Dodaj do ulubionych

Seria POLISH JAZZ

14.05.04, 12:38
Fajnie , że wreszcie zabrano się za wydawaniu starych płyt z polskim jazzem
na cd. Właśnie kupiłem sobie Stańkę - Music 81 i naprawdę jestem zadowolony :
1) cena - 26,99 przyzwoita 2) Edycja w tekturowym wydaniu - a cd imitowany na
czarny krążek - niezły pomysł smile 3) no i muzyka smile
Obserwuj wątek
    • jotesz Re: Seria POLISH JAZZ 20.05.04, 13:29
      Fajnie, ale co robić jak się ma całą serię analogową? Rzadko tego słucham, ale
      się zdarza - najczęściej słucham płyty Paradoxu - ciekawe, czy wyszła też na cd?
      • gkompert Re: Seria POLISH JAZZ 20.05.04, 13:54
        Z tego co wiem to zostało na razie wydane:
        Andrzej Kurylewicz Quintet - Go Right
        Zbigniew Namyslowski Quartet
        The Andrzej Trzaskowski Sextet -seant
        Stańko - Music 81
        Vistula River Brass Band - Entertainer
        NOVI Singers - Bossa Nova
        Podobno 3 tytuły nowe wychodzą co miesiąc

Płyta o której piszesz chyba jeszcze nie wyszła ale całą serię Polish Jazz mają
        wydać to prędzej czy później tę płyte też wydadzą.

Co do Paradoxu - nie znam tych nagrań ,kto tam gra ?

Ps. Jak masz całą serię analogów Polish Jazz to gratulacje - trzymaj, one
        kiedys moga byc dużo warte smile
        • teddy4 Re: Seria POLISH JAZZ 14.06.04, 16:28
          Paradox to był zespół puzonisty Andrzeja Brzeskiego, obecnie mocno
          zapomnianego. Na gitarze grał tam tam Sławek Piwowar, później w SBB i na
          klawiszach u .... Kasi Kowalskiej. Muza mocno eksperymentalna, ale z sensem.

Mam nadzieję, że ktoś wyda "Modern Pentathlon" Laboratorium. Najlepsza płyta
          polskiego jazzu forewa. Chłopaki z Jazzanovy by zwariowali, gdyby usłyszelismile.
          • jotesz Re: Seria POLISH JAZZ 15.06.04, 12:32
            Pamiętam z JazzuNadOdrą debiut i nagrodę Laboratorium i to, że saksofonista
            (chyba nazywał się Stryszewski...) początkowo grał na fagocie!!! To był odlot...
            • teddy4 Re: Seria POLISH JAZZ 17.06.04, 20:46
              jotesz napisał:

> Pamiętam z JazzuNadOdrą debiut i nagrodę Laboratorium i to, że saksofonista
              > (chyba nazywał się Stryszewski...) początkowo grał na fagocie!!! To był
              odlot..
              > .

STRYSZOWSKI. Marek Stryszowski.
              • jotesz Re: Seria POLISH JAZZ 25.06.04, 12:19
                takie miałem wrażenie... i imię Marek pamiętam - to było silne wrażenie, może
                dlatego, że lubię fagot i jazz a one się na ogół nie krzyżują...
                • jotesz Re: Seria POLISH JAZZ 10.02.05, 12:27
                  może ktoś zna plany wydawnicze dotyczące serii Polish Jazz na cd? Interesuje
                  mnie płyta Paradoxu, bo analog już niemiłosiernie trzeszczy...
                  • jan.kran Re: Seria POLISH JAZZ :-))))))))) 13.02.05, 11:21
                    To byla moja ulubiona seria , moje poczatki jazzowesmile))
                    Bede latem w PL , gdzie mozna kupic te plyty? Jest jakis katalog? Kran.
                    • widmowolnosci Re: Seria POLISH JAZZ :-))))))))) 15.02.05, 21:23
                      Kupilem w tym roku wszystkie z wyjatkiem Vistuli w Empiku na scianie
                      wschodniej, kosztowaly cos kolo 5 euro , nawet chyba troche nizej. Bardzo
                      starannie wydane.Swietne.Polecam. Aha trzeba je wyszukiwac bo niestety
                      nie ma ich w jednym miejscu jako seria np. Szkoda stracilem pol
                      godziny ale sie oplacalo.pozdr.Widmo
                  • gkompert Re: Seria POLISH JAZZ 16.02.05, 16:22
                    Własnie wyszły 3 kolejne pozycje
                    T. Stanko - TWET
                    LABORATORIUM - Modern Pentathlon
                    PARADOX - Drifting Feather
                    • widmowolnosci Re: Seria POLISH JAZZ 18.02.05, 00:41
                      Nikt nie wspomnial o swietnej plycie Urbaniaka Vol 24 Live recording
                      nagranej na zywo w 1971 roku w Filiharmoni Narodowej z
                      Makowiczem,Jarzebskim i Bartkowskim , tez kupilem.Doskonala.Pozdr.Widmosmile)))
                      • jotesz Re: Seria POLISH JAZZ 21.02.05, 07:47
                        pięknie wydane płytki! Bardzo stylowy wygląd krążka oraz znakomita okładka.
                        Kupiłem sobie Novi "Bossa Nova" i wszystko mi się podoba - nawet samo nagranie!
                        • widmowolnosci Re: Seria POLISH JAZZ 24.02.05, 23:47
                          Mam tez Makowicza Unit - genialne.. Pozdr. WWsmile)))
                          • jotesz Re: Seria POLISH JAZZ 25.02.05, 13:49
                            Płyta zespołu Paradox - absolutna bomba - dżwiękowo nieskazitelna, muzycznie
                            ciągle świeża. Czy ktoś może powiedzieć co dzieje się z muzykami, czy wydali
                            jakieś następne płyty, grali w innych formacjach. Chodzi mi zwłaszcza o
                            gitarzystę Piwowara i puzonistę Brzeskiego...
    • pagaj_75 Pytanie... 23.03.05, 13:32
      do tych, którzy słyszeli sporą część (a może wszystkie?) płyt z tej serii. Co
      warto, ale TAK NAPRAWDĘ warto z niej poznać? Na razie kupiłem sobie dwie:
      "Astigmatic" Komedy i "Modern Pentathlon" Laboratorium. No i pełen odlot, choć
      to płyty z różnych jazzowych nurtów. Po przeczytaniu wątku zaryzykuję też
      Paradox. A co jeszcze warto?
      • pszemcio1 Re: Pytanie... 30.03.05, 08:17
        wyszła też : Music for K - Stańki - polecam
        • widmowolnosci Re: Pytanie... 01.04.05, 01:05
          W czasie mojego swiatecznego pobytu w PL dokupilem sobie pare
          brakujacych plytek w Lubelskim Empiku , 7 dokladnie , miedzy innymi nie
          wspominana tutaj plytke Mieczyslawa Kosza Reminiscence. Polish Jazz vol 25.
          Doskonala.Polecam.WWsmile)))
          • mad68 Re: Pytanie... 05.04.05, 12:39
            Piękna seria, chciałbym kupić jak najwięcej płyt. Między innymi od tej serii
            zaczęła się moja pasja kolekcjonerska. Teraz, w erze kompaktów, miło wrócić do
            tamtych nagrań. Swoją drogą chciałbym, aby pojawiły się inne wydawnictwa.
            Pamiętacie Poljazzowski cykl "Biały kruk czarnego krążka"? Były tam zapisy
            koncertów z Polski światowych gigantów. Kapitalne płyty Hermana czy Gila
            Evansa... Zapis koncertu orkiestry G. Evansa przez wiele lat był moim ulubionym
            nagraniem. I chociaż gustuję raczej w jazzie nowoczesnym i elektrycznym, do
            tamtych płyt chętnie bym wrócił.
            Pozdrawiam
            • jotesz Re: Pytanie... 05.04.05, 12:59
              na białym kruku czarnego krążka zespołu Ossjan do dziś mam autografy muzyków, w
              tym Marka Jackowskiego, jeszcze przedmaanamowatego...
              Wtedy na tych płytach można było mieć nawet pół Deep Purple (na drugiej stronie
              dali coś zupełnie innego...)
              • grzegorzkompert Re: Pytanie... 14.04.05, 21:29
                Ten materiał jest na płycie bodajże KSIEGA DESZCZU + wydana przez Pomaton
                bodajże. A własnie jest to umieszczone jako owy plus smile Piekna płyta zresztą
                OSJAN jest genialny - kupiłem sobie ostatnio Ferment z ich nowa płytą oraz
                materiałem z 80 roku - cudowna muza plus genialnie zrobiony materiał o zespole
                napisana przez R. Nowakowskiego. Nomen omen własnie słucham ich wystepu na Nowej
                Tradycji 2005 wygrali Fonogram Roku.
                • pharoah Re: Pytanie... 26.08.05, 00:34
                  tez bardzo lubie zespol osjan.tez kupilem ten ferment-wspanialy!!!teraz slucham
                  nagran osjana w skladzie z jorgosem skoliasem-spiew i karolem szymanowskim -
                  wibrafon.1988 r rytual dzwieku i ciszy.piekne!milo kurtis wypuscil ostatnio
                  kolejna reedycje osjan z tomaszem stanko...swego czasu gral z nimi don
                  cherry.ciekaw jestem czy sa jakies nagrania,np.z koncertu w stodole i jesli sa
                  czy jest szansa ,ze kiedys ujrza swiatlo dzienne-to bylby dla mnie fonogram
                  roku....

• benny18 Re: Seria POLISH JAZZ 25.08.05, 21:05
      Świetna seria! Choć obawiam się, że te tekturowe pudełeczka szybko się zniszczą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka