homohedonistus
23.03.04, 23:32
Znacie jakieś ciekawe zespoły hiszpańskie?
Ja ze swej strony mogę polecić następujące grupy:
Kortatu
Jeśli zapytać kogoś o kapelę punkową z Hiszpanii, każda osoba interesująca się tego typu muzyką bez wahania odpowie - Kortatu, czołowy przedstawiciel Redskins. Muzyka jaką grała ta kapela to mieszanina punka i ska, w której znalazło się też miejsce i dla odrobiny baskijskiego folku. Muzycy jawnie popierali ETA, nie tylko w pomyśle odłączenia Kraju Basków od Hiszpanii. Po jednym koncercie, który grali w więzieniu, pomogli znaleźć się na wolności dwóm terrorystom z ETA, których wywieźli w sprzęcie nagłaśniającym. Temu wydarzeniu poświęcona jest piosenka 'Sarri, Sarri'. O ich lewicowych odchyłach nie ma się co za bardzo rozpisywać, bo to nic dziwnego w tej części Europy. Nie zmienia to faktu, że muzyka Kortatu jest bardzo przyjemna dla ucha, i każdy fan punka powinien się zapoznać z takimi płytami jak 'Kortatu' czy 'Kolpez Kolpe'. No i co warto podkreślić zagrali na 'Róbrege' w roku bodajże 1988.
Decibelios
Tak jak prawie każdy zna Kortatu, tak już znacznie mniej osób zna Decibelios, czyniąc tym samym niewybaczalny wręcz błąd. Powstali parę lat wcześniej niż ich baskijscy koledzy po fachu, w równie interesującej części Hiszpanii, czyli w Barcelonie. Można śmiało stwierdzić, że Decibelios byli pionierami oi! w Hiszpanii. Nigdy nie ukrywali swoich fascynacji ruchem skins i zdecydowanie odcinali się od wszelkich radykalnych odchyłów, na które podatny był ten ruch. Zachowali też neutralność w kwestii niepodległości Katalonii. Śpiewali po hiszpańsku, co także odróżnia ich od Kortatu, którzy co najmniej jedną płytę w całości nagrali w swoim ojczystym języku. Decibelios zdobyli pewną popularność także poza kręgami związanymi z undergroundem, na co niewątpliwy wpływ miało kilka występów w telewizji. Warto zapoznać się z płytą 'Vacaciones en el Prat', na której pojawia się w większej ilości ska, a także z koncertową płytą 'Igual de borrachos pero mucho mas orgullosos', która została wydana dopiero 14 lat po zarejestrowaniu. Moim zdaniem kawałki zamieszczone na niej prezentują się nawet lepiej niż ich studyjne wersje.
Ska-P
Bardzo ciekawy zespół. Nie tylko moim zdaniem jedna z najlepszych grup (jeżeli nie najlepsza) grająca tego typu muzykę w Europie, która z tego co mi wiadomo w Hiszpanii odniosła nawet jakiś tam sukces komercyjny. Jest to bardzo przebojowa mieszanina ska, punka, rocka i folku. Bardzo charakterystyczny głos wokalisty dodaje tej grupie uroku. Pochodzą z Madrytu i, co nie jest bez znaczenia, są fanami piłki nożnej, i zespołu Rayo Vallecano. Godne polecenia są dwie ostatnie studyjne płyty, czyli 'Planeta Eskoria' oraz 'Que corra la Voz'. Oczywiście są lewakami, zatem przypomnę tylko, że wrogiem numer jeden jest kapitalizm. Wrogiem numer dwa, jak się domyślam, jest zdrowy rozsądek.
Fermin Muguruza
Baskijska międzynarodówka znowu atakuje! Fermin Muguruza, lider Kortatu, powraca w solowym projekcie. Muzyka tym razem raczej taneczna, będąca mieszaniną wielu stylów. Osoby znacznie lepiej znające się ode mnie na muzyce powinny bez problemu zidentyfikować wpływy następujących gatunków muzycznych: ska, reggae, folku, soulu, jazzu, hip hopu oraz muzyki elektronicznej. Polecam płytę 'In-Komunikazioa', której od jakiegoś czasu z przyjemnością słucham. A jakby komuś było mało to dodam jeszcze, że Fermin Muguruza współpracował z Manu Chao.
Mallacan
coś jakby Mano Negra, tyle mogę stwierdzić po kilkakrotnym przesłuchaniu ich dwóch płyt. Więcej nie powiem.