monka.misia 23.10.08, 19:44 Podobno będą tam budować ekologiczne samochody elektryczne - na bazie volkswagena jetta LOL - sama widzialam niedawno w prasie to cudo LOL www.przegladlubuski.pl/2008/06/fn_06.html ot cudo zielonogórskiej techniki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tk Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.backiel.com.pl 23.10.08, 20:45 to cudo jest nasze, zielonogórskie, a lubuska Zielona Góra jest skazana...na dotacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ztpnet.pl 23.10.08, 21:03 Ot, powiedziala PiSda :) Odpowiedz Link Zgłoś
monka.misia Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada 23.10.08, 22:24 Mojej nie dostaniesz gburze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: next przestań już z tym "LOL".. "lol lol lol"! Żenada.! IP: *.tpn.ceron.pl 24.10.08, 08:26 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.08, 08:43 Nic konkretnego rektor nie mówi- ot zwykłe chciejstwo,pokarało nas tym pseudo województwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wizjoner Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.centertel.pl 24.10.08, 11:58 I podobno ze starych butów i pobitych butelek mają tam robić lekkie samoloty szturmowe napędzane biomasą, a z puszek po konserwach i dziurawych pończoch będą klonować dinozaury. Podobno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ztpnet.pl 24.10.08, 13:26 Tyszkiewicz ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr sulechów Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net 24.10.08, 13:39 zielona góra ponownie zapomina o innych gminach naszego województwa, jest wiele innych pilnych inwestycji, a nalezy pamiętac, ze male gminy jak Lubsko, Krosno, Sulęcin, Skwierzyna, Szprotawa, czy Wschowa nie posiadaja takiego budzetu jakim dysponuje miato Zielona Góra, czemu bogata zielona góra wpycha sie po pieniądze z ZPORR które słuzyc mają całemu województwu, przypomne ze żyjemy w XXI wieku a w wielu miejscach lubuskiego mamy nadal domy bez gazu, kanalizacji... ŚREDNIOWIECZE Pan Tyszkiewicz ma racje w 100%!!! w tym województwie jest tylko kolesiostwo!!! Rączka rączke myje, a Bożenna udaje menczennice w TVP, bo gdy już światła zgasną i opinia publicza "idzie spac" Bukiewicz zaczyna robi swoją "krecią robotę" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elemorele ! Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.08, 15:59 Sulechów jest nasz ZIELONOGóRSKI, Szprotawa jest nasza ZIELONOGóRSKA !! Więc po co wam dawać dajmy naszej lubuskiej i zielonogórskiej Zielonej Górze !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gika Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.08, 18:13 Prof. Osękowski odpowiada, ale nie na pytania prezydenta Tyszkiewicza. Czy prof. Osękowski może powiedzieć, jakie to firmy z kręgu zaawansowanych technologii są zaintersowane inwestowaniem w Nowym Kisielinie? Musi wiedzieć, bo w artykule wskazuje kierunki działania parku technologicznego. W tym celu bedzie ściągał do Nowego Kisielina naukowców z określonych specjalności. A może są to tylko dziedziny, w których chcą działać naukowcy UZ, żeby realizować swoje kariery naukowe. Bez względu na to, czy znajdzie się inwestor zaintersowany wynikami takich badań. Dziwić może fakt, że UZ potrzebuje ogromnej inwestycji w park technologiczny, żeby działać na styku nauka-gospodarka. Co przeszkadza UZ prowadzić taką działalność w obecnej sytuacji. Uczelnia o takim potencjale powinna realizować jednocześnie kilkadziesiąt projektów badawczych dla gospodarki, w tym pewną część dla gospodarki regionalnej. A może prowadzi, tylko się tym nie chwali? W społeczeństwie jest mała świadomość wpływu UZ, pomijając działalność edukacyjną, na rozwój regionu. Można zadać pytanie, czy kadra UZ jest przygotowana do działania na styku nauka-gospodarka? Czy posiada doświadczenie w kontaktach z przemysłem? Same tytuły profesorskie nie stanowią gwarancji powodzenia w tego typu działalności. Może się okazać, że jedynym efektem ogromnych inwestycji będzie osiedle domków jednorodzinnych i spalarnia biomasy. Czy warto poświęcać równomierny rozwój regionu dla tak ryzykownego przedsięwzięcia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 20:09 Cieszę się, że udało mi się wywołać dyskusję i zmobilizować zainteresowane strony do poszukiwań odpowiedzi na kluczowe pytania przed podjęciem ostatecznych decyzji w sprawie tak znaczącej i kosztownej inwestycji. Szkoda, że uzyskałem odpowiedzi tylko na kilka pytań. Co z pozostałymi? A ja zadałem „tylko” 10 pytań, a mam ich około 30. Ale ważne, że próbujemy znaleźć odpowiedzi choćby i na ich część. Szanowny Panie profesorze. Ja rozumiem i bardzo cenię Pańską inicjatywę i inicjatywę UZ dotyczącą stworzenia parku naukowo- technologicznego. Ja jednak podważam sens wydawania tak ogromnych pieniędzy w sytuacji kiedy to samo można osiągnąć przy wielokrotnie niższych nakładach. Śmiem twierdzić, że cel jakim jest połączenie nauki z gospodarką nie uda się osiągnąć, jeśli obok parku naukowego nie powstanie wielki i nowoczesny przemysł, a szanse na to w Kisielinie są znikome. Rozwijać badania związane z ochroną zdrowia i inżynierią biomedyczną można bez wydawania tak gigantycznych pieniędzy na infrastrukturę. Czy nie lepiej w tym wypadku skupić się na najnowocześniejszej aparaturze? W tej dziedzinie jak się nie mylę wiodącą jest firma LFC mająca swoją siedzibę w Przylepie. Obszar energetyczny, jaki UZ zamierza rozwijać, już został rozwinięty przez PSZZ w Sulechowie przez profesora Miłka. Czy jest sens rywalizowania w tej dziedzinie dwóch szkół wyższych odległych zaledwie o 20 km? Odnośnie spalarni biomasy, to nie jest to nic odkrywczego. Taka spalarnia już działa w Nowej Soli i nie tylko. UZ zamierza produkować biomasę, a Nowa Sól już to od dawna robi. Obecnie na 200 hektarach uprawiana jest przez nas wierzba energetyczna. Co do odpowiedzi Pana Kaliszuka, to niestety nie mogę się w większości z nimi zgodzić. Z mojego doświadczenia, a jest ono chyba spore, jedno z pierwszych pytań inwestora chcącego wybudować fabrykę, to odległość od osiedli mieszkaniowych. Wstępna zgoda wójta na uzbrojenie terenu (ja mam inną wiedzę) niczego nie załatwia, bo jest znów uzależniona od pieniędzy na uzbrojenie z UE, czyli jak rozumiem z LRPO, czyli znów naszych wspólnych pieniędzy? Uzbrojenie terenów pod mieszkaniówkę – z Działania 3.1. (ochrona środowiska) można uzbrajać tereny mieszkaniowe ale wskaźnik koncentracji osób musi wynosić 120osób na km2 co jednoznacznie wyklucza możliwość ubiegania się o wsparcie terenów niezamieszkałych!!! – gdzie nie ma nawet podziału działek nie mówiąc o zaawansowaniu na poziomie pozwolenia na budowę. Pan Kaliszuk szczyci się strefa aktywności gospodarczej, którą zaczęto tworzyć 10 lat temu. Przypomnę, że nie ma wg mojej wiedzy tam żadnej firmy spoza regionu zielonogórskiego. Jest za to hipermarket i firmy, które przeniosły się z innych lokalizacji w mieście. Jaka jest gwarancja „prężnej strefy” w Kisielinie? Uszczypliwości Pana prezydenta Kaliszuka mają się ni jak do rzeczywistości. Panie Kaliszuk rzeczywiście jedna z firm w Nowej Soli straszy przeniesieniem produkcji na Ukrainę. Ja znam Zielonogórskie firmy, które tez o tym myslą. Tylko jedna firma niczego nie zmieni. Obecnie kończą budowę dwie potężne nowe fabryki Voit i Jost, a lada dzień do inwestycji przystąpią Utescheny, Alumetal i Gedia-Delta. Po zrealizowaniu tej ostatniej inwestycji nowosolska Gedia będzie największą firmą produkcyjną w województwie lubuskim. Szanowny Panie profesorze, ja nigdy nie twierdziłem, że parki technologiczne tworzone są tylko z centralnych pieniędzy. Ja twierdziłem, że większość z nich i wszystkie mi znane. To, że wiele ośrodków chce sięgać po pieniądze z RPO nie zmienia faktu, że obecnie 10 nowych parków technologicznych jest na centralnej liście indykatywnej, a 6 na rezerwowej. Nie ma tam UZ. Pan prezydent Kubicki wykrzyczał ostatnio w radiu, że UZ nie spełnia kryteriów. No tak, jeśli się nie spełnia kryteriów parku naukowo- technologicznego, wystarczy go tak samo nazwać i sięgnąć po LRPO. Dlaczego Państwo nie podjęli nawet próby? Ja nie twierdze Dalibóg, żeby UZ nie sięgał po przynajmniej część z tych 35 mln, ale dobrze było gdyby te pieniądze zostały wydane optymalnie, dlatego chyba nie ma nic złego, że dyskutujemy i poszukujemy najlepszego rozwiązania? Pan prezydent Kaliszyk dość lakonicznie odniósł do badań gruntowych, na zasadzie bo w Nowej Soli to.... Panie prezydencie, nieprawdą jest to co Pan napisał, że w Nowej Soli trzeba robić jakieś tam nasypy. Owszem, woda gruntowa jest dość wysoko, ale to w niczym nie przeszkadza, o czym świadczą wyrastające jak grzyby po deszczu kolejne fabryki. Ja tylko pytałem, czy w Kisielinie zrobiono badania geologiczne i jaka jest różnica poziomów na tym terenie? Nie przekonuje mnie również argument: „najpierw wybudujmy drogę z za ok. 60 mln zł, a może kiedyś wybudują nam most. A jak nie wybudują? A o ile się orientuję, szanse są bliskie „0”. Gdyby cos się zmieniło, ja jestem w stanie zweryfikować swoje stanowisko. A na koniec zacytuję słowa Pana prezydenta Kaliszuka : „Na razie mówimy o ok. 60 mln zł”. Powtórzę, „na razie”. A ja bym chciał wiedzieć ile w sumie będzie to nas wszystkich kosztowało i jaka jest szansa określona przez specjalistów osiągnięcia celu? A jeśli tak, to jak ten koszt przeliczony na jednego mieszkańca może się przełożyć na konkretny efekt? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 20:47 I jeszcze jedno. Może warto byłoby się przyjrzeć jak robią to inni. Analizując listy indykatywne np. woj. wielkopolskiego i podkarpackiego wynika, że 1. w Kaliszu powstaje Inkubator Technologiczny za 5,09 mln euro ( ale np. Politechnika Poznańska ma wpisane zadanie budowy Centrum zaawansowanych technologii informacyjnych za 49, 00 mln Eur. Pytanie tylko jak się ma Politechnika Poznańska do Uniwersytetu Zielonogórskiego jeśli chodzi o współpracę z przemysłem i poziom i zaawansowanie najnowszych technologii. 2. w podkarpackim w każdym z powiatów powstaje Regionalne Centrum Transferu Nowoczesnych Technologii Wytwarzania - średnio każde za ok. 3 mln Euro. Który model jest bliższy lubuskiemu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.10.08, 20:58 Panie Vadim Tyszkiewicz zajmij sie Pan swoja Nowa Sola,a nie wtykaj nosa do innych.Zaklady Panu likwiduja,ludzie traca prace,a Pantylko mydlisz i macisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 21:15 Miły Panie. Właśnie zajmuje się „swoją” Nową Solą. Skończyły się czasy bezgranicznej dominacji tylko dwóch gwiazd tego województwa. Nadszedł czas uczciwej i merytorycznej dyskusji nad przyszłością tego naszego słabego województwa i zrównoważonego rozwoju. Wiem, że nie jest wszystkim na rękę mówienie otwarcie o sprawach trudnych. Na razie żadne zakłady w Nowej Soli nie likwidują (plotki mnie nie interesują), a wprost przeciwnie, jeszcze w tym roku ruszają potężne fabryki firm Voit i Jost, a budowę rozpoczną Utescheny, Alumetal i Gedia-Delta. Buduje się Zastal-Transport. Tak więc mydlą i mącą ci, którzy nie mają argumentów. My, nowosolanie, robimy swoje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kali Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.10.08, 11:20 Burmistrz poinformował, iż toczy się w ostatnim czasie ożywiona dyskusja na temat lokalizacji parku technologicznego w obszarze Lubuskiego Trójmiasta. Jest ona spowodowana nagła zmianą poglądu w tej sprawie jednego z trzech partnerów a mianowicie Prezydenta Nowej Soli Pana Wadima Tyszkiewicza, który poddaje w wątpliwość planowaną lokalizację parku w Starym Kisielinie. Jak podkreślił Burmistrz, z analizy wynika, że znacząca grupa mieszkańców Gminy Sulechów pracuje na terenie Zielonej Góry i z tego tytułu Gmina Sulechów osiąga znaczące korzyści finansowo podatkowego (odpisy z CIT, PiT, inne). Dlatego Zielona Góra jest niezmiernie ważnym acz dominującym z racji swego potencjału partnerem dla Sulechowa w tym w ramach Lubuskiego Trójmiasta. Z dokonanej analizy wynikają racje Zielonej Góry i taka opcja winna zostać w przyszłości zrealizowana. Realizacja zadanie obliczona jest na kilka lat, z uwagi na jego skalę i nakłady finansowe, natomiast o niezbędne środki unijne, czynione będą starania również u Marszałka Województwa Lubuskiego o wpisanie zadania na listę indykatywną środków unijnych. www.bip.sulechow.pl/res/serwisy/bip-umsulechow/komunikaty/_002_014_140007.doc ==================================================================== Powyżej stanowisko Burmistrza Sulechowa. Panie Tyszkiewicz, co Pan na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.gprs.plus.pl 28.10.08, 12:10 No cóż, skoro burmistrz Sulechowa uważa, że dla niego jest najważniejszy rozwój Zielonej Góry, to pozostaje mi nic innego jak pozostać przy swoim zdaniu, a ocenę tej postawy pozostawić mieszkańcom Sulechowa. Dla mnie jako prezydenta Nowej Soli wybranego w wolnych demokratycznych wyborach, głównym zadaniem jest troska o interes Nowej Soli i jej mieszkańców, co powinno wpisywać się w nasz wspólny lubuski interes. Nie może jeden rozwijać się kosztem drugiego. Nie może bogaty się bogacić, a biedny stawać się jeszcze biedniejszym. Dla jasności, ja nie zmieniłem poglądu, że jeśli Zielona Góra uważa za słuszne poniesienie ogromnych nakładów na park naukowo-technologiczny w Kisielinie, to jest suwerenna decyzja władz Zielonej Góry. Jedno zastrzeżenie, Zielona Góra w głównej mierze powinna to robić z własnych środków, a nie naszych wspólnych. Kiedy ponad rok temu podpisywałem list popierający ideę parku naukowo-technologicznego, nie znałem szczegółów jaki kosztów jakie należy ponieść na tę inwestycje, i że w zamierzeniach władz Zielonej Góry ma ona być realizowana z LRPO, czyli naszych wspólnych pieniędzy. Jeśli Sulechów nie ma nic przeciwko temu, to wolna wola. Nowa Sól niemal o własnych siłach stworzyła park technologiczny i nie widzimy powodów, żeby o wiele bogatsza od nas Zielona Góra te inwestycje miała zrealizować za nasze wspólne pieniądze i to jeszcze z bardzo małymi szansami na sukces. Nie mogę zrozumieć co miał na myśli autor tekstu pisząc, że "Gmina Sulechów osiąga znaczące korzyści finansowo podatkowe -CIT i inne. Mały procent PIT i owszem, ale CIT? Podatek CIT płaci się zgodnie z lokalizacją siedziby firmy, czyli w tym przypadku w Zielonej Górze. A jakie inne korzyści? Sulechów ma własną doskonała uczelnię, której przedstawicieli nikt nie zapytał, czy zamierza skorzystać z LRPO i może też ona chcieć wybudować park naukowo-technologiczny w Sulechowie czy Kalsku? Szczególnie kiedy rozwijana jest na PWSZ w Sulechowie energetyka, która ma być zdublowana w Kisielinie na UZ. Rozumiem też, że burmistrz Sulechowa zrezygnuje z tworzenia swojego parku technologicznego i pozyskiwania inwestorów na doskonale położone tereny, które posiada Sulechów, na rzecz Zielonej Góry? Respektuję poglądy burmistrza Sulechowa. Nie wiem jakie zdanie mają Sulechowianie. Ja jednak będę bronił interesu mieszkańców mojego miasta i interesu mieszkańców województwa lubuskiego. Nie może być tak, że jedno czy dwa miasta zdominuja całe nasze województwo. Każdy ma prawo do obrony swoich interesów, a ostaeczna decyzja i tak będzie należała do władz województwa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilk sulechowianin Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.centertel.pl 28.10.08, 14:38 Panie Wadimie, popieram Pana w 100%. Jak przeczytałem o udziałach Sulechowa w podatku CIT zielonogórskich firm, to ubrudziłem sobie klawiaturę :). Jaki jest interes burmistrza w popieraniu zamiarów ZG? Oczywisty. Liczy na ochłapy z LRPO, które zapewni mu nowy układ polityczny w Sejmiku Wojewódzkim pod warunkiem, że będzie lojalny. A jak już owe ochłapy dostanie, to zafunduje nam kolejny remont, bądź budowę, którą rzecz jasna wykona miejscowa firma budowlana, z którą on "nie ma nic wspólnego"! Ot i cała tajemnica. Co na to większość mieszkańców Sulechowa? Cieszą się jak głupi z bateryjki. Inwestorów nie ma, pracy w mieście nie ma, ale jak ładnie (na kredyt!) będzie wyglądał wyremontowany zamek, a były zbór, to już ładnie wygląda, tylko że niedługo nie będzie za co do niego pójść, bo jak przyjdzie kryzys, to z dołujących firm jako pierwsi wylecą dojeżdżający, zaś Sulechów będący sypialnią, stanie się umieralnią. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyjanek Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada 28.10.08, 20:15 Gość portalu: Wilk sulechowianin napisał(a): A jak już owe ochłapy dostanie, to zafunduje nam kolejny remont,bądź budowę, którą rzecz jasna wykona miejscowa firma budowlana, z którą on "nie ma nic wspólnego"! Ot i cała tajemnica. nie wiem czy sobie zdajesz sprawe ale własnie pomówiłeś burmistrza sulechowa o ustawianie przetargów.mam nadzieje,ze prokuratura psprawdzi czy burmistrz sulechowa ustawia przetargi, czy tez ty go pomówiłes go na forum publicznym.jesli napisałeś prawde i posiadasz wiedze w temacie to w sulechowie bedzie wesoło, jesli jednak nie,to nie zazdroszcze ci twojej sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilk Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.centertel.pl 28.10.08, 20:22 Wiem co napisałem i dodam, że nie jestem ubezwłasnowolniony. Zatem jak to określiłeś może być "wesoło". Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyjanek Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada 28.10.08, 20:30 Gość portalu: Wilk napisał(a): > Wiem co napisałem i dodam, że nie jestem ubezwłasnowolniony. Zatem jak to > określiłeś może być "wesoło". jesli masz jakieś dowody to powinieneś je upublicznić ,a wówczas prokuratura bedzie zmuszona do zajecia sie sprawa z urzedu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilk Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.centertel.pl 28.10.08, 20:37 Wiem co powinienem czynić. Bądź cierpliwy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 21:03 Odnosząc się do wypowiedzi władz UZ i ZG w dzisiejszej gazecie: 1. nie można łączyć w jedne projekt budowy drogi i uzbrojenia terenów inwestycyjnych pod przemysł- w Działaniu 1.1. LRPO (dla dróg) kosztami kwalifikowanymi może być tylko infrastruktura drogowa (jezdnia, chodniki, oświetlenie i sieć deszczowa) natomiast w Działaniu 1.2 ( tworzenie obszarów aktywności gospodarczej) można uzbrajać tereny w sieć wod- kan pod przemysł ale dofinansowanie jest 50 %. - w tym przypadku należy osobno wykonać studium wykonalności na drogę – ta droga mogłaby zostać wpisana na listę indykatywna – tak chce ZG ale powinno być to zadanie czysto drogowe 2. uzbrojenie terenów pod mieszkaniówkę – z Działania 3.1. (ochrona środowiska) można uzbrajać tereny mieszkaniowe ale wskaźnik koncentracji osób musi wynosić 120osób nakm2 co jednoznacznie wyklucza możliwość ubiegania się o wsparcie terenów niezamieszkałych – gdzie nie ma nawet podziału działek nie mówiąc o zaawansowaniu na poziomie pozwolenia na budowę. 3. poza tym żeby starać się o środki z programów krajowych z Działania 5.3 POIG trzeba było spełnić podstawowe kryteria merytoryczne i wykazać się np. ilością przedsiębiorstw z branży IT , wielkością nakładów inwestycyjnych dla przedsiębiorców, liczba studentów, liczba użytkowników Internetu ale co najważniejsze nie kwalifikują się tam do dofinansowania takie działania jak budowa drogi czy uzbrojenie ternu ( na czym ZG zależy najbardziej) – dofinansowywane są bardzo konkretne plany budowa budynków , zakup specjalistycznego sprzętu a więc takie działania które wprost zagwarantują funkcjonowanie takiego ośrodka i zminimalizują ryzyko ewentualnego niepowodzenia inwestycji. W przypadki ZG takich zaawansowanych planów chyba jeszcze nie ma. – na pewno łatwiej jest tez o to dofinansowanie istniejącym Parkom Technologicznym. 4. W działaniu 2.5 LRPO (Rozwój regionalnych instytucji otoczenia biznesu) gdzie jest do wzięcia ponad 15 mln EURO na Parki przez instytucje otoczenia biznesu w tym Uniwersytet można finansować budowę parku do 40 mln PLN wydatków kwalifikowanych – należy się więc zastanowić co oprócz drogi i uzbrojenia terenów rozumie się pod pojęciem ,, Lubuskiego Parku Technologicznego” i jakie są te pozostałe potrzeby z punktu widzenia wiarygodności planów i ich powodzenia ,, najważniejsze” Poza tym konkurs na działanie 2.5 zostanie zamknięty w marcu 2009 co znaczy, ze ZG musi być w pełni gotowa dokumentacyjnie żeby taki projekt złożyć – i dlatego ZG chce być na liście indykatywnej żeby uniknąć trybu konkursowego Panie Prezydencie, analizując plany ZG znaczy, ze nie wiedzą jak to zrobić a ich plany mogą przerosnąć ich możliwości również finansowe. – i proszę im tego nie podpowiadać w jaki sposób można to zrobić. Odnosząc się jeszcze raz do wypowiedzi władz UZ i ZG w dzisiejszej gazecie: 1. nie można łączyć w jedne projekt budowy drogi i uzbrojenia terenów inwestycyjnych pod przemysł- w Działaniu 1.1. LRPO (dla dróg) kosztami kwalifikowanymi może być tylko infrastruktura drogowa (jezdnia, chodniki, oświetlenie i sieć deszczowa) natomiast w Działaniu 1.2 ( tworzenie obszarów aktywności gospodarczej) można uzbrajać tereny w sieć wod- kan pod przemysł ale dofinansowanie jest 50 %. Z czyich pieniędzy pozostałe 50%? - w tym przypadku należy osobno wykonać studium wykonalności na drogę – ta droga mogłaby zostać wpisana na listę indykatywną – tak chce ZG ale powinno być to zadanie czysto drogowe!!! 2. uzbrojenie terenów pod mieszkaniówkę – z Działania 3.1. (ochrona środowiska) można uzbrajać tereny mieszkaniowe, ale wskaźnik koncentracji osób musi wynosić 120osób na km2 co jednoznacznie wyklucza możliwość ubiegania się o wsparcie terenów niezamieszkałych – gdzie nie ma nawet podziału działek nie mówiąc o zaawansowaniu na poziomie pozwolenia na budowę. 3. poza tym żeby starać się o środki z programów krajowych z Działania 5.3 POIG trzeba było spełnić podstawowe kryteria merytoryczne i wykazać się np. ilością przedsiębiorstw z branży IT , wielkością nakładów inwestycyjnych dla przedsiębiorców, liczba studentów, liczba użytkowników Internetu ale co najważniejsze nie kwalifikują się tam do dofinansowania takie działania jak budowa drogi czy uzbrojenie ternu ( na czym ZG zależy najbardziej) – dofinansowywane są bardzo konkretne plany budowa budynków , zakup specjalistycznego sprzętu a więc takie działania które wprost zagwarantują funkcjonowanie takiego ośrodka i zminimalizują ryzyko ewentualnego niepowodzenia inwestycji. W przypadki ZG takich zaawansowanych planów chyba jeszcze nie ma. – na pewno łatwiej jest tez o to dofinansowanie istniejącym Parkom Technologicznym. 4. W działaniu 2.5 LRPO (Rozwój regionalnych instytucji otoczenia biznesu) gdzie jest do wzięcia ponad 15 mln EURO na Parki przez instytucje otoczenia biznesu w tym Uniwersytet można finansować budowę parku do 40 mln PLN wydatków kwalifikowanych – należy się więc zastanowić co oprócz drogi i uzbrojenia terenów rozumie się pod pojęciem ,, Lubuskiego Parku Technologicznego” i jakie są te pozostałe potrzeby z punktu widzenia wiarygodności planów i ich powodzenia ,, najważniejsze” Poza tym konkurs na działanie 2.5 zostanie zamknięty w marcu 2009 co znaczy, ze ZG musi być w pełni gotowa dokumentacyjnie żeby taki projekt złożyć – i dlatego ZG chce być na liście indykatywnej żeby uniknąć trybu konkursowego Analizując plany ZG można dojść do wniosku, że nie wiedzą władze ZG i UZ jak to zrobić, a ich plany mogą przerosnąć ich możliwości również finansowe. Bo tak naprawdę mam wrażenie nikt nie policzył dokładnie ile pieniędzy trzeba będzie mieć choćby na udział własny i wszystkie inwestycje związane z projektem, a nie mające szans na dofinansowania, o reszcie już nie wspomnę. Oby tylko to zadanie nie przerosło pomysłodawców ze szkodą dla UZ, ZG i województwa lubuskiego. Pozdrawiam i liczę na odpowiedź władz UZ i ZG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogórzanin Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 10:17 Dzień Dobry, Zacznę od tego że od urodzenia jestem zielonogórzaninem i jestem z tego bardzo zadowolony. Mam tutaj rodzinę, przyjaciół, rozrywki, spacery, miłą atmosferę, piękne widoki z palmiarni, gdzie jak zapadnie zmrok to można sobie wyobrazić jak to było kiedyś - szkoda że nie można tam w lecie legalnie piwka się napić na ławeczce (ale rozumiem to bo w naturze Polaka nigdny nie kończy się na jednym piwku). I to by było na tyle, a zarazem aż tyle. Pracuję natomiast w Żarach, dojeżdżam do pracy codziennie 45 min w jedną stronę. I też jakoś z tym żyję. Jakbym mógł dojeżdżać do Sulechowa, czy do Nowej Soli, byłoby jeszcze fajniej, bo bliżej. Zadam pytanie trochę przewrotne, czy zielonogórzanie chcą żeby miasto nam się korkowało codziennie jeszcze bardziej? czy chcecie czuć codziennie zapach palonego drewna lub jakikolwiek inny w mieście? czy chcecie mieć znowu poczucie nie spełnienia wobec naszych "kiepskich" władz zielonogórskich, które znowu wydazą miliony i nic z tego nie będzie? I od razu powiem, bo ktoś mi może zarzucić że co ze mnie za zielonogórzanin? A właśnie taki że upatruje inną funkcję i rolę Zielonej Góry, na pewno nie przemysłową. Tutaj mieszkam, wydaje pieniądze, od czasu do czasu pójdę do teatru. Zgadzam się całkowicie z p. Wadimem, są strefy dookoła Zielonej Góry i je rozwijajmy żeby wszyscy mieli gdzie pracować, rozwijajmy komunikację między tymi miastami żeby ludzie mieli jak dojeżdżać do tych zakładów pracy, a z drugiej strony rozwijajmy Zieloną Górę żeby była piękniejsza i żeby ludzie chcieli do niej przyjeżdżać wydawać swoje pieniążki i podziwiać piękne, zielone miejsca. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?????? Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: 92.244.47.* 25.10.08, 10:41 *.neoplus.adsl.tpnet.pl -gdzie w Zielonej Górze jest taki operator? to pytanie do 'zielonogórzanina" Pytam bo może jakieś ciekawe ma oferty a nigdy o nim nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
trzezwy.zg Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada 25.10.08, 13:55 Pan Tyszkiewicz być może boi się, że potencjalni inwestorzy kiedyś wybiorą strefę w Kisielinie zamiast strefy w Nowej Soli. Zielona Góra chyba we wszystkim przewyższa Nową Sól ale nie jest to zasługa władz Zielonej Góry. Chciałbym aby Pan Vadim T. potraktował Z.G. jako Swoje miasto i kandydował na prezydenta Z.G. ponieważ jest dobrym biznesmenem a nie pseudo politykiem. Być może wtedy miasto by trochę ruszyło, niestety narazie jest jak jest. Generalnie najlepiej byłoby wszystkie inwestycje kumulować w pobliżu Zielonej Góry a mieszkańcy okolicznych gmin powinni dojeżdżać do pracy do Z.G. gdzie przy okazji mogliby zrobić zakupy, załatwić sprawy w Urzędach, odpocząć w kawiarniach, pójść do Kina, Teatru a niedługo na piękny basen. Przy tak poprowadzonej strategii po kilku latach Zielona Góra stałaby się prawdziwą perłą zachodniej Polski. Mam nadzieje, że to nastąpi a z Nową Solą zamiast konkurencji będzie efektywna współpraca. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyjanek Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada 25.10.08, 20:06 Gość portalu: ?????? napisał(a): > *.neoplus.adsl.tpnet.pl -gdzie w Zielonej Górze jest taki operator? > to pytanie do 'zielonogórzanina" Pytam bo może jakieś ciekawe ma > oferty a nigdy o nim nie słyszałem. wadim tyszkiewicz ma takiego samego operatora, ale to pewnie przypadek ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogórzanin Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 22:14 Tak właśnie się z ludźmi rozmawia, jakbyście się trochę znali to byście wiedzieli że każdy kto ma neostradę to ma zawsze taki sam alias. Właśnie dlatego moje miasto nigdy nie dorówna innym - bo jest podejrzliwość i zawieść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z zg Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 01:23 Panie Vadimie na 100% to Pan pisze. To widać po stylu wypowiedzi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 07:32 No genialne! Tylko Tyszkiewicz w tym województwie ma neostrade TP. Może tak odciski palców zaczac zbierac. Każdy kto ma podobne zdanie z 1 mln lubuszan i ma neostrade to Vadim. Schiza i tyle was dopadła. Rzeczywiście czas zacząc zerkac w kierunku Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyjanek Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada 26.10.08, 11:20 Gość portalu: z zg napisał(a): > Panie Vadimie na 100% to Pan pisze. To widać po stylu wypowiedzi. > Pozdrawiam. styl pisania tyszkiewicza jest bardzo charakterystyczny i rozpoznawalny,ten facet pisuje anonimowo na forach co nie przeszkadza mu zarzucać anonimowość innym. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyjanek Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada 26.10.08, 11:25 Gość portalu: zielonogórzanin napisał(a): > Tak właśnie się z ludźmi rozmawia, jakbyście się trochę znali to > byście wiedzieli że każdy kto ma neostradę to ma zawsze taki sam > alias. > > Właśnie dlatego moje miasto nigdy nie dorówna innym - bo jest > podejrzliwość i zawieść. uczciwie to sobe koleś porozmawiaj ze studentem www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081003/POWIAT10/316768478 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 07:22 Czarnyjanku, w odróżnieniu od Pana ja podpisuję się imieniem i nazwiskiem. Ja dyskutuje merytorycznie, a Pan wciąż próbuje sprowadzić dyskusję na inne, wygodne dla siebie tory. Odnośnie "studenta" to Pańskie insynuacje są nietrafione. Po pierwsze prokuratura nie dopatrzyła się żadnego złamania prawa i nie podjęła postępowania. Po drugie wg mojej wiedzy nie ma też żadnego postępowania w sądzie cywilnym. Każdy każdego może oskarżyć i pobiec do gazety dla zrobienia medialnego szumu wokół własnej osoby, tak jak to zrobił były polityk Samoobrony. "Student" skrytykował zdobywanie wyższego wykształcenia przez polityków sprawujących wysokie funkcje publiczne. Ma się to ni jak do tego co Pan robi. Pan wielokrotnie mnie pomówił i oskarżył na różnych forach internetowych. Jak Pan myśli, jaki będzie finał Pańskich poczynań jako anonima? Jest okazja, żeby sprawdzić czy w tym kraju wobec prawa wszyscy są równi i czy organy do tego powołane pracują z równym zapałem wobec różnych osób. Obiecuję Panu, że spojrzymy sobie prosto w oczy. Mam nadzieję, że wystarczy Panu odwagi? Do zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyjanek Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada 27.10.08, 09:31 panie tyszkiewicz prawo prawem, a przyzwoitość przyzwoitościa.jesli chodzi o pańskie anonimowe pisywanie na forach to po pierwsze, sam sie pan do tego przyznał, a po drugie jeśli mnie pan pozwie do sadu to sad bedzie musiał sprawdzić z czyjego komputera zostało wysłanych kilka postów podpisanych przez anonima.zapewniam pana,że sprawa studenta to mały pikus,ale pan pewnie o tym dobrze wie, wiec radze sie zastanowic zanim zacznie sie pan odgrażac i zastraszać. a swoja droga to ciekawych czasów dożylismy ; polityk sprawujący wysoką funkcje publiczna wygraża i zastrasza obywatela na forach internetowych strasząc gobezposrednia fizyczna konfrontacją. Panie tyszkiewicz czy to nie sa z pańskiej strony groźby karalne? w tej chwili jako obywatel czuje sie fizycznie zagrozony przez polityka ,ktory wygraża mi bezposrednia konfrontacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.10.08, 10:20 Różnica pomiędzy nami jest taka, że ja jako osoba fizyczna, chcę anonimowi spojrzeć głęboko prosto w oczy, anonimowi, który w mediach publicznych mnie wielokrotnie obrażał. Gdzie tu Pan ma groźby karalne? Pan jest narazie numerem IP z przypisanym pseudonimem. Nie wiem kim Pan jest, choć się domyślam. Do zobaczenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
trzezwy.zg Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada 27.10.08, 11:56 Nie ma się co kłócić bo cały temat robi się śmieszny. Pan Vadim T. jest zawziętym biznesmenem i dobrze ale Panie Vadimie nie zmieni Pan tego, że Nowa Sól jest tylko miasteczkiem pod Zieloną Górą. Z tego co wiem to Nowa Sól została założona jako osada dla przestępców, którzy pracowali przy wydobyciu soli i załadunkach w porcie. Także korzenie ma bardzo marne i patologiczne, zresztą widać to po wieelu mieszkańcach N.S. Jeżeli chce Pan przewodzić czemuś większemu, rozwijać region, być Zarządcą przez duże Z to proszę się przenieść do Zielonej Góry i potraktować to miasto jako Swoje. Rozwój Z.G. w konsekwencji doprowadzi również do dalszego rozwoju N.S. Proponuję zacząć się przygotowywać do objęcia funkcji Prezydenta Zielonej Góry, ja bym na Pana zagłosował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzezwy.ns Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: 217.118.78.* 09.11.08, 10:46 Z tego co wiem to Zielona Góra została założona jako osada dla prostytutek, które obslugiwały podróżnych na trasie Wrocław-Berlin porcie. Tak, że korzenie ma bardzo marne i patologiczne, zresztą widać to po wielu mieszkańcach Z.G. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyjanek Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada 09.11.08, 11:08 Gość portalu: trzezwy.ns napisał(a): > Z tego co wiem to Zielona Góra została założona jako osada dla > prostytutek, które obslugiwały podróżnych na trasie Wrocław-Berlin > porcie. > Tak, że korzenie ma bardzo marne i patologiczne, zresztą widać to po > wielu mieszkańcach Z.G. glupi jestes ! wspolczesnie zarówno ludnośc zielonej gory jak i nowej soli to ludność napływowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzezwy.ns Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: 217.118.78.* 09.11.08, 14:36 Twoj problem, ze czytasz nieuwaznie, tumanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdziwiony Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.centertel.pl 27.10.08, 10:21 A wybuchu jądrowego i ocieplenia globalnego się nie boisz? Dziwne, bo mam wrażenie, że tchórz z Ciebie wzorcowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?????? Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: 92.244.47.* 26.10.08, 20:22 No trudno uwierzyć w ten przypadek.Pan Tyszkiewicz pisze z Nowej Soli a ten niby "zielonogórzanin" to skąd pisze??.Dla tych mniej zorientowanych co sami piszą i sami sobie odpowiadają-to uważajcie,bo dziś prosty program potrafi Was zidentyfikować.I po co sobie siarę robić???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogórzanin Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 19:19 Ależ proszę mnie zidentyfikować !!! To wtedy głupio wyjdzie bo jestem z Zielonej Góry, to jest ostatni mój post bo niestety ale nie ma z kim dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorka Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.eranet.pl 26.10.08, 10:05 odpowiedzi prof. Osękowskiego, to żadne odpowiedzi. Tyszkiewicz pyta konkretnie, a rektor odpowiada ogólnie. wydaje się, że na taką debatę Osękowski jest po prostu nieprzygotowany. Tak jak Mój-Mąż-Dyrektor, Osękowski-Rektor pewnie mógłby powiedzieć coś ogólnego, naświetlić sytuację miedzynarodową - i owszem, ale konkretnie to on nie potrafi, bo Osękowski jest z zawodu Rektorem. zielona góra niecierpliwością czeka na noblowskie patenty uniwersyteckich profesorów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mercin Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.elisa-laajakaista.fi 26.10.08, 10:41 Gość portalu: autorka napisał(a): > zielona góra niecierpliwością czeka na noblowskie patenty uniwersyteckich > profesorów! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ztpnet.pl 26.10.08, 11:08 Dyskusja Tyszkiewicza mija sie z celem ,ponieważ dużo osób nie rozumie tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mercin Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.elisa-laajakaista.fi 26.10.08, 11:18 oby nie skończyło się jednak po zielonogórsku, oby gminy województwa się znów przebudziły, tak jak zupełnie niedawno mialo to miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kali Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: 78.8.222.* 27.10.08, 11:51 W Gazecie Lubuskiej ukazał się ciekawy (tematyczny) artykuł. Polecam lekturę komentarzy pod tym artykułem www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081025/POWIAT/403933701 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 20:06 Obraz lubuskości w realu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 20:09 Jeżeli badania naukowe w strefie mają wyglądać podobnie jak tworzenie lubuskości na dolnośląskich ziemiach przez dyżurnego lubuskiego historyka to kabareton wysiada. Chyba już wysiadł... Dziwne, że jak coś " lubusklie " to szlag to trafia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolegamarty Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.08, 21:24 Ale za to kasa na te "badania", "inwestycje" i inne poronione pomysły jak najbardziej ponadregionalna i ogólnopolska, wszędzie można nią płacić - zarobi kto trzeba, nie jedna willa ziutkom wyrośnie i kto trzeba będzie zadowolony. A podatnik - ma płacić i nie gadać bo kogo w końcu on obchodzi. Strefa w lesie to drugi po basenie przykład. A za chwilę będzie trzeci jak dwadzieśca parę baniek skasuje kto trzeba za "wymianę nawierzchni deptaka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ztpnet.pl 28.10.08, 16:33 Tyszkiewicz czaruje tu swoją filozofią na forum a jak jest każdy widzi. Nie budujcie strefy w Kisielinie bo bla bla bla, budujcie ją u mnie w Nowej Soli. Zresztą nie tak dawno temu filozofował ze w Zielonej Górze nie musi być przemysłu tylko sklepy itp. Wszystko dla Nowej Soli a co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.10.08, 17:20 No właśnie, jak jest każdy widzi. Tak przynajmniej mogłoby się wydawać, bo post niejakiego "alka" jest tego zaprzeczeniem. Ja nie jestem przeciwko strefie w Kisielinie. Ja jestem przeciwko decyzjom mającym ogromny ciężar finansowy bez dogłębnej analizy. Gdyby Zielona Góra chciała wybudować drogę i strefę uzbroić z własnych środków, nic mi do tego. Jeśli to ma się stać za nasze wspólne pieniądze, to mam prawo zadawać "trudne" pytania. I nie jest to żadne bla, bla, tylko konkretne pytania z odpowiedziami na które decydenci mają spore problemy. Nie nawołuje do budowy strefy "u mnie w Nowej Soli", bo my już ją wybudowaliśmy. Ona już jest. Zrobiliśmy to wspólnymi siłami Miasta i KSSSE oraz część pieniędzy na drogi otrzymaliśmy z UE, tak jak pieniądze z UE otrzymała dużo, dużo większe Zielona Góra na "Spalony Las". Różnica polega na tym, że my na swojej strefie mamy wiele nowoczesnych fabryk światowego formatu, a nie mamy hipermarketu takiego jak "Makro". My dążymy do zacieśnienia współpracy nauki z przemysłem, niektórzy jednak nie rozumieją znaczenia parków naukowo-technologicznych i dążą do zdobycia pieniędzy dla zasady: „jak jest okazja, to trzeba brać”. Najpierw trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie co jest celem, a co środkiem do celu. Nigdy nie twierdziłem, że w Zielonej Górze nie powinno być przemysłu, a tylko sklepy. To nie ja wydałem zgodę na budowę hipermarketu na Strefie Aktywności Gospodarczej w Zielonej Górze. Moim zdaniem w Zielonej Górze powinny się lokować firmy wysokich technologii typu ADB czy LFC, które są dumą tego miasta, a na to nie potrzeba 200 hektarów i nie trzeba wydawać ogromnych, naszych wspólnych pieniędzy na uzbrojenie dziewiczych terenów pod fabryki, które przy kryzysie światowym i niskim bezrobociu i wysokich koszach pracy w Zielonej Górze nigdy tutaj nie przyjdą, choć bardzo chciałbym się mylić. Jestem za rozwojem Nowej Soli jak i za rozwojem Zielonej Góry, ale nie na zasadzie kto, kogo wykiwa. Nasz wspólny interes powinien być nadrzędnym i dla tego nie może być tak, żeby decyzje o wydaniu naszych wspólnych pieniędzy z LRPO zapadały bez konsultacji i analiz. Na szczęście Marszałek przed podjęciem ostatecznej decyzji zlecił takie analizy i odbędą się konsultacje w tym temacie. Jeśli zostaną przedstawione konkretne i rzeczowe argumenty, jestem gotów w każdej chwili ustąpić. W Nowej Soli i tej części województwa powstał swoisty klaster technologiczny przemysłu motoryzacyjnego, w Nowej Soli: Gedia, Gedia-Delta, Voit, Jost, Utescheny), w Żarach: Karmann, w Kożuchowie: Zaset. W Nowej Soli z branży odlewniczej, historycznie związanej z Nową Solą powstanie huta aluminium, działają takie firmy jak Technical i Dozamet. Ideą parków naukowo- technologicznych jest wzajemnie wspieranie nauki i przemysłu i dla tego celu trzeba znaleźć najlepsze rozwiązanie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ztpnet.pl 28.10.08, 19:01 Tak super... Jak Zielona Góra chce parku technologicznego to niech buduje za swoje. NAjłatwiej tak powiedzieć bo wiadomo, że taka inwestycja to ogromny koszt. Niech wszystkie gminy,powiaty i miasta budują za swoje a nie z funduszy LRPO a co. Jest Pan niestety krótkowidzem. Zamiast pozwolić Zielonce na tą niewątpliwie najważniejszą inwestycje od wielu wielu lat, troszczy się Pan o swój interes jako prezydenta miasta. Nie tędy droga. Nowa Sól duzy krok na przód jesli chodzi o inwestycje. Natomiast co po za prrzemysłem ? NIC ! Przeciętny czlowiek i tak będzie jeździć do Zielonej do szkoły na zakupy po rozrywke. Ale Zielonka potrzebuje tej inwestycji !! PAn dobrze o tym wie. Porywalizujmy o inwestorów. Bedzie mógł pan sie wykazać. " Władze Zielonej Góry i uniwersytetu planują budowę parku technologicznego pod Zieloną Górą. Sens inwestycji podważa prezydent Nowej Soli Wadim Tyszkiewicz. Inwestycję wartą ponad 100 mln zł widzi w nowosolskiej strefie gospodarczej" Sam tytuł powinien wystarczająco zniechęcić mnie do rozmowy o tym. WSZYSTKO JASNE. Wadim Tyszkiewicz jedynym i niepowtarzalnym mędrcem Woj. Lubuskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 19:51 Szanowny Panie Alku. > Tak super... > Jak Zielona Góra chce parku technologicznego to niech buduje za swoje. > NAjłatwiej tak powiedzieć bo wiadomo, że taka inwestycja to ogromny koszt. Niec > h > wszystkie gminy,powiaty i miasta budują za swoje a nie z funduszy LRPO a co. Odp. Nie, nie o to chodzi. Pieniądze z LRPO mają służyć rozwojowi naszego województwa, w którym funkcjonują 84 gminy!!! I nie może być tak, że kilka gmin zdominuje całe województwo. A co z resztą? Mi nie chodzi o nic innego jak uczciwy, sprawiedliwy i racjonalny podział tak naprawdę małych środków z UE. > Jest Pan niestety krótkowidzem. Zamiast pozwolić Zielonce na tą niewątpliwie > najważniejszą inwestycje od wielu wielu lat, Odp. Pan rozumiem jest dalekowidzem i daje Pan gwarancję powodzenia inwestycji, której szanse powodzenia są bliskie zeru? >troszczy się Pan o swój interes > jako prezydenta miasta. Odp. Moim zadaniem jako prezydenta miasta jest troska o mieszkańców miasta Nowa Sól, które wyjątkowo przeżyło transformację ustrojową i w którym jeszcze niedawno bezrobocie sięgało 45%. > Nie tędy droga. Odp. A którędy droga? Poprzez bezmyślne wydawanie ogromnych pieniędzy, które można lepiej wykorzystać dla dobra i Nowej Soli i Zielonej Góry, ale i Szprotawy, Żagania, Niegosławic czy Witnicy. > Nowa Sól duzy krok na przód jesli chodzi o inwestycje. Natomiast co po za > prrzemysłem ? NIC ! Odp. I tak ma zostać na wieki? Mamy być wasalami dwóch miast wojewódzkich, którym się wszystko należy? Nowa Sól z najbliższym otoczeniem to 50 tysięcy mieszkańców, a z mieszkańcami w promieniu 10-15 km to około 70 tysięcy ludzi. >Przeciętny czlowiek i tak będzie jeździć do Zielonej do > szkoły na zakupy po rozrywke. Odp. Tak samo jak do Poznania czy Wrocławia, czy znaczy to że mamy zrezygnować z naszego rozwoju? Ale Zielonka potrzebuje tej inwestycji !! PAn > dobrze o tym wie. >Odp. Zielona Góra potrzebuje mądrej, trafionej i przemyślanej inwestycji, na której mi zależy nie mniej niż Panu. > Porywalizujmy o inwestorów. > Bedzie mógł pan sie wykazać. Odp. Ależ ja już się wykazałem i już się możemy porównać. Zielona Góra miała strefę Aktywności Gospodarczej na „spalonym Lesie”, Nowa Sól swoją strefę przemysłową. Wystarczy porównać. > " Władze Zielonej Góry i uniwersytetu planują budowę parku technologicznego pod > Zieloną Górą. Sens inwestycji podważa prezydent Nowej Soli Wadim Tyszkiewicz. > Inwestycję wartą ponad 100 mln zł widzi w nowosolskiej strefie gospodarczej" Odp. Nie mogę odpowiadać za układanki słowne redaktorów gazet. Jeśli ma powstać Park Naukowo-Technologiczny w Kisielinie, to musi to być dokładnie przeanalizowane i policzone. Można PN-T wybudować w Zielonej Górze np. przy Trasie Północnej albo na terenie Lumelu czy tez na Spalonym Lesie. Za mniej pieniędzy można osiągnąć będzie o wiele więcej. Jeśli chodzi o Nową Sól, to na bazie klastra technologicznego opartego na przemyśle motoryzacyjnym można stworzy PN-T dla tego przemysłu, opartego na firmach ze światowej czołówki w swojej branży. Można pogodzić interesy dla dobra nas wszystkich, a nie dla zaspokojenia ambicji niektórych ludzi. > Sam tytuł powinien wystarczająco zniechęcić mnie do rozmowy o tym. > WSZYSTKO JASNE. > > Wadim Tyszkiewicz jedynym i niepowtarzalnym mędrcem Woj. Lubuskiego. Odp. Jestem człowiekiem omylnym i nie przesądzam o swojej racji. Oczekuję tylko uczciwej i merytorycznej dyskusji w temacie, który to nasze województwo może popchnąć na krawędź przepaści. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ztpnet.pl 28.10.08, 23:26 > Odp. Ależ ja już się wykazałem i już się możemy porównać. Zielona Góra miała > strefę Aktywności Gospodarczej na „spalonym Lesie”, Nowa Sól swoją > strefę > przemysłową. Wystarczy porównać. Tak spalony las to nie to co posiada Nowa Sól a i tak udało się cały teren zagospodarować. I o to chodzi. Brak terenów. Pan dobrze o tym wie, że Zielona Góra jest zablokowana pod tym względem i dlatego tak Pan reaguje na "groźbę" takiej inwestycji w ZG. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 08:15 Nie rozumie Pan, że ja nie mam nic przeciwko temu, żeby w Zielonej Górze stworzono i 500 hektarów zabudowanych fabrykami? Jeden warunek: nie kosztem innych!!!!!!!! Trudno to zrozumiec? A odnośnie porównania stref w NS i ZG. W Zielonej Górze na Spalonym Lesie wg mojej wiedzy nie ma ani jednego inwestora z zewnątrz. Hitem jest Macro. Wiele firm przeniosło sie z miejsca na miejsce i swoje byłe tereny dobrze położone w mieście zagospodarowało "inaczej" zyskując na tym. W Nowej Soli 90% to nowi inwestorzy światowego formatu. Więc trochę uczciwości i obiektywizmu by się przydało. Siła Zielonej Góry jako współstolicy województwa jest nieporównywalna. Nowa Sól jest słaba i sama wychodzi z ogromnego kryzysu. Proszę pamiętac, że jeśli niektóre gminy tego województwa będą się czuły ciągle krzywdzone przez silniejszych, to zaczną spoglądac w kierunku innych szybko rozwijających się województw. Zielona Góra jeśli by nie daj Boże straciła status województwa znalazłaby się w tragicznej sytuacji. Oby nigdy tak się nie stało. Grajmy fair i będzie dobrze. Tylko o to chodzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele !! do Tyszkiew Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ztpnet.pl 29.10.08, 09:12 Panie Tyszkiewicz ! pan nie oczekuje żadnej merytorycznej uczciwej dyskusji ! pan sie bezwstydnie promuje ! [ duskusje sie prowadzi w zaciszu gabinetów a nie na forum ] kończ waść wstydu oszczędz ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.10.08, 09:47 Zamiast merytorycznej dyskusji i odpowiedzi na pytania, od takich osób jak ele, mam postawione zarzuty o nieuczciwe intencje. Najlepszą obroną jest atak. Ale czy oto chodzi? Zarzuca mi ele promowanie się. A czemu ma ta mi promocja służyć? Nie należę i nigdy nie należałem do żadnej partii i nie zamierzam do żadnej wstępować. W związku z tym nie zamierzam robić żadnej kariery politycznej. W ostatnich wyborach miałem 84% poparcia. Więc bezwstydne jest oskarżanie mnie przy braku argumentów. Ja argumenty mam i przedstawiam je nie tylko na forum. Jutro odbędzie się spotkanie w Urzędzie Marszałkowskim, gdzie również będę prowadził dyskusję- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezary Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 11:26 Niech się Pan nie przejmuje funkcjonariuszami róznych towarzystw i koterii które tu Pan obrzucają inwektywami albo podejrzewaja o złe intencje. Czytaja Pana posty setki normalnych zielonogórzan i w pełni się z Panem zgadzają. To, że aktywność i zaangażowanie publiczne mieszkańców ZG jest zerowe nie oznacza, że nie widzimy co sie tu dzieje i jak marna i szemrana jest jakość lokalnych "elyt" i różnej masci polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele ! Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ztpnet.pl 29.10.08, 12:29 Panie Tyszkiewicz ! mam wrażenie ze panu nie chodzi o to by Lubuskie Trójmiasto sie rozwijało zgodnie planowo , lecz chodzi panu o to żeby wywołac propagadowy wydzwięk swej osoby ! i okreslone reakcje czytelników tutejszego forum ! Mam nadzieje ,że przedstawi pan u Marszałka strategiczne argumety i dojdziecie do zgody na pomyslnosc Lubuskiego i trójmiasta !! Panie Tyszkiewicz nie ma WY i MY ! jestesmy razem trójmiasto MY ! Sulechów Nowa Sól Zilona Góra ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.10.08, 16:44 Szanowna/ny ele ! i komu pani/pan to mówi? Proponuję cofnąć się do roku 2003 i sprawdzić kto był inspiratorem powstania LT i od kogo to się wszystko zaczęło? Ma Pan 100% racji, nie MY WY, tylko MY jako partnerzy grający wobec siebie fair, a nie wg zasady kto kogo wykiwa? Grajmy w jednej drużynie i spierajmy się na argumenty. Ja zadałem wiele pytań i przedstawiłem swoje argumenty. Co otrzymałem w odpowiedzi? Kiedy publicznie po raz pierwszy publicznie jako samorządowiec wywołałem temat LT, kierowałem się przede wszystkim chęcią wzmocnienia Zielonej Góry, jako stolicy naszego regionu. Przypomnę, że wtedy Zielona Góra przegrywała batalię o siedzibę Sądu Administracyjnego i wielu innych ważnych instytucji. Dla mnie naturalnym jest wspieranie się wzajemne. Na razie jednak my, nowosolanie, pozostawieni jesteśmy sami sobie. Mam nadzieję, że to się zmieni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele ! Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ztpnet.pl 30.10.08, 09:19 Szanowny panie Tyszkiewicz !! wszelkie spory nie załatwia sie przez MEDIA !! [ czy nie zna pan tej zasady ? ] w zaciszu gabinetów sprawy sie załatwia ![ tak samo jak rewolucji nie robi sie na ulicy tylko w zaciszu gabninetów ] Znowu mówi pan MY ![ nowosolanie ] przestan pan myslec po nowosolsku a mysl pan trójmiastem ! bo to jest pan problem ! mysli pan po nowosolsku ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzezwy zg Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 13:19 Za to, że Pan Tyszkiewicz rozmawia z ludźmi w ten sposób to tylko Chwała Mu za to. W zaciszu gabinetów to się najczęściej załatwia sprawy za pomocą "targów" i łapówek a Tyszkiewicz ma na tyle honoru, że chce grać fair play. Także ele Twoja wypowiedź świadczy tylko o Twojej głupocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele ! do trzewego Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ztpnet.pl 30.10.08, 17:39 dzięki za wyczerpującą odpowiedz ! od razu widac, że jestes bardzo inteligentny i mądry ! Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyjanek Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada 28.10.08, 20:27 Gość portalu: alek napisał(a): > " Władze Zielonej Góry i uniwersytetu planują budowę parku technologicznego pod > Zieloną Górą. Sens inwestycji podważa prezydent Nowej Soli Wadim Tyszkiewicz. > Inwestycję wartą ponad 100 mln zł widzi w nowosolskiej strefie gospodarczej" > > Sam tytuł powinien wystarczająco zniechęcić mnie do rozmowy o tym. > WSZYSTKO JASNE. to jest zwykła manipulacja na która przez swoja głupote dałeś sie zlapać. Tyszkiewicz nie podważa sensu tej inwestycji,podważa tylko zasadność lokalizacji w TYM konkretnym miejscu.jaka widac komus zalezy na zrobieniu hucpy medialnej ,zamiast usiąśc przy wspolnym stole, policzyć, a nastepnie wybrać najlepszą lokalizacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala z Sulechowa Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ztpnet.pl 28.10.08, 18:39 Wypowiem się jako mieszkanka Sulechowa. Z pracą w Sulechowie nie ma problemu kto ją chce to ma. Proszę przejść się do Urzędu Pracy i zobaczyć ile jet ofert. Wiem, wiem zapewne zaraz ktoś napisz co to za praca, ale Sulechów to misteczko, więc nikt kto ma trochę rozumu nie będzie myślał, że u nas zainwestuje np. Sony, bo wiemy, że na to szans nie ma, bo Warszawka poprzez PAIZ podeśle inwestora tam gdzie rządzi PO. Takie populistyczne teksty może pisać jedynie Gazeta Sulechowska. Co do Parku. Panie Tyszkiewicz nam zawsze będzie bliżej do Zielonej niż do Nowej Soli. Tam chodzimy do szkoły i tam jeździmy do pracy. Odległość 20 min. drogi to żadna odległość. Jest Pan za Lubuskim Trójmiastem tylko wtedy kiedy wszystko co dobre pójdzie do Nowej Soli, a za złe rzeczy odpowiadać będzie wyłącznie Zielona Góra i Sulechów. Nawet szef LT musi być z Nowej Soli, żeby Pana duma była zaspokojona. Czekam co ten człowiek zrobi dla mojego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ztpnet.pl 28.10.08, 18:47 Do Wilka: Cieszą się jak "Głupi bateryjką"? Takie prostackie teskty nie pan zostawi dla siebie. Obraża Pan ludzi, trochę lultury by się przydało. Jeżeli nie podoba się Panu Sulechów to dlaczego Pan tu mieszka? Skoro Pan tak popiera Pana Tyszkiewicza zapewne w Nowej Soli czułby Pan się najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilk Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.centertel.pl 28.10.08, 20:01 Droga Pani, wiedziałem, że jak uderzę w stół, to jakieś nożyce się odezwą. Wie Pani co to jest prowokacja? Większość mieszkańców Sulechowa tkwi w marazmie i pozwala władzom na wasalizację miasta, które jeszcze kilkanaście lat temu biło na głowę np. pobliski Świebodzin. Teraz stajemy się sypialnią dla zielonej Góry i okolic. Ostatnio słyszałem opinię, że osoby spoza Sulechowa bardzo lubią Sulechów, bo jest cisza, spokój i chętnie się tu budują, a pracują gdzie indziej. Nie wiem czy jest się z czego cieszyć? Na szczęście nie Pani decyduje o moim miejscu zamieszkania. Dlaczego wciąż mieszkam w Sulechowie i do tego pyszczę? Dlatego, że zależy mi na tym mieście. Gdyby było inaczej, to dawno by mnie tu nie było. Choć przyznaję, że ostatnio coraz częściej myślę o przeprowadzce. Najpierw jednak dokończę to co zacząłem. Dla dobra pozostających tu mieszkańców. Kończę wyrazami głębokiego szacunku i zarazem współczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala do Wilka Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ztpnet.pl 29.10.08, 16:34 Droga Pani, wiedziałem, że jak uderzę w stół, to jakieś nożyce się odezwą. Wie Pani co to jest prowokacja? Większość mieszkańców Sulechowa tkwi w marazmie i pozwala władzom na wasalizację miasta, Odp. Może Pan zyje w maraźmie, ja go widzę. Nie sądze aby poziom życia był mniejszy w Sulechowie niż np. Nowej Soli. które jeszcze kilkanaście lat temu biło na głowę np. pobliski Świebodzin. Teraz stajemy się sypialnią dla zielonej Góry i okolic. Biliśmy Świebodzin? Ale kiedy? 50 lat temu? Świebodzin miał zawsze większe zakłady niż my jak np. Eletrmę, zawsze nowoczesniejsza była Nowa Sól bo miała Dozamet itp. Proszę nie pisać głupstw. Ostatnio słyszałem opinię, że osoby spoza Sulechowa bardzo lubią Sulechów, bo jest cisza, spokój i chętnie się tu budują, a pracują gdzie indziej. Akurat to uważam za pozytyw a nie negatyw. Uważasz, że rozwijać się możemy tylko przez zakłady? Ale okres PRLu się skonczył nie wiem czy zauwazyłeś. Uważasza, że na usługach nie mozna zarobić? Ten lekarz który pracuje w ZG, myślisz gdzie płaci podatki w ZG? Nie płaci u nas! Myślisz, że po chleb jedzie do Tesco? Nie kupi go u Walasa. Myślisz, że jak kumpel przyjedzie na piwo to pojadą do Kawonu? Nie pójdą do np. Janosika. I co Sulechów nic nie zyskuje? Nie wiem czy jest się z czego cieszyć? Na szczęście nie Pani decyduje o moim miejscu zamieszkania. Dlaczego wciąż mieszkam w Sulechowie i do tego pyszczę? Dlatego, że zależy mi na tym mieście. Zależy Panu na mieście? Proszę wystartować w wyborach, jako tak wybitny znawca wszyskiego zapewne ściągnie Pan lepsze koncerny niż Prezyden Tyszkiewicz. Tylko że jak narazie to na każdym z for o mieście Sulechów (choćby Gazeta czy GL) tylko Pan obsmarowuje Odważnego a jakoś nic mądrego Pan nie napisał. jednak dokończę to co zacząłem. Dla dobra pozostających tu mieszkańców. Kończę wyrazami głębokiego szacunku i zarazem współczucia Współczuć można Panu. Mi nie trzeba jestem zadowoloną z życia i rodziny kobietą w nie jestem pełna nienawiści i kompleksów jak Pan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pesymista Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ztpnet.pl 29.10.08, 18:56 Z tej wypowiedzi Ali wynika, że inwestorzy są w Sulechowie niepotrzebni, bo przecież liczy się cisza i spokój. A to się burmistrz Odważny ucieszy, że tak mówią mieszkańcy, bo przecież on nie sprowadził żadnego inwestora, oprócz firmy składającej długopisy (pomijam śmierdzący Strabag). Ludzie nie chcą w Sulechowie inwestorów, więc następną kadencję masz pan jak w banku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala do Pesimisty Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ztpnet.pl 29.10.08, 19:45 A w którym miejscu ja napisałam, że nie trzeba w Sulechowie inwestorów? Trzeba pewnie, że trzeba ale niekoniecznie to muszą być firmy właśnie pokroju Strabaga czy tak lansowanego przez Wilka i GS Agmarexu (wiem, wiem zainwestował w Sulechowie setki milionów i stworzył kilkaset miejsc pracy, a ekologicznie oczywiście Sulechów tylko zyskuje). Napisałam, że w cale nie jest tak żle jak pisze Wilk, bo jemu nie chodzi o Sulechów chodzi wyłącznie o Odważnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pesymista Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ztpnet.pl 29.10.08, 20:24 Ja tam się cieszę z wejścia na sulechowski rynek Agmarexu i Eko- Budu, bo mam tańsze śmieci niż sąsiedzi w TEW-ie. Zresztą, wyobraźmy sobie jakie teraz byłyby ceny, gdyby nie było konkurencji, a TEW rządziłby niepodzielnie... A co do Wilka, to nie wiem czy chodzi mu wyłącznie o Odważnego, ale wiem, że Sulechowem rządzi Odważny i jeśli Wilk uważa, że źle rządzi, to tym samym zwalczanie Odważnego jest logicznym krokiem, mającym na celu działanie na rzecz miasta. Nie widzę tu sprzeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilk Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.centertel.pl 29.10.08, 20:10 Nie musi Pani się silić na zaznaczanie w miejscu na autorstwo postu, że jest on skierowany do mnie. Skoro został umieszczony jako odpowiedź na mój wpis, to jest to raczej logiczne. Debilem nie jestem, a przynajmniej tak mi się wydaje. Cytat (pisownia oryginalna): Odp. Może Pan zyje w maraźmie, ja go widzę. Nie sądze aby poziom życia był mniejszy w Sulechowie niż np. Nowej Soli. Odp.: Pomijam już fakt, że poziom może być co najwyżej wyższy lub niższy, a nie mniejszy lub większy, gdyż poziom jest policzalny. Ja po prostu podziwiam Pani przenikliwy wzrok. Cytat: Biliśmy Świebodzin? Ale kiedy? 50 lat temu? Świebodzin miał zawsze większe zakłady niż my jak np. Eletrmę, zawsze nowoczesniejsza była Nowa Sól bo miała Dozamet itp. Proszę nie pisać głupstw. Przed wojną nazwa powiatu brzmiała Zullichau-Schwiebus czyli sulechowsko-świebodziński, a nie na odwrót. Świebodzin miał Eltermę, dodałbym Eldrob, ale Sulechów miał prężny Prodwodrol, Dianę, Silwanę, Dekorę, PeBeRol i summa summarum miał się lepiej. Wyglądał o wiele lepiej! Mniej więcej po 1995 roku Świebodzin pozyskiwał nowych inwestorów (a Elterma po kryzysie wyszła na prostą, a nawet się umocniła), zaś Sulechów nie posuwał się do przodu czyli się cofał. Cytat: Akurat to uważam za pozytyw a nie negatyw. Uważasz, że rozwijać się możemy tylko przez zakłady? Ale okres PRLu się skonczył nie wiem czy zauwazyłeś. Uważasza, że na usługach nie mozna zarobić? Ten lekarz który pracuje w ZG, myślisz gdzie płaci podatki w ZG? Nie płaci u nas! Myślisz, że po chleb jedzie do Tesco? Nie kupi go u Walasa. Myślisz, że jak kumpel przyjedzie na piwo to pojadą do Kawonu? Nie pójdą do np. Janosika. I co Sulechów nic nie zyskuje? Niech się Pani zdecyduje czy zwraca się do mnie per ty, czy per Pan. dla mnie to nieistotne, ale śmiesznie to wygląda... Napisałem, że ludzie z zewnątrz lubią Sulechów, bo jest tu cicho i spokojnie, a Pani na to, że rozwijać się można nie tylko przez przemysł, ale i przez usługi. Czyżby Pani uważała, że przemysł jest zawsze głośny i niespokojny, a usługi ciche i spokojne? Myli się Pani, ale nie będę się wgłębiał w to, bo po co. Usługi, to nie tylko fryzjer, kosmetyczka i szewc. Cytat: Zależy Panu na mieście? Proszę wystartować w wyborach, jako tak wybitny znawca wszyskiego zapewne ściągnie Pan lepsze koncerny niż Prezyden Tyszkiewicz. Tylko że jak narazie to na każdym z for o mieście Sulechów (choćby Gazeta czy GL) tylko Pan obsmarowuje Odważnego a jakoś nic mądrego Pan nie napisał. Odp.: Tu w zasadzie powinien zabrać głos polonista, ale ja łaskawie ten aspekt pominę i odniosę się tylko merytorycznie... Nie twierdzę, że piszę coś mądrego, bo nie mam monopolu na nieomylność, natomiast krytykując Odważnego, zawsze to argumentuję! Zaprzecza Pani? To niech Pani zacytuje jakikolwiek mój wpis w stylu: Burmistrzu, jesteś głupi i... już. Cytat: Współczuć można Panu. Mi nie trzeba jestem zadowoloną z życia i rodziny kobietą w nie jestem pełna nienawiści i kompleksów jak Pan. Odp.:Czy Pani jest psychologiem lub może psychiatrą? Nie sądzę, więc niech mnie Pani nie napycha nienawiścią i kompleksami. Skoro jest Pani taka szczęśliwa, to po co Pani tu dyskutuje dyskredytując prezydenta Tyszkiewicza? Przy tak "silnej osobowości" jak Odważny i "sulechowskim dobrobycie", nic Pani nie grozi. Wbrew przypisywanym mi cechom pozdrawiam Panią szczerze i życzę wszystkiego naj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 20:13 Szanowna Pani! >Wypowiem się jako mieszkanka Sulechowa. > Z pracą w Sulechowie nie ma problemu kto ją chce to ma. Proszę > przejść się do Urzędu Pracy i zobaczyć ile jet ofert. Wiem, wiem > zapewne zaraz ktoś napisz co to za praca, ale Sulechów to misteczko, > więc nikt kto ma trochę rozumu nie będzie myślał, że u nas > zainwestuje np. Sony, bo wiemy, że na to szans nie ma, bo Warszawka > poprzez PAIZ podeśle inwestora tam gdzie rządzi PO. Odp. Sprowadza Pani aktywność gospodarczą do polityki? A gdzie byli odsyłani inwestorzy kiedy rządził PiS, a wcześniej SLD? Upraszcza Pani sprawę. Czy tylko firmy typu Sony SA na świecie? Zapraszam Panią do Nowej Soli. Udało nam się ulokować firmy światowego formatu. Byliśmy bardzo blisko ulokowania w Nowej Soli firm Bridgestone czy Mercedes. To dowodzi, że można i bez politycznych koligacji. >Takie > populistyczne teksty może pisać jedynie Gazeta Sulechowska. > Co do Parku. Panie Tyszkiewicz nam zawsze będzie bliżej do Zielonej > niż do Nowej Soli. Odp. Tak jak Nowej Soli bliżej do Zielonej Góry niż Sulechowa. >Tam chodzimy do szkoły i tam jeździmy do pracy. > Odległość 20 min. drogi to żadna odległość. > Jest Pan za Lubuskim Trójmiastem tylko wtedy kiedy wszystko co dobre > pójdzie do Nowej Soli, Odp. To nieprawda. Jestem jednym z głównych inicjatorów stworzenia LT. Zależało mi na wzmocnieniu Zielonej Góry i na naszym wspólnym rozwoju. Ale nigdy nie myślałem, że jedno miasto będzie dażyło za wszelką cenę do rozwoju kosztem drugiego. >a za złe rzeczy odpowiadać będzie wyłącznie > Zielona Góra i Sulechów. Odp. Jak Pani może tak pisać? Nowa Sól była miastem upadłym, któremu nikt nie pomógł. W którym bezrobocie sięgało 45%. O własnych siłach podnosimy się z kolan i chcemy się rozwijać jak inne miasta. Nie potrzebujemy niczego nadzwyczajnego, tylko uczciwego i partnerskiego traktowania. Jeśli tak nie będzie to zastanowimy się co dalej? Jeśli będziemy wciąż spychani na margines, poszukamy dla siebie może innej drogi. Przecież nie jesteśmy na siebie skazani i na dwie stolice do końca świata. >Nawet szef LT musi być z Nowej Soli, żeby > Pana duma była zaspokojona. Odp. Nie brałem udziału nawet w najmniejszym stopniu w wyborze obecnego dyrektora LT. Tego wyboru dokonali prezydent Zielonej Góry i burmistrz Sulechowa. Mam nadzieję, że będzie Panią stac na słowo przepraszam za te insynuacje? >Czekam co ten człowiek zrobi dla mojego > miasta. Odp. Po Pani słowach mam wątpliwości, czy Pani zależy na rozwoju Pani miasta? Macie wspaniałą uczelnię z cudownym człowiekiem, jakim jest profesor Miłek, macie doskonałe położeni geograficzne i wiele innych atutów. Pani chce liczyć tylko na innych? Życie mnie nauczyło, że trzeba liczyć przede wszystkim na siebie. Życzę powodzenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 19:10 A może w tym wszystkim chodzi tylko o jedno - za nieswoje pieniążki wyszykowanie działek bod willową zabudowę? Na badawczy instytut tworzony na miarę UZ miejsca w mieście jest wbrud. Za tak wielkie pieniądze tworzyć coś co i tak skazane jest na porażkę to typowe lubuskie działanie. Przykładem niech będzie lotnisko w Babimoście, które to z założenia lubuskich wizjonerów miało ściągnąć rzesze inwestorów. Jak jest widzimy sami, a przy tym widzimy marnowanie pieniędzy na utrzymanie jednego nierentownego lotu do stolicy. Jeżeli do stref czy to w N.Soli czy w uniwersyteckim mieście Z.Góry do tej pory nikt z wymarzonej branży nie zawitał to i nie zawita. Zejść na ziemię lubuscy polityko-magicy i więcej realizmu... A tak ogólnie to czas na unicestwienie tego idiotycznego tworu z jego twórcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ztpnet.pl 29.10.08, 13:13 Współczuję panu Tyszkiewiczowi ,ale ten chłop to się nawalczy z głupotą innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ztpnet.pl 29.10.08, 16:20 >Nawet szef LT musi być z Nowej Soli, żeby > Pana duma była zaspokojona. Odp. Nie brałem udziału nawet w najmniejszym stopniu w wyborze obecnego dyrektora LT. Tego wyboru dokonali prezydent Zielonej Góry i burmistrz Sulechowa. Mam nadzieję, że będzie Panią stac na słowo przepraszam za te insynuacje? >Czekam co ten człowiek zrobi dla mojego > miasta. Odp. Po Pani słowach mam wątpliwości, czy Pani zależy na rozwoju Pani miasta? Macie wspaniałą uczelnię z cudownym człowiekiem, jakim jest profesor Miłek, macie doskonałe położeni geograficzne i wiele innych atutów. Pani chce liczyć tylko na innych? Życie mnie nauczyło, że trzeba liczyć przede wszystkim na siebie. Życzę powodzenia. Pozdrawiam Panie Prezydencie proszę nie żartować. Niech Pan dzieciom opowie bajkę, że Odważny razem z Kubickim wybrali Pana człowieka na szefa LT, a Pan nie miał z tym nic wpspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.10.08, 16:33 Jeszcze raz oświadczam, wiedząc o starcie w konkursie mojego pracownika, całkowicie wycofałem się z udziału w komisji konkursowej oddając ostateczną decyzję w ręce burmistrza Sulechowa i prezydenta Zielonej Góry. Widzi Pani bajki w życiu się zdarzają i urzeczywistniają, w co niektórym trudno uwierzyć. Dziwny jest ten kraj, w którym normalność, bo za takie uważałem moje włączenie się z komisji konkursowej, jest czymś w co trudno uwierzyć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ztpnet.pl 29.10.08, 16:37 I nie wiedząć kogo wybiorą (bo niby skąd) dał Pan im wolną ręke i mogliby bez Pana wiedzy i przyzwolenia wybrać np. barona SLD Brachamńskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.10.08, 16:49 Nie. W trakcie wyboru kandydatów, kiedy była mowa o moim pracowniku w ogóle nie zabierałem głosu i nie byłem ani za, ani przeciw. Po prostu wstrzymywałem się od głosu. Do finału przeszły dwie osoby i nie było w śród nich wymienionych przez Panią. Od tego momentu wyłączyłem się całkowicie, dając wolną rękę burmistrzowi Sulechowa i prezydentowi Zielonej Góry. Nie uczestniczyłem w ostatecznym wyborze i w negocjowaniu warunków zatrudnienia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gut_mann@o2.pl Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 19:03 To już przesada, przecież całe Lubuskie Trójmiasto jest wymyślone i zorganizowane przez Vadima T. Cała inicjatywa była tworzona z myślą o tym, żeby pomóc Nowej Soli a nie Zielonej Górze czy gminie Sulechów. Tak więc proszę nie oszukiwać czytelników i nie pisać rzeczy, które są w 99,9% NIEPRAWDĄ. Trochę Pan przesadza z tym marketingiem polit. i tacy jak ja zamiast sympatii zaczną się do Pana zniechęcać. Właściwie jest Pan popierany i szanowany w Z.G. głównie ze względu na to, że udało się ściągnąć zewnętrznych inwestorów do strefy w N.S. Bardzo prawdopodobne jest również to, że kilka umieszczonych tutaj pozytywnych opinii na Pana temat zostało napisanych z premedytacją jako część Pana kampanii i lansowania się bo wiadomo, że reklama jest dźwignią wszystkiego. Tak czy inaczej jako rodowity Zielonogórzanin chętnie bym Pana widział w roli gospodarza - menadżera Zielonej Góry a nie Nowej Soli. (Przepraszam za błędy stylistyczne). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.10.08, 20:02 >To już przesada, przecież całe Lubuskie Trójmiasto jest wymyślone i > zorganizowane przez Vadima T. Cała inicjatywa była tworzona z myślą o tym, żeby > pomóc Nowej Soli a nie Zielonej Górze czy gminie Sulechów. ---No to w czym LT pomogło Nowej Soli? Miły Panie, Nowej Soli nikt nie pomógł. Nowa Sól była i jest skazana sama na siebie. Tak przy okazji, czy wie Pan ile pieniędzy dostaje rocznie Zielona Góra jako współstolica z naszych wspólnych pieniędzy wojewódzkich na instytucje, które np. taka biedna Nowa Sól musi utrzymać za swoje? Proszę zgadnąć! LT powstało kiedy Zielona Góra przegrywała wszystko, co można było przegrać. Ja od prawie zawzsze byłem związany z Zieloną Górą i jest to moje ukochane miasto. Dla wsparcia Zielonej Góry zainicjowałem LT. Najlepiej byłoby, gdybyśmy pomagali sobie nawzajem. Jednak tak się nie stało. Jedną z naszych nielicznych wspólnych inicjatyw zgodnie z ideą, był wyjazd wspólny do Warszawy (Ignacy Odważny, Bożena Bukiewicz i ja) na spotkanie z ministrem infrstruktury w sprawie budowy drogi S3. > Tak więc proszę nie oszukiwać czytelników i nie pisać rzeczy, które są w 99,9% > NIEPRAWDĄ. ----Jak Pan tak może? Pan wie co jest prawdą, a co nie? > Trochę Pan przesadza z tym marketingiem polit. i tacy jak ja zamiast sympatii > zaczną się do Pana zniechęcać. ----No cóż, przykro mi. Świadczy to o tym, że mój marketing polit. jest do bani i niech tak już zostanie. > Właściwie jest Pan popierany i szanowany w Z.G. głównie ze względu na to, że > udało się ściągnąć zewnętrznych inwestorów do strefy w N.S. > > Bardzo prawdopodobne jest również to, że kilka umieszczonych tutaj pozytywnych > opinii na Pana temat zostało napisanych z premedytacją jako część Pana kampanii > i lansowania się bo wiadomo, że reklama jest dźwignią wszystkiego. -- Odpowiedz Link Zgłoś
trzezwy.zg Re: Strefę w Kisielinie trzeba jednak budować 29.10.08, 21:40 Bardzo mnie cieszy, że planuje Pan zamieszkać w Zielonej Górze. Mam nadzieje, że będę miał okazje zagłosować na Pana w wyborach na Prezydenta Zielonej Góry. Mieszkańcy Z.G. nie są ślepi i głusi, swoje zdanie mają. Tak więc Pana wygrana jest bardzo prawdopodobna. Najlepiej niech Pan jak najszybciej kandyduje w Z.G. ponieważ rozwój Naszej stolicy województwa w konsekwencji doprowadzi również do rozwoju N.S. To co napisałem nt marketingu polit. i lansowania się w mediach to była prawda, proszę pamiętać, że czynni użytkownicy tego typu for internetowych to najczęściej osoby z wyższym wykształceniem, które nie kupują taniej kiełbasy wyborczej. Czas mija, fundusze z UE za kilka lat się skończą i dlatego nie można marnować okazji na lepszą przyszłość Zielonej Góry i okolic. Park technol. w Kisielinie jest istotny i należy w to zainwestować oczywiście pod bardzo dokładną kontrolą finansów całego przedsięwzięcia. Osobiście obawiam się, że za nasze pieniądze z UE grupka profesorów i doktorów UZ chce uzbroić a może nawet wybudować sobie domy w pobliżu strefy - tego trzeba pilnować. Jednak co tu dużo pisać Strefa w Zielonej Górze jest potrzebna do dalszego rozwoju tego pięknego miasta. STREFĘ W KISIELINIE TRZEBA BUDOWAĆ. Serdecznie Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atomek Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 16:32 Warto zapoznać się z opinią przedsiębiorcy na temat parku technologicznego w Kisielnie, którą opublikowała Gazeta Lubuska. www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081106/GOSPODARKA/269300243 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masakra Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 17:57 Przecież to jest wypowiedź kogoś kto prowadzi firmę w Nowej Soli, więc wiadomo, że poprze Park w Nowej Soli. Mógłbym się również założyć, że ten artykuł (list) wyszedł z inicjatywy Vadima T. Miłego wieczoru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 19:03 Szanowny internauto. Autor tekstu jest jednym z wybitniejszych przedsiębiorców naszego regionu. „Zielonogórzaninem z krwi i kości”. Prowadzi działalnośc w branży meblowej. Firma jest zlokalizowana zupełnie w innym miejscu niż proponowane miejsce pod PNT, z drugiej strony Nowej Soli czyli przejazd przez miasto zajmuje mu mniej więcej tyle czasu, co przejazd nową drogą z Zielonej Góry do Nowej Soli. Myślenie takich ludzi jak forumowicz "masakra" świadczy o tym, że szowinizm lokalny przysłania rozsądek i logiczne myślenie. Szkoda, że zabrakło dyskusji na argumenty, której przyświecałoby dobro regionu zielonogórskiego, a nie dążenie za wszelka cenę do wątpliwego sukcesu. Trudno. Szkoda tylko, że dopiero za 4-5 lat przekonamy się o tym, kto miał rację? I na koniec namawiam wszystkich internautów żeby zakładali się o wysokie stawki z „Masakrą”, gdyż ja nie mam kompletnie nic wspólnego z tym artykułem z inspiracja do jego napisania. Jest to dla mnie malutkie pocieszenie, że nie jestem całkiem sam w moim sposobie pojmowania tego problemu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atomek Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 20:22 Dzisiejszy Tygodnik Zielonogórski (dodatek do GL) Artykuł: Nauka i Biznes. "Centrum Modelowania Matematycznego - tutaj ma się odbywać modelowanie matematyczne zjawisk i procesów z nauk przyrodniczych, technicznych, społecznych i ekonomicznych." "Laboratorium Innowacyjnych Technologii Informatycznych i Przemysłowych - ma to być ośrodek, w którym symulowane będą procesy produkcyjne i logistyczne, prowadzone prace nad automatyzacją i robotyzacją tych procesów" To są dwa z czterech wymienionych w artykule najważniejszych planowanych ośrodków naukowych w Kisielinie. Brawo, światowe i polskie firmy z niecierpliwością oczekują na wyniki badań z tych ośrodków. A może wreszcie ktoś ze zwolenników parku technologicznego w Kisielnie (na przykład "masakra") poda przykłady rzeczywistych (nie tych "symulowanych") osiągnięć naukowców z UZ? Może wtedy nie będzie trzeba korzystać z pieniędzy unijnych przeznaczonych dla regionu? Może park technologiczny zostanie sfinansowany przez prywatny biznes? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 22:41 W tym parku powinien powstać także nowiutki kosmodrom im. Lubuskich Marzycieli by UZ rozpoczął dla NASA badania nad efektywniejszym wykorzystaniem rakiet oraz promów kosmicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UZ Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 11:30 W tej dyskusji kłamstwo goni kłamstwo. Po pierwsze, to nie jest park technologiczny, ale PNT, czyli Park Naukowo Technologiczny. Człon "Naukowo" nie przez przypadek jest na pierwszym miejscu. W Polsce takie parki powstają właśnie pod patronatami uczelni wyższych. Są to miejsca, gdzie nauka jest przybliżana przemysłowi, a nie odwrotnie! Z tego choćby powodu lokalizacja tego parku przy uczelni jest jak najbardziej logiczna. Drugim kłamstwem powtarzanym tytaj często, jest mit o tym, jaki to Nowa Sól ma wielki przemysł, a Zielona Góra niby tego przemysłu nie posiada. A prawda jest taka, że w Zielonej Górze, przemysł ma się dobrze i to lepiej niż w Nowej Soli, jednakże nie jest wykorzystywany 'wyborczo'. W Zielonej Górze istnieją takie znane w całej Polsce a nawet i poza nią zakłady i firmy, jak NORDIS, POLMOS (teraz V&S Luksusowa), Novita, ADB, LUMEL, PGNiG, ZEFAM, ZASTAL, METROL, EKO-STAL, CEFARM, EKONBUD, METAL-GUM, FALUBAZ, ELEKTRONIS, SYPNIEWSKI, itd. To, że w Nowej Soli wybudowano parę zakładów, głownie zatrudnijących po kilkudziesięciu pracownikow, to jedynie początek podnoszenia się tego miasta z kompletnego upadku. Nie ma żadnych merytorycznych powodów, oprócz megalomani Tyszkiewicza, aby Park Naukowo Techniczny przenosić do Soli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atomek Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 13:48 Skoro firmy z kręgu zaawansowanych technnologii są w Zielonej Górze i UZ ma także siedzibę w Zielonej Górze, to po co PNT w Kisielinie. Z Zielonej Góry do Zielonej Góry jest bliżej, niż z Kisielina do Zielonej Góry. Chyba, że na podstawie modelu matematycznego wychodzi inaczej... Ps. Z którymi firmami z tej listy UZ prowadzi współpracę i jakie realizuje projekty badawcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UZ Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 15:12 No może poziom abstrakcji pojęcia odległości przekracza twój poziom percepcji, ale wyobraź sobie (wiem, proszę o niemożliwe), że z Zielonej Góry do Kisielina, może być bliżej, niż z Zielonej Góry do Zielonej Góry, szczególnie, jeśli weźmiemy pod uwagę odległość pomiędzy konkretnymi miejscami. Tak na przykład z Kampusu B Uniwersytetu na Podgórnej, jest do Kisielina 3 kilometry, zaś do Kampusu A, który leży także w Zielonej górze jest w linii prostej 5 kilometrów. Nie wiem, czy coś z tego zrozumiałeś, ale właśnie gdybyś sobie umiał zamodelować to matematycznie, to zobaczyłbyś to obrazowo. No, ale najpierw trzeba wiedzieć, co to jest matematyka, a później, co to jest modelowanie matematyczne, a do tego jest potrzebny organ, który także można zamodelować matematycznie, czyli szare komórki, o posiadanie których, raczej po twoim pytaniu cię nie posądzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atomek Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 16:27 W ten sam sposób uzasadniasz wyniki swoich badań, o ile takie prowadzisz? Proponuję wsiądź w Samochodzik, przejedź 3km z Uniwersytetu na Podgórnej w stronę Kisielina, tam się zatrzymaj i wybuduj sobie swój wymarzony park NAUKOWO technologiczny. Pewnie taki wielki intelektualista jak ty potrafiłby udowodnić tezę, że Hitler był największym pacyfistą w historii ludzkości. Dlaczego unikasz odpowiedzi na postawione we wcześniejszych postach (nie tylko w moim) pytania? Z którymi firmami z twojej listy UZ prowadzi współpracę i jakie realizuje projekty badawcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega uczony do UZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 14:38 Za to w Twoim poście żenująca niekompetencja ukazuje jaką potęgą intelektualną i naukową jest UZ PNT w Kisielinie zbliża UZ do lasu a nie do przemysłu. Całe założenie opiera się na pomyśle: wydamy masę kasy i może coś z tego wyjdzie. A jak nie (bo "nowoczesne branże" nie zechcą w lesie budować swych siedzib w dobie kryzysu i starannie sprawdzając jaki jest rzeczywisty a nie medialny potencjał regionu oraz UZ i wybiorą mniej dęte i lipne ośrodki naukowe i rozwojowe) to przynajmniej szarpniemy dla siebie sporo publicznego grosza. Jeśli tak nie jest to podaj jakieś konkrety, realne programy, chętnych kooperantów i inwestorów, realizowane (przecież uczzelnia nie tworzy się dopiero ale działa od lat więc chyba takie są?) strategiczne projekty naukowo-przemysłowe, sukcesy UZ na tym polu? I te "nowoczesne branże" które dzwiami i oknami pchają się do ZG? 2. CEFARM - hurtownia farmaceutyczna, ZEFAM - niszowa, tak sobie przędąca fabryczka meblowa, LUKSUSOWA - fabryka wódek, NORDIS - chłodnia mrożonek i lodów "Bambino", itd, itp. Niezłe "nowoczesne branże" :)) Sam siebie ośmieszasz. A ADB czy LUMEL, dlaczego ta świetna uczelnia dotąd nie mogła się wykazać jakąś przydatnościa we współpracy z nimi? Bo nie miała polany w lesie za setki milionów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UZ Re: do UZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 15:12 Tak się składa, że Nordis, to jedna z największych firm przemysłu chłodniczego, producent i marka znana w całej Polsce, Luksusowa, to także nowoczesny i wielki przemysł spożywczy bazujący na nowej technologii, co może niektórych ignorantów oczywiście dziwić. ZEFAM, to marka i producent mebli znanych w całym kraju, zaś ADB to najnowsza technologia na absolutnie topowym światowym poziomie, a zielonogórski oddział firmy wywodzi się w prostej linii z Politechniki Zielonogórskiej i bez jej udziału tej firmy by w Zielonej Górze nie było, także np. Metrol współpracuje ściśle z UZetem. W sumie to oprócz Funaja w Soli wybudowano parę fabryczek, działających na zasadzie manufaktur, które miały się rozwijać do niebios, a które jak się okazało, cienko przędą i obecnie zwalniają pracowników, a których nazw nikt nie kojarzy, poza tam zatrudnionymi i ich rodzinami. W rzeczy samej, UZ nie zajmuje się poprawą średniowiecznych technologii ręcznego pakowania zupek chińskich, więc i o współpracy z "wielkim" nowosolskim przemysłem ciężko tu mówić. Przed rozpoczęciem rozmowy radzę zorientować się, co to są PNT, jak działają i czemu służą. Ale przypuszczam, że to jest doskonale wiadome, ale chodzi tu o szukanie przez Tyszkiewicza elektoratu, który zapewne mocno się zmniejszył po aferze z anonimami. Szkoda tylko, że facet rozbija tak żmudnie budowany projekt trójmiasta, kierując się, moim zdaniem, jedynie lokalnym szowinizmem i politykierstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: do UZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 18:13 Do UZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 15:12 Czytając Pańskie słowa odnoszę wrażenie, że jest Pan człowiekiem blisko związanym z UZ, co szczególnie boli, gdyż Uniwersytet jest naszym wspólnym dobrem, i dobrem całego regionu powinni się kierować jego przedstawiciele. On z nazwy jest Zielonogórski, ale jest również Nowosolski, Szprotawski, Żarski czy Świebodziński. Czytając wpisy można odnieść inne wrażenie, co dowodzi, że szowinizm i partykularne interesiki niektórych ludzi biorą górę nad interesem ogółu i logicznym myśleniem. Próbuje Pan obrazić osiągnięcia Nowej Soli, co może tylko przynieść skutek w Pańskim umyśle, bo prawdy Pan nie zafałszuje. Ja, w odróżnieniu od Pana nie będę dyskredytował Zielonogórskich firm, przeciwnie, chylę czoła przed dorobkiem Lumelu, ADB, LFC czy innych firm. Niestety Nowa Sól przez lata rzeczywiście przeżywała kryzys, co nie powinno być powodem do poniżania i obrażania nas. Napisał Pan: „w sumie to oprócz Funaja w Soli wybudowano parę fabryczek, działających na zasadzie manufaktur”. Dla Pana wiedzy: Gedia, Jost, Nord, Voit, ABF czy Alumetal to firmy światowego formatu. A firmy takie jak Owopol, Karton Pak, Melaco czy Technical to czołówka nie tylko polska, ale i europejska w swoich branżach. Stocznia nowosolska przejęła stocznię rzeczną wrocławską i szczecińską i produkuje jedne z największych statków transportowych jakie pływają po rzekach Europy. Obrażając nas wystawia Pan tylko sobie świadectwo, i mam nadzieję, wąskiej grupie Zielonogórzan o podobnych do Pana poglądach. Napisał Pan: „nazw nikt nie kojarzy, poza tam zatrudnionymi i ich rodzinami”. I znów tymi słowami tylko sobie wystawia Pan świadectwo. Dobrze byłoby, gdyby Pan wiedział, że: Gedia produkuje skomplikowane elementy karoserii wielu marek samochodów jak Porsche, BMW, Mercedes, Volvo…, że , np. Audi Q7 czy to w USA czy w Australii czy w Polsce jeździ na bazie podłużnicy, jako głównego elementu karoserii wyprodukowanej w Nowej Soli? Czy Pan wie, że to Nowosolscy inżynierowie rozwiązują wiele problemów technologicznych konstrukcji aut i są uważani są za jednych z najlepszych w swojej branży? Czy Pan wie, że nowa fabryka firmy Jost, to najnowsza technologia stosowana w 90% samochodów ciężarowych jeżdżących przynajmniej po Europie, że około 9 na 10 samochodów ciężarowych bez względu na markę jest wyposażone w sprzęgi od automatyki, poprzez pneumatykę i elementy konstrukcyjne sprzęgów firmy JOST na czele z łożem do osadzania naczepy na ciągniku siodłowym. Że firma Nord to czołówka światowa w produkcji napędów, przekładni czy silników przemysłowych? Mógłbym długo wymieniać znaczenie i poziom technologiczny firm ulokowanych w Nowej Soli. Jednak wydaje mi się, że do takich ludzi jak Pan i tak nie wiele dotrze. Pańskie słowa skieruje właśnie do Pana: „Przed rozpoczęciem rozmowy radzę zorientować się, co to są PNT, jak działają i czemu służą”. Ja wiem na czym polega funkcjonowanie PNT. Miałem okazje zwiedzać takie inwestycje w Poznaniu, Wrocławiu czy Niemczech. Odnośnie szukania elektoratu, to chyba pomylił Pan adresy. Ja elektoratu nie musze szukać a afera z Internetem to dęta medialna bańka, chyba że Pan wie coś więcej, to proszę podać do publicznej wiadomości kto i co złego i nagannego zrobił, za co miałby się wstydzić. Konkrety proszę. Odnośnie projektu trójmiasta, to proszę siegnąć do gazet z roku 2003 i wyczyta Pan, że to ja byłem inspiratorem wcielenia w życie tej idei zmierzającej przede wszystkim do wzmocnienia Zielonej Góry, ale idei która miła się oprze na partnerstwie i poszanowaniu wszystkich stron. Brak merytorycznej dyskusji, brak odpowiedzi na postawione pytania i obrażanie publiczne za próbę wypowiadania własnego zdania jest oznaką, tak jak Pan napisał „lokalnego szowinizmu i politykierstwa”. Proponuję mniej polityki, a więcej rozsądku w podejmowaniu kluczowych decyzji dotyczących naszego, powtarzam- naszego regionu Zielonogórskiego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UZ Re: do UZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 19:54 Pana wodolejstwo można porównać tylko z Pana nowosolskim szowinizmem. Może się Pan godzinami zachwycać nad technologią w Gedi, która jest zwykłą tłocznią blachy i innymi zakładami, których nazwy pierwszy raz w życiu słyszę i które nie wybrały tej lokalizacji ze względu na poziom lokalnych inżynierów, ale na stopę bezrobocia w regionie, a co za tym idzie niskie wymagania płacowe na ogół słabo wykwalifikowanych robotników, oraz na zwolnienia podatkowe w strefie, a nie zmieni to faktów, że jedynym konkretnym zakładem w strefie jest Funai. Zwroty typu "obrazić osiągnięcia" (ciekawe zestawienie słów) i "poniżania i obrażania nas" (o tak, wszyscy naokoło chcą was poniżać i obrażać, nowosolanie do broni, czyli do urn, biją naszych!), czy "wystawia sobie świadectwo" proszę zachować na swoje wiece wyborcze, gdyż u mnie wywołują jedynie uśmiech politowania. Jeżeli obraża Pana każdy, kto ma inne poglądy, to warto zrezygnować z publicznych dyskusji i spokojnie trwać w przeświadczeniu o swojej boskości. Skoro, jak Pan twierdzi, Uniwersytet jest naszym wspólnym dobrem, to proszę nie działać na jego szkodę. Niech Pan prowadzi swoje gierki polityczne z daleka od nauki, gdyż codziennie pokazuje Pan publicznie, że nie rozumie Pan nauki, nie wie na jakich zasadach funkcjonuje i jakie niesie korzyści. Od jakiegoś czasu staram się jak ognia unikać Pana wszechobecnych, grafomańskich wpisów (strach otworzyć jakiekolwiek lokalne forum, wszędzie trwa kampania wyborcza na prezydenta Nowej Soli), ale skoro już Pan odpowiedział na mój post, to skorzystam z okazji i polecę Panu lekturę do poduszki. Proszę ją przeczytać uważnie, a jak Pan nie zrozumie, to przeczytać raz jeszcze. Jest to książka Elliota Aronsona "Błądzą wszyscy (ale nie ja)". Chętnie bym ją Panu sprezentował, ale wiem, że udział w wyborach i rozporządzanie publicznymi pieniędzmi z samorządowej kasy, jest lepiej opłacane niż praca naukowa, więc chyba Pana na nią stać. Może, choć trochę zbliży to Pana orbitę do ziemskiej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: do UZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 22:00 Trudno polemizować z osobą o tak złych intencjach jak Pan. Jak widać wystarczy lekko nadepnąć na „odcisk nad wyraz wybujałego ego”, zadać kilka niewygodnych pytań i zagrozić ekonomicznym interesom związanym z środkami z UE, żeby stać się wrogiem publicznym nr 1. Różnimy się na wielu płaszczyznach. Jedną z nich jest to, że ja mam odwagę podpisywać się imieniem i nazwiskiem, Pan kryje się za anonimem. Brak odwagi charakteryzuje wojowników o przyszłość UZ? Nie miał Pan nawet odwagi wyartykułowania zarzutów wobec internauty, którego wywołał Pan do tablicy w poprzednim poście. Tchórzostwo? O fabrykach ulokowanych w Nowej Soli słyszy Pan pierwszy raz w życiu. No cóż. Malo Pan wie. Mogę Panu pomóc. Jeśli ma Pan odrobinę odwagi cywilnej, krótko mówiąc nie jest Pan pospolitym tchórzem, zapraszam do Nowej Soli. Osobiście pokażę Panu najnowocześniejsze światowe technologie stosowane w nowosolskich zakładach z takich dziedzin jak: odlewnictwo, obróbka skrawaniem, obróbka plastyczna itd. Zapraszam też do otwartej dyskusji na temat przyszłości lubuskiej nauki i jej przełożeniu na gospodarkę. Jeśli próbuje Pan obśmiać poziom lokalnych, w tym nowosolskich inżynierów, to ośmiesza Pan przede wszystkim siebie. Bo inżynierowie nowosolscy czy zielonogórscy (połowa rejestracji na parkingach przed nowosolskimi fabrykami to rejestracje FZ…) to kadra regionu. Kto z nas jest godzien politowania, nie Panu oceniać. Mnie oceniają ludzie w prostym akcie demokracji, jakim są wybory. Pana status jest określony regulaminem uczelni i mniej lub bardziej subiektywną oceną Pańskich promotorów. Mnie oceniają wyborcy. 84% poparcia mieszkańców Nowej Soli biorących udział w glosowaniu dają mi mandat reprezentowania ludzi, m.in. których i Pan próbuje obrazić. Lekturę, którą mi Pan poleca proszę może przeczytać jeszcze raz samemu. Ja swoją rolę postaram się spełnia bez filozoficznych dopalaczy. Pozostawiam je Panu. Pozwolę sobie pozostać przy pragmatycznym postrzeganiu świata i dla tego jestem takim niewygodnym partnerem, gdyż tak trudno filozofom takim jak Pan odpowiedzieć na proste pytania, jakie zadałem w związku z analizą celowości wydawania ponad 100.000.000 zł przy gwarancji realizacji celu bliskiej „0”. Żałosne jest to, że UZ, największy pracodawca w Zielonej Górze, w swoich szeregach ma ludzi Pańskiego pokroju utrzymywanych z naszych podatków, zarozumiałych i zadufanych w sobie szowinistów, skupionych przede wszystkim na wierze w swoją wielkość naukową bez odzwierciedlenia w najmniejszym stopniu tej wielkości w codziennej rzeczywistości. Reasumując i spodziewając się kolejnych obraźliwych słów skierowanych w moja stronę, powtórzę: ma Pan na tyle cywilnej odwagi, żeby wraz ze mną zwiedzić fabryki światowych liderów w swoich dziedzinach jak: Voit, Jost, Gedia, Nord itd.? Ma Pan wystarczająco dużo cywilnej odwagi, żeby ze mną wprost zmierzyć się na argumenty bez ukrywania się za anonimem, czy dalej będzie Pan dyskredytować moją osobę i osiągnięcia miasta odległego o niespełna 20 km od Pańskiego „pępka świata”? Nowa Sól była sama, jest sama i jakoś sobie poradzi. Oby tylko , Zielona Góra, która jest mi z wielu racji bardzo bliska, nie pozostała sama w swoim zadufaniu reprezentowanym przez takich jej pseudo-obrońców jak Pan. Zielona Góra ma dużo więcej do stracenia. Proszę o tym pamiętać jeśli stać Pan choć o drobinę obiektywizmu. Jeszcze raz zapraszam na wycieczkę poznawczą po Nowej Soli. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UZ Re: do UZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 23:44 Po pierwsze Panie Tyszkiewicz, podpisuj się Pan jak chcesz, nic mi do tego, ani nic Panu do tego, jak ja się podpisuję. Fora internetowe z ich zasady są anonimowe, a to, że Pan beztrosko wyzywa ludzi od tchórzy, można tłumaczyć jedynie tym, że jako lokalna władza, ma Pan do dyspozycji policję, straż miejską i inne narzędzia porządkowe. Tutaj wyszła cała pana 'odwaga', żenujące. Po drugie, pół Pana wypowiedzi to polemika z własną pomyłką, gdyż ja nigdzie nie podważyłem poziomu lokalnych inżynierów. Stwierdziłem, że nie ze względu na ich poziom (W DOMYŚLE WYSOKI) trafiły tu nowosolskie inwestycje. Już wcześniej zauważyłem, że czytanie ze zrozumieniem sprawia panu trudności, więc kolejny raz powtarzam, jeśli Pan nie zrozumiał tekstu i nie ma Pan pod ręką miejskiego radcy prawnego, który mógłby Panu go przetłumaczyć, proszę czytać ponownie, aż do skutku. Po trzecie, swoją pozycję zawodową zawdzięczam talentowi, ciężkiej pracy i decyzjom niezależnych gremiów naukowych. Pan swoją pozycję zawdzięcza jedynie obietnicom wyborczym. Nie wspomnę, że prezydentem się jedynie bywa, i radzę o tym pamiętać, gdyż powrót do realnego świata, w którym zostanie Pan znowu szarym obywatelem, czyli jedynie byłym politykiem i byłym biznesmenem, może być bolesny, a szukanie pensji na stołku w jakimś urzędzie dla spadkowiczów, czyli na przykład w PFRONie, czy AWRze, może się okazać przy Pana bucie mocno upokarzające. Po czwarte, ani Zielona Góra, ani Nowa Sól nie są pępkami świata. Nie interesuje i nie mam czasu na zwiedzanie nowosolskich zakładów, gdyż miałem okazję współpracować zawodowo z przedsiębiorstwami nieco innego formatu w Tarnowie Podgórnym i Polkowicach. Przypuszczam, że jeśli uczelnia podejmie współpracę z nowosolskimi zakładami, nie odbędzie się to, za Pana pośrednictwem, gdyż przy nawiązywaniu merytorycznej współpracy, pośrednicy w postaci polityków, są jedynie przeszkodą. Profesjonaliści i naukowcy wtedy skupiają się na rozwiązywaniu problemów, zaś politycy nad pozowaniem do zdjęć i sposobem sprzedania tego wydarzenia dla mediów, jako własnego sukcesu. I wreszcie po piąte. Pana przeliczanie każdej inwestycji na pieniężne zyski jest doprawdy pożałowania godne. Dobrze, że nie ma pan żadnych możliwości decyzyjnych na poziomie centralnym, gdyż obawiam się, że wyższe uczelnie zamieniłby Pan na szkoły przyzakładowe. To mnie osobiście najbardziej mierzi w polskich politykach, ograniczone horyzonty. Ograniczone do następnych wyborów. A inwestycje w takie rzeczy jak infrastruktura regionu, czy nauka i edukacja są według nich niepotrzebne, gdyż ich efektów nie będzie można zmierzyć przed kolejnymi wyborami i nie będzie można ich sprzedać w mediach i kampanii, jako osobistego sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafi Re: do UZ IP: 212.109.132.* 10.11.08, 08:48 Szkoda Pana czasu na dyskusje z Tyszkiewiczem. Można się tylko dowiedzieć, że się jest tchórzem, i jaki to on jest mądry, a w razie pyskówek, w które się często wdaje, zjawia sie jego 'tajemniczy' wielbiciel i z drugiego konta straszy sądami. Ten człowiek jeszcze nie zajażył, że jest osobą publiczną i może go oceniać każdy, tak jak chce. Zadje się, że nie ma czego szukac jako polityk w Zielonej Górze, po ostatnich atakach na to miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
surma_bojowa Re: do UZ 10.11.08, 19:32 Jedyny powód, dla którego postanowiłem zabrać głos w tej dyskusji, jest ciekawość, czy jeśli napiszę, że Tyszkiewicz ma rację, surma_bojowa zostanie uznana za jeden z jego nicków, czy też za poplecznika na żołdzie nowosolskiego magistratu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Z.G. Re: do UZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 00:46 Szkoda nerwów Panie Vadimie. W Z.G. czekamy, może wreszcie zdecyduje się Pan kandydować w Z.G. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Re: Tyszkiewicz pyta, prof. Osękowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 14:55 Typowo lubuska logika. Czyli nic... Przestrzeń międzyobojczykowa nieobciążona... Prawda to czy kłamstwo, że lubuski port lotniczy służy rozwojowi województwa ? Odpowiedz Link Zgłoś