IP: *.astermedia.pl 23.06.03, 21:36
co sadzicie o tej szkole?jak tam jest teraz ?jakie macie wspomnienia z czasow
gdy byliscie jej uczniami?co was denerwuje co bawi a co zasluguje na pochwale?
Obserwuj wątek
    • kota7 Re: LO 21 23.06.03, 21:58
      • Gość: fanfaron Re: LO 21 IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.06.03, 21:09
        To byla kiedyś genialna buda niezależnie od dyrektoró a teraz jej znaczenie
        spada stara kadra jest okej nowi to miernoty
        • kota7 Re: LO 21 24.06.03, 21:19
          Gość portalu: fanfaron napisał(a):

> To byla kiedyś genialna buda niezależnie od dyrektoró a teraz jej znaczenie
          > spada stara kadra jest okej nowi to miernoty

Dzięcioła pamiętasz ? Jeszcze mnie telepie na myśl o nim.

O nowych trudno mi się wypowiadać, nie znam nikogo. Ale chyba nie jest tak źle
          skoro widać szkołę w rankingach.
          • Gość: olimp Re: LO 21 IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 24.06.03, 23:22
            w rankingach widać bo kilku gości coś wywalczyło na olimpiadach, często
            inwestując w dokształt sporą kasę.Reszty w rankingach się nie bierze pod uwagę.
            Nawet sukces w orce na ugorze może szkołę rolniczą wywindować w rankingach,
            tak, że należy na nie patrzeć z właściwym dystansem.
    • avignon Re: LO 1 24.06.03, 09:28
      LO1 jako szkoła oczywiście nie była rewelacyjna, jednak ludzie którzy do niej
      chodzili byli generalnie OK. Szkoda tylko, że czasy zmusiły nas /byłych
      uczniów/ do takiego rozpierzchnięcia się, że wzajemny kontakt ogranicza się do
      machnięcia komuś ręką na ulicy...
      Czy ktoś z "byłych" pamięta jeszcze co robił na Olimpie ;) ?

pozdrowienia
      • Gość: Miguel Re: LO 1 IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.03, 09:36
        :-) Jesli o to chodzi, to najbardziej zapadła w mi pamięć nieszczęsna dyrektor
        Habich Ewa, urządzająca od czasu do czasu łapanki wśród palaczy!
    • Gość: hania Re: LO 1 IP: *.astermedia.pl 24.06.03, 10:10
      wsrod wielu absurdow w tej szkole zapadl mi w pamiec jeden a mianowicie:wszyscy
      musieli zrobic sobie plakietki-broszki ze swoja podobizna w celu noszenia tego
      dumnie na "klacie".Oczywiscie musielismy za to zaplacic(ktos na tym zarobil)a
      potem wszyscy zrobili z tym co chcieli(ja wsadzialm do szuflady:).Ale mus byl!!!
      kazdy siadal na lezance w pokoju pielegnarki a pan "ze sprzetem" robil zdjecie-
      na szczescie bez profilu i numerka w dloniach;)
      • Gość: Miguel Re: LO 1 IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.03, 13:04
        Za "Twoich czasów" to już była inna szkoła. Kiedy przyszedłem odwiedzić ją
        kilka lat po maturze, aż mi się głupio zrobiło, że w miejscu
        starych, "klimatycznych" kibelków pełnych zabawnych adnotacji, zobaczyłem
        toalety a la McDonalds z czyściutkimi ścianami. :-) A wspominany identyfikator
        wygrałem swego czasu w karty od mojego modszgo kolegi w podczas jakiejś
        imprezki! :-)
    • Gość: pawel Re: LO 1 IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.06.03, 10:30
      Na Olimpie paliło się latem,ale największą wartośćią w moich czasach(matura
      1987)była niczym nie skrępowana możliwość palenia w sztatni(na końcu od
      wejścia no boisko)-bardzo nam tego zazdrościli koledzy z innych szkół,którzy
      musieli palić w kibelkach.Nauczyciele nie byli nadmiernie upierdliwi pod
      warunkiem,że byłeś dobry z jakiejś dziedziny.W tamtych czasach do I LO szli
      doSC ambitni ludzie(selekcja pozytytywna) + generelnie kilka wbitnych
      jednostek wśród nauczucieli cvo dawałó w sumie najlepsze LO w mieScie.Ciekawy
      był zwyczaj przenoszenia nieuków do LO nr 3.
      • Gość: matura1999 Re: LO 1 IP: *.astermedia.pl 25.06.03, 12:02
        to rzeczywiscie "ciekawy" zwyczaj-LO3 jak jakas kolonia na ktora zsyla sie
        niewygodne jednostki...mnie do dzis w koszmarach sennych sni sie pan Gembara od
        biologii choc niby nie byl taki straszny ale...jakis dziwny.
        • Gość: gosc Re: LO 1 IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 13:02
          czasy się trochę zmieniły. Teraz do lo3 jest najwięcej kandydatów (około tysiąc)
          i wielu młodych niekoniecznie na 1 miejscu stawia lo1.
          lo5 ma najlepszych olimpijczyków, tylko nie ma tam atmosfery nauki.
          • Gość: pawel Re: LO 1 IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.06.03, 17:54
            Nie zawsze liczba kandydatów mówi o poziomie liceum.By powiedzieć coś o szkole
            musi minąć kilka lat.O ile wiem lo 5 to trochę przybudówka Ośrdka doskonalenia
            Nauczycieli czy jakiegoś innego metodyka.Kryterium olimpijczyków tez
            wątpliwe.Oceny najlepiej wystawia życie-ilu wśród absolwentów będzie
            lekarzy,prezesów zarządów znanych firm itp.
            • Gość: Matura_1996 Re: LO 1 IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 21:45
              Akurat moim zdaniem nie jest to do konca kryterium oceny... do LO1 szly czesto
              dzieci tzw. prominenckie:) Ktore zaraz po skonczeniu studiow (nie wazne jakich)
              dostawaly ciepla posadke... Moje zestawienie szkol pod katem poziomu
              ksztalcenia to: Lo5 Lo1 (mimo wszystko) Lo3 Lo4 Lo7... i dluugo nic:) Sam
              konczylem Lo4 (wczesniej spedzilem jakis czas w Lo7) i nie zaluje zmiany
              szkoly. Atmosfera, nauczyciele w owym okresie byli naprawde na wysokim
              poziomie... ostatnio sie chyba pogorszylo z tego co wiem... szkoda. Sentyment i
              jak najlepsze zdanie zostaje:)
              • Gość: gimn Re: LO 1 IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 21:55
                polecam www1.gazeta.pl/zielonagora/1,35161,1549066.html
                • Gość: paleta Re: LO 1 IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.06.03, 20:57
                  Biedna pani dyrektor udało się jej odwołać konkurs ale jej kadencja kończy się
                  31 śierpnia i to już koniec Ronowicz powoła na ten stołek kogoś na rok. I
                  będzie nowy konkurs a pani Dyrektor nie będzie jaka szkoda.
          • Gość: TRes Re: LO 1 IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 30.06.03, 11:21
            Gość portalu: gosc napisał(a):

> czasy się trochę zmieniły. Teraz do lo3 jest najwięcej kandydatów (około
            tysiąc
            > )
            > i wielu młodych niekoniecznie na 1 miejscu stawia lo1.
            > lo5 ma najlepszych olimpijczyków, tylko nie ma tam atmosfery nauki.
            Obserwuję Trójkę od paru dobrych lat.Ta szkoła przeszła długą drogę w stronę
            pierwszej ligi i udało się.To w dużej mierze zasługa dyr A.Mrozek i kilku
            dobrych nauczycieli.Tak trzymać!
      • Gość: kkj Re: LO 1 IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.07.03, 22:34
        Gość portalu: pawel napisał(a):

> Na Olimpie paliło się latem,ale największą wartośćią w moich czasach(matura
        > 1987)była niczym nie skrępowana możliwość palenia w sztatni(na końcu od
        > wejścia no boisko)-bardzo nam tego zazdrościli koledzy z innych szkół,którzy
        > musieli palić w kibelkach.

Paweł, tam tez nie można było palić! Musisz pamiętać paniczne ewakuacje na
        dwór, kiedy wchodził do szatni nauczyciel dyzurny (najczęsciej Słoma).
        Wtedy (moja matura 1986) wiecej z nas paliło na terenie przy szatni, niż "na
        górce" jak nazywalismy dzisiejszy "Olimp". Na "górce" za to było blizej do
        spożywczaka z piwem (czasy "Jubilata" jeszcze)!!! ;-)
        • Gość: madzia Re: LO 1 IP: *.gala.net.pl 02.07.03, 10:17
          W koncu jakis wspominkowy post,zagaladajac tutaj mialam nadzieje ze bedzie
          takich wiecej a tu "rozpetala sie" powazna dyskusja na temat wyzszosci lo x
          nad lo xx.od siebie chcialabym dodac ze nie zapomne do konca zycia informatyki
          z p.Majewskim(mature zdawalam w 1999).Komputer wlaczylismy dopiero w
          grudniu "przyciskiem POWER" a do tego czasu uczylismy sie definicji klawiatury
          ("urzadzenie peryferyjne wejsciowe umozliwiajace uzytkownikowi dialog z
          mikrokomputerem przy pomocy ktorego uzytkownik moze wprowadzac do
          mikrokomutera dane i komendy")prawie kazdego jej"klawisza" ,monitora
          itd.pracowalismy w programie graficznym(!!!) z zolwiem o nazwie LOGO("PENUP-
          komenda powodujaca podniesienie pisaka żółwia" i smiech w klasie)...wszystkie
          cytaty pochodza z mojego zeszytu-niezlego rozweselacza kory zostawilam sobie
          na pamiatke...:))
        • Gość: paweł Re: LO 1 IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.07.03, 11:16
          Ewakuacje pamiętam-niestety raz do szkoły od tyłu wszedł Dyrektor(wtedu pan
          Szady) i zastał mnie z papierosem w ustach-ale jak pamiętam nie robił z tego
          wielkiego halo.Słoma był super.No i jeszcze p.Slęzak,pani Barbara(obecnie Nau-
          super lekcje),grożna pani z chemii(boże chwilowo nie pamiętam nazwiska ,ale
          maiła dobre teksty-p.Szuba ocyzwiście)pMajewska(nigdy nie wstawiła mi lufy na
          koniecroku choC zawsze się należało)Swoja droga szkoła powinna rozawżyć
          przyznawanie dodatkowych puknktów dla dzieci swoich absolwentów(bywa tak w
          różnych krajach) i częsciejzjazdy absolwentów(kto wie kiedy był ostatni?)
          Piszcie więcej wspomnień!
          • Gość: madzia Re: LO 1 IP: *.gala.net.pl 02.07.03, 12:09
            jaka ewakuacje?przy okazji przypomnialo mi rozlanie kwasu maslowego:))
            • Gość: paweł Re: LO 1 IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.07.03, 16:28
              Gość portalu: madzia napisał(a):

> jaka ewakuacje?przy okazji przypomnialo mi rozlanie kwasu maslowego:))
              Ewakuacje to były gwałtowne ucieczki palaczy z kantorka na końcu szatni.
              • amarian Re: LO 1 02.07.03, 19:52
                ja wiem kto ten kwas wylał
                było strasznie
          • kota7 Re: LO 21 02.07.03, 13:59
            Prof. Słoma obserwujący przez lornetkę z zaplecza gabinetu fizyki palaczy na
            kraterze i jeszcze woźny sprawdzający w wejściu, kto ma tarcze na szpilkach ?
            Sam parę razy wchodziłem do szkoły przez okno z powodu niemania przyszytej
            taczy.
            Tak mi się przypomniało.
          • Gość: kkj Re: LO 1 IP: 212.160.123.* 03.07.03, 12:29
            Gość portalu: paweł napisał(a):

> Piszcie więcej wspomnień!

A pamiętacie ŚP Panią Bonew od rosyjskiego? Zawsze wspomnienie lekcji z nią
            wywołuje u mnie autentyczny uśmiech!! :-))))
            "Cztienie sovyetskoj prjesy" - podstawowy temat lekcji, kiedy Pani Profesor
            była "wykończona". "Tylko ciszej dzieci, ciszej - tak mnie głowa boli!!" :))))

A ŚP "Minister Wojny" - Witkowski?? Jego lekcje z użyciem rzutnika slajdów przy
            kompletnym zaciemnieniu sali?? Jesu - co sie wtedy na niej działo!! Opowiadania
            na godzinę...

Szkoda że to było tak dawno!! (1982-86)

Popieram zgłoszony juz wniosek częstszych spotkań (zjazdów) absolwentów!!

Pozdr
    • amarian Re: LO 1 02.07.03, 19:50
      kto miał matmę z majewską?
      • Gość: Madzia Re: LO 1 IP: *.gala.net.pl 02.07.03, 20:55
        ja mialam z panio Majewsko:)
        • Gość: kolezanka Madzi:) Re: LO 1 IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.03, 21:33
          A ja wspominac bede po wsze czasy pana Cialowicza, to on udowodnil, ze
          nauczyciele czytaja nie tylko podreczniki..
          • Gość: kolezanka Madzi;) Re: LO 1 IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.03, 21:37
            Pozdrowiena dla Miguela:)!!!! Nie raz temat szkoly przewinal sie w naszych
            szczecinskich rozmowach;)
          • Gość: gauzare/matura 99 Re: LO 1 IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.03, 21:45
            A propos tego kwasu, to kto go wtedy rozlał? Bo oskażali niewinną II czy wtedy
            może już III c! Skandal, że niby nie sympatyczni byliśmy! Ach, ja miło
            wspominam licealne lata...Ligi klas, te emocje! Pary całujące się pod
            Edwardem,P. Gembara, którego można było przekupić zawsze jakimś pączkiem, P.
            Szuba powtarzająca: Tomasz Lis w tej ławce siedział!, no a że my to głąby
            skończone, łacina z małą, czarną...i okrutne czytanki o założeniu Rzymu.
            Obecne wnętrze faktycznie zmieniło klimat szkoły, nie ma to jak obdrapane
            ściany i śmierdzące ubikacje, w których nigdy papieru toaletowego na oczy nie
            widziałam. Pozdrawiam wszystkich absolwentów.
            • Gość: Madzia Re: LO 1 IP: *.gala.net.pl 02.07.03, 23:34
              a to ja siedzialam w tej lawce na chemii!!!:)moze "cos" ze mnie wyrosnie:)
    • Gość: paweł Re: LO 1 IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.07.03, 11:01
      Miałem matmę z Majewską-cały rok badaliśmy zmienność funkcju-jestem już 10 lat
      po studiach nie wiedziałem wtedy po co to robimy i do dzisiaj nie wiem jakie
      ma to zastosowanie-ale jak juz pisałem lufy mi nie wstawila.
    • avignon LO 1 - REMINISCENCJE - c.d. 04.07.03, 01:51
      Matura 1994 to był czas!!!

Olimp to moim zdaniem jedno z najbardziej kultowych miejsc w ZG (poza
      oczywiscie Bieriozką). Pamiętam jak kiedyś szkolny pedagog postanowił pójść w
      ślady Gucwińskich i wpadł z kamerą na Olimp nagrywając na video palącyh
      uczniów. Wbrew jego oczekiwaniom, nikt tym się nie przejął..

Pamiętacie, jak radiowęzeł szkolny nadawał nieprzyzwoitą muzykę na przerwach?
      a komunikaty przecedzane jakimiś wstawkami? Aż pani dyrektor EH musiała
      zawiesić radiowęzeł...A imprezy radiowęzłowe?

Niestety nie wypowiadam się co do wyższości jednego liceum nad drugim, co tak
      poruszono na tym forum. Za moich czasow nie było jeszcze wyścigu szczurów i
      tak naprawdę było chyba większości wszystko jedno jakie wyniki ma LO3 czy coś
      tam. Ważne, najważniejsze chyba były kontakty z ludźmi, dobrze pojmowane
      spędzanie czasu.

Zupełnie nie mogę zrozumieć obecnych licealistów, którzy tak ekscytują się
      poziomem nauczania :) To po prostu głupie! Kiedyś była miłość, przyjaźń, dobra
      muzyka. Dzisiaj jest: łysy (ale pusty) mięśniak / dobrze usmażona pod solarium
      barbie / jakieś BMW albo inny jezdzący trup / portfel z kaską. Dajcie spokój -
      to mają byc ideały młodych ludzi? A rozejrzyjcie się wokół siebie, i
      odpowiedzcie sobie na to pytanie! Żenada.

pozdrowka
      • Gość: AMG Re: LO 1 - REMINISCENCJE - c.d. IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.07.03, 16:33
        Fajny poscik nic dodac nic ujac
      • Gość: avignon Re: LO 1 - REMINISCENCJE - c.d. IP: 81.48.178.* 10.07.03, 10:51
        co jest-wszyscy na wakacjach czy jak? nikomu nie chce sie juz wspominac?
        powdrowka
        • Gość: kkj Re: LO 1 - REMINISCENCJE - c.d. IP: *.eranet.pl 12.07.03, 17:33
          Gość portalu: avignon napisał(a):

> co jest-wszyscy na wakacjach czy jak? nikomu nie chce sie juz wspominac?
          > powdrowka

Może i nie wszyscy na urlopach/wakacjach, ale trudno wychodzić na "starucha -
          wspominacza"! Te wspominki przydałyby się na stronie Naszej Szkoły (skądinąd
          bardzo ładnie prowadzonej).
          Pozdrówka dla wszystkich jeszcze nie "staruchów" ;)
          • Gość: matura 1976 Re: LO 1 - REMINISCENCJE - c.d. IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.07.03, 18:31
            Pozdrawiam wyszystkich byłych, obecnych i przyszłych. LO 21 to dobra Szkoła.
          • Gość: Madzia Re: LO 1 - REMINISCENCJE - c.d. IP: *.gala.net.pl 14.07.03, 11:40
            a moge prosic adres tej strony?nie moge jej znalezc:(
    • Gość: zyx Re: LO 1 IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 13.07.03, 10:52
      to była fajna buda. Wszystkich łączyła chęć do nauki i zabawy. Było o nas
      słychać wszędzie. Każdą szkołę kształtyją uczniowie i ich nauczyciele.
      Pozdrawiam wszystkich związanych z jedynką.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka