IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.06.05, 00:07
Zainspirował mnie wątek na tym "lepszym" forum, gdzie tegoż forum szef
przyznał, że w ogóle nie zna tego bandu, lekko się w mym mniemaniu
kompromitując. Co jest takiego dziwnego w Queensach, że będąc jedną z
najbardziej utalentowanych kapel w ostatnich latach, nie są w Polsce prawie
zupełnie doceniani? Przecież krytyka padła już przed nimi na kolana, a i
publika na półkuli zachodniej wali na znakomite koncerty. Dave Grohl
powiedział, że "Songs For The Deaf" to najlepsza płyta, na której zagrał na
bebnach (a więc jego zdaniem bije nawet "Nevermind") i trudno się z tym nie
zgodzić. QOTSA to odrodzenie prawdziwego, inteligentnego mocnego rocka,
łatwość żenienia fajnych melodii z arcyciekawymi pomysłami aranżacyjnymi i
niekłamanym rockowym czadem po prostu musi rozłożyć każdego miłośnika dobrej
muzyki.

Już niedługo mój drugi ich koncert w Stodole. Josh, show'em!
Obserwuj wątek
    • Gość: anrid Re: QOTSA IP: *.devs.futuro.pl 03.06.05, 00:43
      A ja ich znam i lubię
      • Gość: scribs Znani są!. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 02:35
        No, troszkę się nie zgodzę z tezą, iż Queeensi są nieznani w Polsce. Może po
        prostu taki szef forum się trafił, wyjątki się zawsze zdarzają smile.
        Sąznani w Polsce, i już od kilku lat inspirują innych do grania, ja przynajmniej
        znam taką jedną początkującą kapelę.
        (Pozatym w Polsce jest już też jakaś scena tego tzw, stoner-rocka - nalepka
        której najczęściej się posługuje przy opisie muzyki Queensów.)
        A muzyka tejże grupy jest naprawdę oryginalna i wyjątkowa. Właściwie, nie wiem
        czy można ich z kimś porównać, można tylko wyliczać skojarzenia jakie sie
        nasuwają, i to dość odległe, mozliwe inspiracje. Najbliżej oczywiście do
        Kyuss'a, i muzycznie i poprzez osoby (Josh Homme i Nick Olivieri - oprócz
        ostatniej płyty).
        QOTSA jest takim odrębnym zjawiskiem, niezależnym od mody, na dany moment już
        nawet, powiedziałbym - instytucją. Mają swój styl. Josh Homme potrafi pisać
        komponować, to juz. napewno. Charakterystyczne brzmienie, charakterystyczne
        melodie - od razu można poznać. Powiedziałbym, to odnośnie innego wątku, jeśli
        już, to raczej Queensi obecnie, bronią honoru rock and rolla, i to nie tylko
        poprzez ekscesy basisty, choć już sprzed 2 lat.

• Gość: scribs Re: Znani są!. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 02:55
          a na koncert, do Stodoły też się wybieram. Pamiętam jak, 5 lat temu, żałowałem,
          porządnie posłuchawszy "R-kę", że nie poszedłem, do Proximy, też w Wawie, na ich
          pierwszy w Polsce koncert.
    • tomash8 Re: QOTSA 03.06.05, 08:54
      A trzeba znać wszystkie kapele świata? Ja np. nie znam WCALE wychwalanego pod
      niebiosa Sonic Youth i jakoś z tym żyje. A QOTSA? świetna kapela, wreszcie jakiś
      rock, a nie jakeś bzdury, choć Kyuss wg. mnie był lepszy, wreszcie zespół w
      którym liczy się muzyka, a nie buty i fryzury muzyków, nowa płyta jest świetna,
      tak samo jak wcześniejsze dwie, mam nadzieje, że dzięki nim coś ruszy na
      świecie, bo już mam powoli dosć tego nowego "rocka", zresztą można powiedzieć że
      już coś ruszyło, bo zaczyna się powoli mówić o takich wykonawcach jak Gluecifer,
      The Quill, wrócił Monster Magnet, u nas pewną popularność zdobył Corruption...
      będzie dobrzebig_grin szkoda że nie mogę wybrać się na koncert QOTSA, ale może jeszcze
      przyjadą... a co do Grohla - jest wiele lepszych płyt od "Nevermind" na których
      zagrał - np. "Killing Joke".
      • humbak Re: QOTSA 03.06.05, 08:58
        Właśńie... Killing Joke. Mniamsmile
    • humbak Re: QOTSA 03.06.05, 08:57
      No proszę. Niedawno była dyskusja czy są zespoły które TRZEBA znać w odniesieniu do klasyki, a tu jak widać i inne zespoły też znać TRZEBAsmile Oj ludziska ludziska...
      Myślę że nie ma co przesadzać. QOTSA to zdecydowanie dobry zespół, ale żeby byli czymś nowym czy odnawiającym to nie powiem. Zresztą kapela złożona jest z weteranów sceny. Początkowe 2 albumy (zresztą pierwszy moim zdaniem jest najlepszy z dotychczasowych) zespołu przypominały mocno twórczość poprzendniej formacji Homme'a i Olivieri'ego. Zresztą s tego co wiem przy poprzednim pobycie w Pl-u byli proszeni o zagranie czegoś z repertuaru Kyussa, ale się nie zgodzili, czemu w sumie trudno się dziwić.
      Na dodatek nowy album jakoś mnie jeszcze nie przekonał, co mnie nieco smuci bo generalnie bardzo ich lubięuncertain
    • Gość: strange fruit Re: QOTSA IP: 81.15.170.* 03.06.05, 09:30
      Ja nie twierdzę, że oni są nieznani, tylko że mało doceniani.
      • pytajnick Re: QOTSA 03.06.05, 09:34
        > Ja nie twierdzę, że oni są nieznani, tylko że mało doceniani.

Rzeczywiście, okładka, kilkunastostronnicowa wkładka i zdaje się pięć gwiazdek
        nowej płycie w głównym polskim magazynie muzycznym, mało doceniani.
        • humbak Re: QOTSA 03.06.05, 09:35
          Pomyślcie ile gwaizdek by dostali jakby się Olivieri na I polskim koncercie ubrał w cokolwieksmile
          • Gość: scribs Re: QOTSA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 12:18
            noooo, ale przynajmniej zasłaniał się gitarą smile,
            z tego co słyszałem, także całkiem goły to on nie był, zresztą ten Olivieri to
            taki rzeczywiscie rockandrollowiec,
            kiedyś w sieci można było znależć wywiad, niepamiętam z mtv czy z vivy, gdzie to
            uwalony Olivieri opowiada o swojim najbardziej znienawidzonym zespole - Creed.
            • humbak Re: QOTSA 03.06.05, 12:27
              Z drugiej ręki co prawda mam inf., ale wiarygodne, mówiące że na apel Josha udowodnił, że pod tą gitarą co się nią znakomicie posługuje było nic... poza samym Nickiem.
              • Gość: scribs Re: QOTSA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 14:21
                chyba tak i było,
                bo o tej "odsłonie", też słyszałem.
        • Gość: strange fruit Re: QOTSA IP: 81.15.170.* 03.06.05, 09:36
          No rzeczywiście, rozwiałeś moje wątpliwości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka