Gość: Doman IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 23.10.05, 16:14 Za co tu przepraszać? Stało się, a i tak wygrali. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: emeryt Re: Henry przeprosił kibiców Arsenalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 16:41 Co za bzdura. Henry przeprosił za coś zupełnie innego. Po prostu chcieli wykonać z Piresem karnego w sposób "eksperymentalny" i Pires dał ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pb mistrz IP: *.chello.pl 23.10.05, 16:52 mistrz ambicji, motywacji i przyzwoitości !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieiz O co chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 17:56 Za co on przeprosił? Za to że strzelał, ale nie trafił, czy że dał komuś strzelić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semafor Re: O co chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 19:19 To była nietypowa sytuacja. Karnego wykonywał Robert Pires i zamiast strzelić do bramki, próbował podać do Henri'ego - taką zagrywkę wymyślili wcześniej. Pomysł był błyskotliwy, jednak sędzia dopatrzył się, że Pires, podając, dotknął piłki nie raz, ale dwa razy i przyznał rzut wolny przeciwnikom. Arsenal wygrał 1:0, ale w końcówce było bardzo gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic ortograficzn Gazeta przeprasza za błąd ortograficzny, IP: *.acn.waw.pl 23.10.05, 20:55 NIESTRZELENIE - piszemy razem, od paru lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic_nie_ortograf Re: Gazeta przeprasza za błąd ortograficzny, IP: *.in.obop.pl / *.obop.com.pl 24.10.05, 12:31 A od ilu lat dokładnie? Bo może coś przeoczyłem? Uchwała Rady Języka Polskiego przy Prezydium PAN z dnia 9 grudnia 1997 r. slowniki.pwn.pl/zasady/629516_1.html mówi całkiem co innego. Nie dość więc, że dopuszcza pisanie rozdzielnie imiesłów użytych w znaczeniu czasownikowym, to jeszcze wskazuje wyjątek, który ma tutaj zastosowanie, nakazujący pisanie 'nie' oddzielnie. Przykro mi ale nie masz ani trochę racji. Lepiej pisz to, czego jesteś pewien - młodzież czyta, ona się uczy (wężykiem, wężykiem). PS. Nie jestem językoznawcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wm Re: Gazeta przeprasza za błąd ortograficzny, IP: *.pctc.liv.ac.uk 24.10.05, 16:21 "Niestrzelenie" wystepuje tu w formie RZECZOWNIKOWEJ (kto, co? niestrzelenie; kogo, czego? karnego). Nie z rzeczownikami piszemy oddzielnie w przeczeniach (np. "nie strzelanie, lecz podawanie"), ale jako jedna czesc mowy - "niestrzelenie" piszemy razem! Odpowiedz Link Zgłoś