Gość: majka IP: *.pronet.lublin.pl 18.04.06, 17:38 Szukam informacji na temat tej firmy. Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek informacje. Z góry dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Grzesiek Re: LUBLIN "ORION" IP: 87.246.199.* 06.05.06, 15:50 Firma jast w porządku. Właśnie odebrałem klucze do wybudowanego przez nich mieszkania. Wszystko od samego początku przebiegało bardzo sprawnie. Efekt (czyt. mieszkanie) świetny. Ściany proste i na swoim miejscu. Co wążne masz duży wpływ na kształt swojego mieszkania (jeśli to tylko możliwe możesz przenosić ściany, gniasdka rury). Firma uwzględniła większość naniesionych poprawek, o niektórych zapomnieli ale zobowiązali się wszystko poprawić. Dwa minusy: 1. mieszkanie miało być w grudniu 2005, jest maj mieszkanie co prawda jest, ale roboty wciąż trwają (sama zobacz -blok przy Agatowej), a spisanie aktów notarialnych dopiero w czerwcu (tak twierdzą), 2. zrobili mi awanturę, że nie zapłaciłem ostatniej raty. Fakt, że nie zapłaciłem ale, wszystko w wyniku małego nieporozumienia- myslałem, że trzeba zapłacic po otrzymaniu końcowego wyliczenia, a oni chcą już (gdyby uprzejmie wytłumaczyli to pewnie bym zapłacił, a tak krzyk i nerwy). Cała reszta ok firma godna polecenia. to zdanie nie tylko moje, ale również wielu znajomych, którzy kupili u nich mieszkania. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylvia50 Re: LUBLIN "ORION" IP: *.umcs.lublin.pl / *.umcs.lublin.pl 10.05.06, 07:48 Witaj! My tez czekamy na mieszkanko w ORIONIE. Mają nam oddać w grudniu tego roku. Sprawdzilismy firmę, a także stan prawny i geodezyjny działek, na których budowane są bloki. Wszystko jest ok. Właścicielem ORIONA jest Pan Leńczuk były prezydent Lublina. Oprócz tego firma jest producentem okien. Zreszta o firmie możesz sobie poczytać na ich stronie www.orion.lublin.pl , sa tam również plany mieszkań na sprzedaż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkasia_lublin Re: LUBLIN "ORION" IP: *.it-net.pl 24.05.06, 20:25 miło mi będziemy sąsiadami:-)))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ulrike_m Re: LUBLIN "ORION" 07.07.06, 00:07 Witam, będziemy więc sąsiadami :) Nie zgodzę się jednak z tymi superlatywami pod adresem Oriona. Jak dla mnie ten poślizg jest dramatyczny, a mój bank nieco na mnie więcej zarabia przez to niestety.... Nie łudź się, że akty notarialne będą choćby w lipcu. Jak dobrze pójdzie, to podpiszemy je do 15 sierpnia. Developer absolutnie nie wyskakuje z żadną propozycją rekompensaty za spóźnienie. Ponoć ten poślizg dlatego, żeby zaczać kolejne inwestycje i jak najszybciej sprzedać tam mieszkania. I idą im jak woda, bo sprawa z frankiem i lokalizacja... No i mocno nawaliła firma, która budowała ten nasz blok. W biurze miła, niekoniecznie kompetentna obsługa. Warto negocjować umowę przedwstępną, bo zawiera wiele zapisów niekorzystnych dla przyszłego lokatora, bez adekwatnych zobowiązań dla inwestora. Ale fakt - zarzutów co do jakości wykonania na razie nie mam. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasankowa Re: LUBLIN "ORION" IP: *.kredytbank.pl 12.10.06, 11:31 na co dokładnie radzicie zwrócić uwagę w umowie, co negocjować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbych Re: LUBLIN "ORION" IP: *.235.vip-net.pl 25.09.06, 21:34 Orion buduje w Lublinie przy ul. Agatowej 7,8 i 9 "na wariackich papierach"!!! Bark aktów własności na działki na którycj stać będą bloki. Coś pozamieniali, podzielili i sami nie widzą jakie dokumenty mają a jakich im brakuje. Żaden normalny bank nie chce dać kredytu! Jest tylko jeden z którym oni mają jakiś "lewy układ" (pachnie to prokuraturą) Pekao SA i oni dają wszystkim niezależnie od zdolności kredytowej i od dokumentów deweloiperskich, bo nawet ich nie potrzebują!! UWAŻAJCIE!!!!! Jedyna ich inwestycja zgodna z prawem to Dożynkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: LUBLIN "ORION" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 22:58 > UWAŻAJCIE!!!!! > Jedyna ich inwestycja zgodna z prawem to Dożynkowa. To ciekawe, że ja i kilkaset innych osób mamy niezgodne z prawem akty notarialne... Fajna jest nagonka na Oriona, w której prym wiedzie Kurier Lubelski. Wystarczy przyjechać na Porębę i zobaczyć jak wyglądają fakty: - w przeciągu kilku lat postawili kilka bloków (chyba 9), - obecnie zaawansowane prace są przy 2-ch kolejnych, a następne 3 w stadium początkowym, - okolica jest ok, - nie wygląda na to, żeby się chcieli 'zwinąć'. Oczywiście są tematy, które mogą razić, ale jeszcze nie widziałem inwestycji, w której wszystko byłoby na tip-top, a niejednokrotnie było o wiele gorzej. Zatem coś dla malkontentów: - bloki potrafią oddawać z kilkumiesięcznym opóźnieniem (najdłuższe miały miejsce przy największych blokach), - można trafić na jakieś usterki w mieszkaniu lub częściach wspólnych, które są jednak usuwane -> czasami po dłuższym czasie. Powiedzmy sobie szczerze - jak się chce człowiek czegoś czepić, to spokojnie jest to w stanie zrobić, ale kupując mieszkanie trzeba pamiętać, że ryzyko jest spore, a więc lepiej je minimalizować - chociażby kupować od kogoś, kto trochę już sprzedał... Ku przestrodze dodam tylko, że jeśli ktoś lubi tylko dobrze sprawdzić papiery, to niech sobie poszuka w archiwum forum coś o firmie MSC, która obecnie bardzo intensywnie się promuje w naszej prasie lokalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No name Re: LUBLIN "ORION" IP: *.chello.pl 21.06.08, 12:27 Moje długotrwałe obserwacje terenu oraz powstających tam bloków mieszkalnych budowanych przez "Orion" w Lublinie doprowadziły do wyciągniecia pewnych spostrzenien przekraczających moje oczekiwania jako Lublinianina. Chodzi mi głownie o budowe osiedla "Poręba". Jest to nieudana inwestycja ze strony tej oto firmy. Budynki mają dużo różnych ustelek i wymagają dużego wkładu finansowego oraz zdrowotnego aby nadawały się do użytku codziennego. Chętni którzy zastanawiają się nad zakupem mieszkania w firmie "Orion" zachęcam ich aby rozważyli wszystkie "za" i "przeciw". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No name Re: LUBLIN "ORION" IP: *.chello.pl 21.06.08, 12:32 Zapomniałem wspomniec o wszystkich pozostałosciach po budowie ktore zostały zepchnięte do dołów i przysypane ziemią na których stoją teraz bloki. Cała skarpa od strony lasu to smietnisko przysypane ziemią. Mam jedno pytanie!!! Gdzie są ekolodzy i włodarze Lublina?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: LUBLIN "ORION" IP: *.chello.pl 15.10.06, 12:32 Zawarłem umowę przedwstępną i też jestem ciekaw opini ludzi, którzy już odebrali swoje mieszkania (jakość, terminy eliminowania usterek). Czy można, i czego, oczekiwać za nieterminowe oddanie mieszkania. Moje ma być w ósemce, zapewniają, że zdążą, ale mam wątpliwości. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: LUBLIN "ORION" IP: *.235.vip-net.pl 24.10.06, 22:20 Witam, ja też mm mieszkanie w 8-ce. Jakie ma Pan wątpliwości z tym, że nie zdążą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: LUBLIN "ORION" IP: *.jmdi.pl 28.10.06, 20:34 Wątpliwości wiążą się z tym, że pod koniec sierpnia wyłonili wykonawcę, którego chwalili (nazwy nie pamiętam), teraz się okazuje, że buduje Budeksim, póki co zdążyli wykopać część fundamentów, za chwilę zacznie się zima i pewnie przerwą prace. W zasadzie konsekwencji z powodu przedłużenia nie ma żadnych więc może to trwać o wiele dłużej niż zapisano w umowie. Pozostaje się cieszyć, że cena jest gwarantowana i zmianie nie ulegnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozlaw Re: LUBLIN "ORION" IP: 217.153.216.* 26.02.07, 14:07 Czy ktos jeszcze obserwuje to forum. Bo byłem ostatnio na Agatowej i robota idzie do przodu, ale mysle ze niestety beda mieli opuźnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 20:22 Na Agatowej oddali już mieszkania w budynku nr 5, a 3 kolejne bloki już się budują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozlaw Re: LUBLIN "ORION" IP: 217.153.216.* 27.02.07, 09:31 Czy ktos wie jak jest z jakościa wykończenia przez tą firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: LUBLIN "ORION" IP: *.chello.pl 10.03.07, 18:46 Ludzie na jakosc podobno nie narzekaja, mam znajomych,ktorzy kupili od Oriona 5 lat temu. Ja mam miec w 8, a tam robota stoi, mam watpliwosci czy zdaza, a raczej tych watpliwosci nie mam bo wiem, ze nie zdaza. Zastanawiam sie nad podpisaniem umowy przedwstepnej w formie aktu notarialnego, czy ktos to zrobil, i czy ta forma gwarantuje wiecej niz zwykla umowa przedwstepna i ile kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozlaw Re: LUBLIN "ORION" IP: 217.153.216.* 19.03.07, 09:01 Kosztuje to ponoć koło 1000 PLN ale w momencie podpisania właściwego aktu odliczają ci to - podobno. Zastanawiałem sie nad tym samym ale jeszcze poczekam. W umowie zapisałem sobie odsetki wiec jak sie za dużo spóźnia to nawet nie bedzie tak zle. Myśle ze realne jest oddanie na marzec 2008. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: LUBLIN "ORION" IP: *.chello.pl 19.03.07, 17:07 Dzwonilem do kancelarii, ktora wspolpracuje z Orionem, mówili o ok. 700 złotych, ja odsetek nie wpisałem, ostatnio pytałem o termin ukończenia, to mówili o miesięcznym opóźnieniu (była podobno jakaś rada budowy). Ósemkę i siódemkę buduje Budeksim, więc pewnie po ukończeniu siódemki rzucą siły na ósemkę, oby, i oby skończyli do grudnia. A odsetki mam w umowie, ale tylko w razie zerwania umowy (7%) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOZLAW Re: LUBLIN "ORION" IP: 217.153.216.* 20.03.07, 13:07 To nie tak drogo, ale chyba warto tak sie zabezpieczyc. Ja zapisałem sobie jesli bedzie dłuzej niz trzy miesiace to wtedy naliczam odsetki . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: LUBLIN "ORION" IP: *.chello.pl 23.03.07, 18:16 Wszystko się zgadza, tylko że Orion może odstąpić wcześniej od umowy i zapłaci tylko karę zapisaną umowę, chyba, że zapisane jest inaczej. To jest ten szczegół dla którego warto chyba tą umowę w postaci aktu notarialnego podpisać. Istnieje jeszcze opcja, że developer nie zechce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozlaw Re: LUBLIN "ORION" IP: 217.153.216.* 26.03.07, 08:27 Nie developer jest bardzo chętny do współpracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozlaw Re: LUBLIN "ORION" IP: 217.153.216.* 24.04.07, 08:48 Opóźnienie będzie i to spore, ale kierownik twierdzi inaczej i jak sie obrusza na wspomnienie o opóźnieniu.)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: LUBLIN "ORION" IP: *.infinite.pl 30.04.07, 12:55 A w ogóle czy z tym kierownikiem można dojść do porozumienia jeśli chodzi o dostarczenie drobnych zmian w projekcie? Odpowiedz Link Zgłoś
deleteit Re: LUBLIN "ORION" 25.03.07, 22:32 Wydaje się po zaawansowaniu prac na ósemce, że terminu nie dotrzymają. Czy w związku z tym ktoś z Was zna "prawną" definicję terminu "przyczyny niezależne" (chodzi mi oczywiście o zapis w umowie, że z przyczyn niezależnych od inwestora może nastąpić 3 miesięczne opóźnienie w zakończeniu inwestycji). Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kozlaw Re: LUBLIN "ORION" IP: 217.153.216.* 26.03.07, 08:27 Przyczyny niezależne to np. zima!! Powód sie zawsze znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: LUBLIN "ORION" IP: *.chello.pl 30.03.07, 13:48 Rozmawiałem dziś telefonicznie z kimś z Oriona, w 8 ma być 1 piętro do końca kwietnia, a dach do końca lipca. To chyba otymistyczna wersja, oby się sprawdziła. W II połowie sierpnia ma być opomiarowanie.Może w listopadzie oddadzą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kozlaw Re: LUBLIN "ORION" IP: 217.153.216.* 02.04.07, 08:09 Oby tak było ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: LUBLIN "ORION" IP: *.chello.pl 07.04.07, 20:17 Interesuje mnie czy ktoś podłączył 'siłę' do kuchni, w związku z ewentualnym montażem płyty elektrycznej? Jakie są koszty takich zmian? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: LUBLIN "ORION" IP: *.resetnet.pl 08.04.07, 08:10 Ciekawa sprawa większość mieszkan na Dożynkowej była juz sprzedana a dzisiaj patrze i sa do kupienia mam nadzieje ze to tylko pomyłka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: LUBLIN "ORION" IP: *.chello.pl 08.04.07, 20:31 Wydaje mi się, że 'sprzedane' było tylko na 'jedynce' i tak jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: LUBLIN "ORION" IP: 212.106.21.* 15.04.07, 15:13 Orion potwierdził, że 8-ka oddana będzie z miesięcznym opóźnieniem. Do końca kwietnia mają zrobić parter, do końca lipca stan surowy zamknięty, a oddanie przewidziane jest na październik z miesięcznym poślizgiem. Odpowiedz Link Zgłoś
janek1005 Re: LUBLIN "ORION" 17.04.07, 10:07 orion sprzedaje mieszkania, ale później wychodzą usterki, których nie naprawia. Dachy przeciekają, elewacja się sypie, farba się uszczy, barjerki na balkonach rdżewieją. Warto pochodzić po blokach które stoją już kilka lat i zobaczyć jak one wyglądają. W bloku 21 i 23 na szafirowej mieszkania mają takie usterki, że ludzie sprzedają tam mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
nowy9916 Re: LUBLIN "ORION" 17.04.07, 10:20 Potwierdzam, bloki wybudowane przez orion są do d...y. Ludzie nie kupujcie mieszkań od oriona !!!!!!!!! Jak tylko wpłacicie wszystkie pieniądze i podpiszecie akt notarialny, nic już od oriona nie wywalczycie. Usuwanie usterek będziecie finansowali z własnego funduszu remontowego. Działki są tak podzielone, że bloki stoją na działkach przypisanych do innych bloków. Ludzie zakładają sprawy w sądzie żeby wyegzekwować naprawy usterek od oriona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 15:01 Witam. Podpisałem umowe na mieszkanie w budunku nr 8. Też zastanawiam sie nad aktem notarialnym. Również mam zapis w umowie, że Inwestor może rozwiązać umowe bez podania przyczyny. Moje pytanie: co daje akt notarialny jeśli w nim też bedzie zapis, że Inwestor może rozwiązać umowe? I tak bedzie mógł to zrobić. Przecież akt notarialny będzie dokładną kopią umowy przedwstępnej. Czy macie w akcie notarialnym taki zapis, że Inwestor może rozwiązać umowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar.lub Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 00:21 witam, było wyjscie przy podpisaniu umowy. Mozna było z tego zapisu zrezygnowac jak ja to zrobiłem. Orion nie robił żadnych przeszkód. Ja zrezygnowałem z możliwosci zerwania umowy bez podania przyczyny i oni również.. P.s ktoś ma jakieś wieści z bud.1 na Dożynkowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: LUBLIN "ORION" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:02 Ale teraz co zrobić? Z forum wynika, że wiele osób jest w podobnej sytuacji co ja. Myśle, że podpowiedź pomoże wielu osobom w podobnej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar.lub Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 12:19 myśle że Orion nie będzie chciał oszukać swoich klientów bo jeszcze o takim przypadku nie słyszałem, tym bardziej ze ceny rosły gigantycznie juz w momencie kiedy podpisane były tylko umowy rezerwacyjne. Mogli juz przy podpisaniu umowy przedstępnej podwyzszyc cene, jednak trzymali się kwot z umowy rezerwacyjnej. To świadczy o uczciwosci firmy, dlatego ja bym nie panikował. mają rozpoczętą budowe na której bardzo duzo zarobią(4000 za m2)wię również nie upadną.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: LUBLIN "ORION" IP: 212.157.152.* 07.05.07, 15:39 Tak, ale cena w 8-ce była 3.000 zł/m2 :) Więc wcale aż tak dużo nie zarobią. W uczciwość Oriona nie wątpię tylko pytanie czy oddadzą w październiku zgodnie z umową? (Chodzi o 8-kę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar.lub Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 22:07 co do aktu notarialnego to nie ma sensu go teraz podpisywac gdyż i tak nie zmieni to treści umowy. Ja mam realizację na Dożynkowej na sierpień i juz pogodziłem sie z tym ze raczej w terminie nie oddadzą, no ale zagwarantowali sobie opóznienie w umowie( szczerze mówiąc liczyłem że oddadzą przed terminem ze względu na to jaka była zima) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: LUBLIN "ORION" IP: *.infinite.pl 18.05.07, 11:55 Według pierwszej wersji planu budowy budynku przy Agatowej 8 do końca maja powinni skończyć budowe ostatniego pietra i budować dach, aby oddać budynek wg terminu tj. do końca września. Z wcześniejszych wypowiedzi wynika, że ze wzgledu na opóźnienia parter przy Agatowej 8 miał być wybudowany do końca kwietnia. Byłem na budowie 17 maja i według mnie zrobili dopiero około połowe parteru. Rozumiem, że mieli poślizg, ale czy ktoś wie dlaczego dalej budowanie tego bloku nie może ruszyć pełną parą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: LUBLIN "ORION" IP: *.tpnet.pl 18.05.07, 18:45 Pewnie dlatego, że wykonawca robi też 7-kę i jak wyciągnie ten blok do końca (a już praktycznie to zrobił), to przeskoczy na 8-kę. P.S. To nie jest Agatowa 8 tylko nr budowlany 8 - adres będzie inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja2 Re: LUBLIN "ORION" IP: 212.106.22.* 19.05.07, 20:07 Tylko skoro wykonawca buduje dwa bloki na raz i zaczeło mu brakować ludzi lub materiału to po co podejmował się budowy?? Skoro założyli że do końca września dadza radę "ósemce" to dlaczego budują tak wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: LUBLIN "ORION" IP: *.tpnet.pl 21.05.07, 11:18 Nie sądzę, aby wykonawca chciał odpowiedzieć na to pytanie... Nie oszukujmy się - podpisywał umowę w trochę innych realiach i pewnie na tamten czas (plus bezpieczny wówczas margines) był do przodu, a jeśli umówił się na określoną kwotę, to prawdopodobnie sytuacja go przerosła i teraz kombinuje jak stracić najmniej. Z jednej strony ma koszty materiałów, pracy, etc., a z drugiej kary umowne i wybiera pewnie mniejsze zło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BAsia Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 11:24 interesują mnie osoby które kupiły mieszkania na dożynkowej, może warto by się poznać, i korespondowac ze sobą w celu wymiany informacji i zdjęć z budowy, ja kupiłam mieszkanie na dożunkowej w bloku 3 podaję maila: basia.konowalek@wp.pl, Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 06.07.07, 09:43 Hey, ja też kupiłam mieszkanko na Dożynkowej. Nie wiesz, jak idzie budowa jeśli chodzi o terminy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lacosta3 Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 18:27 Siema Basiu! ja kupilam z mezem na dozynkowej 4 dzieki Bogu juz okna mamy wstawione i sciany dzialowe zaczynaja stawiac!a jak u ciebie? pozdrawiam - Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosik Re: LUBLIN "ORION" IP: 212.157.152.* 31.05.07, 16:53 Mamy jakieś nowe informacje w sprawie 8-ki? Jak myslicie czy Orion dotrzyma terminu końca października 2007? Z zaawansowania budowy widać że raczej zastanie ich styczeń lub luty 2008... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: LUBLIN "ORION" IP: *.tpnet.pl 31.05.07, 20:42 Ostatnio z dnia na dzień zaczęło coś przybywać - tak jak przypuszczałem, wykonawca wyciągnął w górę 7-kę i przeskoczył na 8-kę. Obstawiam oddanie mieszkań na grudzień 2007, ale na chodniki bym nie liczył... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: LUBLIN "ORION" IP: *.chello.pl 31.05.07, 22:26 Myślę, że może być wcześniej, ok. listopada, ale to i tak już bez różnicy, ważne, żeby w tym roku i w tej cenie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harnaś Re: LUBLIN "ORION" IP: 212.106.29.* 02.06.07, 17:09 Raczej nie liczyłbym na ten rok... Nie słyszałem żeby w 6 miesięcy wybudować ponad 3 piętra bloku + połowe parteru i całośc jeszcze porządnie wykończyć. Jeśli zrobią do grudnia będzie to NA PEWNO kosztem jakości tego bloku.... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liber Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 22:29 czy ktoś ma jakieś wiesci na temat Dożynkowej a konkretnie budynku nr1? pewnie bedzie opóznienie , czesc B jest na etapie 2 piętra> Brak materiałów? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annan Kofan Re: LUBLIN "ORION" IP: *.lublin.enterpol.pl 27.06.07, 22:13 Rozmawiałem dziś z prezesem oriona i zapewnił mnie że nigdy nie podnosił cen w trakcie swoich realizacji i nie ma zamiaru ani czasu mysleć o tym! Fajnie ale żeby to była prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar.lub Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 23:15 a dlaczego miałby kłamać?? żeby zarobić 700000 i stracić dobrą opinię. Orion w swoich umowach nie daje sobie takiego pola manewru na zmiane ceny. umów też nie roziąże bo opinnia by padła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: LUBLIN "ORION" IP: *.infinite.pl 09.07.07, 08:42 Czy ktoś był ostatnio na budowie na Agatowej? Czy w ósemce są jakieś postępy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosik Re: LUBLIN "ORION" IP: 212.157.152.* 10.07.07, 13:51 Niestety.... Ósemka idzie im wyjątkowo powoli. Na razie jest półtora piętra. Pozostało jeszcze 2,5. W takim tempie byc może do końca grudnia z oddaniem się wyrobią. Nie liczyłbym wcześniej. A co na to Orion? Ciekawe jak tłumaczą sie z opóźnienia? Zima była zbyt surowa i snieżna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: LUBLIN "ORION" IP: *.infinite.pl 11.07.07, 15:50 Pozostaje mieć tylko nadzieję, że rzeczywiście opinia dla Oriona jest taka ważna i umów nie rozwiąże. Szczerze powiedziawszy najbardziej obawiam się tego, że mogliby zacząć rozwiązywać umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 06.07.07, 09:25 Witajcie! Kupiliśmy mieszkanko w "Ogrodach" przy Dożynkowej i szukam osób, które także czekają na swoje m w jednym z tych bloczków :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar.lub Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 20:18 witaj, ja również kupiłem w Ogrodach na Dozynkowej,blok nr.1, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 09.07.07, 07:35 Witaj! Twój blok (nr 1) powoli wykańczają, z tego co widziałam jakiś czas temu. Czy jest opóźnienie? Nasz blok to nr 4, planowany jest na koniec października. Dziś wybieramy się na budowę, by zerknąć jak idą prace :) Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 11.07.07, 19:47 czesc, mój blok rzeczywiście wykańczają, a opóżnienie jest ale niewielkie.Termin jest na 31 lipca. Pierwszą klatkę będą oddawać lada moment (pewnie uda się w terminie), drugą(moją) do 20 sierpnia.Kolejne dwie pewnie wrzesień gdyż ekipy przechodzą z klatki do klatki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 11:30 cześć ja kupiłam na dożynkowej w 3 prace nie idą tam najlepiej myślę że będzie opóźnienie lub zrobią szybko i kosztem jakośćli bloku, ogólnie można bez problemu wejść na budowę i zobaczyć - chodzimy czasem w niedzielę tylko trzeba porozmawiać ze stróżem i on przeważnie nie ma nic przeciwko temu, dałam już wcześnie propozycję by się wymieniać mailami między osobami które kupiły na dożynkowej zawsze większą grupą będzie łatwiej coś wyegzekfować od prezesa gdyby się coś działo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 11:32 podaję jeszcze raz swojego maila basia.konowalek@wp.pl, kupiłam mieszkanie w bloku nr 3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 11:38 Odnośnie 1 to że oddają 1 klatkę w bloku 1 o niczym jeszcze nie świadczy i tak raczej nie można nic robić dopóki nie przeniosą mieszkania aktem notarialnym na własność - zdarzają się przypadki że ludzie wykańczają mieszkania przed końcowym aktem a developer rozwiązuje umowę i wtedy nie ma mowy o zwrocie kosztów za wykończenie lokalu - mają wykończone mieszkanie i nic nie można zrobić chyba że sąd ale wiadomo jak to u nas jest o Orionie nie słyszałam by tak robił ale trzeba raczej być ostrożnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona Re: LUBLIN "ORION" IP: *.lublin.pl 12.07.07, 13:58 Witam. Czy ktoś kupił mieszkanie na ul. Agatowej 7 na Porębie? Ciekawa jestem kiedy nastąpi oddanie tego bloku, miało być pod koniec czerwca...ale jakoś końca nie widać..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mpow Re: LUBLIN "ORION" IP: 212.106.17.* 13.07.07, 18:35 Witam! Ja mam mieszkanie w 8-ce i też końca nie widać... Blok wygląda jakby zaczeli go budować kilka miesięcy temu,a buduja juz od wrzesnia 2006... Zostały im 3 pietra a termin maja na koniec wrzesnia. Nie ma szans ze oddzadza nawet w grudniu. Jest jeszcze ktos na forum z osemki? Jakie sa wasze opinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budexim Re: LUBLIN "ORION" IP: 212.157.152.* 18.07.07, 11:17 Witam, rozmawiałem dziś na budowie z kierownikiem nieszczęsnej firmy Budexim...Człowiek bardzo opryskliwy i mrukowaty. Według niego blok nr 8 na agatowej oddany bedzie pod koniec listopda. Potwierdził to po chamsku rzacając słuchawke jeden z dyrektorów firmy budexim (celowo z małej litery) Kolejny objaw chamstwa z jakim mozna spotkac się ze strony tej firmy. Nie dośc że nie dotrzymuja terminów i obrażają to jeszcze pyrgaja słuchawkami. Odradzam innym deweloperom jakiekolwiek usługi tej firmy. Miejmy nadzieje, że Orion na tym przykładzie wyciągnie trochę wniosków i zakończy na tym współprace z wyżej wymienioną firmą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: LUBLIN "ORION" IP: *.it-net.pl 19.07.07, 23:47 U nas na Fulmana też buduje Budexim (z dużej) i fachowcy bardzo mili, kierownik uprzejmy a zamiast opóźnienia mamy wcześniejszy termin oddania i to niektórzy o dobre 3m-ce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budexim Re: LUBLIN "ORION" IP: 212.157.152.* 20.07.07, 12:31 Witam Na Fulmana w MAKDOMIE, u Was buduje BUDIMEX - WARSZAWA, a u nas na Agatowej BUDEXIM-LUBLIN a to dwie różne firmy, różniące się całkowicie, nie tylko jak widać nazwą ale i kulturą pracy, grzecznością, fachowością i dotrzymanie harmonogramu budowy... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: LUBLIN "ORION" IP: *.it-net.pl 01.09.07, 22:38 Rzeczywiście dałam ciała :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 11:51 Już ostatnie pytanie odnośnie "podciągów w mieszkaniach" my o nich dowiedzieliśmy się przypadkiem, są prawie we wszystkich mieszkaniach z tego co wiem nie jest to mała belka bo 20 x 30 cm i biegnie pod sufitem wzdłuż mieszkania w mieszkaniach z kuchnią "niekształtną" chyba w 2 i 3 klatce przez środek sufitu w kuchni (dotyczy to bloków półokrągłych), trochę nas to zaskoczyło a dowiedzieliśmy się o tym przypadkiem co spowodowało że musieliśmy zmienić plany co do ścin wewnętrznych, z tego co wiem chyba większość o tym nie wie Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 13.07.07, 10:27 witam! Odnośnie belki stropowej to rzeczywiście tez sie o tym dowiedziałem przypadkiem, robiąc zdjęcia w mieszkaniu.Jak sie okazało belka znajduje sie na planie ale zaznaczona linnią przerywaną i nawet nie zwróciłem na to uwagi.Nie było jej jednak w projekcie który dostałem od Oriona przy podpisywaniu umowy.Również mi pokrzyżowała plany ale ja juz zmienic nie moge bo ściana postawiona. Jeżeli chodzi o wykończenie to ja napewno po oddaniu mieszkania wpłacam kaucje i biore sie za wykończenie nie czekając na akt.Zaufam Orionowi,haha. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Ogrody Dożynkowa Budynek nr 5 IP: *.enterpol.pl 14.07.07, 09:45 Witam Czy orientuje się ktoś jaki jest realny termin oddania budynku nr 5 w "Ogrodach Dożynkowa" ? Zastanawiam się nad kupnem tam mieszkania - termin jest na koniec grudnia ale nie wygląda na to żeby był realny. Z góry dzięki Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Ogrody Dożynkowa Budynek nr 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 06:54 realny termin oddania pewnie jak ze wszystkimi blokami nigdy nie wiadomo, bywamy często na budowie i 5 budują w miarę sprawnie napewno nie będzie to na koniec grudnia tak jak mówią ale tam idzie im nawet nieźle, zawsze podają bliższy termin by wziążć wcześniej pieniądze zawsze to dla nich raty są rozłożone do grudnia a nie np. lutego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Ogrody Dożynkowa Budynek nr 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 06:59 przy kupnie zwróć uwagę że po prawej stronie w przyszłości w planach zagospodarowania przestrzennego ma iść droga (dwupasmówka) pewnie jej jeszcze długo nie będzie ale lepiej chyba nie brać mieszkań na samym rogu od strony ulicy,różnie to może być a nuż wybudują my kupiliśmy w 3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agatowa Re: Ogrody Dożynkowa Budynek nr 5 IP: 217.153.216.* 30.07.07, 09:57 Czy możecie załozyc sobie osobny watek z Dożynkowej, pierwotnie jest to forum Agatowej. Myla sie posty i jakos nie zabardzo chce mi sie czytac co sie dzieje w dzikich polach na Dożynkowej Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: Ogrody Dożynkowa Budynek nr 5 01.08.07, 18:34 Gość portalu: Agatowa napisał(a): > Czy możecie załozyc sobie osobny watek z Dożynkowej, pierwotnie jest to forum > Agatowej. witam , nie bardzo rozumiem, temat jest ORION , a Twojego wpiu nigdzie wczesniej nie widze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agatowa Re: Ogrody Dożynkowa Budynek nr 5 IP: 217.153.216.* 02.08.07, 12:36 Ale strasznie mieszacie odpowiadając nie na swoje posty tylko te z Agatowej. I od samego poczatku była tu mowa o Agatowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ogrody Dożynkowa Budynek nr 5 IP: *.tpnet.pl 02.08.07, 16:48 Wcale nie jest tak, że ten wątek był od początku o Agatowej - ten wątek jest o deweloperze ORION i właśnie pytanie o tą firmę pada w pierwszym poście - bez wskazania o jaką konkretnie inwestycję chodzi. Musisz się pogodzić z tym, że więcej tu będzie o Dożynkowej, bo chociażby obecnie jest tam więcej mieszkań w budowie i można tam jeszcze nabyć mieszkanie, czego na Porębie już od dawna nie uświadczysz. Jeśli już czegoś można by się tu czepić to postów w stylu 'witam przyszłych sąsiadów', 'pozdrawiam sąsiadkę' itp., które po pierwsze nic nie wnoszą, a po drugie moim zdaniem to chyba lepiej poznać sąsiada w realu, a nie przez neta - po co się niemiło rozczarować ;-) No, a jak ktoś już musi, to najlepszym rozwiązaniem byłoby prywatne forum przyszłych sąsiadów, które łatwo założyć i pełno ich w sieci. Pzdr. P.S. Zeby nie było - sam jestem z Agatowej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: Ogrody Dożynkowa Budynek nr 5 04.08.07, 21:40 Witam, Kupiłem mieszkanie w bloku 2 na Dożynkowej i nie widzę szans na oddanie go na grudzień, a jak jeszcze będzie ostra zima to juz na pewno do wiosny będzie się to wszystko przedłużać, czytając któryś z postów zaniepokoiła mnie ta belka nad sufitem !!! czy wszystkie mieszkania ją mają ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: Ogrody Dożynkowa Budynek nr 5 05.08.07, 23:47 Witam, nie ma wielkich powodów do niepokoju odnośnie belki.Przynajmniej wiesz że tam będzie , ja sie dowiedziałem robiąc zdjęcia w środku mieszkania o jej istnieniu. Znajduje sie w narożnych mieszkaniach. Zazwyczaj część jest w przedpokoju a część w kuchni. Wielkosc ok 30 cm.Da się ładnie zabudować.Mam fotkę jak wygląda, mogę udostępnić, Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: Ogrody Dożynkowa Budynek nr 5 06.08.07, 11:13 Mar.lub dzięki za odpowiedź.Wysłałem prośbę o zdjęcie na priv. W tamtym tygodniu w 1 wylewali posadzki.Ja właśnie stałem się posiadaczem narożnego mieszkania ,także belka bedzie.W 2 to jeszcze chba nic nie zaczeli a termin oddania na koniec roku.Bierzecie klucze wcześniej czy czekacie do przeniesienia aktu własnośći? Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: Ogrody Dożynkowa Budynek nr 5 08.08.07, 09:36 Miałem okazję oglądać mieszkania w bloku nr. 1 i niestety prawie w każdym sa belki stropowe i to dosyć szerokie, pół biedy jeśli chodzi o mieszkania narożne bo belka idzie równolegle do pokoju z kuchnią ale mieszkanie obok to już fantazja arcitektoniczna, prosto z drzwi belka leci po skosie, nie widziałem jeszcze ścianek działowych w tym układzie ale przez taki głupi szczegół rozplanowanie układu mieszkania jest bardzo ograniczone. Blok nr. 1 zostanie oddany prawdopodobnie we wrześniu co do innych nr. optymizm wykonawców jest wielki :)) i planują oddać pozostałe w terminie. Osoby które mają mieszkania na parterze (ja również) teren zostanie zniwelowany i będą to wysokie partery Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: Ogrody Dożynkowa Budynek nr 5 08.08.07, 14:05 Witam, ja również mam parter(narożne) bud1.Z tym oddaniem w terminie to żartują, mi jeszcze 3 tyg temu mówili ze moje oddadzą do 20 sierpnia(dobrze ze nie uwierzyłem to sie nie rozczaruje)Partery rzeczywiście są wysokie. Ja nie czekam na akt własności z wykończeniem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: Ogrody Dożynkowa Budynek nr 5 14.08.07, 21:46 Czy wie ktoś coś co tam na budowach na Dożynkowej?? Odpowiedz Link Zgłoś
wierka22 Re: LUBLIN "ORION" 29.07.07, 15:58 Witam przyszłych sąsiadów z bloku 5!Pozdrawiam:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: LUBLIN "ORION" IP: *.chello.pl 30.07.07, 09:03 Dziękuję.. również pozdrawiam z blokku nr 3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: LUBLIN "ORION" IP: *.chello.pl 30.07.07, 09:08 będziemy się pozdrawiać przez okna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdr Re: LUBLIN "ORION" IP: 86.43.69.* 31.07.07, 16:22 Witam, bede lokatorem mieszkania na dozynkowej w budynku nr.1, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 01.08.07, 18:29 witam, ja również blok 1 na Dożynkowej klatka 2. Jak oceniasz termin oddania? pozdrawiam wszystkich sąsiadów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agatowa Re: LUBLIN "ORION" IP: 217.153.216.* 02.08.07, 12:37 Własne o to chodzi, odpowiedzi na posty z Agatowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 22:35 Agatowa! cos ci sie w głowce poprzewracało! jest ogólnie o inwestycjach Oriona, a pierwszy post dotyczył pytania o Developera. Siejesz zamieszanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: LUBLIN "ORION" IP: *.chello.pl 08.08.07, 16:56 Byłem dziś w Orionie, optymistyczna wersja oddania 8 to listopad-grudzień. 7 oddają od 20 sierpnia. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: LUBLIN "ORION" IP: *.infinite.pl 10.08.07, 10:52 Witam, byłem w Orionie i dostałem kilka odpowiedzi na temat oddania budynku przy Agatowej 8. Jedna osoba mówiła o terminie listopad-grudzień, inna że wariant baaaaardzo optymistyczny to grudzień. Swoją drogą jak pojechałem na budowę i zobaczyłem, że w jednej części budynku (segment C) stawiają dopiero 1 piętro to wariant, że budynek oddadzą w grudniu jest według mnie baaaardzo optymistyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: LUBLIN "ORION" IP: 212.106.17.* 11.08.07, 07:50 Witam, Tak się niefortunnie składa, że też będę miał mieszkanie w segmencie C... Co do terminu Orion twierdzi, że będzie to koniec grudnia tego roku. I raczej jest to baaardzo optymistyczna wersja. Podejrzewam jednak, że będzie to koniec stycznia lub nawet luty. Jak widać firma Budexim nie zamierza przyspieszyć bo pracują 5 dni w tygodniu od 7 do 15-tej. Nie wróżę wykonawcy dalszych umów z deweloperami w Lublinie.... Nie potrafią się odnaleźć na obecnym rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: LUBLIN "ORION" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.07, 13:05 Witam. Widziałem na Agatowej, że w segmencie A rozpoczęli stawiać już 3 piętro, a w segmencie B kończą stawiać 2 piętro. W końcu też ruszył segment C, ale tam robią obecnie 1 piętro. Miejmy nadzieje, że oddadzą budynek w grudniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: LUBLIN "ORION" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.07, 13:09 Od Orina dowiedziałem sie, że instalacje sanitarne i elektrykę będą wykonywali inni podwykonawcy niż firma, która obecnie stawia budynek. To daje małą, ale jednak nadzieję, że do końca grudnia zdążą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: LUBLIN "ORION" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.07, 13:10 zapomniałem dodać, że chodzi o budynek nr 8 przy ul. Agatowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 21:29 Wykonawca bardzo sprawnie wykończył budynek nr 7 w trzy miesiące,jeżeli tak dalej będzie /mimo braku materiałow i robotników na rynku/nie mam obaw że klucze do mieszkania otrzymam na koniec roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOŻYNKOWA Re: LUBLIN "ORION" IP: 89.167.11.* 29.08.09, 00:18 SZKODA ŻE NASZE BLOKI SA TAK OKROPNE WYBUDOWAŁ JE WŁAŚNIE ORION.mIAŁY BYĆ OGRODY DOŻNKOWA NIESTETY JEST CEMENTOWNIA DOZYNKOWA BEZ OGRODZENIA NIEBEZPIECZNIE,BRAK PLACU ZABAW.DEWELOPER WSZYSTKO MA GDZIEŚ A TYLE OBIECAŁ.NIKOMU NIE ŻYCZE MIESZKAĆ W BLOKACH TEGO DEWELOPERA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nos Re: LUBLIN "ORION" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.09, 09:19 to forum to bełkot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 21:34 piszę o budynku nr.8 przy Agatowej,jeżeli będę miał klucze do mieszkania na Sylwestra będę zadowolony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośća Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 21:43 a tak nawiasem to nie słyszałem żeby jakiś Wykonawca w Lublinie wykonał budynek wielorodzinny w krótszym czasie niż 15 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 21:45 ja też nie słyszałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: LUBLIN "ORION" IP: 212.106.16.* 15.09.07, 07:38 WITAM! Czy mamy jakieś nowe informacje w sprawie bloku nr 8 przy ul. Agatowej? Zna może ktoś termin oddania i harmonogram dla poszczególnych segmentów? Ostatni termin podany przez Orion to 15 grudnia 2007. Czy coś się zmieniło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Author UWAGA na KSdevelopment IP: *.gprs.plus.pl 24.11.07, 20:48 UWAGA na tą firmę. Kupiłem tam mieszkanie ale na czas zrezygnowałem (gdy wspólnicy sie rozstali) nastepnie wykonawca zszedł im z budowy bo nie maja za co budować! Właścicel KS załozył firme atk (nowego wykonawcę) czyli podpisał umowe na budowę sam z sobą...ostrzegam przed tą firmą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Author Re: UWAGA na KSdevelopment IP: *.gprs.plus.pl 26.11.07, 10:01 Polecam Brzozowy Park. Kupiłem tam em i jestem bardzo zadowolony - budują w terminach, no i ten projekt - kamienie na elewacji, najładniejsze osiedle w Lublinie. Odpowiedz Link Zgłoś
wierka22 ? 26.11.07, 10:14 a tym forum są raczej osoby, które mają już swoje M,więc myślę że nie ma sensu reklamować innych:/ Brzozowy Park może i będzie najładniejszym osiedlem, ale nie każdego stać na taką cenę za m2. A dodatkowo wszystkie "bajery" typu brama na pilota,monitoring odbiją się przy czynszu...ale mimo wszystko bloczek mają ładny :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ? IP: *.it-net.pl 26.11.07, 19:21 Wcale nie jest drożej , a nawet tera taniej jest bo za 4800zł/m2 można kupić 55m mieszkania. A porównanie tego co zbudował orion do zana to jak hulajnoga do mercedesa. jak sie patrze na te potworki oriona to sam wzrok mi sie odwraca. Odpowiedz Link Zgłoś
wierka22 Re: ? 26.11.07, 19:34 Czy tak taniej? Ja kupiłam za 4.200/m2, a wiem że inni kupili jeszcze taniej. Fakt fajnie jest mieszkać w fajnym bloczku,ale jak stać kogoś na to - sumując: JAK SIę NIE MA CO SIę LUBI, TO SIę LUBI CO SIę MA:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jp Re: ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 19:50 mi te bloki się podobaja , a ludzie są przyzwyczajeni do kwadraciaków i jak coś jest innego to juz be... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: UWAGA na KSdevelopment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 15:16 tak właśnie rodzą się plotki i pomówienia. Gość nie ma pojęcia o sprawie i pisze głupoty. Dziwne, że tylko on zrezygnował, widać nie stać go było na takie fajne mieszkanie:). A budowa idzie znacznie szybciej i sprawniej od kiedy pojawił się nowy wykonawca a przede wszystkim jakość tych robót jest o wiele lepsza. Mam nadzieję, że po skończeniu budynku wszyscy Ci, którzy tak pesymistycznie odnoszą się do tej inwestycji będą zazdrościć mieszkańcom bloku przy Dożynkowej 13. Pozdrawiam wszystkich przyszłych lokatorów. Sąsiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: UWAGA na KSdevelopment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 15:21 Co do autora tej wypowiedzi, to 'szanowny' pan postąpił nieodpowiedzialnie i wycofał się z umowy po angielsku, czyli: dostał w zaufaniu umowę aby zanieść żonie, gdyż on podpisał w biurze i umowy nigdy nie oddał. Firma została oszukana, bo po pierwsze powinien zapłacić karę za odstąpienie od umowy, zgodnie z warunkami. Firma ATK istnieje na rynku od 2001 roku, dla pana wiadomości jest rok 2007,a lada dzień będzie 2008, więc dość łatwo policzyć ile jest na rynku lubelskim. Co do rozstania się wspólników, to dziwi mnie pana podejście do życia. Nigdy pan nie słyszał aby wspólnicy się rozstali?? powodzenia w dalszych poszukiwaniach, bez wyrazów szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antygość Re: LUBLIN "ORION" IP: 212.106.20.* 19.08.07, 08:14 Pracujesz w BUDEXIMIE? Ostatnie 5 wpisów pochodzi z jednego numeru IP i niby odpowiadają różne osoby broniące wykonawcę że szybko i sprawnie buduje. A ja słyszałem i widziałem o blokach budowanych w 12 lub 11 miesięcy. Pracowniku nieszczęsnej firmy BUDIMEX, nie wpisuj bzdur z tego samego IP co 5 minut.... Widać że robi to jedna nasłana osoba... Odpowiedz Link Zgłoś
126piotr <<< Agatowa Bud. 8 instalacja C.O. >>> 15.08.07, 09:29 Witam. Chciałbym poruszyć na łamach Forum sprawę instalacji centralnego ogrzewania w budynkach PPH Orion. Po wglądzie do projektu branży sanitarnej stwierdziłem że piony grzewcze są prowadzone przez MIESZKANIA!! Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę co w efekcie końcowym może to oznaczać. Wyobraźmy sobie taką sytuacje, po pewnym czasie na pewno znajdzie sie ktoś kto nie będzie płacił za czynsz, jest to pewniak. Kwota jaką nie uiści za C.O. będzie ciężarem dla pozostałych członków wspólnoty. Z uwagi na to że nie będzie możliwości odłączenia delikwenta, LPC-owi musimy jako Wspólnota zapłacić. Jeżdżąc po budowach (wierzcie mi dużo ich odwiedzałem) nie spotkałem się w dzisiejszych czasach z czymś takim. Wszystkie czynniki jak GAZ, WODA, ENERGIA, C.O., są wyprowadzone na zewnątrz lokalu. Pragnę jeszcze zwrócić uwagę że takie rozwiązanie z pionami w mieszkaniach nie jest wcale tańsze. Zamiast jednego pionu wykonuje się dwa lub trzy, pracochłonność jest większa, a co za tym idzie robocizna droższa. Dodatkowo licznik energii na klatce schodowej jest bardziej komfortowym rozwiązaniem, już nie musicie się krępować że jakiś "typ" wchodzi do Waszego mieszkania oraz zagląda do każdego z pomieszczeń (na kaloryferach będą podzielniki ciepła). Apeluje do wszystkich którzy zakupili mieszkania w bud. nr 8 na Agatowej. Musimy razem jako przyszła Wspólnota zwrócić się do Dewelopera o dokonanie takich zmian w P.T. Sprawa jest pilna, jestem w stanie zająć się nią. Uważam że jest nawet szansa wyłożenia takiej listy w biurze PPH Orion. Proszę o kontakt e-mail 126piotr@gmail.com GG 1896277 PIOTR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odp Re: <<< Agatowa Bud. 8 instalacja C. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.07, 12:53 jeżeli podpisaliście już umowy (a pewnie tak) to życze powodzenia w próbie wprowadzenia zmian rozmieszczenia pionów ,zmiany w mieszkaniach pewnie da sie wprowadzić bez problemów , ale nie piony które patrząc na termin realizacji są pewnie już puszczone. Przy podpisaniu umów ma sie wgląd we wszystkie projekty ,CO również więc skąd to zaskoczenie? przynajmniej ja kupując na Dożynkowej miałem taką możliwość. Ale w grupie siła , spróbować trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: <<< Agatowa Bud. 8 instalacja C. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.07, 16:25 Witam Uważam, że nie masz racji. Jeśli piony idą przez mieszkanie wtedy są mniejsze straty ciśnienia w instalacji oraz temperatury na odcinkach od pionu do urządzeń np.wanna, prysznic, grzejnik (są mniejsze odległości od pionu do urządzeń końcowych). Piony gazowe oraz skrzynki gazowe umieszcza sie poza mieszkaniami (klatka schodowa lub korytarz), aby w razie niebezpieczeństwa wybuchu szybko odciąć gaz (w przypadku gazu nie ma strat związanych z krótszą czy dłuższą instalacją). Jeśli chodzi o odczyty z podzielników energii montowanych na grzejnikach to chyba nie będzie problemu, jeśli ktoś raz na pół roku przyjdzie i odczyta. Ważne tylko, aby to były podzielniki elektroniczne, a nie cieczowe, ponieważ elektoniczne są bardzie uczciwe. Ja jak dostałem rzuty mieszkania we wrześniu 2006 z rysunku można było dojść, że instalacja wody, CO oraz kanalizacja znajdują sie w szachtach w mieszkaniu, które znajdują sie blisko urządzeń sanitarnych. Podsumowując. Zgłaszając tak poważne zmiany trzeba liczyć sie z tym, że takie zmiany musiałby projektant instalacji nanieść na projekt,a najlepiej przed jego zatwierdzeniem (będą dalsze opóżnienia w oddaniu budynku). Wydaje mi sie, że projekt jest już zatwierdzony. Pamiętajmy, że aby wykonać nowe piony CO należy wykonać przekucia między stropami (kondygnacjami) aby tam poprowadzić piony (w niektórych miejscach mogą znajdować sie zbrojenia co utrudni sprawę). Uważam,że nie należy psuć, ponieważ ostatnio prace nad budynkiem przy Agatowej 8 trochę przyśpieszyły (w segmencie A robią 3 piętro, w B robią sufit(strop) nad 2 piętrem, a w części C w końcu robią 1 piętro). Gdy będziemy zgłaszać postulaty odnośnie zmian pionów CO na pewno spowoduje to większe opóźnienia w pracach na budowie, a przecież wszystkim na tym forum powinno zależeć na jak najszybszym zakończeniu inwestycji!!!! Nie zgłaszajmy takich zmian, bo budynek nie będzie nawet na wiosnę skończony. To co tutaj napisałem było konsultowane z osobą, która skończyła budownictwo na Politechnice , specjalność urządzenia sanitarne i która pracuje w zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: <<< Agatowa Bud. 8 instalacja C. IP: *.chello.pl 19.08.07, 23:02 Witam Ja mieszkam na Agatowej 19 ( nr budowlany 5) i obserwuję z okien postępy w budowie waszych bloków. W ostatni piątek podpisałam akt notarialny, wszystko szybciutko, bez problemów. Na jedno chciałabym wam zwrócic uwagę. Jeżeli nie położyli wam rurek przez które się później przeciąga kable do tv, telefonu , internetu to dopilnujcie sobie, żeby wam położyli rurki gładkie a nie karbowane i żeby nie były łączone. U mnie położyli rurki karbowane, które się załamują, a na dodatek połączyli tak, że nic grubszego niż drut nie miało szans się przecisnąć przez miejsce łaczenia. Kabel do tv się zaklinował i urwał się drut. Katastrofa. Na szczęście z ilości wprowadzonego przewodu wynikło, że problem jest gdzieś między gniazdkiem i podłogą. Pan instalujący tv dał się namówić i rozpruł mi wiertarą ścianę . Udało się dostać do zaklinowanego kabla tuż nad podłogą. Poza tym wszystko ok., blok zaczął osiadać, już mi pieknie pękła jedna ściana na wylot, ale to standard. W poprzednim mieszkaniu było to samo. Życzę wam odebrania mieszkań w terminie ( mimo, że zasłoniliście mi piekny widok na las). Będziemy sobie machać z naszych przeogromnych balkonów ( nikt mi nie chce uwierzyć , jak się chwalę że mam balkon 15m2). Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: <<< Agatowa Bud. 8 instalacja C. 20.08.07, 22:11 Witam, kiedy oddawane były mieszkania w bud. 5 ? Chodzi mi głównie o to ile czasu czekałaś na podpisanie aktu od momentu odebrania mieszkania.ps. oddali w terminie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: <<< Agatowa Bud. 8 instalacja C. IP: 62.29.173.* 22.08.07, 15:37 Anka, mam pytanie: jak jest z podłączeniem do internetu / kablówki w "piątce"? Macie już internet? Radiowo czy po kablu? Ja będę w "7" (oficjalnie ten blok to Agatowa 13). Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 20.08.07, 08:55 Witajcie, mam pytanie w związku z pomiarem z natury. Czy metraż po oddaniu mieszkania okazuje się taki sam jak wyliczono w umowie z deweloperem? Czy są różnice? Pytam, ponieważ w umowie Orion zastrzega sobie możliwość wahnięć do 5%, a to bardzo dużo i trochę się tego boję. Czy ktoś już miał pomiar z natury na Dożynkowej, może w budynku nr 1? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: LUBLIN "ORION" IP: *.pronet.lublin.pl 20.08.07, 20:23 Metraż po pomiarze wychodzi troszkę większy, zwykle do ok 0,4-0,5 m2 to zależy od ilości zmian jakie zostały wprowadzone w mieszkaniu (np. brak ścianek). Do 5% to może wzrosnąć tylko gdy są łączone dwa mieszkania i to też w ekstremalnych sytuacjach, gdy łączy się dwa mieszkania położone jedno nad drugim. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 20.08.07, 21:55 Witam, rzeczywiście po likwidacji ścianek może się troche zwiększyć metraż ale odliczą za nieużyte materiały i może się pokryją koszta. Na Dożynkowej nikt pewnie nie miał pomiaru ponieważ musieli by oddawać mieszkania, a z tego co wiem to jeszcze nie oddają (przynajmniej mojej drugiej klatki). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 21.08.07, 07:32 Dzięki za odpowiedź, bo martwiło mnie to, że może będą różnice i będzie trzeba jeszcze dopłacać. My nic nie zmienialiśmy, więc może będzie taki metraż jak w umowie :) Jest jeszcze inna kwestia: może trzeba będzie się zmobilizowac i "uderzyć" do mpk o przedłużenie linii, np. 18, pewnie większość z osób będzie miała samochody, ale my nie mamy i będziemy musieli chodzić pieszo ponad 15 minut do przystanku. Z tego, co wiem to będą budowane w tym rejonie kolejne budynki, więc może udałoby się wywalczyć. 24 jeździ bowiem bardzo rzadko i w dodatku startuje dopiero z przystanku obok bazaru :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kozlaw Re: LUBLIN "ORION" IP: 217.153.216.* 21.08.07, 15:53 Za nadmetraz dopłacisz a za mniejsza powierzchnie zwróca ci. To że niczego nie zmieniałes nie oznacza ze metraz bedzie ten co w umowie. Moze byc wiekszy lub mninejszy z roznych powodów, np piony wentylacyjne zajmuja najmniej miejsca na partarze a najwiecej na ostatnim pietrze (pion twoj plus sasiadów z dołu) Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 21.08.07, 23:06 witam, ale wydaje mi się że w projekcie zostaje to już uwzględnione ile zajmie pion?Pewnie uwzględniają że wyżej zajmie więcej powierzchni.A umowę podpisuje się biorąc wymiary z projektu.W moim (parter) są dwie rury a wyłączoną powierzchnie w łazience mam prawie dwa razy taką. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 22.08.07, 07:22 Mnie także się zdaje, że uwzględnia się już przy podpisaniu umowy rozmiary np. pionów. Poza tym raczej chodziło mi o jakieś radykalne różnice między metrażem z umowy a wykonanym, bo jakieś małe pewnie zawsze są, raczej nie dadzą rady zrobić co do cm :) My byliśmy zobaczyć mieszkanie już w środku, troszkę się zdenerwowałam tą belą stropową. Choć w mieszkaniu obok idzie ta bela w ogóle tragicznie, chyba że właściciele będą robić inny układ ścianek działowych niż był w pierwotnym projekcie (ścianki działowe będą stawiane dopiero za jakiś czas). Niestety będzie to małe blokowiczko i sąsiedzi będą sobie zaglądać w okna :( przynajmniej balkony są spore :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozlaw Re: LUBLIN "ORION" IP: 217.153.216.* 22.08.07, 08:14 Róznic radyklanych nie ma ale zazwyczaj w umowach jest zapis ze mieszkanie moze sie różnic ok 5% powierzchnią od tej z umowy. Co do pionów i reszty to jest to względne, poniewaz firmy buduja jak chca. Wystarczy ze u sasiada cos sie zmieniło i np sciana przesuneła sie o 2 cm a to juz duzo do powierzchni. JA w moim obecnym mieszkaniu miałem miec 76m a mam 76.66 m dla jednych mało dla drugich duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 22.08.07, 11:22 Właśnie ten zapis 5% w umowie mnie przeraził :)) mam nadzieję, że mieszkanie nie będzie większe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozlaw Re: LUBLIN "ORION" IP: 217.153.216.* 24.08.07, 11:07 5% przy powierzchni powiedzmy 50m to 2,5 m Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 24.08.07, 14:55 Umiem liczyć ;))))) No więc właśnie, czyli 10.000 zł. Dlatego właśnie piszę, że mam nadzieję, iż mieszkanie nie będzie większe aniżeli w umowie :) Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 27.08.07, 08:22 Słuchajcie, co z tą definicją budownictwa społecznego? Bo zaczynam się powaznie niepokoić. Miała byc już ostatnio przyjęta i nic, znowu walki. Czy ktoś ma pewne informacje na temat tego, jak to jest w przypadku, gdy do grudnia 2007 zapłaci się już deweloperowi całość kwoty za mieszkanie, jednak akt notarialny zostanie podpisany dopiero w 2008 (np. w lutym). Czy wówczas, w związku z tym, że zapłaciło się juz całośc kwoty do końca 2007 to (mimo tego, że od 2008 podatek będzie 22%) zostanie się przy 7%? Co się liczy akt notarialny czy wpłacona całośc kwoty? To ma chyba dla nas wszystkich znaczenie w przypadku Dożynkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: LUBLIN "ORION" IP: *.infinite.pl 29.08.07, 07:51 Wydaje mi sie, że liczy sie data podpisania aktu notarialnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: LUBLIN "ORION" IP: *.chello.pl 29.08.07, 10:59 Jakie są koszty podpisania aktu notarialnego, w zasadzie wszystkich formalności z odbiorem mieszkania? Słyszałem, że podwykonawcy wzięli się za Agatową 8 i mają zamiar skończyć budynek przed zimą (to optymistyczny wariant). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka_ Re: LUBLIN "ORION" IP: *.chello.pl 30.08.07, 20:35 Ja 2 tygodnie temu podpisywałam akt notarilany na mieszkanie 48m2. Zapłaciłam 1900PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka_ Re: LUBLIN "ORION" IP: *.chello.pl 30.08.07, 20:39 Nawet jak wam oddadzą mieszkania przed zimą to do aktu notarialnego daleka droga. Przy Agatowej 19 (budowlany 5) mieszkania oddawali od 15 stycznia a dopiero w lipcu można było podpisywać akt notarialny. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 30.08.07, 21:08 ale co jest powodem ze tak póżno można było podpisywać akt notarialny pomimo że mieszkania były dawno oddawane? nie mieliście w umowie wyznaczonego terminu do kiedy zostanie podpisany akt? Ja mam taki termin wyznaczony w umowie.Pewnie wydumany , jak i termin oddania mieszkania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: LUBLIN "ORION" IP: *.tpnet.pl 31.08.07, 09:01 Akty notarialne można spisywać, kiedy zostanie odebrany oficjalnie cały budynek (to nie to samo co odbiory poszczególnych mieszkań). Aby do tego doszło potrzebne jest teoretycznie zakończenie wszystkich prac w budynku i poza budynkiem (chodniki, dojazdy, zieleń), a także m.in. wykonanie przyłącza prądu z Zakładu Energetycznego (na początku będzie używany prąd budowlany). A jak jest zima, to za wiele na zewnątrz się nie porobi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tequila Re: LUBLIN "ORION" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.07, 20:50 zamieszanie prawne rzeczywiście jest ale o ile pamiętam to w umowie z "Orionem" jest mowa o cenie gwarantowanej... nie ma tam zapisu o sytuacjach wyłączających tą gwarancję... ciekawe... Jak się czegoś dowiem to napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 31.08.07, 10:14 Czy nikt się nie przejmuje nie ustaloną jeszcze definicją budownictwa społecznego? Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 01.09.07, 01:07 sądze że wszyscy sie porzejmują którzy nie mają mieszkania zakupionego aktem notarialnym, ale co my możemy ... jedynie czekać i liczyć że następny rząd sie tym szybko zajmie - bo na ten to juz liczyć nie możemy.nikolik- czy masz w umowie wyznaczony termin zawarcia umowy przyrzeczonej? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka_ Re: LUBLIN "ORION" IP: *.chello.pl 01.09.07, 11:13 A czy ktoś podpisywał z Orionem umowe przyrzeczoną ? U nas w umowie przedwstępnej było napisane, że w ciagu 3 miesięcy od odebrania mieszkania zostanie podpisana umowa przyrzeczona sprzedaży. Ja żadnej umowy przyrzeczonej nie podpisywałam. Była umowa przedwstępna, protokół odbioru mieszkania I dopiero akt notarialny. Może sama to zaniedbałam nie upominając się w Orione ? Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 03.09.07, 07:29 W umowie mamy osobny paragraf dotyczący umowy przyrzeczonej: umowa przyrzeczona sprzedaży zostanie podpisana w terminie 45 dni od momentu oddania budynku przez wszystkie organy nadzoru budowlanego, najpóźniej do marca 2008. W tym samym paragrafie jest, że akt notariany zostanie zawarty itd. A czemu o to pytasz? Dowiadywałam się w sprawie vatu w Orionie. Księgowa mówi, że liczy sie kwota wpłacona w 2007 roku, wówczas otrzymujemy fakturę z vatem 7%. Czyli nie ma znaczenia data podpisania aktu notarialnego, tylko data wpłaconej całości kwoty. Jeśli zatem do grudnia wpłaci się całośc to nie interesuje nas czy wprowadzony zostanie vat 22%. Podobno tak samo było w przypadku przechodzenia z 0% na 7%. Poza tym dotarłam do info, że nawet jeśli rząd nie ustali definicji, to minister ma prawo wydać rozporządzenie obejmujące developerów i 7% vat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piort Re: LUBLIN "ORION" IP: *.it-net.pl 05.09.07, 13:48 Jak pewnie wiesz rozliczeniem podatku VAT zajmuje się Urząd skarbowy a nie jakaś księgowa. Takie informacje dotyczące podatku VAT otrzymasz właśnie tam. Z tego co się informowałem to U.S. przyjmuje do wiadomości że nabyłeś nieruchomość dopiero wtedy kiedy stosowne dokumenty przekaże mu Notariusz - czyli wówczas gdy podpisany zostanie Akt Notarialny. Zgodnie z prawem jeżeli stawka VAT na mieszkania wzrośnie w 2008 to naszym obowiązkiem będzie uiszczenie różnicy VAT. To w 2008r staniemy się pełnoprawnymi właścicielami nieruchomości i dopiero wtedy nieruchomość zostanie sprzedana. :( Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 05.09.07, 07:19 Powiedzcie, czy jak pada deszcz, to na budowie wykonuje się jakieś prace? Czy Orion robi coś wówczas wewnątrz budynków, np. stawia ścianki działowe czy rozprowadza instalacje? I jak jest z budynkiem nr 1 na Dożynkowej, czy jest już oddawany i kiedy mają być spisywane akty not.? Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: LUBLIN "ORION" 05.09.07, 13:48 Dziś na Dożynkowej 1 to chyba w środku coś robili bo na zewnątrz nikogo nie było- miejmy nadzieję ,że chociaż w środku. Jak czytam posty że, w 3 już stawiają ścianki działowe a w 1 mieli juz dawno oddać 1 klatkę ,ale chyba jeszcze to nie nastąpiło poprostu gotuje się we mnie.Ja kupiłem w 2 i patrzac po zaawansowaniu prac dwójki to chyba będzie to za rok a nie w grudniu czy nawet marcu.Wie może ktoś kto buduje "jakia firma- ekipa budowlana" blok 1 i 2 bo ponoć oni sa odpowiedzialni za 1 i 2 za 3,4 jakaś inna ekipa a za 5 jeszcze inna. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 05.09.07, 16:33 almond32, jedynke buduje firma KamBud, moge Ci dać numery tel. do właściciela firmy lub kierownika budowy. Ja nie dzwonie , bo po co sie denerwować. ok 10 lipca właściciel firmy powiedział mi że pierwsze klatki bedą oddawac 20 sierpnia, Oczywiście nic nie oddają,a efekty sam widziałeś. mam nadzieje ze pracusie cos robili w środku (ale co? bo jakiś tydzień temu ''ochroniarz'' budowy powiedział mi żebym sobie ekipe do posprzątania po nich butelek po alk. znalazł,ironicznie śmiejąc mi się w twarz- mam nadzieję że to nie prawda).Jeżeli chcesz te nr. tel. to prześle na poczte? nie wiem na jakim etapie jest teraz bud. 2 ale chyba parter, w bud.1 partery robili w marcu więc jeżeli budowa będzie szła w takim samym tempie to w lutym twój budynek bedzie wyglądał jak bud.1 teraz.Budowanie jednego piętra zajmowało im ok. miesiąca-ale to było lato. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: LUBLIN "ORION" 05.09.07, 23:16 Mar.lub do kierwnika budowy tel mam.Ta firma KamBud to skąd jest?? Dziś przed 16-stą budowlańców już nie było ale powiem na pocieszenie,że jacyś robotnicy robili coś w środku 1, tak na moje oko 2 klatka drugie piętro. Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: LUBLIN "ORION" 05.09.07, 23:17 a z tm co mówił Ci "ochroniarz" to bardzo realne bowiem gro czasu większość Panów budowlańców spędza w pobliskim sklepiku i piwko schodzi jak świeże bułeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 06.09.07, 07:25 Nie wiem, jak jest z interesującą mnie 4, jeśli chodzi o postępy w budowie. Z tego jednak co piszecie wnioskuję, że nie najlepiej. O 15 godzinie nie ma już np. nikogo z budowlańców 4, nie wiem czy piwkują, ale jedno wiem na pewno - nikt ich nie kontroluje. Dzwonię do Oriona, a pan odpowiada, że nie wiedzą jak idą prace, ponieważ nie byli już dawno na budowie! Nie mam możliwości kontroli budowy do południa, więc jedynie co mogę to dzwonić i męczyć Oriona. Ale oni nie są zorientowani..... szok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: LUBLIN "ORION" IP: 212.160.172.* 06.09.07, 09:41 Mam pytanie do osób które kupiły mieszkania w budynku 4 i 5. Czy wiecie coś na temat drogi dwupasmowej, która jest uwzględniona na planie dostępnym w biurze "Oriona" oznaczona jako KDG? Przebiega ona ok. 35m od ściany budynków 4 i 5. Jeżeli ma rzeczywiście tędy przebiegać to chyba zrezygnuje z zakupu w tym budynku. Co o tym sądzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 06.09.07, 10:36 Tak, ma tam powstać ulica (przynajmniej takie są plany), choć niezbyt rozumiem dokąd ona ma prowadzić. Nazywają ją "do Dysa", a Dys nieco z innej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: LUBLIN "ORION" 06.09.07, 13:48 Przejeżadzłem dziś koło budowy i narazie budują,wykańczają 1.Nikolik ale jak pamiętam jak widziałem kiedyś budynek 4 to on budował się na równi z 3 budynkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 06.09.07, 14:00 W sobotę się wybiorę na budowę. W Orionie mówią, że w 4 robią w tej chwili dach, instalacje i sanitariaty są rozprowadzone, częściowo postawione ścianki działowe. Nie wiem, jak jest w 3, może podobny etap. Podobno w zimie zrobią ogrzewanie i będą wykonywane prace w środku. Jedynka finiszuje. Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: LUBLIN "ORION" 06.09.07, 14:06 Musimy pomyśleć o tym,żeby tam jakiś autobus MPK dojeżdzał. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 06.09.07, 14:25 Jakże się cieszę, że ktoś o tym pisze! :)) Wspominałam o tym na forum jakiś czas temu, bo brak autobusu to dość duży problem. Jeździ tam tylko 24 - rzadko i startuje dopiero obok bazaru. A do przystanku 18 np. jest kawał drogi :( Może da sie to ruszyć, także z tego względu, że powstają tam kolejne budynki, na Dożynkowej 13. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 06.09.07, 20:13 połowa jedynki finiszuje , druga troche póżniej. Sądze że na autobus jakiś to możemy liczyć patrząc na to ile budynków powstaje na Dożynkowej. To jest ogromna ilość nowych mieszkańców. I nawet nie trzeba nowej linni, wystarczyło by żeby jakiś autobus nie skręcał w Związkową tylko zachaczył jeszcze o nasz przystanek przy Dożynkowej i zawrócił troche wyżej. Słyszałem_ z niezbyt pewnego żródła - że wykonawca będzie płacił Orionowi 1500 zł kary za każdy dzień opóżnienia ponadplanowanego. Jeśli to prawda to może przyspieszą. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 07.09.07, 09:43 Jasne, wystarczyłoby przedłużyć o 1 przystanek np. 18. Miejmy nadzieję, że faktycznie będą mieli takiego bata na wykonawcę :) Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 12.09.07, 22:45 gość- a ta droga to nie czasem 350m od budynków , bo to coś niemożliwe? wiem że przy Cyprysowej będzie ulica ale to jest niezły kawałek niżej.Może to o nią chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 13.09.07, 07:14 W Urzędzie miasta, w wydziale geodezyjnym (do którego poszłam w tej sprawie) na planach zagospodarowania przestrzennego znajduje się droga dwupasmowa, przebiegająca zaraz przy budynku nr 4. Zwie się ona: do Dysa. Odpowiedz Link Zgłoś
idea_s Re: LUBLIN "ORION" 13.09.07, 11:59 www.kurierlubelski.pl/index.php?module=dzial&func=viewpub&tid=9&pid=43417 Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: LUBLIN "ORION" 13.09.07, 16:47 Mar.Lub a kiedy oddają pierwszą klatkę w Twoim bloku? Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 13.09.07, 20:48 nic mi nie wiadomo na temat oddawania pierwszej klatki, sądze że jeszcze nie. Próbowałem sie dowiedzieć i dzwoniłem do Oriona ale dyrektor który mógłby mi udzielić informacji rozchorował się i nie będzie go do piątku.Jak czegoś sie dowiem to opisze na forum.A może ktoś ma jakieś wieści na temat bud.1?? Droga Do Dysa to chyba ta naprzeciwko Związkowej, może na projekcie wygląda na bliską odległość, albo właśnie będzie zawijać w góre i przebiegać obok naszych blokow? Mam nadzieje że ta Ikea to rzeczywiście stanie po lewej stronie Spóldzielczości a nie prawej, albo jeszcze lepiej obok Elizówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: LUBLIN "ORION" IP: 212.160.172.* 14.09.07, 12:18 nie 350m tylko 35metrow od sciany budynku nr 4 i 5, mozna sobie zmierzyc na planie zagospodarowania ktory jest w biurze Oriona, zresztą nie wiem co ta droga miałaby łączyc bo dookoła są przecież zabudowania a nie szczere pole, chyba ze będę wywłaszać niektore działki, no ale jak to w Polsce - nic nie wiadomo dopóki się to nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.07, 14:40 trochę mnie dziwi że ktoś kto kupuje mieszkanie nie sprawdził przed zakupem planów zagospodarowania, to są podstawowe informacje do sprawdzenia my sprawdziliśmy i dlatego kupiliśmy w 3, bo w planach droga jest na pewno tylko kwestia czy ją wybudują, bo w polsce to może trochę potrwać, z bloku 4 faktycznie jest lepszy widok z balkonów bo nic nie zasłania ale ryzyko powstania tam ulicy jednak jest.. wystarczy spojrzeć na ten nowy dom obok 4, przed naszą budową był w zacisznym miejscu z ładnym widokiem, jak powstanie droga to już zupełnie straci urok Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 14.09.07, 22:55 sądze że większośc nie sprawdziła planów. Mi osobiście jest to obojętne bo i tak bym kupił bo miejsce i cena mi się podobała a nawet jak puszczą drogę za kilka lat to i tak nie będzie najgorzej. pewnie nie wcześniej niż za 5 lat bo dopiero wtedy developer spłaci działkowców(nasadzenia, domki) z Bluszczowej gdzie zakupił już grunty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Torq Re: LUBLIN "ORION" IP: *.lublin.enterpol.pl 15.09.07, 13:17 Czyżby jakiś developer kupił ten teren, na którym leżą obecnie ogródki działkowe przy Bluszczowej? I co tam ma być w miejsce działek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.07, 17:02 chciałbym zapytac te osoby które kupiły mieszkania w blokach nr 1 do 4 , czy wam nie przeszkadza to ze od wewnątrz każdy patrzy sąsiadowi w okna ? jakby mniej prywatności. to chyba gorsza sytuacja niż ewentualna droga przed oknami. zresztą kazdy ma swój gust. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 16.09.07, 16:58 Jeżeli chodzi o Bluszczową to słyszałem taką informacje że jakis Developer wykupił te tereny gdzie są ogródki działkowe od miasta. Od znajomej osoby która ma tam działkę usłyszałem że mają jeszcze umowe na 5 lat użytkowania działek i wtrakcie lub po tym okresie developer ma ich spłacić z nasadzeń i domków itd. Nie ma powodów do nie pokoju najwczesniej staną tam domki pewnie za 6lat, a teren i tak jest niżej położony od naszego. Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: LUBLIN "ORION" 17.09.07, 14:20 Powinno być tak ,że jak developer nie zmieści się w czasie podanym w umowie tutaj 3 miesiące to powinien płacić kary tym którzy kupili mieszkania np; w celu pokrycia ubezpieczenia kredytu.Dziś ruch na budowie wrze ładna pogoda. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 17.09.07, 16:06 jeśli się nie wyrobią z oddaniem i podpisaniem aktu notarialnego to napewno pomyśle o tym żeby żądać od nich zapłaty odsetek karnych właśnie na pokrycie tych dodatkowych kosztów. Ruch na budowie bo chcą zamknąć wszystkie budynki przed zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 12:48 co do zaglądania w okna to w okna piątki też będą zaglądać z bloków 3 - 4 bo stoją naprzeciwko i nie wiadomo co w przyszłości będzie z drugiej strony tego bloku, w blokach 1-4 są dużo większe balkony 15 m2 niż w bloku 5 i to bardziej mnie przekonało, ja osobiście zasłaniam wieczorem okna, więc nie widzę problemu, każdy wybiera to co lubi, kosztem innych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 19.09.07, 07:27 Za piątką będzie kolejny blok, teren jest wykupiony, z tego co zrozumiałam, przez Oriona. To, co mnie troszkę przeraziło, to faktycznie mała przestrzeń wewnątrz podwórka bloków 1-4. Nie tyle okna sąsiadów (bo jeśli znajdzie się wścibski sąsiad to w dzień i tak nic nie zobaczy przez firanki, a wieczorem nic nie zobaczy przez zasłony ;))) ile bardzo wąskie wejście na to wewnętrzne podwórze. Ale pocieszam się tym, że przypomina to trochę podwórka starych kamienic, a ja uwielbiam piękne stare kamienice ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: LUBLIN "ORION" 19.09.07, 08:16 A czy w tych wąskich przestrzeniach wygospodarujemy jakieś miejsce na plac zabaw? Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 19.09.07, 09:19 Po stronie wewnętrznej budynku nie ma szans na plac zabaw, tam zmieszczą się jedynie (i tak jest w planach) chodniki-dojścia do klatek schodowych. Na plac zabaw, ławki itp. jest zostawione odpowiednie miejsce na przeciwko 1 budynku, obok 5. W planach jest tam zielona trawka. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 19.09.07, 09:25 w którym miejscu ma powstać ten budynek , na długość osiedla za 5, czy z tyłu piątki? Ale to już poza naszym osiedlem? Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 19.09.07, 09:49 Z tyłu 5. Te 5 budynków w tej chwili budowanych stanowi zamknięte, ogrodzone osiedle. Placyk na przeciwko 1 zostanie pusty, z zasianą trawką. O tak, jak to widać na tym wyidealizowanym obrazku: www.orion.lublin.pl/?document=494 Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 19.09.07, 18:24 nikolik, skąd masz takie informacje że te 5 bud. to jedyne jakie staną na naszym osiedlu?? mam nadzieje że potwierdzone gdzieś, bo ja z opisu zrozumiałem że ten 6 i 7 to mogą wcisnąc naprzeciwko bud 1 i 2 .(czyt. bud nr 7 usytuowany bezpośrednio przy Dożynkowej) Mam nadzieje że się myle ,jutro zadzwonie do Oriona. Jeżeli by tak chcieli zrobić to przegięcie bo w planach tego nie było. Zrobiło by sie tam małe blokowisko, ciasnota, bez terenu na ławki czy bezpieczny plac zabaw dla dzieci. Jak ktoś ma pewne informacje to proszę o odpisanie. P.S do kolorystyki w środku to jeszcze daleko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 09:22 na plac zabaw w planach jest miejsce na przeciwko jedynki do bloku nr 5, tam działka jest szersza i ma być pusta, w palach zagospodarowania równolegle do naszej budowy jest zieleń publiczna więc jest szansa że nic tam nie będzie ale przeważnie kończy się tak, że jakiś developer bierze taką działkę z obietnicą zagospodarowania części na zieleń buduje następnie bloki a zieleni już nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 19.09.07, 11:04 Czy ktoś wie, jak wygląda sprawa wykończenia 1? Co jest zrobione w środku? My byliśmy ostatnio 1,5 tygodnia temu to zaczęli malować na zewnątrz. A jestem ciekawa jakości i kolorystyki wykończenia w środku, klatki schodowe itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 11:37 byliśmy wczoraj na budowie... ogólnie nic ciekawego, ogólny bałagan... robotnicy się krzątają a prace idą powoli.. co do 1 to idzie im tam kiepsko... robią tam wszystko po trochu z jednej strony robią elewację z drugiej dopiero budują ? nie byliśmy w środku ale nie widzieliśmy by coś się tam w środku działo... na zewnątrz prawie się nie posuneli do przodu... Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 19.09.07, 11:54 Właśnie także odniosłam takie wrażenie przy ostatniej kontroli na budowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 14:03 mam nowe wiadomości! osiedle ogrody dożynkowa będzie miało jeszcze budynek nr 6 i 7 na budynek nr 6 jest już oferta w planach mają też "ogrody cyprysowa" podaję stronę: www.orion.lublin.pl/inwestycje/view/2 Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: LUBLIN "ORION" 19.09.07, 18:21 cieszy ,że przy takim zageszczeniu bloków będzie miejsce na placyk;-) w jedynce to na pewno w pierwszej klatce są ścianki działowe, ale żeby malowali blok na zewnątrz to nie widziałem-dopiero próbują się zabrać za drugą część budynku -ocieplenieitd.Kolor budynków ma być oliwkowy. Basiu nie mogęotworzyć strony, którą podałaś o nowych inwestycjach. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 19.09.07, 18:30 nikolik, skąd masz takie informacje że te 5 bud. to jedyne jakie staną na naszym osiedlu?? mam nadzieje że potwierdzone gdzieś, bo ja z opisu zrozumiałem że ten 6 i 7 to mogą wcisnąc naprzeciwko bud 1 i 2 .(czyt. bud nr 7 usytuowany bezpośrednio przy Dożynkowej) Mam nadzieje że się myle ,jutro zadzwonie do Oriona. Jeżeli by tak chcieli zrobić to przegięcie bo w planach tego nie było. Zrobiło by sie tam małe blokowisko, ciasnota, bez terenu na ławki czy bezpieczny plac zabaw dla dzieci. Jak ktoś ma pewne informacje to proszę o odpisanie. P.S do kolorystyki w środku to jeszcze daleko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 19.09.07, 18:32 almond32, nikolik też wysłała adres może ten ci wejdzie www.orion.lublin.pl/?document=494 Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: LUBLIN "ORION" 19.09.07, 18:37 Mar.lub ten adres z przyszłym placem zabaw wchodzi natomiast ten z inwestycjami Oriona Ogrody Cyprysowa nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 19.09.07, 18:52 to jest to samo ; strona Oriona - w nowej wersji, a Ogrody Cyprysowa jeszcze nie wchodzą bo pewnie jeszcze nie wprowadzili oferty. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: LUBLIN "ORION" 20.09.07, 07:27 Wczoraj rozmawiałam z Orionem. Oto, co się dowiedziałam: ogrodzonych będzie w ramach naszego osiedla 6 budynków, budynek nr 6 stanie za budynkiem nr 5, dojazd do niego będzie przez osiedle. Nie wytłumaczono, co to znaczy. Bo jedyne miejsce, przez które mogłaby być poprowadzona do niego uliczka to to miejsce, na którym ma być zasiana trawka i zrobiony placyk dla dzieci (jeśli wspólnota się tego podejmie). Przy podpisywaniu umowy w planach, na które sie zgadzaliśmy, było zielone miejsce. Nie było mowy o uliczce przez nie prowadzącej. Kwestia (bardzo ważna!) do wyjaśnienia. Budynek nr 7 ma powstać poza ogrodzeniem, za tym białym budynkiem, który stoi obok bloku 1. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 20.09.07, 08:59 jesli to tak będzie wyglądało to jeszcze nie najgorzej, bo nawet jezeli puszczą uliczke obok bud5 to zostanie jeszcze dużo miejsca na zieleń, gorzej jak by chcieli te budynki stawiać na przeciwko 1 i 2 . Dobrze że ta 7 bedzie poza, bo tam mają być sklepy co wzmożyło by ruch na naszym osiedlu, będzie blisko a nie uciążliwie, dzięki za info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: LUBLIN "ORION" IP: *.chello.pl 20.09.07, 16:56 do bloku nr 5 będzie z boku uliczka bo pod spodem po drugiej stronie są przecież garaże... myślę że do 6 będzie dojazd tą samą drogą tylko dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: LUBLIN "ORION" IP: *.chello.pl 20.09.07, 16:56 do bloku nr 5 będzie z boku uliczka bo pod spodem po drugiej stronie są przecież garaże... myślę że do 6 będzie dojazd tą samą drogą tylko dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Torq Re: LUBLIN "ORION" IP: *.lublin.enterpol.pl 20.09.07, 18:07 Orion zmienił swoją stronę internetową. Na nowej jest już informacja o "Ogrody Cyprysowa": "W przygotowaniu jest kolejny etap inwestycji w rejonie ulicy Dożynkowej – „Ogrody Cyprysowa”. Planowany jest budynek składający się z trzech segmentów 1A, 1B, 1C o pojemności 158 mieszkań. Przewidywany termin realizacji tej inwestycji to grudzień 2008." Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: LUBLIN "ORION" 20.09.07, 19:32 Z tymi terminami oddania to mogliby być bardziej prawdomówni. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: LUBLIN "ORION" 20.09.07, 20:19 Mam potwierdzone dziś w Orionie przez dyr. Lalke informacje że nasz pas zieleni zostanie nietknięty, rzeczywiście bud.6 stanie za 5(ale wgłąb) mniej wiecej na wysokości bud.2. A 7 będzie poza naszym osiedlem za tym białym dziwnym domkiem(mają tam wykupioną działkę na której stoi jakas stara chałupa do rozbiórki).W Orionie można obejrzeć projekty jak rozmieszczone będą te budynki. Bud. nr 1 mają oddawać w pażdzierniku, w tej chwili kończą tynkować , teraz mają wejść ekipy od posadzki oraz montowania kaloryferów. Wszystko co napisałem o bud.1 usłyszałem a nie zobaczyłem więc nie wiem czy tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 08:52 nie wiem czy ja nie umiem szukać czy nowa strona ORIONA znikneła i jest spowrotem stara...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kofa Re: LUBLIN "ORION" tytułujcie ulicami IP: 217.153.216.* 21.09.07, 08:54 Mam prosbe dodawajcie do tytułów naze ulic bo sie wszystko miesza))) PLIS Odpowiedz Link Zgłoś
sawana81 dozynkowa 4 22.09.07, 14:35 tydzien temu byla w orionie i rozmawiałam z prezesem!mieszkanie mam w 4 jesli chodzi o sprawe smrodu i chodowanych swin naprzeciwko okien z jednej strony bloku to ma byc zalatwione poprzez rozmowe z wlascicielami jesli to nie pomoze sprawa ma zostac skierowana do urzedu miasta!natomiast jesli chodzi o teren ktory jest z boku bloku nr 4 (teraz sa pola)ma powstac z okolo 7 lat dwupasmówka i parking!blok ma zostan oddany pod koniec listopada!!!!!pozdrawiam wszystkich z mojej przyszlej dzielnicy ! Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dozynkowa 4 22.09.07, 15:57 ten koniec listopada to bardzo optymistyczny termin, patrząc na to że moją 1 będą oddawać z ponad trzy miesięcznym opóżnieniem.tylko miesiąc opóżnienia to luz. PS. nie spodziewałem się że tak blisko mamy "żywiec".Pozdrawiam.Uważam że priorytetową sprawą dla nas wszystkich jest jak najszybsze ogrodzenie terenu. Odpowiedz Link Zgłoś
sawana81 Re: dozynkowa 4 22.09.07, 16:05 no niestety poza tymi swinkami i psem mieszkajacym w metalowej beczce na lancuchu jest jeszcze jeden problem w tej rodzinie-brak kanalizacji i wszytko splywa nieopodal garazy bloku nr 4!smród niesamowidy zwlaszcza w upale 40 stopniowym! Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dozynkowa 4 24.09.07, 07:36 O losie, to chyba jakiś ponury żart... Świnie i smród??? Brak kanalizacji? Czy można z tym prawnie coś zrobić? Jeśli chodzi o ogrodzenie, to będzie - choć prowizoryczne, bo siatka. A z czasem faktycznie dobrze byłoby zrobić porządne, skoro developer tego nie gwarantuje... Choć to świńskiego smrodu nie zlikwiduje ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dozynkowa 3 24.09.07, 14:55 warto by zainteresować się tym ogrodzeniem, skoro w ofercie było ogrodzenie terenu warto by wyegzekfować żeby nie zrobili jakiejś prowizorycznej tandety... Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dozynkowa 3 24.09.07, 15:04 myślę że gdyby znalazło się więcej osób z dożynkowej warto by się umówić i wspólnie pójść na rozmowę z panem dyrektorem i ustalić szczegóły, jeżeli grupa by złożyła na piśmie postualty musiałby przynajmniej się do nich na poważnie ustosunkować bo tak to tylko nas zbywają i żadnych konkretów... Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dozynkowa 3 24.09.07, 15:07 Z tego co mi mówiono ma to być zwykła siatka ogrodzeniowa, ale mam nadzieję, że z jakąś przyzwoitą bramą. Czy orientuje się ktoś z Was czy blok numer 2 będzie miał wysoki parter ale nie od strony garaży?Byłem tam w piątek i ten parter jest bardzo niski-czy oni to wyrwównają? W 1 już są we wszystkich mieszkaniach ścianki działowe, teraz robią hydraulikę.Wstawione też są drzwi do klatek schodowych, schodów do klatek jeszcze nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dozynkowa 3 24.09.07, 15:12 A jakie są partery w bloku3 i 4 ale nie od strony garaży?? Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dozynkowa 3 24.09.07, 19:30 od wewnętrznej strony ma być normalny parter, na dole są chyba jeszcze okna od piwnic, teren pod blokiem jest stopniowany garaże mają chyba 3,75 wysokości także bardzo wysokie, potem trochę wyżej piwnice Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dozynkowa 3 24.09.07, 22:53 co do ogrodzenia to Basiu masz rację można spróbować coś wynegocjować. Jak podpisywałem umowę to mówiono mi że teren będzie ogrodzony z bramą na kod dostępu,więc wyobrażałem sobie mniej więcej takie osiedle jak na Porębie. Ogrodzenie tam nie jest jakieś przecudne ale nie z siatki. Orion powinien zadbać trochę o swój wizerunek jak chce jeszcze sprzedać mieszkania kiedyś w Ogrodach Cyprysowa.Siatka ogrodzeniowa to nie jest nawet średni standard(a może płot z drewnianych sztachet, miałby przynajmniej jakiś klimat hehe).Na drugim forum nie oszczędzają Oriona twierdząc że stawia potworki( z czym się nie zgadzam) oraz że słaby standard wykonania( tu może być różnie-przekonamy sie). w bud. 4 zamontowali inne balkony niż w 1(zabrakło?) Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dozynkowa 3 25.09.07, 07:14 Z bramą na kod dostępu? Jak my kupowaliśmy, to powiedzieli, że będzie to zwykła siatka (co przyznam nieco nas zdziwiło). I że to dopiero wspólnota będzie mogła sobie stawiać eleganckie ogrodzenie z bramą wjazdową. Nie zwróciłam uwagi na różnice balkonów w 4 i w 1, czym one się różnią? Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dozynkowa 3 25.09.07, 08:49 dlatego uważam że powinniśmy się zebrać i zarządać konkretów najlepiej na piśmie co do ogrodzenia, piwnic (bo do tej pory nie mogę się doprosić rzutów piwnic), śmietnika itp. bo jak już postawią to raczej nic już nie wskuramy, przez telefon obiecują za każdym razem co innego, co do różnic w balkonach to chyba wynika to z tego że 1 i 4 budyje inna firma, co do jedynki to szkoda gadać... ta firma chyba nie jest najlepsza bo robią naraz wszystko po trochu i nie widać efektów tylko ogólny bałagan Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dozynkowa 3 25.09.07, 14:53 Z tymi parterami czuje się oszukany wielokrotnie pytałem i miało być wszystko wyrównane do wysokości garaży. Co do ogrodzenia zgadzam się zwykła siatka to byłaby kpina. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dozynkowa 3 25.09.07, 22:46 nie wiem czy coś wskuramy z tym ogrodzeniem bo nigdzie w umowie tego nie ma jakie miało być. Nikolik, rozbieżność co do informacji Oriona w sprawie ogrodzenia może wynikać z tego że ja umowe podpisywałem w maju 2006, wtedy jeszcze zabiegali o klientów bo nic nie wskazywało na taki buum na mieszkania który był kilka miesięcy póżniej. Co do różnic balkonów to chodzi o różniące się barierki. almond32- o co chodzi z tym balkonem , jest niski? masz od strony klatek balkon? Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dozynkowa 3 25.09.07, 23:18 Mar.lub z balkonem chodzi mi o to,że miały być wysokie partery,podłoże miałobyć wyrównane do wysokości parterów z garażami- a tak nie jest od stron mieszkań narożnych -nie od frontu bloku tylko w pierwszej i np w czwartej klatce. Każdy w tym Orionie mówi co innego .Na innym forum widziałem projekt budynku 7 zapomnieli na tej wizualce zaznaczyc dwóch bloków 1 i 2 narysowali sobie drzewka i myślą,że ktoś się nabierze na tą wizualkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dozynkowa 3 26.09.07, 00:54 na poprzednich wizualkach nie też tego białego budynku który stoi za bud.1, ale to szczegóły bo tak wszyscy developerzy upiększaja. Na tym drugim forum nieżle jeżdzą po architekturze Orionu , ale tacy eksperci się dobrali którzy śmieją sie i krytykują okrąglaki z Dożynkowej a są wielkimi zwolennikami Sunn Hill (strasznych komunistycznych pięciu dziewięciopiętrowców sklejonych w całość) Straszne! W Orinie staraj się rozmawiąc tylko z panią Mają Cz. ewentualnie z dyr.Lalką. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dozynkowa 3 26.09.07, 07:50 SunHill, czyli ten wielki 2-półokrągły budynek? Istny koszmar... Choć trzeba przyznać, że nasze do najpiękniejszych nie należą ;)) Niestety, pewnie w naszej okolicy też zrobi się małe blokowisko, choć pocieszam się tym, że część terenu zajmują domki, a w nowych budynkach będą może jakieś sklepy, żeby było gdzie po masełko i chlebek wyskoczyć :) Ekipy w budynkach 1-5 pracują chyba zupełnie inaczej, bo w 1 robili już ocieplenie, a nie było jeszcze ścianek działowych. W 4 robią dach w segmencie b-c, a ścianki działowe (jeśli się nie mylę) są stawiane obecnie w drugiej klatce, może już w trzeciej. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dozynkowa 3 26.09.07, 09:03 my podpisywaliśmy umowę w marcu, wtedy zapewniali że ogrodzenie będzie, ta wizualizacja budynku na dożynkowej faktycznie nie wygląda najciekawiej ale na naszej też to całkiem inaczej wygląda niż jest w rzeczywistości, zobaczymy jaki będzie efekt końcowy,w Lublinie zaczyna się dzieć to co w Warszawie na Willowej developer wypowiedział umowy bo chce sprzedać drożej, o ORIONIE nie słyszałam by komukolwiek wypowiedział umowę ps. może czas umówić się z sąsiadami na piwko... Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dozynkowa 3 26.09.07, 09:07 rzeczywiście nie są najpiękniejsze ale szczerze mówiąc to wszyscy nie ciekawie budują w Lublinie. Jedyne co jest godne uwagi to może budynki Centrum Zana(estetyczne balkony), budują na Dożynkowej. Co do ścianek to były już przed ociepleniem(w klatce 2, w innych nie wiem) Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dozynkowa 3 26.09.07, 10:24 Fakt, także zwróciłam uwagę na te budynki Centrum Z, są w miarę ok, balkony porządne. Niezbyt zachęcające są lubelskie projekty budynków, wystarczy pojechać na Botanik. Istny koszmar, żadnej spójności architektonicznej i całościowego planu zabudowy. Każdy buduje jak chce i co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dozynkowa 3 26.09.07, 10:29 Basiu, a który to developer wypowiedział umowy na Willowej? Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dozynkowa 3 26.09.07, 10:59 dokładnie nie wiem jest to w rejonie wilowej ale chyba chodzi o topolową... ale na pewno któryś wypowiada umowy, postaram się dowiedzieć który... Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dozynkowa 3 26.09.07, 16:29 Zgadzam się z Wami ,że Centrum Zana super wykonało te bloczki, ale jak myśmy szukali mieszkaia w kwietniu-mają 07 tam ceny były ponad 5 tys za metr.Nasze osiedle też będzie miało swój urok a co do wypowiedzi innych na temat naszego osiedla;to pozostawię to bez komentarza . Odpowiedz Link Zgłoś
idea_s Re: ogrody cyprysowa 30.09.07, 20:02 www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=416136&page=43 tam na dole macie projekty nowych chalup oriona Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: ogrody cyprysowa 01.10.07, 11:37 Czy ktoś był może na budowie w weekend, by zerknąć jak tam postępy? Pogoda dopisuje... :) Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 01.10.07, 18:22 witaj.. byliśmy wczoraj, 3 i 4 powoli ale idzie do przodu, w ciągu tygodnia udało im się na 3 prawie ukończyć drugie piętro i z jednej strony,zaczeli trzcie, w 4 też widać postępy wstawiają okna zakładają barierki, na dachu są już wykończone kominy itp., ale złe wieści dla lokatorów 1 bałagan i nic się nie zmienia :-( Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa 3 01.10.07, 21:28 nie do końca nic sie nie zmienia w bud.1, Prawie otynkowali ocieplone sciany od podwórka,strone od wejścia na podwórko też.Zostaje im zewnętrzna strona częsciB budynku. Robią głownie w środku. Pierwszą klatke praktycznie docierają, położony juz gres, w drugiej kończą posadzki i mają kłaść gres w tym tygodniu a następnie zostaje pomalowanie klatki. Z dzisiejszej informacji wynika że chcą do końca pazdziernika ukończyć(pewnie z grubsza) budynek i od początku listopada oddawać klatkę pierwszą. Inne budynki podskoczyły trochę , oby udało im sie zamknąć surowy stan przed zimą to nie będzie tak żle. Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa 3 01.10.07, 22:02 A widzieliście na jakim etapie jest budynek nr. 2?? Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa 3 02.10.07, 07:27 O, czyli mogę spytać już o kolorystykę w środku budynku? :) Oddawać, tzn. podpisywać akty notarialne? Bo chyba muszą być wówczas zrobione także chodniki itp.? Ciekawe czy przez zimę będą w ogóle coś robić. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 02.10.07, 08:08 byliśmy na budowie ale faktycznie do środka 1 nie wchodziliśmy, zaskoczona jestem że w jedynce w środku kończą, bo z zewnątrz na to nie wyglądało, jak będziecie mieć jakieś informacje na temat wykończenia klatek, kolor materiały itp... to proszę napiszcie ciekawa jestem jak to ogólnie będzie wyglądać, może też ktoś ma nowie informacje na temat ogrodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 02.10.07, 08:11 na Bielskiego Gala będzie jeszcze budować nowe bloki www.galadom.pl/bibgraf/inwestycje/wizualizacje/28_7.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa 3 02.10.07, 08:22 No właśnie, ja także jestem ciekawa wykończenia budynków w środku... Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb Re: dożynkowa 3 02.10.07, 08:57 mam prośbę bo trochę się już gubię kto jest z jakiego bloku, żeby w temacie pisać nr waszego bloku, bo chyba nie wszyscy są z 3 Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 02.10.07, 09:30 mam jeszcze pomysł by w którąś w sobotę spotkać się razem na budowie, zgłosić to wcześniej w ORIONIE by kierownik budowy umożliwił nam wejście go na budowę i obejrzeć to sobie bardziej szczegółowo, pogadać sobie na spokojnie z kierownikiem, grupie nie odmówią, zresztą taką możłiwość mamy w umowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar.lub Re: dożynkowa 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 20:11 Możemy się spotkać żeby obejrzeć postępy, tylko nie wiem czy w sobotę oni pracują.Kiedyś można było wejść o 18 na tygodniu. Co do rozmów z kierownikiem to napewno ja osobiście nie mam ochoty w moim przypadku niczego to nie zmieni a facet i tak nie jest wiarygodny. Bardziej obstawał bym za spotkaniem z Prezesem Oriona ale to juz w dalszym terminie Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa 1 02.10.07, 20:14 Możemy się spotkać żeby obejrzeć postępy, tylko nie wiem czy w sobotę oni pracują.Kiedyś można było wejść o 18 na tygodniu. Co do rozmów z kierownikiem to napewno ja osobiście nie mam ochoty ,w moim przypadku niczego to nie zmieni a facet i tak nie jest wiarygodny. Bardziej obstawał bym za spotkaniem z Prezesem Oriona w sprawie ogrodzenia ale to juz w dalszym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 03.10.07, 08:11 gdyby była grupa osób kierownik i dyrektor ORINA pewne rzeczy by się wyjaśniły przynajmniej dyrektor by sobie zobaczył budowę bo chyba często tam nie bywa, wiem że może niczego to nie zmieni, może to jest głupie ale uważam że powinniśmy się interesować tym co się dzieje z naszymi mieszkaniami przynajmniej dla mnie są to duże pieniądze bo po potpisaniu końcowego aktu zostaną tylko reklamacje... Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa 3 04.10.07, 11:10 Mar.lub a jak wygląda 1 w środku? Jak wygląda to wykończenie? Czy wiecie może co z domofonami? Czy one już będą, czy wspólnota sama będzie musiała je załatwiać? Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa 2 04.10.07, 11:29 Przychylam się do opinii Mar.Lub -z kierownikami nie ma co tracić czasu i się spotykać bynajmniej tyczy się to kierownictwa bloku 1 i 2 bo 3 i 4 to chyba inny kierownik.Przejeżdałem tam wczoraj około 19.00 to w 1 robili coś w środku w ostatniej klatce. Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa 2 04.10.07, 11:33 Basiua zgadzam się z Tobą ,że są to nasze pieniądze itd.,ale po tym jak oni oszukują to mi się odechciewa rozmów z nimi.Partery miały być wysokie w kazdym puncie bloku- żona moja o to pytała przed kupnem z 8 razy.Ijak powoli rośnie nasz blok to prawda okzała się zupełnie inna.I to jest taki mały obrazek jak liczą się z ludzmi i szanują ich pieniądze i wogóle nie liczą się z tym,że może się ktoś zadłużył na 50 lat i zostawi po sobie kredyt jeszcze dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 04.10.07, 14:56 chyba żona pytała tego chłopaka z pierwszego pokoju co pomaga w spisywaniu umów nie wiem jak ma na imię ale nie ma pojęcia zupełnie o niczym, gdy pytałam o podciągi w mieszkaniach to o mało nie doszło między nami do awantury aż zmusiłam go by ruszył tyłek i poszedł po rzuty tej belki, bo twierdził że co mi przeszkadza mała belka i nie ma ona żadnego znaczenia - przyniósł i okazało się że nie taka mała ta belka a dokładne wymiary były mi potrzebne bo chciałam przesunąć ścianę wkońcu przyznał mi rację ale krwi mi trochę napsuł tak jak z oknami nie każdy wie że można zmienić okno na drzwi balkonowe Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb Re: dożynkowa 2 04.10.07, 19:01 generalnie to my jesteśmy zleceniodawcami na budowę tych bloków i powinniśmy mieć wpływ jak i z czego budują, dlatego np. co do ogrodzenia i śmietników (przydały by się zamykane)powinniśmy dostać informacje już teraz z czego będzie to budowane, później jak zaczną budować to jest za późno na zmiany, powiedzą na że projekt jest zatwierdzony, materiały kupione a my chcemy czegoś innego albo nie było to uwzględnione wcześniej... najlepsze ich powiedzenie, że później wspólnota będzie sobie robić czyli my... może jestem uierdliwa :-) ale nie chcę by się sprawdziło powiedzenie "mądry Polak po szkodzie" dlatego zachęcam by bardziej się zaangarzować w to co się dzieje a nie tylko czekać aż będą oddawać mieszkania, może mamy wpływ na pewne rzeczy a o tym nie wiemy a oni nas zbywają.... Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 04.10.07, 19:56 domofon powinien raczej być bo na projekcie jest przy drzwiach od mieszkań oznaczony jako TD. jeszcze nie wiem jak wygląda wykończenie klatek bo ja mam w drugiej, którą teraz robią. trzeba będzie się dowiedziec jak wygląda sprawa tych śmietników, czy to już ustalone gdzie będą usytuowane oraz sprawa ogrodzenia. Wydaje mi się że to wszystko bedzie się docierało jak powstanie wspólnota,nie sądze żeby ktokolwiek brał naszą(ok 4 właścicieli) opinie pod uwagę w stosunku do 330 pozostałych nabywców którzy się nie wypowiedzą. Myślę że rozmowy będziemy prowadzili jak oddadzą pierwszy blok bo wtedy będzie można uzyskać kontakt z pozostałymi mieszkańcami innych budynków. Może infrastrukture, smietniki zrobią na koniec po zakończeniu budowli a narazie odstawią prowizorke. Ale też uważam że trzeba zadzwonić do Oriona z prośbą o informację o sposób, usytuowanie oraz czas realizacji. Ale po te inf. tylko do dyr.Lalki , a jego trudno zastac bo cały czas po budowach jezdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 04.10.07, 19:58 o zamianie okna na drzwi balkonowe również nie wiedziałem , ktoś z was się zdecydował? świetna sprawa, ale o tym nie pomyślałem... bo mi nikt nie zaproponował. Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa2 04.10.07, 21:45 No własnie Basiu o co chodzi z tymi oknami balkonowymi?? Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb Re: dożynkowa2 05.10.07, 10:28 na początku mąż się ze mnie śmiał że po co ja tak drąże ale przekonał się że po każdej mojej upierdliwej wizycie coś się dowiedzieliśmy.. dnośnie okien była możliwość zmiany okna na drzwi balkonowe przy zachowaniu podziału tak jak w oknie, można to było zrobić bez problemu bo osobiście rozmawiałam na ten temat i nie robili problemu ale to już chyba za późno by się decydować bo np w 4 to okna już są, może tam gdzie jeszcze nie ma otworów okiennych można zamienić ale trzeba by pytać bo ja miałam termin na decyzję do końca maja, śmietniki widać na planie mają być pomiędzy okrągłymi blokami przy granicy z działkami tymi zabudowanymi (tam gdzie się zbiegają "podkowy"), domofony będą tak jak na agatowej nie wiem czy ktoś widział, ale tam są elektroniczne nawet ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: almond32 Re: dożynkowa2 IP: 212.106.24.* 05.10.07, 12:29 Basiu te plany są w Orionie??Czy te śmietniki będą konkretnie przy jakiś klatkach ,oknach ,balkonach bo to już byłoby przegięcie.Dziś przejeżdzałem koło budowy i już przy 1 chyba zaczynają robić chodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa2 05.10.07, 12:48 Jak my pytaliśmy o śmietniki, to powiedzieli, że będą na środku, między jednym blokiem a drugim, a więc nie przy balkonach czy oknach. Ale nie dopytałam, czy te śmietniki to mają być takie murowane, czy tylko taki ruchomy pojemnik postawiony, wiecie może? Ja byłam ostatnio 3 tygodnie temu na budowie, więc mam nadzieję, że sie sporo zmieniło. Może uda im się skończyć 1 przed zimą. A czy ona ma już elewację skończoną? czy jest pomalowana? Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 07.10.07, 15:32 witam przyszlych sasiadow!!!Wyjasnila sie juz sprawa z tym ogrodzeniem?Jestem pewna, ze dosyc dlugo bedziemy musieli na nie czekac, poniewaz tam bedzie trwala budowa i napewno ogrodza nas juz po "wszystkim" :( Mnie natomiast nurtuje sprawa drogi dojazdowej.Czy Orion zobliguje sie do tego aby zrobic asfatowke czy zostawi nam takie kliepisko?Bo nie wyobrazam sobie przejscia przez nia jak beda roztopy lub jak bedzie padal deszcz.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 07.10.07, 22:13 Witaj! juz zaczęli odgradzać krawężnikami przy jedynce i wyznaczac pas drogi. Napewno jak będą zbliżali sie do oddania pozostałych budynków zrobią drodę bo nie ma możliwości żeby ktoś oddawał mieszkania do których nie da się dojść. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 08.10.07, 12:51 zgodnie z prawem drogi muszą być zrobione łącznie z miejscami parkingowymi i chodnikami, przed całkowitym oddaniem budynku do użytku, bo inaczej nikt im nie podpisze odbioru, pytałam u nas ma być droga z kostki tak jak na Agatowej Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa 3 08.10.07, 13:25 Zdaje się, że dziumbie chodziło o to, czy orion pociągnie dalej drogę Dożynkową, której asfalt w pewnym miejscu się urywa, a nie drogi w ramach osiedla :) Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 08.10.07, 14:32 strasznie jestem ostatnio zakręcona.... odnośnie asfaltu na dożynkowej to pod spodem jest adres forum gdzie jest załączona mapka i parę słów o inwestycjach w dzielnicach lublina, na dożynkowej ma być położony asfalt z odzysku... www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=435703&page=83 Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa 3 08.10.07, 15:28 Witam!Dziekuje za odpowiedzi.Widze, ze na przyszlych sasiadow mozna liczyc w kazdej sytuacji.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa 3 08.10.07, 20:16 witam, byłem dziś na budowie w bud nr1. mają zamiar wyrobić się z oddaniem do końca pażdziernika.mieszkania są juz na etapie końca,wykończenie w miare przyzwoite tzn ściany nie jak po gładzi ale i nie najgorsze. belka też w miare ,coś sie z nią pokombinuje. Widoczna jest rura gazowa w przedpokoju i kuchni ,leci rogami(mam nadzieje że mozna takie rury obudowywać?) na klatce kładą płytki(gre- taki jak wszędzie można spotkać)w niektórych mieszkaniach założone są drzwi zewnętrzne> fajna sprawa to te świetliki na dachu które oświetlają klatkę naturalnym światłem. Podwórko juz uprzątnięte, prawie cały budynek od wewnątz otynkowany. Podwórko dość duże,zrobiło na mnie pozytywne wrażenie(ciekawy kameralny klimat).elewacja u dołu okładana jest cegiełką (jak w wizualizacji) Ps kaloryfer w pokoju krzywo zawieszony. miły kontakt z kier. oraz właścicielem firmy.pozytywna zmiana. Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa 2 08.10.07, 20:55 Miło słyszeć ciepłe słowa z budowy;-)Fajnie ,że jesteś zadowolony;-) A jak tam dwójka rośnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
wierka22 Re: dożynkowa2 17.10.07, 14:15 Witam! Jak to dobrze poszperać po necie. Dzięki forum dowiedziałam się o oknach balkonowych(szkoda, że nie od Oriona, mimo tego że pytałam jakie zmiany można wprowadzać:/)Dziś przez telefon dowiedziałam się, że w 5tce można jeszcze zmienić okna, ale trzeba sie szybko decydować. Jestem ciekawa czy inni się decydują na to? A grzejnik pod ścianą? Ciekawe jak to będzie wyglądać? U mnie z wizytą na budowie cienko:/ Jeżeli ktoś ma jakieś zdjęcia z budowy 5tki to będę wdzięczna: wierka22@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: dożynkowa1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 23:59 Troche to dziwne podejscie jak dla mnie, Przeciez developer oferuje pewien standard ale jest otwarty na wszystkie propozycje zmian pod warunkiem ze sami z takimi wyjdziemy, a wiec zasada dla mnie jest prosta proponujemy standard masz ochote na zmiany prosze bardzo, natomiast nigdy nie slyszalam aby developer sam proponowal zmiany odchodzace od standardu poniewaz jest to utrudnienie dla ekipy budowlanej. My sami wpadlismy na taka opcje i takie okna mamy. Pytalismy nawet o kominek i tez sie zgodzili ale w koncu zrezygnowalismy bo to drogi interes. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 09.10.07, 00:39 kto pyta nie błądzi , a kto nie zapytał... ma co miał mieć. Wielka racja w tym co napisałaś ale tak to bywa że na pewne pomysły wpadamy jak zobaczymy u kogoś lub jak ktoś podpowie. o kuchence , ościeżnicach , ściankach,instalacjach Orion poinformował że jest elastyczny i można zmieniać, A np. drzwi zewn. można było również zmienić a jak ja pytałem to były już dawno zamówione u producenta więc rograniczmy to że każdy z nas pewnie otrzymywal różne inforamcje- o czy nadal się można przekonać dzwoniąc do developera. wystarczy przejrzeć to forum a juz widoczne jest że pewnych rzeczy dowiadujemy się od siebie a nie od wykonawcy. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa1 09.10.07, 07:59 Hm... my nie wiedzieliśmy, że można zmieniać jeszcze inne rzeczy, poza ściankami. Cieszę się, że 1 finiszuje :) i że podwórko nie wygląda bardzo przytłaczająco :) czyli 1 będzie podpisywać w listopadzie akty notarialne? Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa1 09.10.07, 08:03 A propos ościeżnic, to Wy zmieniacie? A jakie są wstawiane przez Orion? Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 09.10.07, 08:57 pewne rzeczy było wiadomo od razu że np. z kuchenki i ościeżnic można rezygnowac, że instalacje (gniazdka) też można samemu sobie zmieniać rozkład, itp. ale przyznam że odnośnie okien dowiedzieliśmy się przypadkiem, pomimo że wcześniej przedkładaliśmy nasz projekt zmian do zatwierdzenia i wielokrotnie pytaliśmy na co jeszcze możemy mieć wpływ, nie robią problemów ze mnianami ale są pewne ograniczenia o których też dowiedzieliśmy się dopiero przy składaniu projektu, przed projektem powiedziano nam że w łazience wszystko można zmienić ale np. na rysunkach nie ma śladu gdzie ma być panel grzejnikowy, że na ścicnie ma być dostęp do liczników i do wody w dwóch miejscach, co uniemożliwiło nam wstawienie kabiny prysznicowej tam gdzie narysowana jest pralka itp.. Dlatego apeluję by deptać im po piętach i dowiadywać się na co jeszcze możemy mieć wpływ głównie chodzi o klatkę schodową, śmietniki i ogrodzenie, każdemu coś powiedzą... Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 09.10.07, 09:00 z ościeżnic zrezygnowaliśmy, ponieważ jak będziemy wstawiać drzwi to razem z ościeżnicą żeby było wszystko jednakowe, te co wstawiają są metalowe i wymagają malowania więc jak ktoś chce drewniane drzwi to będzie musiał i tak wykuć... oni później odliczą nam te ościeżnice Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa 2 09.10.07, 09:08 My też zrezygnowaliśmy z ościeżnic i kuchenki,nanieśliśmy parę zmian w rozkładzie ścianek działowych.Ponoć trzeba ich pilnować jak stawiają ścianki bo nie stosują się do planów-zmian jakie nanieśli przyszli lokatorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa 2 09.10.07, 11:57 My także zrezygnujemy najprawdopodobniej z ościeżnic i kuchenki. A robicie trójfazówkę pod kuchenkę elektryczną? Jeśli chodzi o ogrodzenie i śmietniki, to podobno śmietniki maja byc postawione pod taką metalową wiatą, zas ogrodzenie ma być z połączonych prętów, segmentowe, można zobaczyć podobne przy gazowni na skrzyżowaniu al. Solidarności i Sikorskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziumba Re: dożynkowa3 IP: *.pronet.lublin.pl 09.10.07, 12:21 my zrezygnowalismy z kuchenki i kilku oscieznic.Przesunaleismy tez kilka scianek, z jednej zrezygnowalismy.Zaznaczylismy rowniez inne miejsca swiatla gornego i gniazdek. Piszecie , ze trzeba ich pilnowac...Rozumiem , ze trzeba wybrac sie na budowe podczas pracy robotnikow, ale o ile wiem, to w trakcie prac budowlanych wejscie osob nieupowanionych jest zabronione. Ale by bylo siwetnie, gdyby przyspieszyli z budowa i zrobili nam wspanialy prezent na swieta,Szczerze powiedziawszy ja nadla mam cien nadzieji, ze wyrobia sie przed swietami. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa3 09.10.07, 13:02 Ja to już założyłam, że 4 nie oddadzą przed marcem :) ale budowa idzie dośc sprawnie. Powiedzcie, jak jest ze zwrotem pieniążków za rezygnację z kuchenki czy ościeżnic, zapisali Wam to na papierze? A jaki jest koszt zmiany gniazdek? Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa2 09.10.07, 14:16 Rezygnację z kuchenki podpisywaliśmy w formie oświadczenia z ościeżnicami nie pamiętam. U nas jak na kwiecień wyrobią się z dwójką to będzie cudownie. Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa2 09.10.07, 14:18 Co do gniazdek to musi być tyle samo co w standarcie. Dodatkowa ilość jest już płatna np; w tym roku za 1 dodatkowy punkt cena wynosiła 100 zł a rok temu 20 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
zanetakr Re: dożynkowa2 09.10.07, 15:42 co do 2 to mój mąż dzisiaj dzwonił do Oriona i spytał się jak tam z terminem oddania, czy ten marzec to realny, a pan odpowiedział, ze jak pogoda dopisze to z pewnością. Ale ja jakoś czuję, że "pogoda nie dopisze" Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa2 09.10.07, 17:49 zanetakr w Orionie zawsze są pelni optymizmu.1 mieli oddawawc 20 sierpnia a do dnia dzisiejszego ani jedno mieszkanie nie oddane. Mar.Lub. dzieki serdeczne za zdjecia;-) Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 09.10.07, 19:45 my kuchenkę zostawiliśmy na początku się przyda nim się użądzimy, może żadna rewelacja ale zawsze nowa, ponieważ zwrot za nią byłby mały ponieważ oddaliby tyle ile oni za nią faktycznie zapłacili, zważywszy że kupują dla setek mieszkań (agatowa, dożynkowa) i mają bardzo duże upusty nie wiem ile ale tak nam doradzono... Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa 3 09.10.07, 22:17 z tego co pamietam za kuchenke liczyli sobie 850zl max. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa 1 09.10.07, 23:03 mi za kuchenkę mówili że ok 800 zł, za każdą ościeżnicę ok 70 zł, za każde dodatkowe gniazdo telewizyjne 100 zł.Nikolik -z oscieżnic warto zrezygnować bo póżniej będzie wam się ciężko ich pozbyć (metalowa-bez sensu)Całośc bedzie rozliczona po opomiarowaniu mieszkania w rozliczeniu końcowym.ps, sprawa kaloryfera wyjaśniła się, uszkodził go robotnik , zgłoszone było do poprawki. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa 1 10.10.07, 07:27 Zrezygnujemy z ościeżnic i kuchenki. A macie na papierze, ile Wam odliczą, bo zdaje się, że każdemu mówią inaczej. Na dzień dzisiejszy 50 zł za ościeżnicę a 650 zł za kuchenkę. Odpowiedz Link Zgłoś
sawana81 Re: dożynkowa 4 10.10.07, 10:34 bylam wczoraj na dożynkowej rzeczywiście przy jedynce robia krawężniki!rozmawialismy z cieciem ktory tego pilnuje i powiedzial ze budowa tak naprawde stoi bo nie ma robotnikow developerzy szukaja robotnikow aby to dokonczyc!podobno na wiose najwczesniej maja oddac bloki!moj wniosek jest taki ze jesli orion nie ma pracownikow i szuka byle jakich aby cos sie ruszylo to nasze siany,instalacje czy inne wazne dla nas elementy moga zostac spartaczone przez niekompetentnych praconikow ktorzy beda przyuczac sie do zawodu budowlanca na naszych mieszkaniach!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa 4 10.10.07, 11:14 To samo mówił kolega, który rozmawiał w sprawie 5. Ale np. 4 idzie do przodu, jeszcze około tygodnia ma im zająć dokończenie dachu. A przez zimę też będą wykańczać blok. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 10.10.07, 11:46 nie bądźmy pesymistami, ten tekst od ciecia słyszałam już w kwietniu, jeżeli ktoś śledzi budowę to ostatnio trochę przyśpieszyli przynajmniej na 3 i 4 fakt nie ma robotników i idzie to kiepsko ale wszyscy developerzy mają taki problem, jakby faktycznie nie mieli to nie zaczynali by następnych bloków, mi się wydaję że podali wcześniejsze terminy oddania by ściągnąć wcześniej pieniądze gdyby podali faktyczny termin to z 1 dostali by ostatnią ratę za mieszkanie dopiero w listopadzie a tak w lipcu... mam nadzieję że będą się starali żeby mieć w miarę opinię bo muszą jeszcze przecież sprzedać odrody cyprysowa Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik dożynkowa 4 10.10.07, 12:08 Zgadzam się Basiu, pogoda dopisuje a budowa idzie do przodu :) Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 10.10.07, 12:32 dedyzja podjęta... kredycik wzięty... pieniądze wpłacone... w naszej sytuacji pozostaje tylko chwalić... i modlić się aby wybudowali w miarę solidnie i sprawnie... Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa 3 10.10.07, 16:55 założe się że ten cieć to ten sam który mi także takie historie opowiadał ze 3 mies. temu. ( taki suchy bez zębów) bo inni są ok. Opowiada takie banialuki że się słuchać nie chce, nawet ludzi z Oriona kiedyś pogonił bo przyszli po 18 . takie bajki. Mam w bud1 i śledze tą budowe od początku, zaczęli budowac koniec listopada więc naprawde nie jest żle. facet przychodzi o 17 jak juz budowlancy sobie poszli więc pojęcia o tym nie ma. Także nie martw sie, budowa idzie do przodu. A osobiście widziałem ok 25 robotników którzy o 17 wychodzili zbudowy jak byłem w poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa 3 10.10.07, 23:18 my rozmawialismy z kierownikiem budowy z firmy PiecBud bo oni buduja 3 i 4 i niestety on tez nie ma dobrych wiadomosci.Robotnikow brakuje i dlatego tak sie to wlecze.Wczesniej doszla jeszcze sprawa podwyzki cen materialow budowlanych i przez to mieli jakies niejasnosci z Orionem.PiecBut'owi grozilo nawet bankructwo, widocznie sie dogadali.A jak tam 3 rosnie?Niestety nie mamy czsu zeby tam wpasc.Najlepiej jakis fotki.Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik dożynkowa 4 11.10.07, 07:17 Wiecie co, ta budowa się wcale nie wlecze. Z tego co piszecie o 1 to budują ją około roku. Przecież to wcale nie jest długo! Pewnie, że chciałoby się najlepiej miec budynek postawiony w przeciągu miesiąca, ale to przecież absurd. To jest i tak duże tempo, chyba nie chcemy by nasze mieszkania rozsypały się po roku użytkowania... A Orion chciał mieć pieniążki wcześniej, dlatego podał takie terminy. Nie jest źle! Czy ktoś z Was może wie, kiedy zaczęli budować 4? Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa 3 11.10.07, 15:36 no tak, ale mogl podac terminy realne.Nie wiem jak Wam, ale nam ta zwloka troche utrudnila zycie.Wlasnie jestesmy w trakcie sprzedazy mieszkania w ktorym obecnie mieszkamy i nawet nie mozemy podac kupcom terminu naszej wyprowadzki :( Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa 3 11.10.07, 19:06 dziumba , rzuć mi swój adres e-mail na poczte mar.lub@NOSPAM.gazeta.pl to przesle ci kilka fotek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdr Re: dożynkowa 3 IP: 86.43.69.* 11.10.07, 20:41 ja tez bym prosil o jakies fotki gdyz nie moge sledzic budowy osobiscie, najlepiej budynku nr1 moj email:jendrusx@poczta.fm pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa 3 12.10.07, 00:38 dziekuje moj mail to dziumba@o2.pl z gory dziekuje za fotki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 15.10.07, 10:25 byłam wczoraj na budowie budowa idzie nawet nieźle, będą oczywiście opóźnienia ale idzie powoli do przodu rozmawiałam ze stróżem normalny facet fakt jak zwykle narzeka na brak robotników ale sam przyznał że nie bardzo tak konkretnie wie bo w końcu sam nas wypytywał o różne rzeczy.. czyli stróżami nie należy się przejmować... ale za to spotkałam mieszkankę bloku nr 1 ze smutkiem stwierdzam że wszystkich obchodzi tylko kiedy się wprowadzą, no i może żeby przesłać im zdjęcia... jak wspomniałam odnośnie chodników i bramy wjazdowej stwierdziła że ją nie obchodżi jakiś chodnik, a bramę wjazdową to później wspólnota sobie sama wybierze... tylko później będziemy musieli do tego sami dołożyć... w duchu miałam nadzieję że jak nowe osiedle to ludzie bardziej będą dbać o wszystko niż w obecnych wieżowcach gdzie każdy myśli od progu swojego mieszkania a jak synek marze klatkę ta się cieszą że rozwija swoje zainteresowania ale chyba się myliłam... coś z poniedziałku ogarnoł mnie pesymizm, może naoglądałam się na obrzeżach warszawy jak na małym osiedlu (dla normalnych ludzi żaden apartamentowiec) mieszkańcy sobie zrobili nawet malutką fontannę są śliczne pasy zieleni, ławeczki, fajna brama na pilota nawet domofon przy furtce na wejściu do osiedla, plac zabaw itp. po prostu zgrana ekipa Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa 3 15.10.07, 10:43 Basiu! Głowa do góry! Niestety trzeba się liczyć z tym, że mogą byc problemy "wspólnotowe", wiesz, im więcej ludzi tym więcej problemów : ( a o co chodzi z chodnikami? Coś jest nie tak? Ja w tej chwili wróciłam z budowy, zrezygnowaliśmy z kuchenki i ościeżnic. W tej chwili zastanawiamy się nad podciągnięciem prądu trójfazowego do kuchenki elektrycznej i zmianie miejsca jej położenia (by dać ją w róg). Czy może ktoś z Was tak zrobił? Budowa idzie do przodu, choć sam kierownik twierdzi, że szła by dużo szybciej, ale niestety, robotnicy rezygnują z pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb Re: dożynkowa 3 15.10.07, 11:27 z chodnikami ok bo ich jeszcze nie ma... tak spytałam tylko czy może ma informację z jakiej kostki będą itp... bo 1 już prawie skończona... chyba jestem przewrażliwiona Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb Re: dożynkowa 3 15.10.07, 11:31 odnóśnie kuchenki to najlepiej chyba zamontować ją na specjalnych "miękkich rurach" przepraszam ale nie znam fachowej terminologi, w tedy można ją sobie przesuwać w prawo czy w lewo kwestia długości przewodu obecnie tak mamy i w każdej chwili możemy sobie odsunąć czy przesunąć bo zostawiliśmy dłuższe przewody, tylko tam rury idą od góry a nie od dołu Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa 3 15.10.07, 12:25 Ja już mam taki mętlik w głowie... Mamy szybko zdecydować, gdzie dac kuchenkę i czy robic trójfazowy prąd, by móc zamontować kuchenkę elektryczną...mętlik... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikolik Re: dożynkowa 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 13:15 Basiu, a znasz może jakąś fajną stronkę www, na której ktoś poradziłby, jak rozplanować kuchnię itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 15.10.07, 14:00 jest dużo trzeba szukać nie pamiętam konkretnej Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb Re: dożynkowa 3 15.10.07, 13:48 a jak wychodzą rachunki przy całej kuchence elektrycznej? bo gdy elektryczny jest tylko pierkanik to nie potrzeba nic dodatkowo bo sama mam w mieszkaniu i normalnie jest podłączona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikolik Re: dożynkowa 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 14:10 1600 zł (projekt+podłączenie kabli) to spora kwota... Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa 1 15.10.07, 19:24 Basiu, nie ma co sie tak denerwować na przyszłych sąsiadów. Napewno wszystkich obchodzi infrastruktura, ale chodniki będą a z jakiej kostki to sie dowiemy jak położą bo i tak nie mamy wpływu na to z jakiej mają być bo pewnie została juz dawno zamówiona.(padło na forum że taka jak na Agatowej, śmietniki też takie jak tam) Może mieszkańcy bud. 1 bardziej skupiają sie juz na mieszkaniach bo są juz prawie gotowe i one są powodem ciągłych pytań( dlaczego rurka tutaj, czy mozna zabudowac, dlaczego kaloryfer krzywo? itd)nie da się w tym mętliku w głowie( załatwienie ekip, jak co ma wyglądać, jakie drzwi zamówić)zapytać o wszystko , ale to nie znaczy że inne rzeczy są nie istotne.Jak będziesz blisko odbioru i zrobisz pierwszą inspekcję to zrozumiesz o co mi chodzi. postaramy sie żeby nasze osiedle nie odbiegało od tych warszawkich. O bramie na kod będziemy rozmawiać bo oni o tym kiedyś wspominali.Ławek i placu nam nie zrobią bo w umowie mamy zapewnione pasy zieleni bez nasadzeń i chodniki oraz oświetlenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: dożynkowa 1 IP: *.resetnet.pl 15.10.07, 19:53 no i droga bedzie :-) bip.lublin.eu/bip/um/index.php?t=200&fid=5680 Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 16.10.07, 18:33 Chyba muszę wyluzować... idę po piwko dobrze mi zrobi... Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa 1 17.10.07, 21:03 www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=416136&page=47 nowe osiedle na ul.Bluszczowej (po sąsiedzku Dożynkowej) i plany na tereny rekreacyjno - rozrywkowe Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik dożynkowa 4 18.10.07, 07:29 Faktycznie, niestety jest to architektoniczny koszmarek.... choć dobrze, że nie 10-piętrowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik dożynkowa 4 18.10.07, 09:25 A jak idzie praca w 1? Nie wiecie może, czy ekipy z 1 przejdą do innych bloków po skończeniu roboty? Bo np. w 4 nie ma kto pracować... W mieszkaniach stoją niedokończone ścianki, bo robotnicy zrezygnowali... Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa 4 18.10.07, 16:17 Nikoloik raczej bardzo małe prawdopodobieństwo, że osoby budujace 1 jak skońccza to przejdą do czwórki,bo 3i 4 buduje inna firma niz 1 i 2, a każda firma musi sobie sama zadbac o pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 21.10.07, 12:38 Witam! Dostalam fotki, wszystko super.Zastanawia mnie jedynie fakt braku scianki dzialowej na balkonach.Z tego co wiem Orion mial rozdzielic bakony scianka z pleksy,tak aby sasiedzi nie mogli przechodzic na balkon sasiadujacy.Moze zamontuja je na samym koncu?A i jeszcze jedno, jak myslicie czy mozna jeszcze zglosic poprawki.Bardzo bym chciala miec na balkonie swiatlo gorne, o ile to mozliwe.A wy co sadzicie, czy pojda mi na reke i pozwola? Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 21.10.07, 16:36 ścianki zrobią napewno ,na samym końcu jak będą montować osłony na balkony. to czy możesz zgłosić poprawki w elektryce to zależy od kier, budowy ,zadzwoń do niego i zapytaj. Patrząc na stan bud3 to pewnie tak bo ja u siebie zmiany w elektryce wprowadzałem nawet jak juz był cały budynek , długo po wyznaczonym terminie. Instalację kładą jak juz są ścianki a przed tynkowaniem. Ale czy to dobry pomysł z tym światłem...ściągniesz na siebie wszystkie okoliczne robaki latajace hehe, a jest tam tego przy ogródkach o czym sie w lecie przekonałem.( chyba że masz ten balkon zabudowany to wtedy fajna sprawa) ps. fotki robiłem wczoraj więc są ''świeże'', uważam że całkiem niebrzydkie będzie to nasze osiedle , musimy tylko zadbać o to by był domofon przy bramie zaraz po ogrodzeniu terenu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: dożynkowa1 IP: *.belf.cable.ntl.com 21.10.07, 16:57 Pozdrawiam przyszłych sąsiadów. Czy mógłbym prosić o zdjęcia z naszej budowy. Z powodu przebywania zagranicą nie mam niestety możliwości śledzenia budowy. Mój mail to GWAT@WP.PL Z góry serdecznie dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 21.10.07, 17:15 hehe, no tak z tymi robakami to masz racje.Ale taki sliczny lampionik bym zawiesila i czula sie jak na tarasie.A i mogla bym pranie wieszac w nocy i kwiatki podlac, :) Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa3 22.10.07, 19:39 ale się rozmarzyłaś... ja też już parę razy przesuwałam meble, czy sadziłam kwiatki... a jeszcze nawet nie ma okien.... dziumba tylko te robaczki to do mnie też przyjdą jak zamontujesz sobie to światełko:-) bo jesteś z mojego bloku... może nawet po sosiędzku... Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 22.10.07, 23:23 dziumba, apelujemy ...rozważ te światła..hehe..tam latają bąbowce a nie komary, chyba ze na grilu je ubijemy. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik dożynkowa 4 23.10.07, 07:19 Oj, Dziumba, uważaj bo oprócz komarów zlecą Ci się sąsiedzi, jak im się spodoba to światełko :))))) a z tym grilem (jak już postawią wszystkie bloki, zrobią śliczne chodniczki i lampy będą w stanie gotowości) to całkiem fajny pomysł ;))) może tylko zamiast komarów lepiej jakieś udko kurczaczka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 23.10.07, 11:04 Kurcze, widze, ze rozpetalam niezla dyskusje :) Dobra odpuszczam to swiatlo, bo widze, ze sasiadom bardzo na tym zalezy, hehe. Mam pytanko, czy ktos z Was zamienil okno na dodatkowe drzwi balkonowe, poniewaz sie nad tym zastanawiam.Wiecie jakie sa koszty i gdzie w takim wypadku bedzie grzejnik ( kaloryfer )? A z tym grillem myslicie, ze da sie cos z tym zrobic?tzn moze wydzielmy miejsce na griila i dookola postawilibysmy laweczki z blatami.Zrobi sie zrzute, koszt wyjdzie niewielki, a jaki pozytek.Przywilej grillowania niestety maja tylko lokatorzy z 3 pietra ( o ile wiatr bedzie laskawy ), a ja tak bardzo lubie grillowizne, :D Piszcie co na ten tema sadzicie, bo moze sie okazac, ze i ten pomysl jest poroniony. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik dożynkowa 4 23.10.07, 11:23 Wszyscy by Ci zazdrościli jakbyś se powiesiła :)) My drzwi balkonowych nie robiliśmy, primo: nie wiedzieliśmy, że można, secundo: i tak byśmy nie robili raczej, z uwagi na utratę ciepła. Ale Basia coś o tym pisała, więc jest zorientowana w tym temacie. Co do grila, to fajna sprawa, tylko zastanawiam się gdzie, bo jedyne miejsce zielone na terenie ogrodzonym to będzie miejsce, gdzie raczej zrobi sie mały placyk zabaw dla dzieciaków. Poza tym to by było w okolicach okien, nie wiem, co na to sąsiedzi ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa 1 23.10.07, 11:55 jak nie na terenie to zaraz obok jest dużo fajnego terenu(Bluszczowa) na taką rekreację. Uwaga! dobra wiadomość(szczególnie dla mnie)- od początku listopada zaczynają oddawac mieszkania w bud.1. Ja juz mam wyznaczony termin na 7 list. Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 23.10.07, 12:54 Do mar.lub Gratuluje i zazdroszcze!!! Z tym swiatlem jeszcze przemysle, ale wszyscy mi odradzaja.Mozwia, ze romantyczniej bedzie jezeli bedzie sie siedziec przy swiecach. Z tym grillowiskiem to moze nie jest jeszcze sprawa zamknieta, fakt nie przemyslalam, ze trzeba zadbac rowniez o tych najmlodszych no ,ale moze maluszki sie z nami podziela terenem.Na plac zabaw beda sie musieli zrzucic wszyscy mieszkancy? Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 23.10.07, 13:08 puscic przewody na balkon mozesz ,najwyzej nie bedziesz uzywac tego oswietlenia. bo może kiedys zechcesz sobie zabudowac balkon a wtedy by sie przydało.napewno lepiej teraz podjąc decyzje niż póżniej sie bawic z instalacją tym bardziej ze koszt nie bedzie wysoki. Na wszelkiego rodzaju inwestycje na terenie osiedla po zgodnych decyzjach wspólnoty mieszkaniowej przeznaczane są pieniądze z funduszu remontowego. Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 23.10.07, 13:15 ok, dziekuje! A jak wyglada Twoja klatka czy jest juz zrobiona? Wiem, ze to moze glupie o co pytam, ale czy mozesz mi powiedziec jaki kolor maja drzwi zewnetrzne do mieszkan?Bo ja strasznie licze ba brazowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 23.10.07, 13:22 aaa wlasnie z tym grilem to ja nie mam nic przeciwko zeby grilowac na pasie zieleni, ale ludzie sa dziwni.Zawsze moze sie trafic sasiad/ka ktoremu/ej bedzie przeszkadzac a to dym, a to halas.Fajnie by bylo gdyby od razu wszyscy wiedzieli, ze to miejsce jest do grila, no i odbrze by bylo zeby bylo z dala od okien...Pewnie wymodzam...Wszystko do zgadania, hehe zima sie zbliza a ja juz mysle o lecie, toz to jeszcze tyle czasu!!! Robie sie dziwna... :) Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik dożynkowa 4 23.10.07, 13:21 Myślę, że taki placyk to nie będzie duży koszt, i może z czasem się zrobi z funduszu remontowego. My nie mamy dzieci, ale sądzę, że takie miejsce powinno być, nie jakieś wielkie, ale żeby te maluchy miały gdzie zrobić babkę z piasku :)) Fajnie by było także zrobic takie miejsca zielone, z ławeczkami (i ewent. na grila) gdzie i dorośli mogliby klapnąć i pogadać :) tylko ostatecznie zobaczymy, ile tego miejsca w ogóle będzie :)) Mar.lub nareszcie! Chcą się zmieścić w tych 3 miesiącach. A czy blok jest już cały ocieplony? Czy podpiszecie akty notarialne, a oni jeszcze będą kończyć? Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa3 23.10.07, 13:14 Mar.lub. gratuluję rychłego odbioru mieszkania;0)Dzięki za zdjęcia.Przejeżdzałem dziś obok naszego osiedla praca wre;-) Co do grilla to my na obecnym osiedlu w lecie grilujemy dużo chyba co tydzień;-)na taki wąskim paśmie zieleni.Sami sobie zrobiliśmy 2 ławeczki i zrzuciliśmy się na grilla. Co do placu zabaw to wspólnota uchwala czy będzie czy nie. Na naszym teraźniejszym osiedlu na początku nie było bo ludzie nie chcieli ale jak sami mieli dzieci to już zapadła uchwała ,że plac zabaw będzie. Poszkodowane były osoby,które miały już dzieci i musieliśmy chodzić na place na inne osiedla.Powiem Wam ,że i tak ten plac zabaw u nas obecnie jest kijowy ;huśtawka i piaskownica i 4 ławki. Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa2 23.10.07, 13:16 Mar.Lub a jak się dowiedziałeś o odbiorze mieszkania ? Dzwonili do Ciebie z Oriona? Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik dożynkowa 4 23.10.07, 13:40 Pozwólcie mi tylko na sekundkę zmienić temat: ponieważ mam 1,5 godziny na decyzję. Czy Wy podłączaliście prąd trójfazowy? Czy nie wiecie, jak to jest gdy będzie chciało sie np. podłączyc taki prąd za kilka lat? Bo teraz to jest 1600 zł, a to sporo... Please, podpowiedzcie... Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa 1 23.10.07, 14:03 na forum zawrzało! co do prądu to pojęcia nie mam , ja mam płytę gazową.Inf. o odbiorze dostałem poleconym(jak głosi umowa) o akcie nic nie wiem ,dowiem się podczas odbioru, napewno będe naciskał aby było to przed końcem roku.ja sądze że onido końca miesiąca sie wyrobią z tym ociepleniem i oddadzą juz cały bud. Orionowi. część A bud. jest ocieplona, dzidziniec cały ocieplony , część B jest własnie ocieplany. To chyba jakas dodatkowa firma wkroczyła od ociepleń bo osłonili siatką ochronną budynek, czego nie było poprzednio.Kostke juz układają. Drzwi od mieszkań są koloru złoty dąb- taki odcień brązu.Moim zdaniem ładne, u nas w bud1 firmy witex- można obejrzec na ich stronie int.Klatki jak byłem 2 tyg. temu to były niepomalowane ale tam robota szła nieżle. Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 23.10.07, 14:38 To dobrze, ze taki kolor bo balam sie , ze beda biale.Co do pradu to ja bym szla za ciosem i podlaczyla bo pozniej nie wiadomo czy nie zdrozeje.Niesty wszystko kosztuje, z tego co wiem to zapisanie sie do gazowni bedzie nas kosztowalo jakies 200zl! Prawdziwe wydatki dopiero sie zaczna.... Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa3 23.10.07, 18:30 dziumba co do okien to nie wiem jaki byłby koszt bo zrezygnowaliśmy z uwagi że trzeba by przenieść kaloryfer na ścianę, a w małym pokoju to bez sensu bo i tak mało miejsca i ten kaloryfer nie byłby ozdobą, nad kaloryferem przeważnie jest brudna ściana a od dużych drzwi w zimie byłaby wilgoć, podział musiałby być zachowany tak jak przy oknach także nie dałoby rady zrobić dużych drzwi tylko dwie połówki większe i w środku mała w 1 są w niektórych mieszkaniach zmienione można zobaczyć tak sobie to wyszło... co do grila fajnie tylko na osiedlu będzie ponad 300 mieszkań i każdy ma znajomych trzeba by ustalić kolejkę grilowania... zwarzywszy że tego terenu będzie niewiele... ale za ogrodzeniem jest dużo miejsca na wielkie ognisko i nikomu nie będziemy przeszkadzać.... myślę że jak będzie dobrana ekipa sosiadów to fajnie można by to nasze mini osiedle urządzić... ps. gratulacje dla szczęśliwca z 1 !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa3 23.10.07, 18:36 co do dotatkowych kosztów to się nazbiera ale było to do przewidzenia... co do funduszu remontowego to chyba trzeba od razu ludzi nastawiać by składki były płacone, bo niektórzy uważają że jak nowy blok i mieszkania bezczynszowe to jest to niepotrzebne, bo jak coś będzie trzeba to się zrobi zrzutkę... ale z doświadczenia wiem, że musi być chociaż mała kwota, na takim osiedlu zawsze jest coś do zrobienia a jak wypadnie za parę lat coś grubszego to nikt nie będzie się chciał skladać... i pieniędzy też nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: dożynkowa3 IP: *.belf.cable.ntl.com 23.10.07, 19:18 Witam ponownie i ponawiam swoja prosbe o zdjecia z budowy. Moj adres mailowy to gwat@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 23.10.07, 19:21 Dzięki Wszystkim! chyba wszyscy na to czekalismy a nie tylko mieszkańcy bud1, bo jest to obaz dla innych mieszkańców że ich budynki też raczej powstaną z niedłuższym jak 3 miesiące opóżnieniem. bud. 2 pnie sie w niesamowitym tempie- kończą 2pietro. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik dożynkowa 4 24.10.07, 07:21 Pewnie, że zrobimy ognicho! a co! :)) Jestem ciekawa, jak będzie z metrażem mieszkań po pomiarze z natury. Jeśli chodzi o fundusz remontowy, to pytaliśmy o to na początku w Orionie i powiedziano (jeśli dobrze pamiętam), że Orion podpisuje umowę w imieniu wspólnoty na 1 rok i fundusz (łącznie z np. wywozem śmieci) będzie wynosił ok. 100 zł. Po roku wspólnota sama decyduje. Będziecie czekać na akty notarialne, czy od razu wykańczacie mieszkanka? Mar.lub a Wy jak macie w umowie, tzn. do którego macie mieć podpisane akty not.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: dożynkowa1 IP: 212.182.35.* 24.10.07, 09:59 A mieszkaniec bloku nr 1, w ktorej klatce ma mieszkanie? Ja mam w trzeciej i nie dostalam jeszcze zadnego pisma. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 24.10.07, 10:21 w mojej umowie na podpisanie aktu była wyznaczona data do 15.10.2007. ja dostałem wczoraj pismo na oddanie 2 klatki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: dożynkowa1 IP: 212.182.35.* 24.10.07, 10:39 A czy u Was w mieszkaniach rury od kanalizacji w kuchni i lazience tez biegna czesciowo ponad wylewka? Jak wtedy polozyc terakote? Sprawdzaliscie, jak to wyglada? Odpowiedz Link Zgłoś
wierka22 Re: dożynkowa3 24.10.07, 16:35 Co do okien balkonowych to trzeba dopłacić 600 zł, a kaloryfer ląduje na ścianie obok. Ja się zdecydowałam, bo lubię duże przestrzenie:D A propos czy ktoś wie, czy te okna zmieniają tylko w jednym pokoju czy we wszystkich??? Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 24.10.07, 17:23 witam, co to grila to mnie zle zrozumieliscie.Ja bym chciala tylko miejsce na grila, a nie wspolnego grila! :)kazdy by mial wlasny.Wtedy nie musieli bysmy czekac az sie zwolni, ani klocic sie z powodu zostawienia go w nieczystosci ( co napewno nie raz by sie zdarzylo ) Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa3 25.10.07, 10:28 wieerka można zmienić i w pokoju... ja też lubię prestrzenie ale w polsce jest stosunkowo mało lata a jak przychodzimy po pracy to i tak jest już ciemno więc my akurat daliśmy sobie spokój z zamianą... dziumba wiadomo że każdy by miał swojego grila ale teraz się nie wycofuj ze wspólnego bo ja już prawie jadłam z wami te kiełbaski w myślach... Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 25.10.07, 14:39 Bron Boze! ja sie nie wycofuje ze wspolnego grila, co to to nie! ;) ja chce!!! wszyscy razem bedziemy grilowac! Ale jakies laweczki to bym chciala.no ale to jeszcze tyle czasu, ze hoho Odpowiedz Link Zgłoś
wartaczos Re: dożynkowa3 25.10.07, 18:53 Witam, macie może jakieś fotki z dożynkowej 3?? Ponieważ robi się wcześnie ciemno i nie mam kiedy pojechać. wartaczos@gmail.com dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa3 28.10.07, 18:08 byliśmy dzisiaj na budowie... byliśmy już tak kilkanaście razy zawsze miło się gadało ze stróżem, nikt nie robił problemów żeby sobie obejrzeć ale dzisiaj nim doszliśmy do budki strażnika by spytać się czy można obejrzeć z daleka wyskoczył do nas z gębą żeby się wynosić bo wezwie ochronę itd... nim się zdążyłam odezwać to się wulgarnie wydzierał z 5 min. drugi stróż wyjrzał ze swojej budki i spokojnie spytał jaki blok nas interesuje i chciał pogadać żeby nam pokazać bo był też zdziwiony takim zachowaniem ale mówiliśmy mu że damy sobie spokój bo szkoda robić zamętu i pojechaliśmy... także uważajcie nim wejdziesie choćby za taśmę bo mogą was spotkać przykrości... dobra wiadomość to taka że budowa się posuwa bardzo szybko... prześlę wam zaraz zdjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa2 28.10.07, 18:30 Baisiu my już ze 2 razy mieliśmy do czynienia z tym stróżem Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 28.10.07, 18:54 prubowałam na forum dodoać zdjęcia ale coś mi nie wychodzi... do tych co mam maile właśnie wysłałam zdjęcia, pozdrawiam sąsiadów basia Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 28.10.07, 18:59 cofneło wiadomość dla jędruś i wartaczos... podajcie jeszcze ram meile to wam wyślę Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa 2 28.10.07, 19:13 Basiu wyślij mi zdjęcia na almond32@gazeta.pl lub almond32@NOSPAM.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwat Re: dożynkowa 3 IP: *.belf.cable.ntl.com 28.10.07, 22:10 Jeśli istnieje taka możliwość to prosiłbym bardzo o wysłanie zdjęć na adres gwat@wp.pl. Dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa 4 29.10.07, 08:35 Basiu! Dzięki za zdjęcia! Nie przejmuj się stróżem ;) Faktycznie ostro ruszyli, Wasz blok też sporo podskoczył, widzę, że zabierają się już za dach. Super, że pogoda jest ok, tzn. nie pada :) więc mogą normalnie pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa 2 29.10.07, 10:07 Basiu zdjęcia niestety nie doszły dostałem plik bez zdjęć;-( Kiedy szacujecie oddanie bloku numer 3 i 4?? 4 jak na moje oko bedzie szybciej.... Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 29.10.07, 10:49 wysłałam drugi raz bo jak zwykle zapomniałam o załącznikach... Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa 4 29.10.07, 11:01 Będę niepoprawną optymistką i powiem, że blok nr 4 za 3 miesiące :) Faktycznie 4 idzie może troszkę szybciej niż 3, ale nie wiem jak jest w 3 w środku. Bo w 4 nie ma jeszcze wszystkich ścianek działowych, a niestety ekipy pracowników uciekają... Widzę na zdjęciach, że zaczęli ocieplać 4. Idzie zima, więc to trochę przyblokuje prace, choć niby zamierzają w środku grzać i pracować... Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 29.10.07, 12:25 oglądając wczoraj budowę też myślę że koniec stycznia to realny termin, ale przyznam że prace ostatnio naprawdę przyspieszyły, myślę też że ciągle mówią o tym że uciekają im robotnicy bo to dobra wymówka na opóźnienia... może faktycznie nie jest teraz łatwo znaleźć pracowników ale bez przesady... Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa 4 29.10.07, 14:02 Pewnie marudzą. Tak czy siak będą musieli znaleźć ekipę, bo raczej nie chcieliby płacić kupującym mieszkania za miesiące opóźnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
wartaczos Re: dożynkowa 3 29.10.07, 14:46 Z pracownikami mają problem i to fakt ponieważ płacą im minimum (tzn: wykonawca nie orion) . Za minimum nikt nie chce pracować i to nie uilega dyskusji. Na pewne rzeczy nie mamy wpływu. Pozostaje nam tylko cierpliwie czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
wartaczos Re: dożynkowa 3 29.10.07, 14:52 Orion zapłacił firmie która jest wykonawcą. Ta poniosła straty na podwyżkach materiałów budowlanych i próbuje zminimalizować swoje straty zatrudniając robotników po niższych kosztach. Wykonawcom również zależy aby skończyć budowę jak najszybciej ponieważ za opóżnienia ponoszą staty a i tak są na skraju bankructwa. Odpowiedz Link Zgłoś
wartaczos Re: dożynkowa 3 29.10.07, 14:54 Orion zapłacił firmie która jest wykonawcą. Ta poniosła straty na podwyżkach materiałów budowlanych i próbuje zminimalizować swoje straty zatrudniając robotników po niższych kosztach. Gdyby płacili godne pieniądze nie mieliby problemu z fachowcami. Wykonawcom również zależy aby skończyć budowę jak najszybciej ponieważ za opóżnienia ponoszą staty a i tak są na skraju bankructwa. Odpowiedz Link Zgłoś
wartaczos Re: dożynkowa 3 29.10.07, 14:54 Orion zapłacił firmie która jest wykonawcą. Ta poniosła straty na podwyżkach materiałów budowlanych i próbuje zminimalizować swoje straty zatrudniając robotników po niższych kosztach. Gdyby płacili godne pieniądze nie mieliby problemu z fachowcami. Wykonawcom również zależy aby skończyć budowę jak najszybciej ponieważ za opóżnienia ponoszą staty a i tak są na skraju bankructwa. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 29.10.07, 18:38 skąd masz informacje, że są na skraju bankructwa... Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 29.10.07, 18:39 nikolik nam za opóźnienia nic nie zapłacą.... w umowie nie ma nic o odsetkach za zwłokę, orion może tylko mieć od firm które wynajął... Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 29.10.07, 18:50 <script type="text/javascript" src="fotoforum.gazeta.pl/zajawka.xjs? id=6273762159&a=basia.alb&tag=&showTitle=1&count=3&defaultStyles=1"> </script> Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa 2 29.10.07, 20:27 Bankructwo firm..???!!! To kogo oni wzieli za wykonawców?! Basia, Nikolca na kiedy macie ten pierwszy termin oddania? Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 29.10.07, 21:09 ja mam mieszkanie w 3 termin oddania to 30 października a ostateczny termin podpisania aktu max do marca 2008... pytałam o te informacje odnośnie bankructwa firm bo krąży mase plotek niepotrzebnie nas niepokojących, proponuję by podawać źródło czy to są informacje od stróża.. ORIONA... czy z poczty pantoflowej... Odpowiedz Link Zgłoś
wartaczos Re: dożynkowa 3 30.10.07, 00:02 Wiadomości mam z wiarygodnego źródła! Orion wziął jako wykonawców firmy poważne. Podpisali umowę z Orionem na budowę bloków (3,4), jednak nie przewidzieli podwóżki cen materiałów budowlanych! Poleciało im po kieszeni i tyle. W umowach nie było o tym mowy i wyższe koszty ponosi wykonawca. Dlatego zatrudniają ludzi po minimalnych kosztach. Straty są nieuniknione ale Nas to "teoretycznie" nie dotyczy. Budowę skończą w 100%. Kwestia kiedy i w jakim stanie( skoro nie zatrudniają FACHOWCÓW ). Chcą skończyć budowę jak najszybciej żeby zminimalizować swoje straty. Ps: Pamiętajmy,że jako przyszła wspólnota przy dobrej współpracy wiele zdziałamy i będzie się Nam miło mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik dożynkowa 4 30.10.07, 07:25 My także mamy pierwszy termin oddania 31 października, w razie konieczności możliwość przedłużenia 3 miesiące + czas dla nadzoru budowlanego itp. Ostatecznie akt ma być podpisany do 15 marca. Jeśli chodzi o odsetki, to można je było dopisac do umowy, ale Orion twierdził, że w razie opóźnienia dochodzi do porozumienia z osobami, które zakupiły mieszkania i wypłaca im umówione kwoty (albo np. odlicza z kwoty, którą miałby kupujący zapłacić, m.in. za tzw. "przejścia"). Jak to możliwe, że wykonawca nie przewidział cen materiałów budowlanych, skoro Orion brał już prawie 4 tys. za metr? Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 30.10.07, 08:18 mi też jakoś trudno w to uwierzyć bo takie umowy są konsultowane z prawnikami itp... to nie jest budowa domku jednorodzinnego... jedynkę oddają po 2700 za m2, a jest niewiele bardziej zaawansowana od 4 i firma jeszcze jakoś się trzyma... Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa 3 30.10.07, 10:57 No tak, ale 1 i 3 buduje inna firma.Nie wiadomo jak z ich kapiatlem.... moze maja wiekszy niz firma PIECBUD i dokladaja do wyplat z wlasnej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 31.10.07, 10:44 spokojnie, przecież budują . A stan zaawansowania prac idzie normalnym tempem (taki sam jak w bud1 3miesiące temu). Te 3 miesiące z umowy " Orion zastrzega sobie prawo wydłużenia terminu o 3 miesiące" nalezy brac pod uwagę jako pewne i żeby się nie denerwować doliczmy sobie je do terminu oddania. Jezeli 4 miała być oddana dzis ,to napewno do konca grudnia ją wykończą( bud.1 był nawet w mniej zaawansowanym stanie 3 mies.temu). szczerze mówiąc nie widze po postepach prac tych problemów finansowych w firmie. Jak się dokładnie obserwuje budowę to można odniesc wrażenie że budynek ładnie rośnie ,nagle staje budowla...i nic i nic , a tak naprawdę to w środku kładą instalacje gazową , stawiają ścianki itd. Więc spokojnie, napewno zdąża postawić osiedle za nim zbankrutują. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa4 31.10.07, 11:02 Jestem tego samego zdania. Byle śnieg nie spadł zbyt szybko ;) A Ty pewnie odliczasz juz godziny do oddania mieszkanka? Odbierasz sam czy bierzesz jakiegoś fachowca? Będziesz wykańczał, czy czekasz na akt notarialny? Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 31.10.07, 11:13 biore fachowca na odbiór, ja sie nie znam na inst. sanit, jeżeli wszystko bedzie dobrze to odrazu odbieram klucze i podpisuje protokół odbioru, jesli zgłosze poprawki mają 2 tyg. czasu na wykonanie ich. Wpłaca sie kaucje 600 zł na poczet & 11 pkt2 umowy. (koszty eksploatacji). Jesli chodzi o Akt not. to postarają sie do konca roku bo musi kilka szych przejsc i podpisac odbiory budynku,ale nie obiecują. Apeluje do lokatorów bud. 1 o wykonanie telefonu do dyrektora lub prezesa Oriona z naciskiem na wyrobienie się z aktem przed koncem roku(ja juz to zrobiłem) Wazne- bo dalej płacimy ubezpieczenie pomostowe i nie będziemy mogli odpisac odsetek od kredytu za rok 2007 w najbliższym rozliczeniu PIT (jesli akt bedzie podpisany po nowym roku) Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa4 31.10.07, 11:55 O! Nie wiedziałam z tymi odsetkami i PITem, choć my na to nie mamy szans :( własnie tez myślałam, o fachowcu. Bierzesz go z jakiejś firmy czy masz znajomego? A jeśli obcy z firmy, to ile bierze za taka usługę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: dożynkowa1 IP: 212.160.172.* 02.11.07, 14:15 Z ulgi odsetkowej można skorzystać wówczas , gdy kredyt został zaciągnięty do końca 2006. Ulga ta obowiązuje do 2027r. Jeśli nawet ktoś weźmie kredyt w 2007r. - nie ma możliwości odliczania odsetek od kredytu. Jeśli ktoś wziął kredyt w 2006r., a akt notarialny podpisał w 2007r. to ulga obowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa1 02.11.07, 14:24 Raf a Ty kiedy odbierasz mieszkanie? Przejeżdzałem dziś koło Dożynkowej miałem nadzieję,że pierwsi lokatorzy odbierają mieszkania w 1 w pierwszej klatce,ale raczej dzisiaj odbioru w pierwszej klatce nie ma.Robotnicy działają w 1 w środku i na zewnątrz.W 3 też się co działo dziś.Zdumiewa minie,że chcą oddać 1 a tam nie ma "pleksy" na barierkach balkonowych ani balkony nie są odgrodzone od sąsiednich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: dożynkowa1 IP: 212.160.172.* 02.11.07, 14:34 Ja odbieram w 5-ce, mam termin 31.03.2007 + 3 mce. Gdyby moje mieszkanie było oddane po tym terminie, to po podpisaniu aktu notarialnego wystąpiłbym od sądu z pozwem o odszkodowanie. Przecież każdy ponosi z tytułu przekroczenia terminu jakieś koszty np. wynajmuje mieszkania, płaci dodatkowo ubezpieczenie pomostowe kredytu. Przecież po to jest ten termin 3 miesięczny żeby sie wyrobić w tym czasie. Gdyby nie zdyscyplinować developera to by oddawał mieszkania po pół roku od tego co zapisał w umowie przedwstępnej. Powinni lepiej planować te terminy. Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa2 02.11.07, 14:49 Raf w zupełności się z Tobą zgadzam.Ja też mam ostateczny termin oddania na 31.03.2008 i co 3 miesiące trzeba bulić ubezpieczenie pomostowe .Zeby osiągnąć ten termin to nasze bloki powinny być już przykryte dachem i okna powstawiane tymczasem 2 i 5 daleko jeszcze do tego.W oddawanym do użytku bloku powinno być już wszystko zrobione od A do Z wszystkie drzwi pozamykane a nie odwlekanie żeby mydlić ludziom oczy -oddawanie po jednej klatce bo następne są nie pokończone i niegotowe do odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
wierka22 Re: dożynkowa1 03.11.07, 12:40 Poprawka:) termin oddania 5tki 31.12.2007 + 3 m-ce Odpowiedz Link Zgłoś
wartaczos Re: dożynkowa3 04.11.07, 11:19 Ja również na wszelki wypadek odrzuciłem punkt o wypowiedzeniu mieszikania przez Orion. 7% to nic , biorąc pod uwagę ,iż ceny mieszkań na dożynkowej wzrosły o 30%. Jeżeli będę mogł wcześniej wykańczać mieszkanie to nie będę czekać do podpisania aktu notarialnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazur Re: dożynkowa3 IP: *.it-net.pl 05.11.07, 13:43 Witam wszystkich mieszkańców z Dożynkowej. Co prawda nie będę tam mieszkał ale kupiłem mieszkanie w innej części Lublina które projektował ten sam projektant (kołodziejczykowie z u. Organowej). I poza kształtem jest wszystko takie samo, nawet rozkłady mieszkań. I mam pytanie- czy nie irytuje was ten ohydny bury kolor elewacji, te stalowe niemalowane rynny i wszechobecna żywa blacha na wykończeniach??!! Te budynki już jako nowe wyglądają na stare a dla mnie osobiście stwarzają wrażenie w ogóle niedokończonych. To wszystko wieje tandetą. Niestety projektant jest tak zapatrzony w swoje dzieło że nie ma mowy o zmianie elewacji na projekcie. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa2 05.11.07, 15:37 U nas elewacja ma być oliwkowa. A co do projektantów to średniej jakości fachowcy lubuja się chyba w dużych przedpokojach i małych metrażowo pokojach. Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 05.11.07, 16:20 No fakt, te przedpokoje rzeczywiscie sa za duze. Przynajmniej balkony sa spore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazur Re: dożynkowa2 IP: *.it-net.pl 05.11.07, 18:40 Mi ten kolor elewacji przypomina brudną biel (identyczna jest u mnie), wygląda to tak jakby elewacja miała już kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 05.11.07, 23:25 ta brudna biel mi osobiście nie przeszkadza,w słoncu wygląda nawet nieżle chociaz do oliwki to jej bardzo daleko.(i raczej na tą oliwke się nie zanosi) rynny ..no blacha ale lepiej taka niż pomalowana ale co do wykonczenia tą wszechobecną blachą to nie bardzo wiem o co chodzi? poza rynnami i drzwiami od garażu nigdzie jej nie dostrzegłem.I pewnie częsci sie podoba a częsci nie i tak to zawsze bywa to kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: dożynkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 19:19 Witam, polecam dobrego fachowca od mebli kuchennych oraz szaf z drzwiami przesuwanymi. Pomiar, prezentacja, wykonanie, naprawdę solidne wykonanie oraz porady. Zainteresowanym osobom wyślę namiary, proszę pisać na emaila: rafik1975pl@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawlo Re: dożynkowa1 IP: 212.160.172.* 02.11.07, 14:25 Czy ktoś pomyślał o takiej sytuacji: ktoś odbiera klucze od mieszkania, zaczyna sie urządzać , robi glazurę, terakotę, panele itp. Po czym przed podpisaniem aktu notarialnego developer rozwiązuje umowę i płaci karę (7%) bo może sprzedać mieszkania po znacznie wyższej cenie. Przecież ten cały nakład pracy jest nie do wyegzekwowania. Ja nie mówię że jest to nagminna praktyka ale teoretycznie jest takie ryzyko. Ja kupiłem mieszkanie na Dożynkowej i tak myślę czy warto sie urządzać przed podpisaniem aktu. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa2 02.11.07, 14:41 A do kiedy macie podpisać ten akt notarialny? Słyszałem o takich przypadkach przed podpisaniem aktu, ale to są zdarzenia sporadyczne.Zawsze się myśli "ale mnie to nie spotka".Ja jeszcze nie wiem jak postąpię , ale raczej urządać się będziemy po podpisaniu aktu.W teraźniejszym mieszkaniu mieliśmy włamanie bo nie wymieniliśmy zamka w drzwiach po odbiorze mieszkania.Mieszkanie było już wprawdzie zrobione ale nasz dobytek w postaci różnych sprzętów uszczuplił się znacznie po tym incydencie.Dlatego jestem zdziwiony,ze w 1 oddają blok gdzie od frontu budynku po balkonach mogą poruszać się swobodnie różne osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 02.11.07, 21:10 taki montaż elementów na balkonach to szybka robota, mam nadzieje ze w trakcie oddawania dokonczą to. sądze ze nie ma powodów do obaw co do rozwiązania umowy bo jeszcze o takim przypadku nie słyszałem, chociaz osobiscie taki punkt z umowy wyrzuciłem (na wszelki wypadek). ja osobiscie do aktu nie czekam z wykonczeniem (przynajmniej z rzeczami nie wymagającymi duzego nakładu finansowego) patrząc na Agatową , wszystko przebiegło ok, podpisują akty i są zadowoleni. Zresztą jaką szanse sprzedania mieszkań na Cyprysowej ma Orion jeżeli rozwiązałby choćby jedną umowę korzystając z punktu w umowie''bez podania przyczyny''.Ja bym takiemu Developerowi juz nie zaufał. Zanim kupiłem mieszkanie przeglądałem opinnie o Orionie i brak negatywów spowodowało że podpisałem z nimi umowę. Co do ulgi odsetkowej to rzeczywiście nabyli prawo kredytobiorcy którzy podpisali umowę kredytową do konca 2006 r.(tak jak ja) ale odliczyc bede sobie mógł dopiero po otrzymaniu aktu notarialnego(czyli jesli podpisze akt w styczniu to odliczyc moge az w 2009r). nie wiem jeszcze jak rozgryzc sprawe opóznienia bo do tego prawa nie mieli(w przeciwienstwie do budowy) Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa4 06.11.07, 08:10 Cóż, raczej trudno nazwać te bloki arcydziełem ;) ale nie przesadzałabym z tą wielkością przedpokoju. Nie jest on raczej zrobiony kosztem malutkich pokoików. Widziałam projekty u innych developerów, w których te przedpokoje faktycznie były koszmarnie duże, zaś pokoiki malutkie. Marlub odliczamy godzinki? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 06.11.07, 10:06 Witam, mam pytanko.Kiedy mogliscie wejsc i zobaczyc mieszkanie? O ile wczesniej? Wczoraj dzwonilismy do Oriona i powiedzieli , ze blok bedzie skonczoiny do konca grudnia.Jak myslicie kiedy bedziemy mogli wejsc do mieszkania?na poczatkiu grudnia? Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa4 06.11.07, 10:21 Zobaczyć mieszkanie (jeśli już jest) możesz nawet teraz. My oglądalismy już dwa razy. Będą ocieplać budynki niezależnie od pogody? Bo wiem, że w środku będa robić, bo będą grzać, ale po stronie zewnętrzenj także? Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 06.11.07, 11:40 O bardzo fajnie! Rozumiem, ze musze sie umowic z kierownikiem budowy? Mysle, ze juz nasze mieszkanie jest zrobione, poniewaz jest na 2 pietrze. Babka z Oriona powiedziala, ze PiecBud ( firma ktora nam buduje blok )mowi, ze odda blok pod koniec grudnia. Jednak, jak sama powiedziala, nie wie na ile w tym prawdy. Z tym ociepleniem to nie mam bladego pojecia, widocznie beda kladli nawet podczas sniegu, poniewaz wszyscy mamy dostac mieszkania pod koniec stycznia, a to jest miesiac najzimniejszy i najbardziej zimowy z zimowych miesiecy. :) Szybko zleci!!! Juz powoli trzeba kupowac kafelki i panele!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa4 06.11.07, 11:58 3 i 4 jest pod tym samym kierownikiem (właściwie jest ich dwóch); z tego co wiem, to jest on na budowie w godz. 7-15.00, ale lepiej się upewnić czy będzie, żeby nie jechać bez sensu, bo mogą nie wpuścić do budynku. Ech, ja odliczam dni... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 06.11.07, 12:11 No i jak wrazenie?tzn jak wygladaja mieszkania? sciany rowne i czy pilnuja sie naniesionych poprawek? Nie moge sie doczekac az sama nasze zobacze!!! czy mozna jeszcze naniesc poprawki.Chcialabym zrezygnowac z jednej scianki, myslicie, ze mozna to zrobic u kierownika budowy czy trzeba zaniesc orionowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: dożynkowa3 IP: *.infinite.pl 06.11.07, 12:26 Mam pytanie do tych, którzy widzieli mieszkania - będziecie kładli gładź czy po prostu malujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa4 06.11.07, 12:41 U nas jeszcze nie było gotowych ścian, więc nie mogliśmy ocenić, ale poszliśmy z kierownikiem do innego mieszkania, które było gotowe. Ściany - naszym zdaniem - nie wymagają gładzi. Było kilka rys, które właściciel będzie musiał wyrównać (chyba że można tego wymagać od budowlańców, muszę się dowiedzieć). Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa4 06.11.07, 12:44 Dziumba, pisze się 3 pisma (skierowane do Oriona). Najpierw jedziesz z nimi do kierownika budowy, on podpisuje wszystkie, jedno zostawia, jedno jest dla Ciebie, a trzecie dajesz Orionowi. Tylko pamiętaj, że za likwidacje ścianki doliczą Ci metraż. Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 06.11.07, 12:59 tak wiem ,ze sie dolicza.Juz z kilku sccianek zrezygnowalismy wczesniej.To nie jest do konca scianka.Chodz mi o to zeby nie budowali scianki nad wejsciem. tzn zrezygowalismy z oscieznicy w duzym pokoju i nie chcemy zeby nad wejsciem byla jakolwiekwiek scianka.Nie moglismy tego zrobic wczesniej bo by wyszlo na palnie , ze nie chcemy kawalka podlogi :) i nadal nie wiemjak bym to nakreslila, dlatego uwazam , ze musze to pokazac kierownikowi budowy.Dzwonilam do Oriona i nie potrafia mi powiedziec czy kierownik budowy jest dzisiaj!!! no coz i tak jedziemy dzisiaj na budowe, moze sie uda :) Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa4 06.11.07, 13:13 Najlepiej dzwonić bezpośrednio do kierownika budowy, to bardzo miły Pan ;) to jak dziś będziecie, to podpytajcie troszkę o terminy, jeśli możecie to także o blok 4 :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 06.11.07, 13:26 jezeli tylko uda nam sie go spotkac to postaramy sie wypytac go o wszystko!!! Zamelduje o wszystkim na forum :) Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa3 06.11.07, 17:18 dziumba ty jesteś z bloku 3 w której klatce masz to mieszkanie bo ja mam w bloku 3 w 3 klatce też na II p. mam pytanie do tych co robili zmiany w ścianach czy jak zanieśli te poprawki do ORIONA to już załatwiało sprawę czy jeszcze później za tym chodziliście... ja wziełam też garaż może ktoś był w środku już wykończonego jak to ogolnie im wyszło... Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 06.11.07, 17:47 Witam, niesety nie bylam dzisiaj na budowie , poniewaz sie nie wyrobilam.Postaram sie pojechac w tym tygodniu, my rowniez mamy garaz i tez jestem ciekawa.Basiu ja ma ma bloku nr3 na II pietrze w klatce nr I. Bylas jzu moze u siebie w mieszkaniu?Jak to wyglada?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb Re: dożynkowa3 06.11.07, 18:32 jeszcze nie byłam w środku pojadę jak wstawią okna i ścianki działowe... ale na budowie bywam często, byłam czoraj w naszej 3 kończą ostatni strop nad III piętrem, okna są wstawione na parterze i I p. IV wygląda już całkiem nieźle w 1 strasznie się uwijają, 5 trochę w tyle bo 2 też robią bardzo szybko Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa3 06.11.07, 18:45 ciekawa jestem jak jutro wrażenia po odbiorze mieszkań w 1.... dajcie niezwłocznie znać ! Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 06.11.07, 19:24 też jestem ciekaw tego odbioru, tym bardziej ze jeszcze wczoraj nie było osłon na balkonach (tych na całą wielkośc - zabudowujących) nie wiem czy lokatorzy klatki 1 nie wypadną bo tam nawet balusrtady nie ma. Nie sądze żeby mieli odwagę dać klucze do takiego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa2 06.11.07, 20:26 No własnie z tymi balkonami...???Klatkę 1 wydawało mi się,że oddadzą wcześniej niż drugą, bo tak dwie kaltki naraz?? Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa4 07.11.07, 07:20 Basiu, czy 4 ocieplają? Jesli tak, to możesz powiedzieć ile już ocieplili? Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa3 07.11.07, 08:52 czwórka naprawdę już nieźle wygląda ma powstawiane wszystkie okna, założone balustrady, ocieplenie jest w większej części bloku, jedno skrzydło jest chyba nawet pomalowane ale nie wiem czy to tynk jest taki biały czy to już farba, dach jest już całkowicie gotowy bo zauważyłam postawiony świetlik na dachu, odnośnie tych szyb na balkonach, to jest ona tylko na połowie balkonu połowa jest odkryta, gdyby ktoś miał mieszkanie z taką szybą w 1 niech da znać jak to wygląda od strony mieszkania... może wstawią niedługo... Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa3 07.11.07, 09:01 mam pytanie odnośnie barierek czy zostaną takie gołe (pomijając te duże szyby) czy będzie tam jeszcze coś zamontowane bo na wizualizacji jast inaczej, do barierek coś jest przymocowane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikolik Re: dożynkowa4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 09:11 Dzięki za informacje Basiu. Ech, miałam nadzieję, że przewidywania się nie sprawdzą i jednak pogoda trochę jeszcze wytrzyma :( Do barierek będą przyczepione takie białe hm... jak to nazwać zginane a'la plastikowe "płytki". Pokazali mi to w Orionie. Niestety nie jest to żadna rewelacja. A takie białe "coś" można zobaczyć na stronie oriona na zdjęciach z Poręby (np. na obrazku nr 8), tam mają białe między balkonami sąsiednimi, zaś żółte na balkonach. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb basia dożynkowa 3 08.11.07, 12:14 też jestem ciekawa ? mam propozycję by oprócz nr budynku wpisywać np. swoje imię bo czasami nie wiem jak ma się do kogo zwracać odpisując... Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa 1 08.11.07, 17:23 odbiór sie odbył punktualnie, było 2 przedstawicieli Oriona i kier. budowy.Najpierw zmierzyli mieszkanie ( mniejsze o 0.2m niż zakładał projekt) mimo wyrzucenia kilku scianek.Kluczy jeszcze nie odebrałem bo jest kilka drobnych poprawek i dwie troche grubsze. Mają na to 2 tyg. i wtedy umawiam się na drugi odbiór. Ogólnie naprawde jest nieżle , ściany są bardzo gładkie (uważam ze nie trzeba kłasc gładzi) praktycznie równe , w dwóch miejscach muszą delikatnie narzucić tynku. instalacja połozona zgodnie z załączonymi projektami,sanitarna również. te grubsze to odwrotnie położone parapety( czyli minimalny spadek był w stonę okna a nie odwrotnie) warto na to zwrócic uwagę przy odbiorze. Okna(po względem rys) przejrze na kolejnym odbiorze bo była na nich folia i były nieumyte.Otwierały sie poprawnie. podpisuje sie wniosek o załozenie licznika( Orion organizuje zbiorowo instalowanie liczników). Drzwi wejściowe dobrej jakości. Naprawde pozytywne wrażenie , ze spokojem czekam te 2 tyg. ( chyba że coś przy okazji popsują).na klatce jeszcze są prowadzone roboty i kładą kostkę na dziedzińcu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 08.11.07, 18:23 DZIĘKI !!! za informacje... mam nadzieję że jeszcze nas na forum nie opuszcisz, chociaż teraz będziesz miał sporo roboty... mam pytanie jak tam balkon czy są już szyby...i jak ogólnie wygląda klatka schodowa... Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa 3 08.11.07, 18:44 wysłałem wam kilka fotek na poczty. klatka widna, jeszcze trwają prace,szczerze nie zwróciłem uwagi czy juz pomlowana(ściany były jasne) bo kręciło sie sporo osób.Osłonek jeszcze nie było bo kończą jeszcze ranty balkonów. Może sąsiad"jędrus" zwróci uwagę jutro na klatkę ? Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa4 09.11.07, 07:48 Mar.lub, dzięki bardzo za informacje! Przydadzą nam się także te podpowiedzi przy odbiorze naszych mieszkań. Widzę, że trzeba zwrócić uwagę na umieszczenie domofonu, bo wydawało mi się oczywistością, że nie dadzą go tam, gdzie będzie jedyne miejsce na choćby małą szafę :) To mieszkanie jest trochę mniejsze, tym bardziej, że zrezygnowałeś z niektórych ścianek. A jak policzyli "przejścia"? Odpowiedz Link Zgłoś
sawana81 Re: dożynkowa 3 09.11.07, 18:38 ja tez poprosze foteczki jesli mozna plisssssssssssss lacosta3@o2.pl dzieki z gory Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 10.11.07, 13:24 Witajcie!! Bylismy dzisiaj na budowie.:) W 3 jeszcze nic nie jest otynkowane, ale i tak nam sie podoba.Kierownik budowy zaprowadzil nas nawet do bloku nr4 gdzie wszytko juz prawie jest tam zrobione ( gladz, odmalowane na bialo i parapety )Jesli chodzi o nasze mieszkanie to wsyztsko jest zrobione zgodnie z planem.Okna juz sa wstawione prawie w calym budynku ( 3 pietro zaczynaja ).Bylam rowiniez w garazu i piwnicy.W 3 juz zaczynaja klasc kable.Zrobilismy zdjecia, pozniej Wam wysle na maila. Jak narazie na budowie panuje straszny balagan i jest straszne bloto, wiec jesli wybieracie sie tam wezcie ze soba gumowce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: dożynkowa3 IP: 212.182.35.* 10.11.07, 14:31 Mar.lub, skad miales fachowca, z ktorym odbierales mieszkanie? Z jakiejs firmy, czy znajomego? Ile kosztuje cos takiego? Napisz, na co szczegolnie trzeba zwrocic uwage przy odbiorze. Ja nie wpadlabym na to, zeby sprawdzic rysy na szybach:) Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 11.11.07, 00:24 fachowiec to mój znajomy, ale mozna sobie wynając z firm które sie odbiorami zajmują , znajdziesz w necie wpisując -odbiór mieszkania. koszt to od200-300 zł. przede wszystkim trzeba wziąc poziomice, sprawdzic parapety (mają miec delikatny spadek w stronę pomieszczenia a nie okna).u mnie zrobiono odwrotnie w 2 oknach. okna po otwarciu powinny ztrzymać sie w pozycji w której je zostawimy( inaczej są niwyregulowane lub co gorsza żle obsadzone) zobaczyć czy nie ma rys i czy mechanizmy chodzą połynnie. poziomicą czy sciany a szczegolnie podłoga są proste. czy rozmieszczenie instalacji sanit i elektr. sie zgadza.. ogólnie wykonanie było dobre, bardzo mało zastrzerzeń więc nie ma co sie martwić.ps. wiem ze częsc lokatorów odebrała od razu.ja czekam na poprawienie tych parapetów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwat Re: dożynkowa1 IP: *.belf.cable.ntl.com 11.11.07, 19:45 mar.lub dziękuję za zdjęcia z odbioru mieszkania i za rady. Zainteresowanym mogę wysłać zdjęcia bloku nr 5 zrobione przez moją żonę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wierka22 Re: dożynkowa1 IP: *.ar.akademiki.lublin.pl 11.11.07, 21:35 Bardzo bardzo proszę o zdjęcia budynku 5, z odbioru tez nie pogardzę.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wierka22 Re: dożynkowa1 IP: *.ar.akademiki.lublin.pl 11.11.07, 21:36 eh zapomniałam napisać adres: wierka22@gazeta.pl dzx:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yarek Re: dożynkowa1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.07, 21:45 Witam, jestem również zainteresowany zdjęciami "piątki" i odbiorem. Nie byłem na budowie - wstyd się przyznać - trzy tygodnie. Mam nadzieję, że moje piętro już zrobili, (VII klatka, II piętro) choć jakoś opornie im to idzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yarek Re: dożynkowa1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.07, 21:47 ya_ro@op.pl Dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: dożynkowa1 IP: 212.182.35.* 12.11.07, 09:15 Mar.lub dziekuje. Mozna liczyc na Ciebie. Ciekawe jak sie ma sprawa nastepnych klatek w 1. Moze wiecie? Ja do tej pory nie mam zadnego pisma odnosnie odbioru a tu juz polowa listopada! A mialam zamiar wprowadzic sie na Boze Narodzenie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwat Re: dożynkowa1 IP: *.belf.cable.ntl.com 12.11.07, 19:05 Zainteresowanym wysłałem zdjęcia "piątki", jeżeli chodzi o zdjęcia z odbioru mieszkania w "jedynce" to proszę pisac do mar.lub on jest autorem i nie czuje się upoważniony do przesyłania zdjeć bez jego zgody. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa1 13.11.07, 08:03 Czy mogłabym prosić o przesłanie zdjęć z 5 na adres pamularz@o2.pl? Z góry dziekuję! Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 13.11.07, 15:08 Mam wrażenie że duża grupa osób, która kupiła mueszkania na dożynkowej czerpie informacje z tego forum, głównie prosi o zdjęcia.... a ja zachęcam byście nie tylko czytali ale włączyli się do naszej dyskusji i podzielili się swoimi uwagami czy wiadomościami!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa 4 13.11.07, 15:37 Basiu, nie przejmuj się, nie każdy może ma ochote pogadac ;)) Nie masz aż tak dużo tych osób ;))) Nie byliśmy już ponad 3 tygodnie na budowie niestety; czy przy takiej, jak dzisiejsza, pogodzie robią coś na zewnątrz czy tylko w środku budynków. Może ktos przejeżdżał? My wybierzemy się w weekend chyba, więc opiszę trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa 3 13.11.07, 16:06 Pytalam sie o to kierownika budowy.Przy sniezycy i mrozie moga klasc na zewnatrz tylko styrpian,czyli tynk tylko wtedy, kiedy nie ma mrozu :( Mysle, ze inne rzeczy typu kostki, ktore potrzebuja kleju ( itp ) rowniez nie wchodza w rachube. W tym wypadku mozemy tylko "modlic" sie o ciepla zime :((( Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa 2 13.11.07, 16:29 Przejeżdzałem dziś koło Dożynkowej- pracowali na zewnątrz naszych budynków;-)Jeszcze nie ma takich mrozów,żeby się martwić;-) Mar.Lub dzięki za zdjęcia.Profesjonalnie podszedłeś do sprawy odbioru mieszkania. Na naszej budowie i wokół niej jedno wielkie błoto i grzęzawisko. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 13.11.07, 20:01 dziumba nie przejmuję się tylko chciałam trochę zachęcić żeby może więcej osób się ujawniło, mój mąż był też dzisiaj na budowie, powoli robią mimo pogody... Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa 4 14.11.07, 08:21 Widzę na zdjęciach (za które dziękuję :)), że 3 podskoczyła do góry, już macie dach :) 4 ocieplają, ale na zewnątrz tynków już nie położą i nie pomalują, więc trzeba będzie czekać do wiosny... Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 14.11.07, 09:58 No wlasnie lipa, ze nie poloza.Do wiosny.... hmm, niestey w Polsce zima ciagnie sie niemilosiernie dluuuugo :((( No i co z tego, ze w srodku bedzie wszystko zrobione skoro i tak nam nie oddadza, a moze jestem w bledzie? Jak myslicie moga oddac nam nieotynkowany blok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Torq Re: dożynkowa3 IP: *.lublin.enterpol.pl 14.11.07, 10:22 Hmmm... jeśli temperatura będzie poniżej zera to w Twoim własnym interesie leży, by tynkowali dopiero na wiosnę. No chyba, że chcesz, by Ci ten cały tynk spłynął :)) Już nawet betonowanie i murarka w taką pogodę jest ryzykowna. Dodając plastyfikatorów można wprawdzie wylewać stropy i murować ściany w temperaturze do -5 stopni ale tynkowanie (z tego co wiem) odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 14.11.07, 11:16 No tak :(( Sluchajcie, a co zrobimy jezeli Orion nie wywiaze sie z umowy i nie odda budynku po przekroczeniu tych 3 miesiecy? Jak myslicie czy mozemy podac go do sadu? Co myslicie nad zbiorowym aktem osakrzenia? Powinni wczesniej przwidziec, ze nadejdzie zima, ze moze im brakowac pracownikow. Wyobrazacie sobie co by bylo jak byscie nie palcili za raty o czasie, mysle, ze Orion wyznaczyl by odsetki. Napiszcie co na ten temat uwazacie , poniewaz moze sie okazac, ze to ja jetsem wredna i sie niepotrzebnie czepiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa3 14.11.07, 11:17 Dziumba, może i byłaby w tym szaleństwie jakaś metoda, ale ja i tak bym nie podpisała odbioru mieszkania, primo: już po odbiorze łaziliby jeszcze tynkując i malując po balkonach (jaka gwarancja, że np. szyb nie porysują, nie wstawią później źle tych białych przegródek itp.). Przyjdzie nam czekać i liczyć na szybką wiosnę :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: dożynkowa3 IP: 212.182.35.* 14.11.07, 17:21 No wlasnie. Ja jestem w takiej sytuacji. 1-ka miala byc do konca lipca + 3 m-ce = koniec pazdziernika. A jak powiedzial Lalka odbior w mojej - 3 - klatce w polowie grudnia!!! I co teraz??? Balabym sie, ze mi wypowiedza umowe, jesli podalabym ich do sadu. A moze nie mam racji.... Nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dziumba Re: dożynkowa3 14.11.07, 17:51 Nie mozna sie bac. Tutaj w gre wchodz naprawde "ciezka" kasa.Z teg co wiem to mamy pelne prawo do roszczenia sobie jakiejs rekompensaty!!! My zeby uniknac takiej sytuacji ( strachu przed utrata mieszkania ) wyrzucilismy z umowy ten punkt.Nie wiem co powinnas w tej sytuacji zrobic, ale ja bym tak latwo nie odpuscila!!! W grupie jest sila. Uwazam, ze beda sie bali takich odstek, wiec powinni powypozyczac dmuchawy zeby ogrzaly pomieszczenia i pracowac 24/7h! Nie mozemy tego tak zostawic!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: dożynkowa3 IP: *.centertel.pl 14.11.07, 18:35 Witam Moim zdaniem jest sens składać pozew do sądu, gdyby wszyscy przyszli mieszkańcy podpisali umowe przedwstępną w formie aktu notarialnego, z podanym terminem zakończenia budowy,podanym terminem podpisania końcowego aktu notarialnego, z zapisanymi odsetkami ustawowymi na rzecz kupującego oraz wykreślonym punktem, że inwestor może rozwiązać umowę. Tylko wówczas można by coś rzeczywiście wywalczyć. Moim zdaniem jeśli nawet ktoś wykreślił z umowy punkt o tym, że inwestor nie może rozwiązać umowy to i tak to nie przesądza to o tym, że będzie łatwo o odszkodowanie.Musi być jakiś zapis o odszkodowaniu. Jeśli doszło by do procesu to gdyby inwestor przegrał i musiałby wypłacić duże odszkodowanie to mógłby podnieć cene mieszkania tym, co nie zabezpieczyli sie należycie. Jeśli prace na budowie trwają to może lepiej nie mówić o sądzie. Sam czekam na koniec budowy i mieszkanie od Oriona i ponosze z tego tytułu koszty (podwyższone oprocentowanie kredytu w banku z tytułu ubezpieczenia, wynajęcie mieszkania). Uważam, że tym pozwem można zaszkodzić wielu przyszłym mieszkańcom, w ostatnim roku przecież ceny materiałów budowlanych poszły do góry i póki trace na budowie trwają to lepiej często dzwonić to Oriona i pytać kiedy konieć budowy. Z tym pozwem to uważam, że trzeba ostrożnie, aby sobie i przyszłym sąsiadom nie zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 14.11.07, 19:07 w zupełności zgadzam się z Tomaszem! ja również nadal ponosze dodatkowe koszta i będę ponosił az oddadzą całą1 bo dopiero wtedy będzie akt notarialny. a stojąc na przegranej pozycji walki w sądzie nie mam zamiaru podejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
wartaczos Re: dożynkowa3 14.11.07, 19:23 Sądem nie można straszyć, ale można tą opcje rozważać. Prace na budowie mogą trwać jeszcze i 6 miesięcy, ale czy my będziemy pokornie czekać??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wierka22 Re: dożynkowa3 IP: *.ar.akademiki.lublin.pl 14.11.07, 19:29 No tak w umowie to mamy,że mogą mieć 3 m-ce poślizgu, ale jeszcze dodatkowo termin może się przesunąć z powodów niezależnych od developera - czyli np niesprzyjające warunki pogodowe. A to jak wiadomo, niesprzyjające to pojęcie względne... Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 14.11.07, 20:11 ja też uważam że rozważanie procesu w sądzie na tym etapie nie ma sensu nawet gdybyśmy założyli sprawę to koszty procesy będą większe niż odszkodowanie za np. 2 miesiące zwłoki, nie wspomnę o nerwach, wizytach w sądzie itp.... skupmy się lepiej na razie na rozmowach z Orionem w sprawie szybkiego i solidnego zakończenia budowy... chociaż nie mamy na to wielkiego wpływu, ale przyznacie że do tej pory zbiorowo nie próbowaliśmy nawet rozmawiać z Orionem, bo brak zorganizowanej grupy... a co dopiero zebrać wszystkich do Sądu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: dożynkowa 1 IP: 212.182.35.* 15.11.07, 09:21 Mar.lub to moj e-mail: goniu@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: dożynkowa 1 IP: 212.182.35.* 15.11.07, 09:22 Zapomnialam jednej litery. Teraz bedzie dobry: gonium@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa4 16.11.07, 10:28 Nie wiecie, czy koło 1 kładą kostkę, mimo lekkiego przymrozka? Zastanawiam się także, jak to będzie z wykończeniem całości, chodniki, uliczki, lampy itp. Mam na myśli fakt, że budynek nr 6 ruszą przecież zapewne dopiero na wiosnę... Odpowiedz Link Zgłoś
idea_s Re: dożynkowa4 16.11.07, 12:12 dzisiaj rano kladli od strony tego bialego budynku Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa2 16.11.07, 19:04 Dziś w jedynce wstawiali od frontu te osłony na balkonach "takie zabudowane balkony"w niektórych mieszkaniach wyglądało to trochę jak drzwi od kaltki schodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 16.11.07, 20:49 na dziedzińcu jedynki alejki kostką są wyłożone ,od ulicy też prawie położona. przegrody balkonów są w miare przyzwoite ale wczoraj widziałem jak przywieżli te duże balkonowe "okna"- straszne , inne niż na wizualizacji, ciesze sie że na moim balkonie tego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa2 16.11.07, 21:30 Właśnie te balkonowe okna są zastraszające-miałem je na myśli. W budynku 1 w pierwszej klatce na parterze to chyba metraż 71,44 odebrał ktoś klucze bo robią coś w tym mieszkaniu dzień i noc. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 16.11.07, 21:39 ja tez odebrałem ( 2/3 lokat. odebrało z obu klatek)ale jeszcze nic nie robię. ciekawe skąd mają prąd bo zakład jeszcze nie odebrał inst.? pewnie budowlany.(zapytam moze i mi uzyczą) Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa2 16.11.07, 22:02 Prąd ma na pewno ,jeśli o prądzie mowa to koleżanka mojej żony pracuje w Saganie ciut dalej za naszym osiedlem i odkąd pamiętam to cały czas narzekała że tam ciągle prądu brak komputery nie chodzą itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wierka22 Re: dożynkowa2 IP: *.ar.akademiki.lublin.pl 17.11.07, 00:20 nie straszcie mnie!!!ma ktoś wizualizacje tych okien balkonowych, albo zdjęcia? no to mi sie zachciało powiększać przestrzeń:P Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 18.11.07, 15:54 jesli powiększałas przestrzeń dzrzwiami z pokoju na balkon to nie masz powodów do obaw , mówimy o tych dużych kwadratach a jezeli masz tam akurat balkon to i tak nie miałas na to wpływu ze takiego blaszaka wstawią. nie ciekawy widok z salonu bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa3 18.11.07, 18:14 nie straszcie mnie ja mam taką szybę... miała być szkalana.... jak ktoś to widział może opisać to dokładniej... Odpowiedz Link Zgłoś
almond32 Re: dożynkowa2 18.11.07, 19:13 Basiu na prośbę Wierki starałem się przypomnieć wizualkę tych osłon balkonowych i na zdjęciach 6 jest podobnie jak miałobyć w naszych blokach.W rzeczywistości wygląda to zupełnie inaczej mi to przypomina dzwi do klatki bez kalmki oczywiście dół tych drzwi zielona blacha górny kwadrat szyba. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 18.11.07, 20:33 jedna z czesci jest otwierana bo widziałem klamkę od wewnątrz, chyba szklana częśc.juz z całego szła mogli to zrobić ,po co ta blacha. ps kiedys na forum ktos zapytał czy nie przeszkadza nam ta blacha w tym projekcie , teraz juz wiem o co mu chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
wierka22 Re: dożynkowa2 18.11.07, 20:35 To już nie wiem, chodzi o okna balkonowe, te co można było je wymienić na drzwi "tarasowe" czy o osłony na balkonach? Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa4 19.11.07, 07:44 Nie mogliśmy być na budowie w ten weekend, czy ktos z Was zrobił może jakies zdjęcia bloku 1, by zobaczyć te wstawione okna balkonowe? One miały byc całe szklane, z tego, co pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 19.11.07, 23:29 ja byłem dzis ,mam fotki. prześle Ci je Basia bo ja nie wiem który to twój e-mail ( najlepiej napisz na mój adres to sobie zaznacze że to Ty). robota idzie, jest zimno więc większosc robi w srodku. układają kostkę przy bud.1 . nawieżli na ul.Dożynkową jakiegoś torfu ,nie bedzie takiego błota. Na zbliżeniu na zdjęciach zauważyłem że są dziury zrobione na nity więc jest szansa że to tych zielonych dzrzwi balkonowych przykręcą białe osłony i zatkają tą blache. nie będzie wtedy może tak najgorzej. ps. idzie ocieplenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 20.11.07, 08:31 nikoik jaki jest twój mail, jeśli go nawet mam to nie wiem który to jest...! mam takie drzwi czy jak to nazwać, może faktycznie coś jeszcze do tego przyczepią, i trochę będzie lepiej co nie zmienia faktu że dół jest zacieniony, pocieszam się tylko że mam mieszkanie od przodu a tam balkon jest większy i to coś jest tylko na połowie balkonu druga połowa jest odkryta Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa 4 20.11.07, 09:02 Wiecie, faktycznie nie wygląda to ładnie, żeby nie powiedzieć dobitniej. Miały być szyby i delikatne zielone ramy. Nie wiem, jak można zrobić coś tak brzydkiego! Sam pomysł zabudowy połowy balkonu uważam za świetny, z różnych względów. Czy te klatki schodowe są już pomalowane, czy to dopiero jest pobielenie? Nie powiem, żeby sie postarali. Widziałam troche nowych klatek zrobionych normalnie, bez udziwnień, ale z klasą. Coś wzięło mnie na narzekanie, ale muszę przyznać, że jestem niemile zaskoczona wykończeniem... Ciekawa jestem, czy 3 i 4 będzie tak samo wykończona. Może będzie jeszcze gorzej, skoro na balkony już im zabrakło takich prętów jak w 1??? Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 20.11.07, 09:35 klatka faktycznie niezbyt ładna, przynajmniej na zdjęciu do tego straszny bałagan i wszystko pochlapane w środku i na zewnątrz... wydaje mi się że powinni zrobić trochę porządku nim zaczeli oddawać klucze, nawet nie będzie wiadomo czy na klatce nie ma usterek, np. popękana terakota, o podjechaniu samochodem nie wspomnę...(czy nie mogą zabezpieczyć barierek czy terakoty podczas malowania i tynkowania? nie sądze żeby fugi w terakocie się odmyły...) Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa 4 20.11.07, 09:41 Ano właśnie, nie pilnujemy takich rzeczy, bo każdy myśli juz tylko o odebraniu mieszkania. Na Agatowej są normalnie szyby na balkonach, takie właśnie miały być także w naszych blokach! Odpowiedz Link Zgłoś
gwatt Re: dożynkowa 4 20.11.07, 17:41 Na początek dziękuje Mariuszowi za zdjęcia. Osłony na balkonach wyglądają bardzo kiepsko (no ale w końcu orion zajmuje sie produkcja profili okiennych i gdzieś trzeba było to zaznaczyć). Dobrze że prace posuwają sie do przodu pomimo niskich temperatur. Czy to przeszklone okno u góry na jednym ze zdjęć znajduje sie na klatce schodowej. Jeśli tak to całkiem dobry pomysł. p.s. Czy posiada ktoś zdjęcia bloku nr.5? Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa 1 20.11.07, 18:07 klatka jest obiałkowana . jest bałagan ale tam sie krecą cały czas robotnicy bo poprawiają usterki w mieszkaniach i robią piwnice. pewnie posprzątają jak będą zdawac cały budynek. ja juz dostrzegłem obłupany gres na 3piętrze. pamietajmy ze jeszcze będą poprawiac w ramach gwarancji rózne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: dożynkowa 1 IP: *.pronet.lublin.pl 20.11.07, 19:19 Jest już w necie dostępny przegłosowany budżet na 2008r i niestety o remoncie Dożynkowej nie ma tam ani śladu.Przyjdzie jeszcze ładnych parę lat na to poczekać. Jeśli prace przy tych budynkach są prowadzone na takiego wariata to ja nie wiem jak te budynki bedą za kilka lat wyglądały, tam nie ma w ogóle fachowców, tam jest zlepek wszystkich bezrobotnych i ludzi z łapanki. Za 5zł/h to i ja bym tego lepiej nie zrobił. Pieniądze za mieszkania zachodnie a wykonanie jak w Kambodży !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tequila Re: dożynkowa 5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.07, 20:07 Witam wszystkich. ;-) Być może przesadzam ale to co zobaczyłam dziś na budowie to lekko temat ujmując-rozczarowanie. Cała szczęśliwa przebrnęłam do mojego mieszkanka poprzez błotko, bo to przecież już blok ocieplają i tynk w środku i wszystko pięknie i w ogóle... i kiedy już miałam napawać się widokiem z nowego balkonu (bo już przecież wylany)wzrok mój przykuli panowie wywijający łopatami tuż pod wspomnianym wyżej balkonem. Chwytając się ostatniej optymistycznej myśli że to może rabatki jakieś, lub najwyżej parking, zapytałam kierownika... A on co?? "No jak to, przecież fudament pod nowy blok!" Rany! O mało z tego balkonu nie spadłam! Nie wiem już czy mam się śmiać czy płakać bo widok jak się okazuje będę miała-ale co najwyżej na salon sąsiada z naprzeciwka.Moim zdaniem ten budynek jest zdecydowanie zbyt blisko. Z punktu widzenia prawa budowlanego pewnie się wszystko zgadza-bo inaczej pozwolenia na budowę by nie dostali ale... Uważam, że Orion w niewłaściwy sposób informował klientów o planowanym sąsiedztwie. W planie zagospodarowania, tych budynków w ogóle nie było, a kiedy już sie dowiedziałam, że takowe maja powstać wyjaśnienia developera były co najmniej niejasne... Widzieliście już??? Co wy na to?? Odpowiedz Link Zgłoś
wierka22 Re: dożynkowa 5 20.11.07, 20:34 Słuchajcie, czy już ktoś coś wie o tej planowanej budowie dwupasmówki obok naszego osiedla?Mi się niestety nie udało nic dowiedzieć.W Orionie jak to w Orionie - mydlą oczy Odpowiedz Link Zgłoś
gwatt Re: dożynkowa 5 20.11.07, 20:37 Czy chodzi Ci o blok nr 6? Czy ma ktoś jakieś wizualizacje, mapki jak ma wyglądać osiedle po wybudowaniu bloku nr 6 i 7? mój mail: gwat@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tequila Re: dożynkowa 5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.07, 21:40 tak, to chyba jest 6-ale nie mam pewności bo nie pytałam o to jeszcze w orionie. Kiedy rozmawiałam o planowanych budowach powiedziano mi, że blok będzie ale stosownie oddalony i położony niżej. Ale po tym co dzisiaj zobaczyłam to naciągane to trochę było. Najbliżej położony fragment fundamentów to nie więcej niż 12-15m od 5-tki. Blok jest podobnie zaokrąglony jak pozostałe więc w środkowej części odległość jest większa. Na to że będzie położony niżej bym nie liczyła bo teren jest nierówny i pewnie wyrównają to jakąś podmurówką-ale w górę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orzeł Re: dożynkowa 5 - opóźnienia, usterki, kontrola IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.08, 07:41 Witam wszystkich którzy zakupili mieszkania na dożynkowej 5, mało tu postów na temat 5-tki! Mamy tam wykupione mieszkanie, odbiór już 29V na żądanie. Mam bardzo wiele uwag co do wykonania i apel, abyście posiadacze mieszkań z 5 sprawdzali swoje mieszkania pod względem, tynku (zarysowania, dziury), położenia domofonu, czy okna są całe, ściany proste szczególnie w łazience. Apel ten stosuje, bo zauważyłem , że bardzo mało ludzi pisze na temat 5, jak tam chodzę na dożynkową a często chodzę to wydaje się że niewielu ludzi z 5 odwiedza i pilnuje budowy! Może się mylę.Oby! Kierownik budowy był już przeze mnie po wielokroć pytany kiedy skończą elewację, kiedy będą chodniki, kiedy skończą korytarze. Bo przypomnę termin oddania 5 był planowany pierwotnie 31XII2007, termin dopuszczonego poślizgu to 31III2008, a dziś mamy 28V2008, czyli poślizg trwa 5 miesięcy. Pomijam fakt, że taki budynek nie powinien być zamieszkały prz4ez przynajmniej rok tylko powinien schnąć, bo wydziela szkodliwe jak słyszałem dla zdrowia powietrze schnące mieszkanie, pomijam także fakt, że ogrzewanie zostało niedawno dopiero włączone, a miało być to dużo dużo wcześniej jak można było się dowiedzieć u p. dyr. Lalki. Warto podzwonić do oriona i pytać raz na tydzień o oddanie budynku, kiedy to będzie, podzwonić do kierownika budowy i też pytać na zasadzie kołaczcie a otworzą wam. Na ściany w naszym mieszkaniu nanoszona przez nas była korekta 2 razy, aby usunąć dziury, wgniecenia, które zauważyliśmy. A czy Wy to sprawdzaliście???!!! Bo potem trzeba płacić ze swojej kieszeni za poprawki lub samemu poprawiać! Warto pytać o to kiedy zrobią dojście do budynku, kiedy uformują teren a potem gdyby minął podany termin dzwonić ze słuszny oburzeniem. No i klatki schodowe, ta poręcz jest kiepska, pospawana z płaskowników, tandeta, ale z tym nie wiem co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pirat Re: dożynkowa 5 - opóźnienia, usterki, kontrola IP: *.pronet.lublin.pl 03.06.08, 18:45 czesc Orzeł. Ja tez jestem posiadaczem mieszkania w budynku nr 5. I tez mam podobne odczucia do Twoich. Usterek jest duzo wiecej. A ludzie chyba niekoniecznie się temu przyglądają. Bo faktycznie ruch koło "5" jest jakiś mały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pirat Re: dożynkowa 5 - opóźnienia, usterki, kontrola IP: *.pronet.lublin.pl 03.06.08, 19:09 A jakie macie doświadczenia z usuwaniem usterek przez firmę Orion??? Dziękuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość z foum Re: dożynkowa 5 - opóźnienia, usterki, kontrola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 00:36 Mało tu jest wpisów na temat bloku 5 ,bo przenieśliśmy się na ; www.bazylianowka.fora.pl/ Poruszane są tam sprawy wszystkich bloków Oriona ,a także bloku 5 . Zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tazor Dożynkowa - forum IP: *.lublin.enterpol.pl 20.11.07, 21:44 Ponieważ na Bazylianówce powstaje kilka nowych osiedli mieszkaniowych, w tym Wasze, stwierdziłem, że fajnie było by skupić wszystkich na jednym forum. Stworzyłem forum www.bazylianowka.fora.pl , gdzie istnieją pod-fora dla każdego z budujących się w tym rejonie osiedli. Tam dyskusja będzie z pewnością o wiele bardziej czytelna niż na tym forum. Zapraszam do udzielania się. Moje mieszkanko buduje się niedaleko Was - przy ul. Jagodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik dożynkowa 21.11.07, 07:51 Kilka spraw: odległości między blokami na tym osiedlu to faktycznie katastrofa, nic dziwnego, że blok 6 stawiają tak blisko, skoro pozostałe są w tak małej odległości od siebie. Dwupasmówka ma być budowana blisko bloków 4 i 5, byłam w tej sprawie w Urzędzie Miasta w wydziale geodezji, oglądałam plany zagospodarowania przestrzennego. Tempo prac jest faktycznie duże, ale w ten sposób budowane są współcześnie wszystkie bloki (co będzie miało, a właściwie już ma, niewątpliwie odbicie na jakości). Na budowę przyjmowani są "fachowcy" bez doświadczenia i wykształcenia budowlanego, z łapanki (osobiście znam takich). Wykończeniem budynku Orion wystawia sobie opinię, np. tymi zabudowaniami na balkonach, które są tak szkaradne, że wstyd dla całego osiedla, nie tylko dla tych, którzy będą je mieli. W Orionie jednak twierdzą, że kwestia balkonów ma się jeszcze rozstrzygnąć i ma o tym zadecydować dyr. Lalka, więc trzeba dzwonić! Kwestia ostatnia: czy zostajemy na tym forumie, czy przenosimy się wszyscy do zaproponowanego przez Tazora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tazor Re: dożynkowa IP: *.lublin.enterpol.pl 21.11.07, 09:40 Zrobicie jak uważacie :) Zauważyłem jedynie, że w tym wątku jest już prawie 500 wpisów i całość jest kompletnie nieczytelna. To forum, które zaproponowałem, działa na trochę innej zasadzie i jest po prostu bardziej czytelne. Po drugie, są pewne sprawy, takie jak np. budowa/przedłużenie lokalnych dróg, plany budowy nowych osiedli, infrastruktura, itp., które interesują mieszkańców wszystkich nowych osiedli na Bazylianówce. Dzięki nowemu forum te informacje będą skupione w jednym miejscu. Was, tak samo jak i mnie, interesuje np. budowa nowej drogi "Do Dysa", budowa nowych bloków w bezpośredniej okolicy, itp. Nowe forum daje również możliwość wklejania łączy do zdjęć i filmów (umieszczony np. na fotosik.pl lub youtube), tak by były od razu wyświetlane na forum. Daje to całkowicie nowe możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa3 21.11.07, 10:43 przejrzałam to forum nie jest takie złe, może przenieśmy się tam zawsze więcej osób by się znalazło i więcej by nas czytało, mieszkańcy innych osiedli może by coś czasami nam napisali czy doradzili jak to jest u nich, trzeba się tylko zarejestrować(nie jest to skomplokowane, nic nie tracimy Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa3 21.11.07, 10:48 zaletą tamtego forum jest to że można do autora wypowiedzi wysłać prywatną wiadomość na meila, daje to możliwość odpowiedzi bez uwidaczniania na forum i każdą osobę przez maila można powiadomić np. w przypadku gdy coś chcemy razem zrobić, teraz jest kłopot bo nie znamy do wszystkich maili Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa3 21.11.07, 11:19 mam złe wieści, mój mąż był dziś w orionie nic dobrego się nie dowiedział... piwnicę mamy malutką 1,77 przy czym niektórzy mają 2,40, 2,22 lub jeszcze inną, trochę się wkurzylam bo mamy droższe mieszkanie na II p. a piwnicę mniejszą do od tych co mają małe mieszkanie na parterze ale trudno... ciekawe jakim kluczem to rozdzielali ? osłony będą tak jak wyglądają... do barierek przykręcą też zielone osłony... resztę podam na wasze malie Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa1 21.11.07, 23:41 jesli chodzi o piwnice to nie mozna sobie wybrac, poinformowano mnie ze jest to z góry rozmieszczone i przypisane kolejno dla każdego mieszkania przez projektanta, jesli chodzi o osłony to jesli przykręcą mi metalowe zielone płyty to je i tak odkręce bo miały być białe matowe. byłem dzis na Dożynkowej- kładą asfalt. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: tazor 21.11.07, 23:49 oczywiscie że będziemy odwiedzać również nowe forum ,tylko juz nie wyzywaj naszych bloków od potworków na "inwestycje miesz..." :) mamy wspólne cele , szczególnie nowe inwestycje na Dozynkowej np. przedłuzenie jakiejs linni mpk. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik dożynkowa4 22.11.07, 07:32 A będzie można to odkręcić? Może ten blaszany balkon też będzie można zlikwidować? Wiecie może? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tazor Re: tazor IP: *.lublin.enterpol.pl 22.11.07, 07:49 Obiecuje poprawę :) Tym bardziej, że wszystko wskazuje na to, że zarówno Wasze jak i moje osiedle projektował ten sam człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.alb dożynkowa 3 22.11.07, 08:57 co do osłon to powiem szczerze, że mąż był w tej sprawie w orionie i trochę się wyjaśniło, zachęcam by najpierw dowiadywać się u źródła a dopiero później się nakręcać... też jestem średnio z tego zadowolona ale faktycznie na projekcie elewacji jast tak jak obecnie i mogę mieć tylko do siebie pretensję że o to się nie upomniałam i nie zobaczyłam przed kupnem, ale rozmawiał co w tej sytuacji można zrobić... są dwa wyjścia zostanie tak jak jest... lub trzeba zmienić projekt co raczej nie w chodzi w grę ale wtedy będzie szklana szyba z barierką (bo tego wymaga prawo budowlane) a do barierki i tak by przykręcili to co jest przy barierkach bez osłon (jest to w bloku nr 3 zielone a nie takie jak w przegrodach między balkonami) czyli coś co i tak nie przepuszcza światła, więc nie wiem co gorsze to co jest, czy szyba z barierką i z osłoną na barierce? Odpowiedz Link Zgłoś
mar.lub Re: dożynkowa 1 22.11.07, 09:10 chodzi o to ze wygląda to zupełnie inaczej niz na wizualce. a mozna było zrobic normalną barierkę od strony mieszkania (jak są wszędzie) a z zewnątrz wmontowac stelarz z 4 matowymi " szybami" i było by zabezpieczenie wg. prawa budowlanego i miało by to normalny wygląd. zabezpieczeniem mogła byc normalna barierka a nie kawał blachy. a prawdą jest ze cos im nie wyszło skoro tak to odbiega od wizualki i w pojekcie zostało zmienione. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolik Re: dożynkowa 1 22.11.07, 09:25 Przecież może być barierka i szyba normalna, nie matowa (jeśli mówiąc matowa, macie na myśli takie, jakie sa miedzy balkonami poszczególnych mieszkań), tak jak zrobili na Porębie, tam nie ma żadnych dodatkowych blach na barierkach. I chyba jest to zgodne z planem budowlanym, skoro tak zrobili. Jest to na zdjęciu z Poręby, na stronie Oriona. O ile ładniej to wygląda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deleteit Re: dożynkowa 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 11:34 pytanie do wszystkich: jak organizujecie odbiór mieszkania, bierzecie ze sobą "znajomego który się zna"? - a może ktoś z Was jest fachowcem, na co należy zwrócić uwagę w szczególności, co często bywa hmm..., "spartaczone"? Z góry dzięki za odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: dożynkowa 1 IP: *.chello.pl 27.11.07, 19:25 jesteśmy teraz na forum www.bazylianowka.fora.pl możesz tam zobaczyć zdjęcia i przyłączyć się do dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika USA Re: dożynkowa 1 IP: *.nycmny.east.verizon.net 12.12.07, 15:18 zgadzam sie ze przy odbiorze nalezy wziac fachowca, jest tylko maly problem. Przy odbiorze mojego mieszkania nie byloby nawet sensu poniewaz nie podlaczyli ani pradu wiec nic nie widac , ani ogrzewania . cale mieszkanie jest mokre i nawet nie ma jak go wysuszyc a jest zima. Niezly przekret z tym Orionem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikolik Re: dożynkowa 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 14:13 zapraszamy na bazylianowka.fora.pl pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m@ciek Re: LUBLIN "ORION" IP: *.rainbownet.pl 16.09.07, 18:25 NIERUCHOMOŚCI www.domagent.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kofa Re: Lublin "ORION" Agatowa IP: 217.153.216.* 24.09.07, 07:56 Czy ktos wie jak ida prace na agatowej w tym mniej zaawansowanym bloku??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Lublin "ORION" Agatowa IP: *.infinite.pl 26.09.07, 11:14 Klatka 1 jest już ocieplona, druga ocieplona z 1 strony. W części z najdalszymi klatkami są w połowie 3 piętra. A przed blokiem są już położone krawężniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Lublin "ORION" Agatowa IP: *.daewoo.lublin.pl 28.09.07, 06:54 Blok idzie wyjątkowo powoli... Trochę przyspieszyli, ale nadal są w lesie biorąc pod uwagę fakt, że termin oddania to 30 września. W segmencie C zaczynają stawiać ostatnie piętro, w B robią dach, a w A tynkują wewnątrz i na zewnątrz i robią instalacje. Jeśli nie spadnie śnieg i nie przymrozi bardzo, to do 30 grudnia mają szansę oddać całość, lecz raczej bez infrastruktury zewnętrznej, więc i tak do maja nie będzie można się wprowadzić, bo nie będzie po czym chodzić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgrzegor Re: Lublin "ORION" Agatowa 8 IP: *.centertel.pl 06.10.07, 09:54 Witam przyszłych sąsiadów budynku przy Agatowej 8. Byłem w piątek na budowie i zobaczyłem, że niedługo już powinni skończyć 3 piętro nad segmentem C. W części A robią elewacje, ocieplają z zewnątrz budynek styropianem. Ja mam mieszkanie w części B budynku na parterze i mam już postawione ścianki działowe. Z informacji uzyskanych od inspektora budowlanego jeśli będzie pogoda to odbiór mieszkań powinien być w okolicach końca grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Lublin "ORION" Agatowa 8 IP: *.daewoo.lublin.pl 12.10.07, 06:57 A kto to jest inspektor budowlany (z budeksimu???), że udziela takich informacji? Skąd on je bierze? Ich OBOWIĄZKIEM jest oddać mieszkania do końca grudnia łącznie z segmentem C. Inaczej my jako mieszkańcy mam prawo od stycznia domagać się finansowego zadośćuczynienia za niedotrzymanie terminu. Z tego co wiem firma budeksim będzie płaciła za każdy dzień spóźnienia sporą karę Orionowi. Odpowiedz Link Zgłoś
sawana81 Re: Lublin "ORION" dozynkowa 4 12.10.07, 15:02 powiedzcie mi jak jest z podlaczeniami kuchenki????jest szansa na elektryczna kuchenke??mozna jakos to poprzerabiac??nie wiem bo ta gazowka mnie dobija!!!!aaa i jeszcze jedno ma ktos ostatnie fotki z bloku 4????moj maila : dmisztal@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Lublin "ORION" Agatowa 8 IP: 212.106.23.* 11.11.07, 20:58 Witam! Czy ktoś orientuje się kiedy Orion zamierza oddać blok nr 8? Głównie chodzi mi o segment "C". Jeżeli nie oddadzą nam do końca grudnia to co możemy zrobić z tym fantem? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgrzegor Re: Lublin "ORION" Agatowa 8 IP: *.infinite.pl 12.11.07, 08:41 Wiem, że segment A i B planują oddac do końca grudnia. Bylem na budowie w tamtym tygodniu i widac, ze praca wre, ale kiedy sie wyrobia z segmentem C to nie wiem. Zaczeli juz ocieplac segment C. Trzeba by pojechac na budowe i pogadac z inspektorem lub z kierownikiem budowy. Obecnie dużo zależy od pogody. Wydaje mi sie, że nie możemy zbyt wiele zrobic z tym, aby oddali szybciej budynek. Trzeba dzwonic do Oriona i pytac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deleteit Re: Lublin "ORION" Agatowa 8 IP: *.chello.pl 22.11.07, 17:15 Hey, ma może ktoś jakieś aktualne informacje na temat terminu oddania poszczególnych segmentów budynku przy Agatowej 8? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Lublin "ORION" Agatowa 8 IP: *.infinite.pl 23.11.07, 08:11 Segmenty A i B budynku przy ul. Agatowej 8 (klatki od 1 do 4) mają byc oddawane kolejno pod koniec grudnia (o dokładnym terminie każdy zostanie powiadomiony pocztą). Kiedy ma byc oddawany segment C - tego nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deleteit Re: Lublin "ORION" Agatowa 8 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.07, 11:03 pytanie do wszystkich: jak organizujecie odbiór mieszkania, bierzecie ze sobą "znajomego który się zna"? - a może ktoś z Was jest fachowcem, na co należy zwrócić uwagę w szczególności, co często bywa hmm..., "spartaczone"? Z góry dzięki za odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yria Re: Lublin "ORION" Agatowa 8 IP: *.infinite.pl 17.12.07, 11:20 zapraszam na forum www.bazylianowka.fora.pl/osiedle-ogrody- dozynkowa,1/ - jest nam temat "Orion (Agatowa) - wątek gościnny" - dla osób, które będą mieszkać na ul. Agatowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgrzegor Re: Agatowa + Dożynkowa IP: *.centertel.pl 06.10.07, 10:16 Witam Niedawno usłyszałem o takim pomyśle, który polegał na tym, że mieszkańcy nowych mieszkań zbierają się razem i wspólnie kupują np. sprzęt AGD i RTV w jednym sklepie. Każdy z nas będzie musiał wyposażyć swoje mieszkanie w taki sprzęt, zatem jeśli każdy robi listę towarów, które chce kupić, następnie idąc do sklepu większą grupą ludzi jesteśmy w stanie wynegocjować dużo większy rabat. Dzięki temu każdy zapłaci dużomniej. Można by też zrobić tak, że wysyłamy ofertę do różnych sklepów i wybieramy ten sklep, który zaproponuje najniższą łączną cenę. Myślę, że gdy zbierzemy większą liczbę osób wówczas rabat mógłby wynieść może nawet 25%, ale warunek jest taki, że trzeba będzie zapłacić gotówką. Myślę, że warto spróbować, zawsze to parę złotych w kieszeni zostanie. Jeśli jakiś budynek z Agatowej będzie w tym samym czasie oddawany co budynek z Dożynkowej to wówczas wspólnie moglibyśmy zrobić takie zakupy . Na pewno do tego tematu trzeba będzie wrócić w momencie oddawania mieszkań, na 1 zebraniu wspólnoty, ponieważ niewiele osób tutaj wypowiada się. Czekam na opinie i uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Agatowa + Dożynkowa IP: 217.98.20.* 06.10.07, 15:04 Pierwsze zebranie wspólnoty odbędzie się nie wcześniej niż za pół roku od momentu otrzymania kluczy, a więc chyba już będzie zdecydowanie za późno... Prawdę powiedziawszy to lepiej sobie wybierz jakiś sprzęt, wejdź np. na ceneo.pl i zobacz jakie są ceny minimalne, a następnie obdzwaniaj sklepy z pytaniami - macie?, na kiedy?, za ile? Wybierasz najkorzystniejszą ofertę, a potem uzbrajasz się w cierpliwość ;-) W grupie wiele więcej nie zyskacie, bo jak ktoś ma dobre ceny, tzn. że ma spory przemiał i nie ma z czego za dużo schodzić, a hurtownie/dystrybutorzy i tak mu więcej upustu nie dadzą. Wybierając zamawianie grupowe zawsze znajdzie się ktoś nieszczęśliwy, kto będzie czekał miesiącami na jakieś sprzęty, a więc po co sobie robić wrogów na starcie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Agatowa + Dożynkowa IP: *.infinite.pl 10.10.07, 14:53 Nie wiecie jak jest z wylewkami? Tzn. czy można ustalić własną wysokość wylewek i podać różne wysokości odnośnie każdego pomieszczenia (żeby potem wszystkie podłogi były na 1 poziomie)? Czy może robią wszystkie na jednym poziomie i potem trzeba sobie dolewać? Jeśli można podać wysokość to czy jest jakiś ostateczny termin na podanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Agatowa + Dożynkowa IP: *.infinite.pl 15.10.07, 13:32 Sama sobie odpowiem na to pytanie, można podać wysokość wylewek. W 2 klatce są już tynki wewnątrz. W zasadzie zostało tu położenie wylewek i drzwi zewnętrzne. W ostatnich klatkach kończą 3 piętro. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelkaniuk Re: LUBLIN "ORION" 07.10.07, 13:26 Witam, Też mam podpisaną umowę z Orionem - Dożynkowa 2, mieszkanie na parterze, 71,4m2. Niestety sytuacja zmusza mnie do odstąpienia tego mieszkanka. Jeśli znacie kogoś, kto mógłby być zainteresowany - proszę o kontakt. Będę wdzięczny za wszelką pomoc... Tel. 502 362 522 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dave Re: LUBLIN "ORION" IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.07, 17:54 Chcialbym wnioskaowac do MPK o wydluzenie sieci trolehjbusowej na ulicy spoldzielczosci pracy lub zeby zapis taki pojawil sie w celu realizacji w pozniejszym terminie...ewentualnie zadbac o jakies dobre polacznie autobusowe z centrum moglbym sie tym zajac ale bede potrzebowal wsparcia..np w postaci podpisow z poszczegolnych blokow...czy sa chetni Chetnych prosze na poczatek o kontakt na email engks@gazeta.pl wydaje mi sie ze wiem jak uzyskac efekt ale moze byc ciezko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes Re: LUBLIN "ORION" IP: *.eranet.pl 20.12.07, 09:21 raczej slaba ale ma niewielka konkurencje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Agatowa 8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 16:11 Super-miałem umowę na koniec 2007r i klucze odebrałem przed Sylwestrem.Do jakości nie mam zastrzeżeń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Agatowa 8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 23:34 zrobili już dojścia do 5 i 6 klatki i mamy prąd/liczniki/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 09:36 czy może ktoś chce chce odsprzedać mieszkanie w bud.nr.8,moja znajoma chętnie odkupi po cenie jak Orion sprzedawał tj.3000zł/m2 + odstępne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi Re: LUBLIN "ORION" IP: *.it-net.pl 02.02.08, 10:03 www.bazylianowka.fora.pl jest forum na temat tego developera i jego bloków. Mozna się wszystkiego wypytac ale z tego co czytałem nic optymistycznego o tym developerze nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: LUBLIN "ORION" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 10:58 wcale nie jest zły ten Developer, można mieć kilka zastrzeżeń ale to u każdego coś się znajdzie. przynajmniej trzyma sie ustalonej ceny ,nie tak jak Gala. Ja kupiłem mieszkanie na Dozynkowej i jestem zadowolony bo historii o developerach się takich naczytałem że Orion to aniołek przy nich. Odpowiedz Link Zgłoś