Gość: wprost IP: *.acn.waw.pl 12.10.03, 20:03 Tede to Papa Dance polskiego hip hopu. Starał sienawet o reklamówkęMac Donalds, ale przebił go Funky Filon. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pebe Re: Rap na salonach IP: *.net.autocom.pl 12.10.03, 20:05 z jakim etosem człowieku? tu chodzi o forsę, wyciąganą zresztą od głupków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xmms zależy z której strony sie liczy IP: 62.121.73.* 13.10.03, 05:09 niestety to prawda. muzyke kregu rokowego czy metalowego, co sprytniejsi zciagali sobie z sieci, zeby nie placic za plyty. natomiast fanami hip-hop'u sa zazwyczaj ludzie zdezorietowani, slabi, nie potrafiacy sie znalezc w sytuacji, wyslowic, wyrazic, ... i powymianiac sie kawalkami poprzez siec. zwieszyli oni tym samym faktyczny nakład takich albumów, gdyż liczy sie zazwyczaj to, co niesie za sobą kase. frajerzy. w każdym razie, nie świadczy to wcale o tym, że muzyki hip-hopowa jest najczęściej słuchana. wręcz przeciwnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hajs - szajs Re: zależy z której strony sie liczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.03, 13:53 Gość portalu: xmms napisał(a): > niestety to prawda. > muzyke kregu rokowego czy metalowego, co sprytniejsi zciagali > sobie z sieci, zeby nie placic za plyty. > natomiast fanami hip-hop'u sa zazwyczaj ludzie zdezorietowani, slabi, > nie potrafiacy sie znalezc w sytuacji, wyslowic, wyrazic, > ... i powymianiac sie kawalkami poprzez siec. > zwieszyli oni tym samym faktyczny nakład takich albumów, gdyż liczy sie > zazwyczaj to, co niesie za sobą kase. frajerzy. > > w każdym razie, nie świadczy to wcale o tym, że muzyki hip- hopowa > jest najczęściej słuchana. wręcz przeciwnie... > > Po pierwsze - przejrzyj strony udostępniające pliki muzyczne - zdecydowana większość to strony hip-hopowe Po drugie - jak można nazwać frajerstwem kupowanie oryginalnych płyt? Właśnie takie myślenie doprowadziło do tego spadku sprzedaży płyt oryginalnych, a zarazem do wzrostu ich cen. Odpowiedz Link Zgłoś
xamel Re: zależy z której strony sie liczy 13.10.03, 16:03 Gość portalu: Hajs - szajs napisał(a): > Właśnie takie myślenie doprowadziło do tego spadku > sprzedaży płyt oryginalnych, a zarazem do wzrostu ich cen. coorvah i jak w tym kraju ma byc dobrze skoro nawet dzieci uwazaja ze spadek popytu na dany produkt powoduje wzrost jego ceny ? jak sie cos slabo sprzedaje co podwyzszasz cene zeby sie lepiej sprzedawalo ? przy takim mysleniu to my do gospodarki rynkowej nie dojdziemy za nastepne 2000 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carpet Hip Hop?!?!? IP: *.futuro.pl 13.10.03, 17:26 A ch*j brał ten cały hip pop, którego słuchają ograniczeni gówniarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MC Re: Hip Hop?!?!? IP: 172.25.35.* 14.10.03, 09:47 widać że mądrzejsi od ciebie..wolą rozumieć coś niż ruszać się tylko bez sensownie niby to do rytmu muzyki...jak wiadomo człowiek jest istotą rozumną więc powinna troche myśleć nad słowami wyrażanych w utworach ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HlMale OSC Re: zależy z której strony sie liczy IP: *.toya.net.pl / 10.0.238.* 13.10.03, 14:57 Gość portalu: xmms napisał(a): > natomiast fanami hip-hop'u sa zazwyczaj ludzie zdezorietowani, slabi, nie potrafiacy sie znalezc w sytuacji, wyslowic, wyrazic, ... i powymianiac sie kawalkami poprzez siec. --------Ja nie słucham hip hopu, ale wydaje mi się, że są o wiele lepiej zorientowani w rzeczywistości od ciebie. Trzeba dodać, że to oni się bardzo dobrze wpasowali w tło teraźniejszych czasów, a nie archaiczny rock, czy pop. Oni nie chodzą na imprezy w bucikach typu "laser densy", koszulkach i spodenkach w kancik ze stadionu 10-cio lecia za 30 PLN rżnąc bogoli. Osobiście uważam nowy hip hop za bryndze, a ludzie którzy go słuchają nie mają własnego zdania, czy łatwo ulegają wpływowi otoczenia, natomiast bardzo mi się podoba rap z lat 70-80' gdzie panuje moda na mc's śpiewajacych freestyle na scenie, a do tego dj gra, skreczuje i stwarza nastrój na o wiele wyższym poziomie niż ci polscy wykonawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie wazne Re: zależy z której strony sie liczy IP: 24.2.186.* 30.10.03, 08:24 czlowieku jestes poje-ba-ny widocznie nie wiesz o co chodzi w hip hopie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obieracz Re: zależy z której strony sie liczy IP: *.citicorp.com 30.10.03, 16:41 A o co chodzi w hip-hopie jesli nie o kase fury i dlugonogie laski? Ciesze sie, ze wreszcie nasi hiphopowcy odrzucili maske hipokryzji (spiewanie o ciezkim losie ziomali spod bloku) i pokazuja w teledyskach co ich kreci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tac Re: zależy z której strony sie liczy IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 08.11.03, 20:43 spierdalaj jestes rastaman pierdolony pewnie. wsadz se w dupe glana i nie sraj mordą ze hiphopu słucha malo osob. zżera cie zazdrośc i o to właśnie chodzi. lubie patrzeć na brudasów którym patrząc na to co dzieje sie z hip hopem puszczają zwieracze. wez lepiej idz sie umyć Odpowiedz Link Zgłoś
rafels83 Re: Rap na salonach 30.10.03, 18:40 Czy to wazne czy wystepuja w TV czy nie? Czy zarabiają dużo czy nie? Wazne żeby tworzyli dobrą muzykę, która beda chcieli słucyhać ludzie majacy naprawde coś wspólnego z hip - hopem, a nie bandy nastoletnich debili z telefonami komórkowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ovney Ja chce być gwiazdą... IP: *.acn.pl / 10.67.8.* 12.10.03, 20:09 Ja chce być gwiazdą, gwiazdą... ludzi fantazją Tede i Peja są spoko chlopaki... Tylko Peja jest przystojniejszy... Chciałbym go przelecieć... Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadek Re: Ja chce być gwiazdą... IP: *.pl 13.10.03, 09:07 Ja preferuję wódkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalkoman reprezentuje do pelnosci moich ludzi!!! IP: *.dialup.ufl.edu 13.10.03, 10:07 ja trzymam prawdziwosc, bo nie suportuje imitacji---hip hop reguluje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ścierwo Sezon ogórkowy w pełni?? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.10.03, 20:23 To już nie ma o czym pisac?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMBeeMCe Żeby pisać o HH, trzeba kminić!!! Yo! IP: *.media4.pl / *.media4.pl 12.10.03, 20:31 HH nie jest dla debili, trzeba kminić, bo nici z pochwał - wała! - musisz czymś zachwycić. Debile ile chcecie, to możecie mówić mi że HH do dupy jest - nie uwierzę przecież! Yo! to była próbka mojego rapu, a teraz stop! i do opinii przeskok - hop! Zgadzam sie, że tede to cieniasek, bo nic ciekawego jeszcze od niego nie usłyszałem. Tylko hajs i ziomale. I ten jego beznadziejny, szpanerski styl. Szpanerski - celowo używam słabego słowa, jako i tedziak słaby jest max. OSTR może na skrzypcach gra dobrze, ale texty troszku cienkie. Ale fajny głos. jeste na YES! Ale wiecie co mnie najbardziej wkurwia? To, że piszą tu artykuły o HH i piszą kto tu ważny itd. a o Abradabie to żaden "rap-expert" nie wspomni? Dlaczego. Przecież to najlepszy raper w POlsce. O kalibrze żadko piszą. Ok. Ale Dab teraz wydaje płyte. Klip śmigał, wiec o co chodzi. WSZ i CNE - respekt. Lubie wujka, bo jest naturalny, chociaż średnio rapuje. Jeden z najzajebistrzych jest Stasio! czy ktoś o nim wogle słyszał??? A Łona??? Piszą o Peji. Przecież Peja to prostak! Też mi problem, napisać o bezrobociu! Syf. Nic ciekawego kolo nie mówi. Jest słaby. Abradab jest dla dziennikarzy zbyt trudny. Nie kminią o czym rapuje i olewają na wszelki wypadek. Kurde, niech ktoś coś napisze, bo chce wiedzieć , czy ktoś to jarzy. Nara! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MC Ścierwo ja nie jarze IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.10.03, 20:40 > niech ktoś coś napisze, bo chce wiedzieć , czy ktoś to jarzy. > Nara! Ja nic nie jarze z tego chrzakania knurow, ktore niektorzy smia nazywac muzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMBeeMCe Nie jarzysz-nie startuj! IP: *.media4.pl / *.media4.pl 12.10.03, 20:51 To po co zabierasz głos? Pewnie nic nie przesłuchałeś? Posłuchaj kalibra, paktofoniki, generalnie magika, abradaba albo joki. Ewentualnie fisza, łony albo stasia. Posłuchasz - pogadamy. Żebyś nie myślał, że jestem gnojem. Mam 27 lat, słucham wielu gatunków muzyki. Z netu ciągnę jednocześnie. Snoop Doggy Dogga jak i Paganiniego, Abradaba i Franka Zappe. Johna Cage słyszałeś, albo Meredith Monk? Jak trafiłeś na knurów to pewnie słyszałeś przbój Pei. Wyraziłem, co sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie jest tego dużo i tego typu Re: Nie jarzysz-nie startuj! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.03, 21:07 elo ty ziomal ;] /ironia ironia/ tak sie nie licytuj czego to tam nie sluchasz ;] ja polski rap slabiutko znam podobaly mnie sie rymy Kwiatka/ Kfiatka z Czerniakowa, no i jeszcze grajserowal ;] no i wogle kaliber tez jest oczywiscie fajny muzycznie /chociaz bez jakichs orgazmow/ i tekstowo /tu lepiej/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xionc Re: Nie jarzysz-nie startuj! IP: *.piaseczno.citystrada.com / *.citystrada.com 12.10.03, 21:13 Hej, dziwne jest to dla mnie, że się pierwszy raz muszę z hip-hopowcem zgodzić... Generalnie nie lubię hh. Uważam (ale jest to moja opinia - ja słucham rocka prawie od kołyski, a mam 27 lat) że jest to sztuczna, plastikowa, "szklarniowo" przeszczepiona na nasz grunt muzyka. Drażnią mnie proste dźwięki, częstochowskie rymy i teksty, w których obraża się cały świat, żądając jednocześnie od niego uznania. Zdaję sobie jednak sprawę, że w rocku też był coś takiego - punk, wylansowany dla kasy (Sex Pistols), bunt sterowany. I własnie to dzieje się z hh. Wytwórnie wiedząc, że tego gatunku słucha kilka milionów ludzi, próbują "wgrać" raperów na płyty wielkich - Kukulskiej, T. Love. Z drugiej strony, kilku wykonawców hh bardzo cenię - Kaliber44 (KOnfrontacje to perełka!!!), Fisz, z zagranicznych Eminem czy Outkast. Aha, i nie uważam żeby słuchanie hip-hopu czyniło kogokolwiek gnojem. Gnojem staje się człowiek dopiero, kiedy okrada ludzi na ulicy z kosą w ręku, kiedy zostawia po sobie chlew na ławce pod moim blokiem., itp. Ale to moga robić i hiphopowcy, i metale, i "techniarze". Bo muzyka ma łagodzić obyczaje a nie je podgrzewać... ariespiciti 4 all )) (especially for eMBeeMCe) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EMBeeMCe gnuj znaczy młody:) IP: *.media4.pl / *.media4.pl 12.10.03, 21:23 Yo! Czekaj. Że gnój to mi chodziło, że ktoś może pomyśleć, że się jest szczylem. Tyle. Sie nie zrozumielim. Jesli chodzi o komercjalizacje, to mnie to jebie. Byle towar był ambitny. Ja też jak usłyszałem konfrontacje, to upadłem. Dlatego zacząłem szukać. I zapewniam stary, że jest pare perelek. Akcje Magika np - jeden z najlepszych i najinteligentniejszych. Na paktofonice polecial pieknie. Fokus niezly tez jest. Też słucham rocka. Ale on juz martwy jest. Sami rokowcy o tym spiewają Ja żartuje, to bedzie jeszcze. Ale najlepszy jest zmieszany z HH Tak jak rock wyrósł z buntu, tak i HH. Blokersów nie lubie chociaż sam w bloku mieszkam. Chodzi mi o HH blokerski w stylu pei. Nie lubie, ale tu chodzi o wypowiedz, o bunt. Tak jak pistolsami i u nas z jakimis tzn xennami itd. Ale pistolsow panie to tez mclaren wyprodukowal. A jakiego słuchasz rocka? haipehaope wszedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xionc Re: gnuj znaczy młody:) IP: 213.77.7.* 13.10.03, 10:08 Prawie każdego oprócz death metalu... Jednak najbardziej lubię to co stare i sprawdzone Queen, Led Zeppelin, Black Sabbath, Rainbow. Bardzo podoba mi się kilka nowych wynalazków - Linkin Park, Within Temptation, Live (to już nie takie nowe), itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMBeeMCe o szufladach i innych upiorach IP: *.media4.pl / *.media4.pl 12.10.03, 21:56 Miło, że pan rockowiec się ze mną zgadza, ale... mam parę ale Po co nam szufladki. Nie po to pisałem o zappie czy o monk, żebyś mi przylepiał łatkę hiphopowca. Nie jestem, bo to zbyt szerokie. Chętnie się przyznam jeśli chodzi o lubienie k44, ale jak ktoś pomyśli, że słucham pei, to dziękuję bardzo. Tak samo z rokowcami. Słucham rocka - co to znaczy? Że słuchasz bon jovi, czy acdc, czy może raczej king krimson, albo radiohead? podobnie jest z hh. Inna ważna i rażąca kwestia. To nie hiphopowcy pchają się do kukulskiej czy innych lafirynd, tylko te wywłoki chcą skorzystać na HH. Oczywiście tede daje pupska puszczając się z kukulską. Cóż - jego pupsko. Ale zapewniam Cię, że to kululska tu korzysta. Tedziak może stracic. Niedługo chyba z lirojem wystąpi :- ) Zobacz na sprzedane płyty hhopowców a na sprzedaż wywłok. Płyt HH sprzedaje sie bardzo dużo. To jest masowka. Co drugie szczenie słucha hh. Dlatego teraz kuku-laska naogląda się Jey Lo i zobaczy że u niej hopcy rapują i mowi do producenta: "kcem rapera". Producent dzwoni do megagwiazdy szpanera td i mówi: "elo panie Tede, joł! Nie zechciałby ziomal dla hajsu zarymować dla kuku?". Jarzysz? Tak to idzie. Kukluska chce mieć klase madonny, ale nie te loty. Inna sprawa to kwestia przeszczepu, o którym wspomniałeś byłeś. Jak śpiewa idol maleńczuk na pierwszej płycie homo twista "boga mamy z niemiec, gwiady z ameryki". HH jest przeszczepiony do Polski, hehe. Takie texty mnie co najmniej śmieszą. A rock'n'roll braciszku to co? Kościuszko wymyślił, nie? Też przeszczep. I też u nas jest inny niż gdzie indziej. To tak samo schemat, jak HH. Ale fajnie go posprawdzać, jak będzie wyglądał w różnych kulturach. A nuż ktoś w ten sposób przekarze swoją unikalną osobowość. Tak jak Abradab w HH, Tymon Tymański w jazzie, czy yassie, czy np kolesie ze scianki w rocku. yo, pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xionc Re: o szufladach i innych upiorach IP: 213.77.7.* 13.10.03, 10:15 Chyba rzeczywiście się nie zrozumieliśmy, bo ja miałem to samo na myśli co kolega. Z małym wyjątkiem - to nie Kukulska "kce" rapera, tylko szefunio fabryczki sidików, zobaczył że Jenny from the block ma kumpli raperów, to i Natalka też może mieć... A co do przeszczepów. HH powstaje na moich oczach. Jak wchodził np. punk rock, to moi starzy pewnie czuli to samo. Co ja poradzę na to że jestem zgredem? )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Nie jarzysz-nie startuj! IP: *.ny5030.east.verizon.net 12.10.03, 21:18 to ze masz 27 lat i slychasz wielu gatunkow muzyki wcale nie udowadnia ze gnojem nie jestes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMBeeMCe Co gnojem czyni człowieka? Oto me pytanie! IP: *.media4.pl / *.media4.pl 12.10.03, 21:38 MM - pierwsza ksywa Abradaba. Nieważne. Yo! hupoaku, ales poleciałeś... Cierpi moje ego, że ze stresu mam małego. Co według Ciebie czyni człeka zacnego gnojem, a? Mnie chodziło o gówniarstwo, czyli młody wiek. Więc według mojego rozumienia gnoja, to nim nie jestem, bo żem za stary. A kim według Ciebie jest gnooj?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MC Ścierwo kilka slow IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.10.03, 22:17 Gość portalu: eMBeeMCe napisał(a): > To po co zabierasz głos? Chciales wiedziec, czy ktos jarzy, to Ci napisalem, ze ja nie jarze. To czy hh jest fajny czy nie to nie mnie oceniac i o subiektywne opinie klocil sie nie bede bo mi czasu szkoda. Jesli jednak ktos mi zacznie wmawiac, ze to jest muzyka, to niech se wbije do lba, ze muzyka musi posiadac podstawowe elementy: harmonie, melodie, agogike, rytm i dynamike. W hh mamy rytm (a jakze), agogika (odchylenia od tempa i rytmu) prawie nie ma, harmonia jest zachwiana i w najlepszym razie szczatkowa, dynamika w sladowych ilosciach. I jeszcze jedno: najlepsza muza tego typu pojawila sie juz dawno temu: Beastie Boys "Ill Comm'", Public Enemy, NWA... teraz to juz tylko charczenie odbytnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Nie jarzysz-nie startuj! IP: 81.210.89.* 13.10.03, 21:56 nareszcie ktos, kto mysli o rapie to co ja! gdzie sie nie obejrze, slysze tylko: fisz? lona? kto to? wszedzie kroloja buraki typu peja... bleh. tez uwazam, ze kaliber jest najlepszy na polskim rynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HlMale OSC Re: ja nie jarze IP: *.toya.net.pl / 10.0.238.* 13.10.03, 15:03 Gość portalu: MC Ścierwo napisał(a): > > > niech ktoś coś napisze, bo chce wiedzieć , czy ktoś to jarzy. > > Nara! > > Ja nic nie jarze z tego chrzakania knurow, ktore niektorzy smia > nazywac muzyka. -----------------Bo to nie muzyka tylko liryka, muzyki tam tyle co w loopa wchodzi. Niestety srac mi sie chce jak słysze dźwięki w hip hopie, zero nowatorstwa, zero pomysłu, ale teksty są dobre, szczególnie peja w dawnych czasach, paktofonika, gutek i abradaab. Peace for underground sound of Lodz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dużo starszy (wiekiem) Re: Żeby pisać o HH, trzeba kminić!!! Yo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 22:36 Jesteś zajebisty gość. Specjalnie nie "kminię" o HH, ale podoba mi się Twój język. Oprócz czarno-amerykańskiego "yo", używasz przedwojennego slangu polskiego (wręcz dziewiętnastowiecznego). "Kmina" to przecież "grypsera" polskich handlarzy, którzy w XIX w. przepędzali na handel gęsi do Niemiec. W PRLu była to tajna mowa handlarzy bazarowych. I tak, nie wiem czy świadomie, hip hop odradza stare polskie tradycje! Niesamowite zjawisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMBeeMCe Tradycji zadość uczynić! IP: *.media4.pl / *.media4.pl 12.10.03, 22:53 Dzięki ZAcny człeku! Oby proroczymi Twe słowa się okazały!! Zaiste nie jestem hiphopowcem (jako i Ty profetę pewnie też nie) a zatem nie uzdrowię go (HH) mieszanką swej nowomowy! Tradycja we mnie drzemie polska! A jakże! Żachnąłbym się, gdybyś Waćpan rzekł inaczej! Azaliż świadome me jołerstwo! Jestem ziomal z krwi i kości! Tego życzę i Waszmości! Narson Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Żeby pisać o HH, trzeba kminić!!! Yo! IP: *.acn.pl 13.10.03, 08:39 ...dziwne,ale mam podobne zdanie....a o Staśku słyszałam,nie dziw się,że niewielu o nim wie bo niełatwo dotrzeć do jego materiałow ale jest więcej niż spoko.Łona też boski gość.Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat28 Re: Żeby pisać o HH, trzeba kminić!!! Yo! IP: *.interserwer.pl 13.10.03, 11:51 Stary, biedny jesteś. Nie potrafisz się nawet po polsku dobrze wysłowić. Jak podrośniesz to zrozumiesz, jaką krzywdę sobie zrobiłeś. Ale wtedy nie beędziesz miał już wyjścia - będziesz zsilał szeregi bezrobotnych pogrążonych w beznadziei. I pozostanie ci tylko o tym rapować tak, jak twoim ziomalom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andi Re: Żeby pisać o HH, trzeba kminić!!! Yo! IP: *.gda.pl 14.10.03, 10:39 Gość portalu: mat28 napisał(a): > Stary, biedny jesteś. Nie potrafisz się nawet po polsku dobrze > wysłowić. Jak podrośniesz to zrozumiesz, jaką krzywdę sobie > zrobiłeś. Ale wtedy nie beędziesz miał już wyjścia - będziesz > zsilał szeregi bezrobotnych pogrążonych w beznadziei. I > pozostanie ci tylko o tym rapować tak, jak twoim ziomalom... tak sie zastanawiam kto tu jest biedny... tak sie zastanawiam co mozna wywnioskowac z twojej opinii... chyba tyle, ze caly polski rap jest wykonywany przez ludzi zyjacych z dnia na dzien, nie majacych pieniedzy na nic... albo inaczej, ze sluchajac ich mozna sie stac kims takim... tylko nie wiem czy wiesz, ze np taki opisywany tutaj tede (bleee - prawie zupelne zero) byl jednym z najbogatszych "zaczynajacych" raperow w polsce... ma bardzo bogata rodzine... ostr jak gdzies tam bylo wspomniane gra na skrzypcach... i co? czyzby rap mogli robic tylko ludzie z marginesu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie jest tego dużo i tego typu Re: Rap na salonach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.03, 20:55 ckod zaangazowane? ha ha ha w co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xionc Re: Rap na salonach IP: *.piaseczno.citystrada.com / *.citystrada.com 12.10.03, 21:15 Chyba w robienie kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMBeeMCe Czy zarabianie na muzyce nie przystoi muzykom? IP: *.media4.pl / *.media4.pl 12.10.03, 22:04 ?? To co, CKOD powinni grać charytatywnie? Srednio ich lubie, za dużo podpalania i rzucania kamieniami i jakichś prymit-dołów w stylu świtlika. Przy okazji powiem coś do Świetlickiego: "Świetlik, rzuć palenie, to zobzaczysz, że jeszcze nie umierasz i że świat jest oka!". OK, już wracam. A więc, na czym to my... No. Niech się angażują w robienie kasy, byleby sztuka jak była. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie jest tego dużo ale one sa takie pretensjonalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.03, 22:23 te 'kulki'... ich muzyka jest kiepska........nie chce o nich pisac bo po co........ jak Ty sluchasz zappy i monk to jak mozesz bronic ckod..... :[ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: embeemce nie bronie ckod IP: *.media4.pl / *.media4.pl 12.10.03, 22:31 generalnie huopcy mi zwisają jak firanki z karniszy, a widzę, że tobie mocno podpadli... Wyrzucili Cie z zespołu, czy jak? Nie dołuj się już, no... No dobra są do dupy I jak? Lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OsL Re: Czy zarabianie na muzyce nie przystoi muzykom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 22:26 Powiem wam tylko tyle, żebyscie brali przykład z embeemce. Ja cenie wypowiedzi ludzi, ktorzy troche znaja sie na muzyce i kojarza produkcje zarowno Snoopa jak i Paganiniego. Jak ktos, kto ogranicza sie wylacznie do rocka moze wydawac opinie na temat HH. Jakoś ciezko mi wyrazic to co mysle, ale puenta jest taka ze trzeba sluchac kazdego rodzaju, by móc mieć szerszy pogląd na muzyke. Dlatego słuchajcie embeemce bo mądrze gada i wielkie joł dla niego za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdjbp Re: Rap na salonach IP: *.lodz.mm.pl 12.10.03, 22:27 Srać na Peje.Ten bambus śpiewa o biedzie a w tle widzimy lśniące furki i piękne dupcie.Z polskiego Hip-hopu liczy się dla mnie kaliber44.No i może Molesta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMBeeMCe Te fury sa pożyczone :-) Niestety nie ode mnie:-( IP: *.media4.pl / *.media4.pl 12.10.03, 22:43 Yo, chłopaku. Mam kolesia, który kręci klipy hhopowcom, na przykład kaście. Średnio ich lubie, nic z nich nie będzie, ale starają się jak mogą i to cenię. Oni sie naoglądali tupaka, snupiego dre dreja itd i chcieli wypożyczać do klipów fury, skóry i komórwy. On im mówił: "chłopaki, bądźcie sobą. Mówcie prawdę. Te fury i dupcie z lateksem to ściema. Tak samo u pei. On nie ma kokosów. Bidulek sie wybula pewnie na te wyporzyczone maszyny i baby z agencji a później na chleb nima Troche przeszadzam, ale to jedna wielka ściema. Lubie dobre dupcie, ale bez latexu Fakt, że jak się śpiewa o biedzie, to się nie powinno robić takiego tła. Bo to mnie rozśmiesza. Jeszcze żeby zamiarem "artysty" było mnie rozśmieszyć to ox. Ale tu jest inaczej. Yo, pozdro dla hłopa, który był dla mnie miły Joł dla Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o wieeele starszy Pytanie na marginesie dyskusji IP: 195.117.141.* 13.10.03, 09:38 W zasadzie zgadzam sie z Twoimi pogladami (przynajmniej do tej pory i na tym forum). Mam jedno pytanie zupełnie na marginesie dyskusji. Czy duża ilość błędow ortograficznych w wypowiedziach ludzi na forum wynika z pośpiechu czy mody? Jeżeli to moda, znaczyłoby to, że ludzie chcą udawać głupszych niż są w rzeczywistości. To prowadzi do wniosku, że bardziej niż bycie sobą cenią możliwość przypodobania się "prostemu ludowi". A to budzi niemiłe skojarzenia ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABeCe Re: Rap na salonach IP: 199.80.75.* 12.10.03, 22:31 przeciez hip-hop i pop to juz to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h...-h.... Re: Rap na salonach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 23:07 RZADZI STASIO !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grace HH WILL DIE SOON IP: *.enterpol.pl 12.10.03, 23:39 HIPHOP I JUZ NIE MA PO CO ZYC.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMBeeMCe Słabo mi IP: *.media4.pl / *.media4.pl 12.10.03, 23:43 za mało na polemike. brak joł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MC Hammer Polski hip-hop to pomyłka IP: *.blich.krakow.pl 13.10.03, 02:20 Co najmniej 90 proc. "Muzykow" to zwykłe buraki, którym wydaje się, że ich bełkotliwe pseudorymy w połączeniu z muzyką na podwórkowym poziomie są porównywalne z zachodnim HH. Tymczasem są zwykła karykaturą - większość z nich to po prostu małolaty szyjące radia z samochodów, udające groźnych gangsterów. Są wyjątki, ale bardzo nieliczne. Generalnie HH made in Poland to zwykła żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poważny co wy wiecie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 08:49 moim zdaniem Tede zrobił to co naturalnie wynikało z konsekwencji wdziałania jakie możnabyło zauważyć u tego młodego człowieka od lat.... ale jeśli ktoś pisze na forum że to papa dance polskiego hip hopu to sie niezgodzić oczywiście muszę bo to zakrzywienie bardzo przejżystej osobowości jaką jest TEDEUSZ, mogę to komuś udowodnić ale uważam , że TDF robi to sam za siebie... pozatym fajny z niego gość , bo robi swoje i takich matołów jak my ma w dupie głęboko... oby więcej takich na polskiej scenie a nie zdepresjonowana edytka Górniak w majtkach na scenie... z całym szacunkiem dla majteczek ... POKÓJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zjawa Kukulska, gwiazdz polskiej sceny IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.10.03, 09:36 KUKULSKA MUSI ODEJSC !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alik Re: Kukulska, gwiazdz polskiej sceny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.03, 11:14 Kukulska - gwiazda robiona na siłę, bo żydówka. Każdy mierny artysta robiący zadziwiającą karierę medialną, to zawsze żyd. Z Natalii, z latami wyłazi coraz większa Żydówa, a im więcej wyłazi, tym więcej jej wszędzie. Kukulska do Izraela! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anti Re: Kukulska, gwiazdz polskiej sceny IP: *.acn.waw.pl 13.10.03, 21:30 Ty antysemito niemyty!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMBeeMCE Re: Kukulska, gwiazdz polskiej sceny IP: *.media4.pl / 10.2.1.* 13.10.03, 22:07 Skąd sie biorą tacy debile jak ty? Takie cepy i jełopy, które niestety umieją pisać i czytać, ale ni chu... nie potrafią myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeMBeN Re: Kukulska, gwiazdz polskiej sceny IP: *.icpnet.pl 13.10.03, 23:16 heyka: Jak to zkad sie biora. Rodza sie, przecierz tego nie sieja (wyobraz sobie pole takich osobnikow ;P) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jinx zajebioza IP: *.client.attbi.com 13.10.03, 09:42 ci wszyscy krytycy mnie rozczulaja, ze to nie muzyka, ze to tamto, ze to nie to, ogolnie chodzi o to zeby robic co sie lubi, kolesie to robia, bo sprawia im to frajde, a jak wpadnie za to kasa to lepiej dla nich, reszta niech sie odniutnia, frustratow mamy pelno i krytykantow tez, niestety pokutuje przekonanie ze robota to musi byc kompletny syf i zgnojenie, ludzie znajdzcie sobie hobby, a potem zrobcie z tego swoje zajecie, wtedy wszyscy beda zadowoleni i nawet hh zaczniecie sluchac i innej muzyki tez, a rano na widok sasiada powiecie dzien dobry zamiast pomyslec ty zlamasie, pozdrowienia dla wszystkich z dystansem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrX Re: Rap na salonach IP: *.wckp.lodz.pl / 192.168.1.* 13.10.03, 09:37 Ludzie, a kto zapoczątkował polski HH na skale krajową??? Nie Peja, nie Tedzik, nie Molestowcy, tylko Kazelot Staszewski, syn Stanisława. Nawet na płycie "Ostateczny krach..." gościnnie występował DJ FeelX, Kalibrowiec, który zaczynał na Amidze. I sie choaczyna dorobił. Pozdro dla szanujących HH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan buch nie będę gwiazdą jak Edyta Górniak IP: *.pagi.pl 13.10.03, 09:54 kiedyś w jednym z utworów Tede zarymował: "... nigdy nie wchłonie mnie wielka wytwórnia, nie będę gwiazdą jak Edyta Górniak ..." - jak widzimy i słyszymy koleżka zweryfikował swoje poglądy jak posmakował showbiznesu. Odpowiedz Link Zgłoś
danny12 Re: nie będę gwiazdą jak Edyta Górniak 14.10.03, 08:34 alboś goopyy albo ignorant albo prowokator ziomuśśśś... !!! pokażmi 3 podobieństwa między Gówniak Edytką a TDFem a szacunek mój zyskasz ... oprócz tego że są ludźmi i oddychają + takie tam ... jesteś jednym z zazdrosnych frustratów czy po prostu wstałaś lewo nogo ??? pokój dla Ciebie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat28 Re: Rap na salonach IP: *.interserwer.pl 13.10.03, 11:34 Rap to totalne dno. Ci kolesie malo kiedy sa trzezwi. W dzien udaja, ze tworza muzyke a w nocy napier... ludzi na ulicach. Każdy rapowy kawałek jest o tym samym - że jest źle, że nic sie nie da zrobić, że nie ma perspektyw. Tylko kumple są, żeby się najarać i komuś przywalić. Kogo to interesuje? Jak ktoś ma ochotę się najarać to niech jara i siedzi cicho. A jak chce komuś przywalić to jego miejsce jest w pierdlu a nie na scenie. Zresztą wystarczy spojrzeć na fanów tego typu muzyki - półgłówki umiejące tylko głupio się śmiać, którym prochy wypaliły połowę mózgu. Odpady cywilizowanego społeczeństwa. Rap to wielkie ZERO! Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Rap na salonach 13.10.03, 22:38 Gość portalu: mat28 napisał(a): > Rap to totalne dno. Ci kolesie malo kiedy sa trzezwi. W dzien > udaja, ze tworza muzyke a w nocy napier... ludzi na ulicach. > Każdy rapowy kawałek jest o tym samym - że jest źle, że nic sie > nie da zrobić, że nie ma perspektyw. Tylko kumple są, żeby się > najarać i komuś przywalić. Kogo to interesuje? Jak ktoś ma > ochotę się najarać to niech jara i siedzi cicho. A jak chce > komuś przywalić to jego miejsce jest w pierdlu a nie na scenie. > Zresztą wystarczy spojrzeć na fanów tego typu muzyki - półgłówki > umiejące tylko głupio się śmiać, którym prochy wypaliły połowę > mózgu. Odpady cywilizowanego społeczeństwa. Rap to wielkie ZERO! > pogratulowac koledze myslenia stereotypami.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolkakur Re: Rap na salonach IP: *.tarchomin.pl 13.10.03, 12:13 Jakie spoleczeństwo taka muzyka. Za czasow komunizmu byla cenzura i zostalismy wychowani na super wykonawcach i super muzycea teraz...... teraz prawdziwa młodziez wraca do przebpojow z dawnych lat. Wystarczy przejść sie do teatru Buffo i zobaczyc czy mozna dostac bilety na grane tam spektakle i kto tam przychodzi na pewno nie pseudo mlodziez ktora slucha rapu i innego hopu tylko prawdziwa mlodziez czyli ludzie ktorzy moze kiedys bede rządzic naszym krajem i miejmy nadzieje ze lepiej niż teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bok Re: Rap na salonach IP: *.kabel.telenet.be 13.10.03, 12:28 bo zaraz nie wytrzymam,skad wy sie bierzecie??? >Jakie spoleczeństwo taka muzyka. Za czasow komunizmu byla > cenzura i zostalismy wychowani na super wykonawcach i super > muzycea teraz.... jasne!super wykonawcy i super muzyka z'lata z radiem'))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) >Wystarczy przejść sie do teatru Buffo buhahaha,Milowicz,Jozefowicz i reszta enerdowskich fircykow ciagnacych koks w garderobie,a ty do grajacej szafy grosik wrzuc... > tam przychodzi na pewno nie pseudo mlodziez ktora slucha rapu i > innego hopu tylko prawdziwa mlodziez czyli ludzie ktorzy moze > kiedys bede rządzic naszym krajem i miejmy nadzieje ze lepiej > niż teraz. takimi ludzmi jak wy rzadzic moze nawet ekspres do kawy.pozdrawiam,nie zycze powodzenia ,bo juz za pozno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Rap na salonach IP: *.proxy.aol.com 13.10.03, 20:50 ekspress do kawy-to dobre hehhehehehehe ale sie ubawilam!Fajne, dzieki za poprawienie nastroju.pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bok Re: Rap na salonach IP: *.kabel.telenet.be 13.10.03, 12:16 tak,Tede przesadza.zaprzecza sobie z 'nastukafszy'...na pewno nie przejmie sie zbytnio krytyka,ktorej tu w chuj, ale mysle ,ze sie chlopak zapetlil i nawet jak mu przejdzie ta faza z cyna,hajsem i bounce'em,to juz nie moze zawrocic.pewnie zajmie sie wtedy produkcja,czyli pojdzie w slady liroja(chociaz ten dziwny czlowiek cos tam pewnie sobie nagrywa,niewazne) .obled,co sie dzieje na tym swiecie.do niedawna bronilem go przed wymadrzajacymi sie szczylami ale juz sam mam dosyc...na szczescie jest jeszcze kogo posluchac,wiec niech zywi nie traca nadzieji aha,slowko do tych krytykujacych HH przy pomocy argumentow typu'nie,bo nie':wypierdalac!pzdr cala reszte aiiight,chill... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Rap na salonach IP: 217.153.97.* 13.10.03, 13:00 chyba piszacy ten artykul dopiero skonczyl podstawowke. A nie dziwi go, ze bociany odlatuja na zime? Beznadziejny, plytki artykul o niczym. Jakbys autorze wyjechal chociaz na weekend za granice to nie zadawalbys sobie idiotycznych pytan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho Re: Rap na salonach IP: 193.0.236.* 13.10.03, 13:28 Myślałem, że większej tandety niż Disco Polo nikt nie wymyśli - nbo ale pojawił się rap i Hip-hop' ludzie (?) ludziom (?) zgotowali ten los szmira i tandeta wyprodukowana przez debili ze slamsów weszła na "salony" te salony to chyba w blokach na Chomiczówce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xionc Re: Rap na salonach - co z Liroyem? IP: 213.77.7.* 13.10.03, 13:45 Mam pytanie OT: dlaczego większość polskich hiphopowców tak szczerze nie znosi "Scyzoryka"? Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Rap na salonach - co z Liroyem? 13.10.03, 22:45 Gość portalu: Xionc napisał(a): > Mam pytanie OT: dlaczego większość polskich hiphopowców tak szczerze nie > znosi "Scyzoryka"? heheh bo sie ponoc "sprzedal", komercja itp. widac teraz sa inne wyznaczniki.. ja tam lubie niektore kawalki Liroya..no ale ja nie hip hopowiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Immortal Re: Rap na salonach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 14:27 Po raz kolejny otrzymaliśmy miernej jakości produkt pióra p. Roberta Sankowskiego. Ale mniejsza z tym. Jeżeli chodzi o meritum, czyli komercjalizację hip-hopu, to dziwić się można tylko temu, że trwało to tak długo. Po prostu szefowie rodzimych wytwórni są zbyt zachowawczy, potrzebują mocnych podstaw, żeby zaangażować się w coś na rynku nowego. Sam hip-hop jest zjawiskiem przejściowym, modą, która za lat parę przeminie. Kilku wykonawców się obłowi, cała reszta będzie wściekle atakować ową garstkę, aż w końcu cały hip-hop przejdzie do historii, razem ze swoim pseudobuntem i zerową zawartością muzyczną. To typowe dla każdego zjawiska, które zostaje skutecznie zdeformowane, dostosowane do gustów jak najszerszej publiczności, kiedy staje się częścią tzw. mainstreamu. O ile w przypadku innych gatunków (np. klasyczny pop) odbyło się to ze stratą dla rzeczonych, o tyle hip-hop jest denny z definicji, więc w sumie nie ma nad czym płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mastapapa Brak slow IP: 213.199.212.* 13.10.03, 14:47 Jezeli obrazacie gatunki muzyczne slyszac 2 przypadkowe utwory to jest nie dobrze.Slyszac jakies rockowe przypadkowe wypierdy(z szacunkiem dla prawdziwego rocka)mozna pomyslec, ze wszyscy dlugowlosi wachaja klej.Zaglebiajac sie dalej i slyszac procent ambitniejszy dopiero stwierdzimy fakty.Co do mainstreamu ,ktory dopiero u nas raczkuje, to miejmy nadzieje ze odpowiedzial bedzie prawdziwy underground, gdyz na razie mamy undergroundowcow nagrywajacych po domach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Immortal Re: Brak slow IP: *.icpnet.pl 13.10.03, 22:25 Jesli mnie masz na myśli, pisząc o tych, którzy słyszeli 2 utwory, to jest to akurat uwaga kompletnie chybiona. Znam (niestety) polski hip-hop na tyle, by utwierdzić się w swoim przekonaniu, że 90% muzyki "wąchających klej długowłosych" wykonawców jest o niebo lepsze od składających się z trzech sampli "utworów" hip-hopowych. O wiele łatwiej jest "tworzyć" hh kilkoma kliknięciami komputerowej myszki, niż zagrać parę porządnych riffów na gitarze. Irytujące jest zwłaszcza dorabianie hip-hopowi ideologii. Znów nikt nie ma odwagi powiedzieć, że król jest nagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MC Re: Brak slow IP: 172.25.35.* 14.10.03, 09:07 kliknij kilka razy myszką i pokaż na co cię stać...jeśli uda Ci się zrobić coś lepszego to możesz być pewny że znajdziesz sie na jednej z płyt HH a jak już wiesz, to się równa (teraz) WIELKA KASA...czyli chyba się opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Immortal Re: Brak slow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.03, 13:25 Pewnie, mogę się pobawić w wolnej chwili. Programów stworzonych w tym celu nie brakuje... Tyle tylko, że nie pieniądze akurat uważam za wyznacznik wartości tej czy innej muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MC Re: Brak slow IP: 172.25.35.* 15.10.03, 08:50 i pewnie ani jednego nie widziałeś )bo jakbyś widział fruit loop 3 to by ci szczena opadła jakbyś zobaczył możliwości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MC Re: Rap na salonach IP: 172.25.35.* 15.10.03, 09:13 Niektórzy są naprawde żałośni , mówią że hip-hop wyginie...BZDURYYYYYY...jakby nawet wszyscy przestali tworzyć tą muzyke to i tak zostało ponad 200płyt polskiego hip-hopu które zostało wydanych w ciągu paru lat , więc słuchać będzie czego... napewno większy jest wybór w porównaniu do innej muzyki więc dajcie sobie spokój bo HIP-HOP nie wyginie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geronimo Rap - SANKOWSKI R. to do Ciebie IP: 81.15.212.* 13.10.03, 14:44 PANIE SANKOWSKI - Mam 27 lat studia i wyższe , praca w mediach na wysokim stanowisku itd (hciałbym podkreślić naszą "równość " intelektualną) I niech sobie Pan wyobrazi ,ze słucham HipHopu od prawie 10 lat. Powiem wprost ,że Pańskie stwierdzenie iż HipHop "to nie przełom tylko szok" śmierdzi tak wielkim brakiem wiedzy na ten temat jak przestraszony skunks. To tak jakbym ja się wypowiedział na temat drobnoustrojów w Pańskiej redaktorskiej dupie. Bynajmniej Panie Robercie te chłopaki (jedni głupsi drudzy nie) sami na to zapracowali tak jak Pan na stanowisko redaktorskie. Niech Pan teraz czeka na kolejny klip z odpowiedzią w Pana stronę. Chcę dodać ,iż traci Pan i Pana Gazeta kolejnych kilkuset czytelników ,którzy "przypadkiem" słuchają HipHopu. Pozdrawiam z Poważaniem.P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Dyskotekowy Hip Hop IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 13.10.03, 14:50 przeczytajcie felieton w weekendowym wydaniu "Dziennika Zwiazkowego" z Chicago. Moda, ktora mija na Zachodzie, zaczyna dominowac w Warszawie. Czyli nic nowego pod sloncem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bok Re: Dyskotekowy Hip Hop IP: *.kabel.telenet.be 13.10.03, 15:05 i o to chodzi!niech ta moda minie jak najszybciej a wtedy HH bedzie docieral do tych ,ktorym na nim zalezy.moda na HH tylko psuje wizerunek sceny,bo niektorym po prostu oplaca sie teraz udawac raperow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antichrist Re: Rap na salonach IP: *.ing.uni.wroc.pl 13.10.03, 15:19 Ludzie obudźcie się. Przecież HH to żenada, nie oszukujmy się. A poza tym to jest RAP a nie żaden HH. Uzurpują sobie nazywać się hiphopowcami. Smieszne. Od kiedy żyje to był rap, a teraz zaczeli mowic hip hop. Wstyd i w ogole... Belkot nie do rytmu i z rymami , ktore pasuja tylko do rymow , a nie do calosci utworu. Poza tym nie trzeba umiec nic co zwiazane jest z muzyka, wystarczy jakis KASPRZAK i hej "mozna robic hip hop..." Czesc. Rap will be dead soon , that's right. YO bro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MC Re: Rap na salonach IP: 172.25.35.* 13.10.03, 15:30 Szkoda moich słów ludzie!!!najpierw pomyślcie co piszecie a później piszcie ponad połowa wypowiadających się słyszała tylko kaliber i tego pokroju składy a już się wypowiadają nie znając się na rzeczy...po co zabieracie głos skoro słuchaci disco polo itp??jesteście żałośni Odpowiedz Link Zgłoś