Dodaj do ulubionych

Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów?

IP: *.pl 06.09.02, 10:00
Skończył mi się dwuletni cyrograf podpisany z Erą więc poszedłem do biura
obsługi abonentów aby wymienić telefon. Tu okazało się że abym mógł dostać
nowy aparat znajdujący się w promocji muszę podpisać nową umowę, ponieść
wszystkie opłaty takie jak nowy klient i dopłacić jeszcze 100 pln. Toż to
kompletny nonsens. Ktoś tam chyba upadł tam na głowę i bardzo mocno się
uderzył. Chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie skorzysta z takiej "oferty"
jeśli może po prostu rozwiązać umowę i podpisać ją na nowo nie płacąc
dodatkowego characzu, albo zmienić operatora. "Gratuluję" Erze takiego
traktowania stałych klientów terminowo płacących rachunki telefoniczne.
Obserwuj wątek
    • Gość: zzz Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? IP: *.imgw.pl 06.09.02, 11:38
      Nie oslabiaj mnie Eryk bo mi tez sie wkrotce konczy umowa i bede chcial
      wymienic telefon,a po Twojej uwadze zaczalem sie wkurzac! ;)
      • ann.k Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? 06.09.02, 13:47
        to u nich normalne; jestem w erze ponad trzy lata, rok temu zmienilam fona i
        podpisalam nowy cyrograf; fona mi zaje...., chociaz nie bylo to zaden krzyk
        mody, a ja jak glupia cipa musze dalej placic co miesiac 15 zlotych netto za
        szmelc, ktorego nie mam :(( teraz podpisuje umowe z plusem na 12 miesiecy, obie
        (w erze i plusie) skoncza mi sie za rok jednoczesnie i wtedy zobacze kto mi
        zaoferuje cos ciekawszego; generalnie era ma swoich klientow w bardzo wielkim
        powazaniu; moim zdaniem, jesli numer telefonu, nie byl taki wazny (czyli
        bardziej towarzyski niz sluzbowy) radze zmienic numer i kupic sobie fona z
        promocji;

moja promocja byla taka:
        -67% tansze rozmowy z wybranym numerem
        -co miesiac 15 netto doplaty do faktury
        -oplata za fona wedle promocyjnej ceny

gdyby mi nie zalezalo na numerze, mialabym to samo poza tymi 15 zlotymi
        miesiecznie; oczywiscie te dwie pierwsze uslugi tylko do konca trwania tej
        umowy, ergo jeszcze rok;
    • Gość: klient Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? IP: 194.9.223.* 06.09.02, 17:24
      nie przejmuj się, mi plus do dziś nie zwrócił nadpłaconych pieniędzy
      • Gość: m4 Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 18:09
        Ja skończyłem 4 lata z ERĄ - MIMO TEGO JESTEM TAM PETENTEM, A NIE KLIENTEM!
        Chciałem wymienić aparat na Eriksona 39. Niestety... były, ale w innym mieście.
        Na moją prośbę o sprowadzenie zastałem spuszczony z wodą.Mam wymagania w
        stosunku do aparatu, bo często jeżdźę samochodem itd,itp. Teraz czekam na
        obniżkę ceny Nokii 6310, ale chyba się nie doczekam. Niestety mój numer
        telefonu pracuje na mnie w całej Polsce, czyli mam przechlapane!Pozdrawiam
        halo!, halo! mówi się ;)))
    • Gość: Promode Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? IP: *.chello.pl 08.09.02, 00:56
      To ja mialem chyba jakies straszne szczescie... Ojciec wymienial juz w ten
      sposob 2 aparaty, ja jak dotychczas jeden i jakos nie mielismy problemow.
      Promocja w moim przypadku to bylo : nowa umowa, cena aparatu = 1pln przy cenie
      katalogowej do 1500pln lub 15% ceny przy telefonach drozszych niz 1500pln.
      Stary mial za drugim razem po prostu aparat po cenie promocyjnej w Era
      Biznes....
    • gale Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? 09.09.02, 15:23
      Mam takie pytanie, nieco offtopiczne: jak często Zakład Energetyczny kupuje Ci
      nowe żarówki do mieszkania?
      Bo rozumiem, że często, skoro oczekujesz, że operator będzie DAWAŁ Ci telefony
      warte setki/tysiące złotych za darmo, bez zobowiązań...
      • Gość: Eryk Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? IP: *.pl 09.09.02, 17:31
        gale napisał:

> Bo rozumiem, że często, skoro oczekujesz, że operator będzie DAWAŁ Ci
        telefony
        > warte setki/tysiące złotych za darmo, bez zobowiązań...
        HA HA HA HA ... Tylko mnie nie rozśmieszaj, bo zaraz się dowiem że Era to
        instytucja charytatywna która jest tak litościwa i rozdaje telefony za darmo a
        nic z tego nie ma. Jeśli tak jest to już dawno powinna zbankrutować czego jej
        naprawdę życzę bo nie potrafi funkcjonować w biznesie. Jeśli chce się utrzymać
        na rynku to musi dbać o klienta bo jeśli nie to konkurencja prędzej czy później
        ją spuści z szumem spłuczki klozetowej. A dbać powinna przede wszystkim o tych
        którzy nie są już związani z nią umową i regularnie płacą rachunki.
        Wydaje mi się gale że jesteś pracownikiem Ery - przyjemnej pracy.

• Gość: Mar a ja to się wam wszystkim dziwie... IP: 2.4.STABLE* / 10.2.13.* 10.09.02, 00:27
          telefon GSM mam od paxdzienika 1996 roku, czyli od początku istnbienia tego
          standardu w POlsce. Wychodzi, że już prawie 6 lat i mam trzeci telefon.
          Własciwie to drugi, bo pierwszy po 3 miesiącach uległ "uszkodzeniu
          mechanicznemu" i już nic się nie dało zrobić. Ten ktory mam użytuje od 2 lat i
          nie mam zamiaru zmieniać bo sie przyzwyczaiłem. No chyba, że się zepsuje... Po
          co to tak kombinować, skoro aparat jeszcze działa i to całkiem dobrze, a
          człowiek się przyzwyczaił do układu klawiszy, dzwonka itd?

A tak na marginesie, to faktyczny koszt produkcji aparatu to nie jest ani 1 zł
          ani 2000 tylko tak od 200 do 500. I tyle powinny kosztować normalnie, bez
          żadnych cudów, promocji i innych puierdół, które same w sobie są kosztowne. Z
          jednaj strojy produkt nie byłby drogi, a z drugiej jakośc klientów, którzy
          jednak jakies policzlane kwoty musieli wyasygnowąc, też by była większa. No ale
          państwo menadżerostwo z Plusa, Ery i Centertela nasłuchało się zagranicznego
          bełkotu na "seminars and workshops" i przykłąda obcą miarę do polskich warunków
          i mentalności...
        • Gość: h Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? IP: *.acn.waw.pl 17.09.02, 01:27
          no i chyba twoje zyczenie moze sie spelnic...Era moze zbankrutowac
          • Gość: zawiedziony NO właśnie IP: 157.25.84.* 18.09.02, 12:54
            Zaczęła mi siadać nera (n 3210) dzwonię do nich (era) że siada mi telefon niech
            coś zaproponują a oni na to żebym się pultał do lutego bo wtedy mi przysługuje
            wymiana. Mam na siebie dwa telefony i chyba się wypnę jak tak dalej będą sobie
            pogrywać.
          • minarskipiotr Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? 02.09.03, 12:50
            Gość portalu: h napisał(a):

> no i chyba twoje zyczenie moze sie spelnic...Era moze zbankrutowac
            i oby zbankrutowała - mnie będą okradać jeszcze przez miesiąc po minięciu
            terminu na jaki podpisałem umowę - czyści złodzieje!!!
      • bjbax Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? 03.09.03, 07:35
        Mam pomysł na następną promocję :)
        Za regularne tankowanie na Orlenie, BP, Shellu propozycja podpisania umnowy na
        parę lat a w zamian, powiedzmy Fabia :) za złotówkę !!
        Tylko jak założyć bak-locka ??
    • Gość: Marcin Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 18.09.02, 15:59
      hmm mam odczucia zdecydowanie odmienne od twoich. Może
      jest to związane z tym, że korzystam z Ery jako klient
      biznesowy (2 telefony, ale nie przekłada się to na
      wysokość rachunków - zwykle jest to 2*abonament 29.90 +
      kilkanaście złotych za rozmowy) i mogę wymienić telefon
      na nowy co 18 miesięcy (właśnie za kilka dni będę tego
      dokonywał po raz drugi) bez żadnych dopłat, płacąc
      jedynie cenę telefonu (o wiele niższą niż cennikowa dla
      nowych klientów - wszystkie telefony oprócz N6310, 8310,
      motorolli accompli, v66 i jeszcze może jednego - po 1 zł,
      a wymienione przeze mnie - od 100 do o ile pamiętam 499
      (za accompli)). Warunkiem jest oczywiście przedłużenie
      umowy na kolejne 24 miesiące.
    • Gość: martucha Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? IP: *.chello.pl 20.09.02, 12:30
      Gość portalu: Eryk napisał(a):

> Skończył mi się dwuletni cyrograf podpisany z Erą więc
      poszedłem do biura
      > obsługi abonentów aby wymienić telefon. Tu okazało się
      że abym mógł dostać
      > nowy aparat znajdujący się w promocji muszę podpisać
      nową umowę, ponieść
      > wszystkie opłaty takie jak nowy klient i dopłacić
      jeszcze 100 pln. Toż to
      > kompletny nonsens. Ktoś tam chyba upadł tam na głowę i
      bardzo mocno się
      > uderzył. Chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie
      skorzysta z takiej "oferty"
      > jeśli może po prostu rozwiązać umowę i podpisać ją na
      nowo nie płacąc
      > dodatkowego characzu, albo zmienić operatora.
      "Gratuluję" Erze takiego
      > traktowania stałych klientów terminowo płacących
      rachunki telefoniczne.

To mnie zmartwiles. Dzis podpisalam umowe z Era na dwa
      lata. Po przebojach z Idea mialam nadzieje na lepszy
      standard uslug. Ale z drugiej strony, wszystko jest
      lepsze od Idei. Pewnie sie naraze tym stwierdzeniem wielu
      osobom. W razie czego sluze wyjasnieniom.
      Pozdrawiam.
    • Gość: luke Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 20.09.02, 21:37
      Era to kupa gówna od 3 tygodni czekam na obiecany telefon . Mieli oddzwonić za
      dwa dni . to wspaniała firma no ale tradycje Elektrimowskie zoobowiązują
    • Gość: bjbax Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? IP: 213.186.93.* 24.09.02, 09:45
      Kurcze ale macie pecha !!! Jak mi was wszystkich żal !!!
      Ja swoją bytność w Erze zacząłem w 1999 roku i mam już 3 telefony na siebie (
      nie jest to Era Biznes ), rachunki około 150 złotych za wszystkie 3 telefony.
      Za pierwszym razem oferta na wymianę: telefon za 1 złoty oraz 7 złoty netto do
      abonamenty, numer promocyjny 50%, oraz 100 pkt stokrotek. Za drugim razem
      telefon po cenie promocyjnej przy umowie na dwa lata lub 15 minut extra za
      umowę na roku. Trzeci będzie do wymiany za jakieś 10 miesięcy i potem w
      odstępach trzymiesięcznych kolejne dwa. Roaming uruchomili bez dodatkowych
      kaucji, jak im namieszałem z wypowiedzeniem umowy to bez plucia się ładnie
      odpowiedzieli, że im nie przeszkadza zamieszanie.
      • sebekwww Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? 24.10.03, 10:56
        Złe traktowanie starych klientów przez Erę to nie nowość dla mnie. Sam jestem
        klientem od 1999. Rachunków nie płacę za dużych ale przewąznie jest to 50-80 zł,
        choć zdarzały się i faktury powyzej 100 zł.
        Po 2.5 roku (podkreślam że nie było to tuż po wygaśnięciu umowy tylko 6 miechów
        później)poszedłem do salonu dowiedzieć sie co mogą mi zaproponować. Okazało się,
        że z marszu to tylko darmowe minuty, natomiast jak dopłacę 7zł + vat do
        abonamentu to będę mógł wybrac nowy aparat z puli jakichś badziewnych telefonów,
        a jak dopłacę 15 zł + vat do abonamentu do dostanę coś lepszego. Podziękowałem
        ślicznie za tak "oszałamiającą" ofertę, a ponieważ naprawdę potrzebowałem
        aparatu (stary zaczynał szwankować) zdecydowaliśmy z żoną że ona zrezygnuje ze
        swojego numeru i weźmiemy nową umowę. Ja dla siebie wziąłem te prooponowane
        minuty. Jakież było moje zdziwienie gdy po 2 tygodniach przyszło do żony pismo z
        Ery (na stare konto, to z którego zrezygnowaliśmy), że proponują nam wymianę
        aparatu na dowolny z bieżącej promocji. Szlag mnie trafił, tym bardziej że
        konsultant w salonie na moją uwagę że chyba coś jest nie w porządku z ich
        obiegiem informacji w firmie, wzruszył tylko ramionami.
        W tym roku, znów kończy mi sie umowa, więc od sierpnia jakieś panieniki z boa
        wydzwaniały żeby mi zaproponować ofertę - oczywiście minutki. Grzecznie
        podziękowałem i zapytałem sie o wymianę aparatu. "Proszę dowiadywać sie na
        miesiac przed wygaśnięciem umowy" - usłyszałem.
        No to poszedłem niedawno do salonu. I oniemiałem bo pula aparatów była znów
        "oszałamiająca". Jakieś Sendo, sagemy, mitsubishi - no i 2 stare modele
        siemensa. Na moje pytanie czy to wszystko, panienka odpowiedziała z "milutkim"
        uśmiechem że cytuję : "jakie rachunki taka oferta".
        Szlag mnie trafił ponownie. Dlaczego po ponad 4 latach umowy, w trakcie których
        nie wyminiałem telefonu na swoim koncie,płacenia regularnie rachunków, proponuje
        się mi taką ofertę, podczas gdy klient prosto z ulicy dostaje ofertę o niebo
        korzystniejszą ?
        Pozdrawiam wszystkich,
        S.
        • Gość: Lechu Jest kilka typów konsultantów IP: *.aster.pl / *.acn.pl 26.10.03, 09:25
          W salonach i pod 602900 możesz dostać tylko standard. Koniecznie trzeba szybko
          złożyć wymówienie na piśmie, co najmniej miesiąc przed terminem, a najlepiej
          ponad dwa. Niektórzy klienci biznesowi mają możliwość po 18 mies. Wtedy zgłasza
          się konsultant, który daje jakość na poziomie srebrnym. Jest również możliwość
          obsługi złotej, a nawet brylantowej. Te 2 miesiące potrzebne są na negocjacje.
          Oni dzwonią co jakieś 2 tygodnie. Trzeba twardo odpowiadać,że oferta jest słaba
          i jednak rezygnujecie, bez tłumaczenia dlaczego (bo wtedy Was mają i nie
          proponują kolejnych udogodnień).
    • Gość: Yan Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.03, 12:55
      Nie wiem o czym piszecie. Niedawno zrealizowałem w ERZE czwartą wymianę
      telefonu po każdej, dwuletniej umowie i nie zauważyłem nic z problemów wyżej
      opisanych. Fakt, ze płącę rachunki po 200 - 400 zł., ale nie myślcie, że
      operator będzie dopłacać to klientów używających telefonów raz na miesiąc...

Yan
      • freebaby Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? 26.10.03, 17:00
        A zarabiaja tylko na klientach takich jak Ty? BZDURA, na takich jak Ty zarabiaja najwiecej, lecz takich jak Ty jest najmniej i w ogolnym rozrachunku zarabiaja najwiecej na najmniejszych.
        • sebekwww Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? 04.11.03, 11:08
          Cześć,
          Zabawy z Erą ciag dalszy.
          Po ok 2 tygodniach wysłałem im maila z pytaniem co mogą mi aktualnie
          zaproponować. Zareagowali niespodziewanie szybko i przysłali ofertę. W sumie
          ilościowo bogatszą ale za każdy telefon który jest nieco lepszy np nokia 3510i,
          którys z samsungów czy Alcateli z serii 5xx każą sobie dość sporo dopłacić.
          Odpowiedziałem że nadal jestem rozczarowany. Teraz się zastanawiam co będzie
          dalej, a marzy mi sie SE T68i.
          Zobaczymy co odpowiedzą.
          Pozdrawiam
          S.
    • modo Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? 05.11.03, 10:27
      a mi sie pod koniec listopada kończy umowa w Erze i do tej pory nikt ie nie
      odezwał z żadną propozycją.
      Ciekawa jestem co z tego wyniknie, bo wcale mi nie zalezy na przedłużeniu umowy-
      wręcz przeciwnie. Rok temu chciałam zmienić sam numer telefonu, ale
      powiedzieli że to kosztuje 100 zł, więc czekam na koniec umowy jak na
      zbawienie :-)
      • sebekwww Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? 05.11.03, 10:48
        Jak chcesz wypowiedzieć umowę to musisz to zrobić co najmniej 30 dni przed jej
        końcem - taki obowiązuje okres wypowiedzenia. Inaczej będziesz musiała płacić
        kolejny abonament. A tak z ciekawości czemu traktujesz to jak mękę ?
        Pozdrawiam.
        S.
        • modo Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? 05.11.03, 11:54
          dlaczego traktuję jako mękę?
          hehe, bynajmniej nie z winy Ery.
          Po prostu chcę zmienić numer telefonu bez ponoszenia dodatkowych kosztów.
          Jest to mój telefon prywatny, a utraciłam kontrolę nad tym, kto w fabryce zna
          umer :-).
          A umowy nie wypowiadam na razie, bo zawsze zdążę - 1 miesiąc mnie nie zbawi.
          pzdr
      • Gość: Rosa Re: Dlaczego ERA źle traktuje starych abonentów? IP: *.acn.waw.pl 05.11.03, 14:55
        Sama się do nich odezwij i spytaj. Pytanie nic nie kosztuje a zorientujesz sie
        na czym stoisz. NA PEWNO dostaniesz jakąś propozycję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka