03.03.06, 01:11
znam duzo remixow psb i niestety prawie kazdy jest delikatnie mowiac - taki
sobie. nie lubie remixow psb. kiepsko sie slucha psb na podkladzie jakis
popujacych housow itd. wersji tzw. dub na starszych singlach w ogole nie
rozumie (moze mi ktos wyjasnic dlaczego nazywaja sie dub?). psb ma tego
naprawde duzo, ale jako dawny zapalony fan i kiedys prowadzac imprezy nie
mialem przyjemnosci ani ze sluchania tego, ani z grania. moze ludzie ktorym
zlecano remixy nie przykladali sie, robili to na odpierdol... moze...
no smile nie lubie remixow psb, ale pytam: jakie sa wasze ulubione smile

swoja droga kiedys znalem tylko jedna osobe ktora bardzo lubia psb, tutaj
widze, ze jest kilka wiecej smile a juz myslalem, ze jestem jedyny w kraju tongue_out
Obserwuj wątek
    • eliks Re: remixy 03.03.06, 08:28
      z remixami PSB to jest tak ze sa lepsze i gorsze, w zaleznosci od tego czego
      sie oczekuje po tanecznej elektronice.

ja osobiscie uwazam ze dobry remix nie jest zly smile, ale z drugiej strony jest
      ich ciut za duzo - no bo ile wersji WEG, NYCB, czy IDKWYW... mozna
      sluchac,sciagac,miec. ??

w kwestii slowka 'dub' - hmmm, tez sie nad tym zastanawialem - bo przeciez jest
      dub 'ten prawdziwy jamajski', jest techno-dub, ambient-dub, mozna dlugo
      wymieniac. i wydaje mi sie ze tu chodzi o manipulowanie wokalem.
      ale to tak samo jak Neil uzywa slowka 'rap' w odniesieniu do WEG. no coz...

trzeba tez pamietac, ze oficjalne remixy to tylko wierzcholek gory lodowej tego
      co sie dzieje na bootlegach - niektore sa mowiac krotko zajebiste (Electroboys,
      Bilingual Remixed), a o innych lepiej zapomniec (Very Remixed).

jezeli chodzi o kilka remixow ktore najbardziej zapadly mi w pamiec, ktore
      znam, to bedzie to tak (kolejnosc dowolna):

1. WHIDTDT - to co zrobil Shep Pettibone, nie jestem pewien czy jest to
      extended czy disco mix
      2. WEG - Sasha dub smile)))))
      3. I Want To Wake up - Johnny Marr's groove mix
      4. Here (PSB extended mix)
      5. Before - St. Tropez '98, bootleg
      6. So Hard (KLF mix)
      7. IWNDTKOT - voxigen mix
      8. AbFab (rollo tongue-in-cheek)
      9. London - wersja felixa z Disco 3
      • balshoy Re: remixy 03.03.06, 14:22
        ten wątek już pewnie poruszaliśmy...
        ogólnie nie mam nic przeciwko remixom...mógłbym wymienić ich całą masę ,które
        mi się podobają...;
        ogólnie rzecz biorąc remix jest najczęściej jakąś tam wizją innego
        autorstwa,czasem nawet mocno odbiegającym od pierwowzoru...urozmaicenie jest
        jednak wskazane, nawet po to ,żeby kochać bardziej oryginały wink
        jest też sporo remixów autorskich jakby to prosto powiedzieć i nie uważam ,żeby
        to było coś złego, choćby takie paninaro'95, czy here ...mamy pop art mix, ten
        MIX to ponoć wybór samych PSB...ciekawe ile w tym prawdy ?..jest tam np BEFORE
        ( jedna z moich ulubionych piosenek)ale w remixie Dannego Tenagli
        (współproducenta zresztą tej pierwotnej wersji!)jakoś mi nie podchodzi,
        przedobrzona ...za to podobają mi się te wersje z maxów...
        • balshoy Re: remixy 06.03.06, 14:07
          chyba się jeszcze nad tym porozwodzę wink
          zależy ,co kto lubi...mnie tam np." pompujące housy " nigdy nie przeszkadzały...
          co do słowa " dub " - piszę tylko, jak ja je rozumiem , bo definicja na pewno
          jest inna a bywają tu na pewno tacy ,co ją znają - dla mnie to po prostu utwory
          w których ograniczono do maksimum, albo całkiem zrezygnowano z wokalu...
          analizując swoje upodobania względem remiksów, to wygląda to tak...
          podobają mi się, jakby to powiedzieć, klasyczne remiksy , gdy technologia była
          mniej zaawansowana, czyli wersje extended, dance, disco - i tu wyróżniam np.
          IT'S A SIN, ALWAYS ON MY MIND, HEART, DON JUAN...do tej grupy zasadniczo mogę
          zaliczyć cały album DISCO - np.SUBURBIA FULL HORROR wink) jazda i klimat!
          Potem do czasów DISCOGRAPHY...przede wszystkim świetne wydłużone ,czy dance
          wersje BEING BORING ( lubię też tę z NIGHTLIFE TOUR - plus obraz z Neilem
          padającym jak po uderzeniu pioruna wink JEALOUSY - genialny extended z fragm. z
          Otella, SO HARD czy THIS MUST BE THE PLACE I WAITED YEARS TO LEAVE...;
          DJ CULTURE extended czy nawet MUSIC FOR BOYS part 2 ( w tej piosence tylko to
          wykrzykiwane "o jee" jest wg. mnie zbędne0
          Następnie wyróżniam , ZE WZGLĘDU NA ZAWARTOŚĆ I RÓŹNORODNOŚĆ,grupę bardzo
          udanych singli i ich maxów ( prawie na każdym jest jakiś dub :-0 )
          - YESTERDAY, WHEN I WAS MAD np. Jam & Spoon ...albo Junior Vasquez factory dub
          niestety..ale właśnie jako zmienność tempa, pulsujący rytm - to rwie do
          szaleństwa!
          - BEFORE - nic nie poradzę! ale lubię takie rzeczy jak underground mix
          - PANINARO'95 - Angel Moraes Deep Dance, czy oczywiście extended
          - SOMEWHERE - np. Forthright dub
          - DRUNK
          Moją chyba ulubioną piosenką PSB jest CAN YOU FORGIVE HER? ..jej wersje też do
          mnie przemawiają ..jaka może być interpretacja od swingowej do też z NT..bajka
          i potem jest też cała masa tych ciekawych remixów
          WAS IT WORTH IT? Kevorkiana dub ( fajna rzecz, aby zadziwić depeszy, taka
          wariacja Personal Jesus);YOUNG OFFENDER - Jam & Spoon,I WOULDN'T NORMALLY
          DO...voxygen mix, RED LETTER DAY np. sing & pray mix, TO STEP ASIDE - np.
          dream mix, ELECTRICITY - jungle mix...; podobają mi się efekty wsółpracy z
          Rauhoferem np.I DON'T KNOW WHAT YOU WANT...; tej samej piosenki fajne wersje
          Young Collective...
          z nowszych MIRACLES - Eric Prydz remix...
          acha , jeszcze muszę wspomnieć o starych "Montrealach" wersjach WEST END
          GIRLS...ciągle wydają mi się bardzo interesujące..tu też znajdziemy ... wersję
          dub smile
          • j.wojak remixy- odkrycia 13.03.06, 10:40
            Odkąd doceniłem "osiołka" wzbogaciłem się o parę utworów, o których istnieniu w
            ogóle nie wiedziałem. A wy?
            3 remiksy mojego ulubionego utwoeu King's Cross:
            -DJ Coldhearts Mix
            "trąbka" przez cały czas, przez chwilę szybsza perkusja, reszta praktycznie bez
            zmian
            -Vocal Trance Mix
            Neil recytuje słowa- skąd to wzięto???, skoczna techno muzyczka, raczej nie
            zwiazana z oryginałem; przez moment w tle recytacji fragmencik "It couldn't
            happen here" (???)
            - Matt Mancid Dance Mix- b. fajna wersja b. podobna do oryginału; bez słów,
            szybka, z techno-perkusją, początkowe "trąbki" zamienione na elektroniczne bzyczenie

West End Girls- Starchaser Remix -oparty na rozwinieciu kilku początkowych i
            końcowych taktów oryginału.
            • verybilingual Re: remixy- odkrycia 13.03.06, 12:53
              Masz rację ja ostatnio sobie e-mula ściągnąłem żeby sobie go porównać do
              soulseeka z którego juz 2 lata korzystam, ale narazie tylko R.E.M ściągnąłem
              kilka klipów na żywo..przeczytałem twojego posta. Ja też nie miałem pojęcia o
              istnieniu DJ Coldhearts Mix i Matt Mancid Mix smileWłaśnie wpisałem do
              wyszukiwarki E-mula i wszystko wyskakuje - niesamowite big_grin W soulseeku tego
              napewno nie ma.
              A co do remiksów ostatnio ściągnąłem kapitalny mix zrobiony przez jakiegoś fana
              o nazwie Is A Discotec Near Here? (Zog 2006) 6:25 - bardzo spokojna wersja
              discoteci z angielskimi słowami zamiast tych hiszpańskich!! melodia leci
              spokojnie i co chwila przerywają ją syntezatory i głos neila - Is there a
              discotec near here?. Naprawdę fantastyczne.

PS - szkoda że No Time For Tears nie ma na singlu, ale znalazłem w necie (też
              pewnie fan zrobił) coś takiego - No Time For Tears (Single Version)trwa tylko
              3:22 i na koniec jest po prostu stopniowe wyciszenie. Bardzo ciekawe prawda? big_grin
          • peesbe Re: remixy 06.05.06, 16:20
            balshoy napisał:

> chyba się jeszcze nad tym porozwodzę wink
            > zależy ,co kto lubi...mnie tam np." pompujące housy " nigdy nie
            przeszkadzały..

no tak. gusta. nie lubie za bardzo angielskiego klubowego-popowania. a psb z
            takim prostym podkladem na sile troche trzymanym w konwencji wstep, zwrotka,
            refren, zwrotka, przejscie... no coz. nie przemawia to do mnie. albo w jedna,
            albo w druga strone. ale fakt! popisalem sie ignorancja smile wymieniasz sporo
            kawalkow ktorych nie mialem okazji slyszec.

co do dubu to mi nieodlacznie kojarzy sie z jamajska muzyka i tyle. na czarnych
            krazkach dubem okreslalo sie wersje instrumentalne kawalkow reggae
            zamieszczonych na drugiej stronie. przygotowane tak, zeby mozna bylo latwo je
            mixowac, dogrywac na zywo wokale. poprostu manipulowac tym materialem smile z
            czasem wpisalo sie to do histori jako odrebny gatunek. sluchajac natomiast
            wersji dub psb to nie widze za bardzo zwiazk z dubem smile wokal wyciety? jest
            czasami. jakies niskie linie basowe? nie... taki jakis dziwny wymysl, moze
            moda :]
            • diesel46 Re: remixy 06.05.06, 21:19
              peesbe napisał:

> krazkach dubem okreslalo sie wersje instrumentalne kawalkow reggae
              > zamieszczonych na drugiej stronie. przygotowane tak, zeby mozna bylo latwo je
              > mixowac, dogrywac na zywo wokale. poprostu manipulowac tym materialem smile z
              > czasem wpisalo sie to do histori jako odrebny gatunek. sluchajac natomiast
              > wersji dub psb to nie widze za bardzo zwiazk z dubem smile wokal wyciety? jest
              > czasami. jakies niskie linie basowe? nie... taki jakis dziwny wymysl, moze
              > moda :]

Masz racje ale z czasem tak zaczęto określać popowe kawałki w wersjach bez wokalu.

--
              Andrzo
    • krikra Re: remixy 18.04.06, 19:16
      Remixy są ciekawe, no, przynajmniej niektóre (bo dennych jest też sporowink. W
      sumie przekonałam się do nich stosunkowo niedawno, dotąd za nimi nie
      przepadałam. jednak mam kilka ulubionych i lubię sobie czasem ich posłuchać, jak
      znudzą mi się wersje oryginalne.
      Rauhofera IDKWYWBICGIA są b.dobre na przykład..
      • anthares_psb Re: remixy 07.05.06, 03:32
        Hmmm... znowu piszę późno w nocy - 3:00 smile.

Remixów jest bez liku. Mam zapchane po brzegi 3 CD z tego typu twórczością smile.

Bardzo lubię "Home and dry (Blank & Jones remix)". Od tego utworu zacząłem
        słuchać i być też fanem tego duetu a właściwie tercetu muzyczno - DJ -
        producenckiego - Blank & Jones (Piet Blank, & czyli Andy Kaufhold i Rene Runge -
        pseudo Jaspa Jones. Od tego remixu zacząłem też w ogóle słuchać melodycznego
        trance'u - daje naprawdę power smile, a także chill outu - świetna ich
        płyta "Relax" w klimatach spokojno - wakacyjnych Ibizy, gdzie muzyka sączy się
        leniwie w ciepłych prądach morskich fal a w oddali słychać kobiece głosy smile.

Uwielbiam też "How can you expect to be taken seriously (Vinyl - maxi)", także
        wersja teledyskowa, która jest krótsza. Dla mnie oryginał mógłby nie istnieć,
        tutaj jest piękny basik, w ogóle utwór w tym mixie jest bardzo rytmiczny.

New York City Boy (The Lange Mix). Muszę się przyznać, że wersji oryginalnej za
        bardzo nie trawiłem, w tym mixie dostaje takiej tranceowej mocy, świetny utwór
        do dyskoteki, zwłaszcza po 3:00 minucie jest jazda smile.

Miracles (Extended mix) - dla mnie bomba, taki inny od wersji oryginalnej,
        bardzo "wchodzący w ucho" smile.

Here (Extended mix) - rytmicznuy bas aż wchodzi w pięty, tranceowy pasaż
        uzupełnia przestrzeń stereo, a od czasu do czasu dzwięki piano łagodzą cały
        utwór.

Jest jeszcze sporo świetnych mixów, ale szczegółów nazw już nie pamiętam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka