01.08.11, 23:24
W 1929 roku uwiecznia na Akropolu węgierską tancerką (Nikolska) - zdjęcia posłużą do dekoracji stoiska promującego turystykę w Grecji na wystawie w Paryżu w 1936r.
Wyjeżdża do Nowego Jorku w 1940 z intencją szybkiego powrotu, jednakże z powodu wojny i zwycięstwa Niemiec nad grecką armią, zostaje w USA aż na 27 lat.
W 1966r. wraca z mężem (pianista Angelos Seraidaris) do Aten. Przestaje pracować. W 1985r. archiwa swoich prac i aparaty przekazuje do Muzeum Benaki.

Despina Metaxa (greckie MSZ) powiedziała o niej:
"Nie wiem, czy schlebiłby jej tytuł "narodowego fotografa", przyznany przez niektórych Greków. Nelly's nigdy nie próbowała przerobić jej zainteresowanie Grecją i jej mieszkańcami w narodowy produktu. Ona po prostu była dzieckiem miejsca, które bardzo mocno kochała."

W hotelu wisi reprodukcja, wielkości plakatu kinowego, zdjęcia "Węgierska tancerka Nikolska na Partenonie". Nie mogłem uwierzyć, że to zdjęcie z 1929r.

https://img846.imageshack.us/img846/9545/nikolska.jpg

Można na nie patrzyć godzinami - dla mnie ujęcie perfekcyjne - piękne uchwycona w locie tancerka, materiał idealnie rozpostarty.

Tutaj jest kalendarz w pdf'ie ze zdjęciami Nelly's:
www.sytate.gr/calendars/00000011_calfile1.pdf
Dużo zdjęć i tekstu:
eu1.1host.gr/~aspromav/wordpress/?p=264
Małe archiwum on-line z Muzeum Benaki (będę musiał odwiedzić przy najbliższej okazji):
portfolio na www.benaki.gr/index.asp?id=1020102&lang=gr
Obserwuj wątek
    • grzechudwr Re: Nelly's 01.08.11, 23:27
      A teraz początek, który ucięło smile

Krótki wizerunek Nelly's - kobiety fotograf, którą poznałem poprzez jedno z jej zdjęć, wiszące w już naszym (tzn. po dwóch pobytach innego nie wybierzemy) hotelu w Atenach na Place.

Nelly's - pseudonim Elli Soujioultzoglou-Serajdari / Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη - urodziła się w 1899r. w Ajdini niedaleko Izmiru (Smyrna).
      W 1922r. przeżyła dramat wymiany ludności między Grecją i Turcją - po grecku zwaną Mikrasiatiki Katastrofi czyli Katastrofę Azji Mniejszej - o czym przejmująco (Megali Katastrofi) z tego co rozumiem, opowiada w wywadzie z 1994r. (miała wtedy 95 lat).
      www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=6643&tsz=0&act=mMainView
      Piękny jest nostalgiczny klimat tego wywiadu - co istotne - zwiera również jej zdjęcia.
      Po wysiedleniu wyjeżdża do Niemiec do Drezna. Decyduje się studiować fotografię mając nadzieję, że będzie źródłem jej utrzymania.
      W 1924r. po przyjeździe do Aten otwiera studio fotograficzne przy Ermou. Fotografuje wielkich tamtych czasów jak i zwykłych ludzi. Uwielbia ateński Akropol.
      Wywołuje skandal zdjęciami nagiej tancerki (Mona Paiva) tańczącej z oliwną gałązką, wykonanymi na świętej skale.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka