Dodaj do ulubionych

Koncert Jean Michel Jarre'a.

23.08.05, 22:28
Cześć !

Czy ktoś z fanów PSB jedzie na koncert Jarre'a do Gdańska ? Adam będzie miał
ten występ na swoim terenie smile. Ja już od paru dni się przygotowuję, jak
przemycić aparat fotograficzny, jeśli będą mocno sprawdzać, choć w Gliwicach
też był zakaz i spokojnie było można wnieść.

Pozdrawiam !!
Anthares
Obserwuj wątek
    • balshoy Re: Koncert Jean Michel Jarre'a. 24.08.05, 21:10
      Tak, mam rzut beretem..nawet słyszałem,że dziś do sprzedaży miało trafić
      dodatkowe 10 tysięcy biletów..ale się nie wybieram; ponoć najtańsze bilety
      chodziły po 33 złote..ale tak w ogóle jest mała afera, bo pewna firma, która
      przegrała przetarg - podkupiła pradopodobnie ok. tysiąca biletów i sprzedawała
      niektóre nawet o 100 % drożej;
      W każdymn bądź razie JACEK, gdybyś miał nieciekawe połączenie do swojego
      miasta, to tylko podjedź do Gdyni a my już Ciebie ugościmy, przenocujemy ...
      Jakby co , daj znać.
      • anthares_psb Re: Koncert Jean Michel Jarre'a. 25.08.05, 17:51
        Dzięki serdeczne Adamie za propozycję noclegu. W planach mam od razu powrót do
        przyjaciół spod Warszawy i tam będę odpoczywał po koncercie. TicketPro
        podkupiła większa firma - eBilet i było z tego powodu niezłe zamieszanie.
        Kupiłem bilet w Warszawie 4 godziny po rozpoczęciu sprzedaży biletów, żeby być
        w najlepszym sektorze. Jeśli kamera mnie obejmie (emituje koncert TVP i w i-
        necie iTVP), bo będę blisko wink to pomacham i pozdrowię wszystkich fanów PSB.
        Dziś już w nocy wyjeżdżam i będę w Gdańsku w piątek przed godz. 8 rano.

Pozdrowionka
        Jacek Wiśniewski
    • diesel46 Re: Koncert Jean Michel Jarre'a. 26.08.05, 23:52

> Czy ktoś z fanów PSB jedzie na koncert Jarre'a do Gdańska ?

Witam. Niestety nie mogłem sie wybrać.
      Wizję miałem z TV a fonię z "trójki" smile

Świetne szoł. Nie sądziłem, że to az tak sympatyczny gość.

Andrzo
      • anthares_psb Re: "Tribute to Mury" 29.08.05, 00:38
        Właśnie wróciłem z koncertu. Był wprost nie do opisania, szczęka mi opadła i
        szukałem jej aż do końca koncertu. Dźwięk surround dochodził czasami z tyłu
        widowni, a pomysły choreograficzne najwyższej próbu... muzyka... proszę
        posłuchać "Tribite to Mury" (utwór grany i śpiewany przez Jacka Kaczmarskiego)
        teraz w wykonaniu Jean Michel Jarre'a i Akademickiego Chóru Uniwerytetu
        Gdańskiego !!!!

www.elgarito.arrakis.es/mp3/tribute_to_mury.mp3
        Od tej pory bardzo, bardzo ciepło wspominam też samo miasto Gdańsk - bardzo
        mili i sympatyczni ludzie - Adam i z Jego Rodzinka (to wspomnienia ze zlotu PSB
        kontakty mailowe) oraz ci mieszkańcy na ulichach Gdańska pomagający mi dostać
        się na koncert i w inne rejony miasta - Nowy Port itd. Wielkie dzięki!

Pozdrawiam
        Jacek Wiśniewski
        • anthares_psb Re: "Shipyard Overture" 29.08.05, 00:50
          Bardzo industrialny kawałek z koncertu Jean Michel Jarre'a pasujący do
          atmosfery Stoczni Gdańskiej

www.elgarito.arrakis.es/mp3/shipyard_oberture.mp3
          Pozdrowionka
          Anthares
        • j.wojak Surround 29.08.05, 14:46
          Znakomite widowisko!
          Ja podłączyłem sobie dźwięk z TV do wieżyczki z dekoderem Dolby Surround- dźwięk
          był czysty jak z płyty i "otaczajacy". W dodatku filmono koncert w High
          Definition (mniej więcej 2x więcej linii obrazu), więc w przyszłości będzie
          mozna sobie w domu pooglądać (i posłuchać)z maksymalną jakością.
          A swoją drogą, czemu TVP nie dała znaczka Dolby? Dają go tylko przy niektórych
          filmach, hm...

Jacek
        • j.wojak powiedzcie, jaki to był za utwór... 31.08.05, 11:19
          ...z katarynką i burzą na początku oraz pianinem w refrenie? Bardzo fajny a nie
          znam wystarczająco dobrze twórczości JMR.
          • j.wojak powiedzcie, jaki TO BYŁ utwór... 31.08.05, 11:20
            mały błąd podczas pisania...
          • anthares_psb Re: powiedzcie, jaki to był za utwór... 31.08.05, 17:58
            >...z katarynką i burzą na początku oraz pianinem w refrenie? Bardzo fajny a nie
            > znam wystarczająco dobrze twórczości JMR.

Był to "Chopin Memories" tylko, że nie było tam pianina w tle. Producent,
            reżyser muzyczny a zarazem klawiszowiec Claude Samard zagrał na koncercie
            właśnie m.in. na katarynce w tym utworze.

Pozdrowionka
            Anthares
            • j.wojak Re: powiedzcie, jaki to był za utwór... 01.09.05, 09:17
              anthares_psb napisał:

> Był to "Chopin Memories" tylko, że nie było tam pianina w tle.

Hmmm... Nie było to tło, lecz główny motyw. Chodzi mi o utwór, w którym refren
              jest grany na pianinie(w każdym razie dźwięku z tej grupy brzmień)a dołączają
              jeszcze smyczki (wysokie w refrenie a krótkie pociągnięcia niskich w
              "zwrotkach"; te niskie grał Jarre na klawiszach i nawet pomyślałem, że mógł tym
              razem wykorzystać żywą orkiestrę).
              Jacek
              • anthares_psb Re: powiedzcie, jaki to był za utwór... 02.09.05, 20:14
                j.wojak napisał:
                > Hmmm... Nie było to tło, lecz główny motyw. Chodzi mi o utwór, w którym refren
                > jest grany na pianinie(w każdym razie dźwięku z tej grupy brzmień)a dołączają
                > jeszcze smyczki (wysokie w refrenie a krótkie pociągnięcia niskich w
                > "zwrotkach"; te niskie grał Jarre na klawiszach i nawet pomyślałem, że mógł
                tym
                > razem wykorzystać żywą orkiestrę).

Już wiem, o jaki Ci utwór chodził smile. Był zaraz po "Chopin Memories" z
                brzmieniem fortepianowym - to oczywiście "Aero", który był skomponowany
                specjalnie na koncert w Danii w 2002 roku - główną scenerią tego koncertu były
                strzeliste, nowoczesne wiatraki - generatory energii. Na płycie to nagranie
                zostało wydane w 2004 roku - album nazywa się też "Aero" (jest on nagrany w
                systemie Dolby Sorround 5,1)

Pozdrawiam
                Jacek Wiśniewski / Anthares
                • j.wojak dzięki 05.09.05, 10:39
                  pozdro
                  Jacek
    • verybilingual CO to za piosenka - ważne 01.09.05, 22:28
      Paris la Defense - Paryż (Francja)
      data: 14.07.1990
      publiczność: 2 500 000 osób
      Na tym koncercie jarre zagrał taką szybką piosenke chyba dość długą kiedy ona
      leciała na scenach pojawiły się takie wysokie kukły i pokazywali jak muzryni
      grali na bębenkach. wie ktoś co to za utwór. jesli nikt nie wie to wystarczy mi
      trakclista koncertu wszystkie piosenki spisac mi tu. Z góry dziekuje za pomoc
      PS - chodzi o jarra oczywiscie o jego koncert
      • anthares_psb Re: CO to za piosenka - ważne 02.09.05, 20:26
        verybilingual napisał:

> Paris la Defense - Paryż (Francja)
        > data: 14.07.1990
        > publiczność: 2 500 000 osób
        > Na tym koncercie jarre zagrał taką szybką piosenke chyba dość długą kiedy ona
        > leciała na scenach pojawiły się takie wysokie kukły i pokazywali jak muzryni
        > grali na bębenkach. wie ktoś co to za utwór. jesli nikt nie wie to wystarczy
        mi
        >
        > trakclista koncertu wszystkie piosenki spisac mi tu. Z góry dziekuje za pomoc
        > PS - chodzi o jarra oczywiscie o jego koncert

Jest to utwór "Calypso". Nagranie to znalazło się na płycie "En attendant
        Cousteau" ("Waiting for Cousteau") - Czekając na Cousteau z 1990 roku. Cała
        płyta jest to hołd dla nieżyjącego już francuskiego oceanografa, działacza na
        rzecz ochrony środowiska Jacques Ives Cousteau. Kiedyś puszczane były filmy na
        TVP o oceanach autorstwa tego człowieka. Co ciekawe od tej płyty zaczął się
        nurt muzyki elektronicznej zwany później jako ambient za sprawą utworu "Waiting
        for Cousteau". Utwór ten trwa ponad 45 minut i jest bardzo spokojny,
        refleksyjny o pastelowych barwach brzmieniowych - zawsze grany jest też tuż
        przed każdym koncertem Jarre'a.

Pozdrawiam
        • verybilingual Re: CO to za piosenka - ważne 02.09.05, 21:01
          Dziękuje ci za pomoc smile. Bardzo mi się ta pisoenka podoba i zależało mi na
          znaniu jej tytułu. Dzisiaj byłem w Auchan i zobaczyłem że w dziale muzycznym
          wystawiono prawie wszystkie płyty Jarra po dobrych cenach. Kupiłem sobie Randez-
          Voussmile - Niesamowita płyta a propo piosenki waiting for.. to na polskie
          oficjalnej stronie www.jarre.pl jest napisane że trwa ponad 22 minuty może
          popełnili błąd - niewiem. jeszcze raz dzięki za pomoc
          • anthares_psb Re: CO to za piosenka - ważne 03.09.05, 10:26
            > a propo piosenki waiting for.. to na polskie
            > oficjalnej stronie www.jarre.pl jest napisane że trwa ponad 22 minuty może
            > popełnili błąd - niewiem. jeszcze raz dzięki za pomoc

Jest to pomyłka na stronie - dokładnie trwa 46 minut i 55 sekund, ale każdemu
            zdarzają się czasami niedociągnięcia.

Pozdrawiam
    • verybilingual Forum JMJ 03.09.05, 10:00
      czy zna ktoś jakieś forum o JMJ oprócz tego z oficjalnej polskiej stron.może w
      tym serwisie jest coś. i czy ktos ma koncert z paryża z 1990 roku bo nie moge
      znaleść.
      Gadu Gadu - 8043313(1 login nie istnieje już od kilku tygodni)
      Tlen - drunk7_92@tlen.pl
      • anthares_psb Re: Forum JMJ 03.09.05, 10:42
        verybilingual napisał:

> czy zna ktoś jakieś forum o JMJ oprócz tego z oficjalnej polskiej stron.może
        w
        > tym serwisie jest coś. i czy ktos ma koncert z paryża z 1990 roku bo nie moge
        > znaleść.

Tak, jest forum na stronie

otchlan.pl/forumel/index.php
        Mam ten koncert, ale niestety w słabej jakości na VHS. Właśnie coraz bliżej
        jestem posiadania tego koncertu w formie pliku smile.
        We wrześniu lub październiku ma zostać wydana płyta DVD z koncertu ze Stoczni
        Gdańskiej. Na szczęście na nowo realizują ten koncert, bo w TVP (widziałem
        nagraną transnisję na video) realizator chyba nie najlepszy miał dzień, choć
        szło mu z minuty na minutę coraz lepiej smile. Jednak koncert na żywo i oglądanie
        tego samego w TV to niebo a ziemia! Zresztą wiedzą ci, którzy byli w Gliwicach
        na PSB a później widzieli retransmisję na Polsacie.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka