Dodaj do ulubionych

PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 16:28
Wpisz tytuły piosenek które zmieniły świat i krótko uzasadnij...
Obserwuj wątek
    • hania73 Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 16:32
      Czesław Niemen "Dziwny jest ten świat". Bo nikt tak nie zaśpiewał w Polsce już
      potem.
      • dziewczyna_mickiewicza Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 16:34
        hehehe, ale za to ktos zaspiewal wczesniejsmile
        • hania73 Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 16:39
          dziewczyna_mickiewicza napisała:

> hehehe, ale za to ktos zaspiewal wczesniejsmile

Kto?
          • dziewczyna_mickiewicza Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 16:48
            james brown
            • hania73 Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 16:50
              Napisałam "W Polsce". To że podobne do piosenki Browna to wiem. Myślałam że u
              nas w kraju coś się jeszcze przydarzyło podobnego przedtem...
              • dziewczyna_mickiewicza Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 17:00
                fakt faktem, ze to nie ma znaczenia, czy w polsce, czy nie. niemena ceni sie
                najbardziej (jesli idzie ogolnie, nie mowie o ludziach, ktorzy sluchali calej
                dyskografii) za kawalek, o ktorym sam mowil, ze jest robiony pod "man's world"
                i potem sie z tego w radiu tlumaczyl... chodzilo mi o to, ze w pl czesto
                docenia sie cos, co na swiecie juz dawno sie zdarzylo, tylko dlatego, ze u nas
                jeszcze tego nei bylo, a to bardzo kiepskie podejscie. trzeba szukac czegos
                nowego, a nie powielac to, co juz bylo. (vide wielkie halo o sistars)
                • hania73 Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 17:04
                  Ale w Polsce i w tamtej rzeczywistości piosenka Niemena na pewno coś tam
                  pozmieniała - pokazała że można inaczej, odważniej. Pamiętaj że to było prawie
                  40 lat temu w kraju w którym nie było fajnie i swobodnie.
                  • dziewczyna_mickiewicza Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 17:09
                    wiesz, moze rzeczywiscie, z perspektywy spoleczno-politycznej troche inaczej to
                    wyglada. nie zastanawialam sie nad tym od tej strony. bardzo mozliwe, ze w
                    tamtej rzeczywistosci byla inaczej odbierana i jej znaczenie muzyczne bylo
                    mniejsze niz wlasnie no nie wiem - psychiczne? emocjonalne? chyab cos w tym
                    guscie. tyle, ze mnie przy tym nie bylo i moge jedynie patrzec moimi oczami i
                    sluchac moimi uszami, dlatego opieram sie glownie na muzycznej ocenie.
                    choc przeciez niemen pozostalby wielkim nawet, gdyby "dziwny jest ten swiat"
                    nigdy nie powstal.
    • Gość: bono-man Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 16:33
      świat? nie sądzę, żeby to się udało komukolwiek jak dotychczas... może nic mi
      po prostu nie przychodzi do głowy? Wydaje mi się, ze przeceniasz wpływ muzyki
      na świat...
      • Gość: Zet HYMN ZSRR -:) może śmieszne ale prawdziwe ;-) IP: *.mmj.pl / 217.153.84.* 28.08.04, 16:37
    • titush Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 16:38
      of kors "thriller" jacksona - najlepiej sprzedający się singiel w historii
      muzyki rozrywkowej + oryginalny i nieprzeciętny teledysk, z nutką nowatorskich
      rozwiązań... because it's thriller, thriller night....
      • Gość: Kasienia Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: 81.15.254.* 28.08.04, 16:52
        Ja myślałam, że Jackson próbował zmienić świat piosenką "Heal The World"...
        • titush Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 16:56
          moze i probowal, ale "thriller" byl wczesniej i swiat na pewno zmienilsmile)
          • Gość: bono-man Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 16:57
            A co takiego zmienił w tym śiwecie? Może wpłyną na showbusiness, ale nic poza
            tym
            • Gość: bono-man Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 16:58
              "ł" mi zjadło, ale to nieistotny szczegół wink
            • hania73 Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 16:59
              No chyba wielu wykonawców się wzorowało i do dziś wzoruje na muzyce z tej
              płyty. Np niesławny Justin Timberlake. Michael wykreował styl, nieważne co jest
              teraz.
              • titush Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 17:00
                dzieki haniasmile)
              • Gość: bono-man Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 17:17
                Czyli wpłynął na showbusiness. Ale świata nie zmienił.

Ja może zbyt szeroko zrozumiałem sens topicu, bo jeśli chodzi o samą muzykę to
                możnaby wymieniać te albumy. Ale świata nie zmienił żaden utwór ani żadna płyta.
          • Gość: Kasienia Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: 81.15.254.* 28.08.04, 17:08
            Świat muzyki rozrywkowej zmienił, nie przeczę, ale wydaje mi sie, że
            pomysłodawca wątku miał na myśli szersze zmiany (bieg historii? wink)i dlatego
            napisałam "Heal the World"...Jackson w ogóle miał zadatki na uzdrawiacza
            świata, bo przekonująco wykonywał jeszcze takie kawałki jak "Man in the Mirror"
            z bardzo ciekawym teledyskiem czy "We Are the World"...
            • titush Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 17:12
              a ok... w sumie można było to zrozumieć dwojakowink)
        • eirinn Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 17:00
          'Do They Know It's Christmas' Band Aid. Parę osób zwróciło uwagę na to, co się
          faktycznie dzieje w Afryce. Może nie zmieniło to całego świata, ale na pewno
          dało się uratować parę istnień. No i okazało się, że muzycy rockowi, do tej
          pory kojarzeni raczej z hasłem 'sex, drugs and rock'n'roll' też mają serce po
          właściwej stronie i potrafią wykorzystać swoją popularność dla korzyści innych
          ludzi.
    • Gość: homek_toft Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 19:56
      Mam taką jedną składankę empetrójek, którą zazwyczaj słucham sobie w tramwaju,
      gdy jadę nim do szkoły i gdy z niej wracam. Dla mnie tramwaje nieodmiennie
      kojarzą się z depresją, apatią, każdym dniem takim samym. No i ta płyta pozwala
      mi jakoś w tych cholernych tramwajach przetrwać parę miesięcy. Więc mocno
      wpływa na świat, w końcu jakby on wyglądał bez mnie, prawda? Jakby ktoś chciał
      kiedyś posłuchać, jaką płyte nagrać, by przeżyć w depresyjnym tramwaju to mogę
      napisać playlistę wink)
      Aha - jeszcze wspomne, ze na ten rok - 2004/2005 powstala druga wersja Homkowej
      skladanki tramwajowej. Tym razem ostrzejsza troche. Poza tym jeszcze wydano
      (tylko u mnie w domu i w moim diskmanie mozna jej odsluchac) plyte 'Wkurwienie'
      oraz 'Gitarowe Chillouty dla relaxu', kiedys byl tez krazek 'Niepokojace
      klimaty nocnego dywanu', ale sie gdzies zawieruszyl. Oczywiscie wszystkie te
      piekne skladanki zmieniaja swiat. Tak czy inaczej.
      • dziewczyna_mickiewicza Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 20:03
        "niepokojace klimaty nocnego dywanu" brzmia intrygujaco... smile))
      • Gość: Kasienia Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: 81.15.254.* 28.08.04, 20:11
        To ja bym o tę playlistę poprosiła i zweryfikowała ją ze swoją, bo mam również
        taki składaczek na jazdę autobusami. W samochodzie słucham raczej całych
        albumów.
        • Gość: homek_toft Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 21:03
          Playlista jest bardzo długa, bo to są empetrójki. To lecimy po kolei:
          Lenny Valentino - Dom nauki wrażeń (wersja radiowa)
          Lenny Valentino - Dzieci 2 (wersja radiowa)
          Mogwai - Angels vs. Aliens
          Anna Maria Jopek - Jeszcze poczekajmy
          Cardigans - Erase and rewind
          Mogwai - Christmas steps
          Coldplay - For You
          Coldplay - Clocks
          Dave Matthews - Gravedigger
          Deep Blue Something - Breakfast at Tiffany's
          Mogwai - Dial Revenge
          Disturbed - Darkness
          Fisz & Novika - Wyspy
          Futro - Spacer po miłość
          Futro - Where is the love
          Incubus - Megalomaniac
          Interpol - A Time to Be So Small
          Interpol - Say Hello to the Angels
          Lenny Valentino - Otto Pilotto
          Lenny Valentino - Zniszczyłaś to, czy zniszczyłem to ja
          Low - Old man song
          Marek Grechuta - Dni, których nie znamy
          Mercury Rev. - Car wash hair
          Mercury Rev. - Chains
          Mercury Rev. - Goddess on a highway
          Mercury Rev. - Little Rhymes
          Mercury Rev. - Nite and Fog
          Mercury Rev. - The Dark is Rising
          Muse - Time is running out
          Myslovitz - Bar mleczny Korova
          Do utraty tchu
          Gdzieś
          Nigdy nie znajdziesz sobie przyjaciół jeśli nie bedziesz taki jak wszyscy
          Siódmy koktajl
          Sound of solitude (smolik remix)
          Sprzedawcy marzeń
          Zamiana
          Za zamkniętymi oczami
          Negatyw - Amsterdam
          Dziewczyny, nie palcie marihuany
          Na mojej ulicy
          Oasis - Wonderwall
          Phil Collins - Against all odds
          I wish it would rain down
          Pixies - Video killed the radio star
          Placebo - Pure Morning
          Mogwai - Punk Rock
          Radiohead - 2+2=5
          Climbing up the walls
          Dollars and cents
          Everything in its right place
          I am a wicked child
          I might be wrong
          Idioteque
          Inside my head
          Street Spirit
          Sea and Cake - Sound and Vison
          Tool - Lateralus
          Parabol
          Parabola
          Schism
          Sober
          the Patien
          Travis - Why does it always rain on me
          Urszula - Na sen
          Niebo dla ciebie
          Rysa na szkle
          Vaya co Dios - Nach neh nah nah
          Mogwai - Yes! I am a long way from home

Ufff. Z tym sobie jeździłem przez jakieś dwa miesiące. Oczywiście nie
          codziennie, ale często. Niestety, jak tramwaj bierze zakręty nie słychać za
          bardzo Mogwaia uncertain
          Walne jeszcze ta skladanke 'Wkurwienie' - moze sie komus przyda, tez jest
          trawmajowa smile
          • dziewczyna_mickiewicza Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 21:13
            calkiem przyjemny zestaw... szczegolnie:
            > Cardigans - Erase and rewind
            > Mogwai - Christmas steps
            > Coldplay - For You
            > Coldplay - Clocks
            > Dave Matthews - Gravedigger
            > Oasis - Wonderwall
            > Pixies - Video killed the radio star
            > Placebo - Pure Morning
            > Mogwai - Punk Rock
            > Radiohead - 2+2=5
            > Climbing up the walls
            > Dollars and cents
            > Everything in its right place
            > Travis - Why does it always rain on me
            > Rysa na szkle

smile))
            co wlasnie mi uzmyslawia, ze za miesiac rozpoczyna sie rok akademicki i czas
            przygotowac sobie squadaka szkolnego smile
          • Gość: homek_toft Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 21:18
            Składanka 'Wkurwienie'. Czasem potęguje chęć mordu, a czasem ją likwiduje smile
            Zależy od skali chyba:
            Dust Brothers - This is your life
            Pixies - Where is my mind
            Bonnie 'Prince' Billy - At the Break of Day (nic tak nie wkurwia jak jego głos,
            kiedy cały świat ci staje na drodze)
            Dandy Warhols - Get off
            Tool - jak w składance powyżej
            T.Love - King, Nie nie nie, She loves Dostoyevsky
            Stephen Malkmus - Deado
            Pudelsi - Jestem sam, Jestem sam koncertowo, Uważaj na niego
            Kult - Henryk Wujek, Amulet, Knajpa morderców, Nie rosołem do swych lat, Śmierć
            poety, Uwiąd starczy
            Kury - Chryzantemy złociste
            Ostry - Niebo
            I teraz całe albumy:
            Black rebel motorcycle club - Take Them on your own
            Cool kids of death - pierwsza płyta + ten kawałek z drugiej co leci: "Koniec -
            czarny sopel wbiłem w serce..."
            I na uspokojenie - Damien Rice - "o"
            W końcu zasypiamy rozluźnieni na Mogwaiowej małej liście, która dla mnie nigdy
            się nie zmienia:
            Kappa, Angels vs. Aliens, Christmas steps, Cody, Stanley Kubrick, Punk Rock,
            Yes! I am a long way from home, Superheroes of BMX, Luvstory, Take me somewhere
            nice...
            Trochę mało ambitnie, ale... bardziej ambitne rzeczy w domku na diskmenire lub
            wiezy bez ludzkich szumow i tramwajowego stukotu. A tej skladanki 'klimaty
            dywanu' yez zaluje ze przepadla... bede sobie musial nowa wymyslic smile) Moze Six
            by seven tam dam... Ale noce takie musza byc z deko psycho.
            • Gość: Kasienia Re: WOW! IP: 81.15.254.* 28.08.04, 21:37
              Pięknie, pięknie..., niektóre rzeczy inspirujące jak Dust Brothers albo Pixies
              na zmniejszenie agresji wink Takiego składaczka na złośc to ja jeszcze nie
              posiadam, ale Myslovitza i Lenny Valentino to "po godzinach" słucham bo jadąc
              do szkółki lub pracy o 7.30 to mnie nie rozbudzają wink Ja mam na ranek
              radośniejsze klimaty (Manu Chao na ten przykład i Jamiroquaia), ale że się już
              troszkę osłuchały to sobie remanencik w mp3 zrobię jeszcze przed 1
              października wink Dziękuje pięknie i pozdrawiam!
              • Gość: homek_toft Re: WOW! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 21:44
                Z Manu Chao to często sobie wkładałem na składankę King of Bongo Bong. Bardzo
                pozytywny kawałek. Ale potem już musiałem sobie to darować i słuchać właśnie
                takich numerów jak te powyżej, bo miejsce przeznaczenia codziennych podróży
                okazało się smutnym pobojowiskiem po mentalnej zagładzie, po pierwszej iluzji
                głupkowatej idylli. Nawet lepiej. Zawsze wolałem Mad Maxa od Wysłannika
                przyszłości, czy Wodnego świata wink
                • Gość: Ja-Sam Re: WOW! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 00:34
                  Bogurodzica - Kto wie jak potoczylyby sie losy swiata, gdyby nasi chlopcy nie
                  przyniesli BoomBoxa od Grunwald wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka