Dodaj do ulubionych

Podwyżki płac nauczycieli akademickich

IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 11.09.03, 23:27
"... 10 naszych pracowników rozpoczęło postępowanie
profesorskie, tyle samo doktorów się habilituje. Przyjmujemy
też nowych naukowców. Nie zabraknie nam wykładowców - zapewnia
rektor...."

a dlaczego rektor nie wspomnial ze jako pierwsza uczelnia w
Polsce wystrzelimy wlasna rakiete okoloziemska z klonem
gagarina (nad tym pracuja nasi naukowcy)

ha ha ha
Obserwuj wątek
    • Gość: wry Re: Podwyżki płac nauczycieli akademickich IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.09.03, 07:09
      "Gdy w maju podjęliśmy decyzję o rezygnacji z dodatków do
      pensum, wielu pracowników nie wierzyło, że zdołamy im to jakoś
      zrekompensować"

Rekompensata to rekompensata, a podwyżka to podwyżka. W bilansie
      tej kombinacji ludzie wychodzą co najwyżej na "0". Podwyżki więc
      faktycznie nie ma...
      • Gość: Wyga Podwyżkę to dostały katechetki a naukowcy po ryju IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.10.03, 16:05
        i to jest New-Age
    • Gość: belfer Re: Podwyżki płac nauczycieli akademickich IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 08:48
      podobnie podwyższono nauczycielom /którzy awansowali zawodowo/ a teraz pismem
      pana wiceprezydenta K. zabrano im nadgodziny. Też wyszli na zero.
      Handke wróć, bo twoje pomysły torpedują, a własnych nie mają.
      • Gość: zwx Re: Podwyżki płac nauczycieli akademickich IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 17:22
        oraz chcą wydłużyć okres awansu zawodowego do kilkunastu lat, czyli pensje
        poniżej minimum socjalnego
    • Gość: sic - absolwent Re: Podwyżki płac nauczycieli akademickich IP: 212.160.72.* 12.09.03, 15:06
      Podwyżki będą???? ooooo tzn że już uniwerek sobie wszystkie
      budynki jakie chciał postawił za pieniądze zaocznych... Rozumiem
      że Podwyżki pójdą w parze w góre z jakością nauczania... która
      przynajmniej na zaocznych jest na żałosnym poziomie
      • Gość: Bob Re: Podwyżki płac nauczycieli akademickich IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.09.03, 18:43
        sic - absolwent, nic dodać nic ująć. Takich sic-absolwentów niestety wielu się
        prześlizguje przez uczelnie. Dostaną się bez egzaminów, wkręcą się do grupy z
        jakimś lepszym studentem, ktoś im napisze pracę końcową z której wykują kilka
        akapitów na pamięć i już mamy sic-absolwenta.

A sic-studentów to na zaocznych jest szczególnie wielu. Oni są święcie
        przekonani, że zdane egzaminy i tytuł im się należą, bo przecież za to
        zapłacili. Prawda jest taka, że poziom nauczania trzeba dopasować do
        studentów. Jeśli ktoś ma problem z mnożeniem lub nie wie co to jest silnia, to
        raczej ciężko takiemu komuś zrozumieć bardziej abstrakcyjne pojęcia. Niestety
        dla niektórych sic-studentów poprzeczka położona na ziemi stanowi również zbyt
        dużą przeszkodę.

Może rzeczywiści lepiej byłoby podnieść poziom nauczania na studiach
        zaocznych, wtedy studia będzie kończyła jedna osoba na 200 i nie będzie sic-
        absolwentów.
        • Gość: goR Re: Podwyżki płac nauczycieli akademickich IP: *.uz.zgora.pl / 192.168.21.* 18.09.03, 08:18
          ZGADZAM SIE !!!!!
          Panowie wykladowcy !! nie "bojcie sie" uwalac,
          trzeba skonczyc na naszym UZ z takim hamstwem !!!!

w mojej opinii - prawda jest taka (smutna), ze prowadzacy zajecia na zaocznych
          i dziennych czesto przymykaja oczy na takich slizgaczy, A NIE POWINNI. To
          przeciez studenci kreuja swoja przyszlosc, wiec jesli taki sic-student nie
          skonczy z tytulem inzyniera, czy magistra to chwala prowadzacym.

Zobaczcie, ilu co roku wychodzi z naszj uczelni pseudo-absolwentow, ktorzy maja
          tylko papier i nic poze tym. A potem zajmuja miejsca pracy i co gorzsza -
          stwarzaja znaczacy tlum w trakcie konkursu pracy - gdzie prawdziwy
          wykwalifikowany pracownik po prostu zaginie.

pozdrawiam
      • Gość: pracownik Re: Podwyżki płac nauczycieli akademickich IP: *.nat.wsp.zgora.pl 24.09.03, 09:37
        Matole, nie masz bladego pojęcia o finansowaniu inwestycji w szkolnictwie -
        więc sie lepiej nie odzywaj. Dowiedz się najpierw, jakie pieniądze można wydać
        na inwestycje i skąd się je otrzymuje i dopiero potem komentuj cokolwiek (a w
        zasadzie nie będziesz się odzywał wcale...). Pozdrawiam i powodzenia w szukaniu
        rozsądku....
    • Gość: pionek Re: Podwyżki płac nauczycieli akademickich IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.09.03, 16:31
      To wszystko jest bardzo ciekawe (podwyżka), tylko dlaczego Pan
      Rektor nie wie o tym (a może tylko udaje że nie wie), iż aby
      rozdzielić pensję i zabrać dodatek zielonogórski, musi być
      pisemna zgoda pracodawcy oraz pracowników. A poza tym podwyżka
      to podwyżka, a nie jakieś MATACZENIE. Pozdrawiam Panie Rektorze.
      • Gość: pionek pierwszy Re: Podwyżki płac nauczycieli akademickich IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.09.03, 18:41
        Te "pionek" to moja ksywka.
        Rektor to pryszcz, ale ten głupi dziennikarz, który tych informacji nie
        weryfikuje choćby u profesora Groblera, który musi się przed kłamstwem rektora
        bronić na forum.
        • Gość: pionek pierwszy Re: Podwyżki płac nauczycieli akademickich IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.09.03, 18:45
          Ten dziennikarz pożal się Boże ma pseudo bewa.
          Bewa nie bądż bezmyślną tubą rozmaitych miejskich kłamczuchów.
          Zacznij myślec samodzielnie. Może masz swoj mózg??
          Niektorzy z was powtarzają bzdury lub jak red Rewiński
          wymyślacie je sami
    • Gość: grobler moje powody IP: *.ugent.be 12.09.03, 17:48
      Uprzejmie informuje, ze obnizenie plac nie bylo jedynym powodem mojej decyzji
      zmiany pracy. Dochodzi do tego wiele innych utrudnien: rosnaca biurokracja,
      skutkiem ktorej na najprostsze zakupy lub naprawe kserokopiarki czeka sie
      miesiacami, drastyczny spadek zakupow bibliotecznych i wydatkow na badania,
      ciagle reorganizacje odciagajace uwage od podstawowych zadan, stala atmosfera
      niepewnosci. Wszystko to zniechecilo mnie do dalszego pokonywania uciazliwosci
      dojazdow z Krakowa, mimo ze Instytut Filozofii, w ktorym mam zaszczyt jeszcze
      do konca wrzesnia pracowac, jest pod wieloma wzgledami bezkonkurencyjny. Mam
      nadzieje podtrzymac zwiazki przyjazni i wspolpracy zawarte w ZG, gdziekolwiek
      bede pracowal w przyszlosci.

Przepraszam za brak polskich czcionek: pisze te slowa z Gandawy, gdzie
      przebywam z wizyta naukowa razem z dwoma kolegami z Instytutu. Nb. koszt
      podrozy pokrywamy sami, poniewaz oszczedzamy na pokrycie kosztow rewizyty
      flandryjskich partnerow wspolnego projektu badawczego, kosztow, ktore na nas
      ciaza moca umowy miedzynarodowej.

Wszystkim przyjaciolom z ZG serdecznie zycze powrotu Uniwersytetu na
      autentyczna droge rozwoju, a nie tego, co kto za wspanialy rozwoj usiluje
      przedstawic.
      • Gość: m. Re: moje powody IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 19:22
        co za magalomania...
        • Gość: neutral Re: moje powody IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 19:28
          zazdrościsz?
        • sela1 Re: moje powody 12.09.03, 19:32
          Gość portalu: m. napisał(a):

> co za magalomania...

Cóż za ortografia...
        • Gość: grobler Re: moje powody IP: *.ugent.be 13.09.03, 10:23
          Nie wiem, czym sobie zasluzylem na taki komentarz. Czy tym, ze uwazam za
          zaszczyt, iz mialem okazje pracowac w ZG? Albo ze dalem wyraz swojemu zmeczeniu
          dwuletnimi utarczkami z JM w sprawach o istotnym znaczeniu dla Uniwersytetu?
          Czy, ze opuszczajac UZ w ogole zagladam na te strone? Ze nie zycze sobie, zeby
          mi przyprawiano gebe osoby, ktora bezpodstawnie domaga sie wysokich poborow?
          Oswiadczam, ze gdyby nie zmeczenie, w szczegolnosci zmeczenie przejawami
          naruszania prawa, do glowy by mi nie przyszlo interesowac sie ofertami innych
          uczelni. Sercem dalej jestem w ZG, gleboko ubolewam nad szkodami dla
          srodowiska, ktore przywyklem uwazac za wlasne, i wypowiedzi JM na moj temat
          oraz komentarze na forum w stylu powyzszego, zwyczajnie rania moje uczucia.
      • markoniec Re: moje powody 12.09.03, 19:37
        dziękujemy za życzenia, oby się spełniły
        • Gość: ??? Re: moje powody IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.03, 23:45
          Znowu piana z piany? To się staje nudne ...
        • markoniec Re: moje powody 13.09.03, 12:46
          to zależy od rodzaju piany
    • Gość: pionek 2 Re: Podwyżki płac nauczycieli akademickich IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.09.03, 15:35
      Wszyscy tu piszemy swoje opinie, jednakże jest jeden feler,
      nikt kto ma władzę (JM oraz członkowie Senatu) nie zagląda na
      forum i nie czyta naszych uwag. Dlatego też musimy chyba
      pogodzić się z obecną sytuację i poczekać z optymizmem na
      zmianę rządów.
      • Gość: grobler Re: Podwyżki płac nauczycieli akademickich IP: *.ugent.be 13.09.03, 17:47
        Jestem czlonkiem senatu, ale nie mam zadnej wladzy. To jest jeszcze jeden moj
        powod.
        • Gość: pionek 2 Re: Podwyżki płac nauczycieli akademickich IP: *.nat.wsp.zgora.pl 14.09.03, 10:46
          Panie Profesorze, ja to dobrze rozumiem, iż w pojedynkę ciężko jest coś
          zrobić, ale gdyby członkowie Senatu blokowali niektóre działania Rektora może
          nie byłoby takiej sytuacji.

Poza tym mam jedno pytanie, do ludzi którzy wiedzą więcej niż ja na temat
          rozdziału pensji. Rozumiem, że dodatek zielonogórski zostaje już wstrzymany na
          stałe i nie będzie on stanowił dodatku do pensji, co ma być zrekompensowane
          podwyżką.
    • tezgucio Re: Podwyżki płac nauczycieli akademickich 13.09.03, 19:14
      Dziwne podwyzki, dziwna uczelnia, dziwnie zarządzana z dziwną
      odpowiedzialnością. Ale jest i próbuje się rozwijać - to jedno nie jest dziwne.
      • Gość: kch Re: do prof. Groblera IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.09.03, 22:28
        Szkoda, że jest Pan głosem wołającym na puszczy, ale i za to chcę Panu
        podziękować. Kiedy w PULSIE publicznie krytykowałem sposob zarządzania UZ, nie
        spodziwałem się tak znakomitego sojusznika. Nie chcę wylewać kubła pomyj na
        Pana kolegów, którzy nie rozumieją, że wolność i demokracja, to coś co trzeba
        wywalczyć, ale należy im się. Zapomnieli także o swojej roli społecznej.
        Zaminili UZ w karykaturę szkoły wyższej, bliską Białorusi.
      • markoniec Re: Podwyżki płac nauczycieli akademickich 14.09.03, 09:17
        jeszcze to , że wielu z innych miast nam zazdrości uniwerku
        • bs75 jak to widac z zewnatrz i ze srodka 14.09.03, 19:31
          zadroszcza, oj zazdroszcza,

ale jak sie im opowiada co sie dzieje na UZ to nie chca wierzyc: 'no bo jak to
          mozliwe, zeby bylo tak do dupy skoro inwestycje ida pelna para. no przeciez
          wraz z budowami pieknych, nowoczesnych budynkow ida chyba pieniadze na badania,
          literature, ksztalcenie nowych kadr. tak to przynajmniej jest u nas.'

I nie sposob takim osobom przetlumaczyc, ze to wszystko to chora wizja ucieczki
          do przodu JM. A program ratunkowy UZ ogloszony przez JM polega na tym, ze w
          kolejnych etapach otrzymamy tyle i tyle pieniedzy od rzadu. Acha, dodatkowo
          zwolni sie z pracy tych niewygodnych (albo sami odejda - pozdrowienia dla p.
          prof. Groblera) i bedzie porzadek, no i troche oszczednosci przy okazji.

pozdrowienia
    • Gość: student Re: Podwyżki płac nauczycieli akademickich IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.09.03, 17:34
      ze strony studentow tez ciekawie to nie wyglada. podczas gdy w nowych
      budynkach zajecia ma kilka grup w ciagu dnia A2 jest wciaz przepelniony. proponuje
      przeniesc ludzi z A2 do nowego a A2 wyburzyc. jesli tego sie nie da zrobic to dajcie
      chociaz w zimie ogrzewanie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka