Dodaj do ulubionych

Tomasz Stańko

06.02.04, 23:01
genialna wiadomość!! na dwójce około 22 był wywiad z Tomaszem Stańko z
okazji wydania nowego albumu. już siż nie moge doczekaż aż go bede mial w
domu.
Tomasz Stańko jest genialnym muzykiem.
Dave Douglas też wydał nową płyte w tym roku z materiałem Billa Frisella
Obserwuj wątek
    • sirrysiek Re: Tomasz Stańko 09.02.04, 00:12
      smile Też się cieszę!! Niedawno byłem na koncercie i muszę powiedzieć, że dawno
      muzyka nie wywołała u mnie takich emocji!
    • takitoataki Re: Tomasz Stańko 20.02.04, 14:51
      To już za kilka dni! Też się cieszę smileNiech już będzie pierwszy marzec........
      • jasiek_natolin Re: Tomasz Stańko 20.07.04, 23:49
        Szkoda,że dochodzi do takich zdarzeń.
        muzyka.onet.pl/jz,952359,wiadomosci.html
        • jasiek_natolin Re: Tomasz Stańko 20.07.04, 23:51
          A Stańko to do licha nie Garou.
          Niech sobie Kanadyjczyk(?) odwołuje koncerty - żadna strata.
          Ale Stańko...
          • gkompert :( 21.07.04, 08:45
            No to po GSJD szkoda... Kiedys nawet były transmisje w internecie na wp a teraz
            taki marny koniec sad
            • foxy21 Re: zapraszam do W-wy 21.07.04, 11:19
              7 sierpnia zagra na warszawskiej starowce, za darmo,
              wiec zapraszam do stolicy.
              • jasiek_natolin Re: zapraszam do W-wy 07.08.04, 10:15
                Słuchając koncertowej wersji jednego z utworów Stńki ,zamieszczonego w
                Diapazonie można poczuć przedsmak dzisiejszego koncertu. Kapitalnie zagrany
                kawałek.Stańko na płytach i Stańko na koncertach,to dwaj różni muzycy.
                Oby tylko muzycu znowu nie grymasili.Pamiętam,jak dwa lata temu,gdy na Starówce
                pojawiły się jakieś kłopoty z nagłośnieniem ,Stańko i Kurkiewicz wykonywali
                jakieś żałosne gesty pod adresem akustyków. To przykre,jeśli status gwiazd,
                powoduje takie zachowania.Kłopoty z nagłośnieniem pojawiają się na tym
                festiwalu nie tak rzadko,ale tylko Stańko reagował na nie tak cholerycznie.
                Zresztą tamten koncert sprzed dwóch lat nie był najlepszy.Pora na
                rechabilitację. Wierzę w nią,bo słucham teraz tego znakomitego utworu z
                Diapazonu i wszystko we mnie radośnie podryguje.
                To jest Jazz!
                • foxy21 Re: zapraszam do W-wy 07.08.04, 13:52
                  To ja tez sobie wlaczesmile
                  Mysle, ze beda sporo grac z ostatniej plyty, zobaczymy.
                  Troche to "gwiazdorstwo" Stanki mi przeszkadza, ale coz,
                  trza zakceptowac kaprysy gwiazdy...
                  • jasiek_natolin Re: zapraszam do W-wy 08.08.04, 08:40
                    No to tym razem żadnych kaprysów nie było.
                    Była za to fantastyczna muzyka.Nie dziwię się,że Stańko podbił Amerykę,bo to
                    znakomicie zgrany zespół.Wspaniale jest usłyszeć"Kattornę" na żywo,szkoda
                    tylko,że na ten jeden utwór nie wskoczył na scenę żaden saksofonista,żeby
                    zagrać ze Stańką unisono.
                    Znany z Diapazonu kawałek tym razem zagrany w wolnym tempie.Stracił swoją
                    moc,ale chwała Stańce,że wciąż próbuje nowych rozwiązań,że nigdy nie gra tak
                    samo.
                    Podobno simple Acoustic Trio nagra ( albo już nagrał ?) dla ECM-u płytę. To
                    może być też znakomite nagranie,bo wczoraj cała trójka była w rewelacyjnej
                    formie.
                    • foxy21 Re: zapraszam do W-wy 08.08.04, 10:06
                      Koncert znakomity, perfekcja po prostu.
                      Pianista-Marcin Wasilewski-ten to wie do czego sluzy fortepian!
                      W ogole pelna jestem uznania dla mlodego zespolu Stanki,
                      dziewczyny-Stanko wygladal swietnie i tym razem bez nakrycia glowysmile
                      Na koniec zagrali moj ulubiony kawalek z plyty.
                      Za tydzien tez bedzie dobry koncert.
                      • foxy21 Re: wywiad ze Stanko 09.08.04, 13:11
                        www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=1102&news_id=44782
                        • foxy21 Re: wywiad ze Stanko i recenzja 09.08.04, 13:23
                          z koncertu, troche inna niz nasza,
                          www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=1031&news_id=44980
                          • matmos1 Re: wywiad ze Stanko i recenzja 09.08.04, 15:00
                            Jestem nieco zaskoczony recenją z ŻW. Brak życia i ekspresji ??? Pewnie byłem
                            na innym koncercie wink Owszem ekspresji i emocji brakuje, ale na płycie.
                            Natomiast wykonanie live było naprawdę porywające. Doskonały, zgrany zespół, to
                            prawdziwi równoprawni uczestnicy akcji muzycznej, a nie jedynie akompaniatorzy.
                            Zaimponował mi szczególnie pianista, momentami wydawało mi się, że strumień
                            muzyki wręcz go rozniesie, do tego uroczo sobie podskakiwał na tym stołeczku
                            przy fortepianie. Generalnie wydaje mi się, że recenzent z ŻW nie zdążył się
                            zorientować, że Stańku już jakiś czas temu przestał grać free-jazz. Nie wiem
                            czego on się spodziewał ?
                            PS
                            Czasem Pan Tomasz grał takie nuty, że ciarki równo biegały po plecach. Imponuje
                            mi ten całkowicie niepodrabialny sound, jedyny w swoim rodzaju.
                            Pozdrawiam,
                            Przemek
                            • foxy21 Re: wywiad ze Stanko i recenzja 09.08.04, 15:21
                              Czesto mam wrazenie, ze panowie krytycy, albo nie byli na koncercie,
                              albo byli na innym. I te wieczne gafy z myleniem tytulow i nazwisksad
                              A moze ktos inny slucha za nich muzyki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka