Dodaj do ulubionych

Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię

22.07.07, 19:36
no to będziemy mieli wielką atrakcję turystyczną!!!!!!!!

po raz pierwszy w Europie a nie w Indiach
spalimy kogoś na stosie :)))

brawo lubuskie

Obserwuj wątek
    • Gość: croolick Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.07.07, 20:16
      No prosze w Zielonej Gorze mamy samorzadowcow u koryta, ktorzy wiedza lepiej niz specjalisci z PWC. Co za poswiecenie, ze zamiast w wielkiej, miedzynarodowej firmie audytorskiej poswiecaja sie za marnych kilka tysiaczkow PLN w Urzedzie Marszalkowskim. A to przeciez "specjalysty" nie tylko od lotnictwa komunikacyjnego ale rowniez od sluzby zdrowia, ktorzy tylko przez skromnosc nie chwala sie na caly swiat, jak wspaniale zarzadzali Szpitalem Wojewodzkim w Gorzowie...
      • Gość: autor-na-scene Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.07, 20:50
        ...tak trochę zbaczam z tematu ale....
        samorządowcy z Zielonej Góry (bo takiego określenia używasz) wykończyli szpital w Gorzowie?
        co do reszty zgadzam się - politycy mają zasięgać opini fachowców (w tym przyp. PwC) i na jej podstawie - a nie swojego widzimisię podejmować decyzje...
      • travis Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię 22.07.07, 20:53
        Widać PO czerpie garściami przykłady z dawnych władców regionu. Chowanie raportu
        do szuflady i zgrywanie głupa przypomina klimaty SLD, ale widać takie wzorce są
        pożądane na "szczytach".

A poza tym raport PwC wiosny nie czyni. "Wiodąca firma audytorska", podobnie jak
        inne podmioty z tzw. "wielkiej czfurki" bardziej patrzą na wartość niż na
        przedmiot kontraktu. 6k euro to śmieszna kwota, by ktoś miałby się wysilać, a
        jak podkreślił PanMeneadżer (sic!): "takie studium wykonalności to wydatek rzędu
        kilkuset tysięcy złotych". Gdyby samorząd zapłacił takie pieniądze PwC,
        uzyskałby pean na cześć budowy lotniska. Taka branża ;D

Zdrówka życzę i więcej krytycyzmu. Nie tylko wobec matołków u władzy ale i
        buraczków w konsultingu.
    • Gość: Kukułeczka Już nie mogę na tą ciemną twarz patrzeć... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 22:01
      giermek bahala chce coś po sobie zostawić, a może ulokować rodzinkę i znajomych
      z Wolsztyna, którzy dostaną lukratywne umowy i na stałe pracę. Jestem za tym aby
      tego jegomościa ciemnego odwołać razem z brodaczem, którzy zamiast pomagać
      województwu robią na swoje koryto, bo polityka to dla nich tylko zarobek. Wstyd
      za PO, że wystawiła takich kandydatów, ale zmiany już tuż i oby było lepiej.
    • Gość: bss Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 22:11
      Lotnisko, tramwaje, wojewódzkość oraz tzw. lubuskość i to wszystko nieważne za
      jaką cenę ? Obudzcie się w końcu i zacznijcie żyć normalnie. Zielonka to nie
      żadna metropolia ani atrakcja turystyczna, a tylko coraz mniej znacząca mała
      mieścina na zachodzie kraju.
      • Gość: . Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 22:56
        ale głupoty piszesz, hahaha, niejedna osoba chciała by tu mieszkać. Zielonka
        jest super, a jeden z argumentów to taki, że w korkach długo nie czekasz. Ile
        jest tu do zrobienia i do zachodu dogonienia cała przyjemność pracowania i dla
        województwa zarabiania.
        • Gość: tk Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.backiel.com.pl 22.07.07, 23:01
          z tymi rymami to do Częstochowy zapraszam ;]
        • Gość: gg korki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.07, 23:07
          ale w przylepie korki sa mnieeejsze i w zawadzie tez, a w Krępie!!!!
        • Gość: bss Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 00:29
          Powiedz to tym, którzy zaniżyli ilość mieszkańców Zielonki i wyjechali do
          Poznania lub Wrocka. Tam to dopiero jest SUPER; mają porty lotnicze, tramwaje i
          różne tam co to w Zielonce nie zobaczysz...
    • Gość: ja emi Grantka Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.cable.ubr12.edin.blueyonder.co.uk 23.07.07, 00:40
      poprosze o polaczenie: Edynburg-Babimost... :)
      jesli łaska;)
      • Gość: bss Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 01:04
        Tak tak. A ja poproszę o Sydney, Nowy Jork, Pekin itd. z odlotami i przylotami
        od poniedziałku do niedzieli. Noo jeżeli niemcy mają korzystać z tego lotniska
        to musi ono być na miarę lotnisk Berlina.
        • Gość: Urszula Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.proxy.aol.com 23.07.07, 01:56
          Lotnisko wspaniale,obsluga super,wlasnie mialam mozliwosc lotu z Babimostu do
          Warszawy- Toronto.Moim marzeniem jest aby Ono zostalo isluzylo
          wszystkim.Pozdrawiam
          • budrys77 Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię 23.07.07, 07:33
            Ello Urszula:)
            Cieszę się, że podobał Ci się przelot, do którego dopłaciłem z własnej kieszeni. Pal licho, że polączenie z Warszawą nie ma ekonomicznego uzasadnienia, najważniejsze że możesz szybko dolecieć na Okęcie w towarzystwie nierobów z Urzędu Marszałkowskiego:)
            • Gość: ktosia Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.dialog.net.pl 23.07.07, 12:25
              Czuje ze zazdroscisz tylko nie wiem czego tego ze moze ktos poleciec szybko do
              wawy czy tego ze w UM pracuja "nieroby" a ty nie dosc ze nie latasz to musisz
              sie narobic.
              zapewniam cie ze nie tylko lataj z UM ,lataja tez normalni ludzie ktorych nie
              stac na jazde 6 godzinna fatalnymi drogami do wawy(placenie za pseudoautostrade
              ktora w wiekszej czesci remontuja),ktorzy musza sie tam dostac szybko,wygodnie i
              bez martwienia sie o auto,parkingi ,itd.
              Jestem za finansowaniem przez unie lotnisk malych,wole dokladac do lotniska niz
              tluc sie smierdzacym i kosztownym pkp.
              k.
              • budrys77 Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię 23.07.07, 13:17
                Zazdrościć? Czego? Mam w linii prostej 5 z domu km do terminala na Ławicy:) Zgadnij z kąd leciałem kilka tygodni temu na wczasy?
                Ładowanie prawie 2 milinów rocznie do przelotów uważam za zbędną fanaberię zielonogórskich urzędników - nieudaczników. I to w pseudowojewództwie o budżecie na poziomie 400 mln! Teraz marzy im się ściągnięcie "tanich" linii, tyle tylko, że taki Wizzair bierze kolejne pieniądze za uruchomienie połączenia...
                A kiedy Ty oststnio jechałaś A2 skoro piszesz, że prawie cała w remoncie???? Ja jechałem wczoraj i prace widziałem w okolicach Konina na krótkim odcinku.
                Nie chce Ci się jeździć do wawy pociągiem? To miej pretensje do kolejnych nieudaczników z zielonogórskiego zakładów PKP. To im zawdzięczasz syf i brud w wagonach. Ja z chęcią korzystam z IC i EC jadac z Poznania do Wawy. oszczędzam 2-3 godziny w przypadku przelotu samolotem.
                Masz ochotę dopłacać do lotniska w Babimoście? Nie mam nic przeciwko po komunalizacji tego portu prz miasto Zielona Góra. Ponieważ jestem zameldowany w nowotworze lubuskim, mam prawo nie zgadzać się z marnowaniem pieniędzy na megalomańskie pomysły małomiasteczkowych urzędników zielonogórskich z nadmiernie rozrośniętym ego.
                • Gość: kiwaczek Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 16:38
                  Samolotem z Ławicy do Wawy leci się godzinę.Z odprawą i dojazdem można ten czas
                  podróży naciągnąć do trzech godz. Na śmierdzący centralny też trzeba dojechać...
                  Ty Budrys mieszkasz na dworcu PKP czy znów naginasz rzeczywistość do własnych
                  wyobrażeń ?? A2 niestety do stolycy jeszcze dojechać się nie da a i tak już na
                  swoim krótkim odcinku ma aż trzy bramki, ciekawe ile ich będzie "w całej
                  rozciągłości..."
                  • budrys77 Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię 23.07.07, 17:03
                    Źle mnie zrozumiałeś. Miałem na myśli loty z Babimostu, ponieważ co niektórzy bredzili na forum, że można przyciągnąć na to odludzie pasażerów z Wielkopolski. Najwidoczniej nie napisałem zbyt konkretnie. Mea culpa:)
                    Mimo wszystko i tak wygodniej, i taniej, jest przejechać z Poznania Głównego na Centralny w Warszawie pociągiem. EC jedzie 2h50minut. Warszawa Centralna śmierdzi, a na Okęciu można dostać szału od tłumów:)
                    A2 możesz dojechac bardzo blisko Warszawy - fakt, potem są cyrki. I dlatego wolę jeździc pociągiem. Zwróciłem jedynie uwagę szanownej koleżance, by nie bajdurzyła o remonatch "na całej długości". Bramki? No coż, kwestia dochodów. Ciekawe, ile kosztaowałby bilet z Babimostu bez dotacji. O ile istaniałoby wtedy połączenie heheh.
                    • Gość: kiwaczek Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 18:47
                      A ja miałem na myśli to że ktoś kto wybiera się do Wawy może niekoniecznie chce
                      się dostać do wspaniałego centrum tego miasta... , nieważne. PS. Ktosia powinna
                      raczej napisać o A2 która w większej jej istniejącej już części będzie
                      remontowana choć taka nowa.
                      • Gość: kiwaczek Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 19:01
                        Dodać należy - za nasze pieniądze oczywiście.
          • Gość: tk Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.backiel.com.pl 23.07.07, 09:48
            zgodze się na dopłacanie przez wojewodztwo do nierentownych lotów pod warunkiem
            że gruntownie zmodernizujemy poradzieckie lotnisko pod Żaganiem i zrobimy z
            niego priorytet ciemnoczołowski- a co tam!
    • Gość: abc Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.ctinet.pl 23.07.07, 09:59
      "A za Babimost jestem gotów iść na stos." - chetnie to zobacze
    • Gość: hommerus Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 12:27
      1,5h z Berlina do Nowej Soli???
      Jedynie turbowielbłądem.
    • Gość: Jacobs Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 13:32
      No dawno się tak nie ubawiłem . Facet chce budować piramidę a może łuk triumfalny . Megalomania do kwadratu . Cargo dla miasta gdzie się nic nie produkuje ? W następnej kolejności powinien powstać port dla statków pełnomorskich w Cigacicach , dlaczego nie ? A że kasa w błoto . To co . I tak nikt mu nic nie zrobi bo okaże się że jak byli prezydenci Zielonej Góry działał w "innej rzeczywistości" .
      PS
      Co ten gość pali że ma takie odloty ?
    • Gość: S. Ciemnoczołowski Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 14:33
      Proszę o rzetelną rozmowę o porcie lotniczym w Babimoście

Narzekanie polityków i władz wszelkiej maści na media stało się już normą, ale
      po przeczytaniu artykułu dziennikarzy Gazety Wyborczej pt. „Lotnisko Babimost,
      czyli jak skołować Unię” z dnia 23 lipca, z przykrością zmuszony jestem
      stwierdzić, że chęć wzbudzenia sensacji wzięła górę na rzetelną dyskusją o
      porcie w Babimoście. Dlaczego? Poniżej postaram się to wyjaśnić.

Z drugiej strony chciałbym dziennikarzom podziękować, bo wreszcie jest szansa
      na jakąkolwiek debatę na temat, która prawie zniknęła z dyskusji publicznej, a
      jest bardzo potrzebna. Gra toczy się bowiem o miliony złotych i rozwój
      gospodarczy regionu. Zgadzam się z niektórymi argumentami dziennikarzy, mimo,
      że artykuł został napisany pod z góry przyjętą tezę. Nikt przecież nie chce
      podejmować decyzji, która skończyć by się mogła zapaścią finansową wyrażoną
      choćby miarą przypadku szpitala wojewódzkiego w Gorzowie. Nikt nie ma zamiaru i
      nikt nie ukrywa w tym zakresie żadnych informacji, bo sprawa jest zbyt poważna.
      To szczególnie należy podkreślić!

Ale od początku. Zaczynając swoją pracę osiem miesięcy temu jako wicemarszałek
      województwa odpowiedzialny m.in. za gospodarkę, infrastrukturę i środki unijne,
      jednym z pierwszych pytań jakie musiałem sobie postawić, było pytanie o sens
      istnienia portu lotniczego w Babimoście i walki o jego byt. Pytanie o tyle
      istotne, że byłem zmuszony je skonfrontować z przeważającą opinią, wyrażaną
      przez większość środowisk opiniotwórczych (także mediów), że o lotnisko
      regionalne w Babimoście należy bić się jak o niepodległość. Na takim stanowisku
      stała znaczna większość polityków (wszelkiej maści, od lewa do prawa),
      przedsiębiorców, parlamentarzystów i radnych sejmiku, a także wojewoda,
      marszałek, i co warto uwypuklić przedsiębiorcy oraz lubuskie samorządy
      zabiegające o inwestorów, dla których bliskość portu lotniczego, jest jednym z
      ważniejszych parametrów branych pod uwagę przy decyzjach inwestycyjnych. Mimo
      to, w moim przekonaniu, wedle wiedzy, którą posiadałem, nie mięliśmy jako
      region przeważającej ilości żelaznych argumentów, że przedsięwzięcie
      ekonomiczne pod nazwą port w Babimoście (czytaj: port głównie o charakterze
      pasażerskim) może odnieść sukces. Należało i należy nadal to weryfikować i
      oceniać. Województwo jest w tej mierze ważnym uczestnikiem, bo port leży na
      jego terytorium, jednak nie najważniejszym. Do nadrzędnych kompetencji
      województwa nie należy bowiem tworzenie i prowadzenie biznesu pod nazwą port
      lotniczy, a stworzenie wszelkich możliwych warunków dla tych, którzy uznają, że
      taki interes im się opłaci. I w tym zakresie robimy to co do nas należy. A
      ponieważ port regionalny to nie tylko interes jednego przedsiębiorcy, a wielu
      branż, województwo angażuje się w to przedsięwzięcie w celu maksymalizowania
      szans jego powodzenia. Aby to dobrze zrozumieć należy opisać obecną sytuację
      lotniska.

Port w Babimoście nie jest własnością samorządu wojewódzkiego. Płyta i teren
      wokół niej należy do Agencji Mienia Wojskowego, a więc do Skarbu Państwa, a
      terminal pasażerski do Polskich Portów Lotniczych. To co łączy lotnisko z
      samorządem wojewódzkim i miastem Zielona Góra, to decyzja, którą podjęły
      poprzednie władze obu szczebli, o wsparciu finansowym idei przewozów
      pasażerskich między Zieloną Górą i Warszawą. Przewozów, co warto nadmienić
      deficytowych. W tej dyskusji Zielona Góra jest taką samą stroną jak
      województwo, a ponieważ rentowność jest zawsze nadrzędną cechą przedsięwzięć
      ekonomicznych, zapewne dlatego poprzednie władze podjęły starania o
      komunalizację lotniska i utworzenie spółki samorządowej, aby mieć wpływ na losy
      portu. Co warto zaznaczyć, takie zabiegi podjęły przed zleceniem sporządzenia
      raportu PWHC (który stał się „spirytus movens” całego artykułu) opierając się,
      jak należy zakładać, na dobrej wierze i ugruntowanej wiedzy. Raportu, który
      stał się głównych bohaterem artykułu, choć w żaden sposób na to nie zasługuje,
      bo jest jednym z wielu źródeł informacji, które należy opisywać i brać pod
      uwagę. Nie chciałbym więc roztrząsać się nad nim zbyt długo, bo jest jednym z
      głosów na temat lotniska w Babimoście, który może być wzięty pod uwagę przez
      władze województwa, tak jak wszystkie informacje i wiedza, którą gromadzą i
      będą w tym zakresie gromadzić, także w postaci kolejnych opracować i bardziej
      zaawansowanych studiów, na co zwraca uwagę sam ekspert PWHC.

Władze wojewódzkie rozważając możliwość wejścia do spółki, muszą wziąć pod
      uwagę obecną sytuację lotniska, jego deficytowy charakter, znikomą ilość
      połączeń, nierozstrzygniętą sytuację własnościową, pozycję jedynego przewoźnika
      LOT - monopolisty, który powoduje, że loty są zbyt drogie dla przeciętnego
      lubuskiego pasażera, obecność sąsiednich lotnisk pasażerskich (Berlin, Poznań,
      Wrocław, Szczecin), obszar oddziaływania lotniska, infrastrukturę i wiele,
      wiele innych czynników. Dzisiaj lotnisko pasażerskie jest nierentowne. Mało
      zasobne w ilość mieszkańców woj. lubuskie i bliskość znacznie większych lotnisk
      pasażerskich wskazuje, że lotnisko z samego ruchu pasażerskiego nie jest się w
      stanie utrzymać. Zatem jeżeli lotnisko ma pełnić nadal swoje funkcje należy
      zastanowić się na czym może zarabiać, jeżeli sam ruch pasażerski nie jest w
      stanie tego zapewnić. Należy więc rozważyć drugą opcję, czy przewozy towarów na
      dużą skalę, a więc utworzenie lotniska cargo plus przewozy pasażerskie, pozwolą
      stworzyć rentowną firmę. Na takie pytanie muszą odpowiedzieć wszyscy
      potencjalni udziałowcy spółki. Chęć jej utworzenia zgłosiły władze wojewódzkie
      (jeszcze za poprzedniej kadencji), władze Zielonej Góry, powiatu
      zielonogórskiego, Babimostu i państwowe przedsiębiorstwo – Polskie Porty
      Lotnicze. Zainwestowaniem w tego typu firmę i utworzeniem centrum logistycznego
      zainteresowani byli w poprzedniej kadencji przedsiębiorcy z Chin i USA. Od
      realnych decyzji finansowych odwiodła ich niewyjaśniona sytuacja własnościowa
      portu, a w konsekwencji niemożliwość stworzenia spółki i dokonywanie inwestycji.
      Należy to szczególnie podkreślić: to nie władze wojewódzkie, a ewentualna
      spółka, która powstanie musi analizować sens przedsięwzięcia, sporządzić
      wszelkie możliwe analizy, studia, biznes plany, ubiegać się o środki finansowe,
      zabiegać o klientów i dbać o rentowność firmy. Województwo ma zapewniać warunki
      dla rozwoju takiej działalności.
      W mojej opinii gwarantem jej powodzenia byłby znany uczestnik rynku lotniczego,
      który zdecydowałby się zainwestować w nasz port. Żadna bowiem firma działająca
      na wolnym rynku nie podejmie decyzji, na której miałaby tracić z trudem
      wypracowany kapitał. Chciałbym zapewnić czytelników Gazety Wyborczej, że władze
      wojewódzkie nie podejmą na siłę decyzji dla samej idei, która często jest przez
      niektórych wygłaszana słowami: lotnisko musi być i basta! To co robi i musi
      nadal robić samorząd to rozważać i analizować przed powstaniem spółki, jaki ma
      ona mieć charakter i czy warto w niej uczestniczyć, ale przede wszystkim
      tworzyć warunki dla rozwoju przewozów lotniczych. To czy ktoś zrobi z nich
      użytek to już inna sprawa. Dlatego zarząd województwa zdecydował
      umieścić „rozbudowę i modernizację regionalnego portu lotniczego w Babimoście”
      w Indykatywnym Planie Inwestycyjnym Lubuskiego Regionalnego Programu
      Operacyjnego (a nie jak pisze GW „wciągnął na listę priorytetów województwa”),
      przeznaczając na to 3,77 mln euro. Dzisiaj o te pieniądze może starać się
      Agencja Mienia Wojskowego lub/i Polskie Porty Lotnicze, bo one są właścicielami
      lotniska (w przyszłości może to być spółka, jeśli powstanie). Jeżeli uznają, że
      nie opłaca im się inwestować w lotnisko zarząd przesunie te środki finansowe na
      inne cele. Żadne euro w LRPO nie zostanie zmarnowane! Kompletnym absurdem jest
      stwierdzenie
      • Gość: S. Ciemnoczołowski Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 14:35
        c.d.:

Kompletnym absurdem jest stwierdzenie sugerujące w tytule, że zarząd „skołował
        Unię”. Z takiego założenia autor wnosi, że urzędnicy Komisji Europejskiej nie
        są należycie przygotowani do swojej pracy oraz oceny czy dane przedsięwzięcie,
        na które Unia Europejska daje pieniądze, jest celowe czy nie. Proszę uwierzyć,
        nie ma bardziej na świecie restrykcyjnej organizacji jeśli chodzi o celowość
        wydawanych środków jak UE, gdyż dysponuje pieniędzmi krajów ją tworzących. Tam
        każde euro jest oglądane na wszelkie możliwe sposoby, a tym bardziej nikt nie
        pozwoliłby sobie na nieprzemyślaną decyzję. W czasie negocjacji nad LRPO w
        Łagowie w czerwcu tego roku Marszałek Szymański przedstawił Komisji argumenty
        na rzecz dofinansowania (niewielka zresztą sumą środków w stosunku do całego
        LRPO) inwestycji w Babimoście. Komisja się z nimi zapoznała i wstępnie wyraziła
        swoją pozytywną opinię, co nie jest powszechną praktyką, jeśli chodzi o
        inwestowanie w porty regionalne nowych krajów członkowskich. Argumenty musiałby
        więc być solidne, jeśli udało się komisarzy przekonać.

Z informacji, które dzisiaj posiadamy, zarówno historycznych i tych bieżących
        wynika, że najbardziej realistycznym wariantem w odniesieniu do lotniska w
        Babimoście, który można rozważać jest port cargo z uzupełniającym ruchem
        pasażerskim. Przemawia za tym kilka ważnych argumentów, które w raporcie PWHC
        nie były brane pod uwagę, bo albo nie istniały, albo traktowano je jako
        zdarzenia, które mogą powstać, ale nie są pewne. Wybrane z nich odnoszą się do:

1) Infrastruktury transportowej. Nie będzie w Europie wielu lotnisk, które
        będą miały tak dobrą lokalizację w sensie infrastruktury transportowej jak
        Babimost. Port będzie zlokalizowany średnio w odległości 20 km od autostrady
        A2, (jednego z najważniejszych szlaków europejskich, łączących Berlin z
        Warszawą i dalej Moskwą) i trasy szybkiego ruchu S3 (tworzącą tzw. korytarz
        międzynarodowy CETC, łączący Skandynawię z Adriatykiem). Z pisma ministra
        Transportu z czerwca tego roku wynika, że nie ma zagrożenia dla realizacji
        budowy trasy S3. Z kolei prezes Autostrady Wielkopolskiej pan Andrzej Patalas,
        będąc w tym roku w Zielonej Górze, na konferencji prasowej, w której
        uczestniczył marszałek Szymański, wskazał rok 2009 jako czas kończący budowę
        lubuskiego odcinka autostrady A2. Na południu województwa realizowana jest z
        kolei budowa autostrady A18 (i dalej do A4), które połączą Berlin z Wrocławiem
        i dalej Śląskiem, aż do Kijowa. W perspektywie 2007 – 2013 zarząd województwa
        planuje realizację inwestycji drogowych wokół portu: powstanie obwodnica
        Babimostu, Nowego Kramska i Kolesina, a także obwodnice miejscowości (Jeziory,
        Lubnicko) na drodze między Babimostem a Świebodzinem, w kierunku przyszłego
        węzła w Jordanowie. Zostanie wyremontowana droga wojewódzka nr 313 między
        Babimostem a Kargową w kierunku drogi krajowej nr 3 (do nowej obwodnicy
        Kargowej). Zatem przejazd z lotniska w każdym kierunku będzie bezkolizyjny i
        przeprowadzony poza miejscowościami. Ponadto do lotniska doprowadzona jest
        bocznica kolejowa z węzła kolejowego w Zbąszynku, skąd można rozprowadzać
        towary w różnych kierunkach. Transport ten ułatwi modernizacja linii kolejowych
        między Zieloną Górą, a Zbąszynkiem (z obejściem Czerwieńska) i Zbąszynkiem a
        Gorzowem. Raport PWHC nie uwzględniał większości z tych rzeczy.
        2) Położenia i ceny lotniska. Lotnisko w Babimoście, w przeciwieństwie do
        wielkich lotnisk pasażerskich, może być czynne 24 godziny na dobę, położone
        jest poza aglomeracjami miejskimi, do których trudno wjechać i trudno z nich
        wyjechać, co dla ruchu towarowego ma ogromne znaczenie. Może być tanie, bo nie
        ma potrzeby utrzymywania wielkiej i kosztownej infrastruktury związanej z
        ruchem pasażerskim (bezpieczeństwo człowieka jest droższe niż towaru). Płyta
        lotniskowa jest w stanie przyjąć najcięższy samolot transportowy. Jest jedną z
        najlepszych w Europie. Brakuje oczywiście systemu ILS, porządnego ogrodzenia i
        infrastruktury, ale to zadanie dla właściciela portu (obecnego lub przyszłego).
        Problem własności portu hamował inwestycje w lotnisko, bo nikt nie zamierzał
        inwestować w nie swoją własność (patrz: inwestorzy z Chin, Stanów Zjednoczonych
        czy PPL). Raport PWHC nie brał tego pod uwagę.
        3) Oddziaływania lotniska. Podstawowym założeniem racji bytu lotniska jest
        obszar jego oddziaływania. W Europie nie ma wielu portów specjalizujących się w
        przewozach towarowych. Najważniejsze tego typu lotniska są w Amsterdamie i
        Frankfurcie nad Menem. Wiele firm z państw Europy Środkowej realizuje przewozy
        transportowe z tych lotnisk. W Polsce nie ma żadnego tego typu lotniska, a
        Babimost jest (a raczej będzie) najlepiej w Polsce położonym portem o tym
        charakterze. Polskie lotniska pasażerskie duszą się w dużych miastach, w nocy
        są zamykane. W przeciwieństwie do portu pasażerskiego, którego oddziaływanie
        szacuje się na kilkadziesiąt kilometrów, port towarowy obsługuje regiony i
        kraje. Błędem w raporcie PWHC jest założenie, że Babimost będzie obsługiwał
        tylko Lubuskie. Z inicjatywą podjęcia rozmów na rzecz utworzenia Europejskiego
        Portu Cargo w Babimoście dla 4 regionów Polski zachodniej (Wielkopolska,
        Zachodniopomorskie, Lubuskie, Dolnośląskie) wystąpiły władze wielkopolski.
        Aktualnie trwają prace nad listem intencyjnym w tej sprawie. W tej sprawie
        prezentowałem ideę portu na sejmikach w Zachodniopomorskim i Dolnośląskim.
        Raport PWHC tego nie uwzględniał i ograniczył się do obszaru oddziaływania
        samego województwa.
        4) Dynamiki gospodarczej regionu. Województwo lubuskie w perspektywie lat
        2007-2013 przyjmie ponad 1 mld euro na różnego typu inwestycje. Należy
        zakładać, że nastąpi największy wzrost gospodarczy w tym regionie w jego
        historii. Takich środków to województwo nigdy nie widziało i nigdy już nie
        zobaczy. Do obsługi firm, które powstaną w lubuskim i Polsce zachodniej
        potrzebne jest lotnisko towarowe. Żadne inne miejsce lepiej do tego się nie
        nadaje niż Babimost. Raport PWHC opisywał stan na dany dzień. Nie analizował i
        nie zakładał dynamicznego rozwoju regionu. Od czasu powstania raportu,
        zainwestowały w lubuskim firmy z branży hi-tech: Funai w Nowej Soli, i TPV w
        Gorzowie. Trwają rozmowy na temat utworzenia strefy aktywności gospodarczej po
        Zieloną Górą w Nowym Kisielinie. Raport PWHC tego nie przewidywał i tylko
        ostrożnie można stwierdzić, że to początek drogi.
        5) Turystyki i Euro 2012. Najwyraźniej widać charakter raportu PWHC, który
        nie mógł przewidzieć np., że Polska będzie współorganizatorem EURO 2012. To
        potężne przedsięwzięcie sportowe, ale i logistyczne wymaga profesjonalnej
        obsługi. W Polsce wylądują tony bagażu kibiców i sportowców. Lubuskie będzie
        wrotami dla całej bogatej Europy Zachodniej. Kto pierwszy się do tego
        przygotuje ten na tym zyska doraźnie, w dniach mistrzostw i w przyszłości w
        sensie marki i wizerunku – lubuskiego, jako atrakcji turystycznej oraz samego
        portu jako takiego. Rok 2012 może dać nam szanse rozpropagować lotnisko typu
        cargo w całej Europie. Należy jednak stworzyć odpowiednie warunki. Zacząć
        tworzyć już dziś. Euro 2012 to szansa, a nie gwarant sukcesu. Od nas zależy czy
        ją wykorzystamy.

Wróćmy na koniec do raportu PWHC. Został on zamówiony przez poprzednie władze
        województwa. Na zarzut, że „marszałek schował raport do szuflady” trudno mądrze
        odpowiedzieć, bo o tym mógł zdecydować poprzedni zarząd. Nie zakładam jednak
        jego złej woli, wątpię, aby chciał go ukrywać. W momencie, kiedy został on mi
        przedstawiony przez urzędników Departamentu Gospodarki i Infrastruktury,
        założyłem więc, że jest materiałem znanym, a każdy radny ma do niego wgląd.
        Niemożliwym byłoby sprawdzanie czy każdy historyczny dokument sporządzony w
        poprzednim okresie został szeroko upowszechniony czy nie. To odpowiedzialność
        władz każdej kadenc
        • Gość: S. Ciemnoczołowski Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 14:36
          c.d.

To odpowiedzialność władz każdej kadencji, bez względu jakiej byłyby natury.
          Obecny zarząd, szczególnie ja, nie podejmowaliśmy żadnej decyzji o utajnianiu
          czegokolwiek. Wszystkie raporty sporządzane za naszej kadencji są do dyspozycji
          opinii publicznej, a w szczególności radnych sejmiku. Najjaskrawszym dowodem,
          że nie mamy nic do ukrycia jest fakt, że autorzy artykułu otrzymali od nas dwa
          raporty na temat lotniska zaraz, na drugi dzień, po tym jak zgłosili taką
          prośbę (choć w artykule autorzy podkreślają, że „dotarli do raportu PWHC”, co
          może wskazywać na jakieś nieformalne źródło informacji). Wierzyłem, że pomoże
          to napisać rzetelny artykuł na temat lotniska w Babimoście (dla jasności sprawy
          raport ten zostanie umieszczony na stronach internetowych, tak aby każdy
          zainteresowany mógł się z nim zapoznać). Wiele dokumentów ma charakter
          wewnętrzny, służący do podjęcia przez zarząd właściwej decyzji. Mogę tylko
          rozumieć, że taki charakter miał mieć raport zamówiony przez poprzednie władze
          województwa.

Problem przed jakim stanęli dziennikarze to problem znalezienia tematu, który
          wzbudzi sensacje, na którym można zarobić. Okazując dobrą wolę mogę założyć w
          najlepszym przypadku, że zrobili to aby stworzyć zdrowy ferment, który pobudzi
          dyskusję na temat portu w Babimoście. Wykorzystali do tego raport, który
          opisuje rzeczywistość w danym dniu i w danej chwili (autorzy bazowali na danych
          z lat 2004-2005). Raport, który z racji swojego charakteru ogranicza się do
          pewnych założeń. Nie odnosi się do żadnej wizji ani strategii, bo odnosić się
          nie może. Od tego są politycy i decydenci, w tym przypadku władze wojewódzkie.
          Zanim stworzona zostanie profesjonalna strategia, powstanie pewnie jeszcze
          wiele podobnych opracować. Pewnie bardziej dogłębnych i bardziej aktualnych. W
          urzędzie powstał w szybkim czasie dokument, w którym zarysowaliśmy pewną
          koncepcję rozwoju portu na potrzeby rozmów o przyszłości lotniska. Na pewno nie
          jest to strategia, a raczej dokument roboczy, który wymaga dalszych prac,
          dopracowania i konsultacji, dlatego m.in. został umieszczony na stronach
          internetowych urzędu. Każdy z radnych i zainteresowanych podmiotów ma możliwość
          zapoznania się w nim i wniesienia uwag na długo przed tym jak stanie na
          obradach właściwych komisji.

Podstawowym zadaniem każdej strategii jest wybieganie w przyszłość i pisanie
          różnych scenariuszy. Strategia powinna wyznaczać kierunki rozwoju. W tym
          kontekście uważam debatę o porcie lotniczym w Babimoście za otwartą i żywą.
          Przyszłość portu zależy od województwa, ale przede wszystkim od kapitału, który
          uzna przedsięwzięcie za sensowne. Nikt nie powoła sztucznego bytu. Zdecyduje o
          tym rynek, potencjalni inwestorzy. Zarząd w tej mierze nie może być wyrocznią.
          To zbyt istotny temat, aby zajmował w tej sprawie autorytarne stanowisko.

Na koniec jeszcze jeden kontekst. Obecnie, w rzeczywistości 2007 roku, z jego
          dziś znacznymi uwarunkowaniami, wszystkie bez wyjątku województwa planują
          zaangażowanie się, także finansowo, w rozbudowę, a nawet budowę portów
          lotniczych. Taka jest obecna rzeczywistość i wszyscy, którym zależy na rozwoju
          uznają, że niezbędnym elementem infrastruktury, mającym wpływ na przyszłość
          gospodarki,
          a co za tym idzie i mieszkańców regionu, jest posiadanie portu lotniczego.
          Babimost w tym kontekście jest w bardzo uprzywilejowanej sytuacji. Dostrzegli
          to także urzędnicy z UE. Trzeba wykazać się niezwykle złą wolą, aby tego nie
          zauważać tak jak i wielu ważkich argumentów przemawiających za rozwojem portu
          lotniczego w Babimoście. Nikt nie chce ginąć na stosie za nierealne
          przedsięwzięcia, tym bardziej za raport, na którym tak bardzo skupili się
          autorzy artykułu, którym życzę większego dystansu do siebie, wytrwałości i
          pogłębionej wnikliwości w dogłębnym zdobywaniu wiedzy na temat szans powodzenia
          przedsięwzięcia pod nazwą: Europejskie Lotnisko Cargo w Babimoście.

Z poważaniem
          Sebastian Ciemnoczołowski
          Wicemarszałek Województwa Lubuskiego

• budrys77 Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię 23.07.07, 15:46
            Dzięki za merytoryczny głos w dyskusji panie vicemarszałku:)
            Jestem wrogiem istnienia nowotworu lubuskiego i jest to fakt wiadomy na forum wszem i wobec. Cieszę się jednak, że jest pan w stanie rzeczowo i merytorycznie uzasadniać fakt modernizacji lotniska w Babimoście. Powiem krótko i konkretnie: jeśli Babimost ma pełnić finkcję lotniska cargo, nie mam nic przeciwko.
            Jeśli natomiast, z publicznych pieniędzy, dalej będą finansowane przeloty pasażerskie tylko po to, by utrzymac połączenie - nie zgodzę się z tym nigdy.

Ps. tylko proszę bez tego euronadęcia pt. Europejskie Lotnisko Cargo.
          • twoj.doktor1 Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię 23.07.07, 15:48
            a ja jestem inwestorem z MARSA !!

nazwy inwestorów proszę !!??

czy będzie tak jak swego czasu w Białej Podlaskiej - tajemniczy inwestor z
            Turcji chciał wybudować lotnisko a nawet tor formuły 1 - kpina panie
            Ciemnoczołowski.
            • twoj.doktor1 Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię 23.07.07, 15:59
              "3) Oddziaływania lotniska. Podstawowym założeniem racji bytu lotniska jest
              obszar jego oddziaływania. W Europie nie ma wielu portów specjalizujących się w
              przewozach towarowych. Najważniejsze tego typu lotniska są w Amsterdamie i
              Frankfurcie nad Menem. Wiele firm z państw Europy Środkowej realizuje przewozy
              transportowe z tych lotnisk. W Polsce nie ma żadnego tego typu lotniska, a
              Babimost jest (a raczej będzie) najlepiej w Polsce położonym portem o tym
              charakterze".

kolejna KPINA
              Fankfurt i Amsterdam otoczone są siecią AUTOSTRAD !!
          • Gość: set Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 15:51
            Jeśli ktoś to przeczytał w całości, to gratuluję.
            • Gość: LUW Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 16:28
              ja nie i nie zamierzam. kpina giermka, że wkleił tu jakieś bzdury. Niech lepiej
              sam coś ukleci, a nie tylko zgapia. Chodzą słuchy, że to jeden z kandydatów na
              marszałka. Jeśli to prawda to bój się Lubuskie. Zatrudni rodzinę tak jak swoje
              koleżanki od pisania projektów. Ten ciemny to porażka PO, szkoda, bo to była
              jedyna dobra partia.
          • Gość: Jacobs Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.180.219.81.magma-net.pl 23.07.07, 16:50
            Pozwolę sobie Panie Marszałku na stwierdzenie że pańskie plany dotyczące Lotniska Babimost są oparte na z gruntu złych przesłankach i dlatego ich realizacja to będzie finansowa klapa a dla Pana może się skończyć aferą kryminalną . Ale do rzeczy . Pomimo świetnej dynamiki wzrostu liczby obsłużonych pasażerów w ciągu kilku ostatnich lat, przyrost przewozów lotniczego cargo w Polsce jest nadal niewielki. Przyrost liczby pasażerów nie dotyczy oczywiście Lotniska Babimost , tu występuje stagnacja o ile nie regres . Spośród polskich lotnisk największy obrót towarów odnotowano na warszawskim Okęciu. Jest to zasługą dużego skupiska firm spedycyjnych oraz tego, że lotnisko to obsługuje większość ruchu lotniczego w Polsce .Jednak prawie 3 proc. wzrost jest skromnym osiągnięciem. W zeszłym roku w samym Budapeszcie przeładowano więcej ładunków niż w całej Polsce, a w Wiedniu kilkakrotnie więcej. W Polsce najprężniej rozwija się lotnisko Poznań – Ławica. Tam usługi kurierskie świadczą firmy DHL International, TNT i Poczta Polska. Do 2010 roku planowany jest stopniowy rozwój dworca cargo, gdzie zainstalowane zostaną automatyczne bramy z rękawami uszczelniającymi oraz parkingi dla dużych samochodów ciężarowych. Port Lotniczy w Poznaniu został wpisany do książki kodowej Lufthansy Cargo. Oznacza to, że przesyłki do Poznania można nadawać z każdego lotniska na świecie. Władze lotniska przewidują, że w roku 2020 lotnisko obsługiwać będzie 33 000 ton towarów . I z takim potentatem ma konkurować Babimost , wolne żarty . W prognozach przewozów pasażerskich Polska plasuje się na 1 miejscu na świecie z 11,2 proc. przyrostem do roku 2009. Tak dobrej perspektywy nie mają przed sobą nawet Chiny czy równie szybko rozwijające się Czechy. Jednak nie przekłada się to na wzrost przewozów towarowych, gdyż prognoza ta dotyczy głównie przewoźników nisko kosztowych . Ruch pasażerski i ruch air-cargo nie pod każdym względem są porównywalne. Fenomenalny wzrost przewozów pasażerskich nie oznacza, że taki sam wystąpi w odniesieniu do przewozów towarowych. Transportem lotniczym przewozi się specyficzne ładunki, takie jak elektronika, biżuteria czy łatwo psujące się towary. Tymczasem boom w zakresie ruchu pasażerskiego jest generowany przez zwiększoną aktywność linii nisko kosztowych , które przecież nie obsługują transportu cargo. Po wstąpieniu do Unii Europejskiej granice zostały otwarte i czas przejazdu transportem drogowym z Polski do niemal każdego miejsca w Europie może być zrealizowany w 48 godzin, więc atrakcyjność szybkiego, ale drogiego, air-cargo zdecydowanie spadła .
            Doskonale rozumiem że jak się wpakowało tyle dotacji w Babimost to trzeba odwagi żeby powiedzieć DOŚĆ . Można też brnąć dalej , fundować bilety urzędnikom , utrzymywać obsługę naziemną i dofinansowywać LOT . Tylko po co ? Przyjdzie dzień gdy nawet te ślepaki z NIK-u i Urzędu Antykorupcyjnego przyjrzą się budżetom miasta Zielona Góra i woj. Lubuskiego i skończy się sen o potędze . Tego Panu nie życzę .
    • Gość: Zielonogórski Re: Lotnisko Babimost IP: *.ztpnet.pl 23.07.07, 17:20
      Należy odzyskać lotnisko w Babimoście, bo Gorzowianie zrobią wszystko aby
      doprowadzić do jego likwidacji.
    • Gość: Lecho Babimost nie ma szans !!! IP: 80.48.187.* 23.07.07, 19:56
      Jak lotnisko w trojkacie lotnisk Berlin, Poznan, Wroclaw moze miec jakiekolwiek
      szanse na rozwoj?
      • twoj.doktor1 Ciemnoczołowski wybierz się samochodem w okolice 23.07.07, 20:17
        Szprotawy, Drezdenka i innych miast poza zieloną Górą i pomyśl co zrobić by
        naprawić fatalny stan dróg w województwie!
      • Gość: Zielonogórski Re: Babimost przed szansą IP: *.ztpnet.pl 24.07.07, 17:48
        Poznań juz za chwilę osiągnie kres przepustowości a jeżeli byłeś na Ławicy to
        wiesz, że możliwości rozbudowy nie ma.
        Lotnisko Babimost będzie miało szansę, gdy uregulowana zostanie kwiestia
        własności, co przez ostanie lata skutecznie blokują przyjaciele z Kobylogrodu.
        Ale to się zmieni już wkrótce. UM planuje modernizację drógi istniejących i
        budowę nowych w rejonie lotniska.
        • budrys77 Re: Babimost przed szansą 24.07.07, 18:43
          Gość portalu: Zielonogórski napisał(a):

> Poznań juz za chwilę osiągnie kres przepustowości a jeżeli byłeś na Ławicy to
          > wiesz, że możliwości rozbudowy nie ma.

Po pierwsze, do kresu przepustowości Ławicy jeszcze daaaaaaaleko, w związku z czym powstają kolejne połączenia.
          Po drugie, istnieje możliwość budowy drugiego termianala, tylko PO CO? Skoro obecny nie jest wykorzystywany nawet w połowie swoich możliwości.
          Po trzecie, w Poznaniu już dzisiaj mysli się o budowie nowego portu pod miastem, tyle że nie jest to pilne, z powodu ogromnych rezerw przepustowości Ławicy. Zajrzyj czasem na Gazetę Poznań bo wątpię byś był w Poznaniu raz na pół roku pisząc takie bzdury.
          Po czwarte, jeszcze dłuuuuuuuuuugo żaden Wielkopolanin, ani tym bardziej Poznaniak, nie będzie tłukł się po zapadłych dziurach by dojechać do Babimostu.

> Lotnisko Babimost będzie miało szansę, gdy uregulowana zostanie kwiestia
          > własności, co przez ostanie lata skutecznie blokują przyjaciele z Kobylogrodu.

No jasne. Dostac za darmo, ukraść: tak typowe dla zielonogórskich polityków. Agencja Mienia Wojskowego nie jest instytucją charytatywną jeżeli trudno ci to pojąć swoim zielonogórskim móżdżkiem. Ja wiem że gros Zielonogórzan przywykło do zabierania za darmo cudzej własności i grabienia co popadie. Było to szczególnie widać podeczas ostatniej dyskusji o przyłączeniu gminy ZG do granic miasta. Głosy pt. "przyłączyć na siłę i już", "zwolnić z pracy wszystkich mieszkańców gminy ziemskiej ZG", "nie wpuszczac do miasta to zmądrzeją"... były na porządku dziennym. Skoro tak Zielonej Górze zależy na porcie lotniczym, niech na wzór Poznania założy spółkę I PARTYCYPUJE W KOSZTACH NA WŁASNY RACHUNEK. Jako spółka może wystąpić o wykup lotniska i jako spółka pozyskiwać fundusze! No ale lepiej wydębić za darmo, a za własną nieudolność i durnowatość obciążać rozsądnych i po gospodarsku myślących Gorzowian.
          • Gość: vts..... Re: Babimost przed szansą IP: *.ztpnet.pl 25.07.07, 17:24
            złodzieju z miasta złodziei milcz jak mówisz
      • Gość: Stefan Re: Babimost nie ma szans !!! IP: *.virtua.com.br 25.07.07, 13:31
        >Gość portalu: Lecho napisał(a):

> Jak lotnisko w trojkacie lotnisk Berlin, Poznan, Wroclaw moze miec jakiekolwiek
        > szanse na rozwoj?

TANIE !!!
        • Gość: bss Re: Babimost nie ma szans !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 21:00
          Podziel sie wyliczeniami. Tasnie - a dlaczego ?
    • Gość: primordial Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.07, 19:06
      "Z inicjatywą podjęcia rozmów na rzecz utworzenia Europejskiego
      Portu Cargo w Babimoście dla 4 regionów Polski zachodniej (Wielkopolska,
      Zachodniopomorskie, Lubuskie, Dolnośląskie) wystąpiły władze wielkopolski.
      Aktualnie trwają prace nad listem intencyjnym w tej sprawie. W tej sprawie
      prezentowałem ideę portu na sejmikach w Zachodniopomorskim i Dolnośląskim.
      Raport PWHC tego nie uwzględniał i ograniczył się do obszaru oddziaływania
      samego województwa."

Nie wiem, czy byl Pan, panie Sebastianie, kiedykolwiek w Poznaniu. Wiec donosze Panu, ze w Poznaniu
      funkcjonuje port cargo:
      "Powierzchnia terminalu wynosi 1.490 m2.
      W budynku znajdują się siedziby agenta handlingowego, Urzędu Celnego, Straży Granicznej,
      spedytorów i agencji celnych. Magazyn terminalu dzieli się na magazyn eksportowy, importowy i
      krajowy oraz boksy załadunku i wyładunku. W magazynie eksportowym wydzielono pomieszczenia
      specjalistyczne dla przesyłek wartościowych, materiałów radioaktywnych i niebezpiecznych, prochów i
      zwłok, zwierząt oraz depozytu. W trosce o ekologię i ochronę środowiska zastosowano ogrzewanie
      gazowe. Dla zachowania bezpieczeństwa zamontowano system kontroli dostępu oraz system
      antynapadowy i antywłamaniowy. Każdy towar w ruchu cargo jest prześwietlany na urządzeniach typu
      Heimann.
      Doskonała lokalizacja terminalu Cargo (około 5 km od autostrady A2), rozwijajaca się gospodarka
      regionu oraz napływ inwestycji zagranicznych sprawiają, ze jest on ważnym ogniwem Centrum
      Logistyczno - Inwestycyjnego Poznań oraz powstającego w Poznaniu Centrum Logistycznego Żegrze."

www.airport-poznan.com.pl/pl/aip/cargo.html
      Port cargo powstal w sposob, ktory dla biednej Zielonej Gory moze byc szokiem - po prostu 100m od
      terminala wybudwano calkiem NOWY terminal i tam przeniesiono pasazerski port, a stary W CALOSCI
      przeznaczono na cargo.
      To wlasnie ze wzgledu na bliskosc terminala cargo w Poznaniu podjeto raz probe nieczystego
      zlikwidowania gieldy samochodowej i puszczenia tego terenu duzej, swiatowej firmie spedycyjnej. Ale
      sie nie udalo. A firma zostala w swojej siedzibie pod Poznaniem :)
      • budrys77 Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię 24.07.07, 19:18
        Dzięki Primordial że mi przypomniałeś o Centrum Logistycznym Franowo:)

www.poznan24.com.pl/poznan-artykul-378.html

www.tutej.pl/cms.php?i=18423

Poznań jest w tej dziedzinie bezkonkurencyjny w tej części kraju. Oprócz głownych tras drogowych dochodzi ogromny węzeł kolejowy. Babimost jest bez szans na starcie.
        • Gość: Ponury Skrzat puk, puk, puk - prokurator IP: 80.51.245.* 24.07.07, 20:54
          Port cargo w Babimoście? Dlaczego nie kosmodrom?

Uderza mnie bezczelna ignorancja przedstawicieli lokalnej władzy forsujących
          ten pomysł. Z całą pewnością jeżeli wydana zostanie nawet niewielka część
          publicznych (!!!) pieniędzy niezbednych dla realizacji tego widmowego projektu
          będziemy mieli do czynienia z aferą przy której peron we Włoszczowie to tzw.
          mały pikuś. A ja będę pierwszym, który złoży wniosek w prokuraturze. Na tym
          forum znalazło się kilka wypowiedzi osób świadomych tego o czym mówią.
          Osobiście mam jedynie praktyczne profesjonalne doświadczenie w pracy dla jednej
          z największych na świecie a obecnych w Polsce koncernów logistycznych. Nie będę
          ułatwiał Panu Ciemnoczołowskiemu zadania dlatego poprzestanę na zagadkach...
          Dlaczego największe europejskie lotniska cargo mieszczą się we Frankfurcie oraz
          Amsterdamie? Jaki jest "wolumen", który lotnisko w Babimoście miałoby
          obslugiwać (tylko proszę... - bez firm z KSSE bo to żenada)? Co miałoby tu
          wylądować by ten "wolumen" obsłużyć? Czy ktokolwiek badał zainteresowanie
          frachtem lotniczym pośród przedsiębiorstw polożonych w promieniu... (można
          wpisać jakąkolwiek odległość bo nic i tak nie będzie latało via Babimost)? A
          może ktoś zainteresował się przez jakie HUB'y cargo'we latają przesyłki
          polskich importerów i eksporterów obsługiwane przez największe koncerny
          logistyczne i dlaczego nie są to lotniska w Warszawie, Poznaniu czy Wrocławiu?
          I co się z tymi przesyłkami następnie dzieje (z samej obecności operatorów
          logistycznych na polskich lotniskach naprawdę niewiele wynika)?

Czy ktokolwiek z tzw. władz tego województwa zadaje sobie jeszcze pytania czy
          już tylko udziela odpowiedzi? Czy konsultowanie poważnych decyzji z
          niezależnymi fachowcami to nadmierne oczekiwanie? Zazdroszczę dobrego
          samopoczucia...
        • Gość: Major Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 17:22
          budrys - kolejne starcie hehe
    • Gość: malylobuzz Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 20:05
      Oto moje zdanie na temat wypocin marszalka a jako ze jest to S.F. to tez
      i takim przykładem się posłużę.
      Czytałem kiedyś takie opracowanie w którym to autor twierdził na
      podstawie ponoć wnikliwych analiz, że przy obecnym zaawansowaniu
      techniki i wykorzystaniu wszystkich zasobów energii dostępnych i znanych
      nam na ziemi, oraz zaangażowaniu prawie całej ziemskiej siły roboczej
      jesteśmy w stanie wyprodukować statek / pojazd kosmiczny który będzie
      mógł osiągnąć prędkość zbliżoną do połowy prędkości światła... I
      wszystko ładnie pięknie tylko po co? PO CO!!?? pytał autor, jeśli już po
      paru godzinach jego lotu zaczęłyby go wyprzedzać inne statki kosmiczne
      wystrzelone również z Ziemi na której w tym czasie upłynęłoby prawie
      dwieście lat!!!
      Ludzie opamiętajcie się!! Lotnisko w Babimoście jest nam na razie
      kompletnie nie potrzebne i jeszcze nie będzie przez następne
      pięćdziesiąt lat!! Myślcie o tym co tu i teraz! Wydawajmy pieniądze na
      infrastrukturę, przemysł, budownictwo, nowe miejsca pracy i niech się
      wam nie wydaje, że to wszystko samo się załatwi jak tylko będzie
      lotnisko. Pamiętajcie, że jak dobrze pójdzie, jak dobrze i rozsądnie
      wydamy WSZYSTKIE unijne dotacje to za te pięćdziesiąt, czterdzieści a
      może nawet trzydzieści lat wybudujemy sobie jakie tylko i gdzie tylko
      będziemy chcieli mieć lotnisko... Pod warunkiem, że uznamy, że jest nam
      ono potrzebne...
      • Gość: Chłopimost Lotnisko lotniskiem ale co wy na to !!! IP: *.ztpnet.pl 25.07.07, 22:36

W normalnym kraju mężczyzna bez konta, żony i prawa jazdy jest zerem - a w
        Polsce- PREMIEREM!!!!!!!!!!!!!!!
        • sibod Re: Lotnisko lotniskiem ale co wy na to !!! 25.07.07, 22:44
          Albo ojcem i dyrektorem...
      • Gość: Gosc Re: Lotnisko Babimost, czyli jak skołować Unię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 00:21
        To czy jest nam niepotrzebne - to się okaże, najważniejszy jest do niego
        dojazd - teraz jest kiepski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka