdrawiam
    • sibeliuss Re: Jak wygląda Kietz? 23.03.07, 00:10
      grenzen.150m.com/kostrzynPL.htm
      • karagandak Re: Jak wygląda Kietz? 30.03.07, 17:56
        Ciekawy link.
        Zawsze słyszałem: jest wyspa po tamtej stronie.
        Stawałem na Bastionie - nie widać żadnej wyspy!
        Właśnie na tym linku podanym przez Ciebie sibeliuss ,dokopałem się do mapki.
        Jest wyspa ! Gdy patrzymy na Niemcy z ruin starego Bastionu - patrzymy na
        wyspę !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka