Dodaj do ulubionych

Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? 3CITY

IP: *.customer.teliacarrier.com 24.02.09, 15:43

Targo: Orlowska Bryza Gdynia : -5% (z ceny promocyjnej)
Obserwuj wątek
    • Gość: Ness Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.chello.pl 24.02.09, 19:20
      Zacna idea, na pewno może pomóc w kupującym orientacji, na ile
      realne ceny deweloperów odbiegają od tych papierowych.
      Ja co prawda nie negocjowałem, ale ogłądałem mieszkanie w Rezydencji
      Huzarskiej. Propozycja wstępna firmy Bauhaus:
      zniżka 500 zł/m2 od ceny wyjściowej, do tego gratis garaż (wartości
      30 tyś).
      • Gość: developer mistrz Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.09, 23:09
        more please !!!
        • Gość: mx Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.chello.pl 25.02.09, 00:02
          polservice/mysliwska - nic
          hossa/WO - chamską odzywkę
          inpro 5700 -> 5350/m2
          pbeko mysliwska z 260tys na 250tys
          murapol - z 205tys na 181tys, teraz chyba jest juz tak w cenniku, ale
          bal bym sie od nich kupic
          dalej mi sie nie chcialo chodzic

• Gość: mx Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.chello.pl 25.02.09, 00:04
            dodam ze co smieszne troche koles w polscervice jest nastawiony na
            pranie mózgu, jak ktos interesowal sie psychologia bedzie wiedzial
      • Gość: Misiek322 Zobacz na www.razemdom.pl IP: *.acn.waw.pl 16.03.09, 15:44
        Oni to wynegocjują nawet 30% rabaty
        • Gość: Ness Re: Zobacz na www.razemdom.pl IP: *.globalintech.pl 16.03.09, 16:42
          Może udałoby się zorganizować podobną inicjatywę w 3miescie.
          Pomysł dobry, czas na udane negocjację też. Ja bym się do takiej
          inicjatywy pisał (zgodnie z założeniami grupy: warunek to dobra
          lokalizacja)...
    • Gość: yngad Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.customer.teliacarrier.com 25.02.09, 11:43
      Dla porownania w Irlandii-Dublin
      Mieszkanie 3 pokojowe -rynek pierwotny ale wykonczone i umeblowane
      Cena pierwotna 375K eur, cena obecna 265K eur , agent przy pierwszych probach
      negocjacji mowi ze sprzeda za 240K eur , kiedy u nas beda takie spadki????
      • Gość: mx Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: 84.38.22.* 25.02.09, 11:45
        u nas nie bedzie, bo w poslce sie nie oplaca. lepiej upasc niz zejsc
        z marazy ponizej 40%
        • Gość: Ness Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: 195.190.1.* 25.02.09, 13:41
          Spokojnie, ceny i nas spadną. A spadną w momencie, kiedy sprzedający zdadzą sobie sprawę, że aktualne spadki nie są korektą, po której ceny powrócą do wartości pierwotnej, a trwałą tendencją.
          Na razie sprzedający nie mają takiej świadomości, a utwierdzani są w tym przekonaniu przez różnych "specjalistów".
          Ale to już zaczyna się zmieniać. Wolno, bo wolno, ale jednak. Jest kilka mieszkań, których ceny obserwuje od dłuższego czasu (ponad rok). I widzę, jak ich ceny coraz bardziej dostosowują się do wartości rynkowej. I ten proces dostosowywania ostatnio przyspieszył.
    • Gość: Thepropertypin Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.customer.teliacarrier.com 26.02.09, 11:43
      Z innego watku: 44m2 u hossy za 3800 i w inpro 10% na b brame ....
    • Gość: Thepropertypin Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.customer.teliacarrier.com 26.02.09, 11:46
      Z innego watku
      trojmiasto to obecnie ceny nizesze o 20%
      - okolice obwodnicy okolo 4000 (bylo 5000)
      - morena okolo 5000 (bylo 6500)
      - lepsze lokalizacje/apartamenty okolo 6500-8000 (bylo >10000)

imho bedzie kolejny zjazd o 20% ale trzeba poczekac, rynek dziala
      • Gość: mx Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: 84.38.22.* 26.02.09, 12:37
        tak ale to jest wynik obnizek cennikowych - nie negocjacji
        • Gość: Thepropertypin Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.customer.teliacarrier.com 26.02.09, 14:46
          Tak zgadzam sie - staram sie cenowe newsy Trojmiasta zebrac w jeden
          watek . Niestety jakos niewiele osob chce sie pochwalic swoimi
          negocjacyjnymi osiagnieciami :(.....
    • Gość: Thepropertypin Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.customer.teliacarrier.com 26.02.09, 14:48
      Z innego watku i raczej nie negocjacje tylko obnizka ceny

Witam. Ja dzwoniłem tam 3 tygodnie temu i najtańsze mieszkanie na
      FOCHA kosztowało 360000 plus taras plus piwnica. Wczoraj znów sobie
      zadzwoniłem i teraz było 340000 z tarasem i piwnicą. Czekam, co
      będzie dalej oczywiście mówimy o mieszkaniu z 47 metrami i 23
      metrowym tarasem.

• Gość: Thepropertypin Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.customer.teliacarrier.com 26.02.09, 18:36
      W sumie to zainteresowanie watkiem nikle. Wniosek z tego taki: Polacy
      (lub mieszkancy Trojmiasta) nie negocjuja tylko kupuja za tyle ile w
      cenniku. Smutne .....Dlatego dlugo nam przyjdzie na redukcje
      Ludzie kupujta! Bedzie drozej! ;)
      • Gość: ja Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.radom.vectranet.pl 26.02.09, 19:10
        a ni pomyślałeś, że może nikt nie kupuje?:)
        • Gość: Thepropertypin Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.customer.teliacarrier.com 02.03.09, 14:08
          Sluszna uwaga
          • Gość: grosik Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.09, 14:36
            Na 02-03-09 14:30

Ogłoszenia

Rynek pierwotny: 4478
            Rynek wtórny: 35443

Chcący kupić: 134

tojmiasto.pl

Trzeba czekać. Byłem w Hossie 1,5 miesiąca temu. Proszę kupować mamy po 10 osób na mieszkanie. Dziś oferta się nie zmieniła dalej jest ta sama liczba mieszkań, czyli nikt nie kupił, bo gdyby tak było zdjęliby ze strony. INPRO oferta ze strony 63 mieszkania miesiąc temu stan na dziś 61 ofert. Gdy ktoś powie, że sprzedali. To powiem, że dwie oferty zostały zdjęte ze strony dewelopera przeniesione na zwykłe ogłoszenie w trójmiasto.pl w cenie 20000zł mniej.
            • Gość: mx Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: 84.38.22.* 02.03.09, 15:09
              ja pamiętam jak kilkanaście miesięcy temu na trojmiasto.pl byłop na
              wtórnym 11-12 tyś ogłoszeń a nie 35,5tyś. liczba ogłoszeń na tym
              portalu systematycznie rośnie. częściowo to może być spowodowane tym
              że dodali ogłoszenia z otodom ale zdecydowanie nie w całości.
              • kulaba2 Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? 03.03.09, 09:17
                Ilość ogłoszeń w portalu internetowym o niczym nie świadczy . Przyklad , w
                zeszłym roku sprzedałem swoje mieszkanie i tylko na trójmiasto.pl było
                wystawiane chyba przez 20 pośredników , kazdy robił swoje zdjęcia. Po sprzedaży
                ogłoszenia się ukazywały jeszcze przez parę miesięcy , na gratce , allegro itd.
                • Gość: mx Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: 84.38.22.* 03.03.09, 10:43
                  nie chodzi o samą liczbę ale o systematyczny wzrost z miesiąca na
                  miesiąc. nie mowie ze to koniecznie swiadczy tylko o wiekszej
                  liczbie mieszkan, moze o wiekszej liczbie samych ogloszen co jest
                  wynikiem desperacji sprzedajacych, albo mnozenia sie agencji - te sa
                  teraz raczej zamynkane.
            • Gość: Thepropertypin Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.customer.teliacarrier.com 03.03.09, 11:48
              A propos 'zdejmowania ze strony'

Niedawno ogladalam mieszkania na nieduzym osiedlu i nagle okazalo
              sie ze jest jedno ktore nie jest na stronie. Bylam zainteresowana
              nieco wiekszym mieszkaniem i po probach negocjacji o po ostrzezeniu
              przez developera ze sa chetni mieszkanie rowniez zniknelo ze strony.
              Jestem ciekawa czy podzielilo los tego mniejszego mieszkania ???

Zauwazylam tez w IK ze niektore investycje sa wyprzedane/zdjete ze
              strony i potem pojawiaja sie w duzych 'pakietach' u posrednikow

Czy zauwazyliscie to samo?
      • Gość: Remik Ci z RazemDoM.pl juz negocjuja w Warszawie. IP: *.acn.waw.pl 03.04.09, 10:02
        Negocjuja zamiast jeczec, przynajmniej tak pisza na www.razemdom.pl.
        Szkoda ze we Wrocku nikt tego nie organizuje i to jest rzeczywiscie
        smutne :((((.
        • Gość: Thepropertypin Re: Ci z RazemDoM.pl juz negocjuja w Warszawie. IP: *.customer.teliacarrier.com 06.04.09, 13:33
          No wlasnie sie do nich dolaczylam, jak nie uda sie kupic w 3city to
          kupie w Wawie. A w perspektywie czasu (5lat) za fajne mieszkanie w
          Wawie na pewno dostane sympatyczne lokum w Sopocie/Orlowie, Centrum
          Gdyni , jesli w koncu w 3city przejrza na oczy ze stawki wynajmu /
          pensje sa duzo nizsze niz w Stolycy ;) i ze nie samym jodem czlowiek
          zyje ;) NA razie mi bez roznicy gdzie kupie bo i tak mieszkam za
          granica i jakos na razie nie widze powrotu do ukochanego 3city -
          jak juz to Wawa, Krakow, Wroclaw :(
          • Gość: mx HOSSA Garnizon - OSTRO w Dół IP: *.chello.pl 08.04.09, 23:57
            polecam sprawdzić ceny na stronie developera. Nie pamietam po ile
            były ale teraz są od niewiele więcej niż 200tyś-i

pozdr
            mx hossa ? ;)
            • Gość: real unstate Hehe, 6000zł za m2 dziury do 2012r w Gdansku??? IP: *.gprs.plus.pl 09.04.09, 08:27
              Fajnie, chyba nowy jestes. Pewnie Cie dopiero przyjęli - ostatnio mieli ogłoszenia o pracy dla handlowcow.
              Bo ta oferta to chyba dla desperatów i samobójców: 6000zł/m2 niewykonczonego mieszkania w Gdansku z odbiorem za 3 lata to okazja?

Gdyby to była Warszawa i było gotowe można by się zastanowić. Jesli jest to dziura w ziemi w 400-tys Gdańsku to mogą sobie pomerdać bo nie warte więcej niż 4 000zł/m2. Jeszcze ten odbiór - nie wiadomo czy 2012r dożyją (oni lub kupujący)
              • Gość: mx Re: Hehe, 6000zł za m2 dziury do 2012r w Gdansku? IP: 84.38.22.* 09.04.09, 09:13
                mi tam garnizon wisi, chodzi o to ze wczesniej chcieli 150-180% tej
                ceny. to sztandarowa inwestycja Hossy w centrum miasta.
              • Gość: garnizonowy Re: Hehe, 6000zł za m2 dziury do 2012r w Gdansku? IP: *.idev.pl 26.01.10, 13:27
                widac kolego ze masz bardzo male pojecie o cenach i lokalizacjach nieruchomosci
                w trojmiescie.

W Warszawie gotowe mieszkanie do zamieszkania za 6tys metr.. no jasne... chyba
                na alternatywy 4 bo raczej nie w centrum tak jak garnizon w centrum Wrzeszcza.

• Gość: Thepropertypin Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.customer.teliacarrier.com 10.03.09, 11:00
      Odswiezam watek :) Czy naprawde nikt nie negocjuje z developerami???
      Czy po prostu nie lubimy sie dzielic takimi informacjami.

• Gość: potencjalnyinwesto Ciągle drożyzna - apartamenty po 6-7kzł/m2 IP: *.gprs.plus.pl 10.03.09, 12:27
        Mało kto kupuje. Jest cała masa ludzi z gotówką która przygląda sie rynkowi ale ceny ofertowe na razie nie zachęcają nawet do inwestycji pt wydam 2PLN na telefon do developera.
        JAk zejdą z cenami do 3000zł/m2 mieszkania popularnego i 4000/m2 apartamentu rynek sie ożywi. Tak samo jak ten wątek. Na razie czekamy.
    • Gość: Thepropertypin Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.customer.teliacarrier.com 16.03.09, 12:25
      Odswiezam watek :) W innym watku kolega pisze o wielkim ozywieniu w
      3city. Jakies komenatrze? Czy mieszkancy Trojmiasta nadal kupuja po
      cenach z cennika?
      • Gość: mx Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: 84.38.22.* 16.03.09, 13:35
        hanzadeveloper - obnizyli okolo 800-1000zl/m2 - myśliwska
        Jeśli dobrze pamiętam - dzwoniłem i była jeszcze wtedy wyższa cena,
        negocjować nie chcieli....
        potiwerdzili tylko że budynki są gotowe do odbiory. z tego co
        pamiętam jak jeszcze udostępniali taką informację to sprzedali
        <20mieszkań
    • Gość: Thepropertypin Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: 79.97.250.* 18.03.09, 00:04
      A moze by zastosowac cos podobnego w Trojmiescie ? www.razemdom.pl/
      • Gość: Ness Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.globalintech.pl 18.03.09, 08:58
        Już pisałem w innym miejscu tego wątku, że jestem zainteresowany.
        Założenia ma takie same jak w Wawie - interesują mnie najlepsze lokalizacje w 3miescie.
    • Gość: mx inpro -15% Berętowska Brama IP: 84.38.22.* 18.03.09, 15:16
      tak chwalą się w reklamie. mnie ta inwestycja nie interesuje więc
      nie sprawdzałem jak to wygląda na prawdę
      • Gość: a Re: inpro -15% Berętowska Brama IP: 94.231.60.* 20.03.09, 01:03
        co tam lokalizacja, jak można było tak popsuć układ mieszkań, jestem rozczarowany.
        • Gość: mx Re: inpro -15% Berętowska Brama IP: 84.38.22.* 20.03.09, 11:13
          zjechane układy to norma: - windy obok sypialni, długie i wąskie
          pokoje, w których nawet nie wstawisz łóżka albo gdzie na końcu
          takiego pokoju jest ciemna kuchnia. Taki standard apartamentów
    • Gość: mx kolejny developer obniża - Castel IP: *.chello.pl 22.03.09, 22:58
      Mieli o ile pamietam bardzo drogo a teraz Morena - boczna od jaśkowej
      od 4700zl (brutto? a może netto)

np. kawalerka

ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci-sprzedam/mieszkanie-gdansk-wrzeszcz-ogl1559861.html
    • Gość: Ness Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.globalintech.pl 25.03.09, 10:57
      Nexbud,Orłowski Jantar, nex-bud.pl/oferta/orlowski_jantar/
      Poprzednio ceny z kosmosu - z tego co pamietam, to kolo 14 tys/m2.
      Jakiś czas temu troche tego pojawiło się na ogłoszeniach trojmiasto.pl
      Teraz te oferty sa przecenione na 8tys/m2, np.
      ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci-sprzedam/mieszkanie-gdynia-orlowo-ogl1474467.html
      i cena jeszcze do negocjacji.

Czesc z nich ma adnotacje, ze sprzedane:
      ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci-sprzedam/mieszkanie-gdynia-orlowo-ogl1474468.html
      Być może Nex-bud ma problemy finansowe - w koncu chyba inna inwestycja w Nowym
      Porcie sie chyba słabo sprzedaje.
      • Gość: Ness Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.globalintech.pl 25.03.09, 11:10
        Z ze tak pozwole sobie samemu odpowiedzieć to to może potwierdzać przypuszczenie i obserwacje z innych krajów., że w czasie kryzysu najbardziej spadną oferty najbardziej luksusowe.
        Co prawda początkowa cena Nex-budu była z kosmosu, 8 tys/m2 to też powyżej mojego budżetu, choć okolica jest fajna.
        Ruch cenowy we właściwą stronę, czekam na następne :)

• Gość: ada Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.gdynia.mm.pl 15.04.09, 15:14
      U mnie na mieszkaniu 69 m2 z 325000zł zeszli na 303000zł na morenie.
      • Gość: mx Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: 84.38.22.* 15.04.09, 16:08
        hmm od developera albo w nowym budownictwie ?

pozdr
      • Gość: Thepropertypin Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.customer.teliacarrier.com 15.04.09, 19:01
        no to mamy 6.5% w kwietniu
        moj najlepszy wynik z lutego to 5%
        czyli cos delikatnie 'drgenelo'
        • Gość: mx Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.chello.pl 15.04.09, 21:58
          mój najlepszy wynik to 11% nie powiem gdzie i za co bo jeszcze sie
          nad tym zastanawiam
          • Gość: mx Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.chello.pl 15.04.09, 21:59
            ale nie jest to tak atrakcyjny poziom cen jak podała Ada! chyba że
            Jej mieszkanie to płyta.
          • Gość: Thepropertypin Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.customer.teliacarrier.com 16.04.09, 12:11
            To gratulacje!!!Niezly wynik!

Podsumowanie:)
            Wynegocjowane obnizki
            -5% luty-marzec
            -6.5% kwiecien
            -11% kwiecien
            • Gość: Thepropertypin Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: 79.97.250.* 25.05.09, 00:29
              odswiezam watek :)
              • Gość: Poki Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.09, 07:38
                25% Podczas targow - cena po obnizece 450tys za 60metrow

3,5 procent przy wpłacie całości - 310 tys za 70 metrow.
                • Gość: Piotr Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.09, 08:27
                  Gratulacje.
                  Jaka inwestycja?
                  • Gość: Poki Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.09, 10:14
                    To 25procent to u warszawskiego dewelopera,inwestycja w gdyni!
                    • raccoon_5 Congrat, Poki! 25.05.09, 12:32
                      Witam :)
                      Dzieki za ten watek! Zaczynamy cenowe realia i ja mam nadzieje,ze
                      cos znajde. Moge tylko stwierdzic, ze jak sie pisze do developerow
                      to oni nadal odpisuja zawyzone ceny. Np. Apartamenty nad Motlawa sa
                      nadal w cenie 12.000-16.500/m2, podejrzewam, ze trzeba byc osobiscie
                      i oferty skladac. Jak naarzie to z obserwacji widze, za az takiej
                      duzej recesji w kraju nie widac, spadaja ceny mieszkan, ale w
                      porownaniu z usa to male pikusie:)

Tam w ciagu dwoch miesiecy ceny mieszkan spadly w miejscach
                      zagrozonych ponad 50%, w wiekszosci z rynku wtornego, gdzie ludzie
                      za swoje wlasne oszczednosci ( tu sie wymaga minimum 10% swojego
                      down payment), nastepnie mieszkajac splacali bankowe raty + procenty
                      i niestety pakowali swoje manatki i opuszczali domy. Co sie stanie w
                      kraju za powiedzmy pol roku?????

Chetnie poczytam Wasze opinie:)
                      • Gość: Poki Re: Congrat, Poki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.09, 13:02
                        Z moich obserwacji, a zanim podpisałem umowę to trochę się nalatałem, wynika że problem mogą mieć deweloperzy którzy liczą sobie za metr w przedziale 6,5 - 11 tys. I wydaje mi sie że te mieszkania spadną jeszcze troszeczkę. Mieszkania które spełniają wymagania rządowego programu rodzina na swoim, z uwagi na duży popyt i relatywnie spory ruch w interesie raczej nie spadną za wiele, no chyba ze dofinansowanie państwa sie skończy.
                        Tylko osoba która naprawdę chciała kupić mieszkanie i przeszła negocjacje w kilku firmach, widzi jakie mieszkania schodzą a jakie nie.. Ja sie o tym przekonałem.
                        Szczerze mówiąc sam chętnie bym kupił mieszkanie na takich warunkach, (chociaż spłacam mieszkanie z własnych środków) ale niestety jestem kawalerem i sie nie kwalifikuje..
                        W przypadku mieszkania które mi odpowiadało, niestety nie utargowałem nic bo po prostu nie opłacało mi się. (Zniżka byłaby możliwa przy wpłacie całości od razu – a ja nie jestem inwestorem.. to po pierwsze, a po drugie nie zyskiwałem na tym dużo więcej niż na lokatach, wiec niech się wypchają)
                        • Gość: Thepropertypin Re: Congrat, Poki! IP: 79.97.250.* 25.05.09, 21:51
                          No ja jak na razie obdzwaniam developerow i sytuacja wyglada zawsze
                          tak: cennik jest na stronie, niech Pani zlozy oferte, Prezes raczy
                          sie wypowiedziec. Jak na moj gust to jest raczej 'czeski film' a nie
                          negocjacje
                          Pozdrawiam wszystkich 'walczacych' z systemem:)
                          • Gość: Poki Re: Congrat, Poki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.09, 07:37
                            No nie wiem, wydaje mi się że należy iść porozmawiać w 4 oczy, nie kupuje się mieszkania przez telefon
                            • Gość: Thepropertypin Re: Congrat, Poki! IP: *.customer.teliacarrier.com 27.05.09, 15:38
                              Rozmowa w 4 oczy - To bardzo cenna uwaga!!! Ja najchetniej wszystko
                              zalatwilabym online :) ale to zboczenie zawodowe :) i chyba dlatego
                              moje negocjajce ida srednio :)Zalatwianie przez telefon/internet/na
                              odleglosc nie przynosi wymiernych rezultatow !
                              • Gość: Poki Re: Congrat, Poki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 18:57
                                Gorąco polecam właśnie do takich negocjacji. Jeżeli jeszcze mogę coś doradzić,
                                zacząłbym od developera u którego mieszkanie najmniej nam odpowiada. W moim
                                przypadku było tak że po prostu wszystko muszę przećwiczyć, a każdy kolejny raz
                                wychodzi lepiej :-)
                                Generalnie jeżeli pobędzie się na paru takich rozmowach, to (przynajmniej ja)
                                trochę inaczej patrzy się na cały rynek.

Zaznaczam również że zainteresowany byłem mieszkaniami tańszymi -w Gdyni -
                                myślę że to dość osobliwy przedział i miejsce - nie sprzyjające negocjacjom.
                                Oczywiście to moje odczucie i mogę być w wielkim błędzie...
                                • Gość: Poki Re: Congrat, Poki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.09, 08:08
                                  Informacja nie potwierdzona, ale slyszalem ze ktos zbil z 305tys na 250 na ff w gdyni...
                                  • Gość: Poki Re: Congrat, Poki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.09, 08:51
                                    Sprawa sie wyjasniła - bzdura i fantazje kolegi :-)
                                • Gość: Thepropertypin Re: Congrat, Poki! IP: *.customer.teliacarrier.com 28.05.09, 16:07
                                  Hej
                                  Jakie dzielnice Cie interesuja? (mnie centrum, orlowo , WSM, Kamienna
                                  Gora, Redlowo 70-90m2 ) Moze polaczymy sily. Na pewno na 2 mieszkania
                                  mozna dostac wieksza znizke niz na 1 :)
                                  Zapraszam na priv yngad@o2.pl
                                  • Gość: Poki Re: Congrat, Poki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 18:41
                                    Dla mnie to już trochę za późno. Podpisałem miesiąc temu. Pozatym dzielnica nie
                                    ta, nie te progi dla mnie :-)))
                    • Gość: Thepropertypin Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: 79.97.250.* 26.05.09, 00:16
                      Czesc Poki
                      Moze bys zapodal swoje techniki negocjacyjne na priva yngad@o2.pl ?
                      Z checia sie czegos naucze od tegorocznego rekordzisty
                      • Gość: Poki Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.09, 07:35
                        No właśnie nie wykazałem się nieczy nadzwyczajnym, jeżeli kotoś chce sprzedać mieszkanie które nie schodzi, to spuści. Jeżeli mieszkania firmie schodzą, to nie ma co liczyć na upust (mieszkania do 5tysi za metr w dzisiejszych czasach).
                        Magiczne słowo które działa na takich kierowników podczas negocjacji to wpłata całości przy podpisaniu umowy wstępnej. Tylko wtedy jest chyba co liczyć na jakis większy upust.
                        Ja dodatkowo zawsze dysponowałem laptopem z arkuszem w excelu, i byłem w staniena bierząco przecliczyć sobie, czy proponowany upust to uczciwa oferta czy też nie. (zazwyczaj okazywało się że więcej można uzyskać trzymając pieniądze na lokacie, albo zyskać dodatkowy 1 procent).
                        Generalnie tendencja jest taka, ze to ty zaproponuj jakieś ustępstwo (na przykład 50 % calosci inwestycji na na dzien dobry) a my zobaczymy co sie da zrobic.
    • Gość: Thepropertypin Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.customer.teliacarrier.com 26.05.09, 14:17
      Podsumowanie:)
      Wynegocjowane obnizki
      -5% luty-marzec
      -6.5% kwiecien
      -11% kwiecien
      -25% (!!) maj

Ludziska tak trzymac!!!!!!
      • Gość: Poki Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 18:18
        :) tak a w czerwcu będzie 50% :.
        (nie popadajmy w hura optymizm - cena po obniżce oscylowała w okół 7tysięcy w
        średnim punkcie)
        • Gość: Thepropertypin Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.customer.teliacarrier.com 27.05.09, 11:56
          Hej Poki

Nie popadam w hura optymizm. Staram sie tylko pokazac ze jak sie chce
          cos wynegocjowac to sie da to zrobic i deveoperzy sa coraz bardziej
          sklonni do ustepstw.

Pozdrawiam
          D
          • Gość: Poki Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.09, 13:00
            No ten developer zeczywiscie mnie zaskoczyl na +. Ale wciąż ta cena......Zbija z nóg.
    • Gość: cierpliwy Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: 62.73.210.* 16.08.09, 10:29
      watek troche siadl bo chyba ludzie na wakacjach. ja po wczasach znow sie zaczne
      przymierzac. mowi sie ze juz po kryzysie a jakos sceptycznie do tego podchodze.
      przed wakacjami prawie kupilem od Pirellego nad Motlawa. zjechali 20% bez
      wiekszych oporow (i to na 50m2 czyli segment najbardziej popularny). rozmyslilem
      bo mam na oku cos ciekawszego. jak nie to rusze na aukcje :-)
      • Gość: Ness Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.globalintech.pl 17.08.09, 14:05
        Chodzi o Szafarnie? A z ciekawości jaka była cena wyjściowa?
        Ja też po wakacjach zacznę się rozglądać, ale tak realnie chcę realizować zakup gdzieś za rok, chyba że trafi się jakaś okazja.

Z innych wiadomości z rynku - moje niedoszłe mieszkanie - właściciel opuścił cenę o 15% i jest jeszcze skłonny do negocjacji.

• Gość: cici Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.09, 00:08
          Błękitna Kaskada Gdańsk- z 313.000 na 275.000 za 50m2
          • Gość: m Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: 84.38.22.* 19.08.09, 13:42
            przeciez w blekitnej kaskadzie od dawna jest 5000zl/m2
            • Gość: yngad Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.customer.teliacarrier.com 13.05.10, 18:36
              Czy ktos ostatnio cos wycisnal?
              • Gość: mx Re: Ile Wam sie udalo wynegocjowac u developera? IP: *.chello.pl 13.05.10, 23:11
                Nie orientuję się w praktyce bo odpuściłem sobie już mieszkanie w
                Trójmieście. Obserwuję jednak to co się dzieje na rynkach, i myślę że
                lepszy grunt do negocjacji będzie np w lipcu, sierpniu lub
                listopadzie, grudniu, styczniu.
                Wynika to z paru przyczyn np. teraz jest wiosna, były targi więc jest
                większy naturalnie ruch. Nie zmienia to faktu że na targach były
                promocje. Mieszkania dopiero zaczynają zalegać u developerów :]

Jeśli ktoś negocjował to też bym był ciekaw... jak się dalej rynek
                toczy w praktyce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka