Dodaj do ulubionych

KONCERT "I D O L I" W SOPOCIE

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 02.09.02, 10:33
Co myślicie o koncercie dziesiątki (jedenastki?) finalistów IDOLA pokazanym
wczoraj w POLSACIE? Ja, oglądając go, byłam zażenowana. Do tej pory oglądałam
koncerty w programie z przyjemnością (tylko przy występach niektórych osób,
np. Rutnickiego, Wódz, Nowaka, wymiękałam w negatywnym sensie). Dobra
organizacja, oświetlenie, nagłośnienie, prowadzenie w miarę. Uczestnicy
zawsze byli fajnie ubrani, uczesani, umalowani, patrzyło się na nich i
słuchało się (większości) z przyjemnością.
Natomiast Sopot to, moim zdaniem jakaś mała katastrofa. Beznadziejny
Rutnicki jako konferansjer (jest u mnie "spalony" od momentu jego
niechlubnych żartów na temat Zbyszka od "Turystycznej piosenki"). Poza tym
wszyscy występujący sprawiali wrażenie jakby zaniedbanych przez fryzjera,
stylistę. Gośka Stępień miała na głowie jakieś siano, Tomek wyglądał jakby ze
trzy dni się nie mył. Alicja wyglądała jak mała kluska. Muzyka i ich śpiew
też nie brzmiały najlepiej. Chórki jakby przygotowane na godzinę przed
koncertem. Najlepiej zaśpiewała Ola Łysiak, która nie doszła do finału.
To takie moje pierwsze wrażenie. Koncert, przy tym, co mogliśmy oglądać
wcześniej, wyglądał bardzo siermiężnie i mi się nie podobał.
A WY CO SĄDZICIE?
Obserwuj wątek
    • Gość: Lukasz Re: KONCERT 'I D O L I' W SOPOCIE IP: 80.51.254.* 02.09.02, 19:08
      Gość portalu: B. napisał(a):

> A WY CO SĄDZICIE?

Ja mysle, ze z ostateczna ocena nalezy poczekac do soboty, kiedy zostanie
      wyemitowana druga, mam nadzieje duzo lepsza (szczegolnie artystycznie) czesc
      koncertu. Niestety nie dane mi bylo byc osobiscie w Sopocie. A co do
      wyemitowanej do tej pory pierwszej czesci to czesciowo sie zgadzam, ale nie do
      konca. Zanim jednak podejme temat poczekajmy do drugiej czesci.
    • Gość: Sasza Re: KONCERT 'I D O L I' W SOPOCIE IP: *.veranet.pl / 192.168.210.* 03.09.02, 10:13
      Koncert był po prostu nieudany, złe nagłośnienie, chórki do bani - każdy
      próbował siebie zagłuszyć.Najlepiej wypadła jak było już powiedziane wcześniej
      Ola, no Ania jeszcze nie zawiodła.O partycji i Kubie to nie ma co pisać a Paweł
      przechodzi chyba mutacje.Alicja w chórku piosenki Keli Price wypadła
      beznadziejnie przekrzyczała wsztstkich (on chyba sugerowała się słowami nie
      umiesz zaśpiewać dobrze to śpiewaj głośno-przynajmniej w tej piosence.To na
      tyle.
      • inka.k Re: KONCERT 'I D O L I' W SOPOCIE 03.09.02, 11:53
        Ja też zaczekam do drugiej części koncertu,choć opinię już sobie wyrobiłam na
        ten temat.Myślę,że wszyscy finaliści "Idola" powinni zabrać się za swoje sprawy
        osobiście,a nie ukrywać się pod płaszczykiem programu który ich wylansował.Nie
        czarujmy się.Osoby typu Wódz,Rutnicki z małym Pawełkiem na czele mogłyby
        zastosować się do słów Markowskiego"trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść..."i
        zakonczyć swoje wywody muzyczne na wspaniałej przygodzie z telewizją.Ile razy
        będziemy wysłuchiwać jeszcze Rutnickiego śpiewającego"Wehikuł czasu"? (moim
        zdaniem Rysiek przewraca się w grobie)czy Wodza w piosence "Andzia"( bo przy
        braku głosu,jedynie w tym kawałku może wystąpić).To samo tyczy się małego
        Pawełka( nie chcę włączać telewizora i słuchać dziecka śpiewającego cienkim
        głosikiem o miłości).Prawda jest taka,że teraz finaliści "Idola"muszą "obronić"
        się SAMI, a nie występować i nagrywać płyty z tymi samymi
        programowymi,kawałkami.Liczę na to,że Ewelina,Gosia i Ola nagrają własne płyty
        i same stawią czoła show-biznesowi;one mają talent i wiedzą czego chcą.Mam też
        nadzieje,że tomaek przestanie śpiewać kawałki Gawlińskiego,bo jednego juz mamy
        i więcej nie chcemy.Gratulacje złożyć mogę Alicji,ale kariery jej nie
        wróżę...pozdrawiam
        • Gość: Łukasz Re: KONCERT 'I D O L I' W SOPOCIE IP: 80.51.254.* 03.09.02, 17:00
          Zgadzam sie, ze niepotrzebnie ktos tam za to odpowiedzialny ciagnie cala 10-tke
          (jedenastke) za soba. Osoby takie jak Pawel, Patrycja czy Kuba powinny sobie
          dac spokoj, bo tylko psuja ogolny image tych, ktorzy naprawde potrafia spiewac
          i sa w tym swietni.

> Gratulacje złożyć mogę Alicji, ale kariery jej nie wróżę...

A tu sie nie zgodze smile. Cala finalowa trojka IMHO byla swietna, jednak z
          przewaga obu dziewczyn nad Szymonem, a z kolei z obu dziewczyn nie wiem
          dlaczego, ale mimo ze wole muzyke taka jaka spiewa Ewelina (rock! smile to punkt
          wyzej stawiam Alicje. Ona ma to cos w sobie, czego brakuje 90% naszym polskim
          wykonawcom. Po prostu chce mi sie na nia patrzec i jej sluchac. A poniewaz ma
          dopiero 17 lat, dlatego wroze jej wielka kariere, o ile nie da sie
          zaszufladkowac i nie uderzy jej woda sodowa do glowy. W TV sprawiala wrazenie
          rozgarnietej i inteligentnej dziewczyny (w przeciwienstwie do niektorych smile,
          licze wiec, ze sobie poradzi. IMHO dla polskiej muzyki byloby zle, gdyby stalo
          sie inaczej.
          • inka.k Re: KONCERT 'I D O L I' W SOPOCIE 03.09.02, 23:50
            Ja wiem tylko jedno,że bardziej przemówi do mnie Ewelina Flinta,niż Alicja
            Janosz.Czy wyobrażasz sobie Alicję śpiewającą o miłości,czy innych przeżyciach
            lub zawodach w życiu(?),bo ja stanowczo nie.Są piosenki dla dzieci, i te dla
            starszej publiczności.Wybacz,ale nie chcę by małolata mówiła mi jak żyć czy jak
            kochać,od tego mamy już taką jedną Kaję Paschalską.Nie ujmując jej
            głosowi,myślę,że jej czas jeszcze nie nadszedł,z przyjemnością posłucham jej za
            3,4 lata,gdy będzie miała doświadczenie życiowe,sprecyzowane gusta muzyczne
            itd.Takie jest moje zdanie...
            • Gość: Łukasz Re: KONCERT 'I D O L I' W SOPOCIE IP: 80.51.254.* 04.09.02, 03:43
              O ile tak daleko siega moja pamiec to wydaje mi sie, iz bedac w wieku Ali
              mialem juz sprecyzowany gust muzyczny, a nie jestem wokalista, wiec tym
              bardziej nie odbieralbym jej tego, jako osobie, ktora jednak z muzyka zwiazana
              jest od lat (mimo mlodego wieku). I owszem, wyobrazam sobie ja spiewajaca o
              milosci, swietnie zaspiewala "I don't know how to love him" z Jesus Christ
              Superstar podczas musicalowego koncertu Idola (slyszalem kilka roznych wykonan
              wczesniej, ale Alicji podobalo mi sie najbardziej), rownie dobrze
              zaspiewala "From Sarah With Love". Wydaje mi sie, ze sa to utwory, ktore
              trafiaja do ludzi w roznym wieku, od nastolatkow po sedziwych staruszkow,
              wystarczy, ze ktos ma odrobine wrazliwosci i chce sluchac takiej muzyki. Czy
              mnie przekonala? Tak, przekonala mnie, mimo tego swojego wieku, pewnie wlasnie
              dzieki "temu czemus" co posiada tylko jeden dobry artysta na stu i wlasnie ona
              rowniez to ma. Osobiscie mi to zupelnie nie przeszkadza, ze ona ma 17 lat i
              jest duzo mlodsza ode mnie, ze ma mniejsze doswiadczenie zyciowe, ze w
              swoich "powaznych" utworach byc moze bedzie malo wiarygodna. Wszystko zalezy od
              punktu widzenia, sluchajac muzyki nie musze sie zgadzac z tym, o czym jest dany
              utwor, wystarczy, ze samo sluchanie sprawia mi przyjemnosc czy pobudza do
              refleksji. Czy sluchajac muzyki zawsze musze patrzec na to kto spiewa? Wydaje
              mi sie, ze najpierw trzeba spojrzec na to JAK kto spiewa, a dopiero potem kto.
              Jest wiele mlodych (i mlodszych od Ali) wokalistow/ek, ktorzy(re) robia kariere
              nawet miedzynarodowa i wcale nie sa gorsi, a wrecz przeciwnie - sa lepsi, od
              swoich starszych kolegow (ze tez wspomne o "Tatu"). Wiek nie jest tu dla mnie
              zadnym wyznacznikiem, a podczas ogladania finalu Idola z zazenowaniem wrecz
              sluchalem tekstow Roberta Leszczynskiego, ktory wyraznie z braku innych
              argumentow sugerowal widowni na kogo nie nalezy glosowac z powodu jego wieku.
              Na szczescie osiagnal skutek wrecz przeciwny. Idac dalej - nie wyobrazam sobie
              Eweliny Flinty spiewajacej "From Sarah With Love" albo "I don't know how to
              love him", z tym jej rockowym zadziorem, tak jak nie wyobrazam sobie Alicji
              spiewajacej "Mercedez Benz" smile. Kazda z nich jest inna, nie watpie, ze Ala
              potrafi zaspiewac prawie wszystko, ale na pewno nie zaspiewa rocka lepiej od
              Eweliny, tak jak Ewelina nie zaspiewa lepiej typowo popowych utworow od Ali i
              tyle smile. W kazdym razie ja na pewno kupie plyty obu dziewczyn i mam nadzieje,
              ze na zadnej sie nie zawiode.

I na koniec prosilbym o nie porownywanie KP do AJ, bo to tak jakby porownywac
              polska Extraklase Pilkarska z angielska Premier League... smile.
              • Gość: Adriana Re: KONCERT 'I D O L I' W SOPOCIE IP: *.veranet.pl / 192.168.210.* 04.09.02, 09:08
                Może więc zdziwi Ciebie fakt, że Ala będzie nagrywała płyte rockową z Banachem,
                bo stwierdziła, że nie chcę być kojarzona z czymś tak mało ambitntm jak pop.I
                nie zgodzę się z Tobą, że Ala ma wyrobiony gust muzyczny, ona sama nie wie co
                się jej ma podobać i czeka aż jej ktoś to powie.Zgodzę natomiast się, że mając
                lat 17 można wiedziec czego chcę się słuchać.Mnie Ala nie przekonuję może
                dlatego że cały czas się śmieję, nie wierze jej poprostu, ale przyznaję, głos
                ma rewelacyjny i w takiej muzycę disco czy popowej(ambitniejszej)napewno by się
                sprawdziła. Pozdrawiam.
                • inka.k Re: KONCERT 'I D O L I' W SOPOCIE 04.09.02, 11:05
                  "From inka.k to Łukasz" Drogi forumowiczu,wcale nie twierdzę,że Alicja nie ma
                  głosu,czy też nie potrafi śpiewać,bo to nieprawda.Żle odebrałeś także moje
                  słowa dotyczące KP-to wcale nie było porównanie ich głosów,lecz tematów
                  piosenek,które być może znalazłyby się na płytach obu "pań".Podsumowując
                  temat,chodzi mi o to,że Alicja świetnie czuje się w piosenkach takich
                  wokalistek jak: Anastacia,czy Sarah Connor,bo ma odpowiedni
                  głos.Ewelina,przeciwnie,woli coś mocniejszego,ale biorąc je obydwie pod
                  uwagę,Ewelina miała już wcześniej swój zespół z którym śpiewała i grała taką
                  muzę jaka jej odpowiadała z własnymi tekstami itd.Alicja w tym zakresie może
                  popisać się festiwalami,czy musicalami w ktorych bardziej odgrywała czyjeś
                  role,niż prezentowała własną twórczość.A co do gustu muzycznego,to nie uważam
                  że Alicja go nie posiada,bo każdy takowy posiada od dziecka,ale co innego jest
                  słuchać Anastacii i śpiewać jej kawałki,a jeszcze co innego pokazać WŁASNĄ
                  twórczość.Pozdrawiam...
                  • Gość: Łukasz Re: KONCERT 'I D O L I' W SOPOCIE IP: 80.51.254.* 04.09.02, 13:34
                    Adriana:
                    Tak, czytalem o tym, ze Ala bedzie wspolpracowac z Banachem i od tego czasu z
                    jeszcze wieksza niecierpliwoscia czekam na ta plyte. Uwazam, ze ktos taki jak
                    Banach nie podejmowalby sie zadania tylko i wylacznie "dla forsy", wiec jesli
                    nie zrezygnowal po paru dniach nagran z Ala, to znaczy, ze jakos porzadnie to
                    brzmi... co nie zmienia faktu, ze raczej widze ja w klimatach mocnego popu
                    (Anastasia, Bartosiewicz) niz rocka, ale - podobnie jak w przypadku koncertu w
                    Sopocie (o czym wlasciwie jest temat smile - nie bede wyrokowal przed wydaniem
                    plyty. Byc moze Ala pokaze jeszcze inne swoje oblicze niz podczas koncertow w
                    Idolu, gdzie sprawdzila sie w dziesieciu z dwunastu wykonywanych piosenek. Ja
                    jestem dobrej mysli, przynajmniej do 14 pazdziernika.

Inka.k:
                    Rzeczywiscie, moze zle odebralem porownanie KP do AJ, ale nie sadzilem iz
                    chodzi o inne niz wokalne ich porownanie. Slyszalem tylko jedna piosenke KP,
                    ale to wystarczylo, zeby wyrobic sobie zdanie (jak w przypadku wielu polskich
                    wykonawcow). Potem jeszcze czytalem kilka recenzji, ktore jedynie potwierdzily
                    to, o czym sam pomyslalem. Dlatego tez nie jestem w stanie ocenic tematow
                    (procz "Mamo", ktora slyszalem) piosenek KP, a tym bardziej porownac ich z
                    piosenkami AJ, ktorych po prostu jeszcze nie ma.

I na koniec - wydaje mi sie, ze dyskusja dotyczy wlasnie wykonawczyn, a nie
                    ogolnego spojrzenia na nich jako tworcow-wykonawcow. Nie wyobrazam sobie, zeby
                    ktorakolwiek z nich (Ewelina, Ala) miala sobie sama pisac teksty i moze jeszcze
                    komponowac do nich muzyke. To nie ich rola, one sa od spiewania i
                    interpretacji. Szkopul w tym, zeby autorzy tekstow i muzyki naprawde sie
                    postarali, stworzyli cos adekwatnego dla danej wykonawczyni, bo inaczej obie
                    plyty moga okazac sie klapa. O mozliwosci wokalne obu finalistek Idola nie ma
                    sie natomiast co martwic, na szczescie smile.
                    • inka.k Re: KONCERT 'I D O L I' W SOPOCIE 04.09.02, 16:38

>
                      > I na koniec - wydaje mi sie, ze dyskusja dotyczy wlasnie wykonawczyn, a nie
                      > ogolnego spojrzenia na nich jako tworcow-wykonawcow. Nie wyobrazam sobie,
                      zeby
                      > ktorakolwiek z nich (Ewelina, Ala) miala sobie sama pisac teksty i moze
                      jeszcze
                      >
                      > komponowac do nich muzyke. To nie ich rola, one sa od spiewania i
                      > interpretacji. Szkopul w tym, zeby autorzy tekstow i muzyki naprawde sie
                      > postarali, stworzyli cos adekwatnego dla danej wykonawczyni, bo inaczej obie
                      > plyty moga okazac sie klapa. O mozliwosci wokalne obu finalistek Idola nie ma
                      > sie natomiast co martwic, na szczescie smile.
                      No to już wiem na czym polega odmienność naszych zdań.Widzisz,dla mnie
                      prawdziwy muzyk,to ten który uczestniczy twórczo w tym co robi;oczywiście są i
                      tacy dla których sztaby ludzi piszą piosenki i są jedynie sztucznymi wytworami(
                      patrz Britney ),ale i tacy( patrz Renata Przemyk),którzy sami nie piszą sobie
                      ani muzyki ,ani tekstów,a mimo to ich muzyka jest "prawdziwa" i " głęboka".Ale
                      ta druga grupa ludzi ,to tylko wyjątki,których jest niestety bardzo małosad
                      Co do Banacha,to nie dziwi mnie ,że nagra płytę z Alicją ( Banach jest jednym
                      ze znajomych Wojewódzkiego,o czym sam ostatnio W. mówił publicznie)więc skoro
                      W. zrzekł się promowania płyty Alicji,to polecił jej już kogoś fachowego,czyli
                      Banacha.Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie Alicji w repertuarze rockowym,ale
                      kto wie...W ramach zakończenia tematu,powiem tylko,że dla mnie taki "artysta"
                      co to tylko śpiewa jak mu zagrają,to żaden artysta...Pozdrawiam
                      • Gość: Łukasz Re: KONCERT 'I D O L I' W SOPOCIE IP: 80.51.254.* 04.09.02, 17:59
                        > W ramach zakończenia tematu,powiem tylko,że dla mnie taki "artysta"
                        > co to tylko śpiewa jak mu zagrają,to żaden artysta...

Kontynuujac tego typu wywody moglbym rzec iz dla mnie z kolei artysta "od
                        wszystkiego" jest tak naprawde do niczego, nie mozna byc swietnym we wszystkim,
                        kazda rzecza powinien sie zajmowac kto inny. Taka wymiana zdan jednak do
                        niczego nie prowadzi.
                        • inka.k Re: KONCERT 'I D O L I' W SOPOCIE 04.09.02, 18:50
                          Mówienie,ze ta rozmowa nie ma żadnego sensu i do niczego nie prowadzi...A od
                          czego,można wiedzieć jest to forum?!Może zostało stworzone tylko po to żeby
                          wypisywać frazesy typu "tak,masz rację... " albo " zgadzam się z tobą..."
                          itd.Przykro mi,że polemika ze mną Cię zmęczyła,najłatwiej zakończyć temat z
                          braku argumentów.Pozdrawiam...i nie będę strzępiła języka na "nic niewarte"
                          polemizowanie z Tobą.Mimo to, miło było pogadać z laikiem w dziedzinie muzyki.
                          • Gość: Łukasz Re: KONCERT 'I D O L I' W SOPOCIE IP: 80.51.254.* 04.09.02, 21:15
                            Widze, ze jednak dobrze zrobilem iz nie podjalem "tematu". Jak dorosniesz i
                            obrzucanie blotem swoich przeciwnikow w dyskusji (z braku argumentow) Ci
                            przejdzie, to porozmawiamy.
                            • inka.k Re: KONCERT 'I D O L I' W SOPOCIE 04.09.02, 22:00
                              Mój drogi, metryka mówi mi,że juz dawno dorosłam,a swoje zdanie popieram
                              doświadczeniem muzycznym.Nie wiem o jakie obrzucanie błotem Ci chodziło,bo ja
                              tutaj nikogo nie obraziłam i przynajmniej jestem na tyle dorosła by się
                              zalogować,a nie gościnnie wypowiadać się na forum.Nie zrobię Ci tej
                              przyjemności i juz więcej z Tobą postaram się nie dyskutować.
                              • Gość: Łukasz Re: KONCERT 'I D O L I' W SOPOCIE IP: 80.51.254.* 05.09.02, 02:08
                                Moja droga, szanuje Twoje doswiadczenie muzyczne jakiekolwiek by ono nie bylo,
                                to nie znaczy jednak, iz masz prawo dokonywac jedynie slusznego wg. Ciebie
                                podzialu na artystow spiewajacych to co sami sobie stworza, oraz cala reszte,
                                biernych odtworcow nie godnych miana prawdziwych artystow (cytuje: "dla mnie
                                taki "artysta" co to tylko śpiewa jak mu zagrają, to żaden artysta"). A juz tym
                                bardziej kogos kto uwaza inaczej nazywac, cytuje, laikiem muzycznym.

Moze "obraza" to za mocne slowo, bo aby mnie obrazic trzeba naprawde sie
                                postarac, ale ja lubie dyskutowac z ludzmi, ktorzy maja rzeczywiscie cos do
                                powiedzenia. Po Twoich dotychczasowych postach z przykroscia stwierdzam, iz
                                mimo Twojego doswiadczenia muzycznego, ktorym sie tak chwalisz, tego niestety
                                nie widac. Zasyp mnie prosze argumentami, ktore mnie przekonaja, udowodnij mi,
                                ze sie myle, ze naprawde jestem laikiem muzycznym. Wtedy przyznam Ci racje, bo
                                tylko krowa nie zmienia pogladow. A jezeli nie uda Ci sie teraz, to moze po
                                premierze plyty Alicji (i nie tylko). Z pewnoscia tu bede, obiecuje.

PS. Tekst o zalogowaniu sie pozostawie bez komentarza. Naprawde, chwala Ci, ze
                                az tyle potrafisz.
    • Gość: Koleś Re: KONCERT 'I D O L I' W SOPOCIE IP: *.veranet.pl / 192.168.210.* 06.09.02, 12:21
      Jutro druga częsc,miejmy nadzieję że lepsza.
    • Gość: Łukasz Re: KONCERT 'I D O L I' W SOPOCIE IP: 80.51.254.* 07.09.02, 20:46
      I juz po. Moim zdaniem koncert mozna okreslic dwiema uwagami:
      a) druga czesc artystycznie bardzo dobra, duzo lepsza od pierwszej (w ktorej
      wystepowaly takie 'talenty' jak K.Rutnicki, P.Wodz czy P.Nowak)
      b) obie czesci jesli chodzi o oprawe slabiutkie, jak to sie powinno robic mozna
      bylo zobaczyc chociazby - daleko nie szukajac - w finale Idola, ktory pod tym
      wzgledem byl swietny.

I tyle IMHO, nic nadzwyczajnego w tym nie bylo. Moze na zywo wygladalo to
      lepiej, ale telewizyjnie jedynie pod wzgledem wokalnym (i to tylo w czesci) mi
      sie podobalo.
    • radio.minus Re: KONCERT 'I D O L I' W SOPOCIE 08.09.02, 13:30
      Koncert w tv wypadła baaaaaaaaardzo kiepsko! Na żywo było o wiele, wiele LEPIEJ!
    • Gość: madzia Re: KONCERT 'I D O L I' W SOPOCIE IP: *.ek.univ.gda.pl 09.09.02, 12:05
      miałam szczęście widzieć koncert na żywo w operze leśnej, wypadło to o wiele
      lepiej niż relacja w TV... beznadziejnie skrócone choć w niektórych przypadkach
      (Wódz, Nowak) całe szczęście, że wyemitowali tylko po jednej piosence!
      W operze największe wrażenie na publiczności zrobiła Ewelina, mnie bardzo
      podobała się Ania Dąbrowska, która niestety nie mogła sama sobie zaśpiewać
      chórków... w telewizji jakoś koszmarnie brzmiały wszystkie piosenki zespół
      zagłuszał wykonawców, chórki brzmiały okropnie... całe szczęście, że na żywo
      brzmiało to zupełnie inaczej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka