Dodaj do ulubionych

Porcupine Tree -wlasnie poznaje

23.01.05, 15:11
Pozyczylem dzis od znajomego plytke Lightbulb Sun,porcupine Tree i bardzo mi
sie podoba,Znalem juz wczesniej The Sky Moves, i wydaje mi sie ze warto
zainteresowac sie tym zespolem.Przynajmniej ja tak uczynie.A co wy sadzicie o
Porcupine Tree.Jakie plyty naleza do najlepszych,chce wiedziec,bo nie chce
kupic takiej plyty po ktorej obrzydze sobie ten bandzik.
Obserwuj wątek
    • Gość: Leatherface Re: Porcupine Tree -wlasnie poznaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 17:16
      "Lightbulb Sun" jest znakomita na początek. To ja polecam "Stupid Dream" i "In
      Absentia". Ze wskazaniem na tę drugą.
      • Gość: pszemcio Re: Porcupine Tree -wlasnie poznaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 18:03
        tylko stupid dream jeszcze dorównuje lightbulb sun. wcześniejsze albumy to
        nieco wtórna (choć na poziomie) twórczość czerpiaca garściami z tradycji
        progresywnego grania
        • roar Re: Porcupine Tree -wlasnie poznaje 23.01.05, 19:03
          Gość portalu: pszemcio napisał(a):

> wcześniejsze albumy to
          > nieco wtórna (choć na poziomie) twórczość czerpiaca garściami z tradycji
          > progresywnego grania

Tak, Pszemciu, z całą pewnością. Zwłaszcza "Voyage 34".
          • Gość: kosiak Re: Porcupine Tree -wlasnie poznaje IP: *.autocom.pl 23.01.05, 19:21
            W kwietniu dwa koncerty promujace ich nowy album DEADWING, który ukaze sie 21
            marca! Koncerty: 14.04.2005 Bydgoszcz - Filharmonia Pomorska i 15.04.2005
            Kraków - Hala TS "Wisła"
          • Gość: mu.z Re: Porcupine Tree IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 19:25
            moimi ulubionymi piosenkami sa "collapse the light into the air" i "trains" no imoze "last chance to.." smile
          • Gość: pszemcio Re: Porcupine Tree -wlasnie poznaje IP: 44,1.* / 193.193.181.* 24.01.05, 08:15
            nie powiesz mi może że jest to typowa pozycja w ich dyskografii!!!!!!!!1
    • Gość: on Re: Porcupine Tree -wlasnie poznaje IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.01.05, 20:39
      Świetna kapela, mnie jakoś najbardziej utkwiła w uchu płytka "Signify".
    • Gość: pierwszyrok Re: Porcupine Tree -wlasnie poznaje IP: *.toya.net.pl 23.01.05, 20:59
      Nie wchodząc w długie wywody napiszę, że każda płyta PT
      jest co najmniej godna posłuchania...
    • ari Ja najbardziej cenię właśnie Lightbulb Sun 23.01.05, 21:04
      • ihopeyouwilllikeme Re: Ja najbardziej cenię właśnie Lightbulb Sun 24.01.05, 12:22
        Mam LS, Staircase Infinites ( to chyba odrzuty ) i In Absentia, ta ostatnia
        zdecydowanie najlepsza.
    • pagaj_75 Re: Porcupine Tree -wlasnie poznaje 24.01.05, 12:25
      Pewnie się to haribo nie spodoba, ale dam link do pewnego prywatnego forum,
      gdzie kiedyś pokrótce omówiłem dyskografię tego zespołu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20715&w=13553093&a=13567052
      wszelkie uwagi mile widziane.
    • Gość: uszczypnij_muzo Re: Porcupine Tree -wlasnie poznaje IP: *.toya.net.pl 24.01.05, 19:40
      Szczerze mówiąc, to z PT miałem styczność raz - znajomy pożyczył mi
      plytę "Signify". Cóż, mną to nie wstrznąsnęło - przesłuchałem kilka razy,
      uznałem, iż PT robi, owszem, dobrą muzykę, ale jej klimat do mnie kompletnie
      nie trafia. Co prawda było to z trzy lata temu - od tego czasu wiele się
      zmieniło w moich upodobaniach muzycznych i ostatnio myslę o
      powtórnym "okiełznaniu" PT wink.
    • Gość: Lecho Re: Porcupine Tree -wlasnie poznaje IP: *.teleton.pl 25.01.05, 08:45
      Taak, ja ich słucham od 5, 6 lat, kupiłem sobie nawet ze dwie płyty, ciekawy
      zespół, dobry wokalista, mistrzowie pasaży, sporo twórczych rozwinięć pomysłów
      King Crimson czy Genesis. Jednak na PT muszę mieć nastrój, za cholerę nie dają
      się słuchć w ciągu dnia. Ligtbulb - to zdecydowany faworyt ( nie mam go
      niestety ).
    • ydorius Re: Porcupine Tree -wlasnie poznaje 25.01.05, 11:04

as said above smile
      Jeśli spodobało Ci się PT w wersji piosenkowej to sięgnij po stupid dream oraz
      in absentia. Cofając się w czasie napotkasz signify, stojącej okrakiem między
      "pierwszym", rozeksperymentowanym PT a "drugim", czyli właśnie piosenkowym.

A jednak obecne oblicze PT, konsekwentnie rozwijane od kilku płyt, nie jest
      jedyne. Co więcej, Wilson i spółka nie zapominają o swoich korzeniach (co możemy
      zaobserwować na przykładzie wznowienia płyty Metanoia). Pierwsze - i moim
      zdaniem ciekawsze - wcielenie PT, reprezentowane przez takie płyty jak
      wspomniana Metanoia, Voyage34 czy sky moves sideways (wobecnie dostępne również
      w wesji dwupłytowej, co mnie cieszy) jest bardziej wymagające. Nie da się wyjąć
      jednej piosenki i sobie ot tak po prostu jej puścić. Po pierwsze dlatego, że
      zazwyczaj trwa owa piosenka kilkanaście minut, po drugie dlatego, że jest silnie
      osadzona w kontekscie piosenek sąsiadujących.

Podsumowując: zachęcam do sięgnięcia po starsze PT, jednak nie zdiwiłbym się,
      gdyby do Ciebie nie trafiło. Z rzeczy firmowanych przez Stevena Wilsona warto
      zapoznać się także - moim zdaniem - z debiutanckim albumem Blackfield oraz IEM
      (rozwijaącym się jako Incredible Expanding Mindfuck). Pierwsze z tych wydawnictw
      nawiązuje do piosenkowego PT. Drugie do korzeni.

m,
      .y.

-----------------------------
    • haribo_goldbaren Re: Porcupine Tree -wlasnie poznaje 30.01.05, 21:24
      Dzieki wszystkim za wpisy, i za opinie.A ostatnio ten sam kolega pozyczyl mi
      plyte zespolu No Man,powiedzial ze gra tu ten sam koles co w Porcupine Tree.I
      plyta mi sie spodobala bardzo,nawet bardziej niz Lightbulb Sun.A plyta ta to
      Together we are strangers.
      • ydorius Re: Porcupine Tree -wlasnie poznaje 31.01.05, 09:59

Skoro together Ci się spodobało to spróbuj jeszzce Returning Jesus, ich
        wcześniejszej propozycji. Są zbliżone stylistycznie.
        Choć No-Mana mniej lubię niż PT to jednak miewają przebłyski smile

m,
        .y.

-----------------------------

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka