Dodaj do ulubionych

mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej?

IP: *.broker.com.pl 08.10.05, 16:05
jakies konkretne utwory, symfonie etc. oraz muzykow. z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • kolega.maynard Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 08.10.05, 16:44
      wiesz co... ja tez jestem laikiem w tej dziedzinie, ale tez bardzo chetnie bym to zmienil. Tylko, ze zadawanie pytania: "mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej?" nie ma wiekszego sensu. Ktos moze Ci polecic mase rzeczy, ktore Ci sie nie spodobaja i sie zrazisz. Sa chyba rozne rodzaje muzyki klasycznej ? (znak zapytania stawiam, bo sie nie znam)
    • good_morning Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 08.10.05, 17:20
      dla tych, ktorym sposoba sie brzmienie skrzypiec lub gitary:

N.Paganini,J.Haydn,H.Wieniawski

J. Rodrigo,I.Albeniz,F.Sor

(kolejnosc nieprzypadkowa wink)
      • Gość: scribs Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.05, 19:10
        good_morning napisała:

> dla tych, ktorym sposoba sie brzmienie skrzypiec

no i ja jeszcze dodam tutaj Vivaldi'ego,
        i jego, każdemu dobrze znane "Pory roku"
        ale też koncerty. Tyle, że tutaj nie jestem w stanie podać konkretnbych tytułów.

J.S. Bach
        słynna i znana "Toccata i Fuga, d-moll"
        Kocerty Brandenburgskie

Mozart
        warto posłuchać symfonie, słynny też "Requiem"
        opery np. "Czarodziejski flet" z przepiękną i moja ulubioną arią królowej nocy

Beethoven
        można najbardziej znane Symfonie nr 5 i 9, ale warto wszystkie
        warto też koncerty, np. Koncert 5 dla fortepiana

C. Debussy
        nokturny: "Morze", "Syreny", "Chmury", "Święto" słynny "Popołudnie fauna"

Ravel
        ja znam tylko
        "Pawana umierajacej infancie", no i "Bolero"

Carl Orff
        "Carmina Burana"

Warto też opery:

Rossini, np. "Sewilski cyrulik"
        Verdi, np. "Aida"
        Puccini, ostatni wielki kompozytor opery, "Tosca"

Znawcą to nie jestem. To co ja tu podałem, to są dzieła powszechnie i dobrze
        znane. Ale nawet według tego kryterium, jest jeszcze sporo.
        Właściwie to tylko stożek góry lodowej.
        • Gość: Zocha Czajkowski IP: 198.36.86.* 11.10.05, 16:03
          Ja się kocham w Czajkowskim... na dzień dobry- jak masz zszargane nerwy po
          robocie... zanurzam sie w wannie, i slucham na caly regulator "Dziadka do
          orzechow"
        • Gość: Zocha Czajkowski IP: 198.36.86.* 11.10.05, 16:03
          Ja się kocham w Czajkowskim... na dzień dobry- jak masz zszargane nerwy po
          robocie... zanurzam sie w wannie, i slucham na caly regulator "Dziadka do
          orzechow"
    • parana8 Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 08.10.05, 23:55
      Polecam przepiękny utwór Szostakiewicza z filmu "Oczy szeroko zamknięte". Mogę
      tego słuchać "aż do non stopu" smile Kto to powiedział? ....
      • Gość: FRN Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 10:08
        > Polecam przepiękny utwór Szostakiewicza z filmu "Oczy szeroko zamknięte". Mogę
        > tego słuchać "aż do non stopu" smile Kto to powiedział

Walc z suity jazzowej. Piekny utwor. Jak nie umiem i nie lubie tanczyc to gdy
        tego slucham zawsze zaluje ze nie umiem tanczyc walca...
    • Gość: izza Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 23:04
      A czego słuchasz tak w ogóle?
    • Gość: B'Thoveen Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 20:22
      Polecam do przesłuychania tą MP3 !!!! Dla mnie rewelka !!!
      www.mrpollack.pl/mp3/Mix%20Air%20on%206%20Strings.mp3
      • Gość: jasiu_zielone_ucho Straszna sieczka, czegoz tam nie ma? IP: *.ri.ri.cox.net 11.10.05, 01:36
        beethoven,mozart,bach,schubert,chaczaturian,mozart,chopin,mozart,bach,brahms

no czego nie ma? - wieniawskiego, liszta, musorgskiego, wagnera, rodriga,
        ravela, mendelssohna, czajkowskiego, griega, sarasatiego, haydna, saint-saensa,
        rachmaninowa, heandla, szymanowskiego, paganiniego, webera, sibeliusa, gounoda,
        straussa, vieuxtempsa, gershwina, dvoraka, i wielu innych

zagraj kilku jeszcze

• Gość: abc Re: Straszna sieczka, czegoz tam nie ma? IP: *.ib.amwaw.edu.pl 11.10.05, 14:06
          Jeszcze zabrakło Strawińskiego...
    • Gość: Emilia Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.home1.cgocable.net 10.10.05, 20:34
      Epoka Romantyczna

Fryderyk Chopin:

Etude (wszystkie)
      Nocturne (wszystkie)
      Koncert Fortepianowy Nr 1
      Koncert Fortepianowy Nr 2
      Marsz Zalobny
      Polonaise (wszystkie)
      Mazurki (wszystkie)

Beethoven:

Koncert Fortepianowy Nr 5

Handle:

Water Works

Vivaldi:

Cztery Pory Roku

Mozart:

Kazdy utwor - Symfonie i Koncerty (fortepianowe i skrzypcowe)

Strauss:

Walce

Rosyjscy kompozytorzy:

Czajkowski
      Rachmaninow

Amerykanski:

Gershwin

• Gość: Marley Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 21:02
      Ja tam nie znam sie na muzyce klasycznej tylko na klasyku muzyki, posłuchaj
      Marlya, Bob Marleya. kawałki:
      No woman no cry
      Sun i shining
      get up stand up
      it is love
      sunshine reggea
      satisfy my soul
      could you be loved
      hotel california
      bad boys
      by the rivers of babylon

Ta muzyka poprstu potrafi zaczarowac człowieka!!
      • Gość: Piotr Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.ib.amwaw.edu.pl 11.10.05, 13:49
        Jeszcze Redemption Song Boba Marleya.
      • Gość: bleku Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.autocom.pl 11.10.05, 16:05
        "Ja tam nie znam sie na muzyce klasycznej"

to po cholere sie wpisujesz buraku???
    • romek67 Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 10.10.05, 21:04
      Warto posłuchać Brahmsa, nie jestem znawcą tego gatunku, ale kiedyś kupiłem
      sobie taką małą kolekcję muzyki klasycznej, i akurat Brahms mi przypadł do
      gustu. Pozatym fajny jest Straus, miałem płytę, tylko nie wiem czy to był
      ojciec czy syn, obaj byli kompozytorami.
      • Gość: Mieszko Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 21:51
        Romek, ja jestem 65 i tez lubie Brahmsa. Wszystkim polecam "jesienny" kwintet
        fortepianowy f-moll, podobno o walce pierwiastka meskiego i zenskiego... a tak
        w ogole bardzo jesienny i zapadajacy w dusze.

Poza tym polecam Scarlattiego - ale w wersji orygnalnej - klawesynowej. Napisal
        tych sonat klawesynowych kilkaset, a w ponure jesienne wieczory (a jeszcze
        lepiej - poranki) brzmia wyjatkowo.

A na deser "Orawe" Wojciecha Kilara. Po tym utworze sie placze, znam kilku
        starych chlopow, ktorzy plakali w trakcie "Orawy". Nie przesadzam.
    • Gość: Justi Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.adsl.wanadoo.nl 10.10.05, 21:27
      Eric Satie. Uwielbiam.
      • jurek7 Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 10.10.05, 21:47
        Co do Brahmsa to polecam koncert skrzypcowy D dur.
        Poza tym Mozarta koncert fortepianowy D mol
        A jeśli chodzi o Beethovena to przede wszystkim Appassionata.
    • Gość: the.bill1 Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.bazapartner.pl 10.10.05, 23:17
      Classical - Mozart - Sinfonia Concertante K.364, K.190
    • Gość: malkontent Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 23:38
      Zasadniczo to polecam ten wątek:
      tinyurl.com/85gcl
      Wiele się da wyłuskać, a zabawa przednia.
    • zydmason Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 10.10.05, 23:47
      trzech autorów musisz usłyszeć:

czajkowski
      czajkowski
      i czajkowski
    • Gość: leszek k Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.aster.pl 10.10.05, 23:48
      Jesli masz ucho do glosnych, pompatycznych, symfonicznych brzmien (np. podoba ci
      sie muzyka filmowa panow Zimmera albo Boyle'a), to Beethoven i Mahler beda w sam
      raz. No i Wagner, rzecz jasna, ale tego ciezko sie slucha bez sceny.
    • divak2 Paul Hindemith - Massig schnelle Viertel 11.10.05, 00:16

• nowotka1 Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 11.10.05, 08:16
      Gość portalu: laik napisał(a):

> jakies konkretne utwory, symfonie etc. oraz muzykow. z gory dziekuje.

Najlepiej przestroic sie na II program PR. To jest cos absolutnie cudownego,
      znajdziesz tu naprawde wszystko to, co dobre. Teraz przez niemal cale dnie -
      Chopin z konkursu. NIektore, wcale liczne wykonania konkursowe - to prawdziwe
      kreacje. Cudowne dni. Goraco polecam!
      pozdr.
      Wiktor Nowotka
      • Gość: eble Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.chello.pl 11.10.05, 13:35
        Tak jest, radiowa dwójka jest super stacją. Spróbujcie wszyscy którzy nie
        znacie jeszcze muzyki "poważnej". Klasyka jest tak obszerna, że trudno
        cokolwiek polecić, najlepiej posłuchać różnych rzeczy, a potem samemu szukać w
        wybranym kierunku. Dla mnie najpiękniej brzmi muzyka dawna. Polecam.
    • persona_grata Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 11.10.05, 10:06
      Edward Grieg - Suita "Peer Gynt" (I i II)
      Na pewno niektóre części wydadzą Ci się znajome, np. "Poranek" albo "W grocie
      Króla Gór".
      Gorąco polecam!

Alicja
      • Gość: caroll Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.toya.net.pl 11.10.05, 11:51
        Masz rację, Griega słucha się jednym tchem.
    • en10219 Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 11.10.05, 12:53
      Witam!

J.S. Bach:

Wariacje Goldbergowskie - mogę tego słuchać do imentu. Polecam klasyczne już
      wykonania Glenna Goulda - zarówno z '55 jak i '81. Ja osobiście wolę wykonanie
      późniejsze, ale furia i perfekcja pierwszego wykonania poraża.

Suity wiolonczelowe - bardzo zacne moim skromnym zdaniem wykonanie Annera Bylsmy
      - nagrane w barokowym (?) kościele gdzieś w Bawarii - cud. tego też mogę słuchać
      do bólu.

W.A. Mozart - Czarodziejski flet. Polecam wersję filmową Ingmara Bergmana.

No i J.S. Bach:

Pasja wg. Świętego Jana. w szczególności aria "Ich folge dir gleichfalls". Ale
      to już nieco cięższe.

Tak btw - w 2000 roku w Warszawie było Collegium Vocale Gent, i śpiewała tę arię
      pani nazywająca się Deborah York. Nigdy nie byłem w stanie znaleźć jej żadnego
      nagrania, a bardzo bym chciał. Znacie może jakieś jej nagrania?
      • Gość: Daria Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.ib.amwaw.edu.pl 11.10.05, 13:06
        Proponuję "Święto Wiosny" Strawińskiego, ale w dobrym wykonaniu, np.Orkiestra Z
        Chicago, Filharmonia Nowego Jorku.
        • Gość: ajron men Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 14:42
          chopina proponuję w wykonaniu stasia drzewieckiego
          • saalo Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 11.10.05, 16:07
            Wodecki spiewal kiedys
            ...'zacznij od Bacha'...

• Gość: maff1 Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.chello.pl 11.10.05, 17:29
              mysle ze bardziej właściwym forum do zadania Twojego pytania będzie prywatne
              forum Muzyka Klasyczna
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10242
              spotkasz tam zyczliwych i przyjaznych forumowiczów, którzy podpowiedzą ci...
    • Gość: :) Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.blast.pl / *.devs.futuro.pl 11.10.05, 17:52
      "Obrazki z wystawy" Murorgskiego i koncerty fortepianowe Rachmaninowa, zwłaszcza
      II i III oraz "Rapsodia na temat Paganiniego" smile Niezrównane.
    • parana8 Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 11.10.05, 22:34
      Polecam również walce Johanna Straussa lub płytę Andre Rieu- wirtuoza pełnego
      humoru. Z przyjemnością nie tylko słucham, ale także oglądam "spektakle" z jego
      udziałem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka