Dodaj do ulubionych

Z numerów zniknie "zero"

03.05.08, 19:26
Zostawcie Ziobrę w spokoju!!!!!;)
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Z numerów zniknie "zero" IP: *.chello.pl 03.05.08, 19:38
      Od wielu dni jest to ogłaszane na www UKE, a tu GW
      wieszczy "rewolucję"... ;>
    • damianbsc Z numerów zniknie "zero" 03.05.08, 19:46
      A moze lepiej je zostawic '0'? Mysle, ze nikomu nie szkodzi a ludzie juz sie
      przyzwyczaili.
      • Gość: Rafal Re: Z numerów zniknie "zero" IP: *.szczecin.mm.pl 04.05.08, 00:32
        Jest to poprostu przygotowanie pod wprowadzenie 10 cyfrowej numeracji.

Aktualnie numery telefonow sa 9 cyfrowe - kombinacji numerow zaczyna powoli
        brakowac.

Najpierw zlikwiduja 0 na poczatku (bo bylo one potrzebne tylko do laczenia
        polaczen na centralach analogowych - ktorych od zeszlego roku juz w Polsce nie
        ma - 100% central jest juz cyfrowych) a pozniej wzamian wstawia cyfre 1-9,
        najpewniej oparte na lokalizacji.
        • Gość: Kain Co brakować?? Myślenie chyba Cię boli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.08, 09:19
          Jak może Ci brakować numerów przy dziewięciu cyfrach?? masz niecałe 40 000 000
          obywateli - na wszelki wypadek przemnóż to przez 2 (zakładamy, nieprawdziwie, że
          każdy ma stacjonarny i komórkę).To Ci daje 80 000 000. Innymi słowy nawet jeżeli
          przybyłoby Ci 20 milionów numerów to i tak do ich obsłużenia wystarczy 8 cyfr w
          numerze telefonu. 9 cyfr oznacza miliard kombinacji - będziemy importować
          Chińczyków do tych mieszkań które JW Destruction buduje???? ;>
          • Gość: yacho Re: Co brakować?? Myślenie chyba Cię boli IP: *.acn.waw.pl 04.05.08, 10:20
            nie wszystkie liczby sa wykorzystywane: część numeru np. to kod
            centrali. Generalnie wygodniej jest używac dłuzszych ciagów cyfr i
            miec bardziej czytelny i łatwy w użytkowaniu kod określający telefon.
            • Gość: Ale jaja Co za bzdurai IP: 89.186.1.* 04.05.08, 14:42
              Od kiedy lepszy jest system z większą ilością cyfr do zapamiętania.
              Czyli jak piszesz lepszy jest sytem dziesięciofrywy od
              dziewięciocyfrowego ?
              Skoro tak by było to jeszcze lepszy od dziesięcicyfrowego jest
              kodowanie dwudziestocyfrowe - życzę zdrowia bo na leczenie już dawno
              minął czas.
              • Gość: M. Re: Co za bzdurai IP: *.cable.smsnet.pl 04.05.08, 15:00
                Nawet nie chce mi się Tobie tłumaczyć jak bardzo się mylisz.
              • Gość: yacho Re: Co za bzdurai IP: *.acn.waw.pl 04.05.08, 16:57
                Nie masz pojęcia o czym mówisz. sensowne sposoby kodowania
                informacji są często nadmiarowe. Wejdź sobie na stronę GUS i
                poczytaj o sposobie kodowania podziału administracyjnego. Np. gmin
                jest w polsce coś koło 4tys (nie pamietam dokładnie) Kod jest 7
                cyfrowy ale za to znając kod gminy od razu wiesz w jakim powiecie i
                w jakim województwie gmina leży. Myślisz że lepiej byłoby kodowac po
                prostu liczbami 1,2,3,4,....?
                kolejny przykład pesel - też jest nadmiarowy ale jest w nim
                zakodowana data urodzenia i płec. Bez sensu?
                Numery rejestracyjne samochodów też wg ciebei są bez sensu?
                lepiej sie zastanowić niż pisac głupstwa na forum.
                • Gość: Kain Re: Co za bzdurai IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.08, 19:38
                  Sorki, ale jaki to ma związek z telefonią? Przecież komórki radzą sobie bez
                  numerów central. Numery kierunkowe zostały wprowadzone w Polsce jakieś 30 lat
                  temu, żeby ułatwić połączenia miedzy województwami. Teraz to jest jakiś relikt,
                  zwłaszcza, że przecież taryfa za połączenia z Koluszkami czy Wrocławiem jest
                  taka sama. To jak, komórkowcom to działa a tutaj nie działa?

Co do samorządów to faktycznie, numeracja jest jaka jest bo w numerze są
                  "kodowane" pewne dane. Ale ten system kodowania też jest z epoki "króla
                  Ćwieczka" - po licho robić takie rzeczy jak można wszystkie gminy wrzucić do
                  jednej bazy danych i nadać im kolejne numery. Wolniej się będzie szukało? No,
                  chyba że spodziewamy się jakiegoś totalnego kataklizmu który zmiecie komputery z
                  powierzchni ziemi :P
                  • Gość: yacho Re: Co za bzdurai IP: *.acn.waw.pl 04.05.08, 19:58
                    już trochę lepiej znaczy bardziej merytorycznie natomiast nadal jest
                    to w stylu "jak mały jasio wyobraża sobie bazy danych". Dane nie
                    służą do przechowywania - z danych korzystają użytkownicy systemu.
                    Nadmiarowość informacji w kodzie wykorzystuje sie do np. do
                    wyłąpywania albo wręcz korygowania błędów: np pewna suma kontrolna w
                    peselu pozwala od razu wyłowić błędne wpisy. jak ponumerujesz ludzi
                    w Polsce 1,2,3,4,.... 40 000 000 to w życiu nie dojdziesz czy któryś
                    numerek jest błędny.

Teoretycznie przechowywanie pesela i daty urodzenia w bazie jest bez
                    sensu - dublowanie danych. Czy naprawdę? zastanów sie nad tym.

komórki nie są przywiazane do central wiec nie bardzo wiem o co ci
                    chodzi. Teraz można już przenosić numery ale powiem ci że dużo
                    fajniej z punktu widzenia osoby używającej bazy było kiedy te numery
                    central jednak były.
                    • xtesla Re: Co za bzdurai 09.05.08, 17:29
                      Hmmm, ale dla czego zniknie zero do piero za 1,5 roku?!
                      • Gość: yacho Re: Co za bzdurai IP: *.acn.waw.pl 11.05.08, 00:19
                        Słuchaj, ja nie wiem dlaczego zamierzają kombinowac z tymi zerami.
                        odpowiadałaem jedyni koledze któremu sie wydaje że numery telefonów
                        powinny dla uproszczenia być opisywane numerkami 1,2,3,4,5..... bo
                        to jest optymalny sposób.
                        Jedyne co mówię to tyle: zasadniczo w żadnej bazie danych którą
                        widziałem kody przypiane do obiektów nie były postaci 1,2,3,4,....
                        pesel, nr rejestracyjny samochodu, nr faktury, nr powiatu, kod
                        województwa, nr dowodu,seria paszportu ... zawsze dane są kodowane w
                        inny sposób z powodu wygody ludzi i systemów wykorzystujących te
                        dane. Dlatego chociaż nie wiem dlaczego nr telefou będą miały te
                        kombinacje z zerem to zdaje sobei sprawę że musi to mieć sens dla
                        operatorów oraz firm kóre te numery wykorzystują.
                        ja pracowałem przy bazie z której wysyłąno dużo listów - tak z parę
                        milionów. Nie mogłem sobie pozwolic na to żeby pana o numerku 111111
                        zastąpić panem o numerku 211111. Dlatego nie numerowałem ludzi w
                        bazie kolejno 1,2,3,4,.... tylko używałem pesela, kodów
                        wykorzystujących elementy adresu, pesela, imienia i nazwiska. Dla
                        kolegi wystarczyłoby 1,2,3,4,.... i wtedy kazda ręczna ingerencja w
                        system mogłaby wygenerowac błąd który byłby praktycznie
                        niewykrywalny. Wprowadzanie danych, korekta danych w krótkim czasie
                        generowałoby mi taki burdel w mojej milionowej bazie że w zasadzie
                        po paru miesiącach mógłbym sobie ją tworzyć na nowo.
                    • Gość: Kain Re: Co za bzdurai IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.08, 18:21

> już trochę lepiej znaczy bardziej merytorycznie natomiast nadal jest
                      > to w stylu "jak mały jasio wyobraża sobie bazy danych". Dane nie
                      > służą do przechowywania - z danych korzystają użytkownicy systemu.
                      > Nadmiarowość informacji w kodzie wykorzystuje sie do np. do
                      > wyłąpywania albo wręcz korygowania błędów: np pewna suma kontrolna w
                      > peselu pozwala od razu wyłowić błędne wpisy. jak ponumerujesz ludzi
                      > w Polsce 1,2,3,4,.... 40 000 000 to w życiu nie dojdziesz czy któryś
                      > numerek jest błędny.

Z choinki się urwałeś, czy co?? Od kiedy to w numerach telefonicznych masz sumy
                      kontrolne?^^ Bo skąd inaczej wzięłyby się usługi typu "kolejne numery dla Twojej
                      firmy".
                      Po drugie: w dalszym ciągu przy 9 cyfrach masz sporo więcej numerów niż realnie
                      możesz wykorzystać. Peselu do tego wszystkiego nie mieszaj - w telefonii nie
                      chodzi o sprawdzanie czy Jan Kowalski to Jan Kowalski tylko o skierowanie
                      połączenia do właściwej karty SIM - do tego jak najbardziej wystarczy kolejne
                      nadawanie numerów.
                      • Gość: yacho Re: Co za bzdurai IP: *.acn.waw.pl 11.05.08, 21:39
                        wiesz, generalnie rozmawianie z tobą nie ma sensu bo nie miałeś w
                        życiu do czynienia z przetwarzaniem danych, kodowaniem danych,
                        bazami danych (takimi naprawdę duzymi - nie mówię o access).
                        Przeczytaj sobei co napisałem powyżej: nie wiem po co to zero w
                        numerach telefonów ale nie znam baz w których kodowano by obiekty
                        przez 1,2,3,4,... ty tego nie rozumiesz. Wyobrażasz sobei że łatwośc
                        przechowywania to jest jedyna rzecz która musi sie przejmowac
                        analityk który projektuje baze danych. zauwaz tez że istniejące
                        centrale wykorzystują jakiś format danych. Oczywiście uwazasz że
                        należy zmusic wszsytkich posiadaczy takich central do wymiany softu
                        albo nawet samych central?
                        I jeszcze to "z choinki sie urwałeś". Nie urwałem sie. Pracuję w
                        biznesie przy takich bazach danych. Lepiej sie zastanów zamiast
                        rzucac inwektywami.
      • Gość: Yaman49 Re: Z numerów zniknie "zero" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 14:20
        A od kiedy w tym śmiesznym kraiku kogokolwiek w rządzie obchodzi, do
        czego ludzie się przyzwyczaili. Rząd zawsze lepiej wie, czego ludzie
        potrzebują do szczęścia.
    • Gość: parasolka Z numerów zniknie "zero" IP: *.toya.net.pl 03.05.08, 20:34
      pierwsza cyfra ma identyfikować operatora? to znaczy, że może być maksymalnie 10
      operatorów?
      • gale Re: Z numerów zniknie "zero" 03.05.08, 21:08
        Styknie dziesięciu.
        • Gość: robert Re: Z numerów zniknie "zero" IP: *.aster.pl 03.05.08, 21:23
          A co z operatorami "wirtualnymi", typu tlenofon (kod wojewodztwa -398-xxxx),
          carefur (77-xxxxxxx), jankowski mobile, sieciami bankowymi, avon mobile, itd....

Kazdy ma swoj identyfikator, tak jak heyah, sami swoi......
      • Gość: pawel Re: Z numerów zniknie "zero" IP: *.tpnet.pl 04.05.08, 00:13
        przecież końcowych dużych operatorów nie jest więcej niż 7
        (stacjonarnych), pozostali kupują od nich ruch "udając" że są
        operatorami a tak na prawdę są reselerami ruchu
    • Gość: Lou Cypher Z numerów zniknie "zero" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 22:30
      Będziemy po prostu wybierać numer skrócony o jedną cyfrę. I to jest zmiana,
      którą można nazywać REWOLUCJĄ??? Panu autorowi zalecam nie używanie terminów,
      których znaczenia się zna..
      • Gość: Lou Cypher Re: Z numerów zniknie "zero" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 22:31
        ..nie zna ;)
        • Gość: yacho Re: Z numerów zniknie "zero" IP: *.acn.waw.pl 04.05.08, 10:25
          niektórzy (jak np. ja) przechowują numery telefonów w bazach danych.
          Format pola sie zmieni i będzie to bardzo upierdliwe. co więcej
          ludzie proszeni o podanie numeru telefonu będą podawac raz z zerem
          raz bez....- dla mnie to rewolucja dla precietnego kowalskiego
          pewnie nie...
          tak samo z zachowywaniem numeru telefonu - dawniej wiedziałem skąd
          gośc dzwoni - teraz nie - geograficzne przypisanie numeru diabli
          wzieli....
          • Gość: Miś Wady i zalety nowych numerów IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 04.05.08, 14:41
            Gość portalu: yacho napisał(a):
            > Format pola sie zmieni i będzie to bardzo upierdliwe.
            > geograficzne przypisanie numeru diabli wzieli....

Będzie trochę pracy dla programistów baz danych z numerami
            telefonów. Zwiększa to bezpieczeństwo zawodu.

Tzw. globalizacja powoduje, że coraz rzadziej mamy pewność co do
            geograficznego przypisania. Piszę swoją opinię na polskim forum
            używając polskiego języka i polskich liter siedząc w swoim domu na
            przedmieściu Dallas w Teksasie.
    • Gość: tak lub nie lepiej byc zerem niz milerem IP: *.generacja.pl 03.05.08, 23:33
      lepiej byc zerem niz milerem
    • Gość: mysza Z numerów zniknie "zero" IP: *.hsd1.ca.comcast.net 04.05.08, 00:10
      "o" jeszcze nikomu nie zaszkodzilo, a zwlaszcza szesc"o"
    • Gość: landrover Kolejna bzdura. IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.05.08, 00:39

Porownajcie sobie system numeracji w USA. Tam starcza area code+
      numer 7 cyfrowy.

Brednie dla 40 mln kraju.

Tylko wzrosna koszty: piecztki, papiery firmowe, itd....

Zupelnie jak z zielonymi strzalkami, prawami jazdy, swiatlami w
      dzien, abonamentem TV....

Szalenstwa urzednikow marzacych o podkresleniu swojego istnienia.
      • artremi Re: Kolejna bzdura. 04.05.08, 02:55
        Ja sie ciesze z tej zmiany, gdyz nigdy nie wiedzialam o co chodzi z tym zerem w
        Polsce. :-)
    • Gość: prztyk To bylo niepotrzebne marnowanie zer IP: *.zoominternet.net 04.05.08, 04:21
      Dlatego ta zmiana jest dobra.
    • qasz zero nie może być pierwsze 04.05.08, 07:43
      Dość darmowej kampanii prezydenckiej dla Ziobry
    • marcin.pomin Z numerów zniknie "zero" 04.05.08, 08:41
      Czy to znowu jakiś "numer" TP-sy? Ujednolicona, 10-cyfrowa numeracja to wynik
      lobbowania TPSA, która jest spółką francuską, a we Francji od lat obowiązuje
      system 10-cyfrowy. Dzięki temu Francuzi mają ułatwione budowanie infrastruktury
      w Polsce. W wielu krajach Unii (np. Niemcy) numery mają różną długość i nie
      potrzeba wybierać kierunkowego, gdy dzwoni się do sąsiada z tej samej ulicy.

Marcin
      • Gość: ogon Re: Z numerów zniknie "zero" IP: *.171.19.131.crowley.pl 04.05.08, 13:41
        hahahahaa nie masz pojecia o czym piszesz.
      • Gość: Morales Re: Z numerów zniknie "zero" IP: *.chello.pl 05.05.08, 08:57
        Nie zabieraj głosu na tematy o których nie masz pojęcia. Polska i
        inne kraje jako członkowie ITU-T mają obowiązek wdrażać wypracowane
        przez tę organizację zalecenia, także te dotyczące planów numeracji.
        Tak się składa, że jutro w Genewie zaczyna się posiedzenie, na
        którym zostanie przedmiotowe zalecenie ostatecznie zatwierdzone i
        podporządkuję się jemu nie tylko Polska i Francja ale także
        zdecydowana większość krajów świata.... I tak się składa, że w tej
        grupie roboczej SG2 nie ma przedtawiciela France Telecom.
    • puma-2008 Z numerów zniknie "zero" 04.05.08, 08:51
      To nie jest żadna REWOLUCJA! Chorym pomysłem jest wybieranie kierunku który miał obowiązywać na jedno województwo. TP jak zwykle jest pazerna i wraz ze zmianami poprzednio numerów zamiast dopasować to do województw to oni zrobili pseudo rewolucje.
      • Gość: BAH Re: Z numerów zniknie "zero" IP: *.chello.pl 04.05.08, 10:16
        Mam nr 039 i województwa mnie nie dotyczą.
        Do mnie dzwonią jak lokalnie a ja nie używam tPSA.

0-9, to wystarczy na typ operatora a nie by wszystkich obdzielić.

Rozsądniej by było zlikwidowac kierunkowe
        i numer przydzielic abonentowi a nie operatorowi.

• Gość: ogon Re: Z numerów zniknie "zero" IP: *.171.19.131.crowley.pl 04.05.08, 13:42
        a zauwazyles baranku ze to nie kombinacje tepsy tylko ministra?
    • Gość: wykidajlo2 Z numerów zniknie "zero" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.08, 10:13
      A my kochamy Zero i nie pozwalamy, by zostało skasowane.
    • Gość: Rangheros Beda nowe nr. IP: *.telsat.wroc.pl 04.05.08, 10:21
      Podobno Unia Europejska wprowadzi 145 - cyfrowy nr dla Polski,
      bedzie sie zmienial kazdego dnia , i bedzie podawany zawsze o 20.00
      na nastepny dzien- za kare, ze nie umiemy zbudowac autostrad.
      Za kare nie bedzie tez w nim zer.
      • Gość: yarro z nielogu Re: Beda nowe nr. IP: *.cable.ubr07.dals.blueyonder.co.uk 04.05.08, 10:43
        A to mnie rozbawiło autentycznie :)
        • Gość: Rangheros Re: Beda nowe nr. IP: *.telsat.wroc.pl 04.05.08, 10:46
          Dziekuje:-)
          • Gość: dzekson2 Z numerów zniknie "zero" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 10:53
            naprawde ale rewolucja kiedyś było bez żadnych zer i było dobrze a
            teraz jak wracamy do starego to rewolucja co to za tęgi łeb to
            wymyślił? pewnie ze 300tys premii dostał za taką rewolucje ,
            rewolucja to by była jak by wprowadzili rozmowy gratis albo choć
            smsy a tu taka bomba że nie wiadomo śmiać sie czy płakać
            s13.bitefight.onet.pl/c.php?uid=53376
            • Gość: marcin Re: Z numerów zniknie "zero" IP: *.168.broadband5.iol.cz 04.05.08, 12:03
              Pseudo rewolucja, u nas w Czechach zero jest zniesione už od wielu
              lat i jest to bardziej wygodne jak kręcić zero .
    • areabis Minister ZERO zniknie ?! 04.05.08, 15:24
      nie wierzę swojemu szczęsciu !!!
    • Gość: robert Z numerów zniknie "zero" IP: *.Red-81-44-2.dynamicIP.rima-tde.net 04.05.08, 15:28
      uzycie slowa "rewolucja" w tytule swiadczy o tym, ze pan redaktor nie zna
      definicji tego slowa.
      pozdrawiam
    • Gość: uburama Zero, nie z nami te numery IP: *.acn.waw.pl 04.05.08, 20:28
    • Gość: re mnie to zwisa czy będzie zero - za to chciałbym IP: *.chello.pl 04.05.08, 23:35
      wiedzieć czy numer to lądowy, komórka czy jakiś specjalny -

ze specjalnymi nie ma większego problemu, ale odróżnić komórkę od
      'stacjonarnego' - to już jest problem
    • Gość: Zdziho Z numerów zniknie "zero" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 18:20
      A jak będziemy dzwonić za granicę?
    • Gość: tylko ja Z numerów zniknie "zero" IP: 92.244.46.* 05.05.08, 20:14
      Po kiego grzyba cyfra ma identyfikować operatora skoro można go zmieniać z
      zachowaniem numeru czyli zmienię operatora ale również i numer powaliło ich na
      główki
    • Gość: autochton znowu polski głupek coś wymyślił... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 23:54
      zatem jak na drzwiach będzie "0" to za drzwiami pewnie WC?
      A kosztów zmiany żaden palant nie liczy? Tony pieczątek, papieru itd.?
      W Katowicach warszawsko-mazowieckie głupki już chyba 5 razy numery telefonów
      zmieniały. Przed-przedostatnia zmiana polegała na tym, że "1abcdef" zmieniono na
      "2abcdef" pod pozorem, że na Zachodzie numery telefoniczne nie mogą się zaczynać
      od "1" :-DDDDDDdla DDDDDDDDDDDDDD
      Na to, by wydzielić lepiej od np. Niemiec jednolite prefixy dla komórek, numerów
      specjalnych itd.itp. to żaden warszawski głupek nie wpadnie.
      Spróbuj dupku zablokować numery komórek na PBX, nikt przy zdrowych zmysłach tych
      idiotyzmów nie jest w stanie ogarnąć.
      Proponuję zabrać polactwu telefony i spokój.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka