Dodaj do ulubionych

The Living Things

IP: *.chello.pl 01.04.06, 21:26
Wczoraj zostałem wezwany do odpowiedzi na pytanie 'co mi się podoba', czy
jakoś tak. Żeby nie było, że tylko przejeżdzam się po artystach, dziś przykład
czegoś, co ostatnimi czasy względnie często pojawia się w moim odtwarzaczu.
Zespół nazywa się jak w temacie. Oczywiście nie są za grosz oryginalni, ale
grają równo, melodyjnie i bez pretensji. Trochę glamu, trochę BRMC, zdziebko
The Ramones, krztyna Foo Fighters - tak to słyszę mniej więcej. Płyta, o
której myślę ma tytuł "Ahead Of The Lions". Tyle.
Obserwuj wątek
    • Gość: luvski Re: The Living Things IP: *.icpnet.pl 02.04.06, 21:23
      Nie znam Living Things, ani skąd się wziął twój problem, ale poruszyłes inny
      topik, który pojawia się w momencie, w którym ktos zadaje moim zdaniem
      idiotyczne pytanie w stylu, "a jakie muzyki słuchasz?". Ja po wielu
      niezadowalających próbach odpowiedzi, odkryłem uniwersalną, międzynarodową
      formułe i odpowiadam wg niej ze słucham jazz-freejazz-funk-deepfunk-soul-
      gospel-blues-samba-afrobeat-bruk-futurejazz-hiphop-rhythmnblues-psychedelicrock-
      earlyprog-folkrock-earlyelectronics-musiqueconcrete-spacejazz-experimental-
      noise-nowave-indie-postrock-neoclassic-electrofunk-fusion-bossanova-avantgarde
      plus wszystko to, co uda mi sie w miedzyczasie odkryć.
      Polecam. Zamyka buzie wszelkim malkontentom!!! Ehehe.
    • Gość: scribs Re: The Living Things IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 00:11
      "...trochę BRMC..."

Cóż to ma znaczyć? "Band Rehashing Mary Chain" stała się pełnowartościowym
      źródłem inspiracji? (Może się trochę czepiam, tymbardziej, że po winie jestem.)
      wink

A The Living Things posłucha się, posłucha, jak przyjdzie pora.

• Gość: Jacenty Re: The Living Things IP: *.chello.pl 03.04.06, 09:37
        Mimo że słyszę BRMC, powinienem napisać, że słyszę JAMC dlatego, że było wcześniej?
        • Gość: nx Re: The Living Things IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 15:12
          Gość portalu: scribs napisał(a):

"...trochę BRMC..."

Cóż to ma znaczyć? "Band Rehashing Mary Chain" stała się pełnowartościowym
          źródłem inspiracji? (Może się trochę czepiam, tymbardziej, że po winie jestem.)

Gość portalu: Jacenty napisał(a):

> Mimo że słyszę BRMC, powinienem napisać, że słyszę JAMC dlatego, że było wcześn
          > iej?

Wydaje mi sie, ze zaszlo nieporozumienie - nie chodzi o inspirowananie sie (lub
          nie) The Jesus And Mary Chain ale o skrot Black Rebel Motorcycle Club a
          konkretniej o maniere pisania skrotami, ktorych znaczenia ktos mniej swiadomy
          (akurat scribsa o nieznajomosc Black Rebel...nie podejrzewam) moze nie odkryc.

Pzdr,
          nx
          • Gość: Jacenty Re: The Living Things IP: *.chello.pl 03.04.06, 17:07
            nx,

jakoś nie sądzę by scribs miał na myśli manierę pisania skrótami wink

Btw, jeżeli nazwa składa się z 4 wyrazów, chyba trudno skracanie określić mianem
            maniery...

Btw, nie wiem czy "Band Rehashing Mary Chain" jest autorstwa scribsa, bo mam
            wrażenie, że się już z tym spotkałem. Tak czy siak jest ql wink

• Gość: nx Re: The Living Things IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 18:04

> Btw, jeżeli nazwa składa się z 4 wyrazów, chyba trudno skracanie określić miane
              > m
              > maniery...

Te BRMC wystepujaco jednorazowo to jeszcze pol biedy ale juz widzialem dialogi w
              rodzaju:
              "-slyszales najnowsze AF? Troche wchodza w PW, BR...
              -taa...mnie za to bardziej interesuje najnowszy album GCF oraz CBK
              -no, CBK na ostatniej plytce gralo jak BB!"

itd. :]

Pzdr,
              nx

PS. A "sram na fun" jest swietne!big_grin
            • Gość: scribs Re: The Living Things IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 19:57
              Pomysł na skrót świetny, ale oczywiście nie mój.
              (Przeczytane kiedyś w recenzji, chyba w Rolling Stone.)

Odpowiadajac na twoje wczesniejsze pytanie, Jacenty:
              nic nie musisz, nawet jesli byli wczesniej.(Choc wypadaloby)
              No ale BRMC, chyba, jako pierwsi w XXI wieku "odgrzali" JAMC.

• Gość: Jacenty Re: The Living Things IP: *.chello.pl 04.04.06, 13:58
                scribs,

nie chodzi o wypadanie czy też nie. Jak pewnie wiesz, inspiracją dla BRMC byli
                nie tylko TJAMC lecz także The Beatles czy The Stooges, że wspomnę tych
                najstarszych. To wszystko złożyło się na takie, a nie inne brzmienie. W The
                Living Things usłyszałem odrobinę BRMC, a nie TJAMC, wybacz wink
                • Gość: scribs Re: The Living Things IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 21:03
                  Jacenty, rozumiem i wybaczam.
                  Co zrobić jakoś będę musiał przełknąć tą gorzką pigułę (słychać odrobinę BRMC, a
                  nie TJAMC). wink
      • ilhan Re: The Living Things 03.04.06, 16:23
        Gość portalu: scribs napisał(a):

> "Band Rehashing Mary Chain"

LOL - genialne!
        Pozdr.
    • theagata Re: The Living Things 03.04.06, 19:24

> nie są za grosz oryginalni, ale
      > grają równo, melodyjnie i bez pretensji.

Living Things po raz pierwszy usłyszałam w Antyradiu - Bom Bom Bom zagościło na
      playliście. całej płyty słucha się dobrze. jest b. równa i wokal jest ok, a to
      też ważne.
      btw.
      nigdy nie miałam wątpliwości co do skrótu BRMC {Black Rebel Motorcycle Club}
      tak jak QOTSA {Queens Of The Stone Age}.
    • exman Re: The Living Things 05.04.06, 18:44
      W zasadzie gdyby mój, 10-letni obecnie syn zaczął słuchanie rocka od tej płyty
      byłbym chyba zadowolony, faktycznie jest tu cała masa odniesień, dużo glamu,
      gdzieś tam QOTSA, nawet Buttholesi mi się w pojawiają wink Taki szczypior !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka