Gość: tomuś IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.03.04, 18:35 mam ochote na zsiadłe mliko z kartoflami i skwarami. gdzie w warszawie można kupić zsiadłe mliko. poratujta bo od maca mam wielgaśną zgage. TNX Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwieta4 Re: zsiadłe mleko 25.03.04, 18:40 na zgage obowiazkowo natychmiast szklanka wody, zeby rozpuscic soki zoladkowe:)) a nie smakuje Ci np. kefir z kraszonymi ziemniakami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomuś Re: zsiadłe mleko IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.03.04, 21:00 ze zgagą sobie radze - nie ma problemu. kefir nie jest zły, ale naprawde za zsiadłe mleko dałbym wiele - teraz już takiego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: zsiadłe mleko 25.03.04, 21:21 aaaa, to juz inna para kaloszy. ale wiesz, to zsiadle, ktore robie na serek wcale zle nie wyglada. do 2% mleka (4L)dodaje gesta, kwasna smietane(0.5L) i butter milk(0.5L) - jeslis z tej strony wody, a w kraju....nie wiem, moze wlasnie kefir? bedzie troszke ostrzejszy smak. nastepnego dnia "mozna kroic", o takie Ci chodzi? generalnie dla przyspieszenia kwasnienia trzeba dodac bakterie, bo chyba teraz w mleku wiele ich nie ma. i pamietaj - "jak sie nie ma co sie lubi, to..." patrz, jaka ja z pozoru madralina, a wlasnej nostalgii nie moge przechytrzyc:((. trzymaj sie - moze jutro bedzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: zsiadłe mleko IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.04, 21:58 Wystarczy kupić mleko w folii i nastawić na zsiadłe, i nic nie kombinować, tylko trzeba troche poczekać , no chyba że kogoś najdzie nagła ochota! M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bercikova Re: zsiadłe mleko IP: 82.139.133.* 26.03.04, 00:06 Kup mleko ( obojętnie jakie ,w folii czy kartonie ) dodaj szczyptę kwasku cytrynowego, zamieszaj i zostaw na noc. Na drugi dzień masz zsiadłe mleko Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: zsiadłe mleko IP: *.dsl.mbay.net 26.03.04, 03:43 moj Tato kupuje swieze mleko na bazarze, od tylko jednego chlopa. Na trzeci dzien mozna kroic nozem, i pachnie. Moze w Warszawie na Stadione Dziesieciolecia mozna kupic?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: zsiadłe mleko IP: 81.210.125.* 26.03.04, 09:25 Polecam Ci sklep Zdrowa Żywność na bazarku na Kabatach przy Wąwozowej 36 (to taki nowy bazarek). W poniedziałki i czwartki sprzedają tam mleko prosto od krowy, w butlach 1,5 l. Lepiej wcześniej zadzwonić, żeby "odłożyli pod ladę", bo ok. 14 po mleku zostaje wspomnienie... (sama wykupuję 50% tego, co mają...) Mleko jest naprawdę super. A zsiadłe z niego ma grubaśny kożuch tłustej śmietany. Podaję tel. 648 54 21. Ten sklep ma też oddziały na Grójeckiej 75 (tel. 824 40 37) i Pradze, ul. Targowa 66 (tel.619 85 30). Wszystkie należą do jednego właściciela, więc pewnie tam mleko też bywa. Proponuję zadzwonić i zapytać. Inny sklep "Zdrowa Żywność" jest na Tureckiej (chyba 1) to b. blisko ul. Dolnej. Niestety tam zdarzyło mi się kupić zsiadłe jako świeże, bo uprzejme panie nie informują, ile mleko stało w sklepie, ale też jest prosto od krowy i też dobre. :) Odpowiedz Link Zgłoś