Dodaj do ulubionych

------Zielone żabki--------

03.07.02, 19:11
Była taka formacja punkowa...
Wygrali Jarocin w 1988 i... tyle sad
Kiedyś, po latach, słyszałem ich kawałek w radiu...
Wie może ktoś coś o dalszych ich losach.
I czy można znaleźć coś na jakimś nośniku dźwięku?
Obserwuj wątek
    • Gość: martynka Re: ------Zielone żabki-------- IP: *.lukowa7.waw.pl / 192.168.1.* 03.07.02, 20:07
      Zielone ZAbki mają chyba coś wspólnego z GAGĄ...
    • kugel Re: ------Zielone żabki-------- 03.07.02, 20:12
      Byla to kapela z miasta Jawor, i rzeczywiscie wygrala jarocin 88. Ich ówczesny
      koncert z duzej sceny(ten drugi) mam zarejestrowany na kasecie, co do jakosci
      ktorej lepiej sie nie wypowoadac, jednak mysle, iż do konca tego roku uda mi
      sie ja "oczyscic" i wtedy po drobnych dopieszczeniach zamieszcze ja w sieci. Na
      dzien dzisiejszy nic nie wiem aby ktokolwiek, kiedykolwiek wydal ich plyte
      (legalna),a warto, chocby dla takich kawalkow jak So2smile))pozdro
      • jarromir Re: ------Zielone żabki-------- 03.07.02, 20:32
        kugel napisał(a):

> Byla to kapela z miasta Jawor, i rzeczywiscie wygrala jarocin 88. Ich ówczesny
        > koncert z duzej sceny(ten drugi) mam zarejestrowany na kasecie, co do jakosci
        > ktorej lepiej sie nie wypowoadac, jednak mysle, iż do konca tego roku uda mi
        > sie ja "oczyscic" i wtedy po drobnych dopieszczeniach zamieszcze ja w sieci. Na
        >
        > dzien dzisiejszy nic nie wiem aby ktokolwiek, kiedykolwiek wydal ich plyte
        > (legalna),a warto, chocby dla takich kawalkow jak So2smile))pozdro

A więc byłeś jednym z tych, co na masztach namiotowych wyciągali mikrofony ponad
        tłumem ku niebu?
        Do końca nie wiem, czy ich zwycięstwo było w porządku, ale mimo to bym im go nie
        cofnął!
        Zagrali na przyczepie traktoru na ściernisku, a więc na najmniejszej scenie i
        stąd ich koncert konkursowy mi umknął.
        Potem, w czasie głosowania, chodziła po boisku przed sceną główną mocna
        (dosłownie) ekipa i przekonywała do głosowania na "Zielone żabki", w skrajnych
        przypadkach odbierając małolatom nawet kupony uprawniające do odania głosu...
        Może, gdyby nie ta pomoc, wygrłby ktoś inny - niezasłużenie!!!

Jak już będą te nagrania w sieci, podaj tu namiary!
        Dzięki i pozdrowienia
        j.
    • dada6 Re: ------Zielone żabki-------- 03.07.02, 21:02
      Tak jak wspomniała Martynka - lider Żabek, Smalec, założył grupe GAGA. Potem
      gral jeszcze w RADICAL NEWS.

A specjalnie dla Ciebie:
      - kawalek w real audio na www.jarocin-
      festiwal.com/1988/muzyka/muzyka.html
      - fotki na www.jarocin-festiwal.com/1988/pics01.html i
      www.jarocin-festiwal.com/1989/pics/grzecho/grzecho2.html
      - "krążąca po necie" historia Zabek

Zespół powstał w wyniku rozwiązania się dwóch jaworskich kapel. Mister
      zaproponował współpracę Smalcowi i od października 87r. rozpoczęły się próby,
      które odbywały się w piwnicy Mistera. On grał na pożyczonej gitarze a Smalec na
      basie starszym o kilka lat od niego. Na przełomie października i listopada 87r.
      skład zasilił perkusista Grisza, który opuścił kapelę przed nowym rokiem (kilka
      miesięcy później odszedł z grona żyjących - miał 16 lat), na jego miejsce
      przyszedł Galik. Oprócz Galika skład uzupełnił Wiciu, mający za zadanie
      udzielać się na instrumentach różnych. Przyszła zima, temperatura panująca w
      piwnicy, oraz wysoki wskaźnik zachorowań członków kapeli zmusiły zespół do
      szukania cieplejszego miejsca. Okazał się nim osiedlowy klub Piast. Niestety
      nie na długo. Po miesiącu grania formacja musiała opuścić lokal (za głośno, za
      długo). Był luty, o powrocie do piwnicy nie było mowy, trzeba było szukać
      innego miejsca. Propozycję Andrzeja Woźnicy oferującego granie w świetlicy na
      peryferiach miasta członkowie zespołu przyjęli z entuzjazmem. Smalec i Mister
      kupili nowe gitary które były już na poziomie. Za debiut Zielone Żabki uważają
      występ na pierwszych spotkaniach kapel "drugiej sceny" nad Nysą Szaloną w
      Jaworze. Głównymi organizatorami byli Smalec i Mister. Koncert odbył się w
      klubie Relaks 19 marca 1988r. potem był koncert z okazji Święta Pracy, koncerty
      na wyjeździe: Strzegom, Lubin, Ścinawa, Przegląd o Puchar Prezydenta Miasta
      Legnicy, gdzie zdobyli wyróżnienie i nagrodę publiczności. Na festiwalu w
      Jarocinie `88 ku ogromnemu zdziwieniu wszystkich, łącznie z zespołem zostali
      uznani za numer 1. Po Jarocinie zagrali jeszcze kilkanaście koncertów w różnych
      miastach. Odbyli też sesję nagraniową dla Rozgłośni Harcerskiej. Potem był
      Jarocin `89. Koniec tego roku okazał się również końcem działalności zespołu.
      Jednym z ostatnich ich wspólnych występów był koncert w Dzierżoniowie. Tam
      właśnie zadebiutował już własny zespół Smalca - GA GA.
      DYSKOGRAFIA
      "Jarocin 88", "Twoja Anarchia", "Orkiestra do tańca już gra..."
      • jarromir Re: ------Zielone żabki-------- 04.07.02, 15:54
        Dzięki Dada!
        Czy tytuły, które podajesz na końcu, to jakieś płyty/kasety, które były/są na
        rynku?
        A zapomniałem o jeszcze jednym szczególe: nagrodę, chyba nie tak symboliczną i
        pieniężną, zespół oddał publiczności, rzucając plikiem banknotów ze sceny!
        Pozdr.
        j.
        • dada6 Re: ------Zielone żabki-------- 04.07.02, 17:33
          Na pewno były to kasetki - nie wydaje mi się, aby cokolwiek z tego wyszło też
          na cd (choć pewności nie mam).
          • jarromir Re: ------Zielone żabki-------- 05.07.02, 16:37
            dada6 napisał(a):

> Na pewno były to kasetki - nie wydaje mi się, aby cokolwiek z tego wyszło też
            > na cd (choć pewności nie mam).

Może wyjdzie...
            Ostatecznie koncerty były rejestrowane też przez organizatorów na sprzęcie
            profesjonalnym.
            Komu można by podsunąć taką myśl?
            I kto ma te materiały?
            A tych kaset pewnie już na rynku nie ma...
            • Gość: mb Re: ------Zielone żabki-------- IP: *.kato.gazeta.pl 05.07.02, 16:46
              widziałem gaga w jarocinie - zagrali zajebisty trans
              • Gość: Kreisky Re: ------Zielone żabki-------- IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.02, 20:22
                Wyszła też kaseta "Dzieci są złe"(koncert z Jeleniej Góry,jakość-dworzec)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka