Dodaj do ulubionych

Beethoven - Emperor - Help!

15.02.04, 18:20
Witam forumowiczów!

Czy ktos was mógłby mi pomóc w takiej oto sprawie. Szukam płytki CD z nagraniem 5 koncertu Beethovena. Chodzi o nagranie live z 20 maja 1969 z Helsinek. Solistą był AB Michelangeli a orkiestra radia sztokholmskiego dyrygował Sergiu Celibidache. Wiem że nagranie to zostało wydane na płytach róznych pirackich włoskich wytwórni (np. Arkadia). Przeszukałem sieć,znalazłem tylko w ofercie jakiejs firmy z USA. Cena-25 uSD + koszty wysyłki - trochę wygórowana. Z reguły tego typu płytki kosztują ok.10 USD.

Mam zatem pytanie: czy tego typu płyty można kupić gdzieś w tradycyjnym sklepie, w kraju? W Empikach to chyba raczej nie ma co szukać. Może ktos zna jakieś mniejsze sklepy, które mają w ofercie tego rodzaju płyty. A może jakieś inne sposoby dotarcia do ww. nagrania. Ew. nie pogardziłbym też nagraniem Emperora z połowy lat siedemdziesiątych - solista i dyrygent ci sami, orkiestra radia francuskiego(też dostępne tylko na włoskich "piratach".

Pozdrawiam
maro

Obserwuj wątek
    • iwa_ja Re: Beethoven - Emperor - Help! 17.02.04, 08:28
      Wszystkie pięć koncertów kupiłam trzy lata temu w FN w Warszawie. Zimmerman i
      częściowo Von Karajan. W FN miewają różne fajne rzeczy.
      • a000000 Re: Beethoven - Emperor - Help! 17.02.04, 10:19
        iwa_ja napisała:

> Wszystkie pięć koncertów kupiłam trzy lata temu w FN w Warszawie. Zimmerman i
        > częściowo Von Karajan. W FN miewają różne fajne rzeczy.

Album Zimermana z wszystkimi koncertami Beethovena można było kupić we
        wszystkich sklepach w całej Polsce, jeszcze niedawno widziałam w Media Markt.
        Pierwszy i drugi pod batutą pianisty, od fortepianu, a 3,4,5 pod Bernsteinem.
        Piękne. Ale Maro76 szuka konretnych wykonań. Nie mam.
    • quasthoff Re: Beethoven - Emperor - Help! 19.02.04, 17:32
      Witam. Swego czasu jedynym dystrybutorem płyt firmy ARCADIA był sklep VIVART. O
      ile wiem tej firmy niestety nie ma już na żadnym rynku a szkoda. Tyle było
      unikatowych nagrań, nawet z polskimi wykonawcami(chociażby dwa nagrania Don
      Giovanniego z Teresą Żylis- Garą). Mam gdzieś zapisany adres sklepu we Włoszech
      (w Bolonii?) gdzie można podobno dostać i zamówić bardzo rzadkie nagrania.
      Postaram się odszukać i niezwłocznie podam. Pozdrawiam.
    • quasthoff Re: Beethoven - Emperor - Help! 19.02.04, 17:47
      Znalazłem. "BONGIOVANNI" Via Ugo Bassi 31/F 40121 Bologna
      giancarlo@bongiovanni70.com Pozdrowienia.
    • maro76 Re: Beethoven - Emperor - Help! 21.02.04, 18:16
      Quasthoff, dzięki za ten adres, wysłałem już majla z zapytaniem. Nie robię sobie jednak wielkich nadziei, po przejrzeniu asortymentu wydaje mi się,że owa firma specjalizuje się głównie w nagraniach operowych.
      maro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka