Dodaj do ulubionych

szkoły flamenco - Polska

17.12.04, 11:12
Ja akurat chodze do warszawskiej Triany:
www.triana.pl/
Świetne nauczycielki i fajne miejsce. Szkołę moge polecić z czystym sumieniem.
Jedyny minus to taki, że akurat w mojej grupie jest sporo osób, co niekiedy
utrudnia taniec.
Wczesniej chodziłam do szkoły baletowej (w czasch, kiedy uczyły tam
nauczycielki, które później załozyły Trianę). Niestety nic nie wiem na temat
obecnych pedagogów w tej szkole. Zajęcia miałam w studiu Delfin, które jest
bardzo duże, dzięki czemu świetnie się tańczyło.
Inne szkoły:
szkoła z siedzibą w liceum Cervantesa, Studio Flamenco:
www.flamenco.org.pl/
Studio Tańców Orientalnych i Flamenco:
www.ntf.pl/show.asp
Sopot
www.flamenco.edu.pl/
www.flamenco.net.pl/
Szczecin
www.quierosalsa.pl/
Poznań:
free.of.pl/t/tormenta/szkola%20tanca%20flamenco.htm
Łódź:
www.flamenco.pl/
Wrocław:
flamencoarte.w.interia.pl/
www.centrumflamenco.pl/
Lublin:
www.szkola.flamenco.pl/
Obserwuj wątek
    • jaleo Re: szkoły flamenco - Polska 26.12.04, 11:29
      Jestem zaskoczona, ze w Polsce jest tyle szkol i kursow Flamenco! Zdziwilam
      sie tez, ze instruktorami/instruktorkami sa Polacy - za granica to raczej
      rzadko sie zdarza. Przewaznie Flamenco ucza Hiszpanie.

Ja mieszkam w UK. Flamenco tancze od jakis 4 lat. Zaczelam od Sevillanas, a
      potem "awansowalam" to trudniejszych form. W naszej grupie tanecznej sa przede
      wszystkim Hiszpanki, instruktor tez jest Hiszpanem. Wystepowalismy kilka razy
      na roznych ulcznych festiwalach w UK. Ostatnio zostalismy poproszeni przez
      wlasciciela hiszpanskiej restauracji w Newcastle o wystepy kilka razy w
      miesiacu.

Moje ulubione palos to Alegrias, Tangos i - troche mniej znane - Verdiales.
      Bulerias tez bardzo lubie, ale raczej na tanczenia Bulerias solo przed widownia
      sie nie porywam, bo jak pewnie wiecie, to jest strasznie trudna forma. Cyganie
      z Andaluzji mowia, ze jak ktos sie nie urodzil w Jerez to moze wszystko inne
      zatanczyc, oprocz Bulerias wink
      • ashanti5 Re: szkoły flamenco - Polska 27.12.04, 09:46
        Cześć Jaleo!
        Miło, że wpadłas. Mam nadzieję, że będziesz stałym bywalcem na tym forum.
        W Polsce rzeczywiście jest mało nauczycieli pochodzenia hiszpańskiego. UK jest
        bardziej multli-kulti i dlatego jest łatwiej o hiszpańskich nauczycieli.
        Widzę, że Ty już prawie profesjonalistka, skoro regularnie wystepujesz!

JA tez bardzo lubie tangosy. W zasadzie to tylko tangos umię tańczyć. Nie liczę
        sevillan, bo tego się nawet nie uczy w hiszpańskich skołach flamenco. Zaś w
        Polsce od tego się własnie zaczyna.Po sevillanach, zwykle się uczy tangosów a
        później alegrias.
        We wrześniu uczyłam się w Granadzie i wyobraź sobie, że nauczycielka zaczynała
        mnie uczyc od tangosa (w maej frupce) i bulerias(!) na zajęciach indywidualnych.
        Zapytałam się, czy nie lepiej byłoby zacząć od alegias zamiast bulerias, na co
        ona odpowiedziała, że alegrias są bardziej skomplikowane (podobno nie ma tam
        schemtów w choreografii), a cała trudnośc bulerias polega wyłącznie na szybkości
        tańca.
        Ciężko mi w to uwierzyć.
        Odkąd wyjechałam z Granady, nie miałam już do czynienia z bulerias. Zapisałam
        sie tutaj na tangosa, a na bulerias nawet nie probuje, bo to już ostatni poziom
        i dziewczyny w tej grupie tanczą od kilku ładnych lat.
        • jaleo Ulubione palos 27.12.04, 10:58
          ashanti5 napisała:

>
          > JA tez bardzo lubie tangosy. W zasadzie to tylko tangos umię tańczyć.

Mnie Tangos podobaja sie przede wszystkim dlatego, ze sa bardzo zmyslowe,
          kobiece (te kolyszace biodra wink ) - no i rytm jest dosc prosty do wylapania,
          bez wzgledu na aranzacje.

Alegrias za to bardzo lubie, bo jest kilka przepieknych interpretacji (moja
          ulubiona to "Vivo cielo" wy wykonaniu Jose Merce). Poza tym Alegrias to byla
          pierwsza choreografia, ktora sobie wypracowalam samodzielnie, wiec mam
          sentyment.

>Nie liczę
          > sevillan, bo tego się nawet nie uczy w hiszpańskich skołach flamenco.

Faktycznie, Sevillanas to nie jest stricte Flamenco, i w Hiszpanii sa osobne
          kursy Sevillanas, zreszta wiele dzieci w Andaluzji uczy sie ich w szkole. W
          mojej grupie jest dziewczyna, ktora w Hiszpanii uczyla WF, i na WF-ie wlasnie
          uczyla dzieci Sevillanas!

> Zapytałam się, czy nie lepiej byłoby zacząć od alegias zamiast bulerias, na co
          > ona odpowiedziała, że alegrias są bardziej skomplikowane (podobno nie ma tam
          > schemtów w choreografii), a cała trudnośc bulerias polega wyłącznie na
          szybkośc i
          > tańca.
          > Ciężko mi w to uwierzyć.

Hmm, technicznie moze tak, ale caly "sek" Bulerias jest w ekspresji i w
          popisywaniu sie swoim kunsztem tancerskim - umiejetnosci pokazania czegos, co
          zaskoczy i oczaruje widzow. Proste "szkolne" Bulerias to owszem, mozna sie
          nauczyc, ale zeby zaimprowizowac z muzykami i spiewakiem, to juz jest wyzsza
          szkola jazdy. Moj instruktor tanczy Flamenco od trzydziestu paru lat (zaczal w
          wieku 4 lat!), uczyl sie wiele lat w Amor Dios w Madrycie, jest zawodowym
          choreografem, ale jak pojedzie do Andaluzji, to mu mowia, ze wlasnie po
          Bulerias mozna poznac, ze jest z Madrytu! (znaczy, ze nie jest Flamenco z "krwi
          i kosci wink ). A co do dopiero takie tancerki, jak ja! Nie ma szans.
    • habitus Re: szkoły flamenco - Polska 06.01.05, 09:29

Moja córka ma pytanie:
      Czy można zaliczyć WF (studia na UW) uczęszczając na zajęcia z flamenco?
      • ashanti5 Re: szkoły flamenco - Polska 06.01.05, 10:17
        wiesz Habi, to pytanie powinno być zadane komuś z uniwerku. W mojej szkole nie
        spotkałam nikogo, kto by uczęszczał po to, aby zaliczyć WF. Poza tym, trzeba by
        było niamało dopłacic do tego zaliczenia. Ale za to jaka przyjemność!
      • martinete Re: szkoły flamenco - Polska 07.04.05, 00:57
        Owszem można, ale wiem tylko o UW. Jeśli chodzi o inne uczelnie to można
        spróbować to załatwić podobnie, tylko trzeba by było przetrzeć szlak, a na UW
        już wiadomo że można.
        Robi się to tak: Trzeba pójść do katedry WF czy jak tam to się nazywa i zgłosić
        na początku semestru że chciałoby się zaliczyć WF niestandardowo, a wiele osób
        tak robi, potem przynosi się papierek ze szkoły tańca że się chodzi, a na
        koniec semestru papierek że się chodziło (i w jakim wymiarze godzin) i wtedy
        upoważniona do tego osoba wstawia parafkę do indeksu.
        Oczywiście nikt nie chodzi na flamenco PO TO żeby zaliczyć WF ale często przy
        okazji się go zalicza żeby nie musieć np biegać na basen o szóstej rano.
        Oczywiście za zajęcia płaci się samemu, uniwersytet nic nie zwraca.
        Pozdrawiam,
    • magia23 Re: szkoły flamenco - Polska 06.02.05, 11:08
      Ja za to chodzę do Studio Flamenco w Warszawie. Miejsca na tańczenie jest mało
      ale klimat miejsca i ludzie sa niesamowici. Polecam nauke u róznych
      nauczycielek, kazda z nich ma inny temperament i styl. Dlatego warto pochodzić
      do różnych osób by zobaczyć jak róznie można uczyć i tańczyć flamenco. Teraz
      uczę się u Agaty Teodorczyk i Dominiki Diakiewicz - gorąco je polecam smile
    • firnamento Re: szkoły flamenco - Polska 02.03.05, 17:23
      chciałabym Wam polecić szkołę tańca arteflamenco we Wrocławiu
      www.arteflamenco.sisco.pl Uczy w niej nauczycielka która wiele lat spedziła w
      Hiszpanii i naprawdę potrafi przekazać to co jest najważniejsze w tym tańcu
    • hexa74 Zmiana w Szczecinie 03.10.05, 21:03
      adres szczecinski sie zmienil smile
      www.flamenco.szczecin.pl
    • sacromonte Re: szkoły flamenco - Polska 03.10.05, 23:13
      To zapomniałś o Krakowie - www.almoraima.pl. Zapraszam, jeśli będziesz
      przypadkiem - już kilka osób z Triany do nas trafiło.
      Luna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka