Dodaj do ulubionych

ATAL - spoznienie z oddaniem - zero reakcji

IP: *.telpol.net.pl 09.02.09, 23:30
Dobry Wieczór. czy ktoś ma jeszcze problem z firma Atal ?
Firma ta przekroczyla czas budowy. mam kredyt w banku, ktory za miesiac muszę zacząć spłacać. w takich czasach obawiam się czy bank nie zerwie ze mną umowy,a zaczyna mnie dociskac telefonami kiedy moze wyslac tam rzeczoznawce do rozliczenia kredytu. natomiast deweloper nawet nie wyslal pisma ze jest opoznienie.

termin oddania mieszkania minal i z kazdym dniem powiekszaja mi sie straty, nie moge tam zamieszkac, wykonczyc, itp. place wysoki odsetki i ubezpieczenie - bo brak hipoteki. nie usmiecha mi sie tez chodzenie w blocie. czy ktos z was ma z nimi taki problem ?

prosze o info

Aga
Obserwuj wątek
    • kaka73 Re: ATAL - spoznienie z oddaniem - zero reakcji 16.03.09, 15:55
      Nie wiem, czy masz mieszkanie w Katowicach? Ja byłam dzisiaj niby na odbiorze -
      tam nie da się wejść, błoto syf.
      Masa usterek, krzywe podłogi, brak tarasu.Nie wiem, czy z nie wykończonym
      tarasem powinni w ogóle wzywać mnie do odbioru?
    • Gość: aska Re: ATAL - spoznienie z oddaniem - to samo u mnie IP: *.telpol.net.pl 16.03.09, 17:45
      Tez mam taki problem w Katowicach. rozwiazalam umowe i czekam na zwrot pieniedzy. W akcie notarialnym mialo byc oddane mieszkanie do 31 stycznia. Natomiast w nastepnym punkcie jest sformulowanie - ze przekazanie lokalu droga notarialna nastapi - DO 3 MIESIECY OD UZYSKANIA NIEZBEDNY POZWOLEN (nadzor budowlany itp)........wg mnie jest to klauzula zakazana - GDYZ UZALEZNIA FAKTYCZNE PRZEJECIE MIESZKANIA - OD DECYZJI ADMINISTRACYJNEJ - ktora nie wiadomo kiedy bedzie !!! moze byc nawet za 10 lat, bo firma bedzie miala np.problemy z dzialką. Jednym slowem - ja rozwiazalem umowe. co smieszne teraz moge kupic to samo mieszkanie w Atalu taniej - i dostaje jeszcze gratis na wykonczenie kuchni 10000.a co bedzie za pół roku albo rok ? ceny ida w dół - wrócą do tych z 2004-2005 - a to bedzie 2500 zł/m2.

Dodatkowo mozecie sobie sprawdzic ogloszenia na gratce - nawet Debowe Tarasy juz sa w cenie 4300 zl - na wtornym,a były nawet po 8000. to po co dawac 5000 zl w ATALU za cos na co sie bedzie czekac moze rok, moze dwa a moze 5 ? w miedzy czasie firma upadnie i zostaje 30 lat placenia kredytu.

ja wysiadam z tego interesu. jak dla mnie budowa Ligota Park przez ATAL jest - opozniona i nic sobie z tego nie robią. Przez rok nikt sie tam nie wprowadzi - a mieszkac sie nie da nawet za 2 lata(remonty,wykonczenia sasiadów).
      Dodatkowo mozecie sobie zobaczyc na ich stronie ile mieszkan wrocilo do ponownej sprzedazy. Pewnie byly sprzedawane w systemie 10/90 i klienci widzac takie opoznienia zrezygnowali albo nie dostali kredytu. i prawdopodobnie maja racje,bo wyjda z tego z minimalnymi stratami.

dodatkowo - ten kto odebral "mieszkanie w budowie" teraz - na tym niby odbiorze "technicznym" nie ma aktu wlasnoci, nie ma prawa tam mieszkac a placi wszystkie oplaty - czynsz, czesci wspolne itp.
      kwestia czasu - jak to podlicza.
      Dodatkowo juz ucieka Tobie gwarancja, ktora wynosi 12 miesiecy zgodnie z aktem.

wiec ja bym sie zastanawiala.

ps. jeszcze teraz znalazlam ze ktos wytargowal 4300
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=778&w=89881099&a=92052789
      wiec po co sie w to pakowac w takich cenach ?
      • kaka73 Re: ATAL - spoznienie z oddaniem - to samo u mnie 17.03.09, 08:39
        Dobrze, tylko nie wygląda to tak różowo, jeżeli my już mieszkanie zapłaciliśmy w
        całości - i to na kredyt. Tego się przecież nie da odkręcić niestety. Zresztą my
        tam nie będziemy mieszkac, tylko je wynajmiemy. Mam własny dom.
        • Gość: Linka Re: ATAL - spoznienie z oddaniem - to samo u mnie IP: *.chello.pl 17.03.09, 19:50
          Ja kupiłam z 2 etapu.Nie wiem jak bedzie, moze sie wycofam.Bo to co teraz sie robi na rynku to równia pochyła. Narazie wpłacilam 10% i czekam. Potwierdzam - ze na budowie narazie cos stoi, ale zakończenie tego raczej odległe. Trochę boję się upadku dewelopera. Jeżeli cena spadnie w Katowiach jeszcze niżej w ciągu roku - to też zrezygnuję. Zdolność kredytową mamy z mężem z zapasem - ale jeżeli bank wykręci jakiś numer to będzie problem.Planuje zakup na 100%, tylko pierwotnie chciałam kredyt we franku....a teraz to raczej niemożliwe
          Linka
          • kaka73 Re: ATAL - spoznienie z oddaniem 17.03.09, 21:59
            Ja myslę, że developer nie zbankrutuje - to spółka akcyjna, która ma
            dobrą kondycję finansową z tego co mi wiadomo. Z doświadczeniem w
            developerce.
            Niestety jest obsuw, bo niby mieszkanie wykończone (bez tarasu) ale
            na zewnątrz syf. Zobaczymy co będzie dalej.
            My mamy mieć za miesiąc wszystkie poprawki i gotowy taras.
            • Gość: hana Re: ATAL - spoznienie z oddaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 21:24
              Witam!
              Czy ktoś się orientuje jakiego rodzaju problemy może mieć developer
              aby spełnić wszyskie warunki by móc podpisywać akty notarialne-
              przeniesienia własności? Pytam o Ligota Park. I w jakim terminie (
              za 3 miesiace, 6 m-cy?) może to nastąpić? Czy jakiś Bank nie robił
              problemów z uzyskaniem kredytu na zakup od atala mieszkania w Ligota
              Park?
              • Gość: kaka73 Re: ATAL - spoznienie z oddaniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 14:09
                Ja się ciągle zastanawiam czy odebrać mieszkanie. Dzwonili do mnie właśnie iż
                wszystko do odbioru przygotowane, a podpisywanie aktów notarialnych ma być pod
                koniec maja i podobno już mają pozwolenie na użytkowanie. A za ile za m masz
                kupić? Nie wiem, czy Pani mnie nie czaruje z cenami.Jakby co to pisz na
                kaka73@gazeta.pl
        • Gość: Nowy Re: ATAL - spoznienie z oddaniem - to samo u mnie IP: 188.33.72.* 22.11.09, 20:22
          Witaj, możesz napisać, kiedy kupiliście mieszkanie i ile za 1 metr
          płaciliście? Jestem zainteresowany kupnem w chwili obecnej i nie
          wiem ile można wytargować przy 50 metrach.
    • Gość: zero13 Re: ATAL - spoznienie z oddaniem - zero reakcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.09, 09:54
      czy ktos spotkal sie z problemami jezeli chodzi o inwestycje na
      Bronowicach w Krakowie? jestem na etapie umowy rezerwacyjnej i bede
      wdzieczny za jakakolwiek opinie.
      • Gość: mika Re: ATAL - spoznienie z oddaniem - zero reakcji IP: *.77.classcom.pl 22.07.09, 11:16
        ja juz kupilam mieszkanie w Krakowie od ATAL, jak na razie nie
        mialam zadnych problemow z ta firma. cierpliwie czekam na oddanie,
        trudno cokolwieg powiedziec poniewaz jezeli cos ma wyjsc to pewnie
        przy oddawaniu (np jakies usterki). odwiedzam budowe regularnie,
        dopytuje sie, i tak jak pisalam wczesniej - nie mialam jeszcze
        zadnych problemow i mam nadzieje,ze tak zostanie:)
        • Gość: plkrk Re: ATAL - spoznienie z oddaniem - zero reakcji IP: *.tvn.pl 23.07.09, 11:09
          Witam,
          A czy negocjowałaś może zapisy w umowie przedwstępnej? Miałaś z tym
          jakieś problemy?

Pozdrawima
          • Gość: mika Re: ATAL - spoznienie z oddaniem - zero reakcji IP: *.77.classcom.pl 07.08.09, 09:09
            negocjowalam warunki umowy, mialam problemy,zwlaszcza z niezbyt mila
            pania z biura sprzedazy,ale bylam twarda i sie udalo
            • Gość: plkrk Re: ATAL - spoznienie z oddaniem - zero reakcji IP: *.tvn.pl 07.08.09, 16:41
              Dziękuję za odpowiedź,

Ja znowu po prośbie :) Czy mogłabyś mi przesłać zapisy, które udało
              Ci się wynegocjować w ramach przysługi przyszło-sąsiedzkiej:)
              Oczywiście zrozumiem jeżeli odmówisz. Ja jestem jeszcze na etapie
              rozmów i faktycznie stanowisko drugiej strony jest mało elastyczne,
              ale rozmowy nadal trwają. Poniżej mój adres e-mail:
              syriusb17@wp.pl

Za wszelką pomoc z góry dziekuję,
              Pozdrawiam
            • Gość: plkrk Re: ATAL - spoznienie z oddaniem - zero reakcji IP: *.tvn.pl 07.08.09, 16:51
              Mika jakbyś chciała skonfrontować jakieś informacje z tym co my się
              dowiedzieliśmy na temat tej inwestycji Atala to wyślij mi maila na
              adres który podałem we wcześniejszym poscie. Chętnie wymienię się
              informacjami/opiniami etc.

Pozdrawiam
            • Gość: kuba Re: ATAL - spoznienie z oddaniem - zero reakcji IP: *.chello.pl 03.09.09, 21:21
              również jesteśmy poważnie zainteresowani mieszkaniem Atalu na Bronowicach,
              chętnie poznamy potencjalnych sąsiadów :)
              chcielibyśmy się dowiedzieć, co udało się Wam wynegocjować - tylko warunki
              finansowe czy również inne zapisy w umowie. będziemy wdzięczni za kontakt na
              maila ku_ba@interia.pl
    • Gość: Damian Ligota Parki IP: *.zone4.bethere.co.uk 08.08.09, 22:46
      witam,

czy ktoś się orientuje kiedy wreszcie będą umowy notarilane? Chodzi o osiedle Ligota Park w Katowicach. Podobno terminy są od 10.08.2009, ale tych terminow bylo mnóstwo i żadnego narazie nie dotrzymali.
      • Gość: hana Re: Ligota Parki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.09, 23:12
        Jeżeli chodzi o Ligota Park to mamy ustalony termin po 25.08.2009.
        Ale są podobno jakieś problemy jeżeli miszkanie jest z garażem. w
        takim przypadku sprzedaż może sie jeszcze przesunąć o kilka tygodni.
        Chętnie nawiążę kontakt z "przyszłym sąsiadem", któremu już udało
        się skuteczenie kupić mieszkanie.
        • Gość: Damian Re: Ligota Parki IP: *.zone4.bethere.co.uk 15.08.09, 18:07
          Dzięki za informacje. Ja kupiłem mieszkanie z garażem i ciągle obiecują mi nowe terminy podpisania umowy notarialnej. Teraz ma to być około 10.09.2009.
          Chętnie też nawiąże kontakt.

Pozdrawiam
          • Gość: tombo Re: Ligota Parki IP: *.3s.pl 25.08.09, 08:35
            czy ktoś podpisał akt notarialny na Ligota park. Atal zaczyna grać w kulki. jak
            pani pełnomocnik tłumaczy ciągłe przesuwanie terminu?
          • Gość: hana Re: Ligota Parki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.09, 01:51
            Czy ktoś wie dlaczego zamiast sprzedaży garaży wielostanowiskowych
            bedzie "oddanie do wyłacznego uzytku"? dot. osiedle Ligota park.
            Zasadnicza różnica, prawda.
            • Gość: porzeczka Re: Ligota Parki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.09.09, 21:52
              My jesteśmy już po podpisaniu kilka dni temu. Pytałam notariusza
              dlaczego, kodeks cywilny dopuszcza takie rozwiązanie - akt jest
              dosyć skomplikowany - jest tam wiele służebności.
              Proszę uważać na ceny aktów - można negocjować. Oni proponują max
              taksę notarialną.
              • Gość: nowy Re: Ligota Parki IP: 188.33.72.* 22.11.09, 20:41
                hej, mozesz podpowiedzeic ile mozna wytragowac za 1 m, przy 50 m?
                Miejsce parkingowe w cenie? Bede zobowiazany.
        • Gość: nowz Re: Ligota Parki IP: 188.33.72.* 22.11.09, 20:39
          czesc, chce tam kupic 50 m. Mozesz mi podpowiedziec ile da sie
          wytargowac za 1 metr? Czy paking jest w cenie? Bede zobowiazany za
          info.
        • Gość: gość1 Re: Ligota Parki IP: 192.168.1.* 29.11.10, 10:58
          witam serdecznie.
          Jak wygląda sprawa z tymi garażami, czy są one własnością kupującego.
      • Gość: Nowy Re: Ligota Parki IP: 188.33.72.* 22.11.09, 20:32
        Cześć, chcę kupic ok. 50 metrów, możeszpodpowiedzieć kiedy
        kupowaliście i ile płaciłeś za metr? Czy parking płatny jest
        dodatkowo? Będę wdzięczny za informacje.
    • Gość: ozi Re: ATAL - spoznienie z oddaniem - zero reakcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 16:42
      kiedy beda akty?
      • Gość: margharetka Re: ATAL - spoznienie z oddaniem - zero reakcji IP: 213.227.108.* 01.11.09, 18:17
        A ile czekasz od momentu odbioru mieszkania? Ja jestem jeszcze przed odbiorem i
        sądzę że dłużej niż 2 m-ce to nie będzie. Tak jak wszyscy płacę przecież wyższe
        ray kredytu, bo mieszkanie nie jest jeszcze hipoteką.
        • Gość: nowy Re: ATAL - spoznienie z oddaniem - zero reakcji IP: 188.33.72.* 22.11.09, 20:44
          witaj, chce tam kupic 50 m. Doradz ile mozna wytargowac, parking
          jest w cenie? bede wdzieczny?
          • Gość: mat Re: ATAL - spoznienie z oddaniem - zero reakcji IP: 188.33.208.* 24.11.09, 00:41
            ja chcę sprzedać, gdyż przyszło mi się przeprowadzić do innego miasta. 48m z
            garażem podziemnym. matiba@wp.pl jakby coś:-)
            Jestem po podpisaniu aktu notarialnego tak więc wszystko poszło zgodnie z planem:-)
            • Gość: FORUM LIGOTA PARK Re: ATAL - spoznienie z oddaniem - zero reakcji IP: *.centertel.pl 27.12.09, 23:23
              Oficjalne forum mieszkańców osiedla Ligota Park w Katowicach:
              www.ligotapark.fora.pl/
              Zapraszam serdecznie
              • fnieruchomosci Fachowy odbiór mieszkań od dewelopera!!! 29.12.09, 13:18
                F.H.U Fleszar-Nieruchomości.

Świadczy usługi przy odbiorze mieszkań, domów, lokali usługowych od
                dewelopera, jak również od firm podwykonawczych.

Podczas odbioru Twojego mieszkania zajmuje się:
                - sprawdzaniem wymiarów pomieszczeń
                - sprawdzeniem jakości i równość ścian i tynków
                - sprawdzeniem równości podłóg i posadzek
                - sprawdzeniem okien, szyb i parapetów wewnętrznych jak i
                zewnętrznych
                - sprawdzeniem drzwi wewnętrznych i zewnętrznych
                - sprawdzeniem instalacji elektrycznej
                - sprawdzeniem liczników mediów
                - sprawdzeniem instalacji wodnej i kanalizacyjnej
                - sprawdzeniem instalacji centralnego ogrzewania,
                grzejników, ogrzewania podłogowego
                - sprawdzeniem instalacji wentylacyjnej
                - sprawdzeniem balkonu, tarasu, piwnicy i garażu.

Twoje mieszkanie będzie Profesjonalnie sprawdzone w
                oparciu o Polskie Normy Budowlane.
                Masz dość niedoróbek i chcesz sprawdzić swoją nieruchomość pod
                względem technicznym ? Przed podpisaniem protokółu odbioru
                mieszkania oddaj je w ręce profesjonalisty a unikniesz dodatkowych
                kosztów .Napisz na maila: fleszar.nieruchomosci@o2.pl lub zadzwoń
                na nr tel. 692-497-772.
                Region działania: cała Małopolska. Kraków, Tarnów, Nowy Sącz, Nowy
                Targ, Zakopane, Rzeszów, Katowice, Tychy, Bielsko-Biała, Kielce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka