Gość: Gosia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 16:28 Wpisz tytuły piosenek które zmieniły świat i krótko uzasadnij... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania73 Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 16:32 Czesław Niemen "Dziwny jest ten świat". Bo nikt tak nie zaśpiewał w Polsce już potem. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_mickiewicza Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 16:34 hehehe, ale za to ktos zaspiewal wczesniej Odpowiedz Link Zgłoś
hania73 Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 16:39 dziewczyna_mickiewicza napisała: > hehehe, ale za to ktos zaspiewal wczesniej Kto? Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_mickiewicza Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 16:48 james brown Odpowiedz Link Zgłoś
hania73 Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 16:50 Napisałam "W Polsce". To że podobne do piosenki Browna to wiem. Myślałam że u nas w kraju coś się jeszcze przydarzyło podobnego przedtem... Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_mickiewicza Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 17:00 fakt faktem, ze to nie ma znaczenia, czy w polsce, czy nie. niemena ceni sie najbardziej (jesli idzie ogolnie, nie mowie o ludziach, ktorzy sluchali calej dyskografii) za kawalek, o ktorym sam mowil, ze jest robiony pod "man's world" i potem sie z tego w radiu tlumaczyl... chodzilo mi o to, ze w pl czesto docenia sie cos, co na swiecie juz dawno sie zdarzylo, tylko dlatego, ze u nas jeszcze tego nei bylo, a to bardzo kiepskie podejscie. trzeba szukac czegos nowego, a nie powielac to, co juz bylo. (vide wielkie halo o sistars) Odpowiedz Link Zgłoś
hania73 Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 17:04 Ale w Polsce i w tamtej rzeczywistości piosenka Niemena na pewno coś tam pozmieniała - pokazała że można inaczej, odważniej. Pamiętaj że to było prawie 40 lat temu w kraju w którym nie było fajnie i swobodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_mickiewicza Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 17:09 wiesz, moze rzeczywiscie, z perspektywy spoleczno-politycznej troche inaczej to wyglada. nie zastanawialam sie nad tym od tej strony. bardzo mozliwe, ze w tamtej rzeczywistosci byla inaczej odbierana i jej znaczenie muzyczne bylo mniejsze niz wlasnie no nie wiem - psychiczne? emocjonalne? chyab cos w tym guscie. tyle, ze mnie przy tym nie bylo i moge jedynie patrzec moimi oczami i sluchac moimi uszami, dlatego opieram sie glownie na muzycznej ocenie. choc przeciez niemen pozostalby wielkim nawet, gdyby "dziwny jest ten swiat" nigdy nie powstal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bono-man Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 16:33 świat? nie sądzę, żeby to się udało komukolwiek jak dotychczas... może nic mi po prostu nie przychodzi do głowy? Wydaje mi się, ze przeceniasz wpływ muzyki na świat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zet HYMN ZSRR -:) może śmieszne ale prawdziwe ;-) IP: *.mmj.pl / 217.153.84.* 28.08.04, 16:37 Odpowiedz Link Zgłoś
titush Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 16:38 of kors "thriller" jacksona - najlepiej sprzedający się singiel w historii muzyki rozrywkowej + oryginalny i nieprzeciętny teledysk, z nutką nowatorskich rozwiązań... because it's thriller, thriller night.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasienia Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: 81.15.254.* 28.08.04, 16:52 Ja myślałam, że Jackson próbował zmienić świat piosenką "Heal The World"... Odpowiedz Link Zgłoś
titush Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 16:56 moze i probowal, ale "thriller" byl wczesniej i swiat na pewno zmienil) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bono-man Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 16:57 A co takiego zmienił w tym śiwecie? Może wpłyną na showbusiness, ale nic poza tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bono-man Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 16:58 "ł" mi zjadło, ale to nieistotny szczegół Odpowiedz Link Zgłoś
hania73 Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 16:59 No chyba wielu wykonawców się wzorowało i do dziś wzoruje na muzyce z tej płyty. Np niesławny Justin Timberlake. Michael wykreował styl, nieważne co jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bono-man Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 17:17 Czyli wpłynął na showbusiness. Ale świata nie zmienił. Ja może zbyt szeroko zrozumiałem sens topicu, bo jeśli chodzi o samą muzykę to możnaby wymieniać te albumy. Ale świata nie zmienił żaden utwór ani żadna płyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasienia Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: 81.15.254.* 28.08.04, 17:08 Świat muzyki rozrywkowej zmienił, nie przeczę, ale wydaje mi sie, że pomysłodawca wątku miał na myśli szersze zmiany (bieg historii? )i dlatego napisałam "Heal the World"...Jackson w ogóle miał zadatki na uzdrawiacza świata, bo przekonująco wykonywał jeszcze takie kawałki jak "Man in the Mirror" z bardzo ciekawym teledyskiem czy "We Are the World"... Odpowiedz Link Zgłoś
titush Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 17:12 a ok... w sumie można było to zrozumieć dwojako) Odpowiedz Link Zgłoś
eirinn Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 17:00 'Do They Know It's Christmas' Band Aid. Parę osób zwróciło uwagę na to, co się faktycznie dzieje w Afryce. Może nie zmieniło to całego świata, ale na pewno dało się uratować parę istnień. No i okazało się, że muzycy rockowi, do tej pory kojarzeni raczej z hasłem 'sex, drugs and rock'n'roll' też mają serce po właściwej stronie i potrafią wykorzystać swoją popularność dla korzyści innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homek_toft Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 19:56 Mam taką jedną składankę empetrójek, którą zazwyczaj słucham sobie w tramwaju, gdy jadę nim do szkoły i gdy z niej wracam. Dla mnie tramwaje nieodmiennie kojarzą się z depresją, apatią, każdym dniem takim samym. No i ta płyta pozwala mi jakoś w tych cholernych tramwajach przetrwać parę miesięcy. Więc mocno wpływa na świat, w końcu jakby on wyglądał bez mnie, prawda? Jakby ktoś chciał kiedyś posłuchać, jaką płyte nagrać, by przeżyć w depresyjnym tramwaju to mogę napisać playlistę ) Aha - jeszcze wspomne, ze na ten rok - 2004/2005 powstala druga wersja Homkowej skladanki tramwajowej. Tym razem ostrzejsza troche. Poza tym jeszcze wydano (tylko u mnie w domu i w moim diskmanie mozna jej odsluchac) plyte 'Wkurwienie' oraz 'Gitarowe Chillouty dla relaxu', kiedys byl tez krazek 'Niepokojace klimaty nocnego dywanu', ale sie gdzies zawieruszyl. Oczywiscie wszystkie te piekne skladanki zmieniaja swiat. Tak czy inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_mickiewicza Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 20:03 "niepokojace klimaty nocnego dywanu" brzmia intrygujaco... )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasienia Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: 81.15.254.* 28.08.04, 20:11 To ja bym o tę playlistę poprosiła i zweryfikowała ją ze swoją, bo mam również taki składaczek na jazdę autobusami. W samochodzie słucham raczej całych albumów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homek_toft Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 21:03 Playlista jest bardzo długa, bo to są empetrójki. To lecimy po kolei: Lenny Valentino - Dom nauki wrażeń (wersja radiowa) Lenny Valentino - Dzieci 2 (wersja radiowa) Mogwai - Angels vs. Aliens Anna Maria Jopek - Jeszcze poczekajmy Cardigans - Erase and rewind Mogwai - Christmas steps Coldplay - For You Coldplay - Clocks Dave Matthews - Gravedigger Deep Blue Something - Breakfast at Tiffany's Mogwai - Dial Revenge Disturbed - Darkness Fisz & Novika - Wyspy Futro - Spacer po miłość Futro - Where is the love Incubus - Megalomaniac Interpol - A Time to Be So Small Interpol - Say Hello to the Angels Lenny Valentino - Otto Pilotto Lenny Valentino - Zniszczyłaś to, czy zniszczyłem to ja Low - Old man song Marek Grechuta - Dni, których nie znamy Mercury Rev. - Car wash hair Mercury Rev. - Chains Mercury Rev. - Goddess on a highway Mercury Rev. - Little Rhymes Mercury Rev. - Nite and Fog Mercury Rev. - The Dark is Rising Muse - Time is running out Myslovitz - Bar mleczny Korova Do utraty tchu Gdzieś Nigdy nie znajdziesz sobie przyjaciół jeśli nie bedziesz taki jak wszyscy Siódmy koktajl Sound of solitude (smolik remix) Sprzedawcy marzeń Zamiana Za zamkniętymi oczami Negatyw - Amsterdam Dziewczyny, nie palcie marihuany Na mojej ulicy Oasis - Wonderwall Phil Collins - Against all odds I wish it would rain down Pixies - Video killed the radio star Placebo - Pure Morning Mogwai - Punk Rock Radiohead - 2+2=5 Climbing up the walls Dollars and cents Everything in its right place I am a wicked child I might be wrong Idioteque Inside my head Street Spirit Sea and Cake - Sound and Vison Tool - Lateralus Parabol Parabola Schism Sober the Patien Travis - Why does it always rain on me Urszula - Na sen Niebo dla ciebie Rysa na szkle Vaya co Dios - Nach neh nah nah Mogwai - Yes! I am a long way from home Ufff. Z tym sobie jeździłem przez jakieś dwa miesiące. Oczywiście nie codziennie, ale często. Niestety, jak tramwaj bierze zakręty nie słychać za bardzo Mogwaia Walne jeszcze ta skladanke 'Wkurwienie' - moze sie komus przyda, tez jest trawmajowa Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_mickiewicza Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT 28.08.04, 21:13 calkiem przyjemny zestaw... szczegolnie: > Cardigans - Erase and rewind > Mogwai - Christmas steps > Coldplay - For You > Coldplay - Clocks > Dave Matthews - Gravedigger > Oasis - Wonderwall > Pixies - Video killed the radio star > Placebo - Pure Morning > Mogwai - Punk Rock > Radiohead - 2+2=5 > Climbing up the walls > Dollars and cents > Everything in its right place > Travis - Why does it always rain on me > Rysa na szkle )) co wlasnie mi uzmyslawia, ze za miesiac rozpoczyna sie rok akademicki i czas przygotowac sobie squadaka szkolnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homek_toft Re: PIOSENKI KTORE ZMIENIŁY ŚWIAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 21:18 Składanka 'Wkurwienie'. Czasem potęguje chęć mordu, a czasem ją likwiduje Zależy od skali chyba: Dust Brothers - This is your life Pixies - Where is my mind Bonnie 'Prince' Billy - At the Break of Day (nic tak nie wkurwia jak jego głos, kiedy cały świat ci staje na drodze) Dandy Warhols - Get off Tool - jak w składance powyżej T.Love - King, Nie nie nie, She loves Dostoyevsky Stephen Malkmus - Deado Pudelsi - Jestem sam, Jestem sam koncertowo, Uważaj na niego Kult - Henryk Wujek, Amulet, Knajpa morderców, Nie rosołem do swych lat, Śmierć poety, Uwiąd starczy Kury - Chryzantemy złociste Ostry - Niebo I teraz całe albumy: Black rebel motorcycle club - Take Them on your own Cool kids of death - pierwsza płyta + ten kawałek z drugiej co leci: "Koniec - czarny sopel wbiłem w serce..." I na uspokojenie - Damien Rice - "o" W końcu zasypiamy rozluźnieni na Mogwaiowej małej liście, która dla mnie nigdy się nie zmienia: Kappa, Angels vs. Aliens, Christmas steps, Cody, Stanley Kubrick, Punk Rock, Yes! I am a long way from home, Superheroes of BMX, Luvstory, Take me somewhere nice... Trochę mało ambitnie, ale... bardziej ambitne rzeczy w domku na diskmenire lub wiezy bez ludzkich szumow i tramwajowego stukotu. A tej skladanki 'klimaty dywanu' yez zaluje ze przepadla... bede sobie musial nowa wymyslic ) Moze Six by seven tam dam... Ale noce takie musza byc z deko psycho. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasienia Re: WOW! IP: 81.15.254.* 28.08.04, 21:37 Pięknie, pięknie..., niektóre rzeczy inspirujące jak Dust Brothers albo Pixies na zmniejszenie agresji Takiego składaczka na złośc to ja jeszcze nie posiadam, ale Myslovitza i Lenny Valentino to "po godzinach" słucham bo jadąc do szkółki lub pracy o 7.30 to mnie nie rozbudzają Ja mam na ranek radośniejsze klimaty (Manu Chao na ten przykład i Jamiroquaia), ale że się już troszkę osłuchały to sobie remanencik w mp3 zrobię jeszcze przed 1 października Dziękuje pięknie i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homek_toft Re: WOW! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 21:44 Z Manu Chao to często sobie wkładałem na składankę King of Bongo Bong. Bardzo pozytywny kawałek. Ale potem już musiałem sobie to darować i słuchać właśnie takich numerów jak te powyżej, bo miejsce przeznaczenia codziennych podróży okazało się smutnym pobojowiskiem po mentalnej zagładzie, po pierwszej iluzji głupkowatej idylli. Nawet lepiej. Zawsze wolałem Mad Maxa od Wysłannika przyszłości, czy Wodnego świata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja-Sam Re: WOW! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 00:34 Bogurodzica - Kto wie jak potoczylyby sie losy swiata, gdyby nasi chlopcy nie przyniesli BoomBoxa od Grunwald Odpowiedz Link Zgłoś