jazzpunk 27.09.05, 23:06 Ja słucham "Out of This World" z płyty "Coltrane",jutro "Ole", a pojutrze "Blues to Elvin".Kochani codziennie słuchajcie Trane'a. His music is the healing force of the universe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jazzfoxy Re: Coltrane rulez!!!! 28.09.05, 21:18 Skoro tak mowisz - to sluchamy. U mnie w sluchawkach "Blue Train". Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: Coltrane rulez!!!! 28.09.05, 21:47 Blue Train-tam są znakomite sola Curtisa Fullera i Lee Morgana. Archie Shepp nagrał ten utwór na jednej ze swoich płyt i jest to warte posłuchania. A co powiecie na "Tunji" Odpowiedz Link Zgłoś
vodnique Tunji 20.07.07, 17:47 Tunji juz na zawsze bedzie mi sie kojarzyl z taka jedna przepyszna i bardzo goraca scena z "Mo'Better Blues". Brzmi tak, jakby Trane pisal i gral go tylko po to by oddac atmosfere tamtej upalnej nocy... Po prostu genialne! jazzpunk napisał: > Blue Train-tam są znakomite sola Curtisa Fullera i Lee Morgana. Archie Shepp > nagrał ten utwór na jednej ze swoich płyt i jest to warte posłuchania. A co > powiecie na "Tunji" Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzkompert Re: Coltrane rulez!!!! 02.10.05, 18:54 ja kupiłem niedawno A LOVE SUPREME - genialna,trzeba mieć koniecznie na półce oraz KULU SE MAMA - też swietna szczczególnie tytyułowy utwór. Podpisuję sie pod stwierdzeniami wyzej i takze dołączam się - Słuchacie Trane`a !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Coltrane rulez!!!! 03.10.05, 15:53 a ja sobie slucham "expression" john coltrane quintet w znakomitej formie.wlasnie leci utwor "To Be". Trane na flecie,Pharoah na flecie piccolo i na tamburynku...polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: Coltrane rulez!!!! 06.10.05, 08:43 To jest chyba jedyne nagranie, w którym można posłuchać Trane'a grającego na flecie. "Welcome" to jeden z moich ulubionych utworów i Pharoah Sandersa chyba też. Odpowiedz Link Zgłoś
sil8 Re: Coltrane rulez!!!! 22.10.05, 18:03 a ja uwielbiam "sun ship" zwłaszcza dearly beloved, chyba najpiękniejsza melodia jaką zagrał na płycie Odpowiedz Link Zgłoś
epigrafik Re: Coltrane rulez!!!! 22.10.05, 19:00 jak to ktoś tutaj już powiedział, dzień bez Coltrane'a dniem straconym. uwielbiam "Quartet Plays", a wręcz ubóstwiam sety z Village Vanguard (te pierwsze), z genialnym Dolphym tu i ówdzie. we dwóch tworzyli najbardziej odjechany duet dmuchaczy jaki stąpał po tym świecie... Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: Coltrane rulez!!!! 22.10.05, 22:42 "John Coltrane Quartet Plays" to cudowna płyta, jest tam "Feelin' Good".Znacie to w wykonanie N.Simone? Czy ktoś słyszał nowego Trane'a z Monkiem "At Carnegie Hall"? Odpowiedz Link Zgłoś
meszrum Re: Coltrane rulez!!!! 23.10.05, 10:00 oczywiscie, ze slyszal. swietna jakosc dzwieku (jak na 57), monk jak zwykle "kwadratowy", John nieco z tylu... klasyczny Monk (nie Trane). Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Coltrane rulez!!!! 02.11.05, 19:47 gdzies,kiedys slyszalem,ze istnieje kosciol johna coltrane'a....w ktorym czci sie Go jak Boga...wiadomo Wam cos na ten temat? a moze bysmy sie tam wszyscy zapisali?......z dzezowym pozdrowieniem -faraon. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: Coltrane rulez!!!! 03.11.05, 10:01 NIe jako Boga,ale jako świętego.Oto oficjalna strona kościoła: www.saintjohncoltrane.com/ Można tam zobaczyć ikony z podobizną Trane'a. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Coltrane rulez!!!! 03.11.05, 10:33 o wlasnie ...jako swietego...to zasadnicza roznica...dzieki...nie wiedzialem ,ze ten kosciol ma wlasna strone internetowa...wlasnie po niej buszuje...pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Coltrane rulez!!!! 03.11.05, 16:14 MAY THERE BE PEACE & LOVE & PERFECTION THROUGHOUT ALL CREATION, O GOD.mi sie bardzo ten ich kosciol podoba.od kilku lat tez darze coltrane,a czyms na podobienstwo kultu...ale do san francisco nie pojade...niezle,maja nawet wlasny band i chor....powiesilbym za to chetnie u siebie w domu taka ikone ze swietym johnem c. naprawde swietna... Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: Coltrane rulez!!!! 04.11.05, 08:23 Ten kościół jest częścią Afrykańskiego Kościoła Prawosławnego. Nie wiem czy ten Kościól jest uznawany przez inne patriarchaty.Jeżeli tak, to John Coltrane byłby całkiem ważnym świętym. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Coltrane rulez!!!! 12.11.05, 02:25 pharoah napisał: > gdzies,kiedys slyszalem,ze istnieje kosciol johna coltrane'a....w ktorym czci > sie Go jak Boga...wiadomo Wam cos na ten temat? a moze bysmy sie tam wszyscy > zapisali?......z dzezowym pozdrowieniem -faraon. Też mi się tan pomysł podoba )) Stronka kościoła jest fajna... A ja chyba a raczej na pewno nie umiem powiedzieć którą płyta Coltrane'a najbardziej lubię. Mam jakieś mniej i bardziej lubiane ale sympatia do płyty zależy od dnia i nastroju. Natomiast bardzo ważną dla mnie płytą jest Stellar Regionis bo to była pierwsza płyta Coltrane którą zrozumiałam i od tego zaczęło się moje słuchanie Jego muzyki. Tak mnie zachwycił Coltrane jak Go wreszcie pojęłam że przez kilka miesięcy słuchałam tylko Jego . Na szczęście mó ex też lubi jazz a dzieci były małe i nie miały nic do powiedzenia)) Zresztą chyba im nie obrzydziłam tej muzyki bo bardzo oboje lubią dzisiaj . Kran Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: Coltrane rulez!!!! 14.11.05, 10:02 "Stellar Regions", tam bodajże można usłyszeć Trane'a grajacego na alcie.Dla mnie spotkanie z muzyką Coltrane'a rozpoczeło sie od "MEditations".Najbardziej lubię słuchać późnego Trane'a, natomiast jago nagrania dla wytwórni Prestige znam słabo.Własciwie mam tylko jedną płytę z tego okresu: "Lush Life",jest tam Znakomity "Trane's Slow Blues", tytułowy utwór jest także rewelacyjny.Polecacie coś z tego okresu? Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: Coltrane rulez!!!! 14.11.05, 21:19 "Cattin' with Coltrane and Quinichette". Moja ulubiona dla Prestige. Wspaniały dialog dwóch tenorzystów pełen ciepła i radości. Na tę pogodę jak znalazł. Każdy utwór jest świetny. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Coltrane rulez!!!! 17.11.05, 00:15 no tak,trzeba bedzie poszukac...pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Coltrane rulez!!!! 01.12.05, 21:46 jest taka wspaniala kompozycja(zgadnie ktos czyja?)-MR.P.C.-genialne!!!!wasnie slucham... Odpowiedz Link Zgłoś
dahomey Re: Coltrane rulez!!!! 01.12.05, 22:08 Zaryzykuję twierdzenie, że J.C. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10967&w=30247972&a=30331050Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: Coltrane rulez!!!! 12.06.06, 22:31 nikt nie slucha Johna? U mnie "Sun Ship". Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Coltrane rulez!!!! 14.06.06, 11:50 slucham Trane'a inaczej- Mr.PC w wykonaniu zespolu Jazz Jamaica All Stars...Bomba!!! a Coltrane'a dawno nie sluchalem...trzeba sie poprawic... Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Coltrane rulez!!!! 16.06.06, 13:59 Mnie także Coltrane chwyta za serce. My Favotite Things, Love Supreme, Blue Train, Ole Coltrane, Kulu Se Mama... I to co nagrał z Davisem: Round About Midnight, Kind Of Blue. Kawał cudownej muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: Coltrane rulez!!!! 21.06.06, 15:44 Trane to geniusz! Ostatnio slucham jego muzyki codziennie. Teraz "New Thing At Newport". Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: Coltrane rulez!!!! 03.07.06, 22:05 Live At The Village Vanguard Again! Odpowiedz Link Zgłoś
lan.kwai.fong znowu zaspałem... 06.07.06, 22:03 Oczywiście, że "rulez"! Od niego zaczęła się moja dewocja jazzowa... Któregoś późnoletniego dnia, z okien po drugiej stronie "kamienicznej studni" zza kilku granic, gdzie podówczas mieszkałem, do moich uszu dotarły słodkie dźwięki saksofonu i kontrabasu, poprzetykane oszczędnym zestawem perkusyjnym i skontrapunktowane zdecydowanymi akordami fortepianu... To był Coltrane'owski kwartet z Jonesem, Tynerem i Garissonem. A tytuł płyty - który poznałem podążąjąc za dźwiękiem od nieznanego do tej pory sąsiada - brzmiał "Ballads"... ...dlatego dziś, wszystkim aspirantom podpowiadam ten tytuł, jako darmowy bilet wstępu do krainy innych dźwięków, do galaktyki jazzu. Potem oczywiście zrujnowałem się mocno kupując poszczególne pozycje z katalogu GRP/Impulse!, a erę internetu zaintonowałem wymieniając się po całym świecie bootlegami. Coltrane rulez now and 4ever! LKF p.s. wiecie, ze jest nawet Kościół Coltrane'a? Ma żarliwych wyznawców i jest czczony jak prorok. Mam gdzieś film na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: znowu zaspałem... 07.07.06, 16:48 lan.kwai.fong napisał: > p.s. wiecie, ze jest nawet Kościół Coltrane'a? Ma żarliwych wyznawców i jest > czczony jak prorok. Mam gdzieś film na ten temat. Kilka postów wyżej było o tym. Jeszcze raz link, bo strona ciekawa Pozdrawiam, libl. www.saintjohncoltrane.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
libl Live in Seattle 07.07.06, 18:18 Teraz słucham "Live in Seattle" najgłośniej jak się da. To jest właśnie ten Coltrane, którego kocham najbardziej: orgiastyczny Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: Live in Seattle 19.11.06, 16:38 "Africa/Brass" wspaniale sie slucha. Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: Live in Seattle 19.11.06, 17:05 jazzfoxy napisała: > "Africa/Brass" wspaniale sie slucha. Piękna płyta, też ją lubię (czy jest jakaś płyta Coltrane'a, której bym nie lubił?). Uwielbiam szczególnie "Greensleeves", zresztą każdą wersję tej melodii. Podobnie jak każdą wersję "My Favorite Things" Odpowiedz Link Zgłoś
jazzbaky1 Re: Coltrane 06.07.07, 18:24 Ostatni nabytek: "One Down, One Up". CUDO! Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Coltrane 17.07.07, 14:49 jazzgazeta.blox.pl/2007/07/John-Coltrane.html Kolega z sasiedniego forum podrzucil ... jeszcze nie mialam czasu zajrzec.... Odpowiedz Link Zgłoś
miles9 Re: Coltrane 23.07.07, 22:38 Słucham A Love Supreme, wersja Branforda Marsalisa z płyty Footsteps Of Our Fathers - Coltrane rulez ! Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Coltrane 24.07.07, 22:03 Slucham "KULU SE MAMA".Moj ulubiony Coltrane Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Coltrane 19.12.07, 02:31 Trane rules!!!!Dawno nie słuchałem,odkrywam na nowo... Odpowiedz Link Zgłoś