Dodaj do ulubionych

PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !!!!

IP: *.ccc.de 12.12.07, 21:52
PB Feniks nie oddaje wpłaconej opłaty rezerwacyjną !!!!

Witam wszystkich.
W listopadzie 2007 wypowiedziałem umowę rezerwacyjną i do dnia
dzisiejszego nie dostałem zwrotu zaliczki w wysokości 5.000,00. To
jest fakt. W poniedziałek wysyłam pozew do sądu. Ponadto na pisze do
związku deweloperów. Na marginesie dzwoniłem dzisiaj tam i Pani
która odebrała telefon nie mogła określić kiedy dostane zwrot. Na
moje pytanie kto podejmuje decyzje usłyszałem że płaci ksiegowość a
podejmuje decyzje Pani Prezes. Czyż by Firma stałą się
niewypłacalna a co gorsza bankrutowała i chciała za moje pieniądze
uratować się. Ja na to nie pozwolę jutro tam jadę.
W telewizji ostatnio oglądałem program o deweloperze, który
zbankrutował. Osoby które miały akt notarialny to wygrały a ci co
mieli zwykła umowę poszli z torbami i muszą spłacać kredyt który
zaciągnęli nawet do 400.000,00. I nie można było tych pieniędzy
nawet odzyskać
Obserwuj wątek
    • Gość: kun Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! IP: 195.90.102.* 13.12.07, 12:13
      naprawde dziwie sie niektorym ludziom. jest teraz taki duzy wybor nowiutkich
      mieszkan na rynku wtornym, z zalozona ksiega wieczysta, a oni dalej wydaja setki
      tysiecy zl za dziure w ziemi... a potem placz... jakby zapomnieli ze zyja w Polsce
    • Gość: kalma Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! IP: *.linkor.com.pl 14.12.07, 15:23
      Mam ten sam problem z Feniksem. Czekam do środy, ponoć do tego magicznego
      terminu mają mi zwrócić pieniądze, choć za bardzo w to nie wierzę...
      • Gość: oszukany Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! IP: *.sileman.net.pl 27.02.09, 11:08
        Witam - jestem również podwykonawcą który pracował na budowie w Panewnikach i na
        Tymiankowej. To są złodzieje którzy oszukują i okradają klientów i
        podwykonawców. Ostrzegam przed P.B.FENIKS - omijajcie z daleka i nie dajcie się
        nabrać na zakup mieszkania lub pracować jako podwykonawca.Nie płacą więc jakość
        świadczonych usług jest beznadziejna.Firma robi wszystko aby mieć pewien zakres
        robót zrobiony , potem szukać dziury w całym aby nie zapłacić i zerwać umowę.
        Banda złodzieji !!!!!
    • Gość: soniza ja dostałam IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 16.12.07, 21:45
      Ja otzymalam zwrot zalej kwoty w kilka dni po rezygnacji.
      • Gość: ditectiv Re: ja dostałam IP: *.telpol.net.pl 19.12.07, 21:23
        nie zwracajcie uwagi na posty użytkownika o adresie IPIP:
        *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl we wszystkich wątkach
        związanych z feniksem próbuje wybielać dewelopera mało tego otwiera
        nowe wątkii oczernia konkurencje (Dombud)ZAŁosne
        • Gość: paulus mam ten sam problem IP: *.chello.pl 06.01.08, 16:37
          Witam.
          Mam ten sam problem co autor wątku Wściekły.
          W litopadzie rozwiązałem z nimi umowę i do dnia dzisiejszego nie otrzymałem
          zwrotu opłaty rezerwacyjnej(mimo że mieli na to 7 dni).
          W poniedziełek jadę złożyć wezwanie przedsądowe i jeżeli po raz kolejny nie
          oddadzą mi pieniędzy to kieruje sprawę do sądu. Już cztery razy mnie
          telefonicznie zbywali (zarówno księgowa jak i główny księgowy) więc ja już z tą
          firmą skończyłem dyskusję. Chciałem z PB Feniks rozstać się kulturalnie ale
          skoro sami nie chcą to trudno...Chcą się bawić na ostro będzie na ostro.
          A swoją drogą cóz to jest za developer który ma problem z wypłatą kwoty 5.000 zł...
          • Gość: kalma Re: mam ten sam problem IP: *.linkor.com.pl 07.01.08, 14:42
            Mnie też zbywają telefonicznie od listopada i również kończy mi się cierpliwość.

Dla 5 tys. zł robić sobie taki negatywny PR to trzeba być niepoważnym.

Przestrzegam wszystkich przed PB Feniks! Nie dajcie się nabrać na ich piękne
            słówka. Dobrze że zrezygowałem z budowania z nimi domu, bo bym sobie nieźle
            teraz pluł w brodę...
            • Gość: kalma Re: mam ten sam problem IP: *.linkor.com.pl 07.01.08, 16:31
              Właśnie dostałem przelew, czyli jeszcze nie zbankrutowali ;)

Co prawda opóźnienie 40 dni w stosunku do tego co było zapisane w umowie, ale
              jak rozumiem ludzie sporo więcej czekają na odbiór domu, więc nie będę zbytnio
              narzekał ;)
              • Gość: paulus Re: mam ten sam problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.08, 13:25
                ooo to gartuluje!:)
                W tym kontekście chyba warto pogratulować!:)
                Ja też dziś sprawdzę konto, może i mnie dosięgnie to "szczęście"
                i wreszcie odzyskam swoje pieniądze.

I całkowicie się zgadzam z użytkownikiem kalma.
                Z punktu widzenia PR takie zagrywki sa dla mnie delikatnie rzecz
                ujmując mało roztropne. Widać nie jestem w tej dziedzinie tak
                oświecony jak PB Feniks.

Nie wyobrażam sobie współpracy z PB Feniks jeżeli w grę wchodziłoby
                nie 5 tyś. a 250 tyś. Zwłaszcza po podpisaniu - tak niekorzystnej
                dla kupującego - umowy przedwstępnej.
                Mówiąc krótko cieszę się że nie będe miał już z nimi za wiele do
                czynienia (o ile zwrócą mi opłatę rezerwacyjną).

Niestety takie praktyki są na porządku dziennym i u innych
                developerów (przynajmniej na śląsku). Nie tylko PB Feniks jest
                ten "bad guy". Co znajdę jakąś nieruchomości która jest zarówno w
                naszym zasięgu finansowym jak i spełnia nasze kryteria to po
                zapoznaniu się z opiniami ich dotychczasowych klientów przechodzi
                wszelaki entuzjazm.

Czytając ostatnią analizę ekonomiczną open finance dotyczącą rynku
                nieruchomości na 2008 r. w której piszą, że zaczyna się tworzyć
                rynek nie developera a klienta to sam nie wiem co o tym myśleć.
                Ja niestety przynajmniej na razie nie widzę tego "tworzenia rynku".
                Widać nie podchodzę do sprawy zbyt optymistycznie...
                Ale w sytuacji gdy z moją Panią mamy sie wiązać z bankiem na 30 lat
                to wolę nastawiać się nie na optymizm a realizm...

• Gość: hhhh Re: mam ten sam problem IP: *.chello.pl 21.09.08, 20:58
              mi tez nie oddali ....
      • szpek_bart Re: ja dostałam 16.01.08, 23:34
        dlaczego ryzygnowaliście?
        coś złego się dziej z tym wykonawcą?
    • Gość: Bogobojny Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 10:49
      PB Feniks chyba plajtuje. Zamierza wystąpić do sądu o odszkodowania
      od protestujących mieszkańców Paniówek za opóżnienia w budowie
      betoniarni przy Osiedlu Leśnym.
      • Gość: paulus Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! IP: *.chello.pl 11.01.08, 11:34
        No ja do dnia dzisiejszego nadal nie dostałem zwotu opłaty rezerwacyjnej. W poniedziałek złożyłem im wezwaanie przedsądowe do zwrotu opłaty więc mają jeszcze parę dni czasu. Po tym terminie składam pozew do Sądu. I jeżeli myślą że wezmą mnie na przeczekanie to się mocno zaskoczą.

A o tej betoniarni to słyszałem i czytałem - pisali o tym w Dzienniku Zachodnim. Faktycznie sprawa wygląda nieciekawie (zwłaszcza dla okolicznych mieszkańców) i tylko utwierdza mnie w przekonaniu o słuszności mojej rezygnacji ze współpracy z PB Feniks.

• Gość: kosa Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 11.01.08, 13:06
        betoniarnia ma byc na potrzeby budowy
        • Gość: Moli Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 19:59
          Panu z Feniksa o numerze IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl
          naprawdę już dziękujemy.
          Weź się chłopie za łopatę, a nie za wypisywanie pierdół w obronie
          pracodawcy.
          Do widzenia.
          • Gość: Olo [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 20:46
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: lokator Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! IP: *.mmj.pl 13.01.08, 22:00
              Mrozy -12 to tej zimy były w Moskwie nie w Polsce.Zanim coś
              napiszesz to pomyśl.
              • Gość: oli [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 15:25
          • Gość: mortal Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! IP: *.crowley.pl 11.01.08, 20:58
            i temu człowiekowi z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl tez dziekujemy.

U konkurencji też są łopaty tylko nie w ruchu.
            Więc na co czekasz?
      • Gość: życzliwy [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 20:59
    • Gość: paulus [...] IP: *.chello.pl 19.01.08, 20:13
      • Gość: Bon Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 20:41
        Witam .
        Dzięki za dobre słowo.Obserwując poczynania PB Feniks zacząłem już
        powątpiewać w to, czy są jeszcze normalni i uczciwi ludzie i czy
        prawo jeszcze w tym kraju działa. Człowiekowi potrzebna jest
        nadzieja, że dobro może zwyciężyć.
        Pozdrawiam
      • Gość: dry Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.08, 01:08
        W dzisiejszych czasach aby żyć, najlepiej być prawnikiem
        • Gość: fhu Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! IP: *.centertel.pl 15.11.08, 07:18
          nie tylko klienci sa oszukiwani przez pb feniks,ja jestem wykonawca
          ogrodzenia dla tej firmy i zostalem poprostu okradziony przez
          nia.przestrzegam wszystkich wykonawcow przed tymi oszustami
      • ewelka1211 Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! 09.02.08, 11:24
        Paulus nie znasz dobrego adwokata, który zajął by się sprawą Feniksa?
        Ja niestety jestem jedną z osób, które nie zbyt wnikliwie
        przeczytały umowę i kupiły dom. Zalewa nas już kolejny raz, ściany
        mamy popękane, drzwi uszkodzone itd. a feniks nie reaguje na pisma.
        Pomóżcie jeżeli znacie jakiegoś prawnika, który miał doczynienia z
        podobnymi kanaliami to proszę o kontakt.
        Pozdrawiam
        • Gość: paulus Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! IP: *.chello.pl 09.02.08, 19:48
          Witam!
          Na chwilę obecną niestety nie jestem w stanie polecić Ci adwokata który prowadził przeciwko temu developerowi jakieś postępowania.

Większość moich znajomych - podobnie jak i ja - jest w chwili obecnej na aplikacjach więc przed Sądem Ci nie pomogą bo jeszcze nie mają tego typu uprawnień.

Brutalna prawda jest niestety taka, że jeżeli podpisałaś z Feniksem umowę na ich warunkach, to będzie z nimi bardzo ciężko coś wywalczyć.
          Chociaż można oczywiście spróbować. Pytanie tylko czy w końcowym rozrachunku będzie się to opłacało...

Większość ludzi nie zdaje sobie jednak sprawy, że najważniejszym momentem w całej "zabawie" z developerem jest moment podpisywania umowy przedwstępnej.

To właśnie wtedy się wszystko rozgrywa. To co następuje później jest już tylko konsekwencją wynikającą z faktu złożenia podpisu pod tego typu umową. Późniejsze wnioski i przemyślenia są już niestety niewiele warte...

Mimo wszystko współczuję położenia, bo nie każdy jest prawnikiem który chociaż wstępnie jest w stanie ocenić tego typu umowę oraz konsekwencje i zagrożenia płynące z jej podpisania...

Pozdrawiam życząc wytrwałości
      • Gość: paulus to żart ??? IP: *.chello.pl 12.02.08, 23:36
        "Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu"

Muszę przyznać, że zaitrygował mnie powyższy komunikat, który znalazłem w miejscu mojego postu z dnia 19.01.2008 r.

Ciekaw jestem cóż było takiego "niezgodnego z prawem lub regulaminem", że przedmiotowy post został usunięty?

Dziwne to i zastanawiające zarazem...

• Gość: pwk Re: to żart ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 11:12
          Mój post też został wycięty w innym wątku dotyczącym Feniksa, ale
          nawet komunikat się nie pojawił o usunięciu. Orwellowski kraj...
          • Gość: bzyk Re: to żart ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 10:14
            To że feniks cenzuruje i wycina posty to małe piwo. Co wyczynia
            feniks z ludzmi z Paniówek to jest dopiero masakra. Przeczytajcie
            forum: mojeprzyszowice.webpark.pl. Pozdrawiam resztki przyzwoitych
    • ackacper Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! 01.11.08, 16:08
      Byłem pracownikiem tej firmy oni nietylko oszukuja inwestorow ale
      takze pracownikow okradaja z wyplat.Naprawde jest duzo firm na
      slaski ta prosze omijac.Firma nigdy niedotrzymała terminu
      realizacji.Pracowałem w kilku juz firmach ale tej niezapomne nigdy i
      kazdego ostrzegam.
      • Gość: fhu Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! IP: *.centertel.pl 15.11.08, 08:04
        a ja z kolei jestem podwykonawca dla feniksa i zostalem poprostu
        okradziony przestrzegam wszystkich
        • Gość: wh Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 12:49
          ja też byłem podwykonawcą dla nich banda złodziji złodzieji
          złodzieji największe złodzieje na śląsku.
          • Gość: pepe Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! IP: *.artronik.net 26.10.09, 20:41
            zlodzieje,pijaki.dekarz
            • Gość: dora Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! IP: *.centertel.pl 17.04.10, 09:57
              Ja też nie otrzymałam zwrotu. I choć wygrałam sprawę w sądzie to nie zwrócili mi
              pieniędzy tj.20tyś.Oczywiście przekazuję teraz sprawę do komornika.Ale wiem że
              za grunt gzie wybudowali osiedle w Panewnikach do dziś nie zapłacili i sprawa
              jest w sądzie. Ignorują i lekceważą klientów. Ciekawe jak mieszka prezes?
    • Gość: chupakabra Re: PB Feniks nie wypłaca opłaty rezerwacyjnej !! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.10.10, 21:02
      To oszuści budują z samymi usterkami na Tymiankowej w Katowicach pieć lat ciagną się poprawki. Nie wypłacają wypłat pracowniką a ciągle Prezesi jeżdza nowymi jeepami. Firma PORAŻKA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka