Gość: Dario IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.07.03, 22:49 No wreszcze jakiś promyczek zaświećił, bo już myślałem, że skończyły się ciekawe pomysły na lepsze jutro i tylko modlitwa nam pozostała :) Tak trzymać! Popieram w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zilonogorzanin Re: Unia trzech lubuskich miast IP: *.gorzow.mm.pl 21.07.03, 23:29 Wydaje mi sie ze swiadczy to jedynie o naszym miescie jakie jest bezradne wobec Gorzowa. Dlaczego skoro oni sobie radza my nie mozemy i musimy powolywac jakas smieszna Unie gdzie tylko bedziemy tracic na rzecz Sulechowa i Nowej Soli, bo zamiast pozyskiwac inwwestycje dla nas czy samemu inwestowac to bedziemy musieli dac pieniadze na jakies polaczenia do nich, natomiast te same pieniadze moznabyloby zainwestowac w ulepszanie polaczen komunikacyjnych w naszym miescie. I jeszcze jedna uwaga co do wypowiedzi jednego polityka z Nowej Soli. Chcialbym pana uswiadomic ze stolice sa DWIE i nie mozna myslec aby u nas wrzystko bylo, przeciesz mieszkancy z polnocy tez maja jakies potrzeby. I wcale nie jest prawda ze wrzystkie instytucje sa lokalizowane w Gorzowie gdyz NBP ARiMR UOP dzis BOR sa u nas. Przestanmy w koncu myslec w tak ograniczonym polu widzenia. Nalezy myslec o calym wojewodztwie a nie o pl czy pld. Mysle ze taka Unie moglby stworzyc Gorzow z Zielona Gora aby moc lepiej rywalizowac z Szczecinem Poznaniem czy Wroclawiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mis Re: Unia trzech lubuskich miast IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 21.07.03, 23:37 Przestań się wygłupiać ztym naszym miastem. Musisz się na cos zdecydować skąd jesteś i które to Twoje miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Unia trzech lubuskich miast IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.07.03, 00:13 I "Zdaniem Batkowskiego najważniejszym zadaniem będzie stworzenie łączącej trzy aglomeracje autostrady oraz uruchomienie szybkich tramwajów szynowych." O ktore trzy aglomeracje chodzilo autorowi? Bo w tym wojewodztwie teraz nie ma nawet jednej. Tramwaje wodne faktycznie moglyby miec bardziej ograniczony zasieg :-))) A tak poza tym jestem za ta wspolpraca. Polaczenie kolejowe byloby jeszcze atrakcyjniejsze gdyby przedluzyc je do dworca poludniowego. W Nowej Soli tez teoretycznie mozna je pociagnac az do portu (czyli starego miasta), zwlaszcza gdyby te tereny mialy spelniac jakies funkcje turystyczno-rekreacyjne. II +Burmistrz Sulechowa Ignacy Odważny nie wyklucza, że w przyszłości Unia może być początkiem stworzenia "jednego organizmu" - powiatu.+ Nastepny front walki ZG, tym razem o instytucje powiatowe z Nowa Sola ??? :-))) III "- Zielonogórzanie mogą się np. obawiać, że nowosolanie będą zabierać im pracę. Sprawa jest więc delikatna. Trzeba będzie jednak tłumaczyć, że w jedności siła - dodaje Lesław Batkowski." Juz zabieraja od lat. Znam takich wielu. Sam zabralem, a teraz mieszkam w ZG. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Unia trzech lubuskich miast IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.07.03, 00:40 Z art. wynika że dogadali się burmistrz Sulechowa,prezydent Nowej Soli i przewodniczący Rady Miasta Zielonej Góry (gdzie p. Prezydent ?).Idea ciekawa, brak informacji z czego ma być finansowana.Za p.Listowskiego Sulechów wystąpił by wspólnie z Zieloną Górą w Brzeziu stworzyć tereny wypoczynkowe dla obu miast.Pomysł nie spotkał się z zainteresowaniem władców naszego miasta.W tym wypadku też jestem sceptyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no no kiełbie we łbie Batkowskiego IP: *.visp.energis.pl 22.07.03, 00:55 "Gdy będzie się można łatwo przemieszczać, musimy pomyśleć o stworzeniu w każdym z miast bazy turystycznej, ośrodków wypoczynkowych i organizowaniu wspólnych imprez, np. olimpiad młodzieży - planuje przewodniczący." Z której choinki się urwał ten człowiek? Olimpiady młodzieży? Jeśli tak, to i dzień 22 lipca również można wspólnie obchodzić. Będzie taniej. Kolego Batkowski: są trzy powody takiego współdziałania: 1. inwestycje 2. inwestycje 3. inwestycje. Brednie o ruchu turystycznym można między bajki włożyć. Być może taka paplanina wynika stąd, że Zielonej Górze nie zależy na wiązaniu się z Sulechowem i Nową Solą. Ale jeśli ten człowiek gada tak na poważnie, to wiemy już, dlaczego Zielona Góra nie przyciąga inwestorów. Czerwone Wzgórze Afryki chciałoby żyć jedynie biesiadami i festiwalami. Winobraniem też (winobraniem bez winobrania - szkoda, że filmu "Miś" nie kręcono w Z. Górze). Miesiąc temu w Wyborczej był dodatek dla inwestorów. Miasta chwaliły się w nim m.in. terenami pod inwestycje. Zielona Góra oferowała kilka lokalizacji, które nie były uzbrojone. Żary - przeciwnie. Tereny uzbrojone. Czas płynie. Nic nie stoi w miejscu. Czy inwestorzy mają czas na rozmowy z sierotami po PRL-u, których mają przekonywać, że może warto byłoby jednak uzbroić teren? Po co mieliby to robić, jeśli do wyboru mają dziesiątki lokalizacji w samej Polsce, o krajach sąsiednich nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matrix Re: Unia trzech lubuskich miast IP: *.gorzow.mm.pl 22.07.03, 00:57 Unia trzech lubuskich miast.....czego to ludzie nie wymyślą..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarcio Re: Unia trzech lubuskich miast IP: *.nowa-sol.sdi.tpnet.pl 22.07.03, 09:23 Gość portalu: matrix napisał(a): > Unia trzech lubuskich miast.....czego to ludzie nie wymyślą..... Południe ma chociaż realną możliwość powołania czegokolwiek, natomiast Gorzów snuje wizje wspólnej współpracy z .... Poznaniem (bardzo ciekawe). A tak a propos, miasta z północy dawnego gorzowskiego wolały należeć do Szczecina niż Gorzowa . Mogę jedynie snuć hipotezy o czym to świadczy: 1) nie ma w naszym województwie godnego dla Gorzowa miasta, 2) Gorzów chce powołać unię miast z tramwajami (bo jedynie tylko to łączy oba miasta - lecz nie jestem pewnien czy dla szanowanych przeze mnie poznianiaków nie jest to obraźliwe porównanie), 3) kompleksy Gorzowa przekładają się wprost na megalomańskie pomysły, 4) Gorzów nie jest związany w żaden sposób z jakimkolwiek miastem z naszego województwa (jest tylko Gorzów i pustynia), itd, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
j24 Unia antygorzowska 22.07.03, 10:47 Twoja wypowiedź jest odrobinę zabawna. Wspólny cel wystarcza, po co się głowisz. Chce Ci się, w taki upał ? Gość portalu: jarcio napisał(a): > Południe ma chociaż realną możliwość powołania czegokolwiek, natomiast Gorzów Gorzów powołał Celowy Związek Gmin i z Frankfurtem euroregion PRO EUROPA VIADRINA. Wystarczy. Nie ma sensu czegokolwiek przyłączać, terenu pod inwestycje jest w bród. Zrobić inwentaryzację i promować, PROMOWAĆ szukając inwestorów nie oglądając się na to, że ktoś nam ich znajdzie. > natomiast Gorzów snuje wizje wspólnej współpracy z .... Poznaniem (bardzo > ciekawe). To ucieczka przed wariatami i województwem zielonogórskim. > A tak a propos, miasta z północy dawnego gorzowskiego wolały należeć do > Szczecina niż Gorzowa . Ponoć żałują. Myśleli, że Gorzów nie będzie zbyt wiele znaczył w województwie lubuskim. Trochę nas nie docenili. Pewnie to trudne, ale kto wie, może kiedyś zechcą tworzyć z nami wspólny region. Więzi pozostały, choć obecny podział administracyjny ich nie wspiera :( > Mogę jedynie snuć hipotezy o czym to świadczy: > 1) nie ma w naszym województwie godnego dla Gorzowa miasta, Hipotezy, hipotezami. Założenie jest niezbyt trafne. Musisz poznać troszkę tematykę, z którą masz zamiar się potykać :) > 2) Gorzów chce powołać unię miast z tramwajami (bo jedynie tylko to łączy > oba miasta Łączy nas kolej żelazna. Bezpośrednio. Z Zieloną Górą nie. Łączy nas więzi rodzinne, wielu z nas studiowało tam na uczelniach o bogatych tradycjach i wysokiej renomie. > - lecz nie jestem pewnien czy dla szanowanych przeze mnie poznaniaków > nie jest to obraźliwe porównanie), Poznań jest dynamicznie rozwijającym się miastem europejskim, autentyczną stolicą regionu. Naszą ambicją nie jest porównywanie się, czy licytowanie z Poznaniem. W ewentualnej współpracy w ramach dużego regionu (jak już w końcu rządzący zrozumieją, że ostatnia reforma administracyjna trochę się rozminęła z celem) myślę, że możemy liczyć na obojętność, a nie nienawiść, z którą mamy do czynienia na linii Zielona Góra - Gorzów. > 3) kompleksy Gorzowa przekładają się wprost na megalomańskie pomysły, Piszesz o referendum, którego inicjatorem był prezydent Jędrzejczak ? Jeśli sytuacja gospodarcza w kraju i w naszym regionie (gorzowskim) nie ulegnie znacznemu pogorszeniu Jędrzejczak zrealizuje swoje zamiary inwestycyjne. Na jakiej podstawie tak twierdzę? Na podstawie dotychczasowych doświadczeń. > 4) Gorzów nie jest związany w żaden sposób z jakimkolwiek miastem z naszego > województwa (jest tylko Gorzów i pustynia), itd, itd. Musisz zapoznać się lepiej z tematem. Są w tym mieście ludzie, którym bliski jest region, opowiadają, że piwo z Witnicy jest najlepsze na świecie, a jeziora pod Dobiegniewem nie mają sobie równych, nie wspominając już o fortyfikacjach koło Międzyrzecza, czy inwestycjach w Słubicko-Kostrzyńskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej. Dla naszego regionu jesteśmy naturalnym partnerem gospodarczym, ludzie przyjeżdżają tu załatwić sprawy w instytucjach obsługi biznesu, w sklepach robią większe zakupy (ponoć nawet przyjeżdżają z Zieląki), wielu przyjeżdża do lekarza, prawnika itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_z_klanu Re: Unia trzech lubuskich miast IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.07.03, 00:20 hiehiehie.czy to prima aprilis? autostrada i szybkie tramwaje? hiehiehie. bo spadne z krzesla. niech w koncu przestana wpadac na tak swietne pomysly, bo jak tak dalej pojdzie, to ja nie dam rady buuuaaahhhahahahahahaha. hiheiehiee. hohohohhihihihihi. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
j24 Naród Wybrany 23.07.03, 07:25 ... a raczej górd. Ty się Darek nie śmiej, to wszystko na poważnie. I do tego są święcie przekonani, że im się to wszystko należy i KTOŚ ma im to sfinansować! Wiem, że komuś z zewnątrz trudno w to uwierzyć, mam wypaloną płytkę z pomysłami sejmiku, które urodziły się w zielonych głowach... To wszystko jest na poważnie! Gość portalu: darek_z_klanu napisał(a): > hiehiehie.czy to prima aprilis? autostrada i szybkie tramwaje? > hiehiehie. bo spadne z krzesla. niech w koncu przestana wpadac > na tak swietne pomysly, bo jak tak dalej pojdzie, to ja nie dam > rady buuuaaahhhahahahahahaha. hiheiehiee. hohohohhihihihihi. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Re: Naród Wybrany IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.07.03, 10:08 Tak jest J-23, to wszystko na bardzo poważnie. Nie wiem, co w tym wszystkim jest śmiesznego? Ja uważam, że razem zawsze będziemy silniejsi. I nie chodzi tu o tworzenie jakiejś tam przeciwwagi dla Gorzowa. Chodzi o wzmocnienie naszego regionu, o wspólne projekty, o wzajemną pomoc. Już wcześniej pisałem: - jeśli pojawi się np. duży inwestor w Nowej Soli, Zielonej Górze czy Sulechowie, to przy podejmowaniu decyzji weźmie pod uwagę potencjał 3 miast. Dlaczego tak dużo zachodnich inwestycji powstaje na Śląsku? Bo jest tam duże zagęszczenie ludności, a przez to i duży potencjał. ITD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaru Re: Naród Lubuski IP: firewall:* / 192.168.0.* 23.07.03, 10:12 j24 napisał: > ... a raczej górd. Te J24, czy u Was w Gorzowie słońce dopaliło na maxa, że ci jad z gęby cieknie a żal dupe ściska. Spadaj na linki gorzowskie. To właśnie takie teksty ja Twoje podsycją wrogość pomiędzy miastami. NICZYM się nie różnisz od tych małp politycznych co się za łby szarpią. bez pozdrowień. Odpowiedz Link Zgłoś