jazzfoxy 16.12.07, 09:20 Pięknie na wiosnę: DeeDee, Cassandra i Angelique - trzy cudowne, czarne głosy. www.jazz.pl./ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sztuka.latania Re: koncerty 2008 17.12.07, 12:43 Adam Pieronczyk zdaje sie jezdzi z jakas wieksza trasa teraz Wiem, ze w styczniu ma zawitac do Trojmiasta Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 cukunft - rozrywkowa muzyka żydowska 20.12.07, 16:31 chlodna25.blog.pl/archiwum/index.php?nid=12213004 ze składu kojarzę pawła szamburskiego (meritum, horny trees) i raphaela rogińskiego (shofar). skojarzenia jak najbardziej pozytywne. wybrałby się ktoś? pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: cukunft - rozrywkowa muzyka żydowska 02.01.08, 21:22 Trasa koncertowa Adama Pierończyka w kwartecie z Anthony'm Coxem...Zapowiada się ciekawie...W Warszawie grają w Tygmoncie,jakoś pod koniec miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: David Murray - cos wspaniałego 06.01.08, 21:34 Posłuchajcie sobie (ściągnijcie za free) tego kawałka z płyty Sacred Ground gdzie Cassandra śpiewa raptem 2 razy. Swietna rzecz! Odpowiedz Link Zgłoś
ewce1 koncerty 2008 12.01.08, 16:34 www.diapazon.pl/PelnaWiadomosc.php?bn=Wiadomosci&Id=729 brawo Katowice! Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: koncerty 2008 12.01.08, 16:50 Czyli Nicole Mitchell zamiast Freda Andersona... Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: koncerty 2008 12.01.08, 20:29 Mazzoll & Arythmic Perfection Data: 31 stycznia Miejsce: Akwarium Jazzarium Godzina: 21:00 bilety 20/40 Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: koncerty 2008 12.01.08, 20:37 na to chetnie wybralbym sie.., a i pora dosyc chrzescijanska.. pozdr pjetrek29 napisał: > Mazzoll & Arythmic Perfection > Data: 31 stycznia > Miejsce: Akwarium Jazzarium > Godzina: 21:00 > bilety 20/40 Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: koncerty 2008 14.01.08, 21:25 wstępnie się namierzam na ten koncert. może jakieś większe grono by się wybrało? pozdr, p kossace napisał: > na to chetnie wybralbym sie.., a i pora dosyc chrzescijanska.. > pozdr > > pjetrek29 napisał: > > Mazzoll & Arythmic Perfection Odpowiedz Link Zgłoś
dahomey Dennis Gonzalez (?) 15.01.08, 10:54 Doszły mnie słuchy, że w marcu ma zawitać wraz ze swoim zespołem do naszego kraju Dennis Gonzalez. Nie mam pojęcia czy brany jest pod uwagę koncert w Warszawie (jak znam życie, szanse są skromne) i jak wysoko zostaną wycenione bilety, ale z czystym sumieniem mogę polecić to wydarzenie (o ile dojdzie do skutku). Sądzę, że można się spodziewać ze strony tego trębacza freejazzu w jego spokojniejszej, łagodniejszej odmianie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: koncerty 2008 25.01.08, 21:28 pjetrek29 napisał: > Mazzoll & Arythmic Perfection > Data: 31 stycznia żeby było trudniej wybrać, 1 i 2 lutego też koncerty firmowane przez Mazzolla: 1 lutego - Bruce Lee Project 2 lutego - Niebieski Lotnik czy ktoś posiada chociaż szczątkową orientację czego można się spodziewać po każdym z projektów? w każdym razie nazwy niezłe pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
pabellos Re: koncerty 2008 25.01.08, 22:19 20 lutego w katowickiej Hipnozie wystąpi trio 100nka z gościnnym udziałem Herba Robertsona!!A 4 dni później Gato Libre z Satoko Fuii. Marzec też się zapowiada pięknie - Nicole Mitchell Trio ( Słyszałem, że Fred Anderson ma poważne problemy ze zdrowiem...To może być powód zmiany, bo to on miał zagrać w marcu.. Mam nadzieję, że dojdzie do siebie i jeszcze kiedyś go w Polsce zobaczymy i usłyszymy live) Tak czy siak - na 20 lutego już ostrzę sobie zęby(uszy) Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: koncerty 2008 25.01.08, 22:57 "Bruce Lee Project" nie znam ale "Niebieski Lotnik" owszem i polecam jak najbardziej, dla fanów "arythmic brain" jak znalazl.. pozdr pjetrek29 napisał: > pjetrek29 napisał: > > Mazzoll & Arythmic Perfection > > Data: 31 stycznia > > żeby było trudniej wybrać, 1 i 2 lutego też koncerty firmowane przez > Mazzolla: > 1 lutego - Bruce Lee Project > 2 lutego - Niebieski Lotnik > > czy ktoś posiada chociaż szczątkową orientację czego można się > spodziewać po każdym z projektów? w każdym razie nazwy niezłe > pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: koncerty 2008 30.01.08, 21:51 i jak tam kossace, wybierasz się na któryś koncert? pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
iminlove Re: koncerty 2008 03.02.08, 11:40 polibius napisała: > I jeszcze Diana Krall .. Kiedy, gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
szczarkey Re: koncerty 2008 26.01.08, 11:33 Peter Brötzmann Quartet (with Mikołaj Trzaska) Gdynia klub Ucho 2008-02-21 Cena biletu: 25/30 zł Odpowiedz Link Zgłoś
ebab Re: koncerty 2008 28.01.08, 10:57 27 kwietnia MIKE STERN BAND featuring DAVE WECKL, ANTHONY JACKSON, BOB FRANCESCHINI MIKE STERN guitar BOB FRANCESCHINI sax ANTHONY JACKSON el. bass DAVE WECKL drums Zielona Góra Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: koncerty 2008 29.01.08, 15:32 A to ciekawe, bo na oficjalnej stronie M. Sterna nie ma wzmianki o tym koncercie. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: koncerty 2008 04.02.08, 15:04 Pink Freud i Marcin Wasilewski Trio graja w tym miesiacu w studiu koncertowym Programu III. Odpowiedz Link Zgłoś
pabellos Re: koncerty 2008 11.02.08, 15:13 W przyszłym tygodniu w Katowickiej "Hipnozie": 100nka + Herb Robertson Gato Libre Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: koncerty 2008 14.02.08, 23:09 Pod koniec marca przyjedzie do Polski fantastyczny kwartet puzonisty Steva Swella Slammin The Infinite. Na razie spośród polskich miast tylko Kraków ( jakże by inaczej ) widnieje obok Wiednia na liście miejsc, w których kapela zagra podczas europejskiej trasy, ale mam nadzieję,że znajdą się na niej następne...Następne, czyli Warszawa rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: koncerty 2008 18.02.08, 20:57 jutro o 21 na chłodnej 25 trio masecki-rogiński-moretti chlodna25.blog.pl/ ja się wybieram, szczęśliwie nie mam żadnego zlecenia na warsztacie, może ktoś jeszcze ma ochotę? pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: koncerty 2008 18.02.08, 21:55 To może być ciekawy koncert - szkoda,że nie mogę. I jaka szkoda,że 30 marca z Murrayem wystąpi Cassandra Wilson! Są przynajmniej dwa argumenty przemawiające za tym,żeby Kwartet zagrał bez żadnych gościnnych posiłków: po pierwsze - bez Cassandry bilety byłyby dwa razy tańsze, a po drugie - bez Casandry koncert byłby dwa razy lepszy. Cóż - te dwa argumenty są chyba wystarczające. Może zrobią chociaż tak, że Casandra wystąpi tylko w drugiej części? A ideałem byłoby, gdyby wystąpiła w tylu kawałkach, w ilu śpiewa na ostatniej płycie Murraya. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: koncerty 2008 19.02.08, 12:00 Ja też nie dam rady w środku tygodnia, za to na koncert Cassandry bardzo się cieszę. Tu info o sobotnim koncercie od Maćka Bielawskiego: TRIFONIDIS ORCHESTRA PREMIERA! 22 luty Chlodna 25 godz:20:00 wstęp 10zł Maciek Trifonidis- compositions,arrrangements,8 string bass,soprano sax Paweł Szamburski-clarinet,bass clarinet Marcin Świderski-soprano sax, flute,malodica Daniel Polkowski-tenor sax Daniel Grzeszykowski-tenor sax Bolek Jezierski-alto sax Łukasz Korybalski-trumpet Jacek Namysłowski-trombone Andrzej Kwiatkowski-accordion Iza Lamik-cello Michał Lamża-double bass Krzysztof Szmańda-drums,percussins Patryk Zakrocki-Percussions, mbira Jarek Kulik-conga Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: koncerty 2008 19.02.08, 16:36 jazzfoxy napisała: > TRIFONIDIS ORCHESTRA zapowiada się super koncert. chyba rozsadzą lokal, bo przecież to maleńki klubik foxy, wybierasz się? a inni? pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: koncerty 2008 20.02.08, 07:51 Ha, to w piątek mamy niezły koncertowy orzech do zgyzienia. Oto trzy możliwości waeszawskiego jazzfana na piątkowy wieczór: 1. Trifonidis Orchestra 2. Pink Freud 3. Dragons Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: koncerty 2008 20.02.08, 18:31 jasiek_natolin napisał: > Ha, to w piątek mamy niezły koncertowy orzech do zgyzienia. Oto > trzy możliwości waeszawskiego jazzfana na piątkowy wieczór: > 1. Trifonidis Orchestra > 2. Pink Freud > 3. Dragons wpadnij na chłodną p Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: koncerty 2008 20.02.08, 13:59 pjetrek29 napisał: > jazzfoxy napisała: > > TRIFONIDIS ORCHESTRA > > zapowiada się super koncert. chyba rozsadzą lokal, bo przecież to > maleńki klubik foxy, wybierasz się? a inni? pozdr, p Wybrałabym się, ale samej mi się nie chce... więc nie wiem czy będę na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: koncerty 2008 20.02.08, 18:28 jazzfoxy napisała: > Wybrałabym się, ale samej mi się nie chce... więc nie wiem czy > będę na pewno. będę na pewno, jeśli Ty będziesz na pewno to jak będzie? p Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: koncerty 2008 22.02.08, 12:15 Jak będzie to już wiadomo 28 lutego Baaba w Hydrozagadce. Nie znam Baaby, jakoś nie miałam okazji, ani tym bardziej praskiego klubu. 28 i 29 lutego Miasto Mania w Fabryce Trzciny. Czy ktoś był? Poleca? Bo wybieram sie na Peszek od dawna... Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: koncerty 2008 22.02.08, 12:50 baaba to totalna zabawa i żonglowanie konwencjami. koncert jest wydarzeniem z pogranicza happeningu. jest trochę baaby na soulseeku, ostatnia płyta to "poope musique". "miasto manię" znam wyłącznie z płyty - bardzo klimatycznej, w sam raz na długie jesienne wieczory. jeżeli to jest pop, to nie mam nic przeciwko popowi pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: koncerty 2008 22.02.08, 14:02 Dzisiaj jednak Chicago...Ktoś wspominał o marcowych koncertach Dennisa Gonzaleza...Ten pan wystąpi w Warszawie aż dwukrotnie, chociaż w Akwarium ( jazzarium akwarium - podobno PSJ awanturuje się,kiedy używa się nazwy Akwarium )to będzie koncert zamknięty. Ale 8 w CSW jak najbardziej otwarty. Cieszę się tym bardziej, że bardzo lubię to miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: koncerty 2008 22.02.08, 19:17 napisz jak koncert dragons 1976. nie znam tego trio, ale opis na stronie aurory zachęcający. swoją drogą, to aurora ma bardzo dobry repertuar, pewnie kiedyś się tam wybiorę. tylko nazwa mnie trochę odrzuca, równie dobrze mogli się nazwać "schleswig holstein" pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: koncerty 2008 22.02.08, 21:37 I kwartał się konczy,a ja nie byłem jeszcze na zadnym koncercie...ech... Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: koncerty 2008 26.02.08, 20:27 Wady koncertu:1 - godzinne opóźnienie,2 - niezbyt liczna publiczność ( zresztą w Warszawie publiczność dopisuje tylko na darmowych koncertach) Zalety:jest jedna zaleta - sama muzyka, i to nie tylko drapieżnych smoków, ale i polskiego supportu, tria Zimpel-Traczyk-Rasz. Perkusista grał niczym sam Jay Rosen. Płyty tych zespołów można kupić w Multikulti. Niesą drogie, a warto, myzycy młodzi i już całkiem nieźli. Na pewno jeszcze o nich usłyszymy. www.multikulti.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
dahomey Dennis Gonzalez 26.02.08, 23:00 Jakiś czas temu o tym wydarzeniu wspominałem. Dziś już z pewnością szerokiemu gronu wiadomo, że trasa dojdzie do skutku. Parę słów o koncercie (bo drugi, w Akwarium, jest zamknięty) 08 marca w Centrum Sztuki Współczesnej w Warszawie. Może się przydać, bo w CSW nic do tej pory nie wiedzieli o tej sprawie. Zasięgnąwszy więc informacji u źródła, spieszę zapodać, że bileciki mają kosztować 30zł, co stanowić powinno, jak mniemam, nieodpartą pokusę dla Naszej Jazzowej Braci. Do nabycia przed koncertem pewnie, a można też wcześniej w Rubiconie na Marszałkowskiej. Ma być jakiś support, start o 20, ale dla pewności trzeba zdecydowanym głosem pytać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dawidu Re: koncerty 2008 23.02.08, 21:32 BRAD MEHLDAU TRIO - wroclaw, 8.marca 2008r. 18:00. www.jnofestival.pl k o n i e c z n i e Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: koncerty 2008 29.02.08, 21:09 poniedziałek Plan B przy Placu Zbawiciela 20:00 - Trio Trzaska-Gasser( uwaga,kobieta)-Zerang bilety 30, w przedsprzedaży 20 Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: koncerty 2008 02.03.08, 23:39 11.03.2008- Indigo trio: Nicole Mitchell-fl,Harrison Bankehead-b,Hamid Drake-dr.zapowiada sie bardzo groznie...Szkoda,ze tak daleko od mojego domu;szkoda,ze we wtorek...ach,poszedlbym...bilecik tylko 35 zl...Masakra...tzn.Hipnoza-jazz klub "Hipnoza"-kolejny swietny koncert w tym miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: koncerty 2008 02.03.08, 23:45 Nicole Mitchell raz jeszcze- z zespolem"Black Earth Strings", odwiedzi w kwietniu 4 miasta:Torun,Poznan(jakze by inaczej...),Wroclaw i Krakow... Odpowiedz Link Zgłoś
malyzna Re: koncerty 2008 15.04.08, 09:17 Nicole we wro juz za chwileczke, juz za momencik 25 kwietnia o 20.00 w Firleju, przypominam, co by zaden wroclawianin nie przeoczyl, pozdrowki Odpowiedz Link Zgłoś
woody1 Re: koncerty 2008 07.03.08, 01:08 wybieram się z Bydgoszczy na kocerty A.Kidjo i Kassandry ,chętnie zabiorę fana(kę) Odpowiedz Link Zgłoś
woody1 Re: koncerty 2008 07.03.08, 01:12 woody1 napisał: > wybieram się z Bydgoszczy na kocerty A.Kidjo i Kassandry ,chętnie zabiorę fana > (kę) chętni piszcie woody1@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: koncerty 2008 07.03.08, 08:29 Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski w Warszawie 8.03.08, godz. 20.00, Galeria Laboratorium - Dennis Gonzales & Yells at Eels feat. Rodrigo Amado (USA) - Małe Instrumenty (PL) www.maleinstrumenty.pl/ Pierwszy set ma zagrać Gonzales a drugi Małe Instrumenty. "Małe Instrumenty są zespołem poszukującym nowych brzmień przy użyciu unikalnych instrumentów - "używamy małych instrumentów profesjonalnych jak i tych dziecięcych lub naiwnych. W naszej bogatej kolekcji znajdują sie także przedmioty, które instrumentami być niby z funkcji nie powinny lecz dźwięk jednak wydają..." piszą o sobie członkowie zespołu (Maciek Bączyk, Jędrek Kuziela, Maciek Markowski, Tomek Orszulak, Marcin Ożóg, Paweł Romanczuk)." Ceny biletów: w przedsprzedaży 30zł - kasa CSW, sklep muzyczny ul. Marszałkowska 8, shortcut.pl w dniu koncertu 35zł - kasa CSW ja się wybieram.., ktos jeszcze? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: koncerty 2008 08.03.08, 10:30 Grzechem byłoby nie skorzystać z tak rzadkiej okazji:ciekawy koncert w Warszawie za niewygórowaną cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: koncerty 2008 08.03.08, 10:33 26 października - Katowice 27 października - Wrocław Marc Ribot Trio ! Marc Ribot Henry Grimes Chad Taylor A Warszawa? Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: koncerty 2008 08.03.08, 14:10 ja niestety zgrzeszę - w sensie nie dam rady. napiszcie jak było. pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: koncerty 2008 12.03.08, 12:50 Szkoda, że nikt nie napisał jak było na Gonzalesie i Bielskiej Zadymce... Wczoraj słyszałam w jazz radiu zachwyty nad koncertem Brada Mehldau. Odpowiedz Link Zgłoś
bigkatt Re: koncerty 2008 13.03.08, 14:34 A o koncercie Agi Zaryan, który odbył się w styczniu w Second Life też nikt nie wspomniał. A to było wydarzenie! Muzyka przednia i innowacyjna przestrzeń! Dla wszystkich, którzy nie mieli okazji tam być wklejam linki pl.youtube.com/watch?v=Xt-qyShYZyo pl.youtube.com/watch?v=9ta16KCf37k pl.youtube.com/watch?v=y-zU5FEYOK8 pl.youtube.com/watch?v=xqZVErlRe70 Odpowiedz Link Zgłoś
bigkatt Re: koncerty 2008 13.03.08, 14:38 A ja wam przesyłam linki do nie codziennego koncert jazzowego, który juz teraz jestem w stanie zaliczyć do topowych wydazen 2008 roku. Przed Państwem Aaaaggaa Zarryyyann!! pl.youtube.com/watch?v=Xt-qyShYZyo pl.youtube.com/watch?v=9ta16KCf37k pl.youtube.com/watch?v=y-zU5FEYOK8 pl.youtube.com/watch?v=xqZVErlRe70 Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 robotobibok 14.03.08, 20:02 Robotobibok CSW - Centrum Sztuki Współczesnej, Warszawa sobota, 29 marca start: 20.00, wstęp: 20-25 PLN www.aktivist.pl/wydarzenie/eventId,358601,robotobibok-wydarzenie.html Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: robotobibok 15.03.08, 09:20 I ja!!! Tym bardziej, że słabo znam ich muzykę. A po koncercie idziemy na browar )) Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: robotobibok 15.03.08, 13:56 nie to żebym nie lubił robotaobiboka, ale ten browar mnie przekonał ostatecznie )) pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: robotobibok 17.03.08, 23:02 czyli jest nas troje.., super!., ktos jeszcze? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: robotobibok 18.03.08, 14:15 Jak tak dalej pójdzie, to zrobi się z tego zlot Jak koncert Gonzalesa? Chyba nie pisałeś? Za to w czerwcu Bob Dylan w warszawskiej Stodole za jedyne 240 PLN, a w lipcu w kongresowej (jeśli się nie zawali) Lou Reed. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: robotobibok 18.03.08, 21:46 A ja mogę odpowiedzieć? Kossace był bardzo zadowolony z koncertu, kupił dwie płyty, na czym i ja w części skorzystałem ( dzięki !). Czy to nie piękne w jazzie,że idzie sie na koncert kolesi, z których tylko jednego, lidera, trochę się wcześniej znało i słuchało, a oni grają tak,że aż dech zapiera? No i odkryłem kolejnego świetnego saksofonistę! Rodrigo Amado from Portugal. A ktoś mógłby pomysleć, że w Portugalii to tylko fado... Był na tym świetnym koncercie jeden szczególnie zabawny moment;otóż Gonzalez właśnie skończył jedną z tych swoich dyskretnych solówek i chciał,żeby Amado zaczął grać. A ten ,przytulony do swojego saksofonu, z zamkniętymi oczami i pochyloną głową, zdaje się być pogrążony w jakimś półśnie. Więc Gonzalez jak mu nie ryknie trąbką takim krótkim, ostrym, wysokim dźwiękiem, że biedy Amado natychmiast wybudził się z tego swojego osobliwego zasłuchania i natychmiast ruszył w tan. Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: robotobibok 19.03.08, 10:29 tak było... kontrabasista (jak on mial na imię? napewno gonzales) też był niezły, pogrążony raczej w transie niźli w półśnie.., perkusista bardzo dynamiczny, nazywał sie chyba stefan gonzales. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: robotobibok 20.03.08, 14:01 żałuję, że nie mogłam być, teraz już nie odpuszczę Jasieńku a co z koncertem Shortera? Wybrałeś się do Bielska? Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah koncerty 2008 20.03.08, 17:20 Jeszcze w tym roku nie bylem na zadnym koncercie...wstyd sie przyznac ,ale taka jest prawda....III kwartał się kończy,a tu nic...w ostatni weekend w Lublinie grali Jorgos Skolias z Bronkiem Duzym...40 pln za wjazd,deszcz i moja choroba sprawiły,ze nie poszedłem.... Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: robotobibok 25.03.08, 23:42 jasiek_natolin napisał: > Pewnie,że się wybrałem. To napisz,jak było... Chyba,ze nie ma słow ,ktore mogłyby to opisac... Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: robotobibok 30.03.08, 10:05 Nie był to niestety koncert tak znakomity jak w Warszawie. Kwartet zagrał tak jak zwsze gra, czyli niby to samo, ale jednak zupełnie inaczej. Tym razem jednak czterej panowie długo poszukiwali odpowiedniego pasa startowego do odpalenia swojej muzycznej rakiety. Udało się to dopiero w drugiej części koncertu,więc dopiero ostatnie 20-30 minut to było to,czego od takiego bandu można oczekiwać.Tak więc koncert bardzo dobry,ale... Inna sprawa to organizacja. Pomijam już niesamowity ścisk( miałem miejsce stojące na czymś w rodzaju balkonu, ale przynajmniej widoczność była znakomita), ścisk przewyższający nawet to,co dzieje się na najbardziej zatłoczonych koncertach podczas Jazzu na Starówce, bo rozumiem, że organizatorzy chcieli sprzedać jak najwięcej biletów, a większą i lepiej przystosowaną do koncertów salą nie dysponowali.Ale co najmniej uśmiech wywołało wręczanie Shorterowi jakichś nonsensownych pucharów albo zapowiedź konferansjera, że trzeba jeszcze poczekać, że koncert rozpocznie się za 10 minut,bo mistrz koncentruje się jeszcze w garderobie, bo mistrz potrzebuje jescze dziesięciu minut na wyciszenie.Przydałoby się trochę mniej tego nabożeństwa... Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: robotobibok 30.03.08, 10:09 No a przez tę wycieczkę do Bielska nie mam teraz kasy na dzisiejszy koncert Murraya. Pozostaje tylko nadzieja, że "dzięki" Kasandrze nie będzie to koncert tak znakomity,jak latem na Starówce. Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: robotobibok 28.03.08, 13:56 jazzfoxy napisała: > Jak tak dalej pójdzie, to zrobi się z tego zlot to jak z tym zlotem, nie przeszła Wam ochota? ja już przygotowałem miotłę pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: robotobibok 28.03.08, 14:22 pjetrek29 napisał: > jazzfoxy napisała: > > Jak tak dalej pójdzie, to zrobi się z tego zlot > > to jak z tym zlotem, nie przeszła Wam ochota? ja już przygotowałem > miotłę pozdr, p ja będę! Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: robotobibok 28.03.08, 15:12 jazzfoxy napisała: > ja będę! skoro tak, to spuszczam klienta na bambus i mam sobotni wieczór wolny pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: robotobibok 28.03.08, 15:28 pjetrek29 napisał: > skoro tak, to spuszczam klienta na bambus i mam sobotni wieczór > wolny pozdr, p ja robię sobie koncertowy weekend, będę bez miotły, ewentualnie mogę przylecieć na rurze od odkurzacza Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: robotobibok 28.03.08, 17:05 jazzfoxy napisała: > ja robię sobie koncertowy weekend, będę bez miotły, ewentualnie > mogę przylecieć na rurze od odkurzacza ok, będę wypatrywał rury od odkurzacza, dobierz sobie jakąś odświętną końcówkę spotykamy się w środku? i ciekawe czy kossace się wybiera? a może ktoś jeszcze? pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: robotobibok 28.03.08, 20:00 pjetrek29 napisał: i ciekawe czy kossace > się wybiera? a może ktoś jeszcze? jasne, ,że sie wybieram. Zastanawiam sie tylko nad środkiem transportu do miejsca przeznaczenia. Jeśli w grę wchodziłaby jeszcze jakas krótka posiadówa niekoniecznie o suchym pysku, to skorzystam z komunikacji miejskiej... czekam na sugestie.. i pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: robotobibok 28.03.08, 22:53 kossace napisał: > Jeśli w grę wchodziłaby jeszcze jakas krótka posiadówa > niekoniecznie o suchym pysku... jestem chętny pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: robotobibok 29.03.08, 00:16 pjetrek29 napisał: jestem chętny .. i wszystko jasne ;-b pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: robotobibok 29.03.08, 18:04 kossace napisał: > .. i wszystko jasne ;-b to do zobaczenia za 2 godziny pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: robotobibok 30.03.08, 15:58 i jak tam - wyspaliście się? kossace, jak się udał jogging do autobusu? a może ktoś napisze swoje wrażenia z koncertu? pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: robotobibok 31.03.08, 14:59 pjetrek29 napisał: > i jak tam - wyspaliście się? kossace, jak się udał jogging do > autobusu? a może ktoś napisze swoje wrażenia z koncertu? pozdr, p nie wyspałam się, za to w niedzielę wybrałam się do kina, wrażenia z koncertu pozytywne, ale chyba sam musisz napisać więcej Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: robotobibok 02.04.08, 22:03 jazzfoxy napisała: > wrażenia z koncertu pozytywne, ale chyba sam musisz napisać > więcej jakoś nie mam weny, a poza tym dopadły mnie niezmiennie pilne książki generalnie też pozytywnie pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 trifonidis orchestra 26.03.08, 21:35 teatr rozmaitości, 28 kwietnia, 20.00 profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=151601506 Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: trifonidis orchestra 30.03.08, 10:14 Wczoraj byłem w kinie na "Hamlecie" i w czasie seansu własne impresje na temat filmu na żywo grali Bielawski i Szamburski. I to jak grali! Ekstraklasa. Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: trifonidis orchestra 30.03.08, 12:11 jasiek_natolin napisał: > Wczoraj byłem w kinie na "Hamlecie" i w czasie seansu własne > impresje na temat filmu na żywo grali Bielawski i Szamburski. I to > jak grali! Ekstraklasa. mam nadzieję, że nie hamletyzowali za bardzo a tak serio, to na pewno był to kawałek dobrej muzy. pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
ewce1 Pink Freud 08.04.08, 08:46 Dziś w Białymstoku gra Pink Freud. Bardzo się cieszę, że na swojej trasie koncertowej zechcieli umieścić też moje miasto, bo niezbyt wiele się tu dzieje. Kolejne cztery dni grają w Warszawie, a potem jeszcze Oleśnica, Wrocław i Gdańsk. Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: Trifonidis Orchestra 25.04.08, 19:10 pjetrek29 napisał: > teatr rozmaitości, 28 kwietnia, 20.00 no wlasnie a ja dzisiaj otrzymalem maila z zalaczonym ponizej info.., moze warto by sie wybrac... .." Trifonidis Orchestra 28 kwietnia, poniedziałek, godz 19.30 TR Warszawa, ul Marszałkowska 8 bilety 30, 35 zł rezerwacja 022 480 80 08 Trifonidis Orchestra to znacznie więcej niż big band jazzowy. 16 osobowy skład formacji zobowiązuje do zachowania charakterystycznej orkiestrowej formy, ale twórca przedsięwzięcia sprytnie unika ortodoksji. Jazz, grooves, funk, ethno i eksperyment przenikają się w twórczości T.O. gładko nie budząc podejrzeń o muzyczną indolencję muzyków formujących zespół. To doświadczeni, acz młodzi ludzie wywodzący się z różnych środowisk muzycznych,. Łączy ich chęć przełamywania granic gatunkowych a także specyficzne poczucie estetyki - z jednej strony umiłowanie do koronkowych i trudnych aranżacji, a z drugiej potrzeba wyrażania się poprzez improwizację. Założycielem, kompozytorem, aranżerem i organizacyjnym przewodnikiem Trifonidis Orchestra jest muzyczny omnibus , grający na licznych instrumentach Maciej Trifonidis Bielawski. Muzyka orkiestry przywodzi na myśl dokonania różnych formacji – Groove Colective, Dirty Dozen Brass Band, Brooklyn Funk Essentials czy najlepszych jazzowych big bandów tworzących w różnych muzycznych epokach. Dotychczas zespół zagrał nieliczne aczkolwiek spektakularne koncerty, m.in. niezapomniany występ podczas 6-tego Święta Niemego Kina (T.O. do filmu „Droga Silnych” reż. Frank Capra). Pierwsza płyta formacji ukaże się już niebawem – jej premiera zapowiedziana jest na maj 2008r (utwory zwiastujące nadejście płyty na www.myspace.com/trifonidis) Maciek Trifonidis- compositions,arrrangements,8 string bass,soprano sax Paweł Szamburski-clarinet,bass clarinet Marcin Świderski-soprano sax, flute,malodica Daniel Polkowski-tenor sax Daniel Grzeszykowski-tenor sax Bolek Jezierski-alto sax Łukasz Korybalski-trumpet Jacek Namysłowski-trombone Katarzyna Federowicz- vocal Sorbee Sorbiani-guitars,fx Andrzej Kwiatkowski-accordion Igor Przebindowski-vibraphone Iza Lamik-cello Michał Lamża-double bass Krzysztof Szmańda-drums,percussins Jarek Kulik-conga www.myspace.com/trifonidis video: www.youtube.com/watch?v=m2SoW3k_8rA .." pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: Trifonidis Orchestra 25.04.08, 22:20 kossace napisał: > ...moze warto by sie wybrac... > Trifonidis Orchestra > 28 kwietnia, poniedziałek, godz 19.30 zdecydowanie dzięki za info o możliwości rezerwacji czy można się dopisać do listy mailingowej? pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: Trifonidis Orchestra 28.04.08, 15:56 normalnie mam jakiegoś pecha jeśli chodzi o trifonidis orchestra. poprzednim razem miałem gorączkę, a teraz tyle rzeczy na głowie, że nie wiem jak się pozbierać przed środowym wyjazdem w góry. pozdrawiam wszystkich, którzy się wybierają na koncert i życzę odjazdowych wrażeń pozdr, p ps. ale następnym razem, to już się na pewno wybiorę p ps2. gdyby ktoś chciał, to jest bilet zarezerwowany na moje nazwisko, do kupienia najdalej pół godziny przed koncertem. p Odpowiedz Link Zgłoś
miles9 Re: koncerty 2008 14.04.08, 21:51 Al Foster Quintet zagra 24 kwietnia w Filharmonii Szczecińskiej, w ostatniej chwili kupiłem bilety i "dzielę się z Wami swoim szczęściem". m9 Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: koncerty 2008 16.04.08, 12:40 Zazdroszczę. W Warszawie nie zagra. Zazdroszczę też wrocławianom kolejnego Przeglądu Piosenki Aktorskiej. Nigdy nie byłam... Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Bill Evans-"Soulgrass"-Warszawa, 26.04. czy 17.04.08, 12:23 ktos wie, gdzie dokladnie zagraja? Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: Bill Evans-"Soulgrass"-Warszawa, 26.04. czy 17.04.08, 20:45 O kwietniu nic nie wiem, ale 19 mają mają zagrać w Tygmoncie... Wygląda na to,że Warszawa wreszcie doczekała się inbteresującej koncert-budy! 22 kwietnia i 12 maja kolejne ciekawe koncerty CSW. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: Bill Evans-"Soulgrass"-Warszawa, 26.04. czy 19.04.08, 11:49 jasiek_natolin napisał: > O kwietniu nic nie wiem, ale 19 mają mają zagrać w Tygmoncie... > > Wygląda na to,że Warszawa wreszcie doczekała się inbteresującej > koncert-budy! > 22 kwietnia i 12 maja kolejne ciekawe koncerty CSW. A jakie to koncerty, bo na tej stronie trudno cokolwiek odczytać... U Adamiaka też coś się dzieje. W klubie Krab (ktoś zna?) i w maju Robotobibok. Poza tym coraz więcej o WSJD. Dziś na Próżnej Roginski i Trzaska. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: Bill Evans-"Soulgrass"-Warszawa, 26.04. czy 20.04.08, 18:09 Zbigniew Karkowski ( ale jazzu to on na pewno nie zagra ) i Kobby Israelite. Klub Krab? A poza tym duet Ken Vandermark-Tim Daisy w Planie B ( 19 maja ) Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: Bill Evans-"Soulgrass"-Warszawa, 26.04. czy 20.04.08, 18:37 O Karkowskim czytałam. Chodzi o zespół Krab, myslałam że ktoś zna... Chyba wreszcie wybiorę się na Vandermarka. Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: Bill Evans-"Soulgrass"-Warszawa, 26.04. czy 07.05.08, 12:36 jazzfoxy napisała: > Chodzi o zespół Krab, myslałam że ktoś zna... Krab to agencja koncertowa, promuje m.in. EMPE3, miała stały dzień w Akwarium. www.krab.pl/info/index.html a w ogóle, to na co się wybieracie w maju? Koby Israelite wygląda zachęcająco, Vandermark też kusi, no i Bill Evans - nie wiadomo co wybrać pozdrawiam pjetrek Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: Bill Evans-"Soulgrass"-Warszawa, 26.04. czy 07.05.08, 13:39 pjetrek29 napisał: > a w ogóle, to na co się wybieracie w maju? Koby Israelite wygląda > zachęcająco, Vandermark też kusi, no i Bill Evans - nie wiadomo co > wybrać > idź na całość!, idź na całość! pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
koss.ania Re: Bill Evans-"Soulgrass"-Warszawa, 26.04. czy 07.05.08, 14:40 kossace napisał: idź na całość!, idź na całość! Bravo, właśnie oplułam monitor, heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: Bill Evans-"Soulgrass"-Warszawa, 26.04. czy 07.05.08, 16:08 kossace napisał: > idź na całość!, idź na całość! gadać to łatwo - daj dobry przykład )) pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
koss.ania A w Zakopcu... 18.04.08, 11:02 Zakopiańska Wiosna Jazzowa, festiwal który jest integralną częścią United Europe Jazz Festival. Festiwal odbędzie się w dniach 26 kwietnia – 4 maja 2008r. Gwiazdami tegorocznej edycji festiwalu będą m.in.Bill Evans Orchestra (USA),Chris Barber (GB) Z imprez towarzyszących m.in. Wystawa plakatu jazzowego.. Muszę przyznać, nie wiedziałam że Zakopane ma swój własny festiwal jazzowy-fajnie, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Grencso Bio Kollektiv (HUN) 25.04.08, 18:39 sobota 26.04, 20.00, wjazd 10 zł www.planbe.pl/www.myspace.com/grencsobiokollektiv w planie b zaczyna się robić międzynarodowo. nagrania na myspace całkiem zachęcające, ale nie wiem czy dam radę. pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: Grencso Bio Kollektiv (HUN) 25.04.08, 18:40 sorry, coś mi się potentegowało www.myspace.com/grencsobiokollektiv Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: Grencso Bio Kollektiv (HUN) 25.04.08, 18:41 do trzech razy sztuka )) www.myspace.com/grencsobiokollektiv Odpowiedz Link Zgłoś
ewce1 Francesco Bearzatti 27.04.08, 21:23 Francesco Bearzatti Tinissima Quartet "Suite for Tina Moldotti". Po prostu wspaniała! To moja płyta na wiele tygodni. A tu recenzja: freejazz-stef.blogspot.com/2008/04/francesco-bearzatti-tinissima-quartet.html Odpowiedz Link Zgłoś
ewce1 Re: Francesco Bearzatti 27.04.08, 21:27 ewce1 napisała: > Francesco Bearzatti Tinissima Quartet "Suite for Tina Moldotti". Po prostu wspa > niała! To moja płyta na wiele tygodni. > > A tu recenzja: freejazz-stef.blogspot.com/2008/04/francesco-bearzatti-tinissima-quartet.html Ten post miał się oczywiście znaleźć w "płycie tygodnia", ale niech już tu pozostanie, z nadzieją, że może Francesco Bearzatti zawita do nas na jakieś koncerty Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: weekend majowy 29.04.08, 10:07 polećcie na jaki koncert w Warszawie wybrać się ze znajomymi w te majowe dni? Macie jakieś typy? Odpowiedz Link Zgłoś
miles9 The Klezmatic w Szczecinie 07.05.08, 18:51 W następnym tygodniu- 14 maja na Zamku Książąt Pomorskich zagra The Klezmatic. Mam w planie posłuchać nowojorczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: Noc Muzeów 08.05.08, 13:33 Pjetrek to jeszcze Ci dorzucę - Noc Muzeów. Rozpocznie się koncertem Urszuli Dudziak na Rynku Starego Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: Noc Muzeów 08.05.08, 15:33 dzięki, koncert bardzo interesujący - spróbuję dotrzeć pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania w Szczecinie to jeszcze Mike Stern/ Dave Weckl :) 08.05.08, 14:26 w maju zreszta Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania w Szczecinie to jeszcze Mike Stern/ Dave Weckl :) 08.05.08, 14:27 w maju zreszta Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania to powyzej zdublowalo sie niechcacy, 08.05.08, 14:29 za pierwszym razem nie wyswietlilo sie i myslalam, ze sie nie zapisalo, to napisalam jeszcze raz Sorki - prosz eo usuniecie jednego wpisu, jesli to mozliwe - szkoda ze to forum nie ma opcji zmian swoich postow Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Polpo Motel 19.05. 17.05.08, 15:18 dostalem info na maila, przekazuje dalej, moze ktos bedzie zainteresowany... (poczatek cytatu)..." Polpo Motel 19 maja, poniedziałek godzina 20.00, TR Warszawa, ul. Marszałkowska 8 bilety 30, 35 rezerwacja pod numerem tel 22 480 80 08 Polpo Motel tworzy dwojka muzkow wywodzacych sie ze skrajnie roznych swiatow. Olga Myslowska jest klasycznie wyksztalcona spiewaczka, uczyla sie miedzy innymi u Emmy Kirkby, Paula Esswooda, Jamesa Oxleya i Olgi Pasiecznik. Ma na swoim koncie wystepy w prestizowych salach koncertowych (Filharmonia, Studio Koncertowe S1 Polskiego Radia) i jako solistka wspolpracje z wieloma zespolami speccjalizjacymi sie w stylowym wykonywaniu muzyki baroku, jest rowniez zapraszana do udzialu w prawykonaniach utworow muzyki wspolczesnej. jednak na potrzeby Polpo Motelu uzywa zwyklego, nieoperowego glosu oraz jest autorka tekstow piosenek. Daniel Pigonski byl klawiszowcem w zespole Pustki, jest wspolzalozycielem zespolu Elektrolot, w ktorym wspolpracowal z Bartkiem Weberem oraz z Maria Peszek. Zajmuje sie rowniez tworzeniem muzyki do teatru, byl zapraszany przez takich rezyserow jak Piotr Cieplak, Michal Borczuch, Arkadiusz Tworus czy Piotr Lachmann. W Polpo Motelu gra na malych keyboardach Casio. W 2007 roku Polpo Motel byl nominowny do nagrod "Miazgi" mgazynu Pulp w kategoriach: nalepiej Wygladajacy zespol oraz nastepna Duza Rzecz. Ich piosenki sa polaczeniem absurdalnej elektroniki, estetyzujacego wokalu i groteskowych tekstow. Muzycy, na okreslenie swojego stylu, ukuli wyrazenie "eklektronika". Poza tym deklaruja, ze sa zespolem kieszonkowym, bo razem z calym sprzetem sa w stanie sie zmiescic w sportowym kabriolecie. "...z entuzjazmem, jako pierwsza, oglaszam narodziny gwiazdy, jeszcze zanm wyda pierwsza plyte i zanim ini recenenci sie zachwyca. A to nieuniknione, bo na pierwszy rzut oka widac, ze Polpo Motel to cos pierwszego, nowego, czego jeszcze nie bylo, do niczego innego niepodobne. (...) Jego piosenki sa piekne jak spotkanie na stole prosektoryjnym maszyny do szycia i parasola" - Paulina Reiter, "Gazeta Wyborcza" "W ich piosenkach nic nie jest oczywiste, infantylność i beztroska współistnieją z groteską i melancholią. Jak można przeczytać na ich Myspace'ie: "Kardynał Richelieu spotyka New Kids on the Block". Nic dodać, nic ująć." - portal cjg.gazeta.pl "Klawiszowiec związany z Elektrolotem i Pustkami oraz sopranistka łączą awangardę, dziwaczną elektronikę, dziecięce melodyjki, depresyjny jazz, a momentami nawet barokową koloraturę." - portal nowamuzyka.pl "On jest wirtuozem małych pseudokeyboardowych zabaweczek, porywanych dzieciom jego znajomych. Ona jest songwriterką i użycza swojego barokowego glosu zderzenie dwóch odmiennych światów, powstaje rzecz nad wyraz awangardowa i ponadczasowa, nowoczesność doskonale mieszająca się z tradycją. Muzyczny postmodernizm czystej krwi." - Lukasz Dolata, "Pulp" www.myspace.com/polpomotel ..." (koniec cytatu) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: Urszula Dudziak 18.05.08, 13:26 byłem wczoraj na koncercie polecanym przez Jazzfoxy na rynku starego miasta. artystka we wspaniałej formie, wrażenie piorunujące. bardzo fajny zespół towarzyszący, podobał mi się zwłaszcza Jan Smoczyński na klawiszach i akordeonie zelektryfikowanym. oprócz świetnej muzyki, dowcipna konferansjerka, przykładowy cytat: "będę śpiewać dopóki... się nie nauczę" koncert w plenerze przypomniał mi, że zbliża się lato, a wraz z nim wsjd i jazz na starówce, i jest to bardzo miła okoliczność )) pozdr, p ps. kto się wybiera na vandermarka? czy jest szansa na bilety przed samym koncertem? Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Urszula Dudziak 18.05.08, 22:55 A grał Tomek Krawczyk (gitara)? Bardzo go lubię. Z innej beczki: idzie ktoś z Was na PJ Harvey? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: Urszula Dudziak 19.05.08, 09:45 winoman napisał: > A grał Tomek Krawczyk (gitara)? Bardzo go lubię. z tego co pamiętam - Rafał Cichy. grał zresztą dosyć cicho, ale to raczej kwestia nagłośnienia, a nie nazwiska > Z innej beczki: idzie ktoś z Was na PJ Harvey? jeśli o mnie chodzi, to nie. zresztą PJ Harvey znam bardzo mało, właściwie tylko piękną piosenkę "Ballad of the Soldier's Wife" z płyty "September Songs - The Music of Kurt Weil". ale za to znam i bardzo lubię film "A teraz z zupełnie innej beczki" (Monty Python) pozdrawiam pjetrek Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: Urszula Dudziak 20.05.08, 11:11 Na PJ Harvey też się nie wybieram, choć na pewno warto. Słabo znam jej muzykę. Bliżej mi do Lou Reeda. Nie byłam ani na Uli, ani na Pink Freud. Napiszcie jak było na Vandermarku? Dziś koncert w Parku Żeromskiego, nawet nie wiedziałam że się tam odbywają. Dziś zagra Maseli i Ścierański. Tu link: www.jazzradio.pl/koncerty.php?group=CONCERT&TID=703 31 maja za darmo zagra pod PKiN Sinead O'Connor. Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: Urszula Dudziak 21.05.08, 23:19 jazzfoxy napisała: > Napiszcie jak było na Vandermarku? ja też nie byłem > 31 maja za darmo zagra pod PKiN Sinead O'Connor. na placu piłsudskiego o 20.00 voo voo - też za darmo pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Garbarek znowu w Polsce 26.05.08, 21:33 www.jazzrazporaz.pl/aktual_garbarek.htm poszedłbym, nie powiem. najtańsze bilety w kongresowej po 75 zeta, tanio nie jest, ale też nie jakoś dramatycznie. pozdr, p Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: koncerty 2008 03.06.08, 20:26 Cafe Kulturalna: W piątek (06.06) o godz. 21:00 zapraszamy na koncert duetu KINIOR & MAKARUK Włodzimierz Kiniorski : sax, wokal, perkusjonalia, Dariusz Makaruk : live electronic, syntezatory, samplery Odpowiedz Link Zgłoś
miles9 Re: koncerty 2008 18.07.08, 22:23 Właśnie wróciłem z koncertu Krystyny Prońko. Jestem pod wrażeniem, to jedna z niewielu Pań w naszym pięknym kraju, która potrafi śpiewać. m9 Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: koncerty 2008 25.08.08, 21:41 niezbyt jazzowo, ale wpisuję, bo koncert wart polecenia. wojtek waglewski i bartek "boruta" łęczycki "koncert z koksem" (cokolwiek to znaczy), 27 sierpnia, pałac na wodzie, bilety po 2 dychy Odpowiedz Link Zgłoś
koss.ania Re: koncerty 2008 26.08.08, 20:14 Tricphonix zagra 30 sierpnia w Time Cafe.(Łorsoł) Godz. 21.00 Wjazd-10 zeta Ktoś tam już był? Jak wrażenia? Co to za lokal? Może by się tak wybrać po Marylin Mazur? Powinnam się zjawić na Rynku Starego Miasta. Foxy, wiem, że będziesz. Pjetrek na 99%, ktoś jeszcze się wybiera? Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: koncerty 2008 27.08.08, 09:20 Jeszcze tam nie dotarłam. Jeśli będę na Starówce sama i zbierze się większa ekipa, to chętnie pójdę do Time Cafe. 31 sierpnia w wytwórni wódek Koneser - Pink Freud, wejście gratis. Odpowiedz Link Zgłoś
koss.ania Re: koncerty 2008 27.08.08, 10:03 Za Pink Freud też się już stęskniłam, nie dość że za darmo, to jeszcze co za urocza nazwa miejsca) Gdzie ta wytwórnia? jazzfoxy napisała: > Jeszcze tam nie dotarłam. Jeśli będę na Starówce sama i zbierze się > większa ekipa, to chętnie pójdę do Time Cafe. > 31 sierpnia w wytwórni wódek Koneser - Pink Freud, wejście gratis. > Odpowiedz Link Zgłoś
koss.ania Re: koncerty 2008 27.08.08, 10:12 Dobra, już zagooglałam 31|08 19:00 KONCERT: Pink Freud, wstęp wolny Miejsce koncertu: Centrum Kultury w dawnej Wytwórni Koneser, ul. Ząbkowska 27/31 (wejście od bramy głównej w prawo, za Magazynem 1) Dla niedowiarków zapodaję linka: www.latokonesera.pl/?strona=muzyka&event=121#121 Ps. Swoją drogą darmowy koncert Pink Freud to naprawdę miła niespodzianka, z reguły raczej się biletują Odpowiedz Link Zgłoś
klubfilmowy 18.09. Ucho, Gdynia - Laboratorium 03.09.08, 14:43 Legenda polskiego jazz-rocka lat 70. wraca na scenę po sukcesie wydanego ostatnio dziesięciopłytowego box-u Laboratorium Anthology 1971-1988. Nagrania wszystkie. Laboratorium, grupa która w połowie lat 70. minionego stulecia była u szczytu sławy, a niektórzy nawet twierdzili, że jest najpopularniejszym zespołem jazzrockowym w Europie, teraz powraca na estrady krajowe i zagraniczne. O początkach kariery Laborki można mówić dopiero od 1972 roku, kiedy to na festiwalu Jazz nad Odrą zdobyli drugie miejsce za Jazz Carriers, by w rok później tryumfować wspólnie z Kwartetem Henryka Słaboszowskiego. Te sukcesy otworzyły krakowskim muzykom drogę nie tylko do nagrania pierwszej płyty (w klubie płytowym PSJ z serii "Biały Kruk Czarnego Krążka"), ale i dały wstęp na krajowe i światowe estrady. W rozwoju artystycznym Laboratorium zachowało pewną konsekwencję. Zmieniał się skład osobowy grupy, zmieniały się instrumenty, ale zawsze i wszędzie była to "ta Laborka". Filarami owej Laborki, od samego początku do dziś, byli dwaj koledzy z lat dziecięcych, z tej samej ulicy i tych samych szkół, Janusz Grzywacz i Marek Stryszowski. Stryszowski. Te dwie, bez wątpienia, muzyczne indywidualności szły obok siebie w rozwoju artystycznym tak długo, jak było im "po drodze". Nadszedł jednak czas rozstania. Janusz Grzywacz poszedł w kierunku komponowania, natomiast Marek Stryszowski powołał do życia istniejącą po dziś grupę Little Egoists, której dokonania są ogromne. I tak to trwało przez lata, aż wychowani na muzyce Laborki fani zaczęli przywoływać ich do koncertowych występów. Ta tylko okazjonalna reaktywacja Laborki być może miała wpływ na reedycją w 2006 roku wszystkich ich płyt, wzbogaconą o płytę dziesiątą (Zdrowie na budowie), stanowiącą niepublikowany nigdzie zbiór utworów z nagrań radiowych z różnych okresów istnienia zespołu. Skład zespołu: Janusz Grzywacz – inst. klawiszowe, leader / Marek Stryszowski – saksofony, vocal / Krzysztof Ścierański – gitara basowa / Grzegorz Grzyb – perkusja / Marek Raduli – gitara Bilety: 35/45 zł Odpowiedz Link Zgłoś
miles9 Re: 18.09. Ucho, Gdynia - Laboratorium 03.09.08, 18:33 To zespół mojej młodości,byłem na wielu ich koncertach i chętnie posłuchałbym jak grają dzisiaj. Na razie muszą wystarczyć stare winyle. miłych wrażeń na koncercie życzę m9 Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: koncerty 2008 10.09.08, 18:47 Trifonidis Orchestra Miejsce: Koneser, Warszawa: ul. Ząbkowska 27/31 sobota, 27 września start: 20.00, wstęp wolny Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: koncerty 2008 29.09.08, 23:47 Jutro Oleś-Jorgensmann-Oleś CBS( chociaż na stronie Basenu nie piszą nic o klarneciście i anonsują koncert braterskiego duetu ,to mam nadzieję, że Theo jednak dojedzie) 30 pażdziernika Lizz Wright w Sali Kongresowej... Poza tym... Wiem,że są tu osoby, które ponad dwa lata temu były na pamiętnym koncercie kwartetu Mateen-Carter-Parker-Drake w Fabryce Trzciny. Dzisiaj ze zdumieniem odnalazłem nagranie z tego koncertu w sieci i udało mi się je ściągnać...A figurowało pod szyldem Other Dimensions In Music,zapowiadani byli jako Test, podczas gdy w rzeczywistości była to mieszanka tych wspaniałych kapel. No, gdyby jeszcze do kwartetu dołączył Roy Campbell,to by dopiero było. This is dopiero jazz! Jeden z najlepszych koncertów,jakie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: koncerty 2008 30.09.08, 08:35 jasiek_natolin napisał: > Wiem,że są tu osoby, które ponad dwa lata temu były na pamiętnym > koncercie kwartetu Mateen-Carter-Parker-Drake w Fabryce Trzciny. > Dzisiaj ze zdumieniem odnalazłem nagranie z tego koncertu w sieci i > udało mi się je ściągnać...A figurowało pod szyldem Other Dimensions > In Music,zapowiadani byli jako Test, podczas gdy w rzeczywistości > była to mieszanka tych wspaniałych kapel. No, gdyby jeszcze do > kwartetu dołączył Roy Campbell,to by dopiero było. > This is dopiero jazz! Jeden z najlepszych koncertów,jakie słyszałem. To był piękny koncert. Nie znalazłam nigdzie info o cenach biletów na braci Oleś, więc chyba sobie daruję... Za to w pięknym parku Żeromskiego zagrają dziś za darmo - Benio Maseli i Ścierański. W sobotę w Koneserze - Gaba Kulka. Odpowiedz Link Zgłoś
dahomey Re: koncerty 2008 30.09.08, 23:03 Nie do końca jest prawdą, że zapowiadano ten koncert jako występ Testu. Być może w jakichś mało zorientowanych periodykach... O tym, że to nie Test, mówił też Sabir Mateen w czasie koncertu. (Test to grupa perkusisty Toma Bruno.). Zresztą Test,jak i Other Dimensions In Music (to z kolei chyba Daniela Cartera, ale głowy bym nie dał), to właściwie efemerydy, bo na pewno nie tzw. working bandy. Ale dotyczy to pewnie wszystkich projektów tych muzyków. Grają ze sobą w różnych konfiguracjach i przy różnych okazjach, tworząc raczej krąg dobrych znajomych niż grupę zawodową. Podobnie, przypuszczam, było tym razem i zapewne muzycy sami nie wiedzą pod jakim szyldem wtedy występowali. Ale to mniej istotne. Właściwe pytanie brzmi: gdzież to w necie takie skarby przechowują? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: koncerty 2008 05.10.08, 14:06 Na stronie Agencji Akwarium na pewno zapowiadany był Test. Stąd pewnie wyjaśnienie Mateena. I zdaje się, że te dwa bandy nagrywają płyty w dosyć ustabilizowanych składach. A nagranie mam oczywiście z soulseeka. Można tam znaleźć wiele ciekawych koncertów... Jutro na Chłodnej koncert polskiego tria Zimpel-Traczyk-Rasz ( autorów bardzo dobrej płyty "The Light") z amerykańskim saksofonistą Aramem Sheltonem ( małe są szanse na to, że nie wyrośnie z niego wielki saksofonista). Tak więc na pewno godny uwagi koncert. Odpowiedz Link Zgłoś
dahomey Re: koncerty 2008 05.10.08, 19:31 Punkt dla Ciebie. Rzeczywiście, strona Agencji Akwarium już parę dziwnych błędów zmajstrowała, co jest w tym wypadku o tyle dziwne, że o tym koncercie powiedział mi jeden facet co najmniej pół roku wcześniej, zaznaczając, że to nie jest Test. Jasnowidzący jaki czy co? Moja uwaga o "miksowaniu się" muzyków miała trochę inny sens, ale dajmy temu spokój, bo to bez znaczenia. W każdym razie dziękuję za wskazanie źródła. Poszukam, może i mnie się poszczęści. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dahomey Re: koncerty 2008 05.10.08, 19:49 Przypomniałem sobie, że 14 listopada da koncert w Warszawie Rene Marie. Powinno to zainteresować wszystkich miłośników wokalu w jazzie. Wokalu dalekiego jednak od smoothjazzowych dźwięków, co pewnie warto zaznaczyć. Jest jednak małe (?) ale. Koncercik osadzono w Filharmoni Narodowej, więc ceny bilecików są mało przyjazne dla kieszeni zwykłego zjadacza chleba www.ticketonline.pl/portal/start.jsp?lg=PL&sid=&affilateid=&wid=5&lid=&m=2&fpa=info&fpp=14&c=allcat Swego czasu grał w pewnym mieście Tomasz Stańko. Część publiki, ta od sponsorowanych biletów, była mocno rozczarowana, że nie było żadnych piosenek. Tu będą, ale czy na pewno te, które tę publikę zainteresują? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: koncerty 2008 24.10.08, 17:18 Po Polsce krążą Anthony Braxton, Marc Ribot, Roscoe Mitchell, Dave Douglas,a do Warszawy zawita...Woody Allen... Rozpacz ... Do tego raczej kiepski program Jamborki... Dobrze,że przynajmniej Hancock z niezłym zespołem o stolicę zahaczy. Tylko do kieszeni będzie trzeba głęboko sięgnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
allaboutjazz YELLOWJACKETS na jednynym koncercie w Polsce!19.10 08.10.08, 14:56 Kochani, w poznańskim klubie Blue Note szykuje się nie lada gratka dla wszystkich jazzfanów - jedyny w Polsce koncert YELLOWJACKETS. Wiem, że bileciki są dość drogie (100zł za miejsca siedzące; 50 za stojące), ale warto! Wybieracie się? Odpowiedz Link Zgłoś
3sbee Re: koncerty 2008 - Lizz Wright i Karrin Allyson 26.10.08, 11:00 Lizz Wright - 31.10.2008, Warszawa Karrin Allyson - 29.11.2008, Kalisz ; 1.12.2008, Warszawa Więcej + muzyka na pogodzinach.salon24.pl/99440,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
okolicejazzu Re: koncerty 2008 - Bydgoszcz - Plateaux Festival 28.10.08, 19:19 Plateaux Festival 2008,09.11.2008, Burnt Friedman – król nowoczesnego jazzu, który swoimi płytami wykreował własny niepowtarzalny styl. Pozdrawiam, JazzForum.ocom.pl Odpowiedz Link Zgłoś