Dodaj do ulubionych

NIETYPOWE INSTRUMENTY

08.01.03, 09:46
Jakie znacie kapele rockowe w których muzyce na porządku dziennym używa się jakiegoś instrumentu spoza szanownej trójcy - gitary, basu i perkusji ?? Nie chodzi mi o takie, które nagrały płytę z orkiestrą, czy takie, które używają tych instrumentów sporadycznie w charakterze ozdobników (jak dajmy nato SOAD używa fortepianu w "Chop Suey"). Mam raczej namyśli takie jak na przykład Something Like Elvis z ich nieodłącznym akordeonem ....

Loveletter
Obserwuj wątek
    • Gość: As Re: NIETYPOWE INSTRUMENTY IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 08.01.03, 09:51
      Kansas - skrzypce
      • aric Re: NIETYPOWE INSTRUMENTY 08.01.03, 09:55
        Te same skojarzenia.smile To może flet w Jethro Tull, ależ to oklepane.smile))
    • Gość: balanescu Re: NIETYPOWE INSTRUMENTY IP: *.media4.pl 08.01.03, 09:51
      Zgłaszam Velvet Underground z Johnem Cale'm i jego altówką.
    • aric Re: NIETYPOWE INSTRUMENTY 08.01.03, 09:52
      Chyba najbardziej znany to Kansas, gdzie skrzypce graja pierwsze skrzypce.smile
    • aric Re: NIETYPOWE INSTRUMENTY 08.01.03, 09:59
      A harmonijka w podstawowym składzie się liczy?? To Blues Travelers. Ten tęgi
      facio to naprawde potrafi wycinac na tym instrumencie.smile))
      • Gość: foxy Re: NIETYPOWE INSTRUMENTY IP: *.unused.zigzag.pl 08.01.03, 10:45
        Akordeon i fortepian u Toma Waitsa.
        Cudne polaczenie z jego wokalemsmile
      • Gość: foxy Re: NIETYPOWE INSTRUMENTY IP: *.unused.zigzag.pl 08.01.03, 11:52
        aric napisał:

> A harmonijka w podstawowym składzie się liczy?? To Blues Travelers. Ten tęgi
        > facio to naprawde potrafi wycinac na tym instrumencie.smile))

Dadam jeszcze harmonijke w Colloseum.
    • ugugunana Eklektyzm i koncept ponad wszystko... 08.01.03, 12:10
      loveletter napisał:

> Jakie znacie kapele rockowe w których muzyce na porządku dziennym używa się
      jak
      > iegoś instrumentu spoza szanownej trójcy - gitary, basu i perkusji ??

Mógłbym wymieniać bez końca... *-) A poważnie to od jakiegoś czasu liczą się
      dla mnie przede wszystkim właśnie zespoły używajace bogatego instrumentarium i
      tworzace pomysłowe i rozbudowane aranżacje... Niestety w dzisiejszych czasach
      to wielka rzadkość...

Moje typy bedę systematycznie zamieszczał w wiadomym wątku z cyklu "Ugugunan
      poleca"... *-)
    • Gość: plooshack (NIE)TYPOWE INSTRUMENTY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.03, 12:18
      Yes - klawisze, hehehehe.... (taki bardzo nietypowy instrument) (moja córka też
      gra na takim nietypowym instrumencie, hehehehe...)
      K.Crimson - skrzypce, różne trąby etc...
      ironiczny plooshack
      PS: Dżozef, żyjesz jeszcze?
      • gregkor Re: W imieniu Vulture 08.01.03, 12:32
        Ja może odpowiem w imieniu Vulture...
        Więc najbardziej nietypowym instrumentem jest głos Phila Collinsa....

pozdr
        • Gość: soso Re: W imieniu Vulture IP: 195.41.66.* 08.01.03, 14:11
          Na plycie 'Purple Prose' (dawne 'Vaja con Dijos') facio gra na tych ogromnych,
          basowo-barytonowych harmonijkach. Dreszcze przechodza po plecach bo brzmi to
          naprawde niesamowicie.

pzdrw

soso
        • cze67 Re: W imieniu Vulture 08.01.03, 14:13
          gregkor napisa?:

> Ja moz˙e odpowiem w imieniu Vulture...
          > Wie˛c najbardziej nietypowym instrumentem jest g?os Phila Collinsa....

A nie mowilem, ze jest na tym forum snobizm na przesladowanie Collinsa?
          • gregkor Re: W imieniu Vulture 08.01.03, 14:41
            cze67 napisał:

> gregkor napisa?:
            >
            > > Ja moz˙e odpowiem w imieniu Vulture...
            > > Wie˛c najbardziej nietypowym instrumentem jest g?os Phila Collinsa....
            >
            > A nie mowilem, ze jest na tym forum snobizm na przesladowanie Collinsa?

Ale to nie ja to Vulture...smile
            • teddy4 Re: W imieniu Vulture 08.01.03, 21:07
              Johann Edlund z Tiamat używa np. instrumentu pod nazwą THEREMIN. To taka
              antenka, która działa na zasadzie fal radiowych generując dziwne dźwięki (takie
              pojawiały się w filmach Eda Wooda czy Tima Burtona "Mars Attacks"). Instrument
              autentycznie wynalazł radziecki fizyk Lew Termen w latach 30-tych.
              Portishead na swojej pierwszej płycie także bawili się tym sprzętem.
              Na podobnej zasadzie działa także eksluzywne cenowo urządzenie do gitary o
              nazwie LOVETONE. Kto był ostatnio na koncercie Myslovitz na pewno zwrócił uwagę
              na dziwną zabawkę, którą zajmował się kol. Powaga w chwilach gdy nie grał na
              gitarze. Na świecie używa tego np.Radiohead ("Kid A").
        • madee1 GREGKOR!!! 08.01.03, 21:22
          BEZ TAKICH PROWOKACJI!!! Dopiero wróciłeś, więc nie chcę udzielać Ci bana już
          na samym początku roku!... smile)
          • gregkor Re: GREGKOR!!! 09.01.03, 09:18
            madee1 napisała:

> BEZ TAKICH PROWOKACJI!!! Dopiero wróciłeś, więc nie chcę udzielać Ci bana już
            > na samym początku roku!... smile)

No dobrze, przyrzekam że będę już od dzisiaj posłuszny i nie będę podpadać
            naszej Gurze.......

pozdr
    • pagan.gh Re: NIETYPOWE INSTRUMENTY 08.01.03, 22:44
      Była kiedyś taka kapela- Pan-Thy-Monium -
      Grali hmmmm... Powiedzmy że black metal a do ściany gitar, perkusji i
      growlingu przygrywał im ... SAKSOFON.
      I nie zdażyło się to w jednym utworze. Saksofonista był członkiem (brrrr...smile)
      zespołu.
      • vulture w moim imieniu wypowiadam się tylko ja 08.01.03, 23:51
        A z nietypowych instrumentów mogę wymienić n.p. harfę której używa sobie zespół
        Clannad (gra wokalistka), acz nie tylko oni (Loreena McKennit czy Andreas
        Vollenweider). A w dzisiejszych czasach mam wrażenie że nietypowym instrumentem
        powoli staje się gitara elektryczna i żywa sekcja rytmiczna...
        • pagan.gh Re: w moim imieniu wypowiadam się tylko ja 09.01.03, 14:54
          Święta racja!
          Pozdro
          • Gość: soso Re: w moim imieniu wypowiadam się tylko ja IP: 195.41.66.* 09.01.03, 14:57
            Wibrafon na plycie tonight Bowie'go. Jest tam obecny chyba we wszystkich
            piosenkach.

pzdrw

soso
    • Gość: Tomq Re: NIETYPOWE INSTRUMENTY IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.01.03, 15:01
      A moze byc punk rock??

W Aliansie mamy gitare, bas, perkusje, klawisze, akordeon, trabke, saksofon i puzon!
    • homohedonistus Re: NIETYPOWE INSTRUMENTY 09.01.03, 15:18
      Na ostatniej płycie DROPKICK MURPHYS pojawiają się często dudy, akordeon,
      mandolina i fujara...tak więc skład kapeli powiększył się do siedmiu osób.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka