Dodaj do ulubionych

Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej"

02.02.09, 07:09
www.rp.pl/artykul/244231,256093_Rynek_lubi_rownowage.html
Pan kolo urwał sie z choinki. Szlag mnie o mało nie trafił. Zapytam: GDZIE ON był te 2 lata temu? GDZIE ŚA TE JEGO mądre wieszcze przepowiedzi???

"Relacje średniej płacy w stosunku do ceny nominalnej metra kwadratowego mieszkania spadały nawet poniżej połowy! To był sygnał "przegięcia" na linii dochody - ceny."

NAWET POŁOWY??? Really? To prosze policzyć ile to jest 2500zł (pensja we Wro) /10 0000zł (cena m2 w centrum). Połowa? Należało napisać "nawet 1/4 1/5, wtedy bym sie zgodził

"Pośrednicy dwa lata temu sygnalizowali spadek cen i zastój, ale na rynku słychać było okrzyki, że nieruchomości będą drożeć i drożeć, a jeśli troszkę stanieją to... łap, obywatelu, okazję! Dziś okazje – czyli kawalerki sprzedane po 300 tys. zł spędzają sen z oczu ich właścicielom, bo ani w nich mieszkać całe życie, ani spłacać raty w wysokości przeciętnej pensji! Tak to "okazje" okazały się pułapką inwestycyjną."

TU MNIE O MAŁO szlag trafił już. Pośrednicy???? Ostrzegali???? DWA LATA TEMU????? GDZIE?????????? KTÓRYKOLWIEK????????
2 lata temu to ostrzegało część ludzi na forum. Chyba że nie wiem, nagle sie okaże że steady at najx kretynofil czy arkaszka to ukryte nicki posredników, grząbków i wielgów a arkaszka to aleksandra szarek.

Tylko po co panu pośrednikowi to kłamstwo? Ano po to, by ośmieszyć i wykpić i - po prostu zaklinać rzeczywistość:

"Dziś na rynku słychać głównie lament. Są zapowiedzi nawet 70-procentowych spadków cen, bo "trend się odwrócił" i rynek ma chudnąć niczym anorektyk. Jak dwa lata temu "doradcy" zapewniali nas, że kupowanie drogich mieszkań to najlepsza okazja pod słońcem, tak dziś każą wstrzymywać się z kupnem mieszkań, bo niedługo już zapewne wszystkie, nie tylko spółdzielcze lokatorskie, będą za złotówkę.
Rynku nie ma co zaklinać"

Chłopcze, nie wiem ile masz lat, ale mieszkania stanieją DO 70% w stos. do cen ze szczytu bańki. To nietrudne jesli duze mieszkania wielka płyta we Wro JUZ STANIAŁA O 40-45% w stos. do szczytu.

"Sprzedać faktycznie jest trudniej, ale od tego jest profesjonalny pośrednik (gdy się łatwo sprzedaje, to sprzeda każdy i bez pośrednika)."

Oplułem się ze śmiechu, kto sprzedaje, sprzedawał niedawno mieszkanie wie ile "po-może" "profesjonalny" pośrednik. Da 5 ogłoszen (gratka, allegro, oferty.net. domiporta. szybko) i czeka, Na co czeka? NA prowizje. Profesjonalni doradcy może są ale przy inwestycjach >10 mln PLN, przy mniejszych są jedynie naciągacze.

"Pośrednicy nie przyłączą się do chóru krzyczącego o 50 – i 70- procentowych spadkach cen, tak jak nie brali udziału w prognozach takich wzrostów. "

Nie brali? Nie brali? NIE BRALI??? Noż ku.wa jego m.c, co za hipokryzja.

Najśmieszniejsze jest to, że kolo W NASTEPNYM ZDANIU, sam sobie zaprzecza:

"Normalny rynek (lokalny, oczywiście) to taki, gdzie cena jednego metra kwadratowego oscyluje wokół przeciętnej miesięcznej płacy na tym terenie. Pracujemy więc spokojnie oczekując zbliżenia tych podstawowych parametrów"

Srednia cena m2 we Wro, to podobno (wg tych smiesznych cen ofert. na ktore pośrednicy sie ZAWSZE powołują) to jakies 6500 w szczycie prawie 7000zł. Srednia płaca NETTO to 2000zł. Zagadka dnia: o ile % 7000zł musi zmaleć by być 2000zł (słownie dwoma tysiącami). O 5-20-50-70%?

Który to zreszta wskaznik nie do konca mnie przekonuje (cena m2=pensja bo nalezy tez uwzglednic koszt produkcji - w srednim (5-10 lat) okresie to on ma wieksze znaczenie, choc w dłuuuuuuuugim okresie jest to prawdopodobny poziom rownowagi)

Kto to napisał?

"Aleksander Scheller
Polska Federacja Rynku Nieruchomości"

Nowy miszcz sie nam narodził

Tak, tak, słuchajmy panów doradcow, oni nam zawsze prawdę powiedzą.
Obserwuj wątek
    • steady_at_najx Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" 02.02.09, 08:23

> "Pośrednicy dwa lata temu sygnalizowali spadek cen i zastój

>Jak dwa lata temu "doradcy" zapewniali nas, że kupowanie drogich mieszkań to najlepsza okazja

A ja myslalem ze wszyscy oni trabili w jedna trabke ? A teraz okazuje sie ze zli byli doradcy (oczywiscie dajemy "" zeby nie bylo ze mowimy o profesjonalistach) a posrednicy byli dobrzy i radzili nam dobrze.... tylko my tacy glupi bylismy ze kupowalismy mimo ich rad ?

Grzabce i Wielgo rodzi sie konkurencja. Redaktorzyny i agenciny nie rozumieja jednego. To juz nie te czasy zeby sie mozna bylo po krotkim czasie wykpic i liczyc ze ludzie zapomna. Teraz jest internet i archiwa "on-line".
    • polsz Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" 02.02.09, 09:27
      chłopie, nie denerwuj się. Pan Scheller z tego właśnie żyje, że kłamie. Ostatnio
      do mojej firmy przyjęła się do pracy babka z licencją pośrednika sprzedaży
      nieruchomości, rozmawiałem z nią i stwierdziła, że tak kiepsko to jeszcze nie
      było a pracuje w zawodzie już 20 lat. W dodatku wszystko wskazuje, że ceny
      jeszcze bardziej polecą w dół. Ale ludziom w stylu pana AS takie informacje są
      nie w smak. To właśnie tacy jak on nadmuchali tę bańkę i przeraża ich to, że ona
      lada chwila z hukiem pęknie
      • znajomy_jennifer_lopez Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" 02.02.09, 10:19
        Jak sie mogę nie wkurzac. Gdy 2 lata temu pisałem z nielicznymi ludzmi na forum
        że ceny sa chore, absurdalne i ta bańka wkrótce pęknie pośrednicy wieszczyli
        wieczny wzrost.
        A teraz udają ŻE TO ONI mówili i że tacy madrzy są.
        A teraz mówią że nie spadnie wiec im nalezy wierzyć - wszak to pośrednicy
        nieruchomosci 2 lata temu pisali o bańce w nieruchomościach, prawda?
        Noz k...a to hipokryzja do sześcianu, takiego załganego drania jeszcze w dziale
        nieruchomosci nie widziałem.
        • 4g63 Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" 02.02.09, 10:33
          też tak pisałem i z każdym rozmawiałem, z kim tylko mogłem, ten śmiech który był reakcją na moje ostrzeżenia powoli przeradza się w rozpaczyliwy jęk
          • mieszkaniiec Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" 02.02.09, 16:09
            spokojnie... to jest tak jak z tym kto byl w partii (za komuny) -
            NIKT.. wszyscy byli w Solidarnosci i wszyscy obalali komunizm..

widowisko (dramat?) dopiero przed nami... teraz wszyscy dopiero sie
            zbieraja w szatni...

--
            a nie mowilem ?
        • satorianus Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" 02.02.09, 10:52
          Po prostu trzeba go poprosić, żeby zeznał gdzie i kiedy tak mówił... Ktoś ma
          maila do niego? :)
        • Gość: Zenek Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 12:00
          Nie ma co się denerwować mendami.
          Jak już najwięksi naganiacze krzyczą że spadnie, to znaczy że pieprznie naprawdę
          zdrowo.
          Teraz tylko czekać, patrzeć i bawić się dobrze.
          A na koniec można będzie odtańczyć Zorbę :)
        • rechs Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" 02.02.09, 12:24
          Co się dziwisz "załganemu draniowi".
          Jakby Ci deweloperzy i pośrednicy nieruchomości płacili przynajmniej
          1% od każdej transakcji to byś podobnie pisał i kłamał ile wlezie.
          Taki KIT byś ludziom wciskał, aż w pewnym momencie nie zauważałbyś
          różnicy kiedy mówisz prawdę a kiedy kłamiesz.
    • satorianus Porażka jest sierotą... 02.02.09, 10:33
      "W najbliższych miesiącach zaczną wyraźnie rosnąć ceny atrakcyjnych propozycji
      deweloperskich. Takich, które proponują lepszą architekturę, lokalizację, czy
      technologie high-tech. W 2009 r. średnie ceny nowych mieszkań w Poznaniu dojdą
      do 10-12 tys. zł za mkw. - prognozuje[...] W najbliższych latach raczej nie
      możemy liczyć na spadek cen. Czeka nas raczej drobna korekta niż trwałe spadki. "

Takie to ostrzeżenia przed spadkami cen formułował Pan Aleksandera Schellera
      nieco ponad rok temu. :)

miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4720047.html
      • satorianus Re: Porażka jest sierotą... 02.02.09, 10:34
        Pewnie myślał, że nikt się nie doszuka :)
        • Gość: lol Re: Porażka jest sierotą... IP: 212.160.172.* 02.02.09, 11:21
          aż żal, ze nie ma tam mozliwosci komentowania... Wkleiłbym kolesiowi
          jego cycaty zprzed lat.

"Wyrocznia Delfijska", q...a, sie znalazła :)
      • Gość: swoboda_t Hahaha, KO total! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 15:08
        Aleksander Scheller, Prezydent Polskiej Federacji Rynku
        Nieruchomości - TOTALNA KOPROMITACJA!!!

"Średnia cena u deweloperów w Poznaniu to będzie 10-12 tysięcy za
        metr, na obniżki nie ma co liczyć" - mówił 14 miesiecy temu
        Aleksander Scheller.

"My, specjalisci ostrzegaliśmy już dwa lata temu, że będzie taniej i
        nie byliśmy w chórze wieszczących astronomiczne wzrosty" - mówi dziś
        Aleksander Scheller. Zapamiętajmy tego pana :D

Ja rozumiem kreować rynek, naganiać jelonków, no ale aż tak się
        kompromitować publicznie to już żałosne.
      • Gość: podrozny Re: Porażka jest sierotą... IP: *.dip.t-dialin.net 02.02.09, 15:53
        Dodajmy jeszcze i ten cytat:
        "Kiedy będzie taniej w Poznaniu? - Tanio już było - odpowiada Scheller. - Tam,
        gdzie rozwija się rynek pracy, tam ceny mieszkań rosną - tłumaczy. - W
        najbliższych latach raczej nie możemy liczyć na spadek cen."
      • Gość: ł-owca Re: Porażka jest sierotą... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 21:16
        10/10 :D
      • Gość: Jaa internet jest super :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.02.09, 09:55
        Odrazu mozna znalezc kto robi z siebie dzis debila swoimi nowymi "prognozami" o
        ktorych przeciez wczesniej mowil :D
        Jakie to zalosne. Ale coz im pozostalo aby zachowac "dobra twarz"?

Dawno juz czegos takiego jak "doradca nieruchomosci" w Polsce nie ma. Sa tylko
        handlowcy/akwizytorzy, ktorzy wcisna oferte z ktorej maja najwyzsza premie.
        Roznica jest tylko taka ze to nie akwizytor puka do Twoich drzwi tylko ty
        wybierasz sie do "biura doradcow". A akwizycja to akwizycja. Dzien dobry -
        prosze - dziekuje - 100 zl sie nalezy.

Wniosek - doradcy klamali, klamia i klamac beda. Internet to demaskuje a kto ich
        slucha ten glupi i tyle.
      • ro1nik Re: Porażka jest sierotą... 03.02.09, 11:52
        > "W najbliższych miesiącach zaczną wyraźnie rosnąć ceny atrakcyjnych propozycji
        > możemy liczyć na spadek cen. Czeka nas raczej drobna korekta niż trwałe spadki.
        > "
        > Takie to ostrzeżenia przed spadkami cen formułował Pan Aleksander Scheller
        > nieco ponad rok temu. :)
        > miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4720047.html

To ja mam pytanie odnośnie prawa autorskiego. Gdyby ktoś chciał zrobić
        jednostronicową gazetkę o tytule "Ile warte są wypowiedzi analityków od
        nieruchomości" odbić to w kilkuset egzemplarzach i rozdawać za darmo przed
        wejściem na targi nieruchomości to ile tekstu z artykułu można zacytować?

Da radę większość artykułu bez łamania praw autorskich?
        • szalony.waryjot Re: Porażka jest sierotą... 03.02.09, 12:58
          O ile znam się na prawie autorskim, to wydaje mi się, że jeśli
          wypowiedzi będą poprzedzone cudzysłowiem, a zakończone informacją o
          miejscu cytowania i autorze, to tak można.
      • im_pala trafiony zatopiony :)) 06.02.09, 21:09
        no ustrzeliłeś go nieźle :))
        a to zbój jeden hehehe

z tym się zgodzę:

"I jeszcze jedno. Podobno deweloperzy wstrzymali 85 proc. projektów.
        Obawiam się, że nie mogą wstrzymać. W 2007 roku wydano pozwolenia na
        budowę ponad 236 tys. mieszkań! Jeśli deweloperzy będą czekać z
        rozpoczęciem prac, to pozwolenia mogą stracić ważność. Rozpoczęte
        inwestycje natomiast mają to do siebie, że mrożą kapitał i ich
        utrzymanie kosztuje, a dochodu nie przynoszą"

tnij.com/rowno
    • Gość: . Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" IP: 217.96.39.* 02.02.09, 13:38
      Pośrednicy, akurat tutaj-nieruchomości zarabiają na piramidzie ludzkich potrzeb,
      choćby bezpieczeństwa pieniędzy. Wszelkie zawieruchy na rynkach, wszystkich
      rynkach uruchamiają w ludzaich panikę i wówczas ich zachowania są nieracjonalne,
      bez logicznych podstaw, trudno takie decyzja zmienić.
      Przed kilku laty w dorosłość wkraczało kilka milionów młodych ludzi wyżu
      demokratycznego, to oni chcieli być samodzielni, dorośli i oni stanowili
      najliczniejszą grupę do strzyżenia, golenia i czesania.
      • arkaszka1 Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" 03.02.09, 08:34
        Rozmawiałem ostatnio z kolegą, jest agentem nieruchomości dużej
        agencji z paroletnim doświadczeniem. Podobno takiej ch.jni w
        sprzedaży jak od października do grudnia to nawet najstarsi górale
        nie pamiętają. Teraz zmienił się trend sprzedaży staży agenci biorą
        do sprzedaży najtańsze kwadraty, a młodym dają do sprzedaży
        apartamenta za 15 tys/m2, a niech sobie młodzi polatają:).
        A tak wracając do artykułu- setki analityków pisało dwa lata temu o
        spadkach nieruchomości, a świstak zawija w sreberka.
      • Gość: Jaa ...bo kocham Cie jak Irlandie... a Ty sie temu nie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.02.09, 10:03
        > Przed kilku laty w dorosłość wkraczało kilka milionów młodych ludzi wyżu
        > demokratycznego, to oni chcieli być samodzielni, dorośli i oni stanowili
        > najliczniejszą grupę do strzyżenia, golenia i czesania.

Ci co sie dali przeczesac dzis placza z apartamentami po 8-10k, reszta wyjechala
        z Tuskowej Irlandii gdzies gdzie rzadza duzi chlopcy a nie banda slepych,
        sredniowyksztalciuchow co sie politykami nazywa. Ale jak obiecal tak zrobil -
        dzis mamy Irlandie!!!

A Ty sie temu nie dziwisz, wiesz dobrze co bylo by dalej... Bo kocham Cie jak
        Irlandie. Chyba pora stad spierd...ć. Polska - Nie dla idiotow!
    • Gość: corgan rozpaczliwa obrona wiarygodności analytykuff IP: *.chello.pl 03.02.09, 01:22
      Z wrażenia mało nie poplułem monitora jak czytałem brednie które uskuteczniał
      pan analityk.

Inaczej - pewnie ma racje, że analitcy między sobą gadali, że to kiedyś
      p...dolnie no bo niby czemu miałoby nie walnąć? Ale na pewno nie dzielili się
      swoimi przemyśleniami publicznie. I albo milczeli albo łgali.

Ponieważ ludzie którzy żyją z tego co powiedzą prasie i publice nagle tracąc
      wiarygodność tracą także źródło zarobkowania. Teraz publikują artykuły licząc na
      amnezję internautów... żałosne...
      • Gość: templariusz akcja społeczna IP: *.chello.pl 03.02.09, 02:03
        Dżizas, nie możemy zrobić jakiejś akcji, narsać mu na klatce albo
        chociaż skrzynkę zaspamować ? Przecież przy poziomie dziennikarstwa
        w Ojczyźnie Największego Polaka to jemu to zupełnie płazem ujdzie i
        dalej będzie robił za eksperta...
    • slavko.matejovic Oj Oleś ma teraz mokro w porciętach 03.02.09, 08:06
      Myślał, że będzie tak sobie co parę miesięcy mógł mówić, co ślina na
      język przyniesie i zaprzeczać temu co wcześniej z mocą pewności
      eksperckiej głosił. Oleś, zapamiętaj, już w starożytnym Rzymie
      ludzie wiedzieli, że litera scripta manet, a co dopiero teraz, jak
      mamy internet i możemy sprawdzić z dokładną dzienną datą, kto, co, i
      kiedy powiedział.
      • Gość: Grazyna Re: Oj Oleś ma teraz mokro w porciętach IP: *.brnt.cable.ntl.com 03.02.09, 09:48
        Wzielam i wyslalam maila na adres federacji, z fragmentami wypowiedzi pana
        prezesa oraz z propozycja by odpowiedzial tu, na forum. Raczej pewnie nie ma co
        na to liczyc ale moze laskawie ktos odpowie na mojego maila. Jesli tak, to o
        czywiscie wkleje te odpowiedz na forum. Moze ktos jeszcze wysle do niego maila? :)
        • Gość: templariusz Re: Oj Oleś ma teraz mokro w porciętach IP: *.netia.com.pl 03.02.09, 10:33
          Podaj adres majlowy i wklej przykłądową treść- zasypiemy łajdaków
          mejlami
          • steady_at_najx Re: Oj Oleś ma teraz mokro w porciętach 03.02.09, 10:51
            Uwazam ze lepiej by bylo linkowac gdzie sie tylko da ten watek.

Wtedy google podbijaloby ten watek forum niemilosiernie przy kazdym
            wpisywaniu nazwiska pana "analityka" za przeproszeniem.
            • szalony.waryjot Czy na sali jest informatyk? 03.02.09, 10:53
              Można by wypozycjonować i napisać skrypta :)
              • Gość: Zenek Re: Czy na sali jest informatyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 11:02
                Szkoda czasu.
                Takich Grząbkopodobnych są dziesiątki.

---
                Dlaczego ludzie nie kupują prasy ?
                Bo już dawno przestała być dla nich źródłem wiarygodnych informacji.
                • szalony.waryjot Re: Czy na sali jest informatyk? 03.02.09, 11:26
                  To znaczy, że właśnie się okazało, że pan prezydent PZFD Aleksander
                  Scheller wykosił wszystkich do nagrody Grząbki? Chyba tak.
                  Współczuję konkurentom ;) będą się musieli nieźle napocić, żeby
                  przewyższyć jego bezczelność.
                  • znajomy_jennifer_lopez Re: Czy na sali jest informatyk? 03.02.09, 11:43
                    Dzieki Satorianus za linka.

Wysłałem do szefa działu ekonomicznego Rzepy Jakuba Kurasza j.kurasz@rp.pl zapytanie czy w związku z tym dezinformującym artem zamierzają wystosować jakies sprostowanie, zamierzają być wiarygodnym dziennikiem. Czy po prostu zamierzają przyklepać każdą bzdurę i kłamstwo.
                    Bo co innego jakby pan Scheller pisał "spodziewam sie cen 2-3 tys za m2" a co innego jak pisze "spodziewam sie 2-3 tys/m2, od dwóch lat o tym mówię"
                    Mylić się można, nawet jak ktoś cynicznie wpierd... kogoś w bagno zawsze może sie wyłgać ze sie "pomylił". Może rzeczywiście jest tak tępy że myslał że teraz chaty w Pozku będą po 12 000zł/m2 Ale niech do k... nędzy nie kłamie w żywe oczy że przewidywał i ostrzegał.
                  • Gość: Zenek Re: Czy na sali jest informatyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 11:44
                    W końcu nie na darmo pan scheller mieni się prezydentem :)
                • steady_at_najx Re: Czy na sali jest informatyk? 03.02.09, 12:05
                  O nie nie. Tak bezczelnych jest niewielu.
          • Gość: oleg Re: Oj Oleś ma teraz mokro w porciętach IP: *.spray.net.pl 04.02.09, 20:54
            TALARCZYK i SCHELLER
            Nieruchomości

ul. Grochowe Łąki 7
            61-752 Poznań

tel./fax 061 8517 360

e-mail: office@talarczyk.com.pl

-----------------------------------------

Do A. Schellera,

Panska wypowiedz w Rzeczpospolitej

rp.pl/artykul/256093_Rynek_lubi_rownowage.html
            uwazam za skandal! Wstydz sie Pan tak klamac!

Tak mowil Pan w Listopadzie 2007:

>> Tę tendencję potwierdza Aleksander Scheller, prezes Polskiej Federacji Rynku
            Nieruchomości. - W kolejnych miesiącach rynek będzie odrzucał słabo przygotowane
            inwestycje - mówił podczas wczorajszej konferencji "Poznański Rynek
            Nieruchomości", zorganizowanej przez firmę Informedia w hotelu Sheraton. - W
            najbliższych miesiącach zaczną wyraźnie rosnąć ceny atrakcyjnych propozycji
            do 10-12 tys. zł za mkw. - prognozuje.<<
            (caly artykul tutuaj:
            miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4720047.html )
    • Gość: Oburzony czytelnik Ale kwas. Dobrze że jest archiwum... IP: 212.160.227.* 03.02.09, 10:09
      Panie Scheller, dlaczego pan łga, mówiąć, żeście ostrzegali ludzi?
      Jak wyglądało to wasze ostrzeganie? Co? Że średnia cena dojdzie do
      12000 za metr kwadratowy i nie ma co liczyć na obniżki? To są
      przecież własne pańskie słowa z 29 listopada 2007 r. Kiedy pan
      kłamał? Wtedy? A jak wtedy pan kłamał, to jaką ja mam pewność, że
      teraz pan nie kłamie? Proszę odpowiedzieć tu na forum i nie
      zasłaniać się komunałami o kryzysie i nieprzewidywalności. Czy
      przestał pan już kłamać?
    • szalony.waryjot Aleksander Scheller to Nikodem Dyzma... 03.02.09, 10:22
      ... polskiego rynku nieruchomości. Po tym jak został celnie
      wypunktowany przez czytelników, pozostaje mi tylko podpisać się
      wespół z innymi, kończąc klasyką polskiej literatury. Z racji że na
      sienkiewiczowskie "kończ waść, wstydu oszczędź" pan Scheller nie
      zasługuje, odpowiem mu tak jak odpowiedział Dołęga-Mostowicz,
      opisując świat kanciarzy i cwaniaków: "dymaj po dymę, boś za głupi
      na prezesa, ot co".
      • Gość: Jaa ale on nie jest prezesem tylko prezydentem :D IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.02.09, 10:31
        to dopiero...! Prezydentów Ci u nas jak mrófków się robi :D
    • Gość: Oburzony Czytelnik A tu więcej informacji o panu Es. IP: 212.160.227.* 03.02.09, 11:38
      Nie daję linka do strony, by mu nie podbijać oglądalności, kto chce
      ten znajdzie raz dwa:

Firma "Talarczyk i Scheller Nieruchomości" powstała w 1991 roku. Od
      początku istnienia Biuro postawiło na wiarygodność i profesjonalizm,
      co jest niewzruszalną dewizą jego działania do dzisiaj. Gwałtownie
      rosnące w latach dziewięćdziesiątych potrzeby rynku nieruchomości
      były i są powodem rozwoju firmy i ciągłego rozszerzenia zakresu
      świadczonych przez nią usług. “Talarczyk i Scheller Nieruchomości”
      podejmuje każde wyzwanie rynkowe i zawsze dochowuje pełnej
      staranności przy wywiązywaniu się z powierzonych zadań.

Co nas odróżnia?

:: Wysokie kwalifikacje personelu - licencjonowani pośrednicy w
      obrocie
      nieruchomościami oraz licencjonowani rzeczoznawcy majątkowi;

w Poznaniu
      :: Rozległa znajomość rynku nieruchomości;

:: Działamy w sposób pozbawiony rutyny, każda sprawa posiada
      indywidualny tok
      rozpatrywania;

Właściciele firmy "Talarczyk i Scheller Nieruchomości" są członkami
      założycielami Wielkopolskiego Stowarzyszenia Pośredników w Obrocie
      Nieruchomościami, Poznańskiego Konsorcjum Agencji
      Nieruchomości „REAL NET”, należą do Polskiej Federacji Rynku
      Nieruchomości, Wielkopolskiego Stowarzyszenia Rzeczoznawców
      Majątkowych, Polskiego Stowarzyszenia Doradców Rynku Nieruchomości,
      pełnią szereg ważnych funkcji w życiu zawodowym pośredników na rynku
      poznańskim i ogólnopolskim.

Aleksander Scheller jest współtwórcą i pierwszym Prezesem Zarządu
      Real Net (1996-1998), Prezesem Zarządu dwóch kadencji
      Wielkopolskiego Stowarzyszenia Pośredników w Obrocie
      Nieruchomościami (2002-2006), członkiem Komisji Odpowiedzialności
      Zawodowej przy Ministrze Infrastruktury (2002-2005). W latach 2004-
      2006 pełnił funkcję członka Zarządu Polskiej Federacji Rynku
      Nieruchomości, a od kwietnia 2006 jest Prezydentem Polskiej
      Federacji Rynku Nieruchomości.

Osiągnięcia:
      Własne inwestycje developerskie na rynku poznańskim - 120
      wybudowanych mieszkań i lokali użytkowych w budynkach przy
      ul.Umińskiego i Grochowe Łąki;
      • az.anonim Re: A tu więcej informacji o panu Es. 03.02.09, 11:57
        > Osiągnięcia:
        > Własne inwestycje developerskie na rynku poznańskim - 120
        > wybudowanych mieszkań i lokali użytkowych w budynkach przy
        > ul.Umińskiego i Grochowe Łąki;
        I wszystko jasne!
        Tylko jak można takiego człowieka pytać o opinię na temat poznańskiego rynku
        nieruchomości? To jest kolejny kamyczek do ogródka GW.
        "Tanio już było", "Cena przeciętnego domu jednorodzinnego w aglomeracji
        poznańskiej wzrosła z ok. 500 tys. zł w 2006 r. do 700 tys. zł w 2007" -
        faktycznie jedyna opcja to kupno "apartamentu" od pana Schellera.
        • Gość: Grazyna Re: A tu więcej informacji o panu Es. IP: *.brnt.cable.ntl.com 03.02.09, 13:04
          Maila wyslalam o takiej tresci (wiem, ze mozna bylo lepiej ale sie spieszylam:

Szanowny Panie Prezesie
          Czy bylby Pan tak uprzejmy i zechcial wyjasnc rozbieznosci w Panskich wypowiedziach?

Tak mowil Pan w Listopadzie 2007:

>> Tę tendencję potwierdza Aleksander Scheller, prezes Polskiej Federacji Rynku
          Nieruchomości. - W kolejnych miesiącach rynek będzie odrzucał słabo przygotowane
          inwestycje - mówił podczas wczorajszej konferencji "Poznański Rynek
          Nieruchomości", zorganizowanej przez firmę Informedia w hotelu Sheraton. - W
          najbliższych miesiącach zaczną wyraźnie rosnąć ceny atrakcyjnych propozycji
          do 10-12 tys. zł za mkw. - prognozuje.<<
          (caly artykul tutuaj:
          miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4720047.html )

A tak w Lutym 2009:

>> Pośrednicy dwa lata temu sygnalizowali spadek cen i zastój, ale na rynku
          słychać było okrzyki, że nieruchomości będą drożeć i drożeć, a jeśli troszkę
          stanieją to... łap, obywatelu, okazję! Dziś okazje – czyli kawalerki sprzedane
          po 300 tys. zł spędzają sen z oczu ich właścicielom, bo ani w nich mieszkać całe
          życie, ani spłacać raty w wysokości przeciętnej pensji! Tak to "okazje" okazały
          się pułapką inwestycyjną.<<
          (caly artylul tutaj:
          www.rp.pl/artykul/244231,256093_Rynek_lubi_rownowage.html )

Czy rzeczywiscie mysli Pan, ze nikt nie pamieta Panskich poprzednich wypowiedzi?

A moze zdecyduje sie Pan udzielic odpowiedzi wiekszej grupie zainteresowanych
          osob? Jesli tak, to zapraszam tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=778&w=90723697&v=2&s=0
          a adres mailowy to:
          federacja@pfrn.pl
          • szalony.waryjot Re: A tu więcej informacji o panu Es. 03.02.09, 13:19
            Już pomerdali linka w Rzepie, by było trudniej znaleźć. Dobrze by
            było zrobić zrzut ekranu na wszelki wypadek i wydrukować...
            rp.pl/artykul/256093_Rynek_lubi_rownowage.html
            teraz art jest pod tym adresem
            • Gość: swoboda_t Admin - daj to na główną! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 17:52
              Byłoby miło i pożytecznie, gdyby link do tego wątku trafił na gowną
              stronę portalu. Tak czy siak pan Olo Szuler już zapisał się na
              kartach historii pt: "boom/bum na polskim rynku nieruchomości".
              Absolutny faworyt do tytułu "Grząbki roku", a mamy dopiero luty i
              początek kryzysu :D
              • Gość: Grazyna Re: Admin - daj to na główną! IP: *.brnt.cable.ntl.com 03.02.09, 18:03
                Wysylaliscie maile? A dostaliscie jakas odpowiedz? Bo ja poki co zadnej.
                • Gość: swoboda_t Re: Admin - daj to na główną! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 19:19
                  Ja również i szczerze mówiąc nie spodziewam się jej. Ale samo
                  zbombardowanie skrzynki takimi mailami (to chwila roboty) może
                  wywołać rumieńce na niektórych twarzach, a to już jakiś pozytyw ;P
          • Gość: templariusz Re: A tu więcej informacji o panu Es. IP: *.netia.com.pl 03.02.09, 18:27
            > Szanowny Panie Prezesie

Toż to prezydent nie prezes;)
            • Gość: Grazyna Re: A tu więcej informacji o panu Es. IP: *.brnt.cable.ntl.com 03.02.09, 18:31
              Oj faktycznie, masz racje! Co to bedzie? Pewnie sie Pan Prezydent obrazi... :)
              • Gość: ł-owca Re: A tu więcej informacji o panu Es. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 03:56
                pewno dlatego milczy i nie odpisuje ;D
      • Gość: ł-owca Re: A tu więcej informacji o panu Es. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 03:53
        "członkiem Komisji Odpowiedzialności
        Zawodowej przy Ministrze Infrastruktury (2002-2005)."

właściwy człowiek na własciwym miejscu ;/
      • Gość: oleg Re: A tu więcej informacji o panu Es. IP: *.spray.net.pl 04.02.09, 20:44
        a co tam podbijanie ogladalnosci,

office@talarczyk.com.pl

www.talarczyk.com.pl/?ido=6&idl=1&idk=1
        Ja juz sle maile...
    • thesopranos Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" 03.02.09, 20:36
      Chyba najlepszy wątek na forum jaki ostatnio powstał.

Fajnie by było kiedyś rozliczyć tych pismaków, pośredników i
      naganiaczy. Kiedyś nawet jeden taki agent trollował na tym forum i
      idiota zapomniał się wylogować jak podpisał się jako ktoś inny -
      pracownik Oberhause - pośrednik obrotu nieruchomości.

Można by takich kiedyś zaprosić np. do TV i zrobić debatę :) paru
      starych bywalców forum i Grząbki, Sielanki, Schellery i ich kuple.
      Trochę wydruków w ręku na rzutnik i kilka pytań...

pzdr
      • steady_at_najx Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" 03.02.09, 22:59
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35777&w=76414164&a=76414164
        • thesopranos Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" 03.02.09, 23:15
          thanx steady - zachowam sobie jako pamiątkę z przygody z tym forum bo
          nigdzie nie mogłem tego znaleźć.

pzdr
    • znajomy_jennifer_lopez Scheller jest wszędzie.MiszczWielgo cytuje miszcza 03.02.09, 21:23
      dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,6230414,Agencje_nieruchomosci_maja_noz_na_gardle.html
      ps2 Tnx for satorianus, swoboda, steady, arkaszka, szalony_w, 4g63, specjalne podziekowania też dla Grazyny za zaangazowanie
      • steady_at_najx Re: Scheller jest wszędzie.MiszczWielgo cytuje mi 03.02.09, 22:52
        No problem :) Naganiaczy tepic trzeba :) Nawet jesli mialaby to byc walka z wiatrakami.

Proponuje :

1) Podbijac watek - nie dac mu spasc.
        2) Zlinkowac watek tak aby na nazwisko lgarza wypadal wysoko w pozycjach googla. Trosze by bylo z tym zachodu ale moze warte. To samo zrobic z artykulem Wielgo o tym ze "za chwile ceny jak w madrycie".

Mysle ze zwlaszcza to drugie bylo by bolesne dla preziunia.
        • Gość: Honorius Re: Scheller jest wszędzie.MiszczWielgo cytuje mi IP: *.chello.pl 04.02.09, 08:58
          Ale artykuł! Tak kłamać to nawet politykom nie wypada. WSTYD!
    • szalony.waryjot Księga Mądrości Aleksandra Schellera część II 04.02.09, 09:53
      8 grudnia 2008, Rzeczpospolita
      Trudno mówić o zapaści polskiego rynku nieruchomości, jednak słabsi
      deweloperzy działający na rynku mieszkaniowym dotkliwie odczują
      skutki osłabienia koniunktury. Pewną inwestycją są też lokale
      użytkowe o dobrej lokalizacji w średnich i małych miastach, których
      ceny są jeszcze stosunkowo niskie, a na pewno dobrze rokują na
      przyszłość.Małe i średnie miasta budzą się z letargu cenowego i
      niezależnie od kryzysu będą wykazywały tendencję wzrostu cen. Tzw.
      dołek cenowy na tym rynku potrwa do końca 2009 r., chociaż nie
      należy się mimo wszystko spodziewać,że będzie głęboki.
      www.pfrn.pl/files/rzeczpospolita_nieruchomosci_2008_12_08_lokata_kapitalu_na_trudne_czasy_pdf.pdf
      • Gość: Zenek A. Scheller -tylko krowa nie zmienia poglądów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 10:22
        Aleksander Scheller - tylko krowa nie zmienia poglądów.
        Chyba że jej dobrze za to zapłacą.

---
      • znajomy_jennifer_lopez Re: Księga Mądrości Aleksandra Schellera część II 04.02.09, 11:02
        Wiesz, tu już nie chodzi o kolejne "odkrywcze" analizy. Wiadomo że niemal wszyscy analitycy teraz publikują kolejne "korekty" prognoz, niech mu będzie. Wk... mnie tylko bezczelne kłamanie że on ostrzegał 2 lata temu. Zresztą ja to jeszcze. Myślę że najbardziej wq... mogą być ci którzy kupili te wykpiwane teraz przez pana pośrednika kawalerki po 300 000zł. Ja wiem ze takich osób troche było, 250 000zł za kawalerkę to była "normalna" cena we Wrocławiu co najmniej przez 2 lata. I wiele osób kupowało bo panowie "pośrednicy" "doradzali", Grząbki Srąbki różne że będzie po 10 tys, a potem po 15 tys zł. A nie każdy do k... nedzy jest ekonomistą. Wciąż jeszcze pozostał u czesci szacunek dla urzędnika, a jak m2 rósł przez rok z 3 tys na 5- 6-tys zł/m2 tho niektórzy wierzyli że dalej bedzie rosło i kupowali w panice. Bo obok stała taka hiena jak Scheller i szeptała do uszka, kupuj kupuj szybko, krawcowo bo za rok będzie o 100% drożej. Troche godności. Ześ k... drugi prezydent z pisu chyba, bo podobnie łga.

Dlatego niech chociaż nie kłamie w żywe oczy że ostrzegał. Nie musi już pisac (choć mógłby przed każdym artem dać taką zajawkę: "Mylę sie nieustannie od 2 lat ale dalej próbuje coś przewidywać (a tak naprawde to nie przewiduję a naganiam)" ale niech już przemilczy swoje żenujące wybryki z poprzednich lat i nie ściemnia narodu że ostrzegał, przestrzegał i w ogóle.
        • szalony.waryjot Re: Księga Mądrości Aleksandra Schellera część II 04.02.09, 11:09
          No i o te "dwa lata ostrzegania" się rozchodzi. Bo w lutym krzyczy
          że ostrzegał, a tu można znaleźć, że w grudniu, w tej samej gazecie
          mówił, że będzie rosło.
          • slavko.matejovic Idzie wielki syf, owszem już tu jest... 04.02.09, 14:58
            W innym wątku widać, że JWC zrobił olbrzymi przekręt w Łodzi i
            wycyckał podwykonawców, w Krakowie Leopard zbankrutował a klienci
            nie mają co liczyć na mieszkania mimo wpłat, tutaj znowu znaleziono
            jak co miesiąc "specjalysta" co innego mówi, będzie bieda, oj,
            będzie bieda, zwłaszcza dla ludzi ubranych w kredyty. Wyjdzie na to,
            że najlepiej będzie kupować na rynku wtórnym już zbudowane. A
            najlepiej te przed 2005 rokiem zbudowane, przed wybuchem spekuły.
          • Gość: oleg Re: Księga Mądrości Aleksandra Schellera część II IP: *.spray.net.pl 04.02.09, 21:12
            img8.imageshack.us/img8/6782/aschellerlr1.png
            prosze podzielic sie ze znajomymi!
            • Gość: Grazyna Re: Księga Mądrości Aleksandra Schellera część II IP: *.brnt.cable.ntl.com 04.02.09, 22:26
              Pam prezydent oczywiscie mi nie odpowiedzial do tej pory, ani nikt z jego
              pracownikow. Chcialam napisac do autorki tego tekst , sylwii Wilczak- moze ona
              by go przepytala? Niestety nigdzie nie ma maila do niej. Moze ktos wie skad go
              wziac?
              • Gość: znajomy_JLo Re: Księga Mądrości Aleksandra Schellera część II IP: *.gprs.plus.pl 04.02.09, 23:51
                sylwia.wilczak@poznan.agora.pl

//Xródło:
                miasta.gazeta.pl/poznan/1,36000,5586038,Czy_Poznan_ma_jeszcze_szanse_na_tytul_Europejskiej.html
                • Gość: Grazyna Re: Księga Mądrości Aleksandra Schellera część II IP: *.brnt.cable.ntl.com 05.02.09, 08:33
                  Dzieki za maila. Wysle do niej kolo poludnia
                  • szalony.waryjot Re: Księga Mądrości Aleksandra Schellera część II 05.02.09, 08:53
                    Oczywiście czekamy na relację... :)
    • ewa.bednarkiewicz Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" 04.02.09, 22:49
      znajomy_jennifer_lopez napisał:

> 2 lata temu to ostrzegało część ludzi na forum. Chyba że nie wiem, nagle sie ok
      > aże że steady at najx kretynofil czy arkaszka to ukryte nicki posredników,

Nie, to nie ukryte nicki pośredników, ale jedna i ta sama osoba. Przecież o tym
      wszyscy wiedzą.

> ze szczytu bańki. To nietrudne jesli duze mieszkania wielka płyta we Wro JUZ ST
      > ANIAŁA O 40-45% w stos. do szczytu.

Naprawdę? Czyli kosztowała 9 tys. za metr?
      • Gość: Grazyna Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" IP: *.brnt.cable.ntl.com 04.02.09, 23:06
        > Nie, to nie ukryte nicki pośredników, ale jedna i ta sama osoba. Przecież o tym
        > wszyscy wiedzą.

Nieprawda, nie wszyscy. Ja jestem przekonana, ze to sa rozne osoby.

• Gość: znajomy_JLo Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" IP: *.gprs.plus.pl 04.02.09, 23:38
        Nie wiem czy warto ci odpisywać, jak widac wszystko wiesz lepiej. Dlatego odpowiedz kieruje do innych którzy też czytają to forum, by kłamstwo czy kpina powtórzona 100x nie stała sie prawdą.
        Dla wielu Czytelników tego forum, (jak i dla Ciebie, może jednak...):

To co napisze można łatwo zweryfikować:
        W szczycie mieszkanie we Wro nawet stare wiezowce (Kozanów, Rogowska, potworki typu Bulwar Ikara i wiele innych) były po 7000zł, po 6500zł bez negocjacji albo z groszami. Teraz jest MNÓSTWO mieszkań z ceną wywoławczą 4000-4500zł do 10-20% neg. i to nawet na Krzykach.

7000zł - 40% = 4200
        7000zł - 45% = 3850
        a to nie jest koniec, wierz mi! Jeszcze w tym roku bedziesz miała do kupienia chaty nawet za 2800-3500zł/m2 (czyli minus 50-60% od chorych cen ze szczytu bańki). Nie TBS ani inne cuda tylko normalne, choc stare, mieszkania.
        Porządne mieszkanko w porządnym miejscu będzie/jest za 4500zł/m2 (na razie ludziki próbują takie pchać po 5000-6000zł)

Poznań:
        Wiezowce z Rusa Lecha Czecha, Rataj itd, które jeszcze w 2006r kosztowały 2600-3000zł/m2 (do Pozka bańka dotarła ok. rok pózniej) w 2007 próbowano sprzedawać po 5000-6000zł/m2. Teraz w zasadzie już wróciły do swoich starych cen (plus inflacja). Wywoławczo 3300-3500.
        5000zł - 40% = 3000zł
        6000-50% = 3000zł

Kto chce moze sprawdzic na gratce czy innym serwisie, pogadac z posrednikami (znajomy jeszcze w 2007r twierdził ze srednia cena m2 w Pozku przekroczy 10 000zł)

Wszystkie nicki to jedna osoba??? Ciekawe. Pracujesz w nieruchomosciach ze próbujesz tu nagle wszystkich zdyskredytować czy po prostu trollujesz?
        • Gość: templariusz Ewa Bednarkiewicz IP: *.chello.pl 05.02.09, 00:05
          Hm.. ostatnią osobą która podpisywała się nazwiskiem na tym forum
          był J.Bartosiewicz. Czyżby szykowała się powtórka z rozrywki ?
          • Gość: jacek nie na tym forum, nie swoim nazwiskiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.09, 18:24
            i z dopiskiem .0 lub .00

poza tym wszystko sie zgadza
      • steady_at_najx Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" 05.02.09, 08:22
        >Nie, to nie ukryte nicki pośredników, ale jedna i ta sama osoba.
        Przecież o tym wszyscy wiedzą.

Jedyne o czym mozna byc przekonanym to twoj to ze jestes idiota bo
        to ze jestes idiotka nie wierze wystarczy poczytac jak piszesz :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=538&w=87436970&a=87436970
        • Gość: Zenek Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.09, 09:30
          No to mamy na forum kolejnego/kolejną po mufffie transwestytę Ewę:)
          A panom "steady at najx", "kretynofil", "arkaszka", "poszi" i kilku innym
          należy się wielkie podziękowanie. Wielu ludzi dzięki nim nie wpadło w wielkie g.wno.
          Zaliczam się do osób "cudem ocalonych " również ja.
          w połowie zeszłego roku roku chciałem kupić dom i przenieść się do niego z
          obecnego mieszkania w którym przestajemy się rodziną mieścić.
          Plan był prosty - bierzemy kredyt, kupujemy dom przeprowadzamy się do niego w
          kilka miesięcy a następnie sprzedajemy stare mieszkanie i spłacamy w ekspresowym
          tempie znaczną część kredytu.
          Gdybym ten plan zrealizował, wyszłoby na to że kupiłem dom na szczycie bańki za
          kredyt ~2pln z franka. Czyli biorąc 800 tysięcy kredytu miałbym obecnie około
          1200 tys długu. Mieszkanie które wówczas wyceniano na około 500tys sprzedałbym
          pewnie w listopadzie lub grudniu w najlepszym razie za 400tys, czyli pieniądze
          za nie uzyskane nie pokryłyby wzrostu wartości kredytu za dom przez ten czas.
          Zamiast 300tys zł do spłaty miałbym 800tys.
          Na szczęście rozejrzałem się trochę, poczytałem trochę i wstrzymałem się z tą
          decyzją.
          Jeszcze raz dziękuje.

---
          • Gość: Grazyna Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" IP: *.brnt.cable.ntl.com 05.02.09, 10:07
            Poslusznie melduje, ze zadanie wykonane.
            Tu tresc maila do Pani Red. Wilczak:

Szanowna Pani Redaktor.
            Jakies dwa lata temu w jednym ze swoich artykulow cytowala Pani Prezydenta
            Polskiej Federacji Aleksandra Schellera. Niedawno pojawila sie jego wypowiedz,
            wprawdzie dla innej gazety ale diametralnie inna od tego co mowil w wypowiedzi
            dla Pani. Moze zechcialaby Pani spytac pana prezydenta czy nie jest mu
            glupiotiwrdzic dzisiaj cos zupelnie innego niz twierdzil dwa lata temu?
            Zwrocilam sie mailem do Pana Prezydenta o wyjasnienie ale poki co nie dostalam
            zadnej odpowiedzi.
            Ponizej wklejam link do obu wypowiedzi:
            img8.imageshack.us/img8/6782/aschellerlr1.png
            oraz link do jednego z watkow zwiazanych z tym tematem, na forum Gazety Wyborczej:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=778&w=90723697
            • Gość: oleg Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" IP: *.spray.net.pl 05.02.09, 19:36
              tez wyslalem, dzieki za tresc.

ludziska, wysylajcie maile a nie spicie! to od nas zalezy na ile prasa bedzie
              uczulona na reakcje czytelnikow!
              • Gość: Grazyna Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" IP: *.brnt.cable.ntl.com 06.02.09, 18:35
                W mailach cos drgnelo :)
                Napisalam na adres mailowy gazety w poznaniu, czy to taki zwyczaj zeby nie
                odpowiadac na maile. z-ca Naczelnego poprosila o wyjasnienie, to wyslalam kopie
                maila.
                Odpowiedzial tez pani z federacji nieruchomosci, ze nie wie o oc chodzi to tez
                jeszcze raz wyslalam maila.
                A przy okazji widzieliscie to?:

wyborcza.pl/1,75968,6245437,Krach_w_deweloperce__Spokojnie__duzi_przetrwaja.html
                Pisalam, ze niedlugo strach bedzie otworzyc lodowke :)
                • Gość: oleg Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" IP: *.spray.net.pl 06.02.09, 22:44
                  Czesc Grazyno,
                  Mnie nikt nie odpowiedzial (choc szczerze mowiac nie spodziewalem sie). Byc moze
                  z tego powodu, ze pisalem po Tobie i adresaci widzieli, ze jest to reakcja
                  wiekszej liczby osob (jakby nie bylo posilkowlam sie Twoimi postami).

Daj znac co dostalas w opodwiedzi.

pozdro!
                  O.

ps. dobrze by bylo pociagnac ten watek, moze ktos ma jeszcze jakies kontakty
                  mailowe, aby moc zwrocic uwage na ten skandal ze zmiana zdania z roku na rok?

ps. ta sytuacja (choc skromnie) jest tez dyskutowana na swietnym forum o gospodarce:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=90910030
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=90898298&v=2&s=0
                  w kontekscie klamstw (pseudo) analitykow a de facto interesariuszy danych
                  zachowan na rynku.
    • znajomy_jennifer_lopez Czy pan Scheller może odpowiadać karnie? 07.02.09, 02:14
      Witam ponownie. Ponieważ do tej pory nie otrzymałem żadnej odpowiedzi od Rzeczpospolitej zastanawiam sie nad wielotorowymi działaniami. Zapewne są na tym forum tez prawnicy...

1) Zamierzam podobnie jak Grazyna napisać do szefostwa Rzeczpospolitej czy nie odpisuja na korespondencje
      2) Zastanawiam sie czy mogłbym domagać sie wyjaśnień i/lub wręcz sprostowania opublikowanego przez Rzeczpospolitą
      3) Jeśli to nie pomoże zgłosić zawiadomienie do prokuratury o podejrzenie popełnienia przestępstwa /lub np do RPO
      Jaki paragraf? Jest np taki który mówi o tym że jesli ktoś doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzania mieniem popełnia przestepstwo, detalicznie oszustwo.
      TERAZ UWAGA: Jeśli pan Scheller TWIERDZI że 2 lata temu WIEDZIAŁ O BAŃCE to znaczy ze zamieszczając takie wypowiedzi jak w gazeta.poznan (o cenach 12 000zł) SWIADOMIE wprowadzał w bład rynek i klientów świadomie doprowadzając ich do niekorzystnego rozporządzania mieniem. Pewnie trudnosc podstawowa ale do zrobienia to ustalic związek przyczynowo-skutkowy czyli po prostu znależć delikwenta (najlepiej klienta pana Olka) który został tak oszukany, kupił pod wpływem tej błednej jak sie okazało prognozy (o czym, jak twierdzi pan Scheller, wiedział juz dwa lata temu). I tu tez może byłby klops - jesli wypowiadał sie jako osoba prywatna. Ale jesli wypowiadał sie jako Prezydent Federacji Pośredników? Może też tak mówił klientom? Jak ich znależć?
      4) Ponadto czuje sie personalnie obrażany i zniesławiany, też kwestia do rozpatrzenia jak wiele osób mówiło o "nawet 70% spadkach" bo ja własnie o takich spadkach mówiłem, choc wiadomo że "do 70%" dotyczy starej duzej płyty, mam wrażenie że kpiarskie wypowiedzi pana A.S, o "doradcach" którzy mówią o 70% spadkach dotyczą również mnie. Dodatkowo zniesławiają sugerując jakobym 2 lata temu zachęcał do kupowania kawalerek po 300000zł.
      5) Zmusić pana A.S. do zamieszczenia sprostowania, w ramach nie wiem, prawa prasowego? procesu cywilnego? swoje kłamliwe twierdzenia że ostrzegał.
      Warto byłoby nie pozostawić tego ot tak. Dlatego że co innego jak "analitycy" produkują kolejne błedne "prognozy" (zawsze moga powiedziec ze "naprawde tak myslelismy") a co innego jak gosc kłamie w żywe oczy że ostrzegał. Co gorsza, co gorsza dla niego TWIERDZI że wiedział o bańce 2 lata temu - jesli tak to jego wypowiedz z gazeta.poznan kwalifikuje sie chyba do prokuratora.
      Ja naprawde uważam że część pośredników i developerów zachowała sie jak hieny. Co innego bowiem wykorzystac sytuację: ceny rosną to czemu nie sprzedawać drożej? A co innego manipulowanie rynkiem i sianie dezinformacji. Co innego biznes a co innego wpierd... kogoś w bagno z pozycji Prezydenta Pośredników, niemal urzędnika. Czy to nie jest nielegalne? Jelsi udownodni się że osoba taką dezinformację siała świadomie (wszak pan Scheller własnie sie przyznał) i dodatkowo osiągnęła z tego tytułu określone zyski?
      Proponuję zmianę frontu - nie kłamie teraz. Kłamał wtedy, świadomie, a teraz sie do tego przyznał, czyli mamy próbe dezinformacji, lub nawet próbe oszustwa. Kłamał tylko w kwestii że wiedząc co sie swieci ostrzegał. Bo nie ostrzegał. Wprost przeciwnie. Lepsze prawda? Bo mozna to juz podpiąc pod karalny paragraf. Ciekawe co powie.

Co sądzicie?
      • Gość: Grazyna Re: Czy pan Scheller może odpowiadać karnie? IP: *.brnt.cable.ntl.com 09.02.09, 16:20
        Dostalam odpowiedz od Pani Aleksandry Stanjek z Federacji Nieruchomosci, ze moje
        pytania przekazala Panu Prezydentowi. No to poczekam troche pewnie na odpowiedz.
        Odpowiedziala mi tez Pani Sylwia Wilczak:

"Witam
        Nie bardzo wiem czego Pani ode mnie oczekuje. Wydaje mi sie, ze wypowiedzi
        specjalistów od rynku nieruchomosci mogly sie zmienic przez dwa lata (i
        zmienialy sie), bo diametralnie przez ten czas zmienil sie rynek.
        sylwia wilczak "

Na co ja odpowiedzialam:

Pani Sylwio
        Nie chodzi o to, ze pan Prezydent zmienil zdanie, tylko o to, ze dzisiaj
        twierdzi, ze juz dwa lata temu mowil, ze tak bedzie. Natomiast w Panie tekscie z
        przed dwoch lat jak byk (przepraszam za kolokwializm) jest napisane, ze mowil
        cos zupelnie innego. Krotko mowiac Pan Prezydent teraz klamie. I chodzi tylko o
        to by przestrzec ludzi przed takimi ekspertami.
        • Gość: oleg Re: Czy pan Scheller może odpowiadać karnie? IP: *.spray.net.pl 09.02.09, 20:28
          Bardzo dobrze napisalas!
        • Gość: jacek 6 tygodni w zyciu Pawla Grzabki - to rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 21:00
          www.rp.pl/artykul/216066,241622_Apartamenty_nad_Baltykiem_i_w_gorach.html

www.rp.pl/artykul/104704,260612_Spodziewam_sie_zastoju_na__rynku_apartamentow_wakacyjnych.html
          • Gość: ł-owca Re: 6 tygodni w zyciu Pawla Grzabki - to rewolucj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 22:18
            hehheee dobreee
            brawo za wyszukanie takich perełek
            • Gość: Dyr. Krzakoski Re: 6 tygodni w zyciu Pawla Grzabki - to rewolucj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 10:40
              Jak w filmach Barei, które są skarbnicą przysłów i powiedzonek na każdą okazję.
              Dziś panu Grząbce dedykuję cytat z "Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?"

Ten człowiek w życiu słowa prawdy nie powiedział.
              (sprzątaczka o dyrektorze zjednoczenia Pol-Pim)
              • steady_at_najx Re: 6 tygodni w zyciu Pawla Grzabki - to rewolucj 11.02.09, 10:54
                To bylo w Misiu. W kiblu sie akcja dziala :)
                • steady_at_najx Re: 6 tygodni w zyciu Pawla Grzabki - to rewolucj 11.02.09, 10:56
                  I to bylo o Ochodzkim
                  • Gość: Dyr. Krzakoski Re: 6 tygodni w zyciu Pawla Grzabki - to rewolucj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 11:17
                    Pardons, zwracam honor, macie rację... to było o Ryśku.
    • Gość: znajomy_JLo Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" IP: *.gprs.plus.pl 11.02.09, 10:29
      Drgnęło w sprawie. Pani Dorota Gajos z "Rzeczpospolitej" obiecała zamieścić polemikę, zapytania i wątpliwości, które i tutaj Wam podałem przekazała panu Schellerowi. Ma się do nich odnieść w następnym felietonie. Zobaczymy.
      • slavko.matejovic Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" 11.02.09, 10:42
        Przypuszczam, że felieton będzie się sprowadzał do jednego: że "internauci są
        głupi" i "nie odróżniają doradców od przedsiębiorców".
        ---
        www.antydeweloper.blox.pl
    • Gość: areq Talarczyk i Scheller to jedna z bardziej IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 13.02.09, 09:28
      znanych agencji nieruchomości w Poznaniu.Moim zdaniem o jednej z
      lepszych reputacji /jeśli nie najlepszej/.
      Dopóki ceny szły pod górkę-cisza.Uwaga-jakby spadły mocno,też byłoby
      o.k.
      Większa sprzedaż=większy obrót przy mniejszych marżach=zysk dla
      agencji.
      Obecnie jest po prostu ZASTÓJ.Wystawiane mieszkania nadal mają
      absurdalnie wysokie ceny wywoławcze.Teraz panowie pokroju
      p.Schellera będą wygłaszać znane nam wszystkim od dwóch
      lat "przepowiednie" byleby ta sprzedaż ruszyła.
      ONI już wiedzą,że pompować w górę się nie da,więc jadą na
      spadki...Też pieniądze z tego będą.Mniejsze ale będą.Obecnie dochody
      mają minimalne.Owszem konta bankowe aż puchną ale przecież nie wtym
      rzecz co nie?:):)
    • satorianus Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" 17.02.09, 09:41
      Uznałem za stosowne zapytać o zdanie w tej sprawie pośredników na sąsiednim
      forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=915&w=91471072
      • Gość: pośrednik Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.09, 13:00
        Znalazałem Ciekawy link www.pfrn.pl/page/308
      • Gość: ł-owca Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 20:57
        haha dobre - wyparli się swojego prezia :D
        nie spodziewałem się że toczysz tam takie boje
        • Gość: Grazyna Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" IP: *.brnt.cable.ntl.com 06.04.09, 19:46
          Pan prezes sie ustosunkowal:

www.rp.pl/artykul/244795,267789_Zapraszamy_na_schludne_pokoje.html
          • Gość: gosc123 Re: Kuriozalny artykuł w "Rzeczpospolitej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 09:03
            Teraz to kazdy "analityk" tak sie bedzie wykrecal :D:D
    • irma223 "poniżej połowy" 17.02.09, 14:22
      znajomy_jennifer_lopez napisał:

> 2 lata temu?
      > "Relacje średniej płacy w stosunku do ceny nominalnej metra
      > kwadratowego mieszkania spadały nawet poniżej połowy! To był
      > sygnał "przegięcia" na linii dochody - ceny."
      >
      > NAWET POŁOWY??? Really? To prosze policzyć ile to jest 2500zł
      > (pensja we Wro) / 10 0000zł (cena m2 w centrum).

W 2006 roku (pod koniec) ceny mieszkań we Wrocławiu przekraczały owszem 5.000 zł
      wynosząc do 7.000 zł (najczęściej wahała się od ok. 5.400 do ok. 6.000 zł/1m2).

Czyli jeśli płaca średnia wynosiła 2.500 zł to spadła ona poniżej POŁOWY ceny 1
      m2 - wszystko się zgadza.

Ceny powyżej 10.000 zł/1m2 w eleganckich nowiuteńkich osiedlach wzgl. w ścisłym
      centrum to już rok 2007/2008.

Czyli piszesz bzdury.

Ponadto nie umiesz odróżnić cen ofertowych od cen transakcyjnych.
      • Gość: lombardowy Re: domeny i serwery tanio IP: *.pools.arcor-ip.net 17.02.09, 15:01
        Kokosy ludzikom obiecywali.;)Zastawiac chcieli na miliony.
      • znajomy_jennifer_lopez Re: "poniżej połowy" 17.02.09, 15:53
        Miałem się już nie logowac pod nickiem zJLo (jako że o 30% spadkach mówią już teraz wszyscy, nawet "Rz" wczoraj napisała) ale na głupoty odpisze zawsze więc:

Na szczycie bańki czyli początku 2007r ŚREDNIE CENY OFERTOWE przekraczały grubo 7000zł. Nie chce mi sie teraz szukac, to zadanie domowe dla Ciebie jesli mi nie wierzysz. Wtedy cena ofertowa = cena transakcyjna a niekiedy nawet... drożej (jak nie znasz sprawy - własciciele ogranizowali niemal licytacje - kto da wiecej brał. A pod koniec 2006r to ludzie sie jeszcze dosłownie zrzucali ze schodów (znam przypadki!) bo taka była panika że za chwile bedzie o 10-20% drożej.
        Dlatego cena ofertowa = cena transakcyjna, mozesz sobie odjąc 5-10% ot i tyle a i tak bedzie 7 kawałków.

Drugie kłamstwo które podajesz to że ceny były 5-6 tys zł. Taka bzdura że rece opadają i nie chce mi sie dalej pisac. Ale spróbuje wyjaśnić:
        W szczycie bańki mieszkania we Wro były po 5-15 tys zł. Za 5 tys był stan developerski na Psim Polu (gant) albo stare budy tamże.
        Normalne mieszkania były po 6-9 tys zł, np kawalerki i 2pokojowe mieszkania w "zwykłych" blokach ale na Krzykach czy MAslicahc były po 8-10 tys zł a jak w nowym budynku to nawet probowano za wiecej opchnąć.
        Za 7000zł była STARA PŁYTA. Nowsze mieszkania to jak pisałem 6-9 tys, czaasami ponad 10 tys.
        Np mieszkania na Wietrznej Skarbowców - 8-10 tys, teraz chyba juz chyba faktycznie 5-6 o których piszesz. I na Wietrznej ludzie kupowali - 7000zł z kawałkiem za stan developerski czyli wykonczony ponad 8000zł/m2. Zwykle bloki, żadne apartamentowce.
        Mieszkania w kamienicach w centrum miasta 6-10 tys zł, teraz spadły do 3-7 tys/m2
        Mieszkania w stanie developerskim (poza Psim Polem) 6-12 tys zł, Psie Pole 5000zł - teraz 4-8 tys zł, Psie Pole 3-4 tys.

Srednia była ponad 7000zł teraz jest koło 5-6 tys zł/m2 wykonczonej chaty wiec jeszcze spadnie o 30-40%.

Srednia płaca netto we Wro to nawet nie 2500 a własciwie 2000zł (dokladnie to cos kolo 2800-3000 brutto, policz sobie) wiec spadek musiałby być o 70% (7000-70%=2100) - jesli by miało być jak pan Scheller "oczekuje i spokojnie pracuje z klientami"

irma223 napisała: .
        >
        > Czyli piszesz bzdury.
        >

Co Ty mi możesz....
        I GDZIE byłas 2 lata temu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka