hans123 18.04.08, 11:50 A przecież miało rosnąć i rosnąć :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ano Ceny mieszkań w marcu poszły ostro w dół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 11:51 Ceny jada w dol od jakiegos czasu. Nie do wszystkich sprzedajacych to dotarlo, stad jeszcze tak niewielkie obnizki w cenach oferowanych. Troche trwa nim sie ludziska przyzwyczaja, ze ich nieruchomosc jest warta mniej ca 30% niz by to z ogloszen wynikalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOING DOWN Re: Ceny mieszkań w marcu poszły ostro w dół IP: *.nsn-inter.net 18.04.08, 11:59 W tym roku nie bedzie znacznych obnizek, tylko poglebiajaca sie stagnacja. Dopiero w przyszlym roku sie okaze, ilu jest tych Polakow z kasa w skarpetkach, tylko czekajacych aby kupic mieszkanie... zaklad, ze niewielu? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano Re: Ceny mieszkań w marcu poszły ostro w dół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 12:09 Bardzo wielu uwierzylo, ze z sprzedazy mieszkania mozna sobie sfinansowac niemal w calosci dom pod miastem. Wzieli kredyty, domy pobudowali, badz kupili, tyle ze teraz zaczal sie problem ze sprzedaza mieszkania. Kilku znajomych tak zrobilo i widze jak z miesiaca na miesiac opuszczaja ceny. Jeden rekordzista zaczal od 5,6tys. w pazdzierniku, obecnie jest na poziomie 4 tys do negocjacji i nadal nie ma klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Kto kupił mieszkanie,to stracił zycie,niestety IP: *.homenett.pl 18.04.08, 12:33 małe kanciapki za miliony Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow Re: zadzialy prawa rynku 18.04.08, 13:08 cene wyznacza rownowaga popytu z podaza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: templariusz Re: zadzialy prawa rynku IP: *.netia.com.pl 18.04.08, 13:13 Pogromco kretynów, już wszyscy na tym forum wiedzą że znasz pojęcia popytu, podaży i równowagi. Naprawdę doceniamy że się kształcisz. Pliz, nie odzywaj się więcej bo twój żenujący nick mnie irytuje. Zapraszam do niezależnego portalu poświęconego nieruchomościom: akcjakrach.eu.interia.pl/INDEX.htm Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow dotknalem czulego punktu Twojego umyslu? 18.04.08, 13:24 Jak Ciebie irytuje, to nie czytaj. Chyba ze jestes niepoprawnym masochista. Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq Re: dotknalem czulego punktu Twojego umyslu? IP: *.171.65.147.crowley.pl 18.04.08, 14:00 heh mnie nie irytuje,ale fakt,że wyjeżdżasz przeważnie z tym popytem i podażą...ale tak naprawdę to to jest fundament zmian.Reszta to tylko niuanse lub parametry korekcyjne... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
masochista Re: dotknalem czulego punktu Twojego umyslu? 18.04.08, 14:05 Wypraszam sobie. Tym bardziej, że nie ma tu równowagi. Jest nadpodaż wielkiej płyty i brak mieszkanek w kameralnych blokach. Niby się bilansuje, ale nie do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuetend Re: zadzialy prawa rynku IP: *.ATRADIUS.com 18.04.08, 13:29 ale o co chodzi z ta akcja "krach"?? ceny nieruchomosci w rece mas czy jak? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: templariusz Re: zadzialy prawa rynku IP: *.netia.com.pl 18.04.08, 14:18 Akcja ma charakter humorystyczny. Ale przy okazji ujawniają się pokłady frustracji gości którzy kupili na górce, co również mnie cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuetend a nie lepiej angazowac energie IP: *.ATRADIUS.com 18.04.08, 15:05 w doprowadzenie do sytuacji, by w koncu CIEBIE bylo stac na kredyt mieszkaniowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: templariusz Re: a nie lepiej angazowac energie IP: *.netia.com.pl 18.04.08, 15:22 Jezu, jakie buractwo. No dobra, załóż że nie stać mnie na kredyt. A ja zakładam że masz małego pysiora. Dlaczego nie zainwestujesz energii żeby mieć większego pysiora, tylko wmawiasz ludziom na forach że ich nie stać na mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuetend bo 90% nie stac IP: *.ATRADIUS.com 18.04.08, 15:30 ciebie, z 90% prawdopodobienstwem, rowniez nie stac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomek Tak, nie stać mnie na kredyt i mam radochę :) IP: *.crowley.pl 18.04.08, 16:32 Z takich co było stać na mieszkanie za 12.000 i teraz wkurw ich łapie, że inni kupują to samo za 6.000 :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hx Re: zadzialy prawa rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 18:51 > Pogromco kretynów, już wszyscy na tym forum wiedzą że znasz pojęcia > popytu, podaży i równowagi. Naprawdę doceniamy że się kształcisz. > Pliz, nie odzywaj się więcej bo twój żenujący nick mnie irytuje. hehehe, najlepsza riposta na tym forum :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: templariusz Re: to mieszkaj na ulicy IP: *.netia.com.pl 18.04.08, 14:14 kto ma mieszkać na ulicy i dlaczego? To swoją drogą ciekawa tendencja ostatnio. Jak ktoś dowodzi że ceny mieszkań spadną to najlepiej uwyzywać go od nędarzy;) Kochani: mam mieszkanko, kupiłem jak były tanie. A gdybym nie miał to bez kompleksów coś bym wynajął i czekał spokojnie na spadki. A z innej beczki: ile tutaj jest nowobogackiego buractwa. Kupił jeden z drugim mieszkanie rzutem na taśmie, dzięki taniemu kredytowi, s&ra w gacie żeby ceny nie spadły, żre chińskie zupki, ale będzie panisko szydziło z tych co nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: to mieszkaj na ulicy 18.04.08, 14:18 oni też nie mają ... póki nie spłaca kredytu to mają tylko hipotekę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paichivo Re: to mieszkaj na ulicy IP: 89.171.108.* 18.04.08, 17:01 dokładnie, mój kolega się jara, bo wziął kreskę na 350k i kupił dom, a agent mu wycenił na 1,5 mln, tylko, że nie jego to raz, a dwa niech znajdzie frajera co mu za tyle kupi, bo dom z lat 80 i klocek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychoo Re: Ceny mieszkań w marcu poszły ostro w dół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 13:14 Yyyy... A ja sobie sfinansowałem prawie 70% ceny domku przy lesie ze sprzedaży mieszkania w wielkiej płycie z lat 70-tych. Po prostu był na to moment, kto się załapał ten ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano Re: Ceny mieszkań w marcu poszły ostro w dół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 13:47 Slusznie prawisz. Kto sie zalapal ten ma. Kto sie nie zalapal siedzi na gorze kredytu i robi sie coraz bardziej nerwowy i modli sie przez 24h na dobe o klienta na jego mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spekulant;) Re: Ceny mieszkań w marcu poszły ostro w dół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.08, 16:30 Witaj w klubie, ja co prawda nie bezposrednio przy lesie, ale 10km od centrum warszawy kupilem 150metrowy dom, prawie 70% jego wartosci pokrylem ze sprzedazy mieszkania w wielkiej plycie i jednej operacji spekulacyjnej na gruncie (kupno dzialki w lipcu 2007, sprzedaz w lutym 2008, zarobilem ponad drugie tyle ile zaplacilem). A reszte moge splacic z kredytu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Ceny nie spadają ? ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 11:55 Ostatnio deweloper proponował mi sprzedaż mieszkania na następującuch warunkach : pokrywa koszt podatku VAT, gratis balkon i garaż, materiały wykończeniowe i wyposażenie do kuchni i łazienki ... oficjalnie cena 1m2 nie zmieniła się ... i to mi się podoba ... Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow developer nie pokrywa kosztu podatku VAT 18.04.08, 13:26 tylko obniza Tobie cene Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityK Re: Ceny nie spadają ? ... IP: *.chello.pl 18.04.08, 18:15 > Ostatnio deweloper proponował mi sprzedaż mieszkania na > następującuch warunkach : pokrywa koszt podatku VAT, gratis balkon i > garaż, materiały wykończeniowe i wyposażenie do kuchni i > łazienki ... oficjalnie cena 1m2 nie zmieniła się ... i to mi się > podoba ... mało, mało... targuj się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Ceny mieszkań w marcu poszły ostro w dół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 11:56 Ostatnio deweloper proponował mi sprzedaż mieszkania na następującuch warunkach : pokrywa koszt podatku VAT, gratis balkon i garaż, materiały wykończeniowe i wyposażenie do kuchni i łazienki ... oficjalnie cena 1m2 nie zmieniła się ... i to mi się podoba ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIKA Ceny mieszkań w marcu poszły ostro w dół IP: 194.200.144.* 18.04.08, 11:58 2%...hahhaa...to jakis kawal! jak spadna 20-30% to możecie o tym pisac...a nie o 2 %. Prawda jest taka, ze kupna mieszkania nie jest w stanie sfinasowac 99.9% mieszkancow tego kraju..i jak ceny nie spadna to poza watpliwymi spekulantami..nikt tego nie kupi...a fakt, ze mieszkan w Polsce jest za malo nie zmieni sytuacji finansowej rodzin w kraju!... W moim odczucie cena w duzych miastach, po ktorych mieszkania zaczelyby sie sprzedawac...to circa 5-6tys.......8-16 to glupota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rasklaat Re: Ceny mieszkań w marcu poszły ostro w dół IP: *.cable.ubr05.perr.blueyonder.co.uk 18.04.08, 16:47 Jak wynika z doświadczeń powojennych a także z tzw etapu pionierskiego najnowszej emigracji do Starej Unii, Polacy potrafią sobie poradzić żyjąc w ścisku wręcz niewyobrażalnym a liczyć też umieją. Każdy już wie że mieszkania będą tanieć więc każdy będzie teraz oszczędzał i czekał. Infrastruktura w końcu też się zbuduje i opłaci się zbudować domek nawet i 20 km od centrów wielkich miast. To kwestia czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Ceny mieszkań w marcu poszły ostro w dół IP: 87.113.117.* 18.04.08, 11:58 to chyba ogolnoswiatowy tred, usa, anglia, hiszpania, irlandia, poprostu ktos chcial za duzo na tym uciac i sie przeliczyl, pekli ludzie dla ktorych spalacanie nieruchomosci jeszcze przez dzieci czy wnuki wydalo sie absurdem, mysle ze warto sie wstrzymac z zakupami conajmniej do jesieni ceny jeszcze pieknie poleca zeby osiagnac realna i akceptowalna wartosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Ceny mieszkań w marcu poszły ostro w dół IP: *.range81-152.btcentralplus.com 18.04.08, 22:25 Strategia jest banalna - sa biznesmeni ludzie z kasa ktorzy w odpowiednim czasie inwestuja pieniadze w cos co wiedza ze przyniesie im kolosalne zyski, mowie tu o wielkich graczach nie jakis tam maluczkich , oczywiscie oni zawsze wiedza kiedy sie wycofac ma kto im doradzac - teraz wiedza ze nieruchomosci to zaden interes wiec przenosze sie gdzies indziej, oczywiscie szaraki traca najwiecej chociaz zdarza sie ze calkiem spora grupa zalapie sie przy tych spekulacjach .. a wy gadacie ciagle o jakis statystykach ,euro2012 i innych duperelach.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limal statystyki cen mieszkań w serwisie Oferty.net IP: 194.181.189.* 18.04.08, 11:59 Wg statystyk cen prezentowanych w serwisie Oferty.net w Katowicach także na rynku wtórnym ceny spadły o 5%. Podobnie w Łodzi. W Warszawie natomiast wcale spadków nie widać. Pod koniec ub. roku średnia była ok. 9800 zł za m2 a teraz jest 9500 zł za m2. Trzysta złotych różnicy to nie różnica. Ceny własciwie stoja w miejscu. pozdr. L Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: statystyki cen mieszkań w serwisie Oferty.net IP: 87.113.117.* 18.04.08, 12:04 te trzysta zlotych to wlasnie owe 3%, ale masz racje warto poczekac az bedzie to 20-30%, teraz oplaca sie sprzedac poczekac na euro po 3zl wymienic, kupic cos np. w hiszpanii gdzie ceny duzo mocniej leca i traktowac jako inwestycje ze zwrotem po jakis pieciu latach kiedy tred sie odwroci, lub zaryzykowac bulgarie czy rumunie czyli kraje gdzie wzrost gospodarczy jest wysoki przez tania sile robocza i czekac az nakreci sie tam spirala podobna jak dwa lata temu w polsce - zyski moga byc rzedy kilkuset procent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red007 Re: statystyki cen mieszkań w serwisie Oferty.net IP: *.dream.net.pl 18.04.08, 16:17 Z tą Bułgarią i Rumunią to trochę za pożno.Kapitał spekulacyjny już przed przyjęciem Rumuni do UE tam wszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek A inflacje/kredyt liczysz ? IP: *.sds.uw.edu.pl 18.04.08, 17:41 Takie 3% + koszt kredytu to jakies 2% - w sumie jakies 5% w plecy... A bedzie jeszcze bardziej.. Bylo kiedys we Wprost porownianie z ktorego wynikala bardzo ciekawa regula - spadki wynoszą 30 do 50% poprzednich wzrostów. To oznacza że jak np. na Kabatach poszlo w gore z 3.5kzł za m na 10kzł za m to nalezy sie spodziewac spadku do 6kzł za m... I to by odpowiadało cenom w Berlinie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sobi Re: A inflacje/kredyt liczysz ? IP: *.tvk.torun.pl 18.04.08, 20:09 Chyba nie zrozumiales tego co napisano we Wprost. Z artukulu wynikalo, ze spadki w zupelnosci niwelowaly wczesniejsze wzrosty. Po wzroscie o 100% spadek o 50% powoduje, ze ceny wracaja do tego samego poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krol Na Kabatach IP: *.aster.pl 12.05.08, 10:37 A na Kabatach sąsiad podniósł swoją ofertę (120 m2) na 12,000 za metr w nowym bloku. Jak zasugerowałem że oszalał to powiedział że mu się nie śpieszy i najwyżej poczeka 20 lat a i tak sprzeda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuetend rynek normalnieje IP: *.ATRADIUS.com 18.04.08, 12:11 ceny sie roznicuja. oczywista sprawa jest, ze ceny mieszkan w blokowiskach poleca. natomiast z drugiej strony sa tez ciagle atrakcyjne lokalizacje, ktore wciaz ciesza sie zainteresowaniem. prosze zwrocic tez uwage, ze przecietna placa w Warszawie jest o ok. 40% wyzsza od ogolnopolskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: rynek normalnieje 18.04.08, 12:25 ale co ma płaca z tym wspólnego? ... chyba tylko jest wskaźnikiem dla banku jaką wiarygodność kredytową ma dany człowiek. W sumie nie ma dużej różnicy czy zarabia się 3kzł czy 5kzł .... i tak cena mieszkania jest w okolicach co najmniej 5kzł/mkw. Różnica w procentach miała by znaczenie gdyby w grę wchodziły liczby trzy cyfrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq Re: rynek normalnieje IP: *.171.65.147.crowley.pl 18.04.08, 13:53 Jakby Ci tu delikatnie zasugerować błąd w rozumowaniu...:) owszem pensje są o 40-50-60% wyższe niż w innych dużych miastach..ale mieszkania też są o przynajmniej 40-50-60% droższe niż gdzie indziej...A atrakcyjne lokalizacje to są i o 100% droższe. Różnicowanie cen było zawsze,nawet w czasie dużych wzrostów. Teraz jest SPADEK,który osiągnie naprawde zatrważające rozmiary...jeszcze troszkę poczekajmy,jakiś rok-półtora.CHF do góry o 50gr,złotówkowy do 8-8,5% i zaczną się tragedie...BP podniesie stopy bo złotówka jest absurdalnie wysoka,zgadnijcie dlaczego??? Bo ci wszyscy zagraniczni matacze którzy zainwestowali na naszym rynku w finanse czy nieruchomości wolą kupić dolara za 2 czy za 3zł?? jak sądzicie?? Poczekamy jak wielkie korporacje finasowe wydoją-wytransferują zyski z naszego kraju.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuetend Re: rynek normalnieje IP: *.ATRADIUS.com 18.04.08, 15:19 SPADEK,który osiągnie naprawde zatrważające > rozmiary...jeszcze troszkę poczekajmy,jakiś rok-półtora.CHF do góry > o 50gr,złotówkowy do 8-8,5% i zaczną się tragedie...BP podniesie > stopy bo złotówka jest absurdalnie wysoka nie lekajcie sie, BP podnosi stopy majac na celu nie ingerowanie kursu PLN wobec koszyka walut ale stopowanie inflacji. nie bardzo wiem skad u ciebie ta TRWOGA ze podnoszenie stop procentowych NBP pociaga za soba jednoczesnie.. spadek wartosci PLN?? Teoria i praktyka pokazuja, ze dziala to niestety (?) odwrotnie. Zarzucasz komus blad w rozumowaniu a sam rzucasz hasla, kolego. Sloganow o zerujacych u nas (OBCYCH!!) instytucjach finansowych nie bede komentowal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq Re: rynek normalnieje IP: *.171.65.147.crowley.pl 22.04.08, 12:39 Pewne działania ekonomiczne państwa przynoszą skutek dokładnie odwrotny do zamierzonego.Jeśli sądzisz,że wzrost oprocentowania stopy bazowej PLN nie będzie miał wpływu na kursy w stosunku do koszyka walutowego to jesteś w błędzie.Nie powinien mieć ale mieć będzie.Wszystkie te pierdy makroekonomiczne w obecnych czasach zdawają się nie mieć potwierdzenia.Nasi rządzący nie wykraczają poza ramy geniuszu więc i tak spartolą większość tego co jest do spartolenia. A jeśli uważasz że międzynarodowe korporacje finansowe nie żerują u nas w kraju to Twoja sprawa.Ja sądze inaczej.Nie boję się wykupienia naszego kraju tak jak ojciec redaktor:) ale swoje wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: rynek normalnieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.08, 16:24 Przeciętna płaca w warszawie to 4k brtutto, przeccietna w Polsce to 3k brutto. To już "tylko" 33%. Średnie zarobki w innych dużych miastach są nieznacznie niższe (4k Kato, 3,6 Poz i 3City, 3,4 Wro i Krk), przy znacznie tańszych nieruchomościach. Do coraz więskzej rzeszy ludzi to dociera i Warszawa traci swoją atrakcyjność jako miejsce migracji (oficjalnie ludność Wawy już się zmniejsza). Odpowiedz Link Zgłoś
vbhinfo opylić płyte11piętro w W-wie a kup HAUS w USA 11m 18.04.08, 12:16 od pacyfiku...doler lezy na łopatkach i błaga o litość złotego.pzdro zpekulanci z centrum polski my tu jeszcze wrócimy !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 z życia wzięte ... 18.04.08, 12:21 Koleżanka 2 tygodnie temu trafiła na fajną ofertę domku. Cena wywoławcza 600kzł. Powiedziała, że co najwyżej może dać 450kzł. Gościu Ją obśmiał i powiedział, że ma już klientów w podobnej cenie. Po tygodniu zadzwoniła kobieta z biura, przez które jest wystawiona oferta ... zapytała czy jest jeszcze zainteresowana ofertą. Na początku tygodnia ponownie obejrzała dom i gościu spuścił jeszcze do 440kzł. Musze się przyznać, że nawet mnie to zaskoczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nananana to sie nazywa "mechanizm rynkowy" IP: *.toya.net.pl 18.04.08, 12:39 na tym polega tzw kapitalizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: to sie nazywa "mechanizm rynkowy" IP: *.aster.pl 18.04.08, 13:24 Chyba tego goscia pobili, ze w ciagu dwoch tygodni obnizyl cene o prawie 200 tys. Albo kolezanka po pijaku sluchala tych cen ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sydbarret Obnizki cen w ciagu dwoch tygodni 18.04.08, 14:31 Pod poznaniem w czerwonaku pojawil sie 3 tygodnie temu duzy bilbord z dzialkami na sprzedaz - cena od 65 PLN/mkw - tereny super - piekne otulina puszczy jakies 10km od Poznania. Na poczatku tego tygodnia bilbord ten sam a cena zmieniona - od 45 PLN?! Jak ktos jest zainteresowany to jest bilbord w czerwonaku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: to sie nazywa "mechanizm rynkowy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.08, 16:36 Moim zdaniem chyba go pobili, i to mocno. albo sobie jaja robil, bo nic na rynku nie sugeruje az takiego "dramatu" w nieruchomosciach, zeby w ciagu 2 tygodni opuscic cene o 200tys. Ktos tutaj jest idiota w kazdym razie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olos niekoniecznie IP: 217.76.121.* 18.04.08, 22:41 moze idiotą byl sprzedajacy. Moze myslal, ze nadal jest lipiec 2007 i wszystko schodzi na pniu. nie zalozyliscie, ze moze sprzedajacy walnal cene z ksiezyca ? No i potem sie zreflektowal. Albo go ostro bank przycisnal i MUSIAL zdobyc kase ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq Re: niekoniecznie IP: *.171.65.147.crowley.pl 22.04.08, 12:45 A ja bym obstawiał niekorzystną lokalizację.Może sprzedający wie coś więcej? Może obok ma powstać droga szybkiego ruchu lub hala przemysłowa gdzie złom tną??? jak trafił się klient-jeleń który ma chęć kupić a o tym nie wie?Może już było stu klientów i każdy mówił-panie ale tu bedzie hala!!! może jakieś wady prawne działki,może wyjazd na zawsze za chlebem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Ceny mieszkań w marcu poszły ostro w dół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 12:25 We wyrosty to juz tylko ten cwaniaczek Szanajca prezes Dom Development wierzy hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
oczapowski Kupie mieszkania!!! 18.04.08, 12:26 Kupie mieszkania w Poznaniu, Wroclawiu, Bydgoszczy, Toruniu, Opolu Zielonej Gorze itp miastach powyzej 100 tys mieszk. Moze byc blok - wielka plyta itp. Place nawet do 2000 PLN/mkw. Oferty na tego maila. Ps. Prosze nie zasmiecac skrzynki - czekam na powazne oferty chcacych sprzedac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Ceny mieszkań w marcu poszły ostro w dół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 12:28 5% w skali miesiaca to okolo 60% w skali roku, faktycznie nieznaczaca obnizka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuetend nie mowiac juz o skali 2 lat.. IP: *.ATRADIUS.com 18.04.08, 12:59 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: nie mowiac juz o skali 2 lat.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.08, 16:37 Za 2 lata to deweloperzy beda nam doplacac do mieszkan, beda pokrywac koszty uzytkowania mieszkan, a moze i dorzuca pare zlotych na paliwo do samochodu. A co, jak pisac glupoty to na calego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonom Re: Ceny mieszkań w marcu poszły ostro w dół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.08, 13:09 > 5% w skali miesiaca to okolo 60% w skali roku, faktycznie > nieznaczaca obnizka Poprawka - 5% w skali miesiąca to ok. 46% w skali roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek.karcz Re: Ceny mieszkań w marcu poszły ostro w dół IP: *.devs.futuro.pl 18.04.08, 19:30 a wlasciwie 5 % w skali miesiaca, to prawie 80 % w skali roku ;)) pozdro dla umiejących liczyc:) Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: W Łodzi rosną 18.04.08, 12:39 co rośnie? Łódź to zupełny ewenement na skalę krajową. Zresztą każdy może się o tym przekonać bo praktycznie drugie miasto pod względem wielkości (... spór z Krakowem tu pomijam celowo) praktycznie nigdy nie jest ujęte w żadnych statystykach cen nieruchomości. Ewenement dlatego, że infrastruktura w tym mieście jest niemożliwie zaniedbana. Poza jedną ulicą, która ostatnio także nie "świeci" przykładem, nie ma w tym mieście nic ciekawego. Nowe budownictwo dopiero raczkuje a reszta miasta potrzebuje natychmiastowego remontu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: W Łodzi też spadają! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.08, 13:42 A największą pomyłką są okrzyczane lofty na Tymienieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oram Re: W Łodzi rosną IP: 194.242.39.* 18.04.08, 15:54 Ta napisał pracownik biura mieszkaniowego. Już po pierwszych negocjacjach można ugrać 10-20% w dół. Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Rosną, rosną 18.04.08, 19:20 Rosną, rosną. Jesteś świetnym negocjatorem! Tylko że cena wywoławcza mieszkania jednak rośnie – wystarczy przejrzeć kilkanaście aktualnych inwestycji i porównać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olos Re: Rosną, rosną IP: 217.76.121.* 18.04.08, 22:43 bzdura. Ja widzialem ze spadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Ceny nie spadną IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.08, 12:33 ceny mieszkań w dużych miastach nie spadną radykalnie. A przede wszystkim w Warszawie. Tu będzie masa inwestycji związanych z EURO 2012 a poza tym to stolica i przebywa tu masa obcokrajowców. Dochody rosną, pensje też, no i to atrakcyjne położenie stolicy wpływa na cenę. Dodatkowo powróci wielu z zagranicy z kupą kasy.A przyjezdni pchają się tu na potęgę, bo w końcu mogą tu dostać pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonom kretynofil, bierz go!!! :-) n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.08, 12:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano Re: kretynofil, bierz go!!! :-) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 12:45 Przeciez widac, ze to jakis dowcipnis pisze. Rodzaj argumentacji jest rodem a pure nonsensu, bo nawet na s-f sie nie kwalifikuje, nawet z podkresleniem F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb argumentacja rodem z open finance IP: *.crowley.pl 18.04.08, 16:48 chociaz nawet i oni ostanio się ograniają :) Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Ceny nie spadną 18.04.08, 12:48 podobno też Marsjanie upatrzyli sobie naszą stolice jako idealne miejsce do inwestowania w nieruchomości. Oj będzie sie działo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOING DOWN Re: Ceny nie spadną IP: *.nsn-inter.net 18.04.08, 13:51 Panie widz, a patrzyl Pan ostatnio co sie dzieje z walutami? Ludzie, ktorzy oszczedzali w euro, dolarach czy funtach (szczegolnie w dwoch ostatnich) stracili przez ostatni rok olbrzymie pieniadze (spadek dolaraz z3.2 na 2.14 czy funta z 5.9 na 4.3). Ich super mega oszczednosci diabli wzieli. Dochody rosnac juz NIE beda. Bo zloty jest za mocny i eksporterow nie stac placic wiecej. Problem sie pojawi (pojawia) jak nie beda w stanie placic tego co placa obecnie. Wystarczy, ze kilka lider price'ow sie wycofa i pojedzie do Chin czy tez Rumunii. I ostatecznie, jesli chodzi o EURO2012, jak juz sie Polska zblazni (zakladam, ze sie odbedzie) to dopiero ceny zapikuja w dol... (hahaha inwestycje na Euro.... widac jak sukcesywnie ida prace... moze nawet dworce umyja...). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EE Re: Ceny nie spadną IP: *.chello.pl 18.04.08, 18:05 Dodatkowo powróci wielu z zagranicy z kupą kasy. jasne, po co w słonecznej hiszpanii, lepiej w Polsce, kraju dziurawych dróg, gdzie wszystko co nie przywiązane na kłódkę w mig jest pod@p... przez sąsiada... to ta adrenalina przyciąga... tu ceny muszą być wyższe Odpowiedz Link Zgłoś
samoistny Ech, te raporty 18.04.08, 13:00 Problem z takimi raportami polega na tym, że nie ma dobrego dostępu do cen transakcyjnych, więc raport opiera się na dobrej woli pośredników, czy kogo tam autor raportu podpytywał o ceny. A pośrednicy, jak zresztą każdy uczestnik rynku mogą mieć swój interes w sterowaniu oczekiwaniami cenowymi. Poza tym nie wszystkie transakcje przechodzą przez pośredników. Rzetelne informacje o rynku mieszkaniowym mogłyby pochodzić od notariuszy, gdyby nałożyć na nich obowiązek zgłaszania transakcji w GUS-ie. Byłby chociaż jakiś pożytek z tych darmozjadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Zawistne komentarze IP: *.aster.pl 18.04.08, 13:27 Zawistne komentarze w GW pod artykulami o nieruchomosciach. Niskie emocje, plucie jadem na tych co maja mieszkania. Zawsze takie same. Zieeeeew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq Taaa zazdrość:) a może coś innego???!!! IP: *.171.65.147.crowley.pl 18.04.08, 13:42 Mam dość fajny nowy domek 3km od granicy m.Poznania,niedaleko lasu z dobrym dojazdem do centrum+92m2 luksusowo urządzonego mieszkanka w najlepszej dzielnicy miasta "po rodzicach",tak więc nie mam podstaw do zazdrości...jednak dość ostro na forum gazety tępię ludzką chęć do kupowania mieszkań przewartościowanych,na 120% kredyt,czy też w lumpendzielnicach.Z tego co czytam,to najsensowniejsze wypowiedzi są tych /lava,kretynofil/,którzy od dawna pisali o drakońsko przewartościowanych cenach.Frustrat,który wtopił kupując na cenowej górce nigdy nic sensownego nie napisze.Będzie to stek pobożnych życzeń,pocieszanie siebie samego,pisanie o swojej nieomylności i zdolności do genialnych inwestycji.A tych którzy wieścili koniec megawzrostów uważa takowy osobnik przynajmniej za niespełnego rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: Taaa zawisc :) a może coś innego???!!! IP: *.aster.pl 18.04.08, 16:11 Zawisc to inne uczucie niz zazdrosc. ZAWISC, ktora az bije z wiekszosci postow o rynku nieruchomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Taaa zawisc :) a może coś innego???!!! IP: *.ksknet.pl 19.04.08, 16:36 Zawiść pojawia się w stosunku do tzw "ynwestorów" czyli ludzi którzy postanowili wykorzystać fakt swojej zamożności do sprawienia biedocie bezdomności. Trudno się dziwić że coś takiego, bardzo delikatnie mówiąc, nie spotyka się z entuzjazmem.....Nie sądzisz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOING DOWN Re: Zawistne komentarze IP: *.nsn-inter.net 18.04.08, 13:54 Brawo! Wlasnie sie Pan wpisuje w ta tendencje. Obraza Pan wszystkich, bo przeczytal Pan pare skrajnych opinii. Ale musi Pan wiedziec, ze ludzie co posiadaja mieszkania takze posiadaja takie opinie, ktore sa Panu sola w oku. Dlaczego sa Panu sola? A moze nie sa i tak ot, tak sobie Pan sobie pisze? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: Zawistne komentarze IP: *.aster.pl 18.04.08, 16:14 Dobry czlowieku, nauka czytanie ze zrozumieniem byla w podstawowce. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOING DOWN Re: Zawistne komentarze IP: *.nsn-inter.net 18.04.08, 16:40 I to byl zaiste kulturalny tekst. I oczywiscie Pat wyjasnil co ma na mysli - zalosne. I jeszcze masz czlowieku czelnosc oceniac kogokolwiek. Wroc moze do podstawowki - to tam bedziesz szpanowac - pustoslowiami. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: Zawistne komentarze IP: *.chello.pl 18.04.08, 18:51 Masz mieszkanie to co placzesz? Kupiles je zeby mieszkac komfortowo czy zarabiac. Zawistny to ty jestes bo nie chcesz zeby ludzi bylo stac na mieszkania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek To tylko chwilowa korekta IP: 194.196.236.* 18.04.08, 13:31 To tylko chwilowa korekta a w nastepnym roku ceny ostro w góre Odpowiedz Link Zgłoś
slavko.matejovic Re: To tylko chwilowa korekta 18.04.08, 13:39 łudź się dalej, panie myljoner :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesiek Ceny mieszkań w marcu poszły ostro w dół IP: *.cable.mindspring.com 18.04.08, 13:40 a ceny wynajmu rosna !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kioskarka Jest coś na rzeczy z tym wynajmem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.08, 14:43 > a ceny wynajmu rosna !!!!!! Nic dziwnego - przy takich cenach kupno się po prostu nie opłaca, więc rośnie popyt na wynajem. Sytuacja, kiedy za mieszkanie trzeba zapłacić 25-letni czynsz nie może trwać długo. Kupno musi stanieć albo czynsz zdrożeć, a najpewniej jedno i drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Albo stanieje i jedno i drugie.. IP: *.sds.uw.edu.pl 18.04.08, 17:48 > Nic dziwnego - przy takich cenach kupno się po prostu nie opłaca, > więc rośnie popyt na wynajem. Sytuacja, kiedy za mieszkanie trzeba > zapłacić 25-letni czynsz nie może trwać długo. Kupno musi stanieć > albo czynsz zdrożeć, a najpewniej jedno i drugie. Albo czynsze spadną trochę a mieszkania dużo bardziej... ludzi ubywa a poprawia sie infrastruktura.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Warto przeczytać, tekst z początku roku: IP: *.gdynia.mm.pl 18.04.08, 13:57 zapiskispekulanta.salon24.pl/55147,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Warto przeczytać, tekst z początku roku: IP: *.gdynia.mm.pl 18.04.08, 13:59 Tabela 1: Skala i zakres spadków cen nieruchomości mieszkaniowych. Kraj z grupy OECD Rok szczytowy Spadek w % Poprzedni wzrost w % Zakres spadku (w latach) Holandia 1978 - 50 98 7 Finlandia 1989 - 48 109 6 Szwajcaria 1989 - 39 70 10 Norwegia 1987 - 39 53 6 Dania 1978 - 36 22 4 N. Zelandia 1975 - 35 57 5 Szwecja 1979 - 35 26 6 Hiszpania 1977 - 33 24 4 Dania 1986 - 32 52 6 Japonia 1974 - 31 56 4 Włochy 1982 - 30 84 4 Finlandia 1974 - 30 22 5 Japonia 1991 - 27 78 10 Szwecja 1990 - 27 38 6 Włochy 1992 - 26 65 6 Szwajcaria 1973 - 26 34 4 Irlandia 1981 - 22 53 5 Kanada 1981 - 20 6 4 Źródło: Quarterly Economic Commentary, summer 2007 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kioskarka Haha, dobry cytat :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.08, 14:39 "...górą rok temu w prywatnej rozmowie usłyszałem zdanie, które mnie zmroziło (a potem rozśmieszyło), cytuję: „warto kupować dzisiaj mieszkania, bo one tracą na wartości tylko w razie wojny!":)..." Nic dodać, nic ująć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOING DOWN Re: Warto przeczytać, tekst z początku roku: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.04.08, 17:32 ciekawe - ale brakuje mi jednej informacji, o dlugosci wzrostow Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Warto przeczytać, tekst z początku roku: IP: *.pronet.lublin.pl 18.04.08, 18:10 a w Chicago 92 metrowe mieszkanie z podziemnym parkingiem, granitowe blaty, pełne wyposażenie kuchni. W zasadzie trzeba tylko wnieść łóżko i kanapę i telewizor i można mieszkać, bo garderoby są w mieszkaniu. Cena $184.900www.dreamtown.com/list/detail.do?ln=6860284&email_id=46777308&c_id=639234&email=artemogallery@yahoo.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo 2% to rzeczywiście ogromna obniżka:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 16:06 Tak jak w temacie. Przy mieszkaniu wartym 300kpln mamy jakies 6kpln. Można się łudzić, że teraz kupi się mieszkanie za 100 pln/m2 najlepiej w centrum. Prawda jest taka, że 2% to naprawdę niewiele i skoro to jest ta ogromna korekta cen nieruchomości to zazdroszczę tym co kupili już mieszkanie:). Z tego co obserwuje giełda traci często więcej niż 2% ale dziennie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dox nic dziwnego w Hiszpanii od kilku lat leca na pysk IP: *.lns3-c8.dsl.pol.co.uk 18.04.08, 16:34 w zeszlym roku -27%, rzad chce wyburzyc 500.000 w pasie wybrzeza (wykorzystac pierwszy raz od 20lat prawo wybrzeza) zeby ruszyc martwe budownictwo, ale i tak kicha. przeceny 50% normalka..1500 euro za metr dalej wydaje sie im zaduzo, a jakie lokalizacje...i jaki klimat. Afryka za rogiem, wyspy, Poludnie, slonce, turysci, pensje, no i prawdziwa Europa. no ale przeciez w Kolobrzegu albo Jastarni czy Miedzyzdrojach lepiej... Polska - Ludzie dlaczego jestescie tacy zalosnie naiwni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Re: nic dziwnego w Hiszpanii od kilku lat leca na IP: *.chello.pl 18.04.08, 18:07 > w zeszlym roku -27% ale tam jest słońce, ciepło, dobre drogi i sąsiedzi co nie podpierdo1@ roweru z garażu, kto by tam chciał mieszkać Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy _O_pusty, nie upusty. 18.04.08, 16:34 Z ceny można opuszczać, a upuścić można tylko debila, który nie zna języka ojczystego. (zakładam, że autor to Polak...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beret Re: _O_pusty, nie upusty. IP: *.enterpol.pl 18.04.08, 16:43 Tak a propos debili językowych: Za słownikiem języka polskiego PWN: upust 1. «odprowadzenie nadmiaru cieczy, pary lub gazu ze zbiornika» 2. «urządzenie do odprowadzania, spuszczania wody ze zbiornika» 3. «obniżka ceny jakiegoś towaru» Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jhutnn,.m Re: _O_pusty, nie upusty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 17:40 Ceny spadają a to nowość? od miesiecy wypisuję o tym fakcie bywając często wyśmiewany od gołopupców i takich tam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek W Berlinie od 1000Euro/m2 - 3500PLN/m2 IP: *.spray.pl 18.04.08, 17:40 W dłuższym okresie cena m2 mieszkania musi być skorelowana z zarobkami w danym mieście. Są trzy możliwości albo ludzie zaczną więcej zarabiać (dwa razy), lub ceny spadną (dwa razy), albo ludzie zaczną zarabiać o 50% więcej i ceny spadną o 50%. i tak zostanie zachowana równowaga, w przciwnym wypadku ludzie przeniosą się z rodzinami na zachód, np. do Berlina gdzie mieszkanie kosztuje od 1000Euro/m2 - czyli 3500PLN/m2 - a zarobki są II razy wyższe niż w Polsce. W zeszłym roku spekulacyjne ruchy doprowadziły do wzrostu cen cementu z 300PLN/tona do 600-700PLN/tona w szczycie, dziś cement kosztuje 400PLN. Dlateogo spekulacyjne/absurdalne/spowodowane paniką wzrosty cen mieszkań zostaną skorygowane w ciągu najbliższego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: W Berlinie od 1000Euro/m2 - 3500PLN/m2 IP: *.chello.pl 18.04.08, 18:13 > Dlateogo spekulacyjne/absurdalne/spowodowane paniką wzrosty cen > mieszkań zostaną skorygowane w ciągu najbliższego roku. to prawda, już jest kupa mieszkań nie sprzedanych, a ciągle budują nowe--oczywiście co się da to się wstrzymuje ale ile można wstrzymywać??, w końcu po gaciach musi polecieć... A w japonii cenu wróciły do stanu sprzed zapaści po 15 latach... więc sz. państwo deweloperstwo możecie nie doczekać... Odpowiedz Link Zgłoś