Gość: mniejwiecej IP: *.chello.pl 16.09.03, 19:41 Dobrze!!! czekamy na spadki w polsce- do rownowartosci 2h pracy studenta- czyli do 20zl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alek81 w USA plyta to wydatek za 1h pracy a nie za 2 IP: 66.158.44.* 16.09.03, 20:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAN Re: w USA plyta to wydatek za 1h pracy a nie za 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.03, 20:23 moze po prostu zalezy ile kto zarabia madralko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzyk Re: w USA plyta to wydatek za 1h pracy a nie za 2 IP: *.nyc.rr.com 16.09.03, 20:42 alek81 o czym ty mowisz kto w usa jeszcze pracuje za 12 dolarow na godzine Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: w USA plyta to wydatek za 1h pracy a nie za 2 IP: *.epana.net 16.09.03, 20:48 Gość portalu: bzyk napisał(a): > alek81 o czym ty mowisz kto w usa jeszcze pracuje za 12 > dolarow na godzine Nielegalni, niewykwalifikowani itd. W kazdym razie jest ich sporo. I nie chodzi mi wylacznie o Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Re: godzinowa stawka w USA IP: 139.57.24.* 16.09.03, 21:06 Gość portalu: bzyk napisał(a): > alek81 o czym ty mowisz kto w usa jeszcze pracuje za 12 > dolarow na godzine Zapewniam cię, że bardzo wielu ludzi w USA pracuje za WIELE NIŻSZĄ stawkę niż $12. W chwili obecnej minimalna stawka za godzinę ustalona przez US Dept. of Labour wynosi $5.15 za godzinę pracy. Zobacz www.dol.gov/dol/topic/wages/minimumwage.htm żeby się samemu przekonać. Pozdrowienia, Henryk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: godzinowa stawka w USA IP: *.HIP.Berkeley.EDU 17.09.03, 05:40 Ja bym chetnie znalazl kogos do noszenia mebli przy przeprowadzce za mniej niz $10 za godzine, ale jakos nie moge. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mulat Re: godzinowa stawka w USA IP: 213.120.245.* 17.09.03, 11:14 Gość portalu: Henryk napisał(a): > Gość portalu: bzyk napisał(a): > > > alek81 o czym ty mowisz kto w usa jeszcze pracuje za 12 > > dolarow na godzine > > Zapewniam cię, że bardzo wielu ludzi w USA pracuje > za WIELE NIŻSZĄ stawkę niż $12. W chwili obecnej minimalna > stawka za godzinę ustalona przez US Dept. of Labour > wynosi $5.15 za godzinę pracy. Zobacz > www.dol.gov/dol/topic/wages/minimumwage.htm > żeby się samemu przekonać. > > > Pozdrowienia, > Henryk Z w/w strony internetowej: 'The youth minimum wage is authorized by the FLSA, which allows employers to pay employees under 20 years of age a lower wage for 90 calendar days after they are first employed. Any wage rate above $4.25 an hour may be paid to eligible workers during this 90-day period.' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Płyty w USA tanieją IP: *.steinhoff / localhost 16.09.03, 20:36 Taak, niech ktos z Pijaru wytrorni mi jakos wyjasni jak to sie ma do ich gadek o okradaniu artystow przez piratow, kto kogo okradal? ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
boobie Re: Płyty w USA tanieją 16.09.03, 20:57 A gdzie student dostaje 10 zeta za godzinę? USA to mam w dupie, nie ch tak będzie w Polsce, to się ucieszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAN Re: Płyty w USA tanieją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.03, 14:18 u mnie w firmie studentom place wlasnie po 10,00 za godzine Odpowiedz Link Zgłoś
bylystudent Pogratulowac gestu! 18.09.03, 10:04 zaczynajac kariere dorabiajacego studenta(5lat temu) dostawalem DOKLADNIE 8.47zl/h. W ostatnim roku ucieszylem sie nieziemsko zarabiajac 6.5zl/h Twoi pracownicy powinni Cie w piete pocalowac! Zarabialem na wlasne zycie. Nie chapalem na maksa od rodzicow;nie mniej nie dziadowalem i ZAWSZE KUPOWALEM ORYGINALNE PLYTY. Sciagniecie utworu z internetu jest (nie dla wszystkich, niestety) jedynie preludium do zakupu. Faktem jest, ze staralem sie celowac w polki z tanszymi rzeczami. W EMPiKu za wszystkie, z wylaczeniem ostatniego, albumy Morcheeby, Massive Attack w wakacje mozna bylo zaplacic 35zl. Kto kupuje "pirata" Metalliki za 18zl (pisze z Torunia), jesli za 48,90zl mozna miec oryginal z bonusowym DVD?!?! W przypadku prawdziwych fanow liczy sie tez wydanie; ksiazeczka, teksty, info o wykonawcy itp. Nie zdolasz kupic "pirata" w tekturze, ani sprowadzonego z Japonii.. Jesli kogos bawi za 18-20zl/CD jakos kasety magnetofonowej, to GOOD LUCK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stud Re: Płyty w USA tanieją IP: *.toya.net.pl / 10.0.232.* 16.09.03, 21:02 Szkoda ze nigdy nie widziałem jakiegos rozliczenia kosztów takiej wytwórni. Moze potrafia wyjasnic skad takie ceny. Interesuje mnie ile % z kazdej sprzedanej płyty trafia do artysty?! Odpowiedz Link Zgłoś
vulture Re: Płyty w USA tanieją 16.09.03, 21:08 Wszyscy się przyzwyczaili, i w sklepach, i w wytwórniach na całym świecie, że płyty sprzedawały się w wielomilionowych nakładach, w związku z czym i wytwórnie, i sklepy, śrubowały ceny płyt, bo ludziska i tak kupowały. Aż tu nagle pojawiły się 1)recesja 2) internet i odebrały część (i to znaczną) dochodów wytwórniom. Nie tylko w USA, ale i na całym świecie sprzedaż nośników spadła (przypominam, że w Polsce z tego powodu zaniżono w dość żenujący sposób wymaganą ilość sprzedanych egzemplarzy do Złotej i Platynowej Płyty). Tylko w USA zaczęto w zdrowy sposób walczyć z sytuacją - po prostu zachęcono ludzi do kupna oryginalnych, nieściągniętych z netu i niespiratowanych płyt. A u nas udaje się, że wszystko jest OK i niedługo Kasia Kowalska dostanie multiplatynę za sprzedanie 100 sztuk. Ech, w mordę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełek Re: Płyty w USA tanieją IP: *.bci.net.pl 17.09.03, 15:27 Gość portalu: stud napisał(a): > Szkoda ze nigdy nie widziałem jakiegos rozliczenia kosztów > takiej wytwórni. Moze potrafia wyjasnic skad takie ceny. > Interesuje mnie ile % z kazdej sprzedanej płyty trafia do > artysty?! Max. do 20% Odpowiedz Link Zgłoś
spamhere Re: Płyty w USA tanieją 17.09.03, 15:50 Artysta dostaje max 20%, nie pamietam dokladnie - w ktorejs Polityce byl wykres. To dosc maly kawalek tego tortu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Płyty w USA tanieją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 19:32 Srednio zaledwie 10% ceny zbytu szanowni Panstwo. 20% to marzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzask Re: Płyty w USA tanieją IP: 62.233.217.* 16.09.03, 21:11 Zwracam uwagę na taki drobny fagmencik w artykule:"Po raz ostatni kompakty kosztowały tyle na początku lat 90., gdy wytwórnie płytowe zażarcie walczyły o rynek.". Płyty mogły być tańsze - co spowodował wzrost cen? Całe więc trucie o Napsterze, Kazi itp. to tylko dym zasłaniający szmalec wyciągany od klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
vulture Re: Płyty w USA tanieją 16.09.03, 21:13 No ale chyba jasne jest, że internet odebrał sporo klienteli. Może nie od razu, bo dopiero jakoś od połowy lat 90-tych się wszystko rozkręciło, ale na pewno jak już się rozkręciło, to swoje zrobiło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzask Re: Płyty w USA tanieją IP: 62.233.217.* 16.09.03, 21:22 Coś mi się wydaje, że było to tak Początek lat 90-tych - stosunkowo tanie płyty, potem zaczynają drożeć, pojawia się Napster ludzie kupują trochę mniej a więc podnosimy ceny, spada sprzedaż podnosimy jeszcze bardziej.... No i mamy to co mamy.Płyty zbyt drogie - nawet na Amerykę, piratów w Europie Srodkowej, pliki w Ineternecie na całym świecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolekcjoner Firma Universal Music. Polska powinna zadbać... IP: *.um.gorlice.net.pl / 192.168.1.* / *.gorlice.net.pl 17.09.03, 10:35 Firma Universal Music Polska (i nie tylko ona) powinna zacząć poważnie traktować polskich klientów i zadbać o jakość sprzedawanych w Polsce wydawnictw płytowych. Dostępne w sklepach płyty pozbawione są oryginalnej fabrycznej folii i często wyglądają jak używane (zarysowane, otarte pudełka). Nie muszę chyba dodawać, w jakim stanie docierają takie płyty po wysyłce przez sklepy internetowe (na szczęście w ciągu 10 dni można zrezygnować z zakupu). Podejrzewam, że firma zdejmuje fabryczną folię po to, aby nakleić na pudełku hologram. To co stanie się z płytą podczas transportu już jej nie obchodzi. Nie rozumiem, co stoi na przeszkodzie, aby hologram naklejany był na folii. Uważam, że nie tylko niższa cena, ale również wysoka jakość może zachęcić kolekcjonerów do zakupów oryginalnych wydawnictw płytowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Firma Universal Music. Polska powinna zadbać. IP: 213.227.80.* 17.09.03, 11:50 > Dostępne w sklepach > płyty pozbawione są oryginalnej fabrycznej folii i często > wyglądają jak używane (zarysowane, otarte pudełka). Bo pracownicy różnych empików czy innych marketów traktują półki tych sklepów, jak bezpłatne wypożyczalnie, dla siebie i znajomych. Po "użyciu" płyta trafia jako "nowa" na półkę. Widziałem to wiele razy, nawet zeszyt wypożyczeń mają. > Podejrzewam, że firma zdejmuje fabryczną > folię po to, aby nakleić na pudełku hologram. O hologram (= haracz wymyślony przez cwaniaków nie mających nic wspólnego z produkcją muzyczną, domy już niego pobudowali) musi zadbać wydawca płyty, zanim jeszcze płytę zafoliują. > Nie rozumiem, co > stoi na przeszkodzie, aby hologram naklejany był na folii. Głupota ludzka, durne przepisy, brak szacunku dla grafika. Zadaj sobie lepiej pytanie, po co w ogóle hologram? Odpowiedz Link Zgłoś
vulture hologram 17.09.03, 15:25 Jak widzę hologram na okładce np. "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", naklejony bezpośrednio na okładce płyty, na twarzach postaci ze zdjęć, to: 1. Odechciewa mi się kupować takie coś. 2. Mam ochotę dojebać kretynowi, który to zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek99 Re: hologram 17.09.03, 16:47 Mam takie samo odczucie, jak Ty, Vul. Zamówiłem sobie w necie kilka miechów temu Highway to hell AC/DC. Epic (de facto SonyMusic) zremasterował stare AC/DC i powsadzał w kartonowe pudełka, dodał porządne książeczki, o czym, mając wcześniejsze edycje, można było tylko marzyć. No i po zdarciu folii okazało się, że na karton okładki ponaklejane są jakieś badziewiaste naklejki "Ostra jazda", hologram, i dwie papierowe naklejki przyklejone chyba poxipolem. Jako kolekcjonera, wk... mnie to. Napisałem nawet do sonymusic polska i nawet mi odpowiedzieli, że naklejki postarają się nalepiać na folię... Ale jeśli płyta nie jest zafoliowana, jak to się często zdarza? Ja nie wiem, czy w XXI wieku nie można wyprodukować kleju, który nie zostaje na plastiku czy papierze po oderwaniu naklejki? Mogą przecież komuś nie odpowiadać... heniek ---------------------- ... ciepło zewnętrzne łatwo można uzupełnić ciepłem wewnętrznym przy pomocy różnych wódek słodkich i mocnych, jak mówią w Galicji. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: hologram 17.09.03, 16:53 Moje zdanie i dyskusja na ten temat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=5830631&a=5830631 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irman Re: Firma Universal Music. Polska powinna zadbać. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.03, 21:28 > > Bo pracownicy różnych empików czy innych marketów traktują > półki tych sklepów, jak bezpłatne wypożyczalnie, dla siebie > i znajomych. Po "użyciu" płyta trafia jako "nowa" na półkę. > Widziałem to wiele razy, nawet zeszyt wypożyczeń mają. > To 100% prawdy. Kiedyś jako pracownik radia miałem możliwość pożyczania płyt z empiku. No i oczywiście korzystałem. Pamiętam, że raz nawet delikatnie zarysowaną oddałem i jakoś przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebekk Re: Płyty w USA tanieją IP: *.edipresse.pl 17.09.03, 17:44 rzygac mi sie chce, jak slysze argumenty koncernow. plyty za zagraniczne sa po 60-70zl, a znam ludzi pracujacych po 5zl/h. nie da sie obnizyc cen? wolne zarty! cena prosto z firmy plytowej to 30zl (za nowosc), a drugie tyle placi sie za chore marze: dodatkowy podatek,transport z hurtowni, marza sklepu...litosci!!! moze czas uruchomic sklepy w internecie?mam dosc pompowania kasy empikowi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sachmet Re: Płyty w USA tanieją IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 17.09.03, 19:48 Niestety, moi mili, dla wielu ludzi muzyka to TOWAR luksusowy. Wlasnie - TOWAR!!! Nie bierze sie pod uwage ludzi, dla ktorych muzyka to dusza, powietrze, bez ktorego nie potrafia funkcjonowac w otaczajacym ich swiecie. Tych ludzi najczesciej nie stac na porzadne radio - sluchaja Trojki (=jedynego radia z porzadna muzyka) na rozwalajacych sie glosnikach z lyzeczka zamiast anteny. Zaloze sie, ze ci ludzie bardzo chetnie kupiliby plytke oryginalna, bo jesli juz takowa kupia, to sie do niej modla! Religia jest podobna za darmo, wiec dlaczego nie rozdaja plytek za darmo lub chociaz "co laska"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sic Polska IP: 212.160.72.* 18.09.03, 10:39 w sklepie z płytami nie byłem z dobry rok kiedy przeczytałem wiadomość o spadku cen wybrałem się na wycieczke przypomniałem sobie gdzie mam najlepszy sklep z płytami wszedłem i.... szczena do ziemi ceny płyt oczywiście narazie na tym samym poziomie co były nie czarowałem się że zaraz będą obniżać ale przeglądałem różne rodzaje muzyki porównywałem ceny płyt i stwierdziłem że to jest śmiech na sali... Jak w tym kraju ma ruszyć przemysł fonograficzny skoro cena płyty 50 zł i należy dodać że płyta wydawana przez wielki koncert najczęściej tak jest skonstruowana że na 12 kawałków jeden jest dobry pozatym ceny płyt zespołów starszych nie wyobrażam sobie płacenia 50 zł za płyte Queen z 77 roku chcę mieć ich całą płytoteke ale ceny są przerażające te płyty zwróciły sie już n razy wydawcy a oni nawet o złotówke nie obniżą ceny... Jak to jest że przemysł muzyczny jako jedyny nie trzyma się mody ... jest rok 2003 nowa kolekcja muzyczna wiadomo ceny wysokie następne lata cena powinna spadać minął boom na artyste i czas najwyższy zadbać o utrzymanie sprzedaży na poziomie przez obniżanie cen tym czasem wydawcy kompletnie o to nie dbają zamiast starać się wyprzedać jak najwięcej tworzą nową kolekcje muzyczną i.... cenowo nie różni się od poprzedniej a potem marudzą piractwo ... sam z chęcią wezme płyte piracką bo płace połowę tej ceny albo wogóle nie płacę jeżeli ciągne przez net ... bo co mam robić nie stać mnie na wydanie pensji na płyty może mam przestać słuchać muzyki?? Odpowiedz Link Zgłoś
magda_s4 Taaaaak? 18.09.03, 10:59 Gość portalu: mniejwiecej napisał(a): > do rownowartosci 2h pracy studenta- czyli do 20zl Ty mi lepiej powiedz, gdzie Ty zarabiasz 10 zł za godzinę??? Odpowiedz Link Zgłoś