tweed 03.01.02, 17:34 Jaka plyta (kiedykolwiek wydana) zrobila na Was najwieksze wrazenie? Dla mnie zdecydowanie bylo to "Within the Realm of a Dying Sun" Dead Can Dance Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wik Re: Plyta wszechczasow IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.01.02, 23:01 wishbone ash - pierwszy album (przesłuchaj drugą stronę!!) rzucił mnie na kolana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shadow Re: Plyta wszechczasow IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 03.01.02, 23:11 nie ma jednej plyty wszechczasow! moze lepiej zespol? plyty dwie - the velvet underground and nico tom waits bone machine Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedrek Re: Plyta wszechczasow IP: *.wroc.gazeta.pl 22.01.02, 10:39 Gość portalu: wik napisał(a): > wishbone ash - pierwszy album (przesłuchaj drugą stronę!!) rzucił mnie na kolan > a co prawda to nie jest moja de best, ale bardzo jestem zdziwiony, ze ktos o tej kapeli i tej plycie jeszcze pamieta, a te sola gitarowe z drugiej strony rzeczywiscie powalaja na kolana (nie potrzeba wokalu, bo gitary same opowiadaja historie). Ich najlepsza solowka to jednak ostatnie 90 sekund z "Persephone", to w ogole najlepsze solo, jakie kiedykolwiek slyszalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: Plyta wszechczasow IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 05.01.02, 14:27 oczywiście jest ch więcej niż jedna. Największe wrażenie robi Innuendo grupy Queen. Wiadomo dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
jarmalik Re: Plyta wszechczasow 07.01.02, 22:44 YES - Tales From Topographic Oceans Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefil Re: Plyta wszechczasow IP: *.waw.ppp.coolnet.pl 07.01.02, 23:46 New Model Army "Thunder & Consolation" and no comments Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Plyta wszechczasow IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 02:08 Jej nagranie na kasecie dostałam w prezencie zimą 79/80 i do tej pory mi towarzyszy (teraz na CD). Jest to: Tangerine Dream "Cyclone" Parę lat później dostałam drugą niezapomnianą kasetę (teraz też słucham CD): The Residents "Not Available" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borzar Pink Floyd "Dark Side of The Moon" IP: *.pnu.com 08.01.02, 08:24 proponuje zapisywac nazwe plyty w temacie listu wygodniej sie to potem przeglada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia "Black Celebration" Depeche Mode IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 23:11 Od tej płyty wszystko się zaczęło i trwa do dziś dzień. Najpiękniejsza. Najwspanialsza. Mroczne klimaty. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: IP: 10.0.2.* 05.02.02, 01:44 Gość portalu: Asia napisał(a): > Od tej płyty wszystko się zaczęło i trwa do dziś dzień. Najpiękniejsza. > Najwspanialsza. Mroczne klimaty. > pzdr dorzuc Music for the masses i Violator pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Płyta wszechczasów-Deep Purple "Perfect Strangers" IP: 172.16.2.* 09.01.02, 01:09 Dla mnie taką płytą jest "Perfect Strangers" grupy Deep Purple z 1984 roku. Świetnie brzmi, jest pełna wpadających w ucho melodii i ognistych solówek Ritchiego Blackmore'a. Uważam, że bije ona na głowę płyty Purpli z lat siedemdziesiątych. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek666 ???????????????????????????????????? 01.02.02, 09:48 Gość portalu: As napisał(a): > Uważam, że bije ona na głowę płyty Purpli z lat > siedemdziesiątych. rany boskie !!! toż to potwarz.... wasted sunsets bije na głowę child in time ???? nobodys home bardziej rozwala niż fireball ???? mean streak bardziej ogniste od space truckin i highway star ??? chyba dawno już nie słuchałeś machine head i in rock.... P.S. sorry, troche mnie poniosło.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As A jednak Nieznajomi... IP: 172.16.2.* 12.02.02, 16:57 A więc po kolei. Płyty Purpli z lat siedemdziesiątych znam bardzo dobrze. Najbardziej z nich (oczywiście chodzi mi tu o "klasyczny" skłąd DP) lubię "Fireball". Jednak ja jestem wychowany na muzyce wczesnych lat dziewięcdziesiątych i np. płyta "In Rock" jest dla mnie praktycznie nie do słuchania ze względu na kiepskie brzmienie. A tak w ogóle uważam, że obok "Perfect Strangers" najlepszą płytą Purpli jest "Made In Japan" - są tu najlepsze utwory przeważnie w najlepszych wersjach. No i własnie tu dochodzę do sedna. Purpli z lat siedemdziesiątych lubię za poszczególne utwory, nie zaś za całe płyty - pod tym względem o wiele bardziej mi pasuje Black Sabbath, którego albumy z pierwszej połowy lat siedemdziesiątych miały bardziej przemyślaną formułę artystyczną, były bardziej całościowe (z genialnym "Paranoid" na czele). Zaś płyty Purpurowych z tego okresu nie były znowu tak melodyjne jak moje ulubione "Perfect Strangers" - a ja lubię Purpli własnie za melodyjność. Jeśli chcę sobie posłuchać mało melodyjnego hard rocka z lat siedemdziesiątych, to sięgam po którąś z płyt Budgie - w takim graniu byli oni moim zdaniem najlepsi. A wracając do "Perfect Strangers" - moim zdaniem jest tu największe nagromadzenie rewelacyjnych utworów na jednym albumie (konkretnie mam na myśli "Knocking At Your Back Door", "Perfect Strangers", "A Gypsy's Kiss" i "Wasted Sunsets"). A "Machine Head" słuchałem w styczniu 2002 - także mam porównanie. P.S. Jeszcze coś. Nie odpowiada mi sposób reedycji starych płyt Purpli - jakieś wersje demo, komentarze muzyków i tego typu pierdoły moim zdaniem obniżają wartość artystyczną całego albumu. No i na dodatek brak tekstów w książeczkach. Ideałem, jeżeli chodzi o reedycje są płyty Sabbathów - świetnie oczyszczone brzmienie, zawartość, jeżeli chodzi o piosenki taka sama jak kiedyś, a na dodatek wszystkie teksty. A "Perfect Strangers" mam w wersji zawierającej dodatkowy utwór - świetny instrumentalny "Son Of Aleric". Jednak nie jest on zapchajdziurą jak na przykład połowa materiału bonusowego na "In Rock". Trochę długo, ale ponieważ zarzucono mi ignorancję, to musiałem się bronić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikey King Crimson "In the court..." IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 01:45 a poza tym jeszcze Mark Knopfler "Golden heart" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiek Kind o Blue. IP: *.isns.uw.edu.pl 21.01.02, 12:35 A poza tym, "Bitches Brew", "Sketches of Spain". To tyle Davis. Jeszcze King Crimson "Islands" i Jimi Hendrix "Band of Gypsys". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Kind of Blue. IP: 212.160.147.* 21.01.02, 13:29 właśnie chciałem wpisać ten album, ale skoro już jest to sie tylko podpisuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kenzo Re: Plyta wszechczasow IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.02, 18:33 Zagranica: New Model Army "Thunder & Consolation" Polska: Klauss Mitfoch "Klaus Mitfoch" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flak Prosta Sprawa IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.01.02, 01:37 Najlepsza płyta wszechczasów to: the Cure - Disitnegration Radiohead - Ok Computer Smashing Pampkins - Adore Afghan Whigs - Black Love Trochę długa ale co tam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek swans - children of god IP: *.*.*.* 22.01.02, 10:46 to dziś, za tydzień pewnie będzie inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magic Re: Plyta wszechczasow IP: *.pnl.philips.com 22.01.02, 14:13 Dla mnie pierwsza i naj.. będzie Blood Sugar Sex Magik - Red Hotów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy DARK SIDE OF THE MOON - Pink Floyd IP: 62.233.138.* 28.01.02, 23:48 To było tylko na dobry początek, a dalej: THERE'S A RUB - Wishbone Ash, pierwsza płyta UNITED KINGDOM, CLOSER - Joy Division,NIGHT TIME - Killing Joke, DIESEL AND DUST - Midnight Oil, MYSTERIOUS TRAVELLER - Weather Report, QUEEN IS DEAD - The Smiths, ENDTRODUCING - DJ Shadow, NEW FORMS - Roni Size Reprazent, PROTECTION - Massive Attack, pierwszy Rage Against The Machine, SYNCHRONICITY - The Police, ABBEY ROAD - The Beatles, THE JOSHUA TREE - U2, IN UTERO - Nirvana. Jeszcze jest ich dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troy Rammstein*** "Sehnsucht"*** IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.02, 09:02 Du...du hast....du hast mich.... Odpowiedz Link Zgłoś
unikorn Re: DARK SIDE OF THE MOON - Pink Floyd 12.02.02, 16:16 Gość portalu: teddy napisał(a): > pierwszy Rage Against The Machine, Pierwszy album RATM miał tytuł "Rage Against The Machine" Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roar Tubular Bells IP: *.ds2.uw.edu.pl 01.02.02, 12:44 A w ogole to uwazam ze takie podsumowanie nie ma wiekszego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perotin Re: Plyta wszechczasow IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 10:21 Messe de Saint Marcel - Chants de l'Eglise de Rome VII & XIII siecles, nagranie Ensemble Organum dla Harmonia Mundi. Czyli choral rytu rzymskiego VII i XIII wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy Re: Plyta wszechczasow IP: 62.233.138.* 03.02.02, 11:32 Gość portalu: perotin napisał(a): > Messe de Saint Marcel - Chants de l'Eglise de Rome VII & XIII siecles, nagranie > > Ensemble Organum dla Harmonia Mundi. > > Czyli choral rytu rzymskiego VII i XIII wiek. BRAWO! A myśmy myśleli, że muzyka dawna zaczęła się od Fogga.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perotin Re: Plyta wszechczasow IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 19:02 Gość portalu: teddy napisał(a): > Gość portalu: perotin napisał(a): > > > Messe de Saint Marcel - Chants de l'Eglise de Rome VII & XIII siecles, nag > ranie > > > > Ensemble Organum dla Harmonia Mundi. > > > > Czyli choral rytu rzymskiego VII i XIII wiek. > > > BRAWO! A myśmy myśleli, że muzyka dawna zaczęła się od Fogga.... > PPPPP BTW, powinienem znac? A tak dla mnie, to skonczyla sie na Bachu. Mowie oczywiscie zartem, tylko kolekcja mi sie tak konczy Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Plyta wszechczasow 03.02.02, 13:06 Wish you here...Pink Floyd The Dreaming - Kate Bush Live aus Berlin - Rammstein No code - Pearl Jam War- U2 no jeszcze musialabym polskie..)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy Re: Plyta wszechczasow IP: 62.233.138.* 03.02.02, 19:58 mallina napisał(a): > Wish you here...Pink Floyd > The Dreaming - Kate Bush > Live aus Berlin - Rammstein > No code - Pearl Jam > War- U2 > no jeszcze musialabym polskie..)) To dawaj te polskie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZE Re: Plyta wszechczasow IP: 172.16.22.* 04.02.02, 11:30 DLA MNIE NAJBARDZIEJ LICZA SIE DWIE: ABBEY ROAD - THE BEATLES TRICK OF THE TAIL - GENESIS OBIE PRZEMYSLANE, MALOWNICZE, PELNE POMYSLOW CZE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Redd Re: Plyta wszechczasow IP: 213.25.103.* 04.02.02, 12:02 Moj typ padl juz tu widze kilka razy.."Dark Side Of The Moon" Pink Floyd to zdecydowanie chyba najwieksze wydarzenie w muzyce XX w. Mozna by jedynie spierac sie czy jest ona pierwsza we wszystkich mozliwych kategoriach - jest to chyba szczyt ( nie wiem czy ponownie zdobyty do tej pory) rockowej produkcji i conceptu. Kazdemu muzykowi zyczylbym zeby choc raz udalo mu sie stworzyc muzyke rownie przemyslana i jednoczesnie "nieskonczona" pod wzgledem tresci, znaczen, obrazowosci. Natomiast z dzialu "nowe brzmienia" zdecydowanie typuje "Protection" Massive Attack. Ich wczesniejszy LP "Blue Lines" byl wybitny, niemniej "Protection" to cos jakby psychodelia XXI wieku, polecam sluchac w sloneczne popoludnia przelomu lipca i sierpnia (slonce najwyzej i najdluzej gdzies w okolicach Blon Krakowskich. Aha: uwaznie przy otwieraniu wrot percepcji.... Redd. Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Plyta wszechczasow-polskie 04.02.02, 14:23 ok teddy wedle zyczenia)) Spokojnie - Kult Irlandzki tancerz - 2plus1 Andergrant - Renata Przemyk Hey - Hey ( a ostatnio i najnowasza bardzo czesto u mnie leci) Milosc w czasach popkultury - Myslowitz no i w zaleznosci od nastroju to Dzem, Maanam ( raczej starsza tworczosc), i pewnie o wielu plytach zapomnialam.. ale musze sie przyznac ze czasem jestem w stanie sama sie skatowac jakas plyta odtwarzajac ja bez konca przez dluzszy okres czasu tak bylo Real Thing- Faith No More, z Californication Red Hot.. teraz jest Hey i sic!.. ale jesli po jakims czasie z checia slucham znow tej plyty to znaczy to chyba to ze przetrwala probe czasu a to najwazniejsze, bo sporo mam tez takich >krotkich milosci> pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy Re: Plyta wszechczasow-polskie IP: 62.233.138.* 04.02.02, 21:50 Ja też lubię Myslovitz, ale bardziej "Rozmyślania przy śniadaniu". "Myszy i ludzie" to ich najlepszy numer. Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Plyta wszechczasow-polskie/teddy 05.02.02, 21:23 ty teddy to masz jak zauwazylam duzo wiadomosci muzycznych i momentami mnie wpedzasz w kompleksy*ggg i wowczas wydaje mi sie ze ja nic o muzyce niewiem!!!!!!!!!!!!!!! ))))))) ale tez sobie tlumacze ze moze niektorych rzeczy niewiem bo mnie wtedy nie bylo jeszcze...no jakies wytlumaczenie musi byc,hiihhihi pozdrawiam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy Re: Plyta wszechczasow-polskie/teddy IP: 62.233.138.* 06.02.02, 00:34 mallina napisał(a): > ty teddy to masz jak zauwazylam duzo wiadomosci muzycznych i momentami mnie > wpedzasz w kompleksy*ggg i wowczas wydaje mi sie ze ja nic o muzyce > niewiem!!!!!!!!!!!!!!! > ))))))) > ale tez sobie tlumacze ze moze niektorych rzeczy niewiem bo mnie wtedy nie bylo > > jeszcze...no jakies wytlumaczenie musi byc,hiihhihi > pozdrawiam) No tak, w 1939 na pewno nie było Cię jeszcze na świecie. A o muzyce wiem ciągle za mało - jest wiele muzyki, której nigdy nie słyszałem i wiele faktów, których nie znam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Plyta wszechczasow-polskie/teddy 06.02.02, 01:02 no racja w 1939 to urodzil sie Niemen)) a moja Babcia miala dopiero 9 lat..wiec gdzie tam ja bylam.......dluga droga byla jeszcze... czasem widze ze w zasadzie to niewiem nic..ale z drugiej strony znac wszystkiego tez nie trzeba, na niektore rzeczy to szkoda czasu i uszu.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy Re: Plyta wszechczasow-polskie/teddy IP: 62.233.138.* 06.02.02, 21:52 mallina napisał(a): > no racja w 1939 to urodzil sie Niemen)) > a moja Babcia miala dopiero 9 lat..wiec gdzie tam ja bylam.......dluga droga > byla jeszcze... > czasem widze ze w zasadzie to niewiem nic..ale z drugiej strony znac > wszystkiego tez nie trzeba, na niektore rzeczy to szkoda czasu i uszu.... > pozdrawiam Klawiatura ma to do siebie, że wszystko przyjmie. Nie urodziłem się w 1939 - jednak zdecydowanie później. Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Plyta wszechczasow-polskie/teddy 12.02.02, 19:04 ))))))) ale chyba wczesniej niz ja, tego jestem pewna..... bo musiales miec czas by te wszystkie wiadomosci muzyczne , ktore niewatpliwie masz, sobie przyswoic!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ira Re: Plyta wszechczasow IP: 10.34.16.* 12.02.02, 15:59 1. "No more heroes" The Stranglers 2. "Rattus Norvegicus" The Stranglers 3. "Nun sex monk rock" Nina Hagen" 4. "Exit" Tangerine Dream" 5. "Signals" Rush 6. "Aion" Dead Can Dance 7. "Feline" The Stranglers 8. i wiele wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ira Re: Plyta wszechczasow IP: 10.34.16.* 12.02.02, 16:07 oops. zapomnialam zupelnie o Vangelisie 8. "Heaven and Hell" (sczegolnie drugi utwor) 9. Direct 10. Soil Festivities 11. Voices (utwor 3 i 5) 12. Apocalypse de Animaux 13 Spiral 14. itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GuerillA Re: Plyta wszechczasow IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 18:27 No "Dark side of the moon" Floyd'ow oczywiscie! Tak klimaciarskiej i metafizycznej muzyki to juz nigdy nie bedzie... Zreszta nie zaluje)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GuerillA Dark Side of the Moon IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 18:30 Aaaaaa wlasnie zauwazylem ze nie jestem sam. Teddy i Borzar, o ile sie nie myle, mamy podobne gusta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kike Re: Plyta wszechczasow IP: 193.0.110.* 13.02.02, 19:56 Dla mnie nie do pobicia jest "Enrique" Enrique Iglesiasa Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Plyty rozne, kwadratowe i podluzne 13.02.02, 22:15 Muzyka zagraniczna: "Radio K.A.O.S." - Roger Waters "Phantalassa" - Remixy M.Davisa zrobione przez Billa Laswella "Pictures At An Exhibition" - Isao Tomita "Beyond The Missouri Sky" - Pat Metheny i Charlie Haden "Pocket Universe" - Yello Plyty Jacquesa Loussiera, szczegolnie aranzacje Vivaldiego, Debussego, Satiego Polskie: "Litania" - Tomasz Stanko (aranzacje K.Komedy) "Stan Strachu" - Grzegorz Ciechowski (firmowane jako OB. G.C.) "Supernova" - Exodus "Chopin" - Namyslowski I jeszcze sporo innych... :")) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziunia Re: Plyta wszechczasow IP: *.chello.pl 28.02.02, 20:58 Takich płyt jest wiele, ale myślę że jedna z lepszych płyt jest "Toxicity" System of a down. poprostu coś pięknego ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Plyta wszechczasow - "Dark side..." IP: 213.77.14.* 01.03.02, 08:18 Obiektywnie jest to najlepsza płyta wszechczasów - nie jestem fanem, Pink Floyd nudzi czasami na innych płytach, ale "Dark side..." jest bezbłędna od początku do końca - nie ma słabych punktów, momentów. Nie ma drugiej takiej płyty i nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Plyta wszechczasow - IP: 172.16.2.* 01.03.02, 11:22 Chyba chciałeś napisać subiektywnie zamiast obiektywnie. Bo ja pozwolę się z tobą nie zgodzić, dla mnie ta płyta ma słabe momenty. A co do nudzenia - są płyty Flojdów na których mniej przynudzają niż na "Dark Side..." Odpowiedz Link Zgłoś