Dodaj do ulubionych

Dlaczego tylko rock jest wartościowy?

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.02, 00:49
Przynajmniej dla niektórych. Poza rock'iem nie widzą oni nic innego-
co tam jakiś pop albo soul. A przecież wiadomo, że rock (poza nielicznymi
wyjątkami) jest np. w porównaniu z muzyką poważną czy operą strasznie
żałosny. To w większości przypadków przyziemna muzyka dla słabo
ukształtowanych muzycznie osób. Nie chciałbym tu nikogo urazić czy obrazić,
ale taka jest prawda. Na koniec zaznaczam - nie jestem melomanem słuchającym
muzyki poważnej, chociaż czasem lubię posłuchać.
Obserwuj wątek
    • homohedonistus Re: Dlaczego tylko rock jest wartościowy? 19.09.02, 01:00
      Moja odpowiedź nie będzie odkrywcza.
      Ludzie tak uważają, ponieważ lubią słuchać rocka, a nie interesuje ich muzyka w
      stylu pop, soul, muzyka poważna.
      Tego się właśnie obawiałem, że jestem osobą słabo ukształtowaną muzycznie. Nie
      obraziłem się, ponieważ taka właśnie jest prawda.

Pozdrawiam.
      • Gość: aero Re: Dlaczego tylko rock jest wartościowy? IP: *.pwr.wroc.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.02, 00:49
        Podpisuje sie pod homohedon... lapkami i nozkami. Uwazam mniej wiecej to samo
        co on. Z tym, ze jednak mam subiektywne poczucie, ze rock ani nie jest zalosny
        ani mniej wartosciowy od muzyki klasycznej (chyba ze wartosc mozna przekladac
        tylko i wylacznie na np. czas komponowania, hehe, to rock nie ma szans smile
        Ponadto chce dodac ze Jimi H. odwalil kawal dobrej roboty.
        PS> nie zamienie mojego Aerosmith na zadnych Straussow, Bachow i Beethovenow.
        Choc to tez fajne chlopaki byly, zdolne.
    • Gość: As Re: Dlaczego tylko rock jest wartościowy? IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 19.09.02, 01:14
      Ja odpowiem w ten sposób. Czy miliony Polaków słuchają rocka? Nie, miliony
      słuchają popu i disco. Rocka słuchają setki tysięcy. Jazzu słuchają dziesiątki
      tysięcy. Muzyki poważnej słuchają tysiące - te dane są oczywiście wyssane z
      palca ale nie chodzi mi o ukazanie skali wartości tylko o tendencję. Po prostu
      mamy takie czasy że rock coraz bardziej schodzi do podziemia. Za parędziesiąt
      lat rock bedzie traktowany jak relikt - tak jak muzyka klasyczna czy jazz
      dzisiaj.
      Wszystko trzeba oceniać w odpowiedniej proporcji.
      Kiedyś tu był modny wątek o wyższości jazzu nad rockiem. Tam to dopiero były
      dyskusje!
      Ja słucham to co lubię. Przyznaję, że jazz jest dla mnie niestrawny a do muzyki
      poważnej mam uraz z dzieciństwa. Móglbym słuchać popu czy disco (bywa że
      słucham), moje gusta jednak ukształtowały sie tak a nie inaczej.
      Trudno, nic na to nie poradzę.

Pozdrawiam
      • cavafis47 Re: Dlaczego tylko rock jest wartościowy? 19.09.02, 04:40
        "Hey hey, my my, rock 'n roll can never die" Neil Young - rock bedzie istnial -
        moze bez popularnosci jak kiedys - lata 60-te, 70-te, ale sa nadal zespoly
        ktore uzywajac dwoch gitar, basu i perkusji tworza wspaniala muzyke - The
        Strokes, The Hives, Queens of the Stone Age, Jack Johnson.........
      • Gość: unimatryca Re: Dlaczego tylko rock jest wartościowy? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.09.02, 09:12
        Ciesze sie, ze jeszcze vault do tego watka sie nie dorwal, poniewaz jego
        sarkastycznych komentarzy tu absolutnie nie brakuje!
    • ihopeyouwilllikeme Re: Dlaczego tylko rock jest wartościowy? 19.09.02, 09:24

• Gość: amis Re: Dlaczego tylko rock jest wartościowy? IP: *.bogucicka7.com.pl 19.09.02, 09:32
      Gość portalu: Ja napisał(a):

> Przynajmniej dla niektórych. Poza rock'iem nie widzą oni nic innego-

Dla innych znowu najważniejszy jest jazz, muzyka poważna. Co więcej w grupie wyznawców rocka są
      tacy, dla których skończył się on w latach 70-tych. Dla innych zas jedynie rock współczesny ma znaczenie i
      mogą ugryźć kogos, kto ma inne zdanie. Najwięcej jednak wspólczesnych bolków słucha szeroko
      rozumianego popu, ponieważ to lubią, a gdyby nawet nie byli zdecydowani, to i tak media ich niejako do
      popu przymuszają.
      Są jednak ludzie, którzy słuchają wszystkiego, od dźwięków piły tarczowej do dźwięków wydawanych przez
      komputery zaprogramowane przez twórców muzyki współczesnej.

Najprostrza odpowiedź na Twoje pytanie, która mi się nasunęła będzie taka:
      Jednym bardziej podoba sie to innym tamto. Może to być chwilowa fascynacja bądź też trwała miłosć.

W każdym z tych przypadków jesli cos się komus podoba bardziej to uważa to za bardziej wartosciowe
      (dla siebie). Ponieważ jednak wielu ludzi posiada w sobie cechy misjonarskie, przeto głoszą oni swoje
      upodobania jako jedynie godne polecenia dla współobywateli.

I dotyczy to nie tylko muzyki

Pozdrawiam

amis
    • roar Re: Dlaczego tylko rock jest wartościowy? 19.09.02, 12:09

> co tam jakiś pop albo soul.

Wiesz co... Chyba poruszasz niewłaściwy problem... Owszem, są tacy ludzie, ale, przynajmniej na tym forum, stanowią oni mało znaczącą mniejszość. Należało by się raczej spytać, dlaczego dla fanów np. jazzu tylko on jest wartościowy i nic poza nim nie widzą - takich ludzi jest tu cała masa...

> A przecież wiadomo, że rock (poza nielicznymi
      > wyjątkami) jest np. w porównaniu z muzyką poważną czy operą strasznie
      > żałosny.

...ale, jak widzę, kolega sam się do takich ludzi zalicza... widzimy źdźbło w oku bliźniego, a belki w swoim już nie?

To w większości przypadków przyziemna muzyka dla słabo
      > ukształtowanych muzycznie osób. Nie chciałbym tu nikogo urazić czy obrazić,
      > ale taka jest prawda.

No i dyskutuj tu z takim. "Taka jest prawda". Ciekawe, czy Bóg zstąpił na Ziemię i mu ją objawił, czy też facet doszedł do tego sam po dziesiątkach lat badań naukowych. Jeśli to pierwsze, to nie ma się co kłócić i trzeba przyjąć to na wiarę... o ile ktoś wierzy, bo ja na przykład nie, ale jeśli to drugie, to prosimy o dokładne wyniki badań i ich interpretację.

> Na koniec zaznaczam - nie jestem melomanem słuchającym
      > muzyki poważnej, chociaż czasem lubię posłuchać.

Ach, ach, nie kryguj się już tak!
      • teddy4 Re: Dlaczego tylko rock jest wartościowy? 23.09.02, 20:55
        TYLKO ROCK przestał być dla mnie wartościowy odkąd padł ofiarą pp. Kreffta i
        Merkela.
        • vulture Re: Dlaczego tylko rock jest wartościowy? 23.09.02, 23:36
          Sądzę że najbardziej wartościowe są walce Straussa w opracowaniu na sznurek od
          bielizny i puszki po piwie, a to tak nie uważa, ten jest głuchol.
          • mirabilis Re: Dlaczego tylko rock jest wartościowy? 24.09.02, 18:02
            Pewnie nie słyszałeś Rysia Wagnera, och ten to w każdej interpretacji brzmi po
            prostu bosko! I nie ma co się dziwić, bo Rysiu jest boskiwink
            Kto się nie zgadza ten jest haniebnym przedstawicielem żydo-masoneriiwink
            • vulture Wagner 25.09.02, 06:18
              Mówisz o "Lohengrinie", zaaranżowanym na grzebień fryzjerski i zestaw
              szaszłyków? Tak, bardzo ładne.
              • mirabilis Re: Wagner 25.09.02, 12:01
                Może być, chociaż ja myślałam raczej o "Cwałowaniu walkirii" w interpretacji
                góralskiej, taki performance: zamiast skrzydlatych koni - furmanka, a zamiast
                piorunów - rytmiczne pierdnięcia, to chyba dałoby się zrobić. Reszta
                instrunemtów tradycyjna: tarka, charmonijka i wspaniałe, donośne góralkie
                głosy, a tle dźwięk otwieranych puszek piwa.
                Sam Rysiu lepiej by tego nie wykombinowałwink
                • vulture Re: Wagner 26.09.02, 00:03
                  mirabilis napisała:

> Może być, chociaż ja myślałam raczej o "Cwałowaniu walkirii" w interpretacji
                  > góralskiej, taki performance: zamiast skrzydlatych koni - furmanka, a zamiast
                  > piorunów - rytmiczne pierdnięcia, to chyba dałoby się zrobić

Tak, da się - nagramy wokale Destiny's Child i będzie to samo.
    • Gość: Lukasz Re: Dlaczego tylko rock jest wartościowy? IP: *.humangenetik-med.Uni-Goettingen.de 25.09.02, 14:02

> co tam jakiś pop albo soul.

To co dzis nazywaja soulem (lub nie daj Boze R'n'B) jest wg mnie beznadziejne.
      Podobnie mnostwo popu jest nie do sluchania. Nie uwazam jednak, ze ludzie
      sluchajacy rocka nie dostrzegaja innych gatunkow. Sluchaja, tylko moze po
      prostu rock najbardziej im odpowiada? Jesli np ktos najbardziej lubi zupe
      pomidorowa, a nie przepada za ogorkowa, to bedziesz uwazal ze jest ograniczony?

A przecież wiadomo, że rock (poza nielicznymi
      > wyjątkami) jest np. w porównaniu z muzyką poważną czy operą strasznie
      > żałosny.

Nie rozumiem. Chyba nigdy nie sluchales porzadnej muzyki rockowej (poza
      wyjatkami, oczywiscie). Opery osobiscie nie lubie, ale nie pisze ze jest
      zalosna.

To w większości przypadków przyziemna muzyka dla słabo
      > ukształtowanych muzycznie osób. Nie chciałbym tu nikogo urazić czy obrazić,
      > ale taka jest prawda.

W kazdym gatunku muzycznym istnieja formy mniej i bardziej wyrafinowane, dla
      ludzi bardziej i mniej "uksztaltowanych muzycznie" osob.

Na koniec zaznaczam - nie jestem melomanem słuchającym
      > muzyki poważnej, chociaż czasem lubię posłuchać.

Ja tez czasem lubie posluchac, przynajmniej tu sie zgadzamy.
      Pozdrawiam
    • Gość: kiep Re: Dlaczego tylko rock jest wartościowy? IP: 212.160.134.* 27.09.02, 19:14
      Oj, żałosny to jest raczej ten wątek. Porównywanie muzyki poważnej i rocka z
      punktu widzenia historii muzyki jest bez sensu. Wiadomo, że pod względem
      formalnym rock wypada co najmniej blado w konfrontacji z poważką, ale nie tylko
      o to przecież chodzi w muzyce. Ważne są też emocje i coś co można nazwać duchem
      czasów, to jak muzuka odzwierciedla okrez w jakim powstała. I muzyce rockowej
      rzeczywiście można zarzucić iż jej czas minął, co na przykład nie stało się z
      jazzem, który ciągle jest najsilniejszą inspiracją kilku najważniejszych nurtów
      myzyki XXI wieku i ciągle swietnie asymiluje się z nowymi trendami.
      • vulture dlaczego rocka jest wartościowsza niż reszta 28.09.02, 10:48
        Każdy wątek, porównujący dwa odmienne style muzyczne, jest tylko i wyłącznie
        pretekstem do dyskusji, w której najbardziej ucierpią ci, którzy będą brać ją
        na poważnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka