Gość: hhh Partacze "from Poland" IP: *.cable.ubr02.wake.blueyonder.co.uk 01.08.08, 19:31 taka jest roznica ze jesli nie masz uprawnien na jaki okreslony typ prac owszem wstrzymaja ci prace ale uprawnienia da sie zalatwic w ciagu 1 - 2 tyg i praca wre taka roznica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dirlewanger Partacze "from Poland" IP: 87.102.1.* 01.08.08, 19:37 gó.. prawda że nie ma budowlańców,zrobiłem uprawnienia na koparko- ładowarkę i nikt mnie nie chce przyjąć bo nie mam praktyki ,sram na nich Odpowiedz Link Zgłoś
kaziuteklive Partacze "from Poland" 01.08.08, 19:39 no wiadomo ze partacze az mnie w.k.u.r.w. ogarnia jak to czytam i przypominam sobie jak ekipa miala mi wykocczyc mieszkanie a nie zrobili prawie nic, to co im się udalo zrobic to była mega fuszera, a zreszta uciekli z zaliczka. zawsze cos, zawsze ku....wa cos, a to tamto, a to sramto, a to owamto. umawialem się z nimi na konkretna godzine, przychodzili o tej godzinie, ale kur... ..wa trzy dni później. jak przez kalke z artykulem – krzywa scianka dzialowa, tragiczny parkiet, glazura w lazience zaczela odłazić po jakims miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Re: Partacze "from Poland" IP: 193.218.153.* 01.08.08, 20:51 Artykuuł krzywdząco traktuje tych, którzy ppracują w Anglii – byłem tam jako wspomniny "mistrz kielni" i powwiem wam, że Polacy są tam bardzo ceinonymi pracownikami. Fuszery to odwalają tamtjesi pseudofachowcy, nieraz miałem zelcenia żeby popprawiać po jakijeś ekipie. Ina sprawa, że coraz mnniej się opłaca tam jeździć. Za takie funty jak teraz… Odpowiedz Link Zgłoś
szczezuja.i.szkarlupien Re: Partacze "from Poland" 01.08.08, 21:14 I dlatego życzę sobie kupić mieszkanie pod klucz,hehehe,już wykończone, nie dam się nachlać robolom za moje :P Odpowiedz Link Zgłoś
kaziuteklive Re: Partacze "from Poland" 01.08.08, 21:50 no wiadomo jak kogos stac to moze sobie kupic z wykończeniem ale k...wa mnie niekoniecznie stac i bylem skazany na robienie wykończenia samemu czyli dzieki stadom piern9iczonych panow mieciow i zdzichow z przypakowanymi bezmozgami z dresach na terminowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
szczezuja.i.szkarlupien Re: Partacze "from Poland" 01.08.08, 22:08 Wiesz co Ci powiem? Policz sobie najpierw dokładnie - ile kosztowały Cię materiały, ile pensje dla robotników, ile skradziona zaliczka, ile sprzątanie burdelu i wynajmowanie kolejnych ludzi żeby poprawiali Ci te ścianki. Ile by Ci nie wyszło, gwarantuję, że drożej niż gdybyś zamówił wykończenie u dewelopera. Jeżeli chodzi o stolicę to na przykład na Syreny możesz kupić wykończone, wszystko ładnie, albo w Ostoi Wilanów, nawet szafy wnękowe Ci instalują i agd. Ja na pewno bym się nie zdecydował sam umawiać ekip i wykańczać, po co, żeby stracić na tym kasę i nerwy? Lepiej już dopłacić parę stówek za metr i wyjdzie taniej niż własnym sumptem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grrrrrrrrrrrrrrrrr Re: Partacze "from Poland" IP: 91.199.22.* 01.08.08, 22:46 Teraz to i ja mogŁABYM BYĆ TAKA MĄDRA, U NAS ROBOTNICY ZARZYGALI WSZYSTKIE PARAPETY Z GÓRY NA DÓŁ JAK ICH ZOSTAWILIŚMY W CHACie. Co za wstyd był przed sąsiadami ^%$%^&%^%$ !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gosi_40 Partacze "from Poland" 01.08.08, 19:48 A co ma udowodnić druga fotka? Ja w tej reklamówce widzę bułki, a nie alkohol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majster Re: Partacze "from Poland" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 07:30 Alkohol to oni maja juz w zoladku, teraz niosa zagryche bo ich glod wzial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdupyracuszek Partacze "from Poland" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 19:53 za te piniądze to ani szybciej ani lepiej sie nie da zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukuss Partacze "from Poland" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 19:54 Kiedyś się mówiło, za głupi na rolę, pójdzie do budowlanki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Partacze "from Poland" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 19:55 Jak dla mnie kazdy,niewazne czy budowlaniec czy mechanik,czy urzednik czy informatyk jest PARTACZEM jesli celowo naciaga inwestora na dodatkowe koszta przez wlasna fuszerke. Artykul poswiecony budowlancom,pasuje takze do informatykow. Jest dosyc czesto sytuacja,ze informatycy z firm zewnetrznych,ktorzy zajmuja sie projektowaniem systemow majacych za zadanie wspomaganie zarzadzania firma celowo wylaczaja np serwer,celowo zaloza ci haslo,celowo zrobia luke - wszystko po to,zeby przyjechac nastepnego dnia i za 15 min kabaretu wziac 200-300 zl. O tym nikt nie mowi,bo malo kto wie na ten temat skoro w wiekszosci urzedow pracuja analfabeci,ktorzy czesto maja problemy z obsluga komputera,nie mowiac o drukowaniu - olaboga! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boa Polecam 2 występy KMN :) Samo życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 20:01 www.youtube.com/watch?v=gC7g5h7VsGA www.youtube.com/watch?v=znKlyQ45h_k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludwik Sami sobie winni, ciołasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 20:06 Wystarczy przy zatrudnianiu ekipy poprosić o referencje z ostatniego zlecenia/ miesiąca. Polak to się w życiu nie nauczy dbać o swój interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Partacze "from Poland" IP: *.crowley.pl 01.08.08, 20:22 Ten tekst to chyba też wyszedł spod pióra jakiegoś "fachowca" od języka polskiego. "Grać na kartoflance", "zła passa o polskich budowlańcach" ... A przecinki to już zupełnie jak te kafelki w opisywanym bloku - mało który na swoim miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Do kolesi z okładki!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.08, 20:32 tytuł arytkułu raczej nie stwaia was w dobrym świetle .... ja bym podał GW do sądu!!!! / czytaj : kasa do wygrania :) / no chyba że mają waszą zgodę.... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila GW IP: *.icpnet.pl 01.08.08, 20:35 pozdrawiam ... GW to rasistowska gazeta. Zresztą w całej europie jej odpowiedniki robią to samo. We francji mówią o francuskich chłopach itd. Możesz przeczytać moj komentarz o alkoholu (troche wyzej na tym forum) Wogóle jak juz sa stereotypy "Ci Polacy" to są też inne stereotypy. Pozatym kto był za granicą to wie jak wyglądają budowlnacy w innych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila kto czytał wywiad z żydówką Agnieszką Holand ? IP: *.icpnet.pl 01.08.08, 20:38 w jednym numerze wyborczej był art, o tym co agnieszka mysli o rdzennych Polakach. Ze są pszenno buraczani a najmądrzejsi Polacy to żydzi. Skoro GW pisze jacy sa Polacy to można odpowiedzieć : tacy są żydzi dlatego 50% Hiszpanów odmóiło by pracy z żydem a antysemityzm utrzymuje się w euopie na stałym poziomie 35%. A ten artkół z tym zdjęciem to sobie mogą wsadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole Re: kto czytał wywiad z żydówką Agnieszką Holand IP: *.devs.futuro.pl 01.08.08, 23:49 >: tacy są żydzi dlatego 50% Hiszpanów odmóiło by pracy z żydem a antysemityzm utrzymuje się w euopie na stałym poziomie 35%. Ciekawe jak tam nasi wypadają w tych statystykach. Bo w Anglii to byliśmy na ostatnim miejscu nawet za czarnymi i arabami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tay Re: kto czytał wywiad z żydówką Agnieszką Holand IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 09:59 Za to rasistów prawie nikt nie lubi, więc wypadasz słabiej niż żyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kassandr Dziennikarskie partactwo "from Poland" IP: *.chello.pl 01.08.08, 20:34 Ludzie, tego się nie da czytać, ten tekst ma tyle błędów i takiego rodzaju "buble", że trzeba i tu zadać pytanie, czy aby najlepsi dziennikarze nie wyjechali przypadkiem na Wyspy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menagier Partacze "from Poland" IP: *.1.telkab.pl 01.08.08, 20:36 i bardzo wam tak dobrze, płaciliście marne grosze za ciężką pracę i teraz macie za swoje! Dziwią się, że muszą teraz dawać podwyżki i prosić żeby pracownicy zostali. Gdyby fachowców sytuacja nie zmusiła do wyjechania za pieniędzmi to byście mieli dobrych pracowników a tak teraz macie samych obiboków - chcieliście wyd.mać freda a fred wyd.mał was! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sejmon Partacze "from Poland" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 20:39 W 100% sie zgadzam z tytułem. Jestem na etapie wykończania mieszkania i wszyscy wykonawcy to partacze. Kafelkaże pouszczerbiali kafle , rygipsiarze nie umieli wygładzic ścian a goście od podłóg kładąc podłogę pouszkadzali ściany które sam w końcu poprawiałem. Jeszcze jutro będą goście od drzwi....pewnie porysują całe podłogi....QU.. ....co za fachury !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rere Re: Partacze "from Poland" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 21:17 hmmm szkoda tylko ze nikt nie zauwazyl ze partacze wystepuja nie tylko na budowie, mozemy ich w polsce zobaczyc chyba wszedzie: urzednicy, lekarze, politycy i moglbym tak dlugo wymieniac, a jesli chodzi o budowlancow, coz jesli ktos jest niezadowolony z nich niech to zrobi sobie remont... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scooby Re: Partacze "from Poland" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 21:49 omg, taki argument w stylu 'jak się nie podoba-sam zrób lepiej' można o kant dupy... właśnie za to dostają pieniądze, żeby zrobili porządnie, a nie odwalali fuszerkę... Odpowiedz Link Zgłoś
red_adidas "Fachowcy" z GW. 01.08.08, 21:24 Taaa,najlepiej samemu ,wiem o tym bo sam wolę zrobić niż komu dać zarobić tym bardziej że po sobie nie muszę poprawiać.:))) Z tym że mam papiery murarz-tynkarz,płytkarz,posadzkarz i dość sporo praktyki.:))) PS. Nikt nie powiedział że ma być lekko. Pozdrawiam budowlańców w Anglii i Irlandii.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zion Partacze "from Poland" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 21:21 jak ktoś jest dupa wołowa to mu ludzie na głowę wejdą i będą robić co im się podoba. Ja nigdy nie płacę zaliczek a jeżeli już to tylko na weekend i tylko po 100 - 200zł na głowę żeby do poniedziałku wytrzeźwieli. Po drugie trzeba wszystko pisać w umowie, a jak ktoś się chytrzy na podatek (bo będzie taniej) to wiadomo, "chytry dwa razy traci". Po trzecie jak jesteś miedzy wronami to kraczcie jak one, czyli z budowlańcami trzeba rozmawiać w ich języku (byleby dzieci tego nie słyszały), ponieważ zauważyłem, że wtedy traktują Cie poważniej i dociera to co się do nich mówi. Np. jak dzwonię do faceta z pytaniem dlaczego ich nie ma w pracy, mówie" gdzie we k...a do ch..a jesteście? a nie przepraszam kiedy wielmożny Pan łaskawie mnie odwiedzi. Po następne nie można pokazać słabości, ani że ma się dobry humor i nie wolno chwalić się za byle co. Trzeba być oschłym i oszczędnym w słowach, nie zwierzać się, bo ludzie Cię zjedzą ( w cudzysłowiu, ale chyba każdy wie o co chodzi - każde słowo będzie użyte przeciwko Tobie, jak w sądzie).A po ostatnie to pracuję jako kierownik robót w bardzo dużej firmie budowlanej, od przeszło 10 lat i wiem co mówię, ponieważ zajmuję się organizacją pracy, zatrudnianiem ludzi oraz podwykonawców. Odpowiedz Link Zgłoś
red_adidas Partacze "from Poland" 01.08.08, 21:29 Spółka Agora została powołana przez Zbigniewa Bujaka, Aleksandra Paszyńskiego i Andrzeja Wajdę z kapitałem zakładowy wynoszącym 15 nowych złotych. Każdy współudziałowiec wniósł do niej jedną trzecią wkładu.:))) Kapitaliści wszystkich krajów łączcie się.:)) Czyli da się:)) ,zawsze twierdziłem że Salomon to głupek bo nie znał Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Partacze "from Poland" IP: *.ds6.agh.edu.pl 01.08.08, 21:37 W Polsce jest dużo fachowców, mają dobrze płatną pracę na budowie i jeśli pracują minimum 10 godzin dziennie to raczej nie chce im się dawac jeszcze ogłoszenia do gazety w dziale remonty. Takie jest moje zdanie, nie umniejszając osbobą ogłaszającym się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole A jak sie chwala jacy zdolni IP: *.devs.futuro.pl 01.08.08, 21:48 Bo przyciesz Anglicy, Irlandczycy , Amerykanie itd to nic nie potrafią. To każdej pracy musi przyjechać 5 rożnych specjalistów, ale po co przecież nasi zdolni to ponoć wszytko sami potrafią. Za każdym razem to słyszę, i już szlag mnie trafia jak np pracująca na zmywaku pancia opowiada jaka ta jej szefowa jest bez pomysłu itd. O naszych budowlańcach już nawet nie wspominam. I pytam ze jeżeli oni sa takimi fajfusami to dlaczego ich kraje wyglądają tak a nasz troszku inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tornado Re: A jak sie chwala jacy zdolni IP: *.icpnet.pl 01.08.08, 22:00 bo ich nie równają z ziemią co 50 lat nie wprowadzją komuny itd. a tak wogóle kto był w anglii to wie jak angole robią. Jak ktoś bierze gosci z ogloszenia kiedy dobrzy fachowcy są zarezerowowani na 6 miesiecy w przód i każdy o nich sie bije bo teraz u nas budowa na budowie to niech nie płacze ze znalazł ekipe co robi od reki w gazecie i coś mu sie nie udało. Zadzwon w anglii po ekipe z gazety. to zobaczysz ile zapłacisz i co dostaniesz. Zresztą co ja będe się wysilać, zakompleksiajcie się dalej i sami siebie poniżajcie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: A jak sie chwala jacy zdolni IP: *.icpnet.pl 01.08.08, 22:04 Zgadza się, Norman Davies już powiedział że Polacy/Polki mają zdolność do masochizmu i samo poniżania. Smutne ale prawdziwe, zostawmy tych co sami siebie poniżają i mają dziwne kompleksy. Oczywiście pozdrówmy naszą kochaną GW głównego zakompleksiacza w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole Re: A jak sie chwala jacy zdolni IP: *.devs.futuro.pl 01.08.08, 22:25 Polecam Heban Kapuścińskiego Jest tam taki fragment o przyjmowaniu i tworzeniu krytyki. Jaka jest różnica pomiędzy cywilizowanymi narodami a tymi dla których np stwierdzenie ze jest na ulicy brudno jest równoznaczne z "twoje uszy są brudne". Mądrzy ludzie korzystają z krytyki, buraki niestety będą się oburzać i szukać winny u innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: A jak sie chwala jacy zdolni IP: *.icpnet.pl 01.08.08, 22:41 Kolego pojeździj po europie i popatrz jak wygląda świat. Anglicy pierdzą przy stołach i się cieszą jak mocniej śmierdzi ... powiedz im że są nie kulturalni ... Najczęciej tacy co nidzie nie byli nie widzieli jak wygląda świat to powtarzają, ale my jestesmy głupi i wogóle pijacy ... zreszta w Hiszpani uważają nas za bardzo fajnych ludzi tylko bardzo zakomplesionych tak jak w wielu innych krajach. Poszukaj art. na ten temat. Co do krytyki to zgadzam się z innymi Polacy/Polki to sadomasochisci znajdą najczarniejszą owce w ""rodzinie" i będa mówić tak to "my". Popatrz na nasze rodaczki jak się zachowują ? Przecież to są kompleksy (kolonialne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole Re: A jak sie chwala jacy zdolni IP: *.devs.futuro.pl 01.08.08, 23:14 Jeżeli podróżowałaś więcej ode mnie to chylę czoła. W europie nie byłem tylko w Mołdawii i Portugalii. Za granicą raczej nie powiem złego słowa na naszych, a raczej chce dać dobre świadectwo o naszym kraju. O innych tez raczej się nie wypowiadam bo funkcjonują rożne zwyczaje kulturowe. Ale mieszkam w miasteczku które tradycyjnie ma duża emigracje. Z mojej 30 osobowej klasy w podstawówce 27 jest w USA. Sam zresztą jak studiowałem jeździłem do Chicago i zasuwałem na budowach. Ale po prostu ma dość tego piprzenia ludzi którzy przyjeżdżają na chwile z Anglii Irlandii i opowiadają jacy ONI(czyt. Angole i Irlandczycy) są tępi i lewi, tylko dzięki takim zdolniachom co pracują za najniższe stawkę w ogóle te kraje funkcjonują. Goście się dowartościowują kosztem innych a nie tak naprawdę co potrafią(czyt. ile potrafią zarobić) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macin Re: Partacze "from Poland" IP: *.96-81-70.mc.videotron.ca 01.08.08, 22:13 z perspektywy "fachowca" kilka uwag dal "posiadaczy domow". Zawsze kiedy zgadzam sie na wykonanie danej pracy zaznaczam co jest w cenie. Przyklady prosze bardzo typowa lazienka i zamiana kafelek jesli chcesz zmienic TYLKO KAFELKI dostaniesz nizza cene, jesli chcesz wszytko do poziomu\pionu zapomnij o niskiej cenie. Inny przyklad za malowanie mieszkania licze 150$ za pomieszczenie jesli chcesz zeby po malowaniu twoj dom\mieszkanie wygladal jak z tego obrazka co mi pokazujesz to kosztuje 750$ za pomieszczenie. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
zefiryna.czarna Re: Partacze "from Poland" 02.08.08, 16:46 Może kiedyś spotkasz na swojej drodze stomatologa z takim podejsciem do pracy jak Twoje :) i założy Ci TYLKO PLOMBę :D > Inny > przyklad za malowanie mieszkania licze 150$ za pomieszczenie jesli > chcesz zeby po malowaniu twoj dom\mieszkanie wygladal jak z tego > obrazka co mi pokazujesz to kosztuje 750$ za pomieszczenie. > pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazbip Jest doskonale IP: *.dclient.hispeed.ch 01.08.08, 22:21 Nareszcie zaczynamy dorownywac najbogatszym krajom europejskim. Z niewapliwa duma i radoscia przeczytalem ze Polacy moga juz rownac sie np. z Niemcami, Anglikami itp. itd. Polak moze pozwolic sobie na Ukrainca, na Gastarbeiter'a. Gdy ja jeszcze mieszkalem w Polsce to mozna sobie bylo o tym tylko pomarzyc. Ale przeciez to znowu nie powinno tak bardzo zaskakiwac kogos kto interesuje sie sprawami budownictwa. Gdy na poczatku lat 90tych bylem w Polsce, to moj brat powiedzial mi: bedze problem. To wtedy zaczeto prywatyzowac polskie przedsiebiorstwa budowlane. Przy tych niewydajnych (no to moze za duzo powiedziane, bo za Gierka budowano kilka razy wiecej niz teraz), ale w kazdym razie paskudne socjalityczne, biurokratyczne i skorumpowane firmy. Nareszcie prywatyzacja i co za tym idzie odrzucenie niepotrzebnego balastu. Po co developerowi szkola zawodowa uczaca wredne dzieciaki jak postawic prosto sciane. Istota dzialania kazdej firmy w kapitalizmie jest przeciez robienie zysku, a nie wyrzcanie pieniedzy w bloto na nauke jakis debili, co wyraznie widac ze wszystkich postow tutj zamiszczonych. Ja uwazam ze bylo to bardzo dobre rozwiazanie, w kapitalizmie nie ma miejsca na niepotrzebne trwonienie pieniedzy, liczy sie tylko zysk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gramatyka Partacze "from Poland" IP: 91.200.114.* 01.08.08, 22:51 Artykuł ciekawy, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że napisał go dziennikarz. Gdzieś tak od połowy zaczęło mi się robić niedobrze od nadmiaru przecinków, powtórzeń i niekonsekwencji. Trzeba było poczekać na korektę!!! Jeśli zaś to tekst po korekcie - zwolnić ignoranta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wykonawca Partacze "from Poland" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 23:11 A Wy Klienci to niby kim jesteście? Najpierw poszukujecie wykonawcy byle byłby najtańszy,bo to wy niby jesteście Rockefeler,a oni dziady najgorsze ,muszą mniej od was zarabiać.Wielkie G. znacie sie na budowie razem z Muratorem w ręce lub inspektorem od łapówek przy odbiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Partacze "from Poland" 01.08.08, 23:27 trzeba było szanować pracowników zanim wyjechali za chlebem na Wyspy? Czy sądzicie ćwoki że to była łatwa decyzja dla "robola? wyjazd w nieznane? bez znajomości angielskiego? zostawienie rodziny tu? często zapożyczenie się? kto tu jest partaczem? robole czy qrwa, polskie elity? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evi specjalista-budowlaniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 23:40 Ciekawe,że za granicą Polacy są taaaaaaaaaaaakimi specjalistami. Znam takiego "budowlańca", który pracował w UK a teraz jest u niego remont. Remontuje mu obcy facet a rzeczony "budowlaniec" tylko miesza mu cement. Specjalista z Bożej łaski- swoje to oddaje w ręce fachowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devils2 Partacze "from Poland" IP: *.b-ras1.blp.dublin.eircom.net 01.08.08, 23:50 Przeciez koles w pozycji na "spiocha" nie jest pijany, tylko grzebie - pracuje przy przystanku. Na sile napisany artykul... Odpowiedz Link Zgłoś