Dodaj do ulubionych

Ceny płyt

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 21:58
Niedawno toczyła się na tym forum gorąca dyskusja na temat piractwa, cen płyt
itp.
Poniższy przykład nie dotyczy płyty muzycznej tylko DVD, ale mechanizm
ustalania cen płyt jest podobny.

Otóż niedawno ukazała się 4-płytowa rozszerzona wersja "Return Of The King"
i w Polsce kosztuje od 185 (Tesco) do 229 (Empik w Arkadii), w większości
sklepów kosztuje 200.
A w USA www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-
/B000634DCW/qid=1103143008/sr=8-1/ref=pd_csp_1/002-2817653-4062457?
v=glance&s=dvd&n=507846 - 24$
Anglia
www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/B0002I10FY/qid=1103143581/ref=pd_ka_0
/026-6814290-0532458 23 funty
Niemcy
www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B00065DWDQ/qid=1103143511/ref=pd_ka_2/02
8-9380508-7661369 38 euro
Najdrożej jest w Niemczech ale i tak znacznie taniej niż w Polsce, za to w
Stanach prawie trzykrotnie taniej.
Pytanie kto ustalił cenę w Polsce? Warner USA, Warner Polska czy sklepy?

Obserwuj wątek
    • fuszi Re: Ceny płyt 15.12.04, 22:56
      Set z jedną serią "Przyjaciół" kosztuje w Media Markt 200 PLN. Moja siostra,
      która obecnie mieszka w Paryżu kupiła to samo za 30 EUR. Faktycznie, trochę to
      dziwne, biorąc pod uwagę siłę nabywczą naszych wypłat w porównaniu do
      francuskich.
      • Gość: wkurzony Re: Ceny płyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 23:06
        Jeszcze jedna sprawa

Na początku maja ceny płyt poszły trochę w górę, ponieważ podrożało euro, a
        przynajmniej tak brzmiała oficjalna wersja. Obecnie cena euro spadło o
        kilkadziesiąt groszy w porównaniu z majem, ale ceny płyt nie spadły. Ale kiedy
        euro wróci do poziomu z maja to chyba płyty znowu zdrożeją, bo... euro poszło w
        górę. I tak w kółko
        • Gość: maff1 Re: Ceny płyt IP: *.chello.pl 16.12.04, 07:56
          i jeszcze słyszałem gdzies brednię ze nie może byc taniej gdyż nastąpi
          nierównowaga cenowa i goście zagraniczni nagminnie bedą wykupywać w polsce
          płyty.
          A jesli chodzi o USA - czy płyty DVD amerykańskie dadzą sie odtwarzać na
          europejskim sprzęcie? kiedyś sie mówiło o podziale swiata na 3 strefy tak by
          sprzet europejski nie pasował do DVD amerykańskiego lub japońskiego. Jao to
          jest teraz?
          • ari Re: Ceny płyt 16.12.04, 10:17
            Na ile się orientuje bez zmian. Płyty są nagrywane wg tzw. regionu. Większośc
            sprzedawanych u nas odtwarzaczy czyta płyty nagrywane w regionie 2 (czyli
            Europa) a USA to np. region 1. Działa to na takiej zasadzie jak sim-lock w
            komórkach. I jak w przypadku komórek są ludzie, którzy takie blokady zdejmują,
            tyle że jest to ingerencja w odtwarzacz i ja na przykład na coś takiego chyba
            bym się nie zdecydował...
          • Gość: renfree Re: Ceny płyt IP: *.adsl.highway.telekom.at 16.12.04, 10:26
            mam amerykanskie dvd i odtwarzam je na europejskim sprzecie i wszystko
            chodzi smile ale wiem skadinad, ze roznica jest, choc wydaje mi sie , ze nie az
            taka, aby bylo to tam 3 razy tansze smile))))
            no generalnie to plakac sie chce, bo ja mieszkam obecnie w austrii i kupuje tu
            plyty za tyle co w Polsce srednio, a zarabiam 5 razy tyle cosredniow Polsce,
            wiec ta cena juz jest piec razy mniejsza niz w Polsce, a nie mowie juz o
            plytach, ktore sa tansze....dziwny jest teeeeen swiat, polecam
            przegrywac!!!!!!!!
    • ari Re: Ceny płyt 16.12.04, 10:09
      Na podanym przykładzie istotnie można udowodnic, że DVD sa w Polsce droższe.
      Tak naprawde dotyczy to jednak głównie pakietów wydań specjalnych itp (jak np.
      Władca..., serie Przyjaciół, wydanie wszystkich części danego filmu itp.)
      Nie twierdzę, że DVD sa w Polsce tanie, ale w londyńskich sklepach typu HMV czy
      Virgin nowe, nieprzecenione filmy są na ogół w cenie 15-18GBP czyli drożej niż
      u nas. No i u nich nie ma takiego rynku dodawania filmów do czasopism wink
    • Gość: piecyk gazowy Skandal! /bt. IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.12.04, 22:35
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka