monk82 22.07.03, 22:02 Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat muzyki Philipa Glassa... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: uhm Re: Philip Glass IP: *.media4.pl / 10.7.2.* 22.07.03, 22:36 Glass jest jednym z moich osobistych faworytów, obok - niektorym moze sie to wydac dziwne - My bloody Valentine, Pere Ubu czy Velvet Underground. Zbieram jego plyty od dawna, jestem zafascynowany... Poznalem go, jak wiekszosc zapewne, ogladajac "Koyaanisqatsi" - od razu zdobyl moje serce - od tamtej chwili specyficzna glassowska motoryka ma ogromny wpływ na moje pojmowanie muzyki w ogole - a przede wszystkim - na swiadomosc... Najwazniejsze dla mnie plyty to minimalistyczna opera "Enstein on the beach" i przytlaczajace 'music in 12 parts" czyli raczej wczesne rzeczy.. z pozniejszych uwielbiam kwartety smyczkowe i plyte na fortepian solo... Ukochany soundtrack (oprocz "koyaanisqatsi") "Mishima" Odpowiedz Link Zgłoś
gaspar4 Re: Philip Glass 22.07.03, 22:39 Na pewno warta zainteresowania.Na początek polecam "Koyaanisqatsi" i "Powaqqatsi"oraz "Nagoyqatsi"-jest to trylogia filmowa z bardzo urozmaiconą muzyką Glassa.Co do reszty to proponuję sobie coś wybrać z dyskografii na stronie: www.philipglass.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
monk82 Re: Philip Glass 08.08.03, 19:53 Tak...muzyka Philipa Glassa jest niezwykła i też jej ostatnio uległem, zastanawiam się tylko czy oprócz tej nastrojowości, wręcz hipnotycznej atmosfery jest w niej coś jeszcze. W końcu konstrukcja jego utworów jest dosyć prosta, a porównując ją z twórczością innych zasłużonych kompozytorów wydaje się wręcz banalna...Hmm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stazzio Re: Philip Glass IP: *.tcz.pl / 10.25.33.* 09.08.03, 13:43 monk82 napisał: > Tak...muzyka Philipa Glassa jest niezwykła i też jej ostatnio uległem, > zastanawiam się tylko czy oprócz tej nastrojowości, wręcz hipnotycznej > atmosfery jest w niej coś jeszcze. W końcu konstrukcja jego utworów jest dosyć > prosta, a porównując ją z twórczością innych zasłużonych kompozytorów wydaje > się wręcz banalna...Hmm? To oczywiście banał, ale naprawdę trudno jest zrobić rzeczy, które w odbiorze wydają się proste. Muzyka Glassa jest - być może - właśnie taka. W tej prostocie kryje się i kunszt, i uczucie. Uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
monk82 Re: Philip Glass 11.08.03, 19:52 Kupiłem ostatnio płytę z muzyką Glassa do filmu MISHIMA...rzeczywiście niezwykła... Odpowiedz Link Zgłoś