Gość: Nyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 21:04 czy ktoś wie czy to krąży w internecie? bo bardzo chętnie obejrzałabym sobie koncert...proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: don_pedo Re: Tu es petrus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 21:09 > czy ktoś wie czy to krąży w internecie? w internecie to nie wiem, ale poszukaj w okolicy, bo moze krazy po jakims parku albo publicznej toalecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nyna Re: Tu es petrus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 13:32 hehe....dziękuję za dobrą radę - naprawdę rozumiem że Ty tam znajdujesz potrzebne hmm....rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don_pedo Re: Tu es petrus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 17:21 > hehe....dziękuję za dobrą radę - naprawdę rozumiem że Ty tam znajdujesz > potrzebne hmm....rzeczy? na szczescie nie... natomiast po kontakcie z postacia i tworczoscia piotra rubika tam wlasnie umiejscawiam jego osobe i jego muzyke. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
e.lalka [...] 31.07.06, 22:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Tu es petrus 31.07.06, 23:53 e.lalka napisała: > draństwo chamstwi i kretynizm autora wypowiedzi. dziekuję ale chyba źle > trafiłam. Przesadzasz. Nie każdemu musi się to podobać, a twoje epitety są wysoce przesadne. Nawiasem mówiąc, moim zdaniem "Tu es Petrus" to kompletny kicz zarówno w warstwie muzycznej jak i tekstowej. Do tego źle nagrany. Nazywanie tego "oratorium" jest kompletną pomyłką. To jest słaby musicalik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nyna Re: Tu es petrus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 11:19 możliwe-nie wiem bo nie oglądałam....a chciałabym żeby móc uczestniczyć w dyskusji ale rozumiem że tu pomocy nie znajdę pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Tu es petrus 01.08.06, 14:00 Jeśli chodzi o część muzyczną (i tekstową), a nie obraz, to obszerne fragmenty pozwalające się zorientować w jakości ściągnąłem z "oficjalnej strony oratorium". Odpowiedz Link Zgłoś
e.lalka Re: Tu es petrus 01.08.06, 22:12 "moje epitety są wysoce przesadne"? to może z łaski swej przeczytaj odgórne wypowiedzi (wypowiedź) i ustosunkuj sie do niej, co? Tak poza tym - co to niby jest tzw. "oratorium"? jakieś specjalne nadwymiary słuchu naszego codziennego? mnie sie podoba i już Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Tu es petrus 02.08.06, 00:28 e.lalka napisała: > "moje epitety są wysoce przesadne"? "draństwo chamstwi i kretynizm " - oczywiście. Jeśli tego nie widzisz, to masz chyba problem. Być może ze zrozumieniem tych słów. Zalecam konsultację ze słownikiem. > to może z łaski swej przeczytaj odgórne > wypowiedzi (wypowiedź) i ustosunkuj sie do niej, co? "odgórne"? Doprawdy, masz problemy ze zrozumieniem języka polskiego. Zapoznaj sie z: sjp.pwn.pl/haslo.php?id=38890 Dla ułatwienia: zapewne chodziło Ci o: sjp.pwn.pl/haslo.php?id=48066 I do czego mam się ustosunkowywać? Do "Tu es Petrus" już się ustosunkowałem, chyba starczy. > Tak poza tym - co to niby > jest tzw. "oratorium"? jakieś specjalne nadwymiary słuchu naszego codziennego? Proponuję zapoznać się z kilkoma dziełami tego gatunku, przynajmniej z "Mesjaszem" Handla (w całości), czy Oratorium Bożonarodzeniowym Bacha, albo Stworzeniem świata Haydna, może jeszcze paroma innymi oratoriami Handla. Następnie porównać estetykę tychże utworów z estetyką "Tu es petrus" oraz dowolnie wybranych musicali. > mnie sie podoba i już I nikt Cię za to nie nazywa chamem bądź kretynem. Więc nie czyń tak tym, którym się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don_pedo Re: Tu es petrus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 00:44 > mnie sie podoba i już ciesze sie, ze ciebie sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
wampuka Re: Tu es petrus 13.09.06, 20:26 Nooo... problemy definicyjne nastąpiły Ale do musicalu to rzeczywiście tej twórczości daleko. Oratorium byłoby bliskim terminem, ale nie jestem pewien-czy nie powinno się wiązać z jakimś doświadczeniem na gruncie religijnym? Bo jeśli tak - i jeśli Tu es Petrus ma być w wymowie chrześcijańskie, to warstwa tekstowa promuje niechrześcijańskie postępowanie, a skutecznie wspiera ją warstwa wizuana (teledysk do "Niech mówią..."!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Tu es petrus 14.09.06, 00:46 > Ale do musicalu to rzeczywiście tej > twórczości daleko. Tekstowo może. Ale muzycznie chyba raczej blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
wampuka Re: Tu es petrus 14.09.06, 11:42 Owszem. Ale musical zakłada jeszcze grę aktorską, oprawę sceniczną itp. Jakieś pierwsze lepsze "Koty" czy "Skrzypek na dachu" mają fabułę, akcję, postaci, tekst mówiony (i nadęte wypowiedzi Nowickiego/Deląga/Przaegrodzkiego nie ratują sytuacji ). Mówię o rozróżnieniu czysto gatunkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Tu es petrus 14.09.06, 16:31 OK, ale na moje ucho "TeP" jest muzycznie bardzo daleko od znanych mi oratoriów. Może więc: "musical w formie oratorium"? Albo "musical koncertowy" - podobnie jak są koncertowe wykonania oper? Albo pop-oratorium - przez analogie do rock-opery? Odpowiedz Link Zgłoś