bartek.m 14.09.03, 20:46 A może istotą muzyki Mozarta jest ta śliczna fraza z ''Don Giovanniego'' (akt I, aria nr 7): ''Là ci darem la mano, là mi dirai di si...'' Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zamek Re: Dzieła Mozarta 15.09.03, 00:00 Jezuuu... ja nie chcę wiedzieć, co jest istotą Mozarta! Proszę, zmierzcie to, zważcie, wrzuććie w odczynniki, wywirujcie w centryfugach, napiszcie o tym 100 doktoratów... ale mi nie mówcie! Dajcie się zachwycać! Miał rację nieboszczyk Serocki, gdy odpowiadał na pytanie o treść jego muzyki: "Wszystko jest w nutach. Proszę posłuchać." Zamek_wqrzony_na_dzielenie_włosa na_dwadzieścioro Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Dzieła Mozarta 15.09.03, 21:22 zamek napisał: > Jezuuu... ja nie chcę wiedzieć, co jest istotą Mozarta! Ja też! Wystarczą dźwięki. Odpowiedz Link Zgłoś
pq Re: Dzieła Mozarta 19.09.03, 10:19 zamek napisał: > Zamek_wqrzony_na_dzielenie_włosa na_dwadzieścioro Popieram. Ponadto: Gdyby 'La ci' było ISTOTĄ M. oznaczałoby to, iż w całym jego dziele jest nic (niewiele) ponadto, co jest w 'La ci'. Sześciuset dwudziestu sześciu utworów utrzymanych w stylu i nastroju 'La ci' nie dałoby się słuchać. Słuchacz umarłby na zalanie ckliwością. Ale właśnie w DG jest wiele miejsc niezwykle odmiennych w nastroju, weźmy choć: '..altre cure, piu gravi di queste...'. Zrównoważona rozmaitość: tak zrównoważona, że spójna, tak rozmaita, że nie do opisania. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek.m Re: Dzieła Mozarta 06.12.03, 00:08 Przepraszam za spóźnione wyjaśnienia, ale dopiero teraz zdałem sobie sprawę (nie zaglądałem tu od września) z fatalnej pomyłki. To miał być głos w dyskusji o ulubionej melodii z Mozarta, a że dopiero zaczynałem przygodę z Internetem, coś się źle nacisnęło i zrobił się z tego osobny wątek, z którego można wnioskować o sprowadzaniu przeze mnie Mozarta do tej arii z "Don Giovanniego". Broń mnie Panie Boże przed takim uproszczeniem! Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Dzieła Mozarta 06.12.03, 11:53 bartek.m napisał: > do tej arii z "Don > Giovanniego". Duetu!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś