Dodaj do ulubionych

Queensryche

IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.12.02, 16:02
Właśnie zapoznaje się z płytą tego zespołu "Operation: Mindcrime". Brzmi
dość przeciętnie. Zawsze wydawało mi się że grają oni rocka progresywnego
ale chyba się myliłam. Czy słuchacie tego zespołu? Jaką płytę moglibyście mi
polecić i czy w ogóle jest on wart polecenia?
Obserwuj wątek
    • jasiek666 Re: Queensryche 09.12.02, 16:06
      Gość portalu: laurka napisał(a):

> Właśnie zapoznaje się z płytą tego zespołu "Operation: Mindcrime". Brzmi
      > dość przeciętnie. Zawsze wydawało mi się że grają oni rocka progresywnego
      > ale chyba się myliłam. Czy słuchacie tego zespołu? Jaką płytę moglibyście mi
      > polecić i czy w ogóle jest on wart polecenia?

wiesz, głupia sprawa, bo moim zdaniem warta polecenia jest własnie przede
      wszystkim "operation: mindcrime".....
      smile))
      Ale "Empire" i "Promised land" też niczego sobie.
    • Gość: As Re: Queensryche IP: *.vline.pl / 172.16.1.* / *.vline.pl 09.12.02, 16:10
      To chyba jakiś zbieg okoliczności bo właśnie w tej chwili czytam recenzje płyt
      tej grupy na serwisie rockmetal.pl (a mianowicie płyty "Promised Land" którą
      mam na mp3 ale jej jeszcze nie słuchałem).
      Znam 2 albumy - Empire i Q2k. Obydwa są niezłe, ale zupełnie inne. Pierwszy to
      taki ambitny, plastikowo brzmiący hardrocko-metal, a drugi ma naturalniejsze
      brzmienie, takie bardziej przybrudzone. Chyba Empire jest fajniejszy, to
      melodyjna i bardzo dobrze zagrana muzyka. Jednak trochę denerwuje mnie głos
      wokalisty.
      Chciałbym też dorwać ten album o którym piszesz bo słyszałem że jego koncepcja
      powstała na podstawia "Roku 1984" Orwella którą to powieść bardzo cenię.
      • Gość: Argus Re: Queensryche IP: *.uci.uni.torun.pl 09.12.02, 17:39
        Ja polecam zdecydowanie "Promised Land" z 1994 roku.Kiedys bylem w tej plycie zakochany.Duzo przepieknych melodii.Jest to album raczej bardzo smutny-dlatego kierowny jest raczej do specyficznego,wrazliwego odbiorcy-ktory ma czas i chec posluchac nieziemskich dzwiekow.Album wywazony i po prostu piekny.
        • Gość: As Promised Land IP: *.vline.pl / 172.16.1.* / *.vline.pl 06.01.03, 14:17
          Przesłuchałem parę razy wspomniany album "Promised Land" i wrażenie jak
          najbardziej pozytywne. To raczej spokojna płyta, ale wciągająca, jedna z tych
          które potrzebują dużo czasu i dużej ilości przesłuchań aby wbić się w pamięć.
          Jeszcze nie bardzo kojarzę poszczególne utwóry, ale już wiem że podoba mi się
          zakonczenie płyty - taka smutna ballada "Someone Else".
          Aha, i słuchałem też paru utwórów z "Operation Mindcrime" i wiem że ta płyta
          też zapowiada się ciekawie. Jednak do głosu Tate'a można przywyknąć ... i tak
          sobie pomyślałem że to jednak troszkę niedoceniony zespół.
      • Gość: laurka Re: Queensryche IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.12.02, 17:49
        O inspiracji Orwellem nie wiedziałam ale płyta faktycznie ma w sobie coś
        filmowego (wstawki dialogów na początku utworów). Muszę się dokładniej
        przysłuchać tekstom. A muzycznie nasuwa mi się porównanie z Iron Maiden -
        wokalnie i melodyjnie.
        • Gość: As Re: Queensryche IP: *.vline.pl / 172.16.1.* / *.vline.pl 09.12.02, 18:46
          Gość portalu: laurka napisał(a):

> O inspiracji Orwellem nie wiedziałam ale płyta faktycznie ma w sobie coś
          > filmowego (wstawki dialogów na początku utworów). Muszę się dokładniej
          > przysłuchać tekstom. A muzycznie nasuwa mi się porównanie z Iron Maiden -
          > wokalnie i melodyjnie.

Mi już samo słowo "mindcrime" nasunęło pewne skojarzenia. A przekonałem się
          ostatecznie o Orwellowskich inspiracjach czytając dyskusje fanów na forum
          audiogalaxy.
          Btw, czy na tym albumie jest dużo klawiszy ??
          • Gość: laurka Re: Queensryche IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.12.02, 18:49
            Klawiszy raczej nie ma przeważa gitarka taka heavy metalowa, stąd moje
            skojarzenie z Iron Maiden.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka