Dodaj do ulubionych

Drogi kosztem działkowców

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 22:43
10 tys.złotych za utracony dom raz z własną działką - by
poszukać /!/ sobie inne mieszkanie no i koszty przeprowadzki - to
kryminał !!! Taka kwotamto tylko część uposażenia tych z
parlamentu ! Kto tak idiotycznie wymyślił ? Przecież ten pomysł nie
wyszedł naraz od wszystkich, tylko musiała jedna osoba coś tak
głupiego wymyślić !

Obserwuj wątek
    • robaczekzwierzaczek Re: Drogi kosztem działkowców 30.09.08, 23:16
      Przeczytaj jeszcze raz artykuł, ale spokojnie.10 tys ma być DODATKOWO!!!
      • Gość: Robert Wilk. Wszyscy głosowali, a PISowi sie dostało... IP: 195.177.83.* 01.10.08, 09:05
        A zjawisko jest takie, że niby to się nienawidzą, i kłócą,
        a jak centrala każe, to głosują zdumiewająco zgodnie.

Np czy wysłać naszych na wojnę czy nie...
      • Gość: wyrzucana 10 tys. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 11:13
        Smieszna kwota,wywłaszczeni z domów musza się wyprowadzić do 4 miesięcy,tego się głośno nie mówi,jestem w takiej sytuacji i jestem przerażona ,co można wybudować w tym czasie. Będę musiała przepłacać bo czasu nie ma.A nasi parlamentarzyści sie ośmieszaja bo są dumni ze ktoś jak opuści posiadłość to dostanie 5 %.Kogo mają na myśli siebie bo pokupili grunty i wiadomo tam sie nie mieszka. Kto jest w stanie mieszkając ,mając gospodarstwo ,maszyny opuścić dom do 30 dni!!!!!!!!!!!!!.To jest chore,ale PO znowu jest dumne ze coś zrobiło dla "ludu "(czytaj dla siebie)
    • Gość: eoki28 to sprzeczne z konstytucją IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.08, 02:42
      dlaczego ja teraz nie mogę dostać działki w centrum warszawy za darmo? w końcu musi być jakaś równość, dlaczego tylko stare zgredy mają działki... a zabrać w ramach walki z prl-em tak jak emerytury sbekom czy emerytury generałom. albo mają wszyscy albo nikt.w końcu żyjemy w polsce nie
      • krzych.korab I coraz więcej w niej durni jak eoki28.Kup i po 01.10.08, 06:42
        sprawie.Nikt za darmo nie daje.
        • sokolasty Re: I coraz więcej w niej durni jak eoki28.Kup i 01.10.08, 08:43
          Idź, popytaj, może ktoś Ci sprzeda. Poważnie piszę.
      • kakens Re: to sprzeczne z konstytucją 01.10.08, 08:15
        Idź, popytaj, może coś mają. Albo ktoś Ci odstąpi. W ostateczności kupisz za
        1000zł z altanką i drzewkami.
      • Gość: anita Re: to sprzeczne z konstytucją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 09:55
        jestes glupia chcesz dzialke za darmo ja ciezko pracowalam cale zycie
        i nikt mi nic nie dal za darmo mam dzialke od 2lat ale slono za nia
        zaplacilam wydalam wszystko co mnialam pamietaj ty tez bedziesz
        [stara,stary zgred nie ublizaj nikomu tylko pracuj uczciwie
        oszczedzaj anie wyciagasz lapy. WIECEJ SZACUNKU I KULTURY WOBEC
        LUDZI bo z tego co wypisujesz to widac ze jestes zerem glupim
        bezmuzgowcem
    • guru133 Ciekaw jestem gdzie się podział szacunek dla 01.10.08, 04:02
      prywatnej własności i ideologia niewidzialnej ręki rynku, która załatwi wszystie
      ekonomiczne problemy?
      • bary1234 Re: Ciekaw jestem gdzie się podział szacunek dla 01.10.08, 06:02
        Nie dajcie się oszukać i przypisać tego PIS.
        Obecny rząd zrobi wszystko żeby właśnie tak wyglądało że działki
        zostaną odebrane przez PIS.
      • krzych.korab Dla własnej prywatnej własności pełny szczuneczek 01.10.08, 06:44
        dla cudzej już nie.
      • krzych.korab Reprywatyzacja,zwrot za majątki pozostawione na 01.10.08, 06:46
        wschodzie jest oparta na ICH prawie własności.Społeczeństwo czyli hołota ich nie
        interesuje.
      • valana Re: Ciekaw jestem gdzie się podział szacunek dla 01.10.08, 08:21
        guru133 napisał:

> prywatnej własności i ideologia niewidzialnej ręki rynku, która załatwi wszysti
        > e
        > ekonomiczne problemy?
        > _____________________________________________________________
        > Każdy liberał to głęboko ukryty socjalista -populista.

Jeśli chodzi o ścisłość, to te działki nie są przedmiotem prywatnej własności, a
        jedynie są użytkowane na podstawie rozmaitych innych tytułów prawnych.
    • Gość: adamdark01 Drogi kosztem działkowców IP: *.red.bezeqint.net 01.10.08, 06:00
      Nie będę zdziwiony,że nagle przeczytamy,w gazecie,+ powstała partia
      polityczna działkowców i organizują pochód protestowy przeciw
      uchwałom o odbieraniu działek od ludzi,którzy uczciwie je
      nabyli,opłacili,są właścicielami,a rząd im odbiera nie
      prawnie,przecież to było za komuchów,jedno z warunków socialnych,a
      wy im ten warunek odbieracie siłą? to jest naruszenie prawa
      międzynarodowego i naruszenie godności człowieka,jeżeli miejsce to
      jest niezbędne dla przeprowadzenia drogi,to należy wypłacić
      odszkodowanie według właściwej wartości wolno rynkowej tej działki,a
      nie robić z tego handel nie uczciwy,co moje to moje,co twoje to też
      moje, to jest znane od nie uczciwych pasarów,oszukańców,a nie od
      rządu państwa prawdziwej demokracji,
      wstyd i hańba takiemu rządowi-.
      • mike-great Wstyd i hańba Tuskowi i PO od początku do końca... 01.10.08, 06:09
        Wstyd i hańba Tuskowi i PO od początku do końca...
        • zbigniew1000 Gdzie drwa rąbią....wióry lecą... 01.10.08, 06:25
          Zostaje im jeszcze sąd, TK, oraz Strasburg.

Jest gdzie powalczyć.

A w tym czasie może będą drogi... wilk syty i wilk syty będzie
          • krzych.korab Powiesz to samo gdy zniszczą 20 lat twojej pracy? 01.10.08, 06:50
            • zbigniew1000 Re: Powiesz to samo gdy zniszczą 20 lat twojej pr 01.10.08, 07:49
              20 lat???

rancho tam wybudowałeś?

na posadzenie marchewki i pietruszki 20 lat?

czy na postawienie altanki?

Najczęściej jak widzę altanki to znakomita większość to ruiny nie
              warte wiecej niz 500 zł.

O ile się nie mylę to chyba nie mają aktu własności tylko
              dzierżawę....
              • kakens Re: Powiesz to samo gdy zniszczą 20 lat twojej pr 01.10.08, 08:22
                > 20 lat???
                >
                > rancho tam wybudowałeś?
                >
                > na posadzenie marchewki i pietruszki 20 lat?

Altanka, doprowadzenie nieużytków do jako takiej klasy ziemi, pielęgnowanie
                drzewek, które są teraz dorodne.
                Mój dziadek, po tym jak na 2 lata zabrano mu część działki i uszkodzono altanę,
                dostał wylewu. Nie mógł patrzeć jak wyrywają i niszczą to, co przez tyle lat
                pielęgnował.
                Można się śmiać i drwić, ale dla wielu tych ludzi działka jest całym życiem.
                • Gość: Radziwil Re: Powiesz to samo gdy zniszczą 20 lat twojej pr IP: 195.190.17.* 01.10.08, 09:14
                  Masz całkowitą racje, ale ... (zawsze jest jakieś ale). W większości przypadków, właścicielem ogrodowych działek położonych na terenie miasta jest gmina.

Pozdrawiam

Darek
                  • kakens Re: Powiesz to samo gdy zniszczą 20 lat twojej pr 01.10.08, 09:20
                    Oczywiście i dlatego gmina powinna mieć bezwzględną możliwość wypowiedzenia
                    umowy ZA ODPOWIEDNIM ODSZKODOWANIEM. (Sorry za caps, ale forum nie obsługuje
                    chyba innych form podkreślania).

• Gość: Radziwil Re: Powiesz to samo gdy zniszczą 20 lat twojej pr IP: 195.190.17.* 01.10.08, 12:04
                      Powiedz mi, dlaczego za odszkodowaniem ? Przecież to są ich tereny (gminy). Nie wiem jak wygląda treść umowy, ale jeśli jest tam zapis o ewentualnym odszkodowaniu, to masz racje. W przeciwnym razie w każdej chwili można odebrać działki bez wypłacenia nawet złotówki jako odszkodowanie.

Pozdrawiam

Darek
                      • kakens Re: Powiesz to samo gdy zniszczą 20 lat twojej pr 01.10.08, 14:18
                        Potrafię Ci odpowiedzieć jedynie w kategoriach moralnych. Przez 40 lat działka
                        była uprawiana i doglądana przez dziadka, ojca, teraz przechodzi na syna. Przez
                        30 lat dookoła były tylko chaszcze i nikt się tym terenem nie interesował.
                        Może gdyby istniała możliwość wykupu tej ziemi, to by to zrobił. Ale w grę
                        wchodziła jedynie "dzierżawa"
                        Zwykła ludzka przyzwoitość, może to naiwne w dzisiejszych czasach pogoni za
                        pieniądzem, ale tak to widzę.
                        Przecież to nie są jakieś olbrzymie kwoty.
                        • pjpb Re: Powiesz to samo gdy zniszczą 20 lat twojej pr 01.10.08, 15:46
                          Hmmmm... "Zwykła ludzka przyzwoitość"? Zwykła ludzka przyzwoitość to powiedzieć:
                          "Mamy tereny w środku miasta, które chcemy zagospodarować, ale w najbliższych
                          latach nas na to nie stać. Szkoda, aby tak atrakcyjne tereny się marnowały.
                          Drodzy ludzie, zagospodarujcie je sobie - ale miejcie świadomość, że jak nas
                          będzie stać, będziemy je chcieli zagospodarować i będziecie je musieli opuścić."
                          To zostało powiedziane, aby się ludzie za bardzo nie przyzwyczajali na działkach
                          nie można nic budować. Działkowicze się mimo to zasiedzieli - ale co z tego?
                          Jeśli wynajmuję od kogoś mieszkanie na czas nieokreślony z wypowiedzeniem
                          miesięcznym, po dwudziestu latach mieszkania jeśli właściciel wypowiada mi
                          umowę, mogę go prosić o wydłużenie terminu. Nikt chyba nie będzie żądał
                          pieniędzy za wyprowadzenie się; jeśli poza umową kilka lat temu zmienię parkiet,
                          też robię to dla siebie i na własne ryzyko. PS. Nie jestem pewien, czy operacje
                          sprzedaży działek czy dziedziczenie jest zgodne z prawem. Mam wrażenie [z tego
                          co kiedyś czytałem] - że nie jest; tylko się tak utarło i tak jest.
                          • Gość: bryza Re: Powiesz to samo gdy zniszczą 20 lat twojej pr IP: *.interpc.pl 14.10.08, 12:37
                            Idea ogrodów działkowych istnieje i ma się dobrze w wielu krajach Europy .
                            Uważasz, że należy ją zniszczyć? Odebrać jedyną możliwość odpoczynku ludziom
                            niebogatym , których nie stać na własny domek z ogrodem? Co to znaczy
                            "działkowicze się zasiedzieli"? Mój ROD istnieje od 1926 roku , powstał na
                            terenie poprzemysłowym , zdewastowanym . Działkowcy z niczego stworzyli piękne
                            miejsce , pełne drzew , kwiatów , ptaków, pszczół itd. Miejsce to służy nie
                            tylko im i ich rodzinom , ale także okolicznym mieszkańcom , jako tereny
                            rekreacyjne i zielone płuca dla miasta.
                            Nikt nie neguje konieczności rozwoju miast i budowy dróg, działkowcy są tego
                            świadomi , ale nie wylewajmy dziecka z kąpielą!
                            Zniszczyć jest łatwo , ale co w zamian? Ławka w parku ,zasłanym psimi odchodami?
                            • Gość: MIECIA Re: Powiesz to samo gdy zniszczą 20 lat twojej pr IP: 83.2.120.* 26.10.08, 20:24
                              moze tak było 100lat temu,teraz na działkach jest samowola powiedz kto
                              kontroluje przybyszy nie posiadajacych prawa bytu tam,jezeli uzytkownik działki
                              udostepnia swoja działke osobom młodym bardzo młodym na całe noce bez nadzoru
                              dorołych,gdzie towarzystwo jest wulgarne pija alkohol,prowokuja
                              innych,dziewczyna młoda pijana to rozpacz, wulgaryzm nie schodził jej pyska bo
                              tylko tak mozna okreslic.I to ma byc wypoczynek.Gdzie sa zarzady? Przeciez sa
                              przepisy regulujace zachowanie i uzytkowania działki/Rozwalic te burdele
                            • Gość: domi Re: Powiesz to samo gdy zniszczą 20 lat twojej pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.08, 22:33
                              POPIERAM
                            • Gość: domi Re: Powiesz to samo gdy zniszczą 20 lat twojej pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.08, 22:33
                              POPIERAM
                        • Gość: alek daj spokoj z tymi "kategoriami moralnymi" IP: *.dyn.grandenetworks.net 18.10.08, 00:11
                          to jest tak jakbys dbal/dbala o trawnik przy bloku. to jest ladnie
                          i fair ale w kazdym momencie zamiast trawnika moze sie tam pojawic
                          piaskownica albo plac zabaw dla dzieci. i byscie mieli tyle samo do
                          powiedzenia!
              • Gość: domi Re: Powiesz to samo gdy zniszczą 20 lat twojej pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.08, 23:13
                jesteś nie doinformiwanym głupkiem!
      • Gość: TT. a Sld? IP: *.generacja.pl 01.10.08, 06:45
        Partia działkowców już jest - nazywa się SLD, za każdym razem wykorzystuje
        strach działkowców żeby dostać kilka porcent głosów. Ziemia działkowców nie
        nalezy do nich to zwykła dzierżawa na 99lat - a dzierżawa to jest forma umowy
        której warunkiem trwania jest zgodna wola obu stron. Jak jedna strona nie zechce
        - to umowę rozwiązuje, wypłaca karę umowną. Wszystko jest prawnie jasne każdy
        wiedział na jakich zasadach ma działkę.

Z resztą o co ten krzyk. Na działkach nie było wolno budować obiektów związanych
        z gruntem. jak ktoś wybudował sobie jak przezydent szczecina pałac na 300m2 to
        to jako samowola budowlana powinno pójść pod spychacz.

A popatrz z drugiej strony np we Wrocławiu 2 km od rynku są działki i to w
        znacznej ilości. Często siedzą tam lumpy, złodzieje palą kable itp tymczasem
        wmieście nawet 10km od rynku dramatycznie brakuje terenów pod zabudowę a ceny
        działek są horrendalne.
        teraz policz: czy zgadzasz si żeby miasto np ciągneło infrastrukturę na teren
        15km od centrum, zbudowało tam dwupasmowa drogę, linie tramwajową (koszty: 15km
        kanalizacji= 40mln droga= 75mln x2 +wykup terenów po drodze) tylko dlatego zeby
        kilka babć uprawiało sobie kwiatki i marchewkę 2km od rynku? Czy jako podatnik
        danego miasta zgodzisz się pokryć te koszty? Bo jak dla mnie ta marchewka
        wychodzi za drogo
        • sokolasty Re: a Sld? 01.10.08, 08:44
          Dobra, fajnie, niech polikwidują działki, ale za odszkodowaniem!
      • Gość: koxiarz Re: Drogi kosztem działkowców IP: 195.182.52.* 01.10.08, 09:52
        Gość portalu: adamdark01 napisał(a):

> Nie będę zdziwiony,że nagle przeczytamy,w gazecie,+ powstała
        partia
        > polityczna działkowców i organizują pochód protestowy przeciw
        > uchwałom o odbieraniu działek od ludzi,którzy uczciwie je
        > nabyli,opłacili,są właścicielami,a rząd im odbiera nie
        > prawnie,przecież to było za komuchów,jedno z warunków socialnych,a
        > wy im ten warunek odbieracie siłą? to jest naruszenie prawa
        > międzynarodowego i naruszenie godności człowieka,jeżeli miejsce to
        > jest niezbędne dla przeprowadzenia drogi,to należy wypłacić
        > odszkodowanie według właściwej wartości wolno rynkowej tej
        działki,a
        > nie robić z tego handel nie uczciwy,co moje to moje,co twoje to
        też
        > moje, to jest znane od nie uczciwych pasarów,oszukańców,a nie od
        > rządu państwa prawdziwej demokracji,
        > wstyd i hańba takiemu rządowi-.

Przeczytaj artykuł jeszcze raz, tym razem uwaznije i zastanow sie o
        czym on rzeczywiscie traktuje, bo twoj post jest oderwany od tematu.

Czy według ciebie, komuś kto bawi się w działkowicza na terenie,
        który należy do gminy naprawdę ma orzymywać jakieś odszkodowanie?

Czytanie to pierwszy krok, prawdziwym sukcesem jest czytanie ze
        zrozumieniem.
      • Gość: zgred Re: Drogi kosztem działkowców IP: *.eranet.pl 01.10.08, 11:31
        Zapominasz (albo nie wiesz) w jaki sposób zostało nabyte prawo własności
        działek. To ZAWSZE były tereny rezerwowe pod budownictwo i inwestycje i żeby nie
        stały puste, oddane zostały ludziom do CZASOWEGO użytkowania. I tak powinno zostać.
      • Gość: Gosc Re: Drogi kosztem działkowców IP: *.autocom.pl 01.10.08, 12:45
        Nie myl dzialki kupionej z dzialka wypozyczoną. Chcesz uzytkowac
        nieruchomość to sobie ja kup
    • Gość: kupa syfu Tylko mohery nie chcą autostrad ,bo po co im ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 07:44
      Oni już tylko siedzą w oknach ,albo na działkach i grzebią w ziemii . Jak nie ekoterror ,to marchiewkoterror . Na 99% stoi za tym rosyjskie FSB .
      • Gość: Maciek ale po co te drogi pieniaczu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 09:01
        Za mało jeszcze samochodów wszystko korkuje? Za czyste powietrze jest? Za mało dzieci alergie łapią? Nie jestem ani ekoterrorystą, ani mocherem, zdrowy rozsądek podpowiada, że terror blachoterrorystów nikomu nie wyjdzie na dobre. W USA są miasta gdzie 70% ich powierzchni zajmuje infrastruktura dla samochodów. I te miasta umierają, bo nikt nie chce juz tam mieszkać, bo jakość życia jest tam fatalna, bo zanieczyszczenie powietrza sprawia, że starszym trudno jest tam oddychać.

Czy ta budowa nowych dróg to jest jakiś DOGMAT? Po prostu tyle się gada, że drogi muszą być, że wszyscy (nawet Ci biedni działkowicze) nie potrafią zaoponować?

Europa zachodnia już od dawna wie, że nie tędy droga. Ale my zamiast naśladować najnowsze rozwiązania, kopiujemy podejście sprzed 30 lat.
        Szkoda tylko, że moje dzieci będą musiały żyć w takim syfie dzięki takim rządom...
        • Gość: koxiarz Re: ale po co te drogi pieniaczu? IP: 195.182.52.* 01.10.08, 10:12
          Gość portalu: Maciek napisał(a):
          > Za mało jeszcze samochodów wszystko korkuje? Za czyste powietrze
          jest? Za mało
          > dzieci alergie łapią? Nie jestem ani ekoterrorystą, ani mocherem,
          zdrowy rozsąd
          > ek podpowiada, że terror blachoterrorystów nikomu nie wyjdzie na
          dobre. W USA s
          > ą miasta gdzie 70% ich powierzchni zajmuje infrastruktura dla
          samochodów. I te
          > miasta umierają, bo nikt nie chce juz tam mieszkać, bo jakość
          życia jest tam fa
          > talna, bo zanieczyszczenie powietrza sprawia, że starszym trudno
          jest tam oddyc
          > hać.

Normalnie zatkało mnie bo nie spodziewałem sie kogoś, kto będzie
          widział związku pomiedzy gó...aną infrastruktura drogową a korkami.
          Czy twoim argumentem przeciwko budowie dróg sa KORKI? Brawo,
          niezwykle błyskotliwy argument ;)

>
          > Czy ta budowa nowych dróg to jest jakiś DOGMAT? Po prostu tyle się
          gada, że dro
          > gi muszą być, że wszyscy (nawet Ci biedni działkowicze) nie
          potrafią zaoponować?

Przejedź sie samochodem po Polsce to się przekonasz dlaczego DROGI
          TO PRIORYTET (żaden dogmat!!!).

> Europa zachodnia już od dawna wie, że nie tędy droga. Ale my
          zamiast naśladować
          > najnowsze rozwiązania, kopiujemy podejście sprzed 30 lat.
          > Szkoda tylko, że moje dzieci będą musiały żyć w takim syfie dzięki
          takim rządom
          > ...

Sięgamy po europejskie rozwiązania sprzed 30 lat bo jestesmy tyle
          lat w tyle za Europą.

Życzę ci, twoim dzieciom, a przede wszystkim sobie i moim pociechom,
          aby jak najszybciej infrastruktura drogowa w Poslce mogła równac się
          tej na zachodzie Europy. Wybacz, ale ja mam dość
          kilkunastogodzinnych powrotów "zderzak w zderzak" z długich
          weekendów. Drogi w takich sytuacjach sa tak zakorkowane, że 450
          kilometrów pokonuje sie w 13 godzin i to niezależnie z której części
          Poslki się wraca. Codzienne problemy kierowców w miastach pominę, bo
          każdy z nas doskonale wie, jak się jeździ w szczycie.
          • Gość: aurora Re: ale po co te drogi pieniaczu? IP: *.softdesk.com.pl 01.10.08, 12:38
            ale bardzo dużo ogódków działkowych bynajmniej nie leży w miejscach, gdzie potrzebne/możliwe do wybudowania są drogi, szczególnei te w miastach. przy budowie dróg to częsciej wywłaszczani są chyba ludzie z własnych domów.

na tereny działkowców to mają chrapke inwestorzy, zeby zamiast zieleni i spokoju postawić kolejne, n-te centrum handlowe czy "aparatmentowce" z mieszkaniami po 50m2 :P
    • Gość: m Działkowiec to po prostu miastowy śmieć, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.08, 07:48
      który ma prawo tylko bulić podatki na wieś (ale gdzie oni będą kraść
      warzywka? Bo oni marchewki sobie nie posadzą). Tylko czemu ta
      komunistyczna pozostałość jak ją nazywa "polska prawica" istnieje na
      całym świecie?
      Ale trudno dopóki Polaki będą dziwne prawa traktować na
      zasadzie "mnie to niedotyczy" to potem będą niespodzianki.
      • zbigniew1000 mogło być gorzej... 01.10.08, 07:51
        np. zagonić jeszcze działkowców do robót ziemnych przy
        autostradach...

W Chinach nie byłoby z tym problemu :)
    • Gość: y. Drogi kosztem działkowców IP: *.nsn-inter.net 01.10.08, 08:21
      No dobrze to ile teraz dostane za wywłaszczenie mnie z kilku ha działki pod droge?
    • igrekoski PiS OFF!!! 01.10.08, 08:27
      Młoda Foka! Pisiory chować się do gaci!
    • Gość: Sprawiedliwy Drogi kosztem działkowców IP: *.opera-mini.net 01.10.08, 08:29
      A czy dzialkowcy maja akty notarialne na 'swoje' grunty? Dostali (?) za jakas symboliczna oplate grunty warte kilkadziesiat-kilkaset tys. PLN? Niech se wykupia, wtedy bedzie ok. A jak nie to wynocha na wioski a nie w obrzezach miast sie cisnac !
    • Gość: @ Re: Drogi kosztem działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 08:29
      PO - Pie...Obywateli
    • Gość: kt Drogi kosztem działkowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.08, 08:35
      Zanim ktoś zacznie krytykować ten przepis niech zapozna się z Ustawą
      o pracowniczych ogrodach działkowych i wynikających z nich
      przywilejach dla działkowców. Większe przywileje zapisane są tylko w
      Karcie Górnika i Karcie Nauczyciela. Uważam , że dobro Państwa jest
      ponad wszystko, i jeden" warchoł" nie może blokować inwestycji
      ważnychdla kraju.
      • Gość: Lex Re: Drogi kosztem działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 08:48
        Konstytucyjna ochrona własności panowie. Każdy sąd przyzna rację działkowcom.
        RPO może obali ustawę w TK. Jest szereg wyjść.

Pamiętajmy, że w myśl zasad demokratycznego państwa prawa funkcjonuje zasada
        ochrony praw nabytych. To tyle.
        • Gość: oi Re: Drogi kosztem działkowców IP: *.stansat.pl 01.10.08, 08:58
          konstytucja chroni własnośc tylko na papierze ,przeczytaj ustawe o ochronie praw
          lokatorów ,a może zrozumiesz do czego może posłużyc egzemplarz konstytucji i
          dlaczego sędziowie TK nie orzekają w tej sprawie
        • Gość: Inkwizytor To nie jest ich własność tylko użtykowanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 10:35
          Chciały by dziady wielkich odszkodowań, parę kafli za altankę z
          azbestu i nara!!
    • Gość: ula Drogi kosztem działkowców IP: *.stansat.pl 01.10.08, 08:44
      działkowcy ani ZPODz nie są właścicielami tych terenów ,obszary te są
      najlepszymi rejonami miast ,powinny powstawac tam ogólnodostępne tereny
      rekreacyjne ,a nie paskudne budki ,nakłady poniesione przez działkowców są
      ułamkiem promila w stosunku do ich wartości ,od jakiegoś czasu są obiektem
      olbrzymich spekulacji tak jak inna forma szemranrj własności TBS-y
    • Gość: mart Drogi kosztem działkowców IP: *.izacom.pl 01.10.08, 08:48
      Skoro działkowcy tak się obawiają utraty dorobku wielu lat pracy, to
      dlaczego do tej pory nie przeszkadzało im, że są tylko najemcami
      gruntu, a nie jego właścicielami? Bo do tego sprowadza się
      użytkowanie wieczyste...
      • kotdachowy Re: Drogi kosztem działkowców 01.10.08, 08:56
        Dzialkowcom powinni dzialki przeniesc na wypierdoze jakas. Miast potrzebuje sie
        rozwijac- zwlaszcza infrastruktura.
        • kakens Re: Drogi kosztem działkowców 01.10.08, 09:10
          Jakaś równowaga powinna być. Rozwój rozwojem, ale ogródki to tereny zielone,
          które miastu są niezbędne. Inaczej mamy betonową pustynię.
          Oczywiście, jeśli planowana jest jakaś inwestycja infrastrukturalna, to
          działkowcy powinni zostać wyrzuceni nawet siłą (za odszkodowaniem).
          • Gość: nana Re:Ogródki działkowe to spalarnia śmieci ! IP: *.as.kn.pl 01.10.08, 10:01
            Ogródki działkowe powinny być przeniesione ZA MIASTO. Wiosną i
            jesienią służą tylko do SPALANIA ŚMIECI !!!! I to w samym środku
            miasta!!!!!! Wtedy cała okolica jest niesamowicie zaczadzona. Nie
            można okna otworzyć, czy wyjść na dwór.Proszenie o interwencję
            policji, straży pożarnej lub miejskiej nic nie daje, bo przepisy
            jakie mamy w Polsce zezwalają na spalanie śmieci na terenie ogródków
            działkowych. Uważam, że to za skandal.
            • dzielanski Żeby tylko spalarnie ! 01.10.08, 18:21
              Niestety dość często spotyka się strefy śmieci wokół ogródków
              działkowych. Wiem, że nie wszyscy działkowcy dbając o swój kawałek
              poletka robią syf wszędzie wokół, ale dobrze byłoby, gdyby ci
              normalni chociaż zwracali na to uwagę sąsiadom-śmiecicielom.
            • Gość: zgredzica59 Re:Ogródki działkowe to spalarnia śmieci ! IP: 193.238.200.* 04.10.08, 00:03
              A prywatne domy nie są spalarnią śmieci???Tam dopiero spalają !Wszystko od
              papieru po butelki plastykowe .A te wory ze śmieciami, starymi
              kineskopami,potłuczonym azbestem które poniewierają się po lesie to też
              działkowcy?Zazdrość zżera niektórych z Was i tyle to takie typowe w naszym kraju
              ja nie mam to i inni tez nie mogą mieć
          • Gość: Inkwizytor Re: Drogi kosztem działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 10:38
            Od tego są parki a nie pseudo prywatne działeczki dla emerytów.
            • kakens Re: Drogi kosztem działkowców 01.10.08, 10:45
              Gość portalu: Inkwizytor napisał(a):

> Od tego są parki a nie pseudo prywatne działeczki dla emerytów.

We Wrocławiu Parki stworzono za dziada pradziada i tyle. Nic nowego nie powstaje
              bo ziemia jest zbyt cenna i lepiej budować. Ogródki tworzą pewną enklawę
              zieleni. Faktycznie, nie na wszystkie można wejść, ale to tylko dlatego, że
              działkowcy boją się wandali i kradzieży. Słusznie, bo swołoczy pełno.
              Kilka ogródków ma alejki stworzone i dostępne dla wszystkich, w tym place zabaw.
              I w tym kierunku można by to rozwijać.

Wolę w sąsiedztwie ogródki, nawet zamknięte niż betonową pustynię.
              • Gość: Inkwizytor Re: Drogi kosztem działkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 10:57
                Codziennie przejeżdżam koło działek na Broniewskiego we Wrocku,
                ciężko ich nie zauważyć, jak się stoi w wielkim korku, przez te
                działki w tym miejscu zwęża się ulica i jakoś nie poprawia to
                jakości powietrza, nie wiem czy pamiętasz jaki niemiłosierny burdel
                był przez działkowców z estakadą na Klecińskiej, parę lat trwały
                przepychanki z działkowcami, zanim zrobili jedną z lepszych
                inwestycji w tym mieście.
                Brak parków to żaden wykręt dla utrzymywania działek w centrum
                miasta a jednynie powód do nacisków na miasto aby wreszcie tym się
                zajęło, też mi się nie podoba Wrocek jako betonowa pustynia ale
                działki na pewno nie są na to rozwiązaniem.
                • kakens Re: Drogi kosztem działkowców 01.10.08, 11:09
                  I dlatego nie powinno być dyskusji. Dostaną odszkodowanie za altankę, drzewka i
                  do widzenia. Bez dyskusji. Przecież droga to tylko kilka działek, reszta mogłaby
                  zostać.
                  Nie podobają mi się tylko takie ataki na ludzi, jakie tu niektórzy uskuteczniają.
                  BTW. Gdzie są działki w centrum miasta? ;) Bo centrum coś nam się rozrasta :D
    • Gość: www kraj bezprawia i prywaty, przestaje IP: *.aster.pl 01.10.08, 09:31
      tutaj inwestowac!! newet zlotowki!! NIGDY!! dla tych darmozjadow w
      sejmie, w sadach i w urzedach!! pasozyty spoleczne!! to sa LUMPY a
      nie ci spod budki z piwem!!
      • Gość: marter7 Glupoty piszesz... IP: *.ict.pwr.wroc.pl 01.10.08, 11:10
        ..jak i większość zresztą
    • Gość: nickname Największa głupota to inwestować na nie swoim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 10:04
      a potem mieć pretensję że zabierają.
      Związek działkowców pewnie miał nadzieję, że tak jak w przypadku
      spółdzielni mieszkaniowych, każdego uwłaszczą za złotówkę, (bo
      faktycznie użytkowanie wieczyste jako forma władania jest bezsensem
      rodem z komunizmu) ale się przeliczyli i d.pa blada; zanim ich
      uwłaszczą to i nie będzie na czym.
    • Gość: x Drogi kosztem działkowców IP: *.geod.agh.edu.pl 01.10.08, 10:04
      Ogródki działkowe dzielą się na dwie kategorie: 1) na gruntach
      prywatnych, a więc z umową dzierżawy na określony okres czasu lub
      działkowicze są właścicielami/współwłaścicielami gruntu; 2) na
      gruntach publicznych, których właścicelem jest Skarb Państwa lub
      jednostki administracji terytorialnej. W tym drugim przypadku
      ogródki działkowe są tylko formą przechowania gruntu przeznaczonego
      pod poźniejsze inwestycje lub jako rezerwa majątkowa. I to powinno
      być jasno powiedziane! Można było zostawić nieużytek i mieć święty
      spokój, a można było pozwolić ludziom gospodarować na tych
      potencjalnych nieużytkach i cieszyć się owocami (kwiatami,
      warzywami, ciszą i spokojem), jakie wydadzą. Jest oczywiste, że ze
      społecznego punktu widzenia to drugie rozwiązanie jest lepsze. Ale
      jest też oczywiste, że nie daje użytkownikom gruntu żadnego prawa do
      niego!
      A więc nie "drogi kosztem działkowców", bo to jest populistyczna
      brednia i podżeganie, za które pismak powinien być pociągniety do
      odpowiedzialności, tylko: "Działkowcy, bądźcie wdzięczni, że przez
      tyle lat mogliście użytkować tę ziemię"!
      Jest jednak kwestia usunięcia tymczasowych użytkowników w możliwie
      ludzki sposób. Nie jestem specem od sadownictwa czy warzywnictwa,
      ale może by przyjąć taki punkt wyjścia: a) informacja o planowanym
      przejęciu gruntów powinna być podana na tyle wcześnie, by użytkownik
      miał po niej przynajmniej jeden pełny okres wegetacyjny jeszcze dla
      siebie; b) przejęcie gruntu po wiosennym okresie przesadzania
      drzewek i krzewów (a więc w marcu/kwietniu? - niech się wypowiedzą
      sadownicy). A więc jeśli dziś, no - do końca roku 2008, ale NIE
      POŹNIEJ, zostanie ogłoszona decyzja o przejęciu gruntów pod
      inwestycje, to to przejęcie może fizycznie nastąpić nie wcześniej
      niż wiosną 2010 roku. Właściciel gruntów podejmuje decyzje o ich
      innym zagospodarowaniu, więc, jeśli humanitarne terminy (np. takie
      jak sugeruję wyżej) zostały dotrzymane, nie ma sensu ustanawianie
      żadnej drogi odwoławczej.
      Znając praktyczne terminy realizacji wszelkich inwestycji drogowych
      w Polsce jestem przekonany, że proponowana procedura: nawet półtora
      roku od powiadomienia o decyzji po przejęcie gruntu, na pewno nie
      spowoduje żadnych opóźnień, bo przecież będzie to prosta droga
      administracyjna, bez procedury wywłaszczeniowej, wycen, sądów,
      odwołań, procesów etc.
      I jeszcze jedno - to nie PiS i nie PO, ale SLD i inne sieroty po
      komunie próbują zbić kapitał polityczny mamiąc użytkowników ogródków
      działkowych "uwłaszczeniem" itp. Obiecują, że dadzą, bo to nie ich
      własność!
      • Gość: prezes Re: Drogi kosztem działkowców IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.08, 22:39
        Przecież to PIS niedawno zgodnie z kilkoma projektami swoich ustaw chciał
        działkowcom sprzedawać za 5% wartości, czyli rozdawać prawie za darmo, grunty
        zajmowane przez ogrody działkowe. Czy te obiecanki były uczciwe,prawe i
        sprawiedliwe? O co właściwie chodzi? Chyba chodzi o pieniądze, tylko dla kogo i
        od kogo? Działkowcy bronią praw nabytych i swojej własności, która znajduje się
        na użytkowanych gruntach. Czy to tak trudno zrozumieć?
    • naprawdetrzezwy A te działki są własnością uźytkowników? 01.10.08, 10:06
      Mają na to papiery, że to ich ziemia?
      Akt notarialny? Księgę wieczystą?

Nie?
      No to o co krzyk? Chcą (jak księża) wyrwać z budżetu ile się tylko da?
      ;>>>
      • Gość: Inkwizytor Re: A te działki są własnością uźytkowników? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 10:33
        Wreszcie trzeźwy post!! Kto powiedział że to ich własność!!
        Większość tych działek to użytkowanie wieczyste a to może być
        cofnięte z ważnych powodów. Pies chędożył te działki, blokują
        wielkie inwestycje miejskie, drogi i osiedla tylko po to żeby paru
        dziadków mogło marchewkę posadzić o odpocząć kosztem reszty.
      • Gość: marter7 własnośc IP: *.ict.pwr.wroc.pl 01.10.08, 11:12
        Oburzonym chciałbym zwrócić uwagę na ten fragment:
        "Jeśli związek działkowców jest użytkownikiem wieczystym ziemi przeznaczonej pod
        budowę drogi, to z tytułu wywłaszczenia należeć mu się będzie odszkodowanie na
        zasadach ogólnych.[...]w największych aglomeracjach [...] działkowcy użytkują
        ziemię należącą do gminy lub skarbu państwa"

No i natym polega problem, że siedzą na cudzej ziemi, a chcieliby jeszcze za to
        pieniądze...
        • Gość: domi Re: własnośc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.08, 21:15
          Ruch Ogrodnictwa Działkowego w Polsce istnieje od ponad stu lat
          wrusł w kulturę, a poza tym to przeczytaj dokładnie ustawe a dowiesz
          się że działka w ROD jako podstawowy element PZD jest pomoca
          socjalną państwa dla najuboższej warstwy społeczeństawa. A odnosząc
          się do ostatniego zdania to nie za ziemie tylko za to co natej ziemi
          zostało zrobione przez działkowców.
    • duziabuzia dziennikarze GW nie umieją pisać o Sarawaku 01.10.08, 10:30
      bez uszczypnięcia PiSu..czytam te teksty i na wymioty mi sią zbiera.
      ciężko znoszę ułomności bliźnich...
      • Gość: orety Re: dziennikarze GW nie umieją pisać o Sarawaku IP: *.adsl.alicedsl.de 01.10.08, 11:27
        psychiarta ci pomoże. tylko nie wypisuj tu na forum już żadnych idiotyzmów
      • Gość: M Re: dziennikarze GW nie umieją pisać o Sarawaku IP: 170.162.33.* 01.10.08, 12:17
        najwieksze gazety w calej Europie maja swoje preferencje, jedne sa
        lewicowe, inne prawicowe itp. prawdopodobnie to naturalny stan
        rzeczy, wiec moja rada nie zagladaj na to forum i nie czytaj GW
        jezeli Ci sie ten swiatopoglad nie odpowiada....
        • Gość: qwetrt Re: dziennikarze GW nie umieją pisać o Sarawaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 12:21
          tak, tak, nie zaglądaj, a najlepiej wyprowadź się z tego kraju, bo my tu mamy wszyscy jednolite i ustalone poglądy i nie będziemy takich odszczepieńców i zaplutych karłów reakcji tolerować
          • Gość: domi Re: dziennikarze GW nie umieją pisać o Sarawaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.08, 22:19
            jak to czytam to mam przed oczami inkwizycje i mocherowe berety
          • Gość: domi Re: dziennikarze GW nie umieją pisać o Sarawaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.08, 22:25
            jak czytam twoją wypowidź to mam przed oczami inkwizycje i
            mocherowe berety
    • barwie Drogi kosztem działkowców 01.10.08, 10:47
      A może ktoś mi powie gdzie nieszczęśliwi działkowcy są WŁAŚCICIELAMI gruntów,
      na których posiali te swoje pietruszki i inne??? Pietruszki to jeszcze nic,
      ale co ze stawianymi na działkach wielkimi nierzadko chałupami, które niewiele
      wspólnego mają z letnimi altankami? Przykład Poznania pokazuje, że na
      ogródkach działkowych powstały całe NIELEGALNE osiedla mieszkaniowe, na które
      ich budowniczowie (czyt. użytkownicy ogródków) nie dość, ze nigdy nie byli
      właścicielami terenu, nie uzyskali żadnych pozwoleń. A więc przede
      wszystkim,to co państwo jest ewentualnie winne działkowcom to kontrole nadzoru
      budowlanego i nałożenie odpowiednich kar za samowolki. Wtedy może ucichłyby
      trochę lamenty tych ogródkowych terrorystów.Amen.
    • prawdziwy_wypiorczyk i dobrze !! 01.10.08, 11:09
      Szlak mnie trafia jak widze w centrum Wrocławia hektary działek, w dodatku
      blokuja każda możliwa inwestycje i to nie tylko drogowa. W ogole w granicach
      miasta powinno sie wszystkie zaorac, trudno zeby miasto trzymalo grunt pod
      działki, jak inwestorzy tylko czekaja zeby je kupic za spora kase. Nie wiem o
      co tyle krzyku, przeciez wiekszosc dzialek zwlasza w miastach jest wlasnoscia
      panstwa a nie prywatna. Zreszta nie robcie z dzialkowcow niewiatek, skoro
      wiedza ze maja dzialki w centrum miasta to chyba oczywiste ze wczesniej czy
      pozniej je straca. Jeszcze te ciagle powtarzanie "ze mi sie nalezy", nie wiem
      ile pokolen musi minac zeby ta komune z krwi wytepic.
      • Gość: domi Re: i dobrze !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.08, 22:07
        A mnie szlak trafia jak czytam takie wypowiedzi. Żeczą oczywistą
        jest że miasta będą się rozwijać, ale trzeba wziąść pod uwagę
        elementarne zasady sprawiedliwości społecznej przecież działkowcy to
        też mieszkańcy miast którzy niejednokrotnie budowali ogrody na
        nieużytkach i terenach nienadających się do żadnej inwestycji.
        Nieprawdą jest że Związek blokuje każdą inwestycję najleprzym
        przykładem jest Gdańsk i budowa stadionu na terenach byłuch już
        ogrodów działkowych. A jeżeli uważasz że PZD ma coś wspólnego z
        komuną to muszę ci powiedzieć że powstał w 1981r między innymi na
        podstawie porozumień o wolnych związkach.
        • Gość: KONIK Re: i dobrze !! IP: 83.2.120.* 26.10.08, 20:31
          i co z tego ze powstał w 1981r A kto jest w Warszawie?Chyba ze jestescie sami w
          sobie bez Warszawki/
      • Gość: alek Re: i dobrze !! IP: *.dyn.grandenetworks.net 18.10.08, 00:04
        zagdzam sie w 200% wywalic dzialkowcow
    • Gość: Krzysztof Drogi kosztem działkowców IP: *.171.118.94.crowley.pl 01.10.08, 11:29
      U nas ludzie łatwo przyzwyczajają się do nieswojego. Działkowiec jest tylko
      czasowym użytkownikiem a nie właścicielem, działka ma służyć wypoczynkowi
      poprzez tymczasową uprawę warzyw i kwiatów. Jeśli wznosi się na działce
      pracowniczej jakieś mniej lub bardziej trwałe inwestycje to na własne ryzyko i
      to należy zawsze pamiętać. Zupełnym nieporozumieniem są POD w centrach miast.
    • Gość: Krzysztof Re: Drogi kosztem działkowców IP: *.171.118.94.crowley.pl 01.10.08, 11:32
      Rżniesz głupa czy pytasz o drogę?
      Przeczytaj ze zrozumieniem tekst o którym się wypowiadasz - 10 000 to tylko na cele samej przeprowadzki.
    • placebo99 Ścierwoliberały znowu żerują na krzywdzie ludzkiej 01.10.08, 11:37
      Dla ścierw libertyńskich liczy się tylko zysk wielkiego kapitału, a
      drobny użytkownik dzałki podmiejskiej to dla nich gó..., które można
      spłukać. Taka jest parszywa mentalność złajdaczonych gnid
      społecznych.
    • Gość: Paolo Drogi kosztem działkowców IP: 217.153.39.* 01.10.08, 11:39
      Beznadziejny tytuł "masz" to nie masz tylk użytkujesz.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka