impostor Re: Jak wygląda Kietz? 05.12.05, 21:23 uwazam sie za adresata pytania... wiocha wiadomo czym zabita Odpowiedz Link
sloggi Re: Jak wygląda Kietz? 05.12.05, 23:22 A ja myslałem, że przedmieście. Chociaż na fotach stacja DB jest rzeczywiście wiejska. Odpowiedz Link
impostor Re: Jak wygląda Kietz? 05.12.05, 23:53 wiesz... zeby byc przedmiesciem to trzeba przynajmniej sasiadowac z miastem Odpowiedz Link
sloggi Re: Jak wygląda Kietz? 05.12.05, 23:57 impostor napisał: > wiesz... zeby byc przedmiesciem to trzeba przynajmniej sasiadowac z miastem No już nie rób z Kostrzyna wiochy. Odpowiedz Link
impostor Re: Jak wygląda Kietz? 06.12.05, 00:02 zwroc tylko uwage na to wszystko co lezy pomiedzy kostrzynem i kietz - ruiny fortu, opuszczone altstadt, ze o takiej drobnostce jak granica panstwa nie wspomne... jak w tym przypadku wyobrazasz sobie uklad miasto - przedmiescie? 60 lat separacji zrobilo swoje... Odpowiedz Link
sloggi Re: Jak wygląda Kietz? 06.12.05, 20:13 Wydawało mi się, że tam jest tak jak w przypadku Zgorzelca i Gubina. Odpowiedz Link
impostor Re: Jak wygląda Kietz? 06.12.05, 21:00 roznica polega na tym ze zgorzelec, gubin czy inne slubice jako miasto dochodza do odry, za ktora miasta stoja tez nad samymi brzegami. po prostu przejezdzasz przez most, jak w warszawie. w kostrzynie zeby dojechac na most, musisz praktycznie wyjechac z miasta. most ciagnie sie obok ruin fortecy, za mostem masz kupe laso-bagien, altstadt, jakies nastepne bajoro i dopiero potem pojawia sie kietz. i jest to wlasciwie skrawek ziemii i 15 domow na krzyz - nie tak jak w przypadku görlitz, guben czy frankfurtu. takze ta kilkukilometrowa odleglosc i dodatkowo pierdziszewatosc obu rych miejscowosci wykluczyla ich jakakolwiek integracje po otwarciu granicy. Odpowiedz Link
sloggi Re: Jak wygląda Kietz? 06.12.05, 23:30 No to teraz rozumiem. Szkoda tylko, że Kostrzyn nie wykorzystał szansy otwarcia granic. Odpowiedz Link
analogx Re: Jak wygląda Kietz? 23.01.06, 17:48 obecnie wioska,senne miasteczko.kiedyś przedmieście Odpowiedz Link
kostr2 Re: Jak wygląda Kietz? 11.11.06, 22:10 Troszecke kolego sie pomyliles to wlasnie po otwarcu granicy miasto sie dynamicznie rozwija. Polaczenie dobre z Berlinem 70km,powstala Wlna Strefa Ekonomiczna A dawniej najwieksze miasto w regioniedo 1806r bylo stolica Nowej Marchi Pozdrawiam Odpowiedz Link
karagandak Re: Jak wygląda Kietz? 30.03.07, 17:56 Ciekawy link. Zawsze słyszałem: jest wyspa po tamtej stronie. Stawałem na Bastionie - nie widać żadnej wyspy! Właśnie na tym linku podanym przez Ciebie sibeliuss ,dokopałem się do mapki. Jest wyspa ! Gdy patrzymy na Niemcy z ruin starego Bastionu - patrzymy na wyspę ! Odpowiedz Link