Dodaj do ulubionych

Philip Glass

22.07.03, 22:02
Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat muzyki Philipa Glassa...
Obserwuj wątek
    • cze67 Re: Philip Glass 22.07.03, 22:03
      Niezwykła...
      • Gość: uhm Re: Philip Glass IP: *.media4.pl / 10.7.2.* 22.07.03, 22:36
        Glass jest jednym z moich osobistych faworytów, obok - niektorym moze sie to
        wydac dziwne - My bloody Valentine, Pere Ubu czy Velvet Underground. Zbieram
        jego plyty od dawna, jestem zafascynowany... Poznalem go, jak wiekszosc
        zapewne, ogladajac "Koyaanisqatsi" - od razu zdobyl moje serce - od tamtej
        chwili specyficzna glassowska motoryka ma ogromny wpływ na moje pojmowanie
        muzyki w ogole - a przede wszystkim - na swiadomosc...

Najwazniejsze dla mnie plyty to minimalistyczna opera "Enstein on the beach" i
        przytlaczajace 'music in 12 parts" czyli raczej wczesne rzeczy.. z pozniejszych
        uwielbiam kwartety smyczkowe i plyte na fortepian solo... Ukochany soundtrack
        (oprocz "koyaanisqatsi") "Mishima"

• gaspar4 Re: Philip Glass 22.07.03, 22:39
      Na pewno warta zainteresowania.Na początek polecam "Koyaanisqatsi"
      i "Powaqqatsi"oraz "Nagoyqatsi"-jest to trylogia filmowa z bardzo urozmaiconą
      muzyką Glassa.Co do reszty to proponuję sobie coś wybrać z dyskografii na
      stronie: www.philipglass.com/
      • monk82 Re: Philip Glass 08.08.03, 19:53
        Tak...muzyka Philipa Glassa jest niezwykła i też jej ostatnio uległem,
        zastanawiam się tylko czy oprócz tej nastrojowości, wręcz hipnotycznej
        atmosfery jest w niej coś jeszcze. W końcu konstrukcja jego utworów jest dosyć
        prosta, a porównując ją z twórczością innych zasłużonych kompozytorów wydaje
        się wręcz banalna...Hmm?
        • Gość: stazzio Re: Philip Glass IP: *.tcz.pl / 10.25.33.* 09.08.03, 13:43
          monk82 napisał:

> Tak...muzyka Philipa Glassa jest niezwykła i też jej ostatnio uległem,
          > zastanawiam się tylko czy oprócz tej nastrojowości, wręcz hipnotycznej
          > atmosfery jest w niej coś jeszcze. W końcu konstrukcja jego utworów jest
          dosyć
          > prosta, a porównując ją z twórczością innych zasłużonych kompozytorów wydaje
          > się wręcz banalna...Hmm?

To oczywiście banał, ale naprawdę trudno jest zrobić rzeczy, które w odbiorze
          wydają się proste. Muzyka Glassa jest - być może - właśnie taka. W tej
          prostocie kryje się i kunszt, i uczucie. Uwielbiam.
          • monk82 Re: Philip Glass 11.08.03, 19:52
            Kupiłem ostatnio płytę z muzyką Glassa do filmu MISHIMA...rzeczywiście
            niezwykła...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka